2019-05-08 190 瀏覽
收到老沸爺的傳單,新張期間,震撼價優惠,由原價 $328的放題火鍋,減至每位$288。Happy Friday 來個火鍋也好,不用擔心明天早起的問題。老沸爺陳設古樸中見豪華,以佛像、蓮花作布置主調的火鍋店,赤裸裸的對著菩薩飲酒食肉,打破固有禁忌,頂前衛耶!感覺真的蠻鬼異啊 👹👹⚀自取餐前小食,有拍青瓜、紅油木耳、脆黃豆及香辣烤豆皮。只揀了木耳及豆皮,微辣醒胃。⚁今晚點了韓式雪濃牛骨金錢腱湯拼海底椰百合響螺頭龍骨湯,燉湯說明是經四小時燉制而成,高質湯水,當然先飲為快。⚂海鮮拼盤有鮮蝦、元貝、鮑魚及大蜆。⚃川渝筷子牛肉剛好售罄,全晚螢幕不停介紹,未能一嚐,確實可惜。換上新鮮帶子,味道尚可,但始終未能忘懷筷子牛肉。⚄繡球菌,營養豐富抗氧化,是較稀有的菌類,質感較雪耳厚點,稍煮會已經十分軟諗。⚅水蓮菜沒有強烈味道,就是吃它清脆口感,不宜烚煮太久。⚂⚃潮汕手打牛肉丸,肉味香濃,口感彈牙。⚁⚅安格斯雪花牛頸脊,雪花紅白分明,牛味濃郁, 好味停不了口。⚃⚄西班牙黑毛豬腩肉,薄切易熟,無豬羶味。⚃⚅經典火鍋拼盤,鵝腸、千層肚、黑毛肚、黃喉,屬內臟類,不多火鍋有此類食材,好此道者佳音。⚄⚅ 自取類型,西

⚂海鮮拼盤有鮮蝦、元貝、鮑魚及大蜆。

⚅水蓮菜沒有強烈味道,就是吃它清脆口感,不宜烚煮太久。

⚂⚃潮汕手打牛肉丸,肉味香濃,口感彈牙。
⚃⚄西班牙黑毛豬腩肉,薄切易熟,無豬羶味。

⚄⚅ 自取類型,西洋菜、鮮金菇、粟米等時蔬,可到雪櫃自取;還有大量不同款式的罐裝飲品,可供任飲。

⚅⚅任點任食部落格,留意這是要用手機點菜的,整體還算新鮮,上菜時間亦合理,份量可適隨專便。

⚅⚀⚅ 甜品系列,黑糖糍粑及救火冰粉這些甜品,因實在太飽了,沒有點,留待下回吧!

2019-05-07 47 瀏覽
今日約左朋友去食養生火鍋,湯底可以揀燉湯都係第一次,有兩款可以選擇,我哋揀左雪燕桃膠,本身桃膠都好難處理,所以見到即刻拍板。一上菜係原盅雞湯上的,職員會先分好每人一碗湯,先飲才放進鍋裡打邊爐,每盅都好足料,有半隻烏雞的!如果唔夠喉,唔想加清湯,原盅再encore 都係加$38蚊👍🏼新張期$288 餐仲有海鮮拼盤的,海鮮係超新鮮的😊千層肚的切法,令人感到係食緊面既感覺,我同友人都大讚!之後任食既配料仲好多選擇,我個最喜歡係韮菜餃,皮薄多餡!雪花牛肩既紋理都超靚的,牛味十足!足以抱腹回家😂

新張期$288 餐仲有海鮮拼盤的,海鮮係超新鮮的😊

千層肚的切法,令人感到係食緊面既感覺,我同友人都大讚!

之後任食既配料仲好多選擇,我個最喜歡係韮菜餃,皮薄多餡!

