2020-11-04 113 瀏覽
武漢肺炎下,去不了臺灣,唯有外賣臺灣菜回家,扮作去了旅行。點了一麵三餸和一客甜品。麵要了黑蒜牛肉麵,一看以為是墨汁但原來是黑蒜湯底,味夠派但不太鹹。麵底是透明的,很特別亦爽口,不過不太吸到湯味。牛肉是整個麵的精華,用上了牛展,肉林而入口。食臺灣菜,一定食 A 菜,加上魯肉作汁,簡單而美味。明太子甜不辣,既有台灣亦有日本口味,兩者味道亦很夾。最好食是麻婆豆腐手工餃,麻婆豆腐醬汁帶點辣,餃子亦很香肉味,估不餃子和麻婆豆腐是如此的合拍。最後來一合個 QQ芋圓作甜品,現在大把地方食到高質芋圓,但加上茶味果凍,又是另一種風味。最後,外賣8折。
武漢肺炎下,去不了臺灣,唯有外賣臺灣菜回家,扮作去了旅行。
食臺灣菜,一定食 A 菜,加上魯肉作汁,簡單而美味。
明太子甜不辣,既有台灣亦有日本口味,兩者味道亦很夾。
最後來一合
最後,外賣8折。
魯肉A菜
明太子甜不辣
麻婆豆腐手工餃
芋圓QQ
2020-11-03
15 分鐘 (外賣自取)
魯肉A菜
明太子甜不辣
麻婆豆腐手工餃
芋圓QQ
2020-11-03 1406 瀏覽
今日星期日,係中環附近staycation,所以好理所當然咁去埋中環新開既Donki行陣,但比想像中細好多,之後到晚餐就係附近揾餐廳食,見到呢間台灣餐廳感覺唔錯,比佢個「我愛台妹」霓虹燈招牌吸引左,見出面都唔多人排隊,所以就排埋。等左大約15分鐘到,終於有位,入面環境裝修都唔錯,特別個吧台,modern 得黎又有設計,好有feel。食物選擇唔多,但就比較反傳統,例如有鯊魚骨湯牛肉麵,鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵等,總之比我感覺就好fusion。最後我地叫左雙色鹽酥雞、蒜香三色台灣腸、滷肉伴台灣菜、鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵,至於飲品就叫左一杯有酒精一杯無酒精,有酒精嗰杯叫J Chou,令一杯就係鮮芭樂苦瓜汁。食物冇等好耐就到枱,首先黎左台灣腸同埋滷肉菜,菜係油麥菜,而滷肉係好多肥豬肉既滷肉,連埋菜一齊食好好食,台灣腸都好香口,可一試。跟住到蟹肉撈麵,同埋鹽酥雞,兩個份量都好大,總共有六大嚿,仲要有別於傳統一塊塊,呢度嘅鹽酥雞係一個一個波咁,幾得意,咁大嚿肉,以為入口會好乾,但點知肉質好嫩滑,另外出面層炸粉都冇想像中咁厚,又薄又香,點埋松露醬、同埋柚子醬,好食,十分推介。至於最有驚喜嘅一定係蟹肉麻婆豆腐撈

至於最有驚喜嘅一定係蟹肉麻婆豆腐撈麵,麻婆豆腐比想像中啦,連埋蟹肉一齊食,又估唔到幾好食,有蟹肉嘅鮮甜又帶點辣味,開胃得來又好食;而且台灣麵,麵條軟硬適中,雖然麵粉嗰種香甜唔夠濃郁,但已經好滿意。

最後兩杯嘢飲,雖然賣相唔算靚,但個苦瓜汁真心特別,飲得出好真材實料,鍾意食苦瓜嘅我都覺得好苦,我女朋友飲咗一小啖,苦到要即刻飲成杯水😂 另外果杯Jay Chou,比菊花茶更菊花,如果可以多啲酒精就更加好。

