2020-10-25 111 瀏覽
早幾日帶住壽星仔來翔食佢的生日lunch, 佢睇到有正壽司食,即雙眼發光。一座底佢就拿拿聲睇餐牌自己 order 🥸,叫左兩個set , 分別係以下:🍱 翔特選壽司盛盒 🍣 牡丹蝦 ~ 夠哂大隻,又爽又甜。 🍣 深海池魚 ~ 肉質細緻爽口帶油份。 🍣 中吞拿魚腩 ~ 點解仔仔一野就入口冇諗過留比我, 我已經心心眼睇住佢, 佢食完仲要好滿足咁望我一眼, 我暈了。 🍣 赤身 ~ 佢含脂量少,而肉質實有咬口,我都係愛中吞拿魚腩多d 🥰。 🍣 三文魚子軍艦 ~ 大大粒三文魚子係口腔入必爆出鮮味。 🍣 辣味帶子手卷 ~ 食落微辣提一提神。🍱 自選三色丼 🥣 我選左最like 的3樣,包括三文魚,帶子, 蔥吞拿魚腩, 三文魚厚切😋,帶子鮮甜, 蔥吞拿魚腩,將魚蓉拌飯真係好滋味,會令人一口追一口咁食。食完呢到阿仔仲唔覺,竟然仲加多個加州手卷, 果然係小吃貨食咁多野。

一座底佢就拿拿聲睇餐牌自己 order 🥸,
叫左兩個set , 分別係以下:

🍱 翔特選壽司盛盒

🍣 牡丹蝦 ~ 夠哂大隻,又爽又甜。

🍣 深海池魚 ~ 肉質細緻爽口帶油份。

🍣 三文魚子軍艦 ~ 大大粒三文魚子係口腔入必爆出鮮味。

🍣 辣味帶子手卷 ~ 食落微辣提一提神。

🍱 自選三色丼

2020-10-23 90 瀏覽
嚟到厚福街覓食,見到有間細細間嘅壽司店,都唔少人喺度排隊,裏面裝修好日式,座位不多,全部都係吧枱位,望住師傅整嘢食。我同朋友都覺得幾吸引,就決定係呢間食晚餐。等咗十零分鐘,就有位啦。我哋相信好食嘅嘢係要等嘅哈哈。鋪頭細細原來都幾多選擇,壽司款式算多,你可以散叫,或者嚟個壽司盛、刺身盛、甚至廚師發板,豐儉由人。我哋食完下午茶唔係太耐,咁我哋就唔叫咁多嘢食啦。 我哋叫咗一個拖羅海膽杯 (HKD138) 同埋一個特上壽司盛合 (HKD250)。師父一定技巧超純熟,我哋嘅食物好快就到。師傅會先放喺我地張枱上面一個細嘅木製平台上面,然後我哋再攞落去枱面度食。我哋先試拖羅海膽杯,賣相好精緻,我朋友見到都話整得好靚。 呢個拖羅海膽杯上面有拖羅蓉、海膽同埋三文魚子,下面係壽司飯。食材好鮮,加少少豉油每一啖都咁滋味,我特別鍾意吞拿魚蓉,齒頰留香,撈飯食一流;海膽味道都唔錯,冇腥味;三文魚子鮮甜有魚油香。不過飯嘅份量較少,幾啖就食哂啦。之後到壽司啦,呢度啲壽司好大件,件件都刺身大過飯! 絕對係足料㗎,食得出啲食材新鮮,望到海鮮上嘅光澤,都會估得到。我覺得個壽司飯嘅size恰到好處,唔需要咬開佢,一啖擺入口

之後到壽司啦,呢度啲壽司好大件,件件都刺身大過飯! 絕對係足料㗎,食得出啲食材新鮮,望到海鮮上嘅光澤,都會估得到。我覺得個壽司飯嘅size恰到好處,唔需要咬開佢,一啖擺入口就係享受。我自己較鍾意拖羅、 油甘魚、深海池魚同牡丹蝦。

