成日想搵好食既壽司。又要唔洗排。價錢又親民。我諗佢地真係做到。舖仔細細。基本上都係得壽司同刺身不過真係估唔到咁好味佢有omakase不過唔知點解已經定哂有咩食。所以冇叫到。叫左D自己鍾意食既野佢有Lunch set都幾好。不過lunch咁既價就真係貴左D。當正餐就合理D叫左兩個Set再散叫左佢冇又想食既一個10貫。一個三文魚盛跟餐有個麵豉湯同沙律。基本野。冇乜特別再散叫左鰻魚。芥辣八爪魚。甜蝦壽司唔跟餐係大舊DD😂不過真心。係好新鮮。食完係會有滿足既感覺最重要。佢like fb or ig 有折環境:其實真係好細。10個位都唔知有冇。不過都算企理。最緊要有櫈坐食物:食材新鮮。選擇都多。見到C父好用心總括:真係要食。好過好多大店。係煩在舖仔太細。唔坐得耐。不過食物行先。必選
成日想搵好食既壽司。又要唔洗排。價錢又親民。我諗佢地真係做到。舖仔細細。基本上都係得壽司刺身
不過真係估唔到咁好味
叫左兩個Set再散叫左佢冇又想食既
一個10貫。一個三文魚盛
跟餐有個麵豉湯同沙律。基本野。冇乜特別
再散叫左鰻魚。芥辣八爪魚。甜蝦壽司
唔跟餐係大舊DD😂
不過真心。係好新鮮。食完係會有滿足既感覺
最重要。佢like fb or ig 有折
食物:食材新鮮。選擇都多。見到C父好用心

2020-04-24 340 瀏覽
今次要介紹嘅餐廳係位於尖沙咀嘅翔壽司。店鋪嘅面積唔大,有兩位師傅,之前係以立食模式經營,但依家已經改為一般壽司檯形式。Sushi Sho is located in Tsim Sha Tsui, which is originally in a form of standing sushi, and it has transformed into an ordinary sushi bar right now.◾特上壽司拼盤(10件) (Sushi Platter) $250十款嘅壽司算係較大路嘅款式,有海膽、三文魚子、吞拿魚等,但我哋認為依三款唔算特別,實屬正常發揮。當中印象較深刻的有灸燒金線鯛,灸燒後嘅油香頗為濃烈。另一款較深刻嘅係深海池魚,味道清甜肥美,而且質感頗爽。There are 10 types of sushi for the sushi platter, which are mainly the common one like sea urchin, salmon roe and tuna. The first sushi impressed us is grille

特上刺身拼盤

There are 10 types of sushi for the sushi platter, which are mainly the common one like sea urchin, salmon roe and tuna. The first sushi impressed us is grilled threadfin breams, which is rich in oily aroma after grilling. Another one is shima aji, which tastes sweet and fat, with a bouncy texture.

芥辣八爪魚手卷 (Wasabi Octopus) $12
芥辣八爪魚手卷

八爪魚質感爽脆,配上芥辣幾開胃,惟手卷紫菜唔夠脆。
The octopus tastes crispy and appetizing as it is marinated with wasabi. However, the seaweed is not that crunchy.

油甘魚 (Hamachi) $20
油甘魚

味道肥美嘅油甘魚,我哋經常食嘅一款魚生,值得一試。
Hamachi is on our must-order sushi list, as it is a delicacy with its fat and sweetness.

赤貝 (Akagai) $38
赤貝

質感爽厚而且味道新鮮,喜歡貝類嘅朋友絕對要試。
Akagai has a fresh taste and bouncy texture. People who love shellfish must love akagai.

赤蝦 (Akaebi) $15
赤蝦

味道鮮甜,質感屬於較軟綿綿同黏身。
Akaebi tastes sweet with a soft and creamy texture.

吞拿魚 (Tuna) $20
吞拿魚

正常發揮嘅赤身,味道頗濃。整體而言,建議單點而非拼盤,因為拼盤嘅壽司唔算出色,倒不如叫自己鍾意嘅壽司品嘗。
It is the lean part of the tuna, which has a richer taste. In general, we suggest you not to order the sushi platter, as it is not as outstanding as expected. Instead, it is a better option to order à la carte sushi, where you can choose the sushi you like.