2020-10-18
20 分鐘 (堂食)
  • 鮮芭樂苦瓜汁
  • 雙色鹽酥雞
  • 鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
2020-10-30 70 瀏覽
雖然無得去旅行,好彩香港周圍都有美食!依間台灣菜主打蛋餅 牛肉麵 奶奶麻薯😍全部都好吸引!不過店舖座位吾多,平日晚上都要等半個中啊~-溏心蛋鹵肉飯 ($55)好有台灣味道既鹵肉飯呀😍上面有半隻溏心蛋,豬肉肥瘦適中,加埋d脆脆同鹵汁撈飯,好食!☺️-麻婆豆腐手工餃 ($72)一份有5–6隻豬肉菜餃,上面沾滿麻婆豆腐醬,無乜大驚喜但都幾夾辣辣地幾好食!😆-台式肉鬆榨菜蛋餅($68)係屋企做吾到既蛋餅口感呀😍蛋餅外皮煙韌,煎得香脆,入面軟糯,有豐富既肉鬆榨菜,香口好食😋-芋泥咸蛋黃蛋餅 ($85)唯一一款甜食既蛋餅就係依款紫薯芋泥🥰芋泥餡軟棉棉,上面鋪滿蛋黃碎,有啲咸香味點綴,咸甜交融,有驚喜😍-綠豆沙牛乳 ($55)第一次飲綠豆沙產品,軟棉棉,有少少沙冰口感,幾特別😇

雖然無得去旅行,好彩香港周圍都有美食!
溏心蛋鹵肉飯 ($55)

麻婆豆腐手工餃 ($72)

台式肉鬆榨菜蛋餅($68)

芋泥咸蛋黃蛋餅 ($85)

綠豆沙牛乳 ($55)

第一次飲綠豆沙產品,軟棉棉,有少少沙冰口感,幾特別😇
  • 溏心蛋魯肉飯
  • 台式肉鬆榨菜蛋餅
2020-10-29 55 瀏覽
星期日朋友話想約我去中環chill下行吓行吓我哋搵到呢間台灣小店呢度主打係台灣菜選擇方面都幾多下台灣蛋餅好出名我哋叫咗台式肉鬆榨菜蛋餅面頭落左d醬同芝麻好香入面d料都幾多講到台灣美食不得不食牛肉麵牛肉整得超入味😍我哋揀咗黑蒜湯底湯底好正超香啊!我哋揀咗刀削麵平時少食口感好滑自家製辣牛油伯爵茶凍QQ芋圓最後到我哋非常之期待嘅甜品出場啦材料配搭相當之豐富啡色嗰啲係伯爵茶凍茶香好濃整體味道唔會太甜非常之好味呢個係蜂蜜啫喱非常之好食甜甜地清新嘅口味口感滑滑超好食鮮鳳梨果肉梳打👍好fresh朋友叫咗一杯冬瓜茶呢個檸檬冬瓜茶好正d味好夾又唔會太酸
星期日朋友話想約我去中環chill下

朋友叫咗一杯冬瓜茶
呢個檸檬冬瓜茶好正
d味好夾
又唔會太酸
難得放假,約咗朋友去中環行街,經過呢間叫做Check-In Taipei 嘅餐廳有好多人排隊,上網搵原來係人氣打卡熱店。店舖裝潢特別富心思,入到去感覺舒服,而且非常台灣風,唔講以為自己去咗台灣~原來有好多人慕名而來試佢嘅「髒髒污泥鹹蛋黃蛋餅」,睇完餐牌上圖片都覺得好吸引,所以我哋都點咗一個試吓。介紹返呢個「髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅」先,包括三款餡料,分別有芋泥、蛋餅同埋鹹蛋。大廚將呢三種不同嘅味道處理得非常好,特別係加上旁邊嘅煉奶同埋咬落去軟綿綿嘅感覺,實在令人回味無窮。除咗上面介紹嘅必點菜式之外,我哋仲點咗魯肉伴台灣A菜、爆蔥牛肉麵同埋雙色鹽酥雞。去過台灣嘅朋友,都知道台灣出名食台灣A菜。味道濃郁嘅魯肉配上鮮甜A菜,非常惹味。爆䓤牛肉麵係必點嘅菜式之一,湯底經過長時間熬製,有濃郁嘅牛肉味。牛肉嫩滑,充滿肉汁,再配搭上大量蟲草花,整個麵配搭變得非常好食。最後係雙色鹽酥雞。外皮非常香脆,但依然保持雞肉鮮嫩多汁,配搭分別為松露醬和柚子醬兩種調味,可以同時間享有兩種不同的味道感受,重點推介。
難得放假,約咗朋友去中環行街,
上網搵原來係人氣打卡熱店。

