招聘中
$17,500-$25,000
月薪
餐廳: 翠園 (太古城中心)
資訊:

餐廳: 翠園 (太古城中心)
資訊:

今天中午同家人十二點幾來到太古城中心的翠園飲茶,八人枱竟然不用等位?我們用餐期間直至飲完茶後,翠園也有吉枱,何解呢? 以往翠園門口等入座的客人通常在門外擠得水洩不通,何解現在竟然不用等位就可直接入座?香港人已經不喜歡去茶樓一盎二件?喜歡飲茶的都已經移居外地?飲完整餐茶, 發現可能基於以下原因:1.    只接受手機下單 翠園屬於美心集團旗下中餐廳,美心集團中餐廳已經期全線採取手機下單的模式,若你要求點心紙,侍應只會給你一張有膠片保護的點心紙(即是menu),最後下單仍是要用自己手機直接下單,侍應是不會幫你寫單的。因此,對於一些年紀大的長者和不太熟練使用手機的人,確實感到麻煩及不快, 所以索性不在這裏用餐。但是以我所知荃灣美心皇宮的侍應對於一些不太熟悉用手機下單的客人都願意給他們點心紙用點心紙下單的,不明白為什麼這裏不可以,莫非太古城翠園的員工都一律按章工作?2. 廚點精點水平下降我們今天點了很多廚點及精點, 暫且不提沒有擺盤,口感質量完全不合格。-      酥炸豆腐粒,外皮硬明顯是翻炸過;-      炸魷魚鬚很幼, 好像營養不良;-      南乳炒藕片賣相奇差,南乳醬顏色相當淡,

飲完整餐茶, 發現可能基於以下原因:
1.    只接受手機下單

2. 廚點精點水平下降
-      酥炸豆腐粒,外皮硬明顯是翻炸過;
-      炸魷魚鬚很幼, 好像營養不良;
-      南乳炒藕片賣相奇差,南乳醬顏色相當淡,藕片黏在一起看似一pat野, 看見也不想起筷;
-       油鷄(小)$78真的很少,只有半隻翼幾件鞋十十既胸肉,份量似特價餐配一碗白飯的份量;
-       涼拌海哲頭淡而無味;
3. 普通點心及甜品也不見得出色
- 叉燒包chi牙唔好食;
- 湯丸沒有饀料只有三幾舊粘米粉浸在一小碗甜嘅糖水內;
- 蛋白杏仁茶只有一小粒蛋白,而且盛載杏仁茶/糖水用既碗比正常飲茶時用的小碗還要小;
4. 餐廳不提供手寫單服務
想點一窩雪菜米,但手機下單只提供一人份的瑤柱肉碎米,要求侍應下單,no way!侍應回覆說手機掃描QR code內的菜單已經是所有可選擇的食物,沒有更多的選擇! 我們只需要一窩普通的雪菜肉絲米啊!

較為正常的是帶子豆苗餃、 百花釀魚肚、飽汁鳯爪、牛肉腸粉、珍珠雞及燒腩仔(但燒腩仔極速賣光)。

總結,所有廚房類食物沒有任何伴碟,賣相不討好,味道不吸引,而且也不便宜,八人吃了一千五百幾元,也不提供免費泊車,家人要到太古城中心額外購物以換取泊車卷。這就是翠園生意下滑的原因了!

聽說翠苑已不屬於太古城中心的餐廳,所以不能累積商場積分也沒有泊車券提供。

本來不打算寫食評,因此沒有拍照,但翠園現在水準下降至此,我覺得應該讓食客知道,自己決定是否可以接受。

最後,不知道洗手間是屬於該大廈或是翠園所管理?但這個洗手間應該只有翠園的客人使用,那麼酒樓是不是也有責任去管理好這個洗手間呢?一直覺得這個洗手間清潔程度不如理想,跟太古城中心內的洗手間相形見絀。

