2018-02-07 114 瀏覽
環境瑰麗堂皇的羲和烤鴨,一直很想來食,今天終於可以如願了⋯⋯羲和烤鴨:2人叫了半隻烤鴨,份量比起傳統的烤鴨較少,但賣點在於不同部位有不同食法:鴨皮,配兒時常食的爆炸糖,入口感覺很跳躍,好特別,很喜歡這種感覺,鴨皮完全沒有肥膏,一點也不肥膩。鴨胸肉,配芥末醬,從未試過,但食到鸭的香騷味,而且鴨肉一點也不肥。鴨腿肉,則是傳統食法,可以包青瓜、蔥段或京糕條一齊食,京糕條有啲似山楂條,口感都幾特別。肉末脆黃瓜,黃瓜切成細細片,但食落很香脆,配合肉末,香味十足。羲和小肉餅,其實似一些肉卷多D,味道不太濃,以清淡為主。磯煮鮑魚,用醬汁煮過的鮑魚,顯得鲜甜彈呀,配料醬汁蘿蔔亦很美味。今晚真是令人回味的一餐。

羲和小肉餅,其實似一些肉卷多D,味道不太濃,以清淡為主。

今晚真是令人回味的一餐。

2018-01-25
20 分鐘 (堂食)
  • 蝦干冰菜
  • 磯煮鮑魚
2018-02-07 124 瀏覽
行經尖沙咀,想食北京烤鴨就搵到呢間餐廳啦有景,價錢又唔太貴環境仲好好,坐得好舒服首先,叫左主打半隻烤鴨好靚,好精緻有好多醬,侍應耐心講解唔同食法等食途中,一邊睇表演師傅係你面前用熟練刀法,切唔同位置既鴨第一,鴨皮配爆炸糖加藍莓醬食落好得意,稱為 "會跳舞的烤鴨" 真係有呢個感覺,哈哈第二,鴨胸配芥末醬芥末醬唔會好辣一齊食。岀奇地夾,少左肥膩感第三,傳統既食法豐富既口感粟米魚肚羹粟米完全打成溶,好清甜魚肚份量好多小肉餅,有四件配上醋,幾開胃肉餅外脆,酥皮整得好香口青梅骨酸酸甜甜,味道特別份量好多甜品紫薯燕窩蒸蛋白,配上金箔好精緻,蛋白好香濃,又滑如果紫薯多啲就更加好啦侍應態度有禮,收碟又快細心積極值得推薦既餐廳
行經尖沙咀,想食北京烤鴨
就搵到呢間餐廳啦
有景,價錢又唔太貴
環境仲好好,坐得好舒服

首先,叫左主打
半隻烤鴨

好靚,好精緻
有好多醬,侍應耐心講解唔同食法
等食途中,一邊睇表演
師傅係你面前用熟練刀法,切唔同位置既鴨
第一,鴨皮配爆炸糖加藍莓醬
食落好得意,稱為 "會跳舞的烤鴨"
真係有呢個感覺,哈哈
第二,鴨胸配芥末醬
芥末醬唔會好辣
一齊食。岀奇地夾,少左肥膩感
第三,傳統既食法

豐富既口感

粟米魚肚羹
粟米完全打成溶,好清甜
魚肚份量好多

小肉餅,有四件
配上醋,幾開胃
肉餅外脆,酥皮整得好香口

青梅骨
酸酸甜甜,味道特別
份量好多

甜品
紫薯燕窩蒸蛋白,配上金箔
好精緻,蛋白好香濃,又滑
如果紫薯多啲就更加好啦

侍應態度有禮,收碟又快
細心積極

值得推薦既餐廳
2018-02-07 103 瀏覽
LEE間中菜係北京好出名,黎到一定要試試北京烤鴨!LEE個八寶盒好唔同GE醬料同佐料,最特別就係上面包秘製烤鴨跳跳糖!個烤鴨有幾個食法,第一盤係有名堂,叫羲和跳動的鴨皮!烤鴨跳跳糖係混和左白糖同跳跳糖,入口好似D鴨係口腔跳緊舞!鴨胸肉都係唔使卷,直接食!最後先至卷餅,想新穎D可以包紫色洋蔥同京糕條!計落有成四個食法!再食多個鴨GE菜式,就係芥末鴨掌!鴨掌爽脆,涼拌黃芥末,好開胃!店長推介GE粉絲焗蟹煲,水準果然高!D蟹係新鮮貨唔係雪蟹,好鮮甜!隻蟹好大隻,蟹鉗都大過我個拳頭!牛肉粒炒得好靚,七彩繽紛好引人!燒汁同芥末味道好夾,成個菜好惹味!秋葵好新鮮,唔會煮到好潺,但又唔會乾爭爭!LEE度D野GE份量都OK,服務都好殷勤!