壽司
Sushi Sho
📍尖沙咀厚福街5-6號
📍Shop 4, G/F, Dorfu Court, 5-6 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui
2020-04-23 156 瀏覽
食物新鮮🥰三文魚腩食落口feel到啖啖魚油🤤宜家一路打食評一路流緊口水😫唯因店內比較細,我地放低筷子一陣就已經feel到侍應好想我地可以快d離座整體都可一試🍣
食物新鮮🥰

三文魚腩食落口feel到啖啖魚油🤤

宜家一路打食評一路流緊口水😫

整體都可一試🍣
翔壽司 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖-❤️期待已久嘅壽司盛宴👀!🔸特上壽司盛盒 $250非常新鮮以及豐盛之選!呢個set分別有海膽、三文魚籽、牡丹蝦、帶子、池魚、油甘魚、真鯛、深海池魚、炙燒金線鯛,同埋我最愛嘅拖羅!🤩魚生片質感好creamy.食到停不到口😂 大大塊魚生,魚油豐富,加上一啲都唔腥,入口即溶,好食!厚肉嘅帶子亦好鮮甜,完全食得出係新鮮食材,整體而言係很好的配搭,非常推薦~👍🏼🔸自選壽司x10件 $158如果唔想叫set壽司,大家亦都可以自選逐件叫㗎!今次就試咗呑拿魚、深海池魚、火炙左口魚邊、火炙帶子、火炙三文魚腩、辣味三文魚軍艦、同埋葱呑拿魚腩軍艦!可以話係幾滿足,魚腩又係入口即溶,其中火炙左口魚邊值得一讚,有小驚喜呀!火炙得惹味,魚油香double up!!!
壽司 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
❤️期待已久嘅壽司盛宴👀!

🔸特上壽司盛盒 $250

🔸自選壽司x10件 $158

2020-04-17 204 瀏覽
今日收工約了朋友在尖沙咀交收,順便食個便飯,經過看到這間壽司店的套餐價錢上好吸引,就決定試一試了。首先餐廳環境不錯,面積不大但座位間的空間感足,而且乾淨整潔,不錯!自選壽司非常吸引,$158可選10件!而且選擇豐富多樣。各款壽司都非常新鮮,簡直令我喜出望外。三文魚腩是必點的,分別點了普通三文魚腩及火炙三文魚腩,普通的三文魚腩油脂充足,口感細膩。而火炙的三文魚腩則減去了一些油膩感,但增添了火炙的香味。帶子非常鮮甜,帶子口感爽軟。火炙左口魚邊非常出色,左口魚邊經火炙後,魚油都被逼出來,味道鮮美。火炙金線錭都非常好味,不但入口即溶,帶豐富油香,且口感柔嫩。赤蝦口感飽滿,鮮甜無比。蔥吞拿魚腩軍艦的魚油尤其豐富,整個口腔都被吞拿魚油的香味充斥著。此價錢食到如此品質,絕對值得再來。

自選壽司非常吸引,$158可選10件!而且選擇豐富多樣。

各款壽司都非常新鮮,簡直令我喜出望外。

帶子非常鮮甜,帶子口感爽軟。

赤蝦口感飽滿,鮮甜無比。

此價錢食到如此品質,絕對值得再來。
2020-03-23
聽聞翔壽司的師傅在米芝蓮精選的Omakase專門店工作多年,品質有一定保證,這次我和朋友也因此慕名而來。而餐廳也位於人來人往的尖沙咀厚福街,地點非常方便。翔壽司除了Omakase外,也有10件或12件的自選壽司,價錢非常實惠。雖然壽司的食材不及Omakese,但選擇也算不少,亦有包含中價位的食材,所謂一分錢一分貨,所以也是挺划算的~若懶得思考也可以選擇特定盛合,另外也有單點的刺身或壽司,應有盡有,豐儉由人。全店座位只有10餘個,師傅在食客面前即席料理,也樂於與食客交流溝通。【自選壽司12件】自選壽司12件也不過是$188,但食材也沒有因此而將就,同樣用上日本直送的食材,十份新鮮;壽司飯添上赤醋,味道更有層次,亦有日本風味。在現在經濟蕭條的時候,這也算得上平價版Omakase吧~【帶子壽司】帶子味道鮮甜,肉厚多汁,質地軟綿。【池魚壽司】池魚肉質緊實爽口,略帶點點油香,味道鮮甜,沒有半點魚腥味。【赤蝦壽司】赤蝦尺寸大,外觀晶瑩亮麗,肉質富彈性,味道甘甜濃郁。【火炙金線鯛壽司】金線鯛魚皮上真的帶有金線,魚肉柔軟,經火炙後味道甘腴香鮮,份外鮮甜。【火炙左口魚邊壽司】左口魚邊口感既肥美又略帶爽口

