2020-03-22 348 瀏覽
本已較少寫食評,能令我特意寫個食評,必然食物「極好」,否則就係「唔好」。可惜此店屬後者。深信此店主打菜色必然為「片皮鴨」,是次午餐亦應店員推介點了。因疫情關係,今天午市較少食客,用餐期間,眼見約4至5枱客人(後段再多了一兩枱),每枱點了片皮鴨的客人,師傅均於客人面前或附近即席處理,唯獨我枱偏偏沒有。結果,上枱第3味的所謂「片皮鴨」,尤如一堆零碎鴨肉般。特意問一問店員「為何師傅不於我們只相隔兩個身位旁的木架上處理片皮鴨?」,店員說「因另一枱也是點了片皮鴨,故於後枱處理」。再問一問店員「為何我們的片皮鴨處理成這樣? 不是一片片?」店員無言以對。簡直無可奈何!!!幸好第2味尚算正常,皮脆肉軟。另如非配料/醬料及熱蒸皮搭夠,正體實在失色,枉為主打菜餚。另外點了蒸飯、小食卷、黑松露蠔仔煎蛋等等,蒸飯配料充足,飯份量不多,味道不俗。小食卷香脆可口,賣相/味道可以。黑松露蠔仔煎蛋,賣相一般,味道可以。*特別提一提:入座發覺餐具及碗碟均有塵埃及少污漬*整體而言,食店環境開揚,但未見得景色優良,如食物質素只屬一般,實難令客人有回頭之意。尤幸店員相對有禮(除一位戴眼鏡男士外)。

結果,上枱第3味的所謂「片皮鴨」,尤如一堆零碎鴨肉般。

簡直無可奈何!!!

幸好第2味尚算正常,皮脆肉軟。
另如非配料/醬料及熱蒸皮搭夠,正體實在失色,枉為主打菜餚。

另外點了蒸飯、小食卷、黑松露蠔仔煎蛋等等,
蒸飯配料充足,飯份量不多,味道不俗。
小食卷香脆可口,賣相/味道可以。
黑松露蠔仔煎蛋,賣相一般,味道可以。

*特別提一提:入座發覺餐具及碗碟均有塵埃及少污漬*

黑松露蠔仔煎蛋
2020-03-22
2020-03-21 313 瀏覽
去開海港城想食中菜,見環境幾舒服就入左去。叫左個鮮蝦海皇泡飯,睇餐牌見佢應該係例牌size就叫左。點知拎到出黎個size兩啖食完。再double check多一次佢餐牌的確無寫明份糧係每位。叫左侍應黎反映意見,對方只係冷冷回應一句「我地既size係咁既啦」。睇餐牌圖片同一頁另一道菜size一樣,卻有註明份量為「一例」。所以「size係咁」絕對不成立。再三反映下,另一店員以一句「唔鐘意可以取消」跟住直接拎走個碗作結。講真,菜的份量的確任由餐廳決定,但只要在餐牌上標明清楚份量,而侍應下單時亦可溫馨提示一聲,這種無謂的誤會便可以輕易避免。出了誤會,卻一副你有你講愛理不理的態度,絕對不是大家對這個價位的餐廳所期望的服務水平。再加上食物水準只可用不過不失來形容,所以好肯定無下次!
去開海港城想食中菜,見環境幾舒服就入左去。

2020-03-14 224 瀏覽
就係之前黎過覺得好食,服務態度好先再黎。今次再黎同之前完全唔一樣,人又差無服務,一d禮貌都無,加個水叫4次一滴都加唔到。食嘢又難食左,咩事呢。唔會再有下次囉,有人生日仲要大聲問邊位生日丫,你地有個蛋糕。其實問之前有無用個腦呢

2020-03-14
慶祝紀念
生日
2020-02-13 377 瀏覽
帶子控嘅我叫咗官保帶子。佢落咗好多大蔥,辣椒,蒜頭,同都幾大粒嘅帶仔。 帶子好有鮮味,好厚肉。個樣望落好辣,但 唔係太食得辣嘅我覺得可以接受,撈飯食一流。 呢度餸好味但唔飽肚😂😂😂😂 極鍾意帶子嘅我下次都係會再叫呢首送😜張氏獅子頭係呢間鋪頭嘅名菜之一。 佢嘅size好迷你,大概一份夠一個人食啦。佢有一口飯再加一口獅子頭。獅子頭嘅質地比較林,佢嘅醬汁好好味,餸飯好夾。麻辣海蜇頭同宮保帶子行同一條路線。兩者都係有少少辣辣地。海蜇頭好爽脆。呢一道菜令你越食越想食😋😋😋磯煮鮑魚 住得好冧好入味 ,用好多冰鎮住。海鮮控不妨一試。餐廳仲有賣好多種唔同嘅菜式。有好多我都想試。下次應該會試埋佢地。😎😎😎
帶子控嘅我叫咗官保帶子。