店舖裝潢特別富心思,
入到去感覺舒服,
而且非常台灣風,
唔講以為自己去咗台灣~

原來有好多人慕名而來試佢嘅
「髒髒污泥鹹蛋黃蛋餅」,
睇完餐牌上圖片都覺得好吸引,
所以我哋都點咗一個試吓。

介紹返呢個「髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅」先,
包括三款餡料,分別有芋泥、蛋餅同埋鹹蛋。
大廚將呢三種不同嘅味道處理得非常好,
特別係加上旁邊嘅煉奶同埋咬落去軟綿綿嘅感覺,
實在令人回味無窮。

除咗上面介紹嘅必點菜式之外,
我哋仲點咗魯肉伴台灣A菜、
爆蔥牛肉麵同埋雙色鹽酥雞。

去過台灣嘅朋友,都知道台灣出名食台灣A菜。
味道濃郁嘅魯肉配上鮮甜A菜,非常惹味。

爆䓤牛肉麵係必點嘅菜式之一,
湯底經過長時間熬製,有濃郁嘅牛肉味。
牛肉嫩滑,充滿肉汁,
再配搭上大量蟲草花,
整個麵配搭變得非常好食。

最後係雙色鹽酥雞。
外皮非常香脆,但依然保持雞肉鮮嫩多汁,
配搭分別為松露醬和柚子醬兩種調味,
可以同時間享有兩種不同的味道感受,重點推介。

2020-10-18
午餐
2020-10-22 122 瀏覽
賣相靚但...有少少失望😫⭐️芋泥鹹蛋黃蛋餅雖然有咸有甜但都算幾夾 內餡係爆芋泥但可惜無乜芋頭香味😩😩😩鹹蛋黃味亦略淡😩😩😩😩⭐️原條鰻魚玉米蛋餅上枱時店員會先火槍炙一下鰻魚同🧀🔥之後再自己倒上木耳絲點綴鰻魚好厚身啖啖肉但燒汁唔夠入味🤦🏻‍♂️亦唔夠嫩滑飲品嗌左🍍梳打同抹茶歐蕾Um..都唔建議嗌 ...價錢同食物質素唔成正比有好多其他食台灣菜既小店好味很多認真打卡就好 但試一次就好夠🌚
賣相靚但...有少少失望😫

上枱時店員會先火槍炙一下鰻魚同🧀🔥
之後再自己倒上木耳絲點綴
鰻魚好厚身啖啖肉但燒汁唔夠入味🤦🏻‍♂️亦唔夠嫩滑

飲品嗌左🍍梳打同抹茶歐蕾
Um..都唔建議嗌 ...

價錢同食物質素唔成正比
有好多其他食台灣菜既小店好味很多
認真打卡就好 但試一次就好夠🌚
2020-10-20 178 瀏覽
係中環約食飯真係唔易 想要有質素又唔太貴 今次就同朋友嚟到check-in taipei店舖空間唔算好大 有bar枱位同座枱位 但唔會迫好少見台式餐廳擺設咁精緻 有少少西餐廳嘅感覺 氣氛舒服 同朋友聚下都好適合☺️次次食台灣野都必叫蛋餅 今次就試左個古早味嘅 個皮幾煙韌 配肉鬆榨菜都唔會太膩 係個幾好嘅餐前小食 👍🏻不過今次嚟就好似唔夠熱叫左杯野飲 淡淡嘅百香果同綠茶 好解膩好清新😗牛肉麵賣相幾吸引 真係好多蔥 仲加左炸過嘅蟲草花增加味道同口感牛𦟌就不過不失 粉絲幾彈牙 一碗份量都幾足佢仲有辣牛油俾我地加入湯加左會有少少辣味 個湯會濃少少 更惹味😋芋圓都好足料 有芋圓 珍珠 愛玉 earl grey啫喱等等 味道中和左 唔會太甜太膩 口感都有硬有軟 好有咬口😝呢個芋泥炸得好香口 有鹹蛋黃好惹味 芋泥亦唔會癡牙 賣相好得意 打得卡又好食😎總結係中環嚟講 價錢合理 食物質素餐廳環境各方面都不錯 如果係中環約人都係個幾好嘅選擇😊