若懶得思考也可以選擇特定盛合,另外也有單點的刺身壽司,應有盡有,豐儉由人。

【自選壽司12件】

【帶子壽司
帶子味道鮮甜,肉厚多汁,質地軟綿。

【池魚壽司
池魚肉質緊實爽口,略帶點點油香,味道鮮甜,沒有半點魚腥味。

【赤蝦壽司
赤蝦尺寸大,外觀晶瑩亮麗,肉質富彈性,味道甘甜濃郁。

【火炙金線鯛壽司

【火炙左口魚邊壽司
左口魚邊口感既肥美又略帶爽口,經炙燒後魚油香滲出,油脂豐厚,幾乎入口即溶。

【呑拿魚壽司
赤身脂肪少,質感較腍,魚味濃郁,單憑鮮紅的外表就可見食材之新鮮!
2020-04-10 140 瀏覽
Yeah it’s SUSHI times🍣🙌🏻😆今次黎到尖沙咀試試好多人推介嘅翔壽司😻聽聞CP值頗高🤫😳。🍣特上壽司盛盒 $250分別有海膽丶三文魚籽丶牡丹蝦丶帶子丶炙燒金線鯛丶拖羅丶深海池魚丶池魚丶油甘魚丶真鯛🐟款式種類夠多✨而且好多我都未試過😼海膽丶三文魚籽唔腥鮮味十足 特別想講下金線鯛丶真鯛,池魚丶深海池魚🥁呢幾款有意外驚喜🌈自己對於魚生最怕會腥 所以平時都prefer食最普通嗰幾款就算 但反而今次最正係佢地‼️肥美新鮮 肉質好彈牙😍唔需要沾豉油齋食都好OK 整體質素好高💛想試吓新野嘅朋友值得推介呢個餐😆👍🏻。🍣自選10件壽司 $158分別有火炙三文魚腩丶吞拿魚丶深海池魚丶火炙帶子丶火炙左口魚邊丶辣味三文魚軍艦丶蔥吞拿魚腩軍艦🤟🏻自己揀自己鍾意嘅又得💖全部都係最愛❤️必定有三文魚 無論係火炙/辣味都好惹味 最緊要係夠新鮮肥美🤩另外左口魚邊都係強烈推介 魚油喺口腔bit晒出嚟💦

🍣特上壽司盛盒 $250

🍣自選10件壽司 $158

2020-04-07 135 瀏覽
疫症時期,出外食飯既人少之又少,收工一個人又唔想返屋企煮,咁啱上星期去左尖沙咀做野,順便去左厚福街食個晚餐先走,一個人至適合坐吧枱座,店舖唔算大,足以容納六至八人依度有得散叫、廚師發辦同自選壽司10/15件,我就揀左叫自選壽司十件,包括玉子、火炙三文魚腩、油甘魚、呑拿魚、深海池魚、火炙金線鯛、火炙左口魚邊、飛魚籽軍艦、蔥呑拿魚腩軍艦同辣味呑拿魚軍艦每件都幾大件,刺身都算係厚切,軍艦都相當足料,食材都幾新鮮,其中既火炙系列係咁多件之中最愛,由其係火炙金線鯛,平時要食廚師發辦先會食到,自選壽司有得揀已經係覺得回本,燒得好香,入口有陣陣既燒焦味,爽刃帶油香,另外仲食到深海池魚,真心覺得好抵食!

2020-04-06 129 瀏覽
日本菜一直都深受香港人喜愛,當中壽司更是食日本菜必食的美食,但食厭連鎖餐廳的壽司想更有新鮮感?本過江龍餐廳 翔壽司 好食價錢又親民 壽司全部即叫即做我喜歡點午市壽司套餐,5件時令壽司 加1客手卷,連前菜沙律及麵豉湯,非常抵食$138 魚生都非常鮮美,而且份量慷慨,感覺非常超值。赤身 入口先是芥辣的刺激味道,接著便感受到香甜軟腍的魚肉,肉味慢慢滲出。中吞拿魚光澤漂亮,肥美且滿油香 食落綿軟,滿滿甘甜魚味牡丹蝦 晶瑩通透 爽口彈牙 非常重膠質 是鮮甜的味道深海池魚 油脂紋路不算特別明顯,但吃下卻是鬆化腍滑三文魚子軍艦 粒粒色澤亮麗 又飽滿 有爆汁效果 鹹鮮嘅味道 充斥整個口腔帆立貝手捲,質地軟得來帶彈性,鮮甜味美,最緊要即整即食,紫菜還是脆卜卜的麵豉湯味道剛好不會太鹹 配料有豆腐和昆布 相當豐富 感覺夠健康抗疫期間,或多或少影響大家外出用餐的意欲, 座位與座位之間都有屏障阻隔 ,避免食客近距離接觸,減低感染的風險

