2020-10-06
放工去尖沙咀買野,咁岩又想食壽司,就去左厚福街搵食。呢間翔壽司細細間,好似幾有feel,就決定揀佢!所有座位都係面向壽司師傅,咁就可以直接由師傅serve你。店舖唔算大,但正正因為佢細細地,有種幾warm既感覺。.野食方面,我地自選十件壽司,都係$158,每款最多揀兩件。自選壽司既選擇都多,十件輕鬆揀,如果肚餓可以嗌12件,都係$188。另外仲嗌左一份精選刺身,兩人份量,$138,有5款魚生。.呢到既壽司同刺身性價比高,好新鮮。同下刺身,每款都係厚切,仲好鮮甜。鐘意食帶子既我完全係停唔到口,粒帶子超大粒,又好甜!另外甜蝦又係好肥美。佢既三文子刺身厚到有啲嚇親我,食完刺身已經好滿足。.壽司方面,佢啲壽司入面有wasabi,店員都會預先同你講聲,唔ok wasabi既可以同佢地講。wasabi份量適中,絕對唔係獎門人既辣辣壽司。每件魚生壽司都好鮮甜,魚既壽司一啲都唔腥!最surprise到我既係火灸壽司,啲魚燒一燒魚油出哂黎,入口即溶。食完成口魚油,有種依依不捨既感覺。