另外呢間小店嘅服務都唔錯,店員都好密同你加茶,而且會同客人打招呼同講拜拜。

同朋友食咗間咁正嘅壽司店,大家都好開心,仲話下次如果再嚟,一定要食更多款式嘅壽司啊。
2020-10-22
15 分鐘 (堂食)
  • 特上壽司盛合
2020-10-22 105 瀏覽
今天收到升職信,决定獎賞一下自己,去朋友推介的翔壽司吃餐好的。店在厚福街,地方小小,但很整潔,有日本的風味。據知店內的師傅曾於名店工作多年,功藝好又專業,食材新鲜上乘。叫了一份厨司發辦的Omakase Sho, 有驚喜,很滿意。刺身,壽司及手卷的食材都鮮甜,比美在日本吃到的。雖然現在未能去日本,來翔壽司可以滿足吃新鲜美味魚生壽司的欲望,感恩!刺身包括鹿兒島鰤魚,秋刀魚,北海道牡丹蝦,大吞拿魚腩伴紫菜都各有特色,美味。壽司包括白蝦,活北寄貝,北海道海膽,筋子,剥皮魚,生銀雪魚,火炙吞拿魚面頰肉都好味高檔,我很欣賞。葱吞拿魚腩手卷也很出色。吃完來碗熱辣辣的麵豉湯,喝杯綠茶,完美。吃東西貴精不貴多。這次的Omakase Sho是一次令人回味的美好經驗。翔壽司名不虚傳,值得支持。

叫了一份厨司發辦的Omakase Sho, 有驚喜,很滿意。刺身壽司及手卷的食材都鮮甜,比美在日本吃到的。雖然現在未能去日本,來翔壽司可以滿足吃新鲜美味魚生壽司的欲望,感恩!

2020-10-21 92 瀏覽
✏️ 𝚂𝚞𝚜𝚑𝚒 𝚊𝚐𝚊𝚒𝚗~-呢間壽司店坐位得幾個 所以大家最好都係book定位⚠️ 今次呢間壽司店我係睇中佢既lunch set可以一個價錢自選指定10/12件壽司👍🏻 因為第一次食 所以我地share左一個set 另外再加指定外既壽司💁🏻‍♀️食材全部都好新鮮 而且每種食材都好厚切 口感都好好 同壽司飯既比例啱啱好 👑我地特別推薦「鰻魚🍣 」因為佢既口感軟棉棉 又肥美 一啲都唔乾😍 另外仲有「海膽🍣」 食材新鮮 唔腥唔臭🤩 呢兩粒壽司我地食完都忍唔住叫多次😆 仲有「赤貝🍣」好大隻又厚 食落好爽脆 真係超!級!新!鮮! 呢個lunch set仲跟一個沙律同蝦面豉湯 所以真係好抵食💁🏻‍♀️其實佢地仲有omakase 有興趣既可以試下😉-一個字總結:鮮-💰: 自選10件壽司 $158 自選12件壽司 $188
✏️
𝚂𝚞𝚜𝚑𝚒 𝚊𝚐𝚊𝚒𝚗~

赤貝壽司

赤貝壽司
鰻魚壽司
  • 赤貝
1K
在尖沙咀厚福街永遠不怕找不到東西吃,只怕是想不到吃什麼,因爲實在太多選擇了!和朋友在想吃什麼之際,被這間壽司小店吸引了,還有折扣呢!一進店,師傅們很有禮貌的歡迎我們,而且播著輕快日本歌,很有日本的感覺。餐廳是「廚師發辦」格局,壽司是即叫即製的。和朋友都點了10件自選壽司,我點了比較多火炙的,壽司未到已聞到師傅製作時傳來的火炙香味🤩好吸引呢。師傅整得很有心思,所有壽司都整整齊齊的擺放,而且壽司飯內已有些wasabi。特別推介:🌟🍣火炙金線鯛壽司:去壽司店當然要點些特別點,平時不常見的壽司,火炙金線鯛壽司的鯛魚燒至半生熟,吃下去有火炙香的同時更能帶出魚的鮮味和甜。🍣真鯛壽司:真鯛被公認為魚生的佳餚,難得見到就點了。肉質很鮮嫩,而且越吃越吃到甘甜味,一試難忘😋🍣魴鮄壽司:之前好少聽到魴鮄這種魚,原來頗特別的,口感很好而且很鮮甜。🍣蔥吞拿魚腩軍艦:吞拿魚蓉非常講究的用了吞拿魚腩,所以口感非常滑和鮮甜,值得一試。🍣火炙三文魚壽司:這裡的火炙真的做到好香,三文魚厚肉得來夾了香蔥,更能帶出鮮味。🦐赤蝦壽司:非常厚肉,而且味道很甜👍🏼👍🏼🍣帶子壽司:喜歡吃帶子的我,每次都一定會點帶子壽司,帶子鮮甜得來