店舖空間唔算好大 有bar枱位同座枱位 但唔會迫

加左會有少少辣味 個湯會濃少少 更惹味😋
伯爵茶凍QQ芋圓

鹹蛋黃芋泥乒乓球

2020-10-19 157 瀏覽
📍 中環 Check-in Taipei 💰 人均 200左右 就在大館下面的一家台灣菜~店面設計蠻吸引人,大寫的四個字「我愛台妹」,非常喜歡吧台設計的餐廳,而這一間餐廳就有很長的吧台,新派的台灣菜 招牌牛肉麵給人的感覺和傳統台灣牛肉麵不同,麵是寬少少的,湯沒有很鹹,牛肉很好吃!但是能夠感覺麵其實沒有很入味 滷肉飯不如阿元來了 秋葵的醬給了好多,導致特別鹹 最後還嚐了麻薯,其實有一點太過於軟了,不是特別Q彈,有點失望
📍 中環 Check-in Taipei
💰 人均 200左右
滷肉飯不如阿元來了
秋葵的醬給了好多,導致特別鹹
溏心蛋滷肉飯
2020-10-17 2023 瀏覽
很久之前到過Check in Taipei 晚餐,還記得蛋餅及麻糬甜品十分高質,一直都想再次光顧,但多次經過中環都只見門口有長長人龍,最後都打消念頭。今晚特意到中環打算逛逛新開的Donki,晚餐時間較晚,人龍不太長,終於有機會再次品嚐Check in Taipei的菜色。我跟朋友二人點了一菜、一麵、一蛋餅,另加兩杯飲品。首先上菜的是魯肉伴台灣A菜,其實是滷肉飯上面的滷肉配上油麥菜。滷肉分量幾多,而且瘦肉肥肉比例平均,不會過於油膩,而且調味適中,滷水香味十足,不會過鹹,配上爽甜油麥菜尤其的好!第二道上菜的是:豬軟骨鯊魚骨豆乳湯寬粉絲。湯底有鯊魚骨豆乳,除了有濃濃的豆乳味,而且充滿膠質,骨膠原豐富。豬軟骨味道似滷肉,香口,肉質軟腍,豬軟骨部份則煮得完全軟熟,容易入口。寬粉線索滿湯汁,加上湯底厚身,有點似沾麵的感覺,清甜湯底配上濃味豬軟骨,味道煥然一新。最後是薯泥起司松露蛋餅,味道絕對是上盛級數,大力推介!蛋餅內的薯蓉香口軟滑,至於面頭芝士分量超多,松露醬汁香口撲鼻,三樣食材配合得宜。唯一不足之處是我們坐的位置冷氣太大,令到芝士很快變硬,拉絲效果不明顯,不過味道仍然一流。朋友點了一杯黑糖苦瓜

朋友點了一杯黑糖苦瓜汁綠茶,苦瓜汁味道甘甜,類似台灣夜市白玉苦瓜汁,有一種清甜回甘;至於我則點了綠豆沙牛乳,綠豆沙冰涼清甜,加上牛奶後更加香滑,與其說是飲品,其實更似甜品,值得一試!