磯煮鮑魚 住得好冧好入味 ,用好多冰鎮住。海鮮控不妨一試。

2020-02-13 334 瀏覽
幾個朋友相約食晚餐,揀咗呢間中菜館。今次我哋冇試佢個片皮鴨,我哋試咗好多佢唔同嘅小菜,例如有沙律醬大蝦,青瓜,拆肉燉菜,同埋籠仔海鮮蒸飯。全部餸菜都好惹味,好好味。等我每樣餸詳細講一講先。沙律醬大蝦:一碟有好多隻大蝦。每一隻大蝦都好大隻好爽彈。 上面加咗啲三文魚子同沙律醬,我覺得呢個餸用嚟撈飯係一流嫁。拍青瓜: 好惹味!😋😋😋 青瓜好爽脆,酸辣味好濃沃!拆肉燉白菜:好抵食嘅一道菜!用左拆碎嘅肉加木耳加銀川粉加娃娃菜。味道好濃郁!送飯一流!海鮮蒸籠仔飯: 極多嘅櫻花蝦加蔥令到個飯好香口。 飯底有用蛋炒香左嘅飯再加埋切碎咗嘅海鮮粒。總括嚟講,呢間餐廳每樣菜嘅水準都唔差,是但叫一樣都唔怕中伏! 另外,餐廳環境舒適,大家不妨一試!😍😍

等我每樣餸詳細講一講先。

拍青瓜: 好惹味!😋😋😋 青瓜好爽脆,酸辣味好濃沃!

2020-02-10 210 瀏覽
Dinner@羲和雅苑地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE203號舖 黎呢到當然要食他們的出名烤鴨啦,記得要打定電話預留定。有專人係你面前切,他們的切法跟平常食的有點不同,不是一大碟上枱,而是十分精巧的分幾碟,分別鴨胸皮,鴨胸肉,鴨腿肉。分開了吃起來真的有分別。另外烤鴨的伴碟是八寶盒的樣子,最特別係有爆炸糖,用來夾埋一起吃😝另外值得一提的是紅燒獅子頭,本身我個人不太喜好這款菜,不過畀佢配果碗飯吸引到,超迷你,馬上打卡😂🤣#羲和雅苑#烤鴨
Dinner@羲和雅苑

黎呢到當然要食他們的出名烤鴨啦,記得要打定電話預留定。

#羲和雅苑
#烤鴨
2020-02-10 246 瀏覽
同屋企人慶祝生日,知道長輩都係鍾情於中式嘅美食,於是book咗呢一間有北京填鴨嘅羲和雅苑,一去到俾個環境震懾左,位於海港城嘅羲和雅苑有無敵大海景。入面嘅裝修陳設都好有北京風味,令人恍如置身係古城入面。1.馳名烤鴨半隻配八寶盒嚟到羲和雅苑,當然要叫佢嘅招牌菜馳名北京後鴨啦,師傅係我地面前表演片皮,有三個部位俾我哋食,分別係鴨胸皮、鴨胸肉同埋鴨腿肉。係唔同嘅部位又會配合八寶盒唔同嘅材料同醬汁。例如鴨胸皮會配最新潮嘅食法:爆炸糖加藍梅醬!食落爆炸糖會喺舌頭度跳舞,感覺非常之新奇。而鴨腿肉就會用最傳統嘅食法,配以特色嘅醬,最可以食到佢嘅鴨味2. 松露豪仔煎蛋豪仔煎蛋就食得多,加埋松露就真係未試過。估唔到松露嘅味都唔會搶咗蠔嘅味,兩隻重口味嘅食材互相爭艷,配搭完美。3. 馬蘇里拉拔絲丸子呢個拔絲食落有陣陣嘅芝士味,配埋沙律醬減輕左佢油膩嘅感覺,好好食!4. 窩燒鮑魚雞粒燜飯呢個燜飯絕對係呢餐飲最好食嘅一道菜!佢係以煲仔飯嘅方法上菜,所以仲好熱辣辣,食嘅時候更加要小心辣親咀。飯嘅醬汁味道好濃,雞粒好滑,絕對值得一試!5. 干鍋菜花食咗咁多肉,梗係要要返兩道菜啦,呢個干鍋菜花係用福花,比起傳統菜花更

1.馳名烤鴨半隻配八寶盒

2. 松露豪仔煎蛋

3. 馬蘇里拉拔絲丸子

4. 窩燒鮑魚雞粒燜飯

5. 干鍋菜花

食咗咁多肉,梗係要要返兩道菜啦,呢個干鍋菜花係用福花,比起傳統菜花更加好食!如果食得辣嘅人一定要叫呢一個菜!非常之惹味!