餐廳是「廚師發辦」格局,壽司是即叫即製的。

特別推介:🌟
火炙金線鯛壽司

真鯛壽司

蔥吞拿魚腩軍艦

火炙三文魚壽司

赤蝦壽司

🦐赤蝦壽司:非常厚肉,而且味道很甜👍🏼👍🏼

🍣帶子壽司:喜歡吃帶子的我,每次都一定會點帶子壽司,帶子鮮甜得來夾了海水的鮮味。

值得一讚的是,壽司上的刺身都好厚肉,而且非常新鮮,最懷念的當然是真鯛的鮮甜味道,有機會一定再來!
火炙金線鯛壽司
真鯛壽司
蔥吞拿魚腩軍艦
火炙三文魚壽司
赤蝦壽司
2020-10-20 148 瀏覽
下午早放,想食好 d, 就決定去尖沙咀食好西。翔呢間日式店,雖然店面不大,不過就好有傳統日本風格。入到去店面不算大,不過就好乾淨企理。而且位同位之間都有隔板。睇完 menu, 決定要佢嘅自選三色丼, 我揀咗三文魚,吞拿魚腩同帶子, 不得不讚,佢嘅魚生全部都好新鮮。 而且同出面唔同,佢嘅三色丼魚生係可以自己揀,味道同賣相都好吸引,食落亦好有鮮味,好好味。主菜上之前有沙律, 沙律菜好新鮮,配埋日式胡麻醬,真係一流。食完飯,仲有要麵豉湯,感覺好滿足 ,而且麵豉油唔會好咸,好好味。
2020-10-20 102 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩🤩性價比極高👍🏻😊推介呀特上壽司盛合 HK$250有十件壽司,靚料高質食材,分別有海膽、三文魚籽、牡丹蝦、帶子、炙熱金線鯛、中拖羅、深海池魚、池魚、油甘魚、真鯛😁😎十件每件都好正!有好多唔同嘅款式,海膽份量大大件,中拖羅入口溶化,帶子鮮甜,仲食到好多款嘅魚刺身🥰❣️另外嗌左精選刺身(二人前)HK$138 掂呀有5走刺身超抵食😚甜蝦、三文魚、池魚、帶子、油甘魚🤩每款都幾厚切,甜蝦刺身好鮮甜,帶子原粒開半,池魚薄薄切片加蔥花🤙🏻😋再叫多個自選十款壽司!都係HK$158!!!絕對抵過散叫喔🤍可以因應自己想食咩就嗌咩,炙燒左口魚係無敵呀😝
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

性價比極高👍🏻😊推介呀

特上壽司盛合 HK$250

2020-10-19 68 瀏覽
平時少食日本野,一食就要新鮮又甜嘅刺身! 估唔到喺香港都可以搵到平靚正又新鮮嘅刺身同壽司!!! 朋友介紹我 #尖沙咀 #厚福街一間壽司小店!朋友推介佢哋嘅廚師發板,因為唔使$500就可以食到真係好抵!不過我今日再要食更加抵嘅嘢即係午餐套餐!主食跟餐有麵豉湯同沙律菜!叫好野食嘅時候,麵豉湯同沙律菜已經送到啦好期待廚師為我炮製嘅午餐!特選壽司盛盒$138就咁睇已經好吸引啦!盛盒壽司主席你有牡丹蝦、深海池魚、中吞拿魚腩、赤身、三文魚子軍艦,仲有辣味帶子手卷!!所有壽司刺身都幾新鮮,味道中規中矩邊個價錢食到真係性價比幾高!個人特別鍾意辣味帶子手卷, 平時食嘅手卷多數都係海膽手卷或者係芥末魷魚手卷,呢度嘅立美帶子手卷味道特別而且好甜美,唔會好辣!
平時少食日本野,一食就要新鮮又甜嘅刺身! 估唔到喺香港都可以搵到平靚正又新鮮嘅刺身壽司!!! 朋友介紹我 #尖沙咀 #厚福街一間壽司小店!

叫好野食嘅時候,麵豉湯同沙律菜已經送到啦
好期待廚師為我炮製嘅午餐!

特選壽司盛盒$138

2020-10-18 72 瀏覽
係尖沙咀返工,公司樓下既餐餐都食到厭哂,今次行遠啲去左厚福街呢個翔壽司試下,反正我都鐘意食日本野。入到去位置多數都係bar枱坐,原來呢間係Omkase黎,方便師傅上壽司。我試左個角切魚生丼飯,前菜都有沙律同面鼓湯,而丼飯起碼有7至8款魚,拖羅赤身、金目鯛、三文魚、油甘魚等其他魚都唔清楚叫咩名但都係時令最新鮮既魚,角切魚生增加口感豐富,而且魚生都比較新鮮一啲腥味都無。整體都唔錯,一碗魚生丼有齊咁多款魚都係做緊$88呢個價都算幾抵食,下次要試下啲壽司set先。