值得一讚的只有靠窗座位非常開陽,可以看到鰂魚涌公園的風景。

但只有這一個優點不足以掩蓋以上所有缺點,不會再光顧這一間酒樓
2022-07-09
2021-12-12 3266 瀏覽
同家人嚟食晚飯,四個人叫咗四個菜。限時個半鐘皮脆肉肥瘦適中惜太鹹菜心👌杞子有啲酸油炸鬼+馬蹄炒牛肉,油炸鬼炸得脆,馬蹄爽口但無味,牛肉似豬肉多啲勁多花膠,蟹肉唔錯,炒得夠乾身,最好食係呢個總結太古城分店,地方環境同服務都好, 食物質素可以,未算特別出色!
同家人嚟食晚飯,四個人叫咗四個菜。

限時個半鐘

脆皮燒腩仔

皮脆肉肥瘦適中惜太鹹
上湯杞子浸菜芯

菜心👌杞子有啲酸

鬼馬牛肉

蟹肉花膠條炒桂花

勁多花膠,蟹肉唔錯,炒得夠乾身,最好食係呢個

2021-12-12
2021-09-25 4998 瀏覽
母親大人話想食片皮鴨,但要在香港島、又可以五人一枱……在openrice上找,但唔夠五隻手指。【古琴雅苑】之前食過印象不錯,【北京樓】吃过外卖 網上平台 ,印象一般。想試下未試過的,剛好又見到美心旗下的【翠園】做優惠 【片皮鴨. 海斑4位套餐 $528】,套餐包括金陵片皮鴨、冬瓜鴨骨湯、清蒸沙巴龍躉仔、兩款小菜 …… Yuu 會員再減 $30 …… 實在太著數,而且小編十分好奇,不用五百元的套餐會得到什麼味道。小編對【片皮鴨. 海斑4位套餐 $528】的套餐信心不太大。【翠園】只是美心集團旗下,而且不是專攻京菜的餐廳。今次揀只不過貪平、貪方便及貪夠衛生。【金陵片皮鴨】 京式片皮鴨講究,分為片片、片條和皮肉分離三種,有些餐廳更標榜 108 片的刀工。廣式多數只有片片,而且只有 36 片左右。【翠園】呈上的片皮鴨已經切片,份量比預期少,真係有一隻?最實際讓客人過目一下,甚至即席切開最老實。另外,放了兩隻鴨脾,非常廣東燒味風。每件均勻,不過切得太厚,入口鴨皮唔夠香酥鬆,不帶油脂香,肉也不夠滑 ……最失望竟然係麼麼皮只有 12片,每片都黏在一起,一拿上手又已經爛,其實不少餐廳每片麼麼皮用紙分隔
金陵片皮鴨
最失望竟然係麼麼皮只有 12片,每片都黏在一起,一拿上手又已經爛,其實不少餐廳每片麼麼皮用紙分隔。真係好難想像美心出品那麼失敗!另外麼麼皮質感厚。又爛又厚!
配料只有最基本的京葱及青瓜,而且每條有粗有幼,不似酒樓出品。
【冬瓜鴨骨湯】用上頭頭尾尾去滾湯,加入冬瓜又可以解暑。湯料一併呈上,小編及家人沒有興趣,但總有些食客愛吃湯渣的。這個湯原汁原味,味道清淡的家常湯水。
冬瓜鴨骨湯
【清蒸沙巴龍躉仔】只要魚夠新鮮、蒸煮時間剛好,出來的不會太差。這個清蒸沙巴龍躉仔正正是這樣,魚肉剛好離骨,肉厚又鮮,淋上滾油甜豉油已經美味。
清蒸沙巴龍躉仔
另外自選小菜兩款,可以選擇的小菜款式甚多,最後揀了【菠蘿咕嚕肉】【荷香沖菜蒸雞】
【菠蘿咕嚕肉】外層粉漿薄脆而包裹著的豬肉尚且嫩滑富,再配合酸甜醬汁,味道不錯。
菠蘿咕嚕肉
【荷香沖菜蒸雞】蒸雞會釋出很多的油份,這個蒸雞好肥好油,令到荷葉都好油。原本雞塊用上荷葉包裹蒸煮可吸收荷葉的清幽香氣,又可似解油膩。不過這個蒸雞好肥好油,完全沒有這個效果。如果改用清遠雞,雞不會太肥,油份亦較少,食落口感會比較好。雞的味道較淡,配搭薑葱效果一般。如果配搭鹹香的雲腿可更添滋味。
荷香沖菜蒸雞
總結: 【片皮鴨. 海斑4位套餐 $528】的確是平,但是味道不太出色,一分錢一分貨。
2021-08-21
清蒸沙巴龍躉仔
2021-08-05 3497 瀏覽
驚為天人嘅廚房 又再一次完美中伏燒味拼盆、海皇冬茸羹。正常炒龍躉球正常 只係茨汁較稀重點亮點嚟喇1.原隻蠔皇花膠扒 Hea爆之作 完全不夠淋亦不夠入味2.蟲草花蒸龍躉頭腩 大家去街市買過生劏龍躉頭腩就會知 呢幾舊嘢完全係 零 新鮮 有明顯腥味(諗住擺幾片薑可以遮味 少年你實有太年輕)上枱成碟嘢全白無味 作為中菜廚師竟然可以漏咗重要嘅豉油熟油 要出聲個侍應先拎兜豉油過嚟 但一切已經錯晒3.浸翡翠不用多講 翠園出名嘅平價圍Hea菜
驚為天人嘅廚房 又再一次完美中伏

