餐廳: 翠亨邨 (美麗華廣場1期)
資訊:

2009-11-09 65 瀏覽
等家人回來前,閃出去同食友吃翠亨村的傳統名物網油肝花卷。兩位食友真是好小子,連老師傅也願意替他們做出這難賣得起錢的手工菜,他們背後該動的誠意該不少,有幸再吃,不請也要自來。炒鮮奶、窩貼鮮奶也做得不錯,但珠玉在此,名物網油肝花卷把風頭都吸搶去。這裡老師傅捱過數十寒暑,此品誰都會做,奈何懂得吃的人不多,難得兩位年輕食友欣賞,多些人知也是飲食界之福。腰肝卷是網油包著雞肝、豬肝、菇絲還有肉絲炸成,分享了粗菜細作及一些翠亨村的歷史,三人分來吃,先說包紮的功力是做到鬆化又不會吃到一地子碎,各款材料獨自調味,或煮或蒸,包起脆炸,既有雞肝軟潤亦有豬肝的濃味,而豬網油的甘腴滲到餡料內,味道是豐富得不得了,如加淮鹽提味更好吃,要說翠亨村代表性名物,首推此品。年輕食友將材料分拆還原,談了中菜的一些技術,吃畢,述起不少趣事,見有時間又趕下一場去。

上世紀傳下來的名物網油肝花卷,此時不吃更待何時?
年輕食友將材料分拆還原....後生可為...
中英譯本
上世紀傳下來的名物網油肝花卷,此時不吃更待何時?
年輕食友將材料分拆還原....後生可為...
  • 網油肝花卷
  • 翠亨邨
2009-07-20 32 瀏覽
每席 $6988原來現在的婚宴要這麼貴............. 鴻運片皮乳豬全體--真係只有脆卜卜的"皮", 無肉的, 原來肉及殼已包起一份份等親友帶回家, 約每枱一包而已, 所以無份攞的就無機會品嚐乳豬"肉", 真可惜!!! 上湯焗中蝦--好大隻蝦, 可惜無鮮味, 連殼的, 但就無提供茶水俾人洗手, 好唔細心 炸蟹鉗--外貌普通, 但食落就知真材實料, 落足鮮甜蟹肉 蟹肉西蘭花--西蘭花煮得夠稔夠入味 紅燒花膠蟹黃生翅--這麼矜貴的菜式竟然只用普通碗庄--嫌蟹黃太多, 令翅太濁, 寧願食返無加蟹黃的翅 冬瓜迷你湯鮑--湯鮑夠稔, 好入味, 可惜好細舊; 冬瓜就切圓形墊底--始終都係鮑魚, 好多公公婆婆都要切細細件來食, 但這兒一早收起刀义, 唔夠細心 東星斑--ok, 大大條約兩斤半, 蒸得唔會過老 鹽焗雞--麻麻, 都係無味較乾及鞋的一般雪藏雞 瑤柱蛋白紅米飯--有驚喜, 飯好軟稔, 乾瑤柱好香 , 即使臨近尾聲好多人都能食晒成碗飯呢 水餃生麵--無論水餃及麵都唔合格 , 水餃雖然飽滿足料, 仲落了馬蹄粒, 但味道真是麻麻, 麵又過重梘水味, 普通的雲吞麵舖都比佢好食 桂圓
[琴瑟和鳴 全包婚宴菜譜]
每席 $6988
原來現在的婚宴要這麼貴.............