雪花牛肩既紋理都超靚的,牛味十足!足以抱腹回家😂
2019-05-06 80 瀏覽
今日同朋友去完銅鑼灣行街,想打個邊爐,上openrice見到呢間餐廳幾多好評,所以就去試試。 呢間係一間任食邊爐,可以食兩個鐘,分兩種~一種就係普通火鍋料188+1 另一種就係包埋海鮮、雪花牛既套餐,288+1 因為見288既特別既湯底有燉湯,所以就試一試,而且可以免費鴛鴦鍋,都幾唔錯! 我就叫左海底椰百合響螺頭龍骨湯同卜卜花甲龍蝦濃湯。龍骨湯非常清甜同足料,食得出媽媽既感覺,而卜卜花甲龍蝦濃湯就非常鮮味,仲有新鮮龍蝦,正! 飲完龍骨湯,就開始打邊爐啦~跟餐既海洋有鮑魚、帶子等等,都幾新鮮嫁 另外就有肥牛,肉質鮮嫩又重牛味~仲有其他小配菜,大部份都精巧美味。 我地仲叫左一堆火鍋配菜,都幾新鮮嫁~個菜餃幾出色,菜味香又有咬口 唔單止一般既火鍋配料,佢仲有熱食,例如手拍青瓜等等,都非常香口~ 蔬菜同飲品都係自助區可以任拎,非常抵食,應有盡有~ 總結黎說,288+1呢個價錢可以食到呢個質素真係唔錯~而店員服務態度都好好,會好小心咁幫你放好火鍋同配料,比大家可以盡情打卡~如果下次想再打邊爐,應該會再黎!
蔬菜同飲品都係自助區可以任拎,非常抵食,應有盡有~
2019-05-03 98 瀏覽
近來愛吃麻辣鍋,看了評價後特意來銅鑼灣一試,吃了還蠻不錯的! 麻辣鍋很出色,其他湯頭都有驚喜我選了$288放題,湯底是麻辣鴨血拼海底椰百合響螺頭龍骨燉湯。第一次食火鍋 湯底是一盅上的,侍應說是真的燉出來的。侍應幫我們先分一碗試試。然後再倒落火鍋盤裡。味道鮮甜,更像喝湯! 我用燉湯來滾海鮮、菜, 比較鮮甜,又不會蓋住海鮮的味。 而麻辣湯看起來已經好刺激!食起來不是太嗆,平時吃中辣的我勝任有餘。香料味都很足,不只是辣,幾有層次送的海鮮盤有蟶子王、蝦、生蠔和鮑魚,蟶子王同生蠔最好食,前者夠爽口,滾到離殻剛剛好,生蠔不太腥,幾大粒!這拼盤很豐富,有在香港不常吃的黃喉、黑毛肚,黃喉很爽口,黑毛肚10秒就可以吃了,同樣很爽口。安格斯牛頸脊紋路很平均,牛味十足;手打牛丸都好有牛味,口感爽彈。吃完店家送的拼盤後,可以試一下其他火鍋料,這裡嚮應環保,用微信一掃code就可以點菜了!滑蛋牛肉我點了兩次,加了雞蛋令牛肉滾完都好嫩滑!冰粉比較清淡,我加了一點紅糖漿,味道好多了。冰冰涼涼適合夏天吃。外面還有很多配料、前菜自己拿環境很不錯,走中國風。

送的海鮮盤

外面還有很多配料、前菜自己拿

環境很不錯,走中國風。
2019-05-01 56 瀏覽
老沸爺開鋪個時去左食左一大餐,我記得好似係吾駛$300 賣單,作為一間銅鑼灣任飲任食店,係好抵食既!入到去未開始因為我地又6點到左,但出面有小食可以拎黎食下醫肚。雞翼尖勁似b仔,同距豆皮好好食!野飲都有好多選擇,但吾記得影。依間又係QR code下單,我發現越來越多都係甘了,環保又可以check到有無比少。叫左一邊藥膳一邊係麻辣。仲有我最愛既鴨血!最得意係有牛邊食,叫左但輕輕咬左啖,其實好似牛根,但都係吾敢食哈哈!牛既款式都多都吾會太差,值得一試。
老沸爺開鋪個時去左食左一大餐,

入到去未開始因為我地又6點到左,
但出面有小食可以拎黎食下醫肚。
雞翼尖勁似b仔,同距豆皮好好食!
野飲都有好多選擇,但吾記得影。

叫左一邊藥膳一邊係麻辣。
仲有我最愛既鴨血!

最得意係有牛邊食,叫左但輕輕咬左啖,
其實好似牛根,但都係吾敢食哈哈!