燒味拼盆、海皇冬茸羹。正常
炒龍躉球正常 只係茨汁較稀
重點亮點嚟喇
1.原隻蠔皇花膠扒 Hea爆之作 完全不夠淋亦不夠入味
3.浸翡翠不用多講 翠園出名嘅平價圍Hea菜

2021-08-05
我最近搬了去太古城住,諗住一家人搵間粤菜茶樓做飯堂。 昨晚book了太古城翠園晚餐,全家人準時兼提早5分鐘到達,點知都要等10分鐘才有枱入座。入座之後冇人serve, 叫了幾次侍應,結果折騰了十分鐘才攞到一份菜牌。我們很快便選好了菜,但又 折騰多十分鐘,不斷舉手搵了很多次侍應,也沒有人回應,行過的侍應只是徊避,冇人幫我哋落單。我們一家人是正常中產服飾外表和儀表禮儀,也沒有難招呼的老人家和幼孩,不明白為何會得到這樣的服務態度。最後我們一家人都覺得這樣的體驗非常差,起身走人,以後都不會幫襯這店。

2021-07-18
25 分鐘 (堂食)
2021-06-13 2104 瀏覽
I've been an avid diner even wanting to queue up during rush hours for their dimsum. I can honestly say that 2021 has finally affected the food quality. the XO rice roll, they did cut back on the XO sauce. The Roasted baby pork is not as tasty. Taro puff dumplings arrived at room temperature, not even warm. Crispy tofu, changed as well, more bland. tried their new shrimp and avocado fried dumplings, it was ok. not really a wow. but it did come in hot. bbq pork rice roll and har gao is ok. the egg custard bun, still ok too. 3 things I liked, but not worth the 1.5 hours wait time. these 3 thinks I like is also available at Tasty congee and noodles and l never waited morre than 30 minutes there.

btw, don't use the toilets here.

2021-06-13
90 分鐘 (堂食)
午餐
2020-09-07 6725 瀏覽
今晚在太古翠園晚膳,吃了一個二人套餐。晚市星期一至四套餐也有75折。外賣也有折。鐵板义燒香甜有肉味。xo醬秋葵炒象拔蚌鲜甜好味。竹笙海皇羹不錯,爸爸很欣賞。薑汁炒芥蘭遠新鲜有菜味。上湯焗加拿大龍蝦和紅豆沙只是一般。因碟頭頗大,我們打包了大半隻龍蝦回家明天吃。扣除之前吃晚飯簽匯豐咭送的三百元券,兩個人只需要補170元左右,超值。經濟不景,大集團都定价克制。作為消費者,有机會都要多消費多享優惠,支持本地企業及從業員。
今晚在太古翠園晚膳,吃了一個二人套餐。

晚市星期一至四套餐也有75折。外賣也有折。

2020-09-06 3369 瀏覽
今日嚟咗太古城飲茶, 好滿意.環境一流, 望出去綠油油的😍 令人心曠神怡三個人叫咗五個點心. 味道都不錯. 叉燒飯好大碗. 掌翼及炸雲吞就一般. 埋單三百元. 性比價高👍👍相比起銅鑼灣分店, 太古城食物及環境都好得多. I'll be back 👋👋
今日嚟咗太古城飲茶, 好滿意.