總括而言,今次再次光顧Check in Taipei,食物質素不但只一如以往的好,新試的菜色反而更有驚喜,令人一試難忘。食物分量亦大份,味道更是一流!難怪門外的人龍一直保持熱鬧。下次再光顧應該要選較早或夠晚的時間才有機會入內進餐。
2020-10-15
30 分鐘 (堂食)
  • 綠豆沙牛乳
  • 豬軟骨鯊魚骨豆乳湯面
  • 薯泥起司松露蛋餅
2020-10-14 220 瀏覽
好耐之前已經食過一次呢間充滿霓虹燈嘅台式餐廳,今次黎到,個menu 唔同哂,多咗好多特色嘢食 😋 氣氛又好,唔怪得每日一到7pm 就咁多人啦Oreo 奶奶麻糬 📍$85一黎到已經好想食! 佢係麻糬,唔係糯米糍黎架,一啲糯米都無,唔洗驚胃痛或者筋骨關節痛呀,佢地只係用咗日本鮮牛奶同木薯粉,可以有咁多食咁多 🤭 入口涼浸浸咁,有啲似雪糕,但又多咗一份煙韌感,做到真正嘅入口即溶 黑蒜牛肉麵 📍$118黑蒜味勁香濃,蒜頭愛好者必叫! 呢次我地就叫咗粉絲配呢個黑蒜湯,吸盡所有所有精華招牌牛肉麵 📍$108湯底嘅牛肉辣味好重,加埋個牛油,令湯底更香濃 🍲 牛肉都炆得好淋好入味,玩埋個刀削闊條麵,夠哂煙韌,上面仲有好多蟲草花 😊 第一次食咋,估唔到又幾夾喎台式肉鬆榨菜蛋餅 📍$68唔會好似平時啲蛋餅咁油膩喎 👍🏻 可以食多幾件 😁 蛋香同榨菜都好香,點埋啲醬汁就更惹味啦~

Oreo 奶奶麻糬 📍$85

黑蒜牛肉麵 📍$118

招牌牛肉麵 📍$108

台式肉鬆榨菜蛋餅 📍$68
2020-10-14 170 瀏覽
店舖位於蘇豪區,一經過條街一定會比佢個店面吸引,門面裝修相當有特色,白色配粉紅色瓷磚,充滿玩味同設計感。一入到去更加仿如置身台灣bar,門口更有‘我愛台妹’嘅霓虹燈,好有feel。店內仲播住耳熟能詳嘅台灣歌,非常chill。店員本來安排我哋坐二人枱,之後有另一枱客走咗,就幫我哋搬去四人枱。店員仲好細心同我哋講枱上枝消毒噴霧可以用嚟消毒餐具同雙手。❤️手繪雙色鹽酥雞 $88超級酥脆,個炸漿厚度啱啱好,完全無油膉味!咬一啖已經出哂煙,肉質嫩滑多汁,好juicy!佢仲有配雙色醬-黑松露醬&柚子醬!黑松露醬比較濃,柚子醬比較清新開胃!我就中意輪住點嚟食!我個人認為可以同台灣嘅鹽酥雞媲美,非常推薦!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)✅好靚適合打咭❤️酸辣牛肉麵 $118店員介紹我哋加辣牛油落啲湯度,加完的確鮮味咗,更有牛肉香。麵底我揀咗寬粉絲,好入味同有咬口,浸耐咗都唔會太淋。牛肉用咗牛𦟌位,好軟腍又入味。蟲草花有炸過,非常香口。豆腐口感特別,好Q彈,索哂啲湯汁。整體嚟講唔算太辣,對我嚟講可以再辣些少。好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)✅用料十足,好多蟲草花❤️溏心蛋魯肉飯 $55個蛋好有酒香,流心程度岩岩好。魯

❤️手繪雙色鹽酥雞 $88
手繪雙色鹽酥雞

好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
✅好靚適合打咭

❤️酸辣牛肉麵 $118
酸辣牛肉麵

好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)
✅用料十足,好多蟲草花

❤️溏心蛋魯肉飯 $55
溏心蛋魯肉飯

個蛋好有酒香,流心程度岩岩好。魯肉份量多,粒粒分明,肥瘦適中,唔會整到一pat肉碎醬咁。如果可以多返少少汁就perfect啦!
好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)