牛既款式都多都吾會太差,值得一試。
2019-01-31
2019-05-01 37 瀏覽
呢排女朋友迷上左呢間「老沸爺」,今次佢仲要拉埋佢屋企人一齊踩上去添😂雖然已經同佢食過幾次,但又真係好食到食極都唔厭,又抵食, 所以今次就認認真真寫個食評啦!「老沸爺」嘅任食放題可以分為兩種價位,分別係$188同$288, 雖然兩者相差$100,但係$288相對會抵食好多,因為只要加多$100,就可以揀埋燉湯底,而火鍋配料亦比$188嘅更多出50款添!點解話揀燉湯底會好啲呢?「 老沸爺」嘅燉湯底比一般嘅火鍋底更加養生健康, 而且材料豐富,仲以原盅熬製4個鐘而成!所以開始打邊爐前,必定要飲一碗精華湯, 如果唔係就真係浪費哂咁好嘅燉湯啦~當然仲有其他嘅老火湯底,都用左兩個鐘去熬煮👍我哋揀咗鴛鴦湯底,雪燕桃膠皂米膠原三寶養顏烏雞參湯(燉湯底)同酸菜白肉(老火湯底)。除咗有150款任食嘅火鍋配料外,「老沸爺」仲會加送精選配料,包括有海鮮拼盤,安格斯雪花牛頸脊,川渝筷子牛肉,潮汕手打牛肉丸,西班牙黑毛豬腩肉,雲南高原雪花鏽球菌同台灣直送水蓮菜。每枱只會送一次,如果唔夠食都可以加錢配嘅😋飲品櫃有多款飲品可以選擇,如蜜桃烏龍茶,荔枝紅茶,可樂,啤酒等等。蔬菜櫃都只是有八款,如皇帝菜,油麥菜等等,綠瑩瑩

蔬菜櫃都只是有八款,如皇帝菜,油麥菜等等,綠瑩瑩好新鮮👍

醬料區都有九款,想點配就點配😂

小食區有四款,涼菜類,炸薯角等,味道都好高質添!

海鮮拼盤有大蝦,鮑魚,廣島蠔同元貝, 可能因為我哋係四人,所以每款都有四隻,樣樣都好新鮮!我特別鍾意食大蝦,大大隻,入口彈牙!

美國雪花牛肩胛
輕輕係鍋入而刷幾秒就食得啦,肉質較結實,口感爽滑而有嚼勁,仲要係任食款添🤣食幾多都唔怕!

由於糍粑就暫時未有供應,我哋就揀咗救火冰粉,感覺似啫哩,入面仲有啲西瓜粒,提子乾,山楂片同糖冬菇, 豐富口感。
2019-05-01
2019-04-30 473 瀏覽
好耐冇同屋企人ShabuShabu 啦~雖然依家嘅天氣逐漸變熱,但係ShabuShabu係適用於春夏秋冬㗎🤣今日就約埋阿妹同妹夫黎呢間超正燉湯底嘅「老沸爺」啦~.可能我哋六點鐘就嚟開餐嘅關係,餐廳仲未坐滿晒人。但我哋覺得更好,少了一分熱鬧,反而唔使同人爭嘢食🤣 仲可以好好咁欣賞下餐廳嘅皇宮設計添!餐廳地方寬敞,仲有偏廳,可以一次容納好多人,無論係二人開餐,定係一家四口,又或者一大班人開P,都可以應付到👍.兩小時任飲任食嘅「老沸爺」都只係每位$288。P.S. 逢五六日及假期每位加多$10.識食嘅梗係揀鴛鴦湯底啦,可以一次過享受兩種湯底🙈我哋揀咗養生燉湯底同老火湯底, 分別係雪燕桃膠皂米膠原三寶養顏烏雞參湯同酸菜白肉老火湯✨.揀完湯底後,隨即店員就捧上大大個火鍋同原盅雪燕桃膠皂米膠原三寶養顏烏雞參湯出嚟。店員先為我地四人各倒一碗烏雞參湯。由於烏雞參湯係以4小時用原盅所熬製,雪燕,桃膠,烏雞等完全化成湯,入口極之清甜😋飲完湯後,店員仲會將剩低嘅烏雞拆骨分配俾我哋,真係超級好服務啊!.而另一邊嘅酸菜白肉老火湯亦不錯,湯底材料超豐富,有大量嘅嫩豆腐,蕃茄,白菜,同白肉,真係唔使叫其他火鍋配料都