鴻運片皮乳豬全體

上湯焗中蝦--

炸蟹鉗
--外貌普通, 但食落就知真材實料, 落足鮮甜蟹肉

蟹肉西蘭花
--西蘭花煮得夠稔夠入味

紅燒花膠蟹黃生翅
--這麼矜貴的菜式竟然只用普通碗庄
--嫌蟹黃太多, 令翅太濁, 寧願食返無加蟹黃的翅

冬瓜迷你湯鮑
--湯鮑夠稔, 好入味
, 可惜好細舊; 冬瓜就切圓形墊底

東星斑
--ok, 大大條約兩斤半, 蒸得唔會過老

鹽焗雞
--麻麻, 都係無味較乾及鞋的一般雪藏雞

瑤柱蛋白紅米飯
--有驚喜, 飯好軟稔, 乾瑤柱好香
, 即使臨近尾聲好多人都能食晒成碗飯呢

水餃生麵
--無論水餃及麵都唔合格

桂圓蓮子百合茶
--好滋潤的糖水, 又唔會過甜, 龍眼肉大大粒

糕點兩款
--桂花糕: 足料桂花, 榚身又實淨

--紅豆茸水晶餅: 紅豆茸起沙, 又唔會過甜, 令人回味

---------------估唔到反而糕點係最受歡迎-----------------------
2009-07-13 42 瀏覽
今晚約了契媽晚飯,她又帶我去她的至愛飯店,一行四人,點了四個菜,百合帶子、蝦子芥蘭豆腐…尼兩樣味道如何,我不知道(對海鮮敏感,除魚外),未吃過,見其他人係咁吃,我估都好味,琵琶雞…皮脆肉軟、本身配甜醬,但兩者我覺得唔夾,所以叫侍應拿碟疆蔥容點番會好些,炸班頭南,尼個一定要吃,舊舊都好肥美,好漏,唔好吃太多,會好滯的。仲叫了個鴨舌、四碗飯,甜品一定要吃,我推介杏仁胡,去親必吃。埋單800元多少少

見其他人係咁吃,我估都好味,

會好些,

仲叫了個鴨舌、四碗飯,

甜品一定要吃,我推介杏仁胡,去親必吃。

埋單800元多少少
2009-07-13
(非會員)
get a tailor made shoes at jordan. spend 110 dollars taxi from fo tan home to here. dono where to eat for lunch afterward. so come here again. do not need to book any table. many free table. hsbc visa having a half price 4 ppl lunch. charge around 500 dollars. so we order that. the portion very big. coz we just has 3 adults and we didnt eat much. food and service are above adverage. also waitress offer free dessert for us. if we visit mira building. i guess we will either go to this restaurant or mira hotel restaurant. coz we dont like to go to restaurant too noisy and crowd. just the decoration is too old and no view at all.

p.s. there is a "fly" always flying around the restaurant.
2009-04-08
2009-03-17 141 瀏覽
mom visited eye dr. on 18th floor. so find a restaurant nearby to have lunch. many choices nearly also having the famous buffet at the lobby. we were thinking about the hotel opposite to this mall too. finally choose this restaurant. the environment is a bit old. but service and food are quite good. not expensive compare with ifc or lee garden. but no view at all.
2008-12-27 341 瀏覽
今晚和屋企人去了尖沙咀美麗華商場翠亨村參加親友婚宴,翠亨村的食品水準好惦,服務又好好.每一個菜式都使用一隻碟,仲分好晒給客人.每個菜式都十分平均,味道都不錯最好食是沙律球,以前都有食過晚餐,翠亨村一向都有水準,有時間中來食.都ok

$120 (其他)
2008-12-07 54 瀏覽
記十一月中旬來得太遲的順德晚餐來得太遲,從前的米心粥、自家製豆腦都沒有了,最可惜是蝦多士亦消失於新餐牌...幸好老班底師傅仍在,上世紀手功菜他仍會做,一味網油腰肝卷值得花一晚時間來。周日晚,樓下華麗殿堂擺著「大龍鳳」,坐到樓上,環境不差只是回音太勁,樓下是五星環境而樓上只得三星半。餐牌轉了,與順德有關的大概只剩下鍋貼牛奶併均安魚餅,叫了四款粵式涼菜,大良炒鮮奶除了牌,當然,想吃的話經理亦落意叫師傅炒出來,老酒家做的是日老火湯不會差,但好歹是順德菜起家的老牌酒家,改試魚唇羹。這裡涼菜擺設很隨心,師傅心情好的話,幾靚仔的,是日可能擺著「大龍鳳」出到來的效果只能用「還可以」形容,是白肉.麻辣窩筍.滷鴨舌.海哲頭組合,白肉薄薄的,肉鬆腍肥的部分亦甘美,配起蒜泥汁吃也不錯,海哲頭爽脆帶著麻油香,分量足不錯,滷鴨舌是舌尖位置,以粵式甜滷水滷熟,嫩滑入味,味道對辦,麻辣窩筍口味清新,粵人做的麻辣以辣為重欠辛香,喜歡窩筍清爽口感,摯友卻說不出是什麼來,樣子怪可愛。至尾,長碟上四味汁交織出「百方汁」,嗯,下次還吩咐以四細碟上。魚唇羹是很濃鮮的湯,這裡的湯很不錯,沒下薄芡,但比較之下早前梓桐堂的羹就更正宗
記十一月中旬來得太遲的順德晚餐