環境一流, 望出去綠油油的😍 令人心曠神怡

芋頭糕, 叉燒飯
帶子菜苗餃及掌翼
錦鹵雲吞
芋頭糕, 叉燒飯
帶子菜苗餃及掌翼
2020-08-23 2050 瀏覽
For the afternoon tea, we did not have dim sum this time. Instead we tried rice noodle with roasted pork belly, which was also tasty. The broth was not too oily and salty while the roasted pork was neither too fat nor leaned, and it is crispy. The restaurant is beautifully decorated that you can enjoy the view of the nearby park. I will highly recommend everyone to try it
2020-06-15 2943 瀏覽
為食老友一早睇中翠園推出的這個超值回饋餐,約埋我地美食兵團成員,共五美🥰。週末,book檯,放工後,18:30準時光臨太古城翠園,目標👇👇雖是抗疫期,出街食飯仍是港人日常生活,美食的誘惑難以抗拒,何況還有價格優惠!有著數喔🤣入座發現餐廳冷氣逼人,侍應送來披肩擋寒👍因已揀定套餐,唔洗煩其他餐單了,直接上菜:1)金陵片皮鴨 講真,鴨子烤的唔錯,但我只可以畀3分!理由:- 主刀人唔識片切!就是連皮切出來的鴨肉,每片只有細細一柳鴨皮,膘和瘦肉占了大部分,還留了兩隻鴨腿撲在碟頭,想我地點?- 薄餅也過厚,還有一些沾粉...- 蔥和青瓜倒是夠量(坦白講,食片皮鴨還是要幫襯隔離那家北京的)2)古法蒸沙巴花尾躉 ,👇👇👍👍完美!3)砂鍋菜膽雲吞雞雲吞好味,菜膽也OK,但湯偏淡,雞肉也無味,建議加鹹肉或者火腿,可以提鮮😎4)上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底),除了龍蝦細咗啲,其他都好😍5)豉汁涼瓜燜鴨件只見肥鴨肉,極少涼瓜片,此盤純屬充數!👎👎6)原隻豪皇花膠扒(配田園時蔬)愛花膠的朋友應該好鍾意❤️,只是我嫌花膠有股腥味,淺嚐一片,麻麻地~🤑7)四季荷葉飯我一啖未食,因為睇落乾爭爭,淡貌貌,冇胃口~8)陳皮紅豆

入座發現餐廳冷氣逼人,侍應送來披肩擋寒👍
因已揀定套餐,唔洗煩其他餐單了,直接上菜:

1)金陵片皮鴨
講真,鴨子烤的唔錯,但我只可以畀3分!理由:
- 薄餅也過厚,還有一些沾粉...
- 蔥和青瓜倒是夠量
(坦白講,食片皮鴨還是要幫襯隔離那家北京的)

2)古法蒸沙巴花尾躉 ,👇👇👍👍完美!

3)砂鍋菜膽雲吞雞

4)上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底),除了龍蝦細咗啲,其他都好😍

5)豉汁涼瓜燜鴨件
只見肥鴨肉,極少涼瓜片,此盤純屬充數!👎👎

6)原隻豪皇花膠扒(配田園時蔬)

7)四季荷葉飯
我一啖未食,因為睇落乾爭爭,淡貌貌,冇胃口~

8)陳皮紅豆沙 (湊滿8樣餸)