本過江龍餐廳 翔壽司 好食價錢又親民 壽司全部即叫即做

中吞拿魚光澤漂亮,肥美且滿油香 食落綿軟,滿滿甘甜魚味

牡丹蝦 晶瑩通透 爽口彈牙 非常重膠質 是鮮甜的味道

深海池魚 油脂紋路不算特別明顯,但吃下卻是鬆化腍滑

2020-04-03 95 瀏覽
今日逛完尖沙咀,經開厚福街順便覓食,見到這間"翔壽司"入面坐滿人,外面亦有不少人排隊,於是好奇下睇睇宣傳同Menu,原來有Special Promotion,Like and Follow 可享全單八五折,好吧排排隊吧。炙燒壽司盛合 $118最愛火炙壽司的我,先點一個炙燒壽司盛合,當中有炙燒吞拿魚腩 / 炙燒三文魚腩 / 炙燒左口魚邊 / 炙燒金線鯛 / 炙燒帶子,吞拿魚腩、三文魚腩、金線鯛和左口魚邊十分油潤脂香味濃;帶子嫩滑厚身,整體都不錯。拖羅海膽杯 $138擺盤漂亮,招牌的拖羅海膽杯,滿滿的一杯,上層鋪滿三文魚籽,底下是拖羅和海膽,鮮味十足,回味無窮。三色手卷盛 $88另外還點了一份三色手卷盛,有鰻魚手卷 / 蔥拖羅手卷和辣味三文魚手卷,鰻魚手卷最吸引。下次再試下平民Omakase先。

炙燒壽司盛合 $118

拖羅海膽杯 $138

三色手卷盛 $88

下次再試下平民Omakase先。

2020-03-26
15 分鐘 (堂食)
2020-04-02 113 瀏覽
尖沙咀壽司店,雖然地方細細,卻有種專業、地道既感覺🤣上菜速度好快👏🏻店員會主動加水👍🏻.自選十二件壽司 $188壽司都好新鮮、美味🤤而且唔細件🤣有好多特別、少食到既魚,正!食得開心😆鯖魚 油甘魚 深海池魚魴鮄 金線鯛 新鮮銀雪魚魴鮄 第一次聽🤣覺得好新奇!鯖魚正!食落有層次感😋北寄貝 白蝦 辣味帶子燒三文魚 左口魚 辣味八爪魚左口魚好多油膩🤤我一向好鍾意食辣味八爪魚!🧡.鰻魚BB $50好嫩滑,覺得鰻魚bb呢個食材好矜貴呀🙈

尖沙咀壽司店,雖然地方細細,卻有種專業、地道既感覺🤣

上菜速度好快👏🏻店員會主動加水👍🏻
自選十二件壽司 $188

壽司都好新鮮、美味🤤而且唔細件🤣
有好多特別、少食到既魚,正!
食得開心😆
鯖魚 油甘魚 深海池魚
魴鮄 金線鯛 新鮮銀雪魚
魴鮄 第一次聽🤣覺得好新奇!
鯖魚正!食落有層次感😋

北寄貝 白蝦 辣味帶子
燒三文魚 左口魚 辣味八爪魚
左口魚好多油膩🤤
我一向好鍾意食辣味八爪魚!🧡
鰻魚BB $50

好嫩滑,覺得鰻魚bb呢個食材好矜貴呀🙈
2020-04-02 86 瀏覽
抗疫期間都要繼續支持小店,  尖沙咀厚福街既翔壽司享有全單85折優惠餐廳設計座位係bar枱形式, 叫好野食之後就會由壽司師傅即刻做然後直接上菜我地就叫左個壽司拼盤, 有8件壽司, 最適合三心兩意既我, 因為每款都可以試下壽司飯軟硬適中, 上面既刺身都好鮮味另外就叫左D比較特別既壽司, 左上角係鰤魚, 魚鮮味較濃, 右上角係吞拿魚臉珠肉, 口感比較嫩滑左下角係吞拿魚額頭, 比較有咬口, 2款既魚油味都香, 右下角就係鮮銀鱈魚, 魚肉食落比平時食開既嫩除左鰤魚之外, 另外三款都係第一次食到, 真係幾特別, 絕對值得一試!!

