2018-10-11 162 瀏覽
又到咗星期六同男朋友出街喇!今日無乜目的,只係想周圍行吓!佢提意去聯發試吓!因為一直聽人講好好味,睇相已經流口水!入到店有種澳洲牛奶公司嘅味道,但當然無咁多人排隊啦!佢叫咗常餐,有炒蛋火腿多士同沙嗲鮮牛肉公仔麵!炒蛋果然炒得好滑!最正係杯奶茶!佢叫咗多奶,佢形容係香港試過最好飲嘅!而我本來想試原個蕃茄牛肉飯,點知原來星期六只有晚上六點後先供應!於是我就叫咗炭火叉燒炒蛋飯!嘩!呢個飯真係不得了!叉燒好淋好夠蜜汁嘅甜味,仲要係厚切!我男朋友不禁話佢叫錯嘢食,哈哈!下次一定要去試埋佢個原個蕃茄牛肉飯!

下次一定要去試埋佢個原個蕃茄牛肉飯!
2018-10-04 264 瀏覽
原來係澳牛老闆個仔開😱聽說係發哥成日嚟嘅茶餐廳,不過我就見唔到喇🤔#漩渦蛋包西炒飯 ($78)😋好味指數:(7.5/10)感覺係日式嘢,竟然出現係茶餐廳🤣賣相又真係整得幾靚😚入面嘅西炒飯就有火腿腸仔正正常常咁啦😛#特餐 ($58)😋好味指數:(7.5/10)沙嗲牛肉麵 多士 火腿炒蛋有冇人去茶記一定嗌沙牛🤣牛肉嘅份量都幾多,雖然唔係我食過最濃沙嗲味,不過都ok🤓多士都幾厚,加埋牛油脆卜卜好正🤤炒蛋好滑,幾creamy,不過蛋味就較淡😢#法蘭西多士 ($28)😋好味指數:(7/10)好厚嘅西多士😳記得揾人一齊share😆不過入面竟然冇花生醬,始終覺得差小小🙁

#漩渦蛋包西炒飯 ($78)
😋好味指數:(7.5/10)
感覺係日式嘢,竟然出現係茶餐廳🤣
賣相又真係整得幾靚😚入面嘅西炒飯就有火腿腸仔正正常常咁啦😛

#特餐 ($58)
😋好味指數:(7.5/10)
沙嗲牛肉麵 多士 火腿炒蛋
多士都幾厚,加埋牛油脆卜卜好正🤤
炒蛋好滑,幾creamy,不過蛋味就較淡😢

#法蘭西多士 ($28)
😋好味指數:(7/10)
好厚嘅西多士😳記得揾人一齊share😆
不過入面竟然冇花生醬,始終覺得差小小🙁
2018-10-01 204 瀏覽
承接上一則評語, 其實朱古力到咗之後我都有等了一陣再問女侍應為何奶茶還未有? 佢答我因為奶茶仲煲緊"未得" 所以要等多陣, 我唯有只好等.... 但當女侍應畀咗奶茶我1分鐘唔夠, 疑似男老闆就走來問我食物到齊未, 我答完到齊好快就跟我說上一則文章內容 嘅說話最後我當然趕快起身,女侍應剛好經過也有問我咁快飲完?我話都畀人趕走仲唔走咩 重點"我同阿仔杯飲品係飲咗一半都沒有就畀人催我盡快離開, 其實佐敦澳洲牛奶無論食物及服務都好呢間好多.
好快就跟我說上一則文章內容 嘅說話
2018-10-01
10 分鐘 (堂食)
2018-10-01 135 瀏覽
比上一次去食所有嘢已經差很多,叉燒太瘦 &沙嗲牛份量極少,叫咗冬奶茶&朱古力飲,但到小朋友食完一整份茶餐都未到,再問侍應就先送來朱古力,奶茶就話要等多陣,到奶茶到了不到1分鐘,不知到是否老闆就問,食物是否到齊? 我點頭話"係" 轉頭老闆好快攞咗張"留坐"牌放係我面前,並且同我講叫我快D飲完杯奶茶,因出面有好多人等緊,服務態度真係好差, 我等飲杯奶茶就等到食完都未到,但等到奶茶送到不到1分鐘就叫我快D,老闆有冇搞錯晒問題係出於佢地間茶餐廳呀? 所以以後也唔會再去呢間食, 亦唔鼓勵朋友去食。
2018-09-28 395 瀏覽
今日食lunch 經過聯發茶餐廳,見唔多人就入左去食(平時星期六日都好多人,要排隊)平時都係食早餐同茶餐,今次就試下啲碟頭飯🤡🤡叫左個滑蛋叉燒飯同凍奶茶。等左5分鐘就黎齊,效率非常快👏🏻叉燒雖然偏瘦,但係無平時燒味鋪買果啲咁乾身,味道幾好👍🏻滑蛋就好出色,好滑同好重蛋味,唔似加左奶果啲炒蛋,加埋啲叉燒係絕佳配搭👅凍奶茶夠曬大杯,同埋用左不銹鋼杯,保持冰凍,味道都唔錯👍🏻整體份量都算多,好餓先食得曬.不過價錢以碟頭飯黎講都算偏貴,連凍飲都62蚊👀👀