我地5人掃清6人餐,買單HKD1150.-@230,消費平就不能要求太高啦,最主要是聚一聚啫!
2020-06-12
用餐優惠
優惠券
2020-06-02 1883 瀏覽
As a Taikoo Shing resident, Jade Garden is always my go-to yum cha place because of its comfortable environment and relaxing ambience. It has one of the most pleasant views in Cityplaza, as it’s facing Quarry Bay Park.-I had a satisfying breakfast with my parents in Jade Garden recently. We ordered a 4 style shiu mai, which includes shrimp, abalone and shallop on top! Also, we tried its shrimp dumplings which are scrumptious and gratifying! The shrimps are crispy and fresh!-Try this restaurant i
Try this restaurant if you live nearby!
2020-05-03 1639 瀏覽
今天到了太古廣場吃晚飯,我十分推薦大家來吃。我們不需等侯便可以入座,入座後侍應立刻走過來服務我們。先來了個節瓜肉丸煲,節瓜很爽口,肉丸很軟,肉丸裏還有一些肉粒,使口感更有層次。節瓜湯味道很濃,調味不錯。再來了一個蜜汁叉燒,叉燒很瘦,但外皮較硬。蜜汁很入味,可拿來拌飯。叉燒下有些黃豆,很甜。這是芫荽牛肉羹,芫荽略為濃味,牛肉較生......牛肉羹的濃稠度也恰到好處,加點胡椒粉會令香味提升,整體味道也不錯。最後是雞肉海參煲。雞肉很瘦,不會有脂肪,海參很多肉,很入味。廚師把蔥切段,令蔥味釋放出來。我們也吃得很滿足。
,入座後侍應立刻走過來服務我們

芫荽牛肉羹

我們也吃得很滿足
2020-05-02
用餐優惠
信用卡優惠
2020-04-10 1921 瀏覽
最新抗疫措施下,食肆除了限制四人一桌,座位間重要保持 1.5 米距離。而家好多酒樓祇做午市,早茶同下午茶,無做晚市,呢度都係一樣。我哋兄弟姊妹四個人,近近哋喺太古城嘅翠園飲下午茶。往日呢度好多人,唔易揾位,但而家少咗人,又安静咗,可能人唔多,招呼亦好好,平時多數八至十人嘅大枱先有窗口位,而家我哋被安排窗口位,可以望到外面園景,好寬落除咗叫套餐,另外重叫咗幾碟点心,点心係即叫即整,上桌熱騰騰皮薄晶瑩,蝦 肉爽口同樣皮薄餡靚 小天鵝形狀賣相精緻,尾部夾着一隻大蝦,芋角入口鬆化腐皮包住嘅有蟹柳、鱼肚、雞同冬菇,但我覺得芋頭同火腿夾啲腐皮卷算不錯,腐皮炸得金黃,又唔係乾巴巴,祇可惜餡少咗啲整碟牛河賣相不俗,略嫌獻汁太多,配料祇得磨菇一味,牛肉滑但無乜肉味。無嚟一排,感覺上,翠園啲出品近年差咗啲,点心同粥、粉、麵飯比以前遜色,祇可以話一般水平,唔算好出色,我都有少少失望

陳腎菜乾鹹骨粥

鳳瓜排骨飯、時菜鲮魚球

除咗叫套餐,另外重叫咗幾碟点心,点心係即叫即整,上桌熱騰騰

蝦蛟

皮薄晶瑩,蝦 肉爽口

鲜蝦粉果

同樣皮薄餡靚

金絲炸芋角

小天鵝形狀賣相精緻,
尾部夾着一隻大蝦,
芋角入口鬆化

雞扎

腐皮包住嘅有蟹柳、鱼肚、雞同冬菇,但我覺得芋頭同火腿夾啲

鲜蝦腐皮卷

腐皮卷算不錯,腐皮炸得金黃,又唔係乾巴巴,祇可惜餡少咗啲

古法牛肉炒河粉

2020-04-03
蝦蛟
鲜蝦粉果
金絲炸芋角
鲜蝦腐皮卷
2020-02-07 1720 瀏覽
翠園係走高檔路線嘅貴價中菜廳,就連朝頭早嚟飲個茶,一打開張點心紙見到款款都4、50蚊嗌多一盅兩件,計埋茶芥,每人唔擺番底百幾二百蚊都走唔到好彩點心嘅質素對得住價錢荀尖鮮蝦餃、碧綠帶子菜苗餃皮薄餡靚,飽滿結實 北菇棉花雞肉香味濃,雞肉嫩滑,魚肚鬆軟 帶子燒賣賣相精緻,爽口彈牙蠔皇鮮竹卷外皮煙韌,內餡爽脆,可惜醬汁略為太傑,膠水濃稠度影響口感 炸釀阿拉斯加蟹鉗金黃酥脆,香口鬆化,不過唔太食到蟹肉,麵包絲嘅比例過重
嗌多一盅兩件,計埋茶芥,每人唔擺番底百幾二百蚊都走唔到