兩小時任飲任食嘅「老沸爺」都只係每位$288。

P.S. 逢五六日及假期每位加多$10

而另一邊嘅酸菜白肉老火湯亦不錯,湯底材料超豐富,有大量嘅嫩豆腐,蕃茄,白菜,同白肉,真係唔使叫其他火鍋配料都會食得好飽😂

除咗150種火鍋配料外,仲會加送精選配料,雖然只有一份,但係份量絕對唔可以睇小!分別有四層盤同海鮮盤。
四層盤有多種價格較貴嘅配料,如台灣空運水蓮菜,雲南高原雪花繡球菌等等。

海鮮盤有鮮蝦,鮑魚,廣島蠔同元貝。

用微信Scan QR Code,就可以用電話落單,方便又快捷,仲有圖文並茂,簡單又清晰呢👍

係微信落完單,千奇吾好吾記得外面嘅汽水櫃,蔬菜櫃,同小食區❗️小食區有七色炸薯角,川式蒜油雞翼尖,香辣烤豆皮,拍青瓜等等。我特別推薦七色炸薯角,色外脆內軟,再灑上七色粉,又香又辣,好過癮😍

美國雪花牛肩胛
肉質嫩滑多汁,牛味濃郁👍

西洋菜餃
大力推啊!皮薄餡靚嘅人手包水餃,好鍾意食呢隻西洋菜餃呀!

最後,食飽飽後一定會叫返碗冰粉,冰冰涼涼,大滿足😋

P.S. 店員服務同態度非常好,會主動幫我地換碗碟,又會耐心地為我哋介紹唔同嘅湯種款式,好值得一讚❗️
2019-04-28
2019-04-30 32 瀏覽
放工後,同老公系公司附近搵個地方吃火鍋。店鋪入口,已有一座流水式佛像,右邊是醬料枱,林林總總既醬料應有盡有。向行前兩步, 有幾款冷盤、熱葷,蒜蓉拍青瓜好味!鋪內見到一副特色雕刻既佛牆,好有心思!整個裝潢都很有主題。再向右行是大型雪櫃,內有新鮮蔬菜任你攞及冷飲櫃。都是任食的!!!一坐低,見到有燉湯湯底揀,就二話不說選了雪燕桃膠皂角膠原三寶養顏烏雞蔘湯 ($288一位),另一邊揀麻辣鴨血湯底。職員服務周到,湯一到就倒了兩碗湯俾我地品賞,燉了四小時,好鮮甜,湯清味濃,有好多桃膠,烏雞嫩滑,就咁沾醬油都好味。任食之餘,首先會先來兩盤拼盤,一盤海鮮、一盤肉類內臟。蝦、鮑魚爽口彈牙,蠔新鮮鮮甜。雖然任食,但牛肉、豬肉質素都唔差,我地都追加多兩碟。麻辣鴨血極為欣賞,煙煙韌韌,咬下去個種麻痹感覺好正!想再追加,只可惜已售罄…想補充,落單可以用wechat,職員會細心教你用,既方便又環保,職員手腳快之餘又細心,周不時會幫你加湯。
放工後,同老公系公司附近搵個地方吃火鍋
店鋪入口,已有一座流水式佛像,

右邊是醬料枱,林林總總既醬料應有盡有。
向行前兩步, 有幾款冷盤、熱葷,蒜蓉拍青瓜好味!

鋪內見到一副特色雕刻既佛牆,好有心思!整個裝潢都很有主題。

再向右行是大型雪櫃,內有新鮮蔬菜任你攞及冷飲櫃。
都是任食的!!!