壽司飯軟硬適中, 上面既刺身都好鮮味

另外就叫左D比較特別既壽司

2020-03-24
2020-03-31 105 瀏覽
一個人嚟到尖沙咀搵食我必定到厚福街 厚福街兩旁食肆林立 今天挑選了翔壽司 是吃日本料理的食客結帳前 出示已like餐廳社交平台page 堂食即可享全單八五折 外賣自取一律八折 即刻覺得好抵食餐廳內設有酒精搓手液 進入食店的每位客人必須戴口罩 以及座位與座位之間都設有屏障 安全衛生意識非常高 能讓食客安心用餐午市定食套餐有九個選擇 最平只需$58 最貴 是$158 豐儉由人自選三色丼 $138在八款刺身當中選擇三款 我揀咗帶子,甜蝦及赤貝 相當豐盛 滿滿的刺身 夠曬大碗帶子刺身 口感鮮嫩 味道鮮甜 沒有雪藏味赤貝刺身色澤鮮麗 口感爽脆 鮮味無比甜蝦膠質重 味道唔腥 帶有甜味 蝦頭嘅膏甘香而且鮮甜丼飯使用珍珠米 粒粒彈牙有咬口 帶有米香及醋香 酸到適中 越食越開胃定食套餐還包括了麵豉湯及沙律前菜 來一碗熱騰騰的麵豉湯 胃也變得舒服店舖以小店形式經營 價錢亦相當親民 難怪深受一眾食客歡迎 座位唔算多 只有一張長長的吧檯 但係坐不也挺舒服的冷藏櫃內放滿多種新鮮魚生及刺身 選擇非常多樣化 眼見整體都非常乾淨 而且新鮮 我時時段丼飯抵食 最緊要係食材新鮮 食到我舐舐脷

自選三色丼 $138

帶子刺身 口感鮮嫩 味道鮮甜 沒有雪藏味

赤貝刺身色澤鮮麗 口感爽脆 鮮味無比

甜蝦膠質重 味道唔腥 帶有甜味 蝦頭嘅膏甘香而且鮮甜

2020-03-31 76 瀏覽
厚福街一直係尖沙咀既美食街,款式包羅萬有。自從上次係隔離既一間冰室食完Lunch之後見到依間翔壽司就一直好想試。難得今日放工唔係太夜,就決定一於試下依間日本野啦!入面環境唔算特別大,餐廳設計幾有傳統壽司店既風格。我地第一輪叫左10件壽司左右,先試下廚師既手勢。首先係大吞拿魚腩壽司,睇落幾肥,又有豐富油感,算係唔錯,但如果油感再重少少會好食d。跟住既係三文魚腩壽司,厚身同無筋,好食。火灸左口魚壽司,油感十足,完全係天堂級享受。而油甘魚一直都係我既偏好,但可惜有少少乾身,油感一般,可能唔太新鮮。另外仲叫左海膽軍艦同蔥吞拿魚腩軍艦。雖然只係一般海膽而唔係北海道海膽,但感覺仍然好新鮮,完全無腥味,又甜又夠份量,值得一試。最後每人食左300蚊左右,下次可以再Encore。

入面環境唔算特別大,餐廳設計幾有傳統壽司店既風格。

我地第一輪叫左10件壽司左右,先試下廚師既手勢。

最後每人食左300蚊左右,下次可以再Encore。

2020-03-22
2020-03-28 88 瀏覽
好耐無食壽司了,今日去左呢間翔壽司食,因為佢地係吧枱設計,吾駛同其他客人面對面坐,衛生啲👍🏻餐廳主要係快食,好快上菜,食飽飲幾杯茶就可以離開,岩晒我放工想食野,然後返屋企😂如餐牌所見,有好多種壽司,刺身選擇👍🏻每一位客人係面對雪櫃坐嫁,好安全。我點左幾種刺身,同埋一碟壽司拼盤。刺身全都好新鮮,每一件刺身都係厚切的。牡丹蝦又大隻,非常鮮甜。有驚喜既係帶子刺身,因為佢放在檸檬片上面,檸檬汁令帶子鮮味提升,太好味了😍壽司拼盤方面,都吾錯,有個好特色既壽司,係吞拿魚額頭壽司同埋吞拿魚面頰肉壽司。吞拿魚額頭肉質比較結實,口感不錯。吞拿魚面頰更好味,非常滑溜,而且入口即溶,第一次食到咁好味既吞拿魚👍🏻

如餐牌所見,有好多種壽司刺身選擇👍🏻

2020-03-25