個烤鴨有幾個食法,第一盤係有名堂,叫羲和跳動的鴨皮!

烤鴨跳跳糖係混和左白糖同跳跳糖,入口好似D鴨係口腔跳緊舞!

鴨胸肉都係唔使卷,直接食!

再食多個鴨GE菜式,就係芥末鴨掌!

鴨掌爽脆,涼拌黃芥末,好開胃!

隻蟹好大隻,蟹鉗都大過我個拳頭!

牛肉粒炒得好靚,七彩繽紛好引人!

燒汁同芥末味道好夾,成個菜好惹味!

秋葵好新鮮,唔會煮到好潺,但又唔會乾爭爭!
LEE度D野GE份量都OK,服務都好殷勤!
2018-02-07 4842 瀏覽
一月份剛好遇上朋友生日,為她慶生,選擇了尖沙咀海港城這一家馳名片皮鴨的菜館。早已經預約了枱,入去不後不久已經慢慢滿座。因為沿海關係,景色非常良好!如果恰巧遇上放煙花或其他節日氣氛一定更佳不知不覺與好友叫了很多款美食,看來真的需要打包再行了!先為我們送上一盅松茸食佛跳牆 $128,湯品質感頗有濃度,而且味道香濃,好香松茸味,不錯!青梅一字骨$128賣相十分精緻的一字骨,這道菜以黑醋製成,醃製時間適宜,最喜愛的是肥瘦均勻,入味而且十分美味👍🏻❤️羲和小肉餅$36如果叫這個是小肉餅有點奇怪,反而叫小肉卷比較相似。雖然是小肉餅,但肉餅其實一點也不少,把豬肉卷起再以半煎炸造成,味道不錯但因為女仔吃起來不能一口咬下去,所以吃起來比較吃力,如果能改良小肉餅能2-3小口吃光的話一定會更好意大利黑醋炒時蔬$88這個炒雜菜個人頗喜歡,內有大量不同時蔬,南瓜,蔬菜,木耳,最令我欣賞的是內裏有用黃耳,黃耳口感偏軟身,而且每款蔬菜的口感各有不同,百感交集😁👍🏻馳名烤鴨(半隻)🦆$328 / (全隻)🦆$598因為同朋友兩人吃生日飯,所以只點了半隻片皮鴨,這裏的馳名烤鴨頗有特色的!職員放上一個很精緻的禮合,原來是烤

不知不覺與好友叫了很多款美食,看來真的需要打包再行了!

青梅一字骨$128

羲和小肉餅$36

意大利黑醋炒時蔬$88

馳名烤鴨(半隻)🦆$328 / (全隻)🦆$598

羲和馳名烤鴨
職員放上一個很精緻的禮合,原來是烤鴨皮 & 八小碟的配菜,烤鴨醬,大蔥絲,山楂條及青瓜條都是片皮鴨必備醬料之一,但這裏的烤鴨醬汁除了傳統醬汁外,還有洋蔥絲,芥末醬,藍莓醬,最特別的一定是配想爆炸糖的食法。

羲和馳名烤鴨
片皮鴨分有三小碟:鴨胸皮 ,鴨胸肉 & 鴨腿肉
鴨胸皮 - 以藍莓醬&爆炸糖一起食用,這個真算是同行的新食法,入口爆炸糖除即在口中跳動,因為鴨胸皮恍如炸物般,單吃較為膩口,但配上藍莓醬&爆炸糖這種食法有種入口即溶的感覺,刺激味蕾十分有驚喜!😁😆🤭😋

羲和馳名烤鴨
鴨胸肉 - 沾上芥末醬本人也是第一次接受的新嘗試,有點像燒肉沾上芥末醬般感覺。
鴨胸肉沒有太多油脂,肉質有咀嚼感,而芥末醬經廚師特別製造過,沒有一般的芥末醬口感般刺激味蕾,反而入口帶點甜甜香香,有種小清新的感覺😋👍🏻

鴨腿肉 - 鴨腿肉比鴨胸肉較為有脂肪,所以肉質亦比鴨胸肉口感較為嫩身,適合配上烤皮一齊食
因為配料比較多,大家都可以以自己喜愛的食法食,烤鴨油香味十足而且烤鴨醬料咸味適中,配上大量大蔥絲及青瓜條可抵銷一下油膩感覺。👏🏻👏🏻❤️🤤

整體方面水準甚高,餸菜精緻而且味道也不錯!
而最出名的烤鴨賣相亦十分精美,比起坊間的片皮鴨賣相的確分高尚,每次吃片皮鴨蔥絲青瓜絲也要就著吃,但這種配料方面真是很大方的,不用擔心配了過少問題,讚❤️❤️❤️😋