滑蛋叉燒飯
2018-09-28
滑蛋叉燒飯
2018-09-27 187 瀏覽
依據澳牛做法既聯發加入好多不同種類食品令食客多左選擇,當中既常餐-沙爹牛肉麵倒是不錯的,炒蛋到位,價錢偏貴,牛油使用有啲過多。鮮牛油多士係好食,但如果多士可以薄啲就會更好,食落會脆身好多。新出既蛋包西炒飯個炒蛋當然不錯,最後更淋上蛋汁,撈埋飯來講真係不錯👌🏼。呢到其實成個set來講我會話係不過不失,中上水平,但係佢杯凍0茶或者奶茶就幫佢班回不小分數,茶底夠香,糖水與茶比咧剛好。為此我會推薦此店。
2018-09-22 235 瀏覽
黯然銷魂飯 煎定既荷包蛋(比我既時候蛋黃已經爛咗),仲要凍(煎定),叉燒全瘦,無炭火香味,我以為得我係食瘦叉飯,眼見其他食客都係瘦叉,我無話可説我無影相,因為隻蛋爛咗,無心機以$68呢個價錢,食到我黯然神傷沙嗲牛面+厚多士+煎蛋$58呢隻蛋係即煎既,因為仲識流出來,厚多士剛剛好,外脆內軟,沙嗲牛味道,雖然唔夠香,味道過可以,如果多d 沙茶醬會好d總結: 唔會特登駕車去食,瘦叉凍蛋飯小意見: 叫煎荷包蛋既人,煎爛咗自己食返佢,佢一定唔會再煎爛
黯然銷魂飯

我無影相,因為隻蛋爛咗,無心機
以$68呢個價錢,食到我黯然神傷

沙嗲牛面+厚多士+煎蛋$58

總結: 唔會特登駕車去食,瘦叉凍蛋飯

2018-09-19
2018-09-13 274 瀏覽
港式常餐一直為我所愛,有名的大部份都嚐過。這天來到九龍城,一個人最好還是光顧茶記,就來到聲稱是澳牛後代掌舵的聯發一試。 店舖開業數年,裝潢有小時候的味道,不期望坐得舒適,但也不算擁擠;除了常餐以外也有數款碟頭飯供人選擇,價錢五十多至七十多,頗為進取。 特餐$58 - 火腿、炒蛋配多士多士厚度十足,烘得香脆,炒蛋滑溜但蛋香消失得無影無蹤,有點失望。 沙嗲牛肉米粉沙嗲汁帶花生香,湯底和牛肉都偏鹹,不討喜。 整體味道普通而且價錢偏貴,吃常餐嘛,還是佐敦那老字號最好。