❤️(左) 經典珍珠奶茶 $48 / (右)冬瓜茶鮮奶 $48

珍珠奶茶茶味好濃,但略甜。冬瓜茶嘅鮮奶份量比較多,冬瓜茶味比較淡。味道中規中矩。
好飲度:⭐️⭐️✨(2.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)
環境舒適,裝修好靚,非常適合打咭。菜色同飲品方面啲名都好創新有創意!成間店無論裝飾,餐牌都設計感十足,加分!味道方面亦都貼近台灣味道,有去咗台灣嘅感覺!下次會想試下佢個奶奶麻糬!
手繪雙色鹽酥雞
2020-10-12 108 瀏覽
餐廳在暑假期間重新裝修,保留了「我愛台妹」的霓虹招牌。在餐牌和格調上也作了少許轉變,裝潢變成低調的型格。餐牌的拉麵變成寬粉絲,而枱上有新品辣牛油,為湯底帶出鮮味。綠豆沙豆漿($55),綠豆沙的綿滑和豆漿的香滑是完美配搭。綠豆沙細滑得成蓉,不會嚐到一粒粒的綠豆,如起沙西瓜的甜滑,豆漿本身的豆香也和同是豆類的綠豆沙很夾。鮮芭樂苦瓜汁($58),嚐過香甜的綠豆沙豆漿,轉而是甘苦的青苦瓜汁和微甜的芭樂汁。苦瓜甘苦,所以要攪拌浮沉在底下的芭樂汁,味道才會變成甘中帶甜。爆蔥牛肉麵($118),選了刀削麵。刀削麵煙靭,掛上牛肉湯汁,比寬粉絲更具口感。湯底熱,先喝一口以五十斤牛骨熬成的湯,再加入辣牛油。辣牛油以牛脂肪和香料辣椒製成,突出濃香的湯底,也帶出微微辣味。其温和的辣味,適合不吃辣的人。上乘的牛腱非常軟稔,有入口即溶之感。蔥的份量多,把蔥輕浸在熱湯裏,拌着熱湯和麵吃,為濃郁的麵條帶點青蔥的清新。黑蒜牛肉麵($118),這碗選了寬粉絲,上桌時飄來陣陣蒜香。從黑漆漆的湯底裏夾起晶瑩剔透的寬粉絲,掛了少許黑蒜湯底的粉絲,在店內微暗的燈光下,呈現透亮的黑色。粉絲入口軟滑,配上香脆的蟲草花,營造滑與脆兩種

辣牛油
辣牛油

綠豆沙豆漿

鮮芭樂苦瓜汁

黑蒜牛肉麵

黑蒜牛肉麵($118),這碗選了寬粉絲,上桌時飄來陣陣蒜香。從黑漆漆的湯底裏夾起晶瑩剔透的寬粉絲,掛了少許黑蒜湯底的粉絲,在店內微暗的燈光下,呈現透亮的黑色。粉絲入口軟滑,配上香脆的蟲草花,營造滑與脆兩種與別不同的口感。加上軟稔的牛腱、半隻溏心蛋、蒜蓉泥等,造就濃郁蒜味牛肉麵。
題外話/補充資料: 加一服務費
2020-10-11
10 分鐘 (堂食)
綠豆沙豆漿
鮮芭樂苦瓜汁
2020-10-12 89 瀏覽
每次來中環這間Check in Taipei食台灣菜門外都要排隊,所以今日早少少到來就等了一陣就可以安排入座。店內是剛剛裝修完,餐牌上的食物都更新了👍豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵賣相不錯,豬軟骨大概有兩至三塊,大大件好入味,肉質鮮嫩,煮得好淋,軟骨位置爽口好食😋湯底採用鯊魚骨熬成,真材實料,沒有添加任何味精,魚湯味濃郁。麵就採用了粗粉絲,煙煙靭靭,口感不錯👍鹵肉伴台灣A菜鹵肉味道適中,不會太肥,鹵汁香濃配合A菜一齊食,可提升A菜的味道👍髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅🥞喜歡食芋泥的我,見到已經好吸引,咬開芋泥慢慢流出,外皮煙靱,還有一層雞蛋,口感豐富,碟旁邊還有鹹蛋碎及煉奶加入小小,味道更一流😋
豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵
鹵肉伴台灣A菜
髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅🥞
難得兩位大忙人終於能約飯又碰巧雙十當然要試試新台灣菜也許是因為被工作折磨得心靈乾涸所以一翻餐牌看見紫黃配💜💛的髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅便雙眼發光的立馬點了沒讓我失望果然滿滿的少女浪漫啊啊啊互補的紫黃色視覺效果自然滿分咬下去滿滿的芋泥更是給人滿滿的幸福感芋泥鹹蛋黃再加蛋汁絕對是犯規的味覺組合啊啊啊話說點了芋泥蛋餅後考慮到也許會膩所以點了聽說湯底有加辣椒的招牌牛肉麵結果牛骨湯太好喝我好不容易才壓抑住屢次想舉起碗把湯乾了的衝動姐提起牛肉麵擺盤效果跟日本拉麵一樣事實上除了擺盤外配菜也是刷新了我對台灣牛肉麵的認知厚切牛𦟌近乎入口即溶而份量慷慨得超乎想像的炸蟲草花角色就如拉麵的赤唐辛子絲加上完美的溏心蛋和百頁豆腐若然這碗牛肉麵的構思真是來自日本拉麵那還真是青出於籃勝於藍的完美實例然後重點來了我竟然把錢包給遺留在餐廳而且還是午飯後大概四小時收工回家時才發現的(這呆頭呆腦的程度我自己也是沒話說真的超超超級感激店家極好心的幫忙把錢包收好這麼好的店千萬拜托要撐下去啊啊啊
難得兩位大忙人終於能約飯又碰巧雙十

