2019-10-05
本身住元朗,這個店舖的舊址我也來過,是一間比較普通的食店,現在煥然一新,經朋友介紹下嚟咗元朗呢間新開嘅老闆火鍋。入到去好多懷舊嘅佈置,有好多廣東話嘅俚語,懷舊風味很有味道。再看看價錢,抵到不得了, $200唔使就食到2款特選海鮮, 加5款自選海鮮,8款火鍋配料,同埋最後嘅鮮味粥!堅扺。食落去第一味餸已經拍晒手掌,係沙白,鮮甜到不得之了,好好味!比一般的花甲同埋蜆都好味得多,呢碟就算要加錢都想食多一碟。之後就係肉蟹,由於我本人鍾意食肉蟹多個膏蟹,所以食得津津有味,而且好新鮮,唔似出邊嗰啲咁細隻,食落真係啖啖肉!之後叫咗幾個貝殼類,有鮑魚,象拔蚌,貴妃蚌,蟶子,整體來講一食落去就知道係好新鮮,真係呃唔到人,嗰種肉質彈牙程度一咬就分到高下,呢一間嘅食材肯定係高於水準! 最後嚟咗個好少食嘅多寶魚,肉質滑脫脫,比起出邊普遍龍躉嘅選擇一啲都唔輸蝕,反而食得多貝殼類呢條魚顯得更加突出!不得不提呢間鋪頭會比客人一個自己嘅計時鐘,菜單上亦都會寫明所需蒸煮時間,然後就任憑客人發揮,我覺得咁樣反而仲好,出邊嗰啲太多招呼反而覺得阻住晒😂😂最後叫咗鎮店之寶嘅飲品犀非利,水果茶,超級大杯,笑死我,又唔貴,希望店舖
最後叫咗鎮店之寶嘅飲品犀非利,水果茶,超級大杯,笑死我,又唔貴,希望店舖可以保持食物水準,下次必定再來!