6. 金銀蛋浸萵筍

金銀蛋浸萵筍就相對上比較清淡,但係個湯嘅材料好足,令到本身冇乜味嘅萵筍都吸收晒湯嘅精華!

總括來講,呢度嘅服務態度、食物同環境都係一流,絕對值得大家嚟食!
2020-02-10 241 瀏覽
好耐冇嚟 羲和雅苑食嘢啦。上星期約咗媽媽 同我去呢度食嘢。我哋叫咗 女士恩物羲和三寶其中一樣:黃扒魚肚。呢個係我地每次嚟都一定會叫嘅 一個湯。 佢嘅湯底係好濃郁嘅南瓜汁。好好味,好重 南瓜味 , 足料唔係開粉。佢嘅魚肚好大塊好厚身。加埋啲南瓜汁真係好鬼正。由於媽媽想試下佢嘅鴨,我地叫左 片皮鴨加八寶盒, 百寶盒嘅配料有好多選擇,有傳統嘅配料:薑蔥,青瓜,芥辣, 甜醬。亦都有新色嘅配料:爆炸糖,藍莓醬… 唔同嘅配料襯返片皮鴨唔同嘅位置去食。我幾鐘意呢種咁新穎嘅食法。 片皮鴨幾好食,個皮好脆,肉質juicy。總括嚟講,呢道菜絕對值得試下。😋😋😋😋順便講講佢嘅環境,環境好寬敞。對住無敵大海景。可以坐室內或者室外。侍應態度良好,上菜速度快。
好耐冇嚟 羲和雅苑食嘢啦。
上星期約咗媽媽 同我去呢度食嘢。

我哋叫咗 女士恩物羲和三寶其中一樣:黃扒魚肚。
呢個係我地每次嚟都一定會叫嘅 一個湯。

2020-02-01 230 瀏覽
今日去咗尖沙咀海港城一間超級Grand嘅中式餐廳食飯,呢間餐廳出名食片皮鴨,我期待左超級耐。我哋叫咗半隻片皮鴨,侍應介紹原來佢有三隻食飯,每隻食法都點唔同嘅醬料。一隻鴨嘅唔同部份都可以用嚟食,好講究。首先可以食鴨頸皮,鴨頸皮可以點藍莓醬同埋爆炸糖嚟食,食落甜甜地而且爆炸糖係脷上面彈下彈下咁非常之有口感,呢一味比較適合小朋友食。第二咪係食鴨胸,可以就咁點芥茉漿嚟食,呢一個食法比較傳統,點芥茉漿比較香亦都有少少辣。配埋鴨肉食落去幾有醒神嘅感覺。最尾一度係食鴨腿肉,新式食飯係將鴨腿肉擺喺皮上面,包青瓜陳皮條洋蔥同埋藍莓醬,連埋皮一齊擺落口裏,食落酸酸味味亦都幾清新。之後我哋都點左啲菜嚟食,我點左宮保蝦球,係我最鍾意嘅一味菜。蝦球用油爆香超級大隻,加埋宮保啲料一齊炒,又香又甜又彈牙嘅蝦球回味無窮。蒜蓉粉絲娃娃菜上碟賣相非常之好睇,佢將娃娃菜排到好似一朵花咁樣散開出嚟,上面有一啲粉絲擺埋落口一齊食,粉絲陪娃娃菜呢個配搭幾新鮮,粉絲嘅彈牙加上娃娃菜嘅甜味,配合得唔錯。花膠原味原味燉湯,入邊真係好足料,花膠一大隻,入面仲有螺肉、雞腳,原隻瑤柱。呢一種燉湯真係值回票價。金沙鮮魷魚,魷魚點上濃濃嘅鹹蛋黃

金沙鮮魷魚,魷魚點上濃濃嘅鹹蛋黃醬再炒埋一齊,食落啲魷魚