一坐低,見到有燉湯湯底揀,
另一邊揀麻辣鴨血湯底。

職員服務周到,湯一到就倒了兩碗湯俾我地品賞,
燉了四小時,好鮮甜,湯清味濃,
有好多桃膠,烏雞嫩滑,就咁沾醬油都好味。

任食之餘,首先會先來兩盤拼盤,一盤海鮮、一盤肉類內臟。

蝦、鮑魚爽口彈牙,蠔新鮮鮮甜。
雖然任食,但牛肉、豬肉質素都唔差,我地都追加多兩碟。
麻辣鴨血極為欣賞,煙煙韌韌,咬下去個種麻痹感覺好正!
想再追加,只可惜已售罄…

職員手腳快之餘又細心,周不時會幫你加湯。
2019-04-25
  • 麻辣鴨血
同一班朋友唔知去邊度聚會,行過鵝頸橋見到呢間火鍋好似幾正喎,先$288,又有海鮮拼盤食,又可以任食我最鍾意嘅牛肉。湯底方面我哋叫咗花膠雞湯同埋花甲龍蝦湯,驚你仲好推介麻辣湯底不過平時好少可以用花膠雞湯同花甲龍蝦湯打邊爐,所以我哋就冇叫麻辣喇。最欣賞佢係出邊仲有好多小食食,食咗個麻辣雞翼尖都幾好食,仲有青瓜等等。不過嫌佢調味料嘅選擇比較少,都係基本嗰啲。海鮮拼盤質素都可以接受都算幾好食同埋新鮮,最衰只可以食一次啦仲想encore。仼食方面最推介佢嘅肥牛肩,無限添加來講算係質素好好。

不過嫌佢調味料嘅選擇比較少,都係基本嗰啲。

仼食方面最推介佢嘅肥牛肩,無限添加來講算係質素好好。
今日一家大細嚟到老佛爺食任食打邊爐決定食好少少揀咗$288嗰個套餐佢仲有$188嘅套餐揀$188同$288都好抵食超多料湯底方面揀咗花龍蝦湯,可惜今日冇咗龍蝦轉咗做大蝦。揀咗個鴛鴦湯另一個湯我就係揀花膠雞湯,不過呢個湯底超級推介超好飲,除咗打邊爐之外我都飲咗三四碗呢個湯。一開始會俾咗個海鮮拼盤先,入邊有生蠔啦鮑魚啦魷魚其他海鮮咁樣。鮑魚煮完之後超級淋老人家都食到。食方面都有好多嘢食例如肥牛,羊肉,豬腩肉etc 總括你講都幾抵食
今日一家大細嚟到老佛爺食任食打邊爐

決定食好少少揀咗$288嗰個套餐
佢仲有$188嘅套餐揀
$188同$288都好抵食超多料

食方面都有好多嘢食例如肥牛,羊肉,豬腩肉etc
總括你講都幾抵食
2019-04-28 33 瀏覽
近排喺香港開咗好多麻辣火鍋店,呢間係OpenRice評價高,所以今日特登嚟朝聖呢間餐廳好適合打卡,所有裝修都充滿老北京特色,凳墊仲印有一條龍,成張龍椅咁!大廳仲有一塊寫着「老沸爺」嘅牌匾,霸氣十足!288蚊就可以任食火鍋配料,而且仲可以俾你揀兩種湯底,我哋揀咗膠原三寶養顏烏雞蔘湯&麻辣鴨血湯底,烏雞蔘湯係原盅上,保留原汁原味,而且仲可以就咁飲,非常養生!仲有好多骨膠原,好適合女士飲㗎 !麻辣鴨血湯仲正,唔會太油,而且仲有好多鴨血!口感嫩滑餐廳火鍋配料款式豐富,海鮮、牛肉、豬肉、內臟、蔬菜款式齊全! $288嘅價錢嚟講,非常抵食海鮮拼盤足料:蝦、蜆、蠔同埋鮑魚等等,抵食我哋仲叫咗豬膶、肥牛同魚片食,另外值得一提嘅係鋪頭提供唔同部位嘅牛肉同豬肉,值得大家叫嚟試試餐廳仲有各式各樣嘅飲品同埋蔬菜盤俾你揀,全部放晒喺雪櫃,方便大家揀自己心頭好