魚唇羹是很濃鮮的湯,這裡的湯很不錯,沒下薄芡,但比較之下早前梓桐堂的羹就更正宗,那邊用的是鮮魚唇。大良炒鮮奶,這裡炒功好,下了少少粉,細滑亦有薄薄奶香,吃畢碟底亦不覺油膩膩,比太子鳳城要好。

餐牌轉了變得廣式,然,鍋貼牛奶併均安魚餅這名物長掛餐牌,證明很對港人口味,鍋貼奶是奶凍貼在多士上,幾考炸功,奶依舊甜滑卻滲滿油光,同意她說沒用吸油紙抹油,多士比金黃酥脆,吃得出炸功,魚餅剁得鬆腍細緻,蘸以鮮而不腥的蜆芥,做得比大部分順德館子出色認真。

網油腰肝卷,金黃精緻的老派菜,網油包著細切的菇絲、腰條、豬肝炸成,網油的甘腴與豬肝的香濃,再加上豬腰的爽口感,極盡油膩又極盡豐富老派味道,炸功方面比得龍、客家好廚高上幾班,二口子吃得嘖嘖稱奇。

來得太遲了,餐牌沒有米心粥,幸好老師傅的手功依舊出色,金黃卷物見證著老酒家上世紀傳下來的手藝。文出時《車胎人指南》已見街,尖沙咀店沒被記載,可以理解的,因為老師傅的手勢從來都是招呼為興趣開店的集團老闆,在此謝謝師傅特別炮製的佳餚,會再來試試一系列特式順特小品。
只有老師傅才會做的網油腰肝卷,正宗又美味!
鮮奶夠滑不油,功夫到家。
招牌名物鍋貼牛奶併均安魚餅,考炸功與基本處理。
涼菜方面是日是不過不失。
只有老師傅才會做的網油腰肝卷,正宗又美味!
鮮奶夠滑不油,功夫到家。
招牌名物鍋貼牛奶併均安魚餅,考炸功與基本處理。
  • 鍋貼牛奶併均安魚餅
  • 老火
  • 大良炒鮮奶
  • 網油腰肝卷
2008-09-22 99 瀏覽
We chose the restaurant to celebrate my father's birthday last Friday. We read from a credit card promotion that there is a set dinner for four offered at half price. Surprise to me, the waiter said the set dinner has been sold out. Good god, it's half past seven! If they don't want offer a set dinner on Friday night, they should say so but not gave an excuse in such a dishonest manner. Back to the food, they are not bad but not as good as I expected though the price is not high. The food is salty, heavy in MSG and not exquisite. Not live up to the name which was famous for Canton food in old time. Go there if you have no other choice in TST.
因為匯豐卡有特價,所以去了試晚飯,菜牌中的小菜大多是HK$80-100一碟,絕對不便宜叫了數個小菜,都是不過不失,份量也還可以.只有最貴的鹽焗雞(HK$140半隻)不好吃,完全沒有鹽焗味道,淡而無味!但到了甜品,則完全不行了!杏仁茶是我吃過的最難吃的,連超市買的日清美味寶都比它好吃得多!湯丸也是不好吃!但這些難吃又份量少的甜品卻要HK$20-26一碗!酒樓介紹的藍梅紫米糯米糍也只是認真麻麻地,只有4小粒,但結帳時卻發現竟然要HK$40一碟!而且酒樓的環境也是認真一般,大廳很嘈吵,坐在廂房中雖然比較清靜,但卻很難呼喚侍應,因為他們沒有固定的人在房間當值,要我們等待他們走過門口才能叫人,有時要等很久.以這樣的高級酒樓來說,應該改善.就算匯豐卡有特價,也還是物非所值啊!

就算匯豐卡有特價,也還是物非所值啊!

2008-03-14 11 瀏覽
三母女的飯局,其中細妹夜晚不適胃口大減,只能試很少菜式: 粟米龍利球-細妹喜愛的菜式,翠亨村煮得香中帶鮮,其實水準不錯,不過炸的菜式吃多會很滯,建議人多才好叫。 八珍扒鴨-是2003年得獎菜式,其實鴨本身有點過咸不特別好吃,反而八珍(即是伴菜)比較討好,其中花膠、香菇、鮑粒都有不錯水準。 魚甫炒飯-又是一項得獎菜式,我很欣賞它搭上幾條青菜,炒飯味道均勻、油份適中亦很吸引,不過始終菜式有限,吃多就覺漏。 甜品想試蛋白杏仁茶,部長卻說可以送紅豆沙、木瓜杏仁露及合桃露,那就多謝餐廳的免費心意;講真每一款糖水質素都可以,當中以合桃露最為香甜可口,如果可以少一點奶味會十分出色。 HSBC散叫有八五折,埋單比預期平好多,是抵食的一餐;但我更希望細妹胃口康復,大家可以食得更豪!
三母女的飯局,其中細妹夜晚不適胃口大減,只能試很少菜式:

2008-03-08 32 瀏覽
因為之前去過中環分店飲茶覺得ok,所以今日便試吓呢間美麗華分店。入到去發覺超多吉檯,心想,可能價錢貴啦。望望點心紙,發覺點心價錢的確比較貴,選擇唔多,我們最終揀了一些價錢較平的點心。其實呢度既點心絶對係麻麻哋,睇嚟似做遊客生意多d。三人點咗九樣點心,有花膠白玉餃(食唔出有花膠)、紫蘿野雞卷(即雞加薑卷,配搭好怪)、鮮蝦腸、高湯小籠包(外皮太腍,賣相唔掂,食落都麻麻)、蠔皇叉燒飽(唔好食)、鳳凰千層糕(一般,蛋黃太多好漏)、安蝦咸水角(無試)、鮮竹牛肉球(無試)、鳳梨煎堆(內餡係菠蘿蓉,太甜亦唔夾)。中環分店的點心質素絶對比這間好,今次食後覺得有貴夾唔好食的感覺。

入到去發覺超多吉檯,心想,可能價錢貴啦。

其實呢度既點心絶對係麻麻哋,睇嚟似做遊客生意多d。

2008-02-21 29 瀏覽
又為老豆生日及順道為親友洗塵而傷腦筋,剛巧信用卡有88折,並送半打壽包有雙重優惠,而且又是大集團有信心保證,應該夠體面,乎合愛面子的老豆要求。以為每碟份量不太大,可以多叫幾款小菜,原來份量不少,我們點了10道菜,足夠我們9人有餘。原本只要例牌的燒品拼盤,侍應恐我們不夠食,建議加大,最後拼了乳豬、叉燒及油雞,最好當時是叉燒啦,好夠蜜味夠濃、燒得甘香可口,肉質又鬆化,而且份量又多,我吃個不停。鎮江排骨煲-雖然煲仔細細,份量不少,有十多件,每件排骨都滲透了香濃的鎮江醋,不過炆有點得過火,肉質稍為硬實。蒜香七味排骨-又一味排骨,炸得火喉剛好,肉身不乾,仍保留肉汁,很香口。咕嚕肉-很久也未試過咕嚕肉是食淨的,我吃了一兩件已停手,一來是肉片外,二來炸乾身,其三是味道不甜也不酸,真是失望之作。金華火腿滑豆腐-賣相有心思,將豆腐挖通釀入火腿茸,一軟一硬、一清一濃份外突出。生菜包蠔豉鬆-我只食了蠔豉鬆,味道頗為鮮味。金錢菇炆豬利-豬利及冬菇太薄太細沒有口感,墊底的生菜異常爽嫩。鑊仔魚腐西洋菜-做法簡單,味道又清,可以"緩和"一下以上濃味的菜式。蝦子薑蔥撈麵-麵身彈牙有口感,沒有鹼水味,蝦子味夠甘香,兩者