2020-10-14
2020-10-13 131 瀏覽
呢間厚福街壽司店原本立食,依家有座位提供😆Lunch有壽司盛盒🍣配沙律及味噌湯🤩‼️原來壽司預設一點點washabi,如果一點點都唔食得記得記得同壽司師傅講💁🏼‍♀️🔥火炙壽司盛盒 $98三文魚-入口即溶帶子-啖啖肉😍左口魚邊-魚味香濃,鐘意呢款多啲🙆🏼‍♀️深海池魚-爽爽地😆蟹柳-有沙律醬🙊鰻魚手卷鰻魚都幾大條,中間仲有鰻魚汁所以要快食,如果唔喺會變淋😂🍱翔-特選壽司盛盒 $138牡丹蝦-嫩滑😙深海池魚-爽甜!中吞拿魚腩-啖啖肉😍赤身-肥美!三文魚子軍艦-粒粒鮮甜,一啖入口啲魚子汁喺口腔爆哂出嚟😋辣味帶子手卷-帶子浸咗少少芥末,個種辣好頂引🤣

🔥火炙壽司盛盒 $98

三文魚-入口即溶
帶子-啖啖肉😍
左口魚邊-魚味香濃,鐘意呢款多啲🙆🏼‍♀️
深海池魚-爽爽地😆
蟹柳-有沙律醬🙊

🍱翔-特選壽司盛盒 $138

牡丹蝦-嫩滑😙
深海池魚-爽甜!
中吞拿魚腩-啖啖肉😍
赤身-肥美!
三文魚子軍艦-粒粒鮮甜,一啖入口啲魚子汁喺口腔爆哂出嚟😋

辣味帶子手卷-帶子浸咗少少芥末,個種辣好頂引🤣

午餐
2020-10-13 123 瀏覽
香港出現左好多壽司小店😇尖沙咀厚福街呢間翔壽司係其中一家我地點lunch set自選壽司12件$188🍣🍣係每一款壽司最多淨係可以揀兩件😆😆😆壽司飯尺寸剛剛好 一口size 夠實唔會一夾起就鬆散🤫點咗火炙三文魚腩壽司三文魚腩壽司😛油甘魚壽司深海池魚壽司魴鮄壽司火炙帶子壽司帶子壽司、甜蝦壽司、火炙金線鯛壽司、吞拿魚軍艦🤓甜蝦壽司蝦肉也很紮實彈牙😋😋炙燒左口魚邊壽司有先炙烤過 所以吃起來有滿滿魚肉的油脂甜味🤤🤤每件壽司魚生色澤不錯 好有光澤 新鮮度不賴 絕對要回頭再光顧🥳🥳🥳Lunch set還附送味增湯 和芝麻醬沙拉✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿Sushi of Your Choice 12 pcs $188✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 翔壽司尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
香港出現左好多壽司小店😇

三文魚腩壽司😛
油甘魚壽司
深海池魚壽司
火炙帶子壽司
帶子壽司、甜蝦壽司、火炙金線鯛壽司、吞拿魚軍艦🤓

甜蝦壽司蝦肉也很紮實彈牙😋😋

每件壽司魚生色澤不錯 好有光澤
新鮮度不賴 絕對要回頭再光顧🥳🥳🥳

Lunch set還附送味增湯 和芝麻醬沙拉

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ 翔壽司
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖

2020-10-11 136 瀏覽
大半年冇返日本🇯🇵今日就同事介紹去左厚福街一間小型日本料理的店🍱🍣個格局都幾有日本feel, 食客坐係bar台前面可以望住師傅整野食我地叫左個精選刺身(二人前) 🍣有三文魚/帶子/池魚/甜蝦/油甘魚😋刺身好新鮮好味,拍得住日本食果d不過唔食鐘意食生魚的我就只試了蝦、帶子同三文魚😛另外叫左兩個don北海don有帶子、牡丹蝦、帶子、海膽、蟹肉、三文魚籽🥰全部都係我至愛😍💕海膽鮮甜,牡丹好彈牙😋😚另一個就叫了迷你蔥吞拿魚腩don🥰下次會再來,因為真係好好味💜