海鮮拼盤足料:蝦、蜆、蠔同埋鮑魚等等,抵食

2019-04-16
2019-04-25 32 瀏覽
一向都係打邊爐嘅fans,之前係OpenRice見到呢間餐廳好多好評,今日終於嚟朝聖一下!餐廳充滿北京風味,裝修盡顯老北京特色,無論牆壁、枱凳以及餐具都充滿濃厚嘅老北京特色,我尤其鍾意餐廳入面嘅牌匾,非常適合打卡!呢間餐廳好抵食,二百幾蚊就可以任食放題,而且菜式豐富,味道仲好新鮮!無論係牛肉、雞肉、鵝腸都非常一流!而且佢嘅肉類種類好多,要肥要瘦咩都有!湯底係佢一大賣點,佢同外面餐廳好唔同,佢會用自家燉嘅養生湯底,我哋今次叫咗烏雞桃膠湯同埋麻辣湯底,烏雞桃膠湯係廚房新鮮燉,吾係大眾湯底,所以原汁原味,可以就甘飲!鮮味十足!麻辣湯底入邊仲加咗好多鴨血 !鴨血口感嫩滑,非常好食!仲有好多海鮮俾你揀,例如蝦、蜆、魷魚同埋元貝俾你揀!啲蝦仲係用竹籤嚟吉着,方便進食!另外蔬菜係自助式,見到雪櫃擺咗一盤盤新鮮蔬菜!飲品都係自助式,有好多飲品選擇,尤其佢有楊協成涼粉,下火一流!

麻辣湯底入邊仲加咗好多鴨血 !鴨血口感嫩滑,非常好食!

另外蔬菜係自助式,見到雪櫃擺咗一盤盤新鮮蔬菜!

2019-04-23 46 瀏覽
黎銅鑼灣無啦啦好想食打邊爐,呢度嘅麻辣鴨血好鬼吸引,即刻搵埋男朋友一齊試試佢,呢度原盅燉湯湯底打邊爐都好吸引呀!因為想試吓原盅燉湯嘅湯底,所以就揀咗$288嘅任打邊爐3小時,鴛鴦湯底唔洗額外加錢。呢度仲有幾款小食,雞翼尖都幾好食,好似B仔涼粉啲雞翼尖咁,夠辣!先會倒一碗湯俾我哋飲,再將原盅湯底倒落鍋,好新鮮好足料,個湯好鮮甜!呢度好潮好先進,掃QR code可以自助落單,又有大量野飲同蔬菜任你拎,好多選擇!唯一缺點係餐廳環境太暗,感覺冇咁舒服,不過食物質素都唔錯,服務質素簡直超晒標,餐廳員工好樂意介紹美食,收碗碟又快,經常會問你需要,滿足你所需,所以都值得一試!

銅鑼灣附近收工又落大雨天氣又凍🙄去左棟集中食火鍋嘅大廈 😬😬😬見到呢間老沸爺新開張冇幾耐,就入左去試下😋😋😋一入去裝修好中國宮廷風😍😍😍而且位置分隔得好好,唔會同人背脊撞背脊👍🏻👍🏻七點前入座仲送Menu收費海鮮拼盤 😋😋同鴛鴦鍋 🙆🏻🙆🏻叫咗個花膠雞翅湯底同龍蝦花甲鍋😋😋😋以為係龍蝦殼同桃花甲殼之類呢啲中伏野 🤔🤔🤔點知一上菜,,有半隻龍蝦係入面,仲要啖啖肉😋😋😋,花甲食到最尾都仲有😂😂😂,湯底完全唔吝嗇 👍🏻👍🏻👍🏻海鮮拼盤係人頭鮑魚,大扇貝同新鮮蠔,用冰底座住免得佢會壞,好貼心❤ 到另一個收費拼盤,係筷子牛肉,新鮮鵝腸同牛柏葉😋😋😋出去醬料區,普普通通,但隔離有一啲即整川菜小食,🙆🏻🙆🏻🙆🏻仲有x仔雞翼尖,唔使餓着等湯底熱👏🏻👏🏻飲品區都有好多飲品選擇仲有好多你平時唔會喺便利店睇到嘅飲品可以試🙆🏻🙆🏻之後點菜用微信落單,同可以即時知道你叫咗啲咩嘢食,好環保又確保唔會漏單👍🏻👍🏻叫咗個豬腸結子,同西洋菜餃同白菜餃,因為聽聞係深水埗好出名嘅餃子店來貨👏🏻👏🏻😋😋同湯底好夾好入味,咬落去仲有雞翅湯底味😋😋食到林尾仲可以用微信任叫冰粉清熱,仲有黑糖糍粑😋😋😋同埋食到最尾都仲未食晒成