好彩點心嘅質素對得住價錢
荀尖鮮蝦餃、碧綠帶子菜苗餃皮薄餡靚,飽滿結實

北菇棉花雞肉香味濃,雞肉嫩滑,魚肚鬆軟

帶子燒賣賣相精緻,爽口彈牙

2020-01-28 1284 瀏覽
我哋俾呢個勁抵食片皮鴨套餐吸引咗嚟🤪但係原來其他套餐都好抵食😮我哋總共15人叫咗兩個片皮鴨套餐再加其他餸😆片皮鴨片皮鴨肥膏同埋瘦肉分明,肉都片得幾多😍D皮又夠薄, 同埋唔會好濕,唔會食到好濟翡翠蝦仁炒蚌片芡汁唔會太多,蝦仁好大隻😍象拔蚌爽唔會好難食👍🏻白菜仔豆腐鴨骨湯好高蛋白質同埋健康😍唔油膩😋生菜片鴨崧鴨崧份量好多🤩炒得夠乾又唔會太油膩👍🏻蒜香黑豚骨調味👍🏻,但係有一兩舊煮唔熟😥鐵板叉燒 例($88)梗係要叫翠苑招牌叉燒,燒得好靚,肉腍唔韌,D蜜糖啱晒細佬口味😋鐵板燒住特別過癮😆米湯杞子泡菜遠($98)係幾貴但係質素係唔錯㗎👍🏻好多條菜心,同埋湯好香好鮮甜醬油安格斯牛肉炒飯($128)啲細路搶住食🤣炒得靚,飯粒粒分明😍有D菜粒同埋蛋絲😋份量又唔少貴妃雞 隻($300)好嫩好滑🤤連雞胸肉都食到好好味😋唔點薑蓉都夠味👍🏻鮮腐竹豆漿泡翡翠苗($98)好新鮮嘅白菜仔同埋腐竹😍,個湯唔會太濃嘅豆漿味。生拆海蝦炒滑蛋($118)好多隻蝦🤩啲炒蛋好黃😅唔知係咪因為加咗好多隻蛋🤔但係又唔會太油膩。真係未試過翠苑咁抵食🤩我哋十幾個人叫咗咁多嘢食,食到咁飽都係每人$176😱食物質素又好👍🏻但係個炸排骨就

翡翠蝦仁炒蚌片
芡汁唔會太多,蝦仁好大隻😍象拔蚌爽唔會好難食👍🏻

白菜仔豆腐鴨骨湯
好高蛋白質同埋健康😍唔油膩😋

鴨崧份量好多🤩炒得夠乾又唔會太油膩👍🏻
蒜香黑豚骨

蒜香黑豚骨
調味👍🏻,但係有一兩舊煮唔熟😥
鐵板叉燒 例

鐵板叉燒 例($88)
米湯杞子泡菜遠

米湯杞子泡菜遠($98)
係幾貴但係質素係唔錯㗎👍🏻好多條菜心,同埋湯好香好鮮甜
醬油安格斯牛肉炒飯

醬油安格斯牛肉炒飯($128)
貴妃雞 隻

貴妃雞 隻($300)
好嫩好滑🤤連雞胸肉都食到好好味😋唔點薑蓉都夠味👍🏻
鮮腐竹豆漿泡翡翠苗

鮮腐竹豆漿泡翡翠苗($98)
好新鮮嘅白菜仔同埋腐竹😍,個湯唔會太濃嘅豆漿味。
生拆海蝦炒滑蛋

生拆海蝦炒滑蛋($118)

真係未試過翠苑咁抵食🤩我哋十幾個人叫咗咁多嘢食,食到咁飽都係每人$176😱食物質素又好👍🏻但係個炸排骨就真係唔得啦🙁服務員態度比想像中特別好😮會再幫襯佢嘅抵食套餐😋
2020-01-01
鐵板叉燒 例