位置方便而且沿海景色,適合全家人或大班朋友過來吃飯。
不知不覺與朋友吃了很多東西,肚子也十分滿足🤤🤤🤤

如遇上大節日可約上一大班朋友在到來吃晚飯啊,回頭率高😊❤️❤️❤️

2018-02-01
慶祝紀念
生日
  • 青梅一字骨
2018-02-06 128 瀏覽
唔知幾時海港城 extend 咗開咗好多餐廳,全部都係被海景包圍!呢間中菜裝修都幾雅緻仲有大大個海景 😍既然主打北京填鴨,就點咗半隻試下師傅即場片鴨 👍🏻食法有幾種,都幾得意最入面嘅鴨皮,點藍莓加跳跳糖嚟食外面嗰碟鴨胸就直接點秘製嘅芥末醬最後一碟鴨腿肉就用番傳統食法包餅皮食先加青瓜條同蔥絲再點甜麵醬一鴨幾個食法,好有創意 ☺️口水雞雞件夠哂多,味道都幾辣我食到辣就覺得幾好食~芥末鴨掌都係辣辣哋 😂啲鴨掌好爽,而且係無骨㗎芝士焗大蝦非常好食!啲芝士好香濃,好似芝士火鍋濃縮版咁但係唔會蓋過啲蝦嘅鮮味大蝦開哂邊,成隻蘸滿芝士食到想啜手指 🤤炸醬麵好大盤,$68 抵食 😂款款甜品賣相都好靚最後點咗燕窩紫薯蒸蛋,有矜貴嘅金箔同燕窩 😄紫薯唔會太甜,好好食!
唔知幾時海港城 extend 咗
開咗好多餐廳,全部都係被海景包圍!
呢間中菜裝修都幾雅緻
仲有大大個海景 😍

既然主打北京填鴨,就點咗半隻試下
師傅即場片鴨 👍🏻

食法有幾種,都幾得意
最入面嘅鴨皮,點藍莓加跳跳糖嚟食
外面嗰碟鴨胸就直接點秘製嘅芥末醬

最後一碟鴨腿肉就用番傳統食法包餅皮食
先加青瓜條同蔥絲再點甜麵醬
一鴨幾個食法,好有創意 ☺️

口水雞雞件夠哂多,味道都幾辣
我食到辣就覺得幾好食~

芥末鴨掌都係辣辣哋 😂
啲鴨掌好爽,而且係無骨㗎

芝士焗大蝦非常好食!
啲芝士好香濃,好似芝士火鍋濃縮版咁
但係唔會蓋過啲蝦嘅鮮味

大蝦開哂邊,成隻蘸滿芝士
食到想啜手指 🤤

炸醬麵好大盤,$68 抵食 😂

款款甜品賣相都好靚
最後點咗燕窩紫薯蒸蛋,有矜貴嘅金箔同燕窩 😄
紫薯唔會太甜,好好食!
2018-02-06 100 瀏覽
今日寒冷警告 我同朋友選擇咗去食尖沙咀海運呢間北京烤鴨 入到去 坐位坐得舒服嘅 我哋當然點咗佢最出名嘅北京烤鴨啦師傅會喺你枱前面開始切鴨 侍應仲好細心會教你分三個步驟食 最得意嘅就係爆炸糖加藍莓醬既食法 食落好fresh 一啲油膩既感覺都無 第二種食法係點芥辣醬 同埋第三種就係最傳統嘅薄餅皮包烤鴨再加青瓜京蔥甜醬凍盤我哋點咗麻辣海蜇頭同芥末鴨掌如果鍾意食麻辣 就不妨可以點呢兩個 味道都好濃郁好好食架!另外芥末牛肉粒 牛肉入口都好嫩滑好好食 而且真係每粒牛肉粒都好重芥未味!我地仲叫左個宮保蝦仁 雖然好多指天椒喺面但食落係甜甜辣辣咁 味道好過癮架蝦球size都好大隻 一碟好似都有6隻 而且食落好爽口!當然最後梗係要叫番個甜品 我地揀左香芒黑糯米 上菜原來只係細細盅唔會話太飽 而且甜度啱啱好!
今日寒冷警告 我同朋友選擇咗去食尖沙咀海運呢間北京烤鴨

入到去 坐位坐得舒服嘅 我哋當然點咗佢最出名嘅北京烤鴨啦
師傅會喺你枱前面開始切鴨 侍應仲好細心會教你分三個步驟食
第二種食法係點芥辣醬
同埋第三種就係最傳統嘅薄餅皮包烤鴨再加青瓜京蔥甜醬
凍盤我哋點咗麻辣海蜇頭同芥末鴨掌
如果鍾意食麻辣 就不妨可以點呢兩個 味道都好濃郁好好食架!
我地仲叫左個宮保蝦仁 雖然好多指天椒喺面
但食落係甜甜辣辣咁 味道好過癮架
蝦球size都好大隻 一碟好似都有6隻 而且食落好爽口!
當然最後梗係要叫番個甜品
我地揀左香芒黑糯米 上菜原來只係細細盅
唔會話太飽 而且甜度啱啱好!