這麼好的店千萬拜托要撐下去啊啊啊

2020-10-10
午餐
2020-10-08 1796 瀏覽
呢間台灣小店晚市可以排隊Walk In, 人流都幾多😳🍳髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 💜$85Salted Egg Yolk Taro Egg Crepe芋泥+蛋餅+鹹蛋,3款香口餡料😈味道鹹鹹甜甜,食落軟綿綿咁,有層次感,同埋夠哂大份,外貌好靚,旁邊仲有鹹蛋碎同練奶,正所謂食得又睇得💫每一份蛋餅用兩隻鴨蛋去製作‼好重料㗎!️為了呢款蛋餅慕名而來,果然名不虛傳🤪🥟麻婆豆腐手工餃 $72Ma Po Tofu Dumplings麻婆豆腐醬帶微辣,惹味得嚟好過引🤪一個贊給麻婆豆腐辣,配牛肉麵食都好夾 手工餃都幾大粒,個皮QQ有啲厚,餡料多😳🍜爆蔥牛肉麵 $118可選刀削麵或寬條麵,店裡湯底用超過50斤牛骨熬成熬24小時的,飲落特別清甜,採用特級牛腱🥩脂肪比例好好,夠厚又啖啖肉😋 面頭仲有百頁豆腐、炸蟲草花、溏心蛋作配料,好豐富😍店員推介落少少辣牛油,自己調較辣度😏我就覺得落咗辣牛油,個湯底味道唔同咗,有引啲😛奶茶妹妹 醉了 $98Drunken Bubble Tea酒味同baileys味較濃,喺珍奶+酒味🤣👉🏻Earlgrey Tea, Vodka, Baileys cream, Black Tea,
呢間台灣小店晚市可以排隊Walk In, 人流都幾多😳

🍳髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 💜$85

🥟麻婆豆腐手工餃 $72
Ma Po Tofu Dumplings
 手工餃都幾大粒,個皮QQ有啲厚,餡料多😳

🍜爆蔥牛肉麵 $118

奶茶妹妹 醉了 $98
Drunken Bubble Tea
酒味同baileys味較濃,喺珍奶+酒味🤣
👉🏻Earlgrey Tea, Vodka, Baileys cream, Black Tea, Honey
奶茶妹妹 醉了 Drunken Bubble Tea
奶茶妹妹 醉了 Drunken Bubble Tea

抹茶歐蕾 $55
I love you so much
淡淡嘅Matcha Latte,個名幾特別🤣
  • 麻婆豆腐手工餃