不過唔食鐘意食生魚的我就只試了蝦、帶子同三文魚😛

另外叫左兩個don
另一個就叫了迷你蔥吞拿魚腩don

🥰下次會再來,因為真係好好味💜
翔壽司係尖沙咀厚福街,主打廚師發辦,師傅擁有多年在米芝蓮餐廳的經驗,信心保證,加上食材由日本豐洲市場直送,保證新鮮,不過店內座位比較少,可能要等一等位除了廚師發辦,仲有壽司盛、刺身盛合、刺身丼等,即使開係尖沙咀區,但價錢相宜------1. 特上刺身 $288吞拿魚腩、牡丹蝦、海膽、赤貝、深海池魚、真鯛吞拿魚腩顏色偏白,脂肪分佈一層層,運動量少最容易積聚脂肪的部分,脂香突出,入口即溶深海池魚肉質比一般池魚細緻,口感爽口同時帶油份, 味道清美2. 特上壽司盤合 $250海膽、三文魚籽、牡丹蝦、帶子、炙燒金線鯛、拖羅、深海池魚、池魚、油甘魚、真鯛豐腴粉紅拖羅,魚油香久久不散海膽鮮甜柔滑,鮮味充斥口腔內

------
1. 特上刺身 $288
吞拿魚腩、牡丹蝦、海膽、赤貝、深海池魚、真鯛
特上刺身

深海池魚肉質比一般池魚細緻,口感爽口同時帶油份, 味道清美

2. 特上壽司盤合 $250
特上壽司盤合

豐腴粉紅拖羅,魚油香久久不散

海膽鮮甜柔滑,鮮味充斥口腔內
2020-10-06
特上刺身
特上壽司盤合
2020-10-07 1491 瀏覽
 喺尖沙咀行完 Donki , 想搵日本野食 , 行下行下係厚福街見到呢間小店坐滿曬人 ,  Openrice 評價亦唔錯 , 咁啱又有 2 個位就入咗去試下啦 🤗🤗 食店地方細細 , 只有吧檯座位 , 可以見到師父手握壽司 ~ 除咗壽司盛盒 , 單點壽司 , 丼 , 小食等 , 食店牆上仲有壽司10 貫 omakase ($380) 同埋季節限定食材 ~ 大家落單前記住望一望啦 😉 門口仲見到有 promotion , 大家記住用 😙😙 餐牌 :特上壽司盛合 ($250)  落單無耐 , 壽司就已經放喺你面前 , 有 10 件 , 整體賣相唔錯 , 壽司 size 合理 , 握壽司力度岩岩好 , 飯唔鬆散又唔會實的的 ~ 特別想提呢幾件壽司 :海膽 - 海膽非常大片 , 顏色鮮豔 拖羅 - 😍 好好味 , 入口即溶 !深海池魚同油甘魚都非常出色 !! 👍👍上壽司盛合 ($180) 呢個壽司盛同特上有少少唔同 , 只有 8 件壽司 , 少咗拖羅 , 海膽 , 真鯛 , 但就有魴鮄 ~ 魴鮄呢款壽司比較特別 , 唔係間間壽司店有得食 , 口感幾特別 , 大家不妨一試 ! 😉

餐牌 :
特上壽司盛合 ($250)
海膽 - 海膽非常大片 , 顏色鮮豔
拖羅 - 😍 好好味 , 入口即溶 !
深海池魚同油甘魚都非常出色 !! 👍👍
壽司盛合 ($180)
5 分鐘 (堂食)
2020-10-07 175 瀏覽
-{醉愛魚生飯🍱🍣🥰}差不多成年冇返鄉下 但係想食下鄉下菜 就揾間壽司店去扮下鄉下喇😎🤤三文魚親子丼🤤 ($58)珍珠米食得出落左少少豉油 三文魚同魚子都有鮮味 三文魚好多 肥瘦適中😍依個價錢好抵!係飯嘅份量少左dd👀👖褲評: 8.5/10🤤翔—特選壽司盛盒🤤 ($138)有辣味帶子手卷 深海池魚 牡丹蝦 赤身 三文魚子軍艦🍣辣味帶子手卷有驚喜😋辣味啱啱好 冇掩蓋帶子嘅鮮甜😎其他刺身都好新鮮 最喜歡深海池魚 肉質彈牙 魚味不會太濃郁😛👖褲評: 8.8/10環境有d窄 同埋邊食邊流汗 問左店員話冇得較冷氣 可能坐入d會好少少👀價錢幾坻餅可以encore😊性價比: 8.5/10服務: 7.5/10環境: 7.8/10🔔小tips: 食午市包湯加沙律~野飲半價😉晚市有做omakase嘅🙆‍♀️🚩翔壽司🚩地址: 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖#fuudjai #fuudjai尖沙咀 #fuudjai日本菜
{醉愛魚生飯🍱🍣🥰}

🤤三文魚親子丼🤤 ($58)

👖褲評: 8.5/10

🤤翔—特選壽司盛盒🤤 ($138)
有辣味帶子手卷 深海池魚 牡丹蝦 赤身 三文魚子軍艦🍣

👖褲評: 8.8/10