生菜包蠔豉鬆-我只食了蠔豉鬆,味道頗為鮮味。

蝦子薑蔥撈麵-麵身彈牙有口感,沒有鹼水味,蝦子味夠甘香,兩者好配合,每人食完後勁讚。

薑汁蛋白炒飯-薑汁濃,不會炒得好油膩,可惜飯身略為硬。

除了送的半打壽包外,還加多半打。鍾意食壽包的我,以為滿心歡喜,第一口已覺不妥,好像是未熟透或發透的麵團,了極為之少。

這集團酒樓只吃過中午,晚飯還是第一次,水準一般,但服務不錯。
2007-11-15 27 瀏覽
上周日有幸到此酒樓晚飯. 當時要了數個餸,其中一個每份$60, (三個人起計)的臘味煲仔飯和一個手撕雞都是今次討論之焦點. 點菜後四十五分鐘後上菜時,我們看到了一個大大的瓦煲盛了一大煲白飯和一個中碟的雜拼臘味. 這種情況跟一往在其他地方叫到的臘味煲仔飯大大不同. 若要想個切合的菜名,我想應該是臘味配白飯才較合適. 這樣就是$180.00 了. 至於那款手撕雞亦甚精彩. 因為它就恰似斬件後的鹽焗雞再用手撕開一片片. 在絲的雞肉旁還可清楚地見到了方型的雞皮. 其實是日亦不是我們頭一次領教翠亨村酒樓的精景菜色, 記得今年初也曾到此酒樓茗茶, 席間點了一個蛋白炒飯, 價格好像也是$60.00 到上菜時,我們看到的真的是一碟淨蛋白炒白飯, 肉絲沒有,搖柱沒有,青豆沒有,連醬油都沒有, 想跟吃齊沒大分別.
2007-08-09 25 瀏覽
星期六的中午都唔係好多人點完點心唔夠兩分鐘,即刻有點心到,真係厲害!菠蘿叉燒包-好味,面夠鬆脆,叉燒味道好,而且仲熱辣辣蝦餃-幾好鮑魚酥-算幾多鮑魚粒,味道亦幾好薑米蟹肉腸粉(粟米皮)-非常唔掂,以為粟米皮是粟米加入腸粉皮,但原來是腸粉上灑上幾片早餐粟米片此外,吃不到薑米和蟹肉應有味道炸魷魚鬚-味道一般,不過上桌時熱辣辣,所以覺得幾好魚湯浸菜心-菜心非常以嫩,魚湯略鹹紫米”慈”-原來是凍食,味道麻麻
星期六的中午都唔係好多人

點完點心唔夠兩分鐘,即刻有點心到,真係厲害!

菠蘿叉燒包-好味,面夠鬆脆,叉燒味道好,而且仲熱辣辣
蝦餃-幾好
鮑魚酥-算幾多鮑魚粒,味道亦幾好
此外,吃不到薑米和蟹肉應有味道
炸魷魚鬚-味道一般,不過上桌時熱辣辣,所以覺得幾好
魚湯浸菜心-菜心非常以嫩,魚湯略鹹
紫米”慈”-原來是凍食,味道麻麻
2007-01-26 20 瀏覽
今晚本來去tst 既悠悠到食..打去book 位佢問我book 幾點, 我話730pm, 佢話呢個時間冇得book wow, 咁呀....8pm啦...呢個時候都係wow, 咁830pm啦.... 佢話都冇wow. 我地7pm後就冇得book架啦咁你又問我..之後就聽朋友話翠亨村正~~果時已經8pm了~咁打去book位問佢有冇位, 佢話有. 我地有8個人如果而家有位我地就walk in 入黎啦... .....朋友話d 鮑魚呀...果d正wow. 好平....咁就去try下啦, 入到去原來冇乜人食既,, 叫野果d好似樣樣都好靚(個名). 又諗唔到叫咩. 就叫左個set, 呢個set 有翅食....... ^__^ 之後黎左個翅都ok. 幾好味...之後d 龍蝦出事了. 唉~ 之後問佢雪魚可唔可以轉...之後就轉左個好似水煮魚..好似炸完條魚再放係d湯上面....已經冇左炸既味道...正如食緊尤魚跌左落水之後再擰黎食咁樣樣..林哂囉...點可能個set 會有2個菜架...不突只...仲好似係面店食果d 油菜~仲有一樣, 6塊朱扒放d金薄..就話係黃金肉~~~~食完野.我地好似冇食野...

之後黎左個翅都ok. 幾好味...之後d 龍蝦出事了. 唉~ 之後問佢雪魚可唔可以轉...之後就轉左個好似水煮魚..好似炸完條魚再放係d湯上面....已經冇左炸既味道...正如食緊尤魚跌左落水之後再擰黎食咁樣樣..林哂囉...點可能個set 會有2個菜架...不突只...仲好似係面店食果d 油菜~仲有一樣, 6塊朱扒放d金薄..就話係黃金肉~~~~食完野.我地好似冇食野...成為每人168元/位.....~~之後食完就去左食甜品. 就回家了. finally返到家,知道幾個朋友又柯又嘔....而家好驚..我而家未有事...一陣就唔知..有事聽日真係要搵周一嶽

1,個翅係ok既
2,d龍蝦好似比人食完先比我地咁
3,魚唇=jelly??
4,嘩....黃金甲呀??豬扒就豬扒啦
5,魚....有無睇尋日萍果頭版呀??
6........邊有一個set有2個菜.....鮑汁=蠔油+水吧?