2018-02-05 2280 瀏覽
難得平日放假,接過小女生後就來試一試來自北京的著名烤鴨。羲和雅苑在中國已有三十多間分店,首次來到香港肆業。餐廳位於海運大廈Ote 那邊,從海運大廈過來,一直行到最尾就會見到。餐廳座落海港旁,景觀絕對一流,雖然是中菜館,也有露天座位(有暖爐,不用擔心寒冷天氣),兩口子來到也可以浪漫一番吧!聽說晚上必須預先訂座,所以我早就訂了位,不過平日的中午時段,walk in也可。平日有午試套餐供應,$128 相當豐富,有鴨湯,前菜,主食,菜及甜品,而且加$198就可享用半隻烤鴨,真的很優惠呢!今天我們一行三人,因為太多菜想試,所以選擇了單點。前菜紅酒雪梨糯米藕$68賣相相當精緻,喜歡紅酒雪梨,清甜多汁又帶點紅酒的味道,年藕微甜而脆,而且釀了糯米,十分特別。馳名烤鴨(半隻)先來的是這個百寶盒子,十分細心的安排,盒子放在轉盤上,讓客人可以隨意轉動至想吃的醬料 。百寶盒除了有慣常的烤鴨醬,青瓜及京葱外,也有藍莓醬及秘製的芥辣,還有洋蔥和山楂糕,十分豐富 。來自北京分店的師傅在客人面前片鴨,一落刀,已經香味四溢。這裡的烤鴨只片88片,坊間多數片108片,這是因為只片出最好的部位給顧客品嚐。烤鴨按著次序送到來
難得平日放假,接過小女生後就來試一試來自北京的著名烤鴨。

今天我們一行三人,因為太多菜想試,所以選擇了單點。

前菜
紅酒雪梨糯米藕$68

馳名烤鴨(半隻)

烤鴨按著次序送到來枱上,先來的是鴨皮,每片都很薄很脆,沒半點脂肪,蘸上藍莓醬及爆炸糖,烤鴨真的在舌尖上跳起舞來,味道甜甜酸酸的,相當有趣呢!

接下來的是鴨胸部份,每件相當精緻,每一件都又軟又香,沒半點脂肪,皮仍然香脆,蘸上秘製的芥醬,更加惹味,讓人吃到停不了口!

最後送上的鴨肉帶點脂肪,每一片都是薄薄的,隨意加入自己喜歡的配料和醬料,用薄餅皮包著來吃,又是另一番風味!

宮保大蝦球$118
因有小女生同行,我們選了走辣,酸酸甜甜的宮保蝦球,花生及腰果保持香脆,蝦球彈牙爽口,味道仍帶點微辣裡,但十分美味!

蝦湯海皇泡飯$98
相當足料的泡飯,有蝦有帶子及翠肉瓜,湯很鮮味,加入脆米來吃,口感特別!

張氏獅子頭$48
另人有驚喜的家傳秘方的獅子頭,肉質鬆軟又滑,醬汁很美味,配飯吃一流!

黃扒魚肚$118

焦點盡在那片魚肚上,一點也不腥,湯也很鮮甜,小女生快快就喝掉了!

紫薯燕窩蒸蛋白$118
很精緻的甜品,蛋白固之然滑,燕窩份量不少,還有金泊,顯得特別高貴。

紅棗木耳羹$58
加入木耳的紅棗羹,十分滋潤,很合適女士及冬天喝!

總的來說,羲和雅苑的食物美味精緻,烤鴨極俱特式,服務環境也一流,下次會再來!

2018-02-04 125 瀏覽
臨近新年屋企人想食北京菜於是我就揀左呢間維港邊上既北京小菜貪佢有個大靚景呀嘛!不過天氣太涷 所以最後無坐室外 有啲可惜黎到呢到一定要叫既係北京烤鴨!佢配料有別其他餐廳 份量好夠!仲有師傅企喺隔離切鴨!佢地有三種食法:左面既係配藍莓醬同爆炸糖食既中間就係配返芥末醬食右面就係照平常食法 加芹菜等配料用皮包埋黎食既佢頭兩種食法都幾新穎 食落唔油膩添!再黎叫左兩個湯 一個係黃扒魚肚佢個花膠大大塊 勁滋補!再黎叫左個佛跳牆 都好好飲架!入面既配料都好多~另外仲叫左個百年醬肉 佢切得好薄 調味方面都岩岩好 好入味 食落唔油膩 不知不覺會食多左幾舊仲有叫左個油燜大蝦 雖然有少少辣 但好惹味蝦又大大隻 十分爽口!最後叫左個湯丸做甜品 薑汁味好重!對於而家呢啲咁涷既天氣就岩哂! 飲完個身勁暖勁舒服
臨近新年屋企人想食北京菜
於是我就揀左呢間維港邊上既北京小菜
貪佢有個大靚景呀嘛!