特餐$58 - 火腿、炒蛋配多士

沙嗲牛肉米粉
沙嗲汁帶花生香,湯底和牛肉都偏鹹,不討喜。

整體味道普通而且價錢偏貴,吃常餐嘛,還是佐敦那老字號最好。
2018-09-04
2018-09-12 158 瀏覽
星期日夜晚,同朋友喺九龍城踢完波之後,就去左聯發茶餐廳食飯。由於差唔多夜晚9:00,去到唔洗等就有位,一坐低左就諗唔洗諗就叫左佢地個招牌常餐- 叉燒湯意,炒蛋多士,凍奶茶啦。先講呢間餐廳最出名既炒蛋,話哂係澳牛第三代成員開既,炒蛋都夠熱,滑就係夠滑,但係落得太多牛油,搞到食完就已經好滯。至於塊多士就夠哂厚,厚得黎夠熱,牛油份量都適中。不過個叉燒湯意就有D失色,首先個意粉似係煮好左一段時間先加湯上菜咁,食落好漿,食左一半都無就放棄左。叉燒太瘦,食落好難咬。以前都有食開呢間,不過今晚個水準就真係有啲差喇,可以就收鋪求其煮,希望下次會好啲
2018-09-12 149 瀏覽
對聯發期望頗高,因在眾多bookmarked的茶記中,大部分人上載的食物照片也十分「靚仔」,令人感覺穩定和高質,結果還是有落差。多士 - 厚底如兩片方包,有點過硬,口感不佳,見很多客人也吃不完。炒蛋 - 個人偏好較多蛋漿的,這家則偏乾身,蛋味不突出。火腿通粉 - 湯分量偏少、有點「杰」,應加了點忌廉。奶茶 - 茶底濃郁、是會上腦那種,入口偏澀、不夠厚滑,剛好合格。有點意外的是,店內有兩廁格,且不是為了符合法例轉身也有困難的size,地上無積水、有充足廁紙、洗手液、鏡、吹風機和用作吸味的咖啡粉,十分乾淨,值得讚賞!

炒蛋 - 個人偏好較多蛋漿的,這家則偏乾身,蛋味不突出。
火腿通粉 - 湯分量偏少、有點「杰」,應加了點忌廉。

早餐
2018-09-12
$43 (早餐)
2018-09-11 1727 瀏覽
澳洲牛奶已興旺48年了,早過了銀禧,邁向金禧(2020年)。是最長龍,最著名,最威震神州的茶餐廳。其家族史頗神秘,聽了很多知情人士的小道消息,才略知一二。第一代鄧林泰是海員,見識廣,在澳洲時察覺鮮奶之美味,回港後開業。現由第二代鄧棋楠經營,收銀,店長由家人包辦。第三代鄧曉洋與外人合伙開此店,圖延續傳奇。澳洲牛奶最著名是「光速」點餐和進食,餐單簡單,重點分明,此店卻有些複雜。現分析食客應注意的攻略如下:⚀開飯時間三級制其實澳洲牛奶不是茶餐廳,沒有飯粉麵供應。此店一大革新是有飯供應。我覺得此店有「睇頭」反而是飯。請注意到訪時間很重要,上午11時至下午3時最佳,可點選下圖6款飯。3至6時停供上述飯類飯。首選蕃茄鮮牛肉飯。聞說此區人流不足,此店供應碟頭飯以救亡。構思仍以蛋為主角,把蛋融入蕃牛飯,成為炒蛋的進階版。上檯時炒蛋已化為無形,只見牛肉。滑蛋令牛飯充滿黏液,脫皮鮮茄可按食客要求,流下鮮茄汁,令茄牛飯更濕潤,是茶樓供應的茄牛飯的升級版。午市單身男多食此飯,成為男人的浪漫。因獨特性而在此店飯類排名第一。論味道則數滑蛋葱花义燒飯。蛋餅完全覆蓋白飯,濕度滑度滑度色相均比美旺記冰室。蛋餅厚度不及一
其家族史頗神秘,聽了很多知情人士的小道消息,才略知一二。

現分析食客應注意的攻略如下:

⚀開飯時間三級制

午市單身男多食此飯,成為男人的浪漫。
因獨特性而在此店飯類排名第一。

論味道則數滑蛋葱花义燒飯。蛋餅完全覆蓋白飯,濕度滑度滑度色相均比美旺記冰室。蛋餅厚度不及一般茶餐廳的芙蓉蛋飯,尚算可充飢。有豉油供撈飯。是滑,不是香!愛滑蛋飯的人才考慮此食物呀!
上述兩種飯在下午6時會加價9和8元!
晚飯時間宜吃日間未供應的窩蛋手刴免治牛肉飯。
賣點是手打牛肉,入口不覺太特別,生蛋更無技術可言。