到另一個收費拼盤,係筷子牛肉,新鮮鵝腸同牛柏葉😋😋😋

食到林尾仲可以用微信任叫冰粉清熱,仲有黑糖糍粑😋😋😋
同埋食到最尾都仲未食晒成個Menu啲嘢食😂😂😂,以任食來講真係好新鮮同埋可以encore再encore🙆🏻🙆🏻🙆🏻
2019-04-21
2019-04-19 38 瀏覽
$298仼食雞煲火鍋喺銅鑼灣見到呢間老沸爺火鍋,新開張期間只要喺Facebook打咭就可以送雞煲😍.呢間老沸爺火鍋裝修幾特別,紅色枱&長櫈,後面更有一尊彿像以襯托 ’老沸爺’ 嘅呢個主題。.呢間餐廳有自助蔬菜吧,自助熱食吧,自助飲品櫃,自助醬料區,選擇多羅羅唔怕唔啱食或者食唔飽😀.雞煲雞件都幾多,中間嘅香料令佢有微微嘅酸甜味🐔 .$298嘅價錢可以揀鴛鴦湯底,我哋揀咗烏雞骨膠原同埋花甲龍蝦湯底。🦞.雪燕桃膠皂角米膠原三寶養顏烏雞蔘湯🐔烏雞蔘湯係一盅雞湯咁上嘅,首先會斟兩碗湯俾你飲,再將剩餘嘅湯同料,倒入去鍋入邊再去煮。湯底中嘅烏雞,雪燕,蔘,等材料令成鍋湯好香好豐富,唯一要改善嘅係如果少一點油就更好了。.足料卜卜花甲龍蝦濃湯鍋🐚花甲龍蝦湯底十分足料,滿滿嘅花甲令湯底幾乎滿瀉,另外仲有半隻開邊嘅龍蝦都係啖啖肉的😍 湯底無咁油,啖啖海鮮嘅鮮味~海鮮精一定要試!——————————————————精選配料- 免費但再添就加錢系列.海鮮拼盤🦐鮮蝦,元貝,廣島蠔同鮑魚😍 呢度嘅海鮮每樣都係大大粒嘅😇每位一份唔洗爭!.肉類安格斯雪花牛頸脊,川愉筷子牛肉,潮汕手打牛丸,黑毛豬腩肉🐂🐖呢啲係最高級嘅牛
$298仼食雞煲火鍋

雞煲雞件都幾多,中間嘅香料令佢有微微嘅酸甜味🐔
雪燕桃膠皂角米膠原三寶養顏烏雞蔘湯🐔
足料卜卜花甲龍蝦濃湯鍋🐚
——————————————————
精選配料- 免費但再添就加錢系列
海鮮拼盤🦐
肉類
安格斯雪花牛頸脊,川愉筷子牛肉,潮汕手打牛丸,黑毛豬腩肉
🐂🐖呢啲係最高級嘅牛肉豬肉,啖啖都好重肉味🥰最鍾意佢個安格斯雪花牛頸脊,好重牛肉味又好嫩滑~牛丸亦都重牛味,非常爆汁彈牙!
內臟拼盤🧠 鵝腸,千層肚,黑毛肚,黃喉
蔬菜類🥬 水蓮菜,雲南高原雪花繡球菌
呢度所有嘅精選配料全都好特別係出面食唔到嘅,鍾意新鮮感嘅我真係好欣賞店家嘅用心選料👍🏻
——————————————————
任食系列
美國雪花肥牛 - 都算OK,但當然對比上面嘅精選安格斯牛冇得比
牛丸,響玲,蟹柳,沙律丸等唔多介紹啦,不過蟹柳係要讚,佢用咗啖啖肉滑滑嘅嗰種蟹柳,唔係平時食車仔麵,長方形染到奇怪紅色嗰種cheap cheap蟹柳!
麵類 - 可惜好多想食嘅麵類(紅薯粉土豆粉)當日已經售罄😭
不過有紫薯麵同菠菜麵大家可以揀
黑糖糍粑
咩係糍粑?原來係沾上炸粉後炸過嘅糯米糍,而且佢係即叫即炸,所以點過黑糖醬後,暖暖的甜甜的QQ的,好食👍🏻
鍾意試新野嘅朋友可以嚟老沸爺一試,佢哋豐富嘅選擇會滿足到你!
雞煲
烏雞湯底