不過天氣太涷 所以最後無坐室外 有啲可惜

黎到呢到一定要叫既係北京烤鴨!
佢配料有別其他餐廳 份量好夠!

仲有師傅企喺隔離切鴨!

佢地有三種食法:
左面既係配藍莓醬同爆炸糖食既
中間就係配返芥末醬食
右面就係照平常食法 加芹菜等配料用皮包埋黎食既
佢頭兩種食法都幾新穎 食落唔油膩添!

再黎叫左兩個湯 一個係黃扒魚肚
佢個花膠大大塊 勁滋補!

再黎叫左個佛跳牆 都好好飲架!入面既配料都好多~

另外仲叫左個百年醬肉 佢切得好薄
調味方面都岩岩好 好入味
食落唔油膩 不知不覺會食多左幾舊

仲有叫左個油燜大蝦 雖然有少少辣 但好惹味
蝦又大大隻 十分爽口!

最後叫左個湯丸做甜品 薑汁味好重!
對於而家呢啲咁涷既天氣就岩哂! 飲完個身勁暖勁舒服
2018-02-02 124 瀏覽
今晚我地一家去尖沙咀行街 之後去有維港大海景既羲和雅苑食晚餐慶祝一番!爸媽一向喜歡維港景色,所以姐姐今晚特別預早訂枱食飯,因為羲和雅苑在店內或店外露天的餐枱用餐刀可以欣賞到維港景色!雅苑每枱客人必食 - 爆炸糖片皮鴨 : 即叫即烤鸭由師傅用餐車推到客人面前 用熟練刀工即席將鴨片皮!另外,有侍應教我地食法,之前已經上了一盤食烤鸭的配料。首先是食烤鴨皮,點些藍莓醬,再點些爆炸糖,烤鴨放入口中立即拍拍的在口中跳動,好新食法。第二是食鴨胸,啖啖肉鸭胸系配芥末醬食,味酸帶甜。第三種系鸭既腿肉,食法就系我平時傳统方法,用粉皮包住配料食,惹味!湯類:粟米魚肚羹 一盅湯份量可分享至1一2人,魚肚切粒份量也不少,粟米羹味道鮮甜,魚肚有口感,十分美味!冷盆麻辣海蜇頭:麻味香不太辣,美味爽口!牛油芝士焗大蝦:濃濃牛油芝士汁包住每一隻大蝦,大蝦開邊吸收更多汁更入味,味道爽口又惹味,超正!乾炒牛河:夠穫氣,牛肉入味又夠林,滑滑河粉又香又好味。最後當然少不了飯後甜品,名貴的燕窩紫薯蒸蛋:我們今晚的甜品,甜甜的紫薯、滑嫩的蛋白、名貴的燕窩和金箔,四者合一,真是甜品中的極品,美味極了藍莓&柚子是店家自己調製的,甜度適

冷盆麻辣海蜇頭:麻味香不太辣,美味爽口!

乾炒牛河:夠穫氣,牛肉入味又夠林,滑滑河粉又香又好味。

藍莓&柚子是店家自己調製的,甜度適中,好飲!
2018-01-31 137 瀏覽
臨近新春特別多飯局,看到報導說海港城海運大樓末端新建的 OTE 有眾多食肆進駐,當中有北京很受歡迎的過江龍羲和雅苑,主打馳名羲和烤鴨,餐廳更可以飽覽維港兩岸的景致,非常吸引!所以就提早訂座帶家人來嚐嚐新餐廳非常非常的期待這一餐吶!餐廳裝潢中西合璧,極具時尚感,而且樓底高之餘盡是落地玻璃盡享無敵大海景,十分舒適的用餐環境呢。首先來的是必點的馳名羲和烤鴨,餐廳用特製高溫磚爐將鴨現烤,我們點了半隻分享。這裡的烤鴨獨特之處在於店家獨創的「烤鴨三食」~ 上菜時師傅在我們面前即場示範切片,功架十足,首先切岀的是第一食:羲和跳動的鴨皮。把烤得香酥的鴨胸皮配爆炸糖和藍莓醬食用。爆炸糖在嘴裡霹靂啪啦的跳動,甜甜的和充滿油香的鴨胸皮互相融合口感好特別~第二吃是鴨胸肉點袐製芥末醬,味道岀奇的配撘~ 芥末醬酸酸甜甜的很惹味!第三吃回歸傳統食法,將鴨腿肉和甜麵醬、京蔥、青瓜一同放在暖暖的荷葉餅上捲起來吃。吃膩了還有西式藍莓醬配山楂條和洋蔥條一起吃,另一種清新滋味。有趣在於不同的配撘可以演變岀不同風味和口感,喜歡創新大膽吃法的和喜歡傳統口味的都可以一次過滿足到,很有心思呢~這一道乾隆白菜名字超霸氣,其實就是涼拌的

非常非常的期待這一餐吶!