⚁套餐類別有四

澳牛有早,茶,快餐,此店加多了特餐,賣沙嗲牛肉粉意大利粉,比澳牛貴多了12元,售58元。

沙嗲牛肉很濃味,义燒和牛肉質素都勝於澳牛店,特別是牛肉。

此店另一優點是多免費升級,除快餐外,可換成出前一丁麵,米粉 ; 茶餐可變為五香肉丁。
總言之,食特餐之炒蛋多士和火腿沙嗲牛肉出前一丁麵,中伏指數最低。

⚂炒蛋三級制
如你是因澳牛慕名而來,必是食炒蛋。
此店的炒蛋大致分三級價格:下價是食上述4款套餐,嚐炒蛋多士。
你會覺得炒功了得,蛋呈覆疊式,很有層次,層級之間掛汁,成熟程度恰好。

入眼感覺不夠橙黃,入口感覺不夠香,令人陶然的享受不及「阿爺」。據悉是因溝蛋比例是2比1,黏而色黃的河北蛋佔多,香而色橙的湖北蛋佔少。
濃郁的蛋味不震撼味蕾,沒有澳牛蛋的馥郁。

佐敦父老說,是因為澳牛溝蛋黃,白比例有成功秘笈。除因應溫度,濕度,致勝之招數是多黃少白,令蛋濃香指數俘虜人心,大量蛋白剩餘,所以拿去製燉奶。
鹽份不足亦是此店炒蛋空有其表主因,你宜食前灑鹽。

中價是前文提及的滑蛋葱花义燒飯。因有义燒的咸汁和青葱的芳香,補貼炒蛋的缺點,故欣賞指數大升。

上價是新推出的漩渦蛋包西炒飯。都是那句:蛋是幼滑無比,色如兩店的門面呈淺黃。缺點是西炒飯無餡料可言,少許火腿粒提不到鮮,性價比低。

⚃义燒三級制
以此店而言,茶餐的义燒是偏瘦而嚡,宜變為五香肉丁。

中等的是滑蛋葱花义燒飯,义燒是厚切,入口稔甜。

梅頭义燒全拿來製炭火义燒飯。燶邊效果全無,义燒時肥時瘦,色澤偏深。半熟蛋才是主角,黯然神傷的淚眼蛋黃,流淚到白飯,才是重點,呼應此店蛋之主題。

⚄三大招牌食品
店方標示五大招牌食品,前文提及三項。餘下兩項更特色,以高度取勝,力壓澳牛。

🏆雞蛋三文治厚達11厘米左右,蛋和多士都厚厚,比澳牛貴3元,亦是值得。食時宜灑鹽花呀。
不建議點選炒蛋多士,貴了3元而少了兩片烘三角麵包。
這是名符其實的厚多士。欲吃炒蛋,此食品最廉宜,只需23元,是全店性價比最高食品。

🏆熱奶茶
九龍城街坊推薦我飲熱奶茶,屬我兒時在街邊茶檔飲我的味道,有人會覺得茶味不濃,欠回甘。我正喜愛偏多奶的感覺。

個人感覺是此店勝於澳牛。

🏆厚西多士
把澳牛的烘多士升格為西多士。厚度亦是全港西多士少有,惜無特別餡料,浪費了好大空間,味道一般。

🐴 🐴
價格全比澳牛昂貴,加上來回紅色小巴的16元,有點兒不覺物有所值。不明白為何定價偏高?
我覺得此店在裝修,食品方面,延續澳牛風格的元素不多,多士,蛋,义燒,牛肉四大元素都已轉化。伙記亦轉為平和的女士,風味亦大有不同。
與澳牛互有優劣,但蛋是主角,是重中之重,此店的蛋欠蛋味,是一大敗筆。

現時正是此區最淡的時間,沙中線工程困擾,人流不多。此店要延續神話,長路漫漫。
2018-09-09 200 瀏覽
早兩年聯發剛開業的時候,報導都說這家的老闆是澳牛第三代成員。近來有好多這食店的食評,看起來好吸引,讓我特地去九龍城試一下。一進店裏已經坐滿了人,裝潢也跟澳牛一模一樣。可是看一下餐牌,就覺得有點貴了,特餐也要$58啊🤔為了特餐而來,首先炒蛋看起來已經有點老了,也沒有蛋香跟奶香,有點失望。而多士是不錯,牛油份量夠,配著炒蛋吃還不錯。沙嗲牛肉麵是出前一丁,有加分。不過麵已經煮過頭,太軟了。而且沙嗲也沒有沙嗲味,牛肉也很硬🤨本來想點小碗的,可是小碗的就沒有蛋,只好點大的了。叉燒有點乾,也很瘦。就沒有什麼特別啊,可是卻差不多要$70... 是為什麼呢...

