2024-11-04
為咗遷就朋友同自己返工地點,揀咗個中間位置聚餐,而最近同朋友不約而同特別鍾意韓國料理,於是我第一次嚟Airside呢個新商場就奉獻咗俾呢間燒肉店。餐廳好新,燈光光猛,有唔同形式卡位,裝修木系元素居多,加上橙紅色牆身,滲透着韓系風格。✔️full set 前菜$0前菜非常豐富,除咗一般食韓國料理可以食到嘅涼拌芽菜、菠菜、海帶,醃蘿蔔、泡菜,特別少少有成球嘅南瓜蓉、醬漬大白菜。南瓜蓉本身淡淡的南瓜甜味加上奶油,質感幾滑。非常鍾意醬漬大白菜,醬汁好好味,成個前菜我自己食晒咁濟!最開心係有得無限refill爐邊蛋和芝士粟米,唔係間間韓燒餐廳有提供!✔️牛小排$280印象中每次韓燒都會點牛小排,今次都唔例外,呢個部份嘅肉,肉質特別鮮嫩,紋理明顯,燒完軟腍腍,口感良好。✔️和牛牛五花$158牛五花肉由脂肪和瘦肉交錯而成,有肉嘅嚼勁,又有脂肪嘅香滑,唔會俾人肥膩感。✔️一級五花肉$238一級五花肉肉質細膩,脂肪適中,通常用生菜包住,再加上大醬、韓式辣醬等食,不過呢個五花肉配有青辣醬,燒完點醬食辣辣地都唔錯。✔️食堂豬皮$88侍應提醒豬皮已經熟,所以放落去爐上燒幾秒已經食得,豬皮醃得好入味!✔️海鮮煎蔥餅$138
✔️full set 前菜$0
✔️牛小排$280
✔️一級五花肉$238
✔️海鮮煎蔥餅$138
最欣賞呢個蔥餅薄而脆,係食得到咯咯聲嘅脆,有好香嘅蔥味,配埋酸酸地嘅醬汁食,無咁膩。
✔️焦糖布甸$45
焦糖味和奶味突出,質感亦比較厚實,唔會好似食咗陣風咁,上面仲有紅莓、藍莓、薄荷葉裝飾。
✔️芝士蛋糕配雪糕$55
蛋糕幾大件,芝士味好重,比較飽肚,雲呢拿雪糕嘅冰凍感可以平衡濟膩感。淋上了朱古力醬,豐富了口味。
✔️柚子檸檬梳打$42/提子梳打$42
柚子醬、提子醬混和梳打水,有氣清新!