口感好特別~

這一道乾隆白菜名字超霸氣,其實就是涼拌的手撕白菜葉,看似簡單但美味的秘訣在於特調的麻醬汁,入口爽脆香美,難怪是京城名菜吶

另一道菜是餐廳的推薦菜羲和小肉餅,見到很多枱客人桌上都有一碟,所以我們都跟著點
小肉餅捲成一層層,立即趁熱吃,味道酥脆可口

然後上菜的是粉絲焗蟹煲,一打開就香味撲鼻,絕對令人食指大動!先試一口粉絲,將蟹煲精華完完全全的吸收掉,盡是鮮香味,超級推薦!!

新鮮的蟹身厚肉又啖啖肉,入口鮮甜無比
用薑蔥爆香十分惹味!忍不住都直接動手吃了,值得一讚店員很主動換碟和提供濕紙巾抹手,服務很貼心

這一道撈汁秋葵賣相十分精緻

撈汁帶點微辣,秋葵好吃又健康~

差不多吃到尾聲,甜點選了香芒黑糯米和杏仁豆腐,為這一餐劃上完美的句號~ 可以邊享受美食邊欣賞維港夜景真的很讚!值得再訪

• 粉絲焗蟹煲
2018-01-31 174 瀏覽
之前已經聽人地講話呢間片皮鴨配爆炸糖好出名,所以有日就諗住打電話去book lunch喇,點知打到去佢話唔接受booking,但我去到之後又見到有D人係book左先入去,咁我就問喇,係可以book位? 個員工就話,可以呀。其實我都火火地,我就係果陣打電話黎,話唔可以book位,我先咁早到,點知,原來係可以book 位....之後佢先話返,其實初初係唔接受,係後期先俾book位...anyway有得入去食就算喇~!講下個片皮鴨配爆炸糖真係好特別好好味,本身有D油既鴨,+上爆炸糖係舌頭上跳下跳下,真係好特別,更加香。之後個酥皮+埋個湯,真係好好味,影相一流呀都,因為真係好大個呀,我地4個人share兩個湯~!

2018-01-31 140 瀏覽
今日繼續係我既生日之旅生日飯. 同二個朋友識左1x年既朋友去左識呢間又有景又靚既中菜. 餐廳好好安排左一個靚靚包廂俾我地, 門口旁邊好別緻既裝修. Table setting 各樣都唔錯, menu 都好grand r!我地三個人叫左半隻鴨, 見到一黎就上左一個大傳盒俾我地就知道唔小野. 有6款醬汁同7款唔同既配料. 第一碟係全隻鴨最脆既背位, 店員見議配blueberry sauce 同爆炸糖食,不用配餅皮食. 中間係鴨胸肉, 店員見議配honey mustard 一樣都唔洗夾餅皮. 最後一碟就係肶位, 肶就可以配傳盒上所有既配料同醬汁. 食落皮脆得黎有點油,如果只食鴨皮唔配餅就好似食左一啖油入口咁. 呢個燒汁芥末牛柳粒就不過不失. 牛肉肉質嫩有重重牛肉味, 窩筍都爽口不過略為太多汁! 令到成口醬有點失色.呢個宮保蝦球個樣好靚, 個石盤超級重! 店員送上枱時bang左一聲我地仲以為佢發脾氣點知真心重嫁. 味道唔麻又唔辣, 只係咸咸地反而碟中既大蔥先係最好味, 吸收晒所有精華. 呢個蝦湯海皇湯飯😱😱😱真係好味到暈暈地. 脆米放落濃濃既蝦湯度, 落湯個一刻仲聽到霹靂啪喇既聲嫁,食落好香又
餐廳好好安排左一個靚靚包廂俾我地, 門口旁邊好別緻既裝修.
呢個蝦湯海皇湯飯😱😱😱真係好味到暈暈地. 脆米放落濃濃既蝦湯度, 落湯個一刻仲聽到霹靂啪喇既聲嫁,食落好香又卜卜脆. 好味...
最後呢個羲和小肉餅真係誠意推薦呀! 雖然等好耐不過真係好好味. 熱烘烘一層層食落好有口感.酥酥脆脆真係好好味
2018-01-29
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 蝦湯海皇泡飯
  • 羲和小牛卷
2018-01-23 281 瀏覽
2:45入座佢地話冇烤鴨,但之後入容D客仲有師傅片鴨食嘅叫咗羲和小肉餅、粟米魚肚羹、張氏獅子頭及蠔仔泡飯,点完菜後餐牌沒有收,要自己整理,整體招呼麻麻。羲和小肉餅太多粉很糊口 ,粟米魚肚羹 pass啦,張氏獅子頭 ,蠔仔泡飯 pass 啦。
2:45入座佢地話冇烤鴨,但之後入容D客仲有師傅片鴨食嘅

羲和小肉餅太多粉很糊口
,粟米魚肚羹 pass啦,張氏獅子頭
,蠔仔泡飯 pass 啦。
2018-01-21
  • 張氏獅子頭
2018-01-21 6961 瀏覽
海運大廈的盡頭經過翻新,開設了許多有趣的新餐廳。昨天以電話訂座,時段只有12:30-14:15或下午14:30-17:00,今天帶三老準時來到,沒訂座的只能坐戶外區,雖然外面海景很美,但風比較大,老人不宜。餐廳內裡環境以中式陳設為主,感覺比較古典。靠牆一邊是非常寬闊的梳化座,座位之間有木雕屏風相隔,算是挺有私人空間的。我們在研究餐牌的時候,經理提醒我們烤鴨要等大概50分鐘,事實上這兒上菜一般比較慢,客人需要一點耐心。我們一口氣點了四款前菜,價前由$38-$68不等。我非常喜歡長檯中間的玻璃旋轉盤,這樣就不用遞來遞去,感覺方便得多。第一道的桂花蜜山藥是今餐的亮點,除了食用花的裝飾增加了菜色的可觀性,新鮮的淮山經過桂花蜜浸漬後呈漂亮的淡黃,口感清甜香脆,有點像蘋果。它亦含有豐富的植物性荷爾蒙,以前初春曾經在台中農場幫忙採收,幾乎每天都吃這個,對它印象很深。另一道養生前菜是蝦干冰草,綠悠悠的菜葉上停着許多天然不散的水珠,增強了新鮮效。店裡用的冰菜,比平時在市場購買的比較薄身,生食之下沒有腥味,醋味配合軟腍的蝦米,味道特別但不算很搭。如果改為配搭香口的小銀魚又或是瑤柱乾絲效果可能會更好。黑醋雲

桂花蜜山藥、開胃黑醋雲耳、蝦干冰草

蝦干冰草

蝦干冰草

開胃黑醋雲耳

黑醋雲耳對血管健康已經不用多說,不過除了醋香,店方也加入洋蔥和椒絲,吃起來酸酸辣辣,的確非常開胃。
蘑菇刺身

蘑菇刺身也是今天比較討喜的一道,它的賣相跟日式的素麵很像,入口除了菇味濃郁,更真的嚐到日式素麵汁的味道,微辣之中帶點咸酸香味,表面的金箔更增加了整道菜的名貴感。

羲和馳名烤鴨

這樣的烤鴨可算是鎖店料理,放眼望去,似乎每檯都會點一盤,廚房應該忙得不可開交。烤鴨在訂檯的時候已經要訂,有半隻或全隻選擇。用餐的尾段時侍應為我們端來了一個五彩繽紛的八寶盆,頂部的蒸籠放了薄餅皮,外圍放了青瓜絲、紅蔥條、甜麵醬、京蔥絲、山渣條、芥末、藍莓,以及比較特別的爆炸糖。

羲和馳名烤鴨
接着師傅捧着原隻烤鴨出來,即場片皮起肉,按店方介紹,其實分了三種食法。最先的是烤鴨皮,入口充滿油酥香,不用配薄餅皮,只是單純的配藍苺醬和爆炸糖,大概是因為口腔之中有跳動的感覺,所以才會有「會跳舞的烤鴨」的說法。不過,沾完藍莓醬再沾爆炸糖,令後者受潮,爆炸感其實很微弱,說是會跳舞也有點牽強。

羲和馳名烤鴨

第二道的鴨胸,師傅切得均稱,同樣不用配薄餅皮,只需配特調的黃芥末醬,剛炸好時還好,冷卻後就有點乾巴巴的感覺。

羲和馳名烤鴨

最後一款用上薄餅皮的是烤鴨腿肉,店方介紹中西兩種食法,客人可按自己喜好。中式就是傳統的京蔥、青瓜、甜麵牆,味道沒太大驚喜,但勝在很穩陣。西式其實就是配紅蔥條、山渣條和藍苺醬,因為腿肉偏肥,又帶點羶味,山渣反而令口腔更清香,減低了膩滯感。嚴格來說,這兒的烤鴨只有一食,半份一份的量目測沒差很多,但同樣的價錢,在大學站的沙田18是半隻三食,還多了兩道心機小菜。

羲和馳名烤鴨

最後的一道,我們選了蝦湯海皇泡飯。雖然選料扎實,用上瑤柱、冬瓜、大蝦、帶子、瓜粒、金菇,但$98/位的價錢來說不划算,因為在圓方站的龍璽,同樣的貴妃泡飯,一大窩才$200左右,剛出爐時加上一大堆脆米,會有滋一聲的效果,湯底的鮮蝦甜味也不及龍璽,性價比可謂完敗。

蝦湯海皇泡飯

三老對本次用膳的評價是 : 高檔地段、中檔價錢、低檔服務,抱着「到此一遊」的心態無妨。等待入座時,我們發現地下有一間叫「六公館」的中菜館,裝潢時尚之餘又有點心,似乎已成了三老下次想試的目標呢。
題外話/補充資料: 我們曾經詢問最近的停車場,出發當天更收到店方whatsapp 提示最近的落車點,令行動不便的三老可以少走一點寃枉路,貼心抵讚。部份店員對菜式不熟悉,而且不斷推薦貴價套餐而無視客人真正的想法。
2018-01-21
10 分鐘 (堂食)
開胃黑醋雲耳
桂花蜜山藥、開胃黑醋雲耳、蝦干冰草
蘑菇刺身
2018-01-19 311 瀏覽
工作繁忙,也須忙𥚃偷閒。尋一休閒,寧靜,舒適的空間,偷閒,享受美食,是人生美事。在尖沙咀區,我選擇了羲和雅苑。門前設計,已教人感到那份寧靜及享受。室內設計,休閒、典雅,令人感到舒服。餐廳安排我們坐在落地玻璃窗前位置,望著大海用餐,莫大的享受。細看餐牌,每款菜式也想吃,想了又想,先點了鎮店名菜 - 羲和馳名烤鴨 (八寶盒)及 磯煮鮑魚。簡單形容:鮑魚鮮美,爽脆,伴菜蘿蔔入味!不要少看這幾件蘿蔔,更能帶出鮑魚的鮮味!烤鴨即烤好即上碟,「脆、香、鮮、甘」,配上八寳盒內不同醬料及配菜,當中薄餅的輕輕咸香,配以山楂條及鴨腿肉一起吃,現在也回味中,鎮店之菜,果然名不虛傳!餐廳經理建議我們可嘗試另一款名菜 - 黃扒魚肚,味道鮮甜,而且足料。我考慮了一會兒,望望餐牌,價錢可接受,我們便點了一客。湯清甜,魚肚啖啖鮮味,沒有糊口的感覺,餐廳經理沒有推薦錯!另一款重頭推薦菜式:薑蔥焗蠔!足料!鮮味!每一隻蠔也有半隻手掌大,醬料和蔥和薑片配搭得十分恰當,用砂鍋上菜,份外惹味,入味!必食推介!只有主食,沒有飽飯落肚,是不足夠的!鮮蝦海皇泡飯,便是我們之選!淨看賣相,已令人垂涎欲滴。熱騰騰的湯飯,配以泡米,配以新
工作繁忙,也須忙𥚃偷閒。

尋一休閒,寧靜,舒適的空間,偷閒,享受美食,是人生美事。

在尖沙咀區,我選擇了羲和雅苑。

門前設計,已教人感到那份寧靜及享受。

室內設計,休閒、典雅,令人感到舒服。

湯清甜,魚肚啖啖鮮味,沒有糊口的感覺,餐廳經理沒有推薦錯!

淨看賣相,已令人垂涎欲滴。熱騰騰的湯飯,配以泡米,配以新鮮蝦仁,再配以勝瓜冬菇等蔬菜,再配以鮮美的海鮮湯!簡直是絕配!份量不是太多,但足夠二人享用,價錢不用100大元,超值!

一餐的完美,莫過於最後配上精緻的甜品,我們選了楊枝甘露,作為完美的句號。

楊枝甘露不太甜,芒果肉與西柚配搭合宜,令不吃甜品的我,也完美地吃清了!

這餐豐富的午餐,美食令我享受,清幽的環境令我放鬆,最重要是服務員用心的款待,每款餸菜也教我們如何吃出最滋味的方法,就是這種殷勤的服務態度,以為餐廳增加不少分數,也就是令到食客們可以享受到食物的最大樂趣。

喜歡這裏的美食,喜歡這裏的環境,更喜歡這裏服務員殷勤的服務態度!
2018-01-16
  • 薑蔥焗蠔