特餐  火腿炒蛋

特餐  沙嗲牛肉麵

炭火叉燒蛋飯  大碗
2018-09-08 317 瀏覽
同屋企人食brunch一諗就諗黎呢度食。每次都係食3樣野,烘底蛋治一上就忍唔住食唔記得左影相,包脆蛋滑香噴噴。沙嗲牛麵我都未撈d沙嗲牛肉落湯度都已經咁濃,撈完就更加唔洗講啦叉燒做得幾好食,燒得好香,唔會好乾好硬太肥太瘦,不過我都唔太好叉燒,都係屋企人點既。同今日啲飯就差差地,淋左d..奶茶唔跟餐賣到$22杯,未飲之前就係度諗究竟佢有咩咁把炮,不過飲完就覺得都OK,飲開唔落糖。呢杯都香滑,奶同茶好夾。不過$22單叫我就唔會啦。
同屋企人食brunch一諗就諗黎呢度食。
每次都係食3樣野,
烘底蛋治
一上就忍唔住食唔記得左影相,包脆蛋滑香噴噴。
沙嗲牛麵
我都未撈d沙嗲牛肉落湯度都已經咁濃,撈完就更加唔洗講啦

細叉燒飯
奶茶
奶茶
  • 炒蛋多士
2018-09-06 173 瀏覽
早幾日係FB見到十大常餐,其中一間就係呢間,今日就一於同老公去試下!山長水遠搭車黎食,好彩無令我地失望!!!平日既侯王道無咩人流,但唯獨聯發內人頭湧湧,不過當日都唔需要排隊.等左大約2分鐘就有位,其實價錢真係唔平.到底有咩咁巴閉,就真係要試一試先知呢份餐HKD53 常餐黎講都算天價.叉燒通粉,火腿炒蛋,牛油多士連熱飲牛油多士 - 牛油一D都唔,而且都搽得好均勻!不過真係要襯熱食.所以都建議成份餐最好先食多士,咁就保持到最佳既品質!老公就要左意粉,佢話食通粉食到悶.我就唔鐘意食湯意粉,嫌佢跌返落湯度會彈到周圍都係.每一啖都連埋D湯一啖擺入口,真係好正!個湯夠濃,唔會似出面咁稀!叉燒都唔會乾柴,更加唔係D頭頭尾尾!炒蛋就正常啦,唔係特別出色奶茶一凍一熱,茶味好出!
山長水遠搭車黎食,好彩無令我地失望!!!

牛油多士 - 牛油一D都唔[姑寒],而且都搽得好均勻!不過真係要襯熱食.所以都建議成份餐最好先食多士,咁就保持到最佳既品質!

老公就要左意粉,佢話食通粉食到悶.

我就唔鐘意食湯意粉,嫌佢跌返落湯度會彈到周圍都係.
每一啖都連埋D湯一啖擺入口,真係好正!
個湯夠濃,唔會似出面咁稀!
叉燒都唔會乾柴,更加唔係D頭頭尾尾!

炒蛋就正常啦,唔係特別出色

奶茶一凍一熱,茶味好出!
2018-08-15
2 分鐘 (堂食)
2018-09-02 326 瀏覽
睇完Facebook 介紹一心諗住入嚟食滑蛋,點知好失望名不副實,炭火叉燒飯一D都唔炭燒味,但肥痩適中,算好食最失望就係呢個旋渦蛋包西炒飯,樣係好精美,但個滑蛋好薄,唔香濃,個炒飯極少餸,得少少腸仔同火腿,飯偏硬無茄汁味,最慘係暖叉燒蛋飯超薄蛋,仲要無比鼓油汁原裝澳牛個三文治好食好多,麵包皮唔夠軟又唔夠熱,D蛋唔夠蛋味又唔熱西多無花生醬,又係唔夠熱,牛油都唔溶其實我淨係想食D熱辣辣又新鮮嘅身物,要求不算高吧!
睇完Facebook 介紹一心諗住入嚟食滑蛋,點知好失望
名不副實,炭火叉燒飯
一D都唔炭燒味,但肥痩適中,算好食
叉燒蛋飯超薄蛋,仲要無比鼓油汁
西多無花生醬,又係唔夠熱,牛油都唔溶
其實我淨係想食D熱辣辣又新鮮嘅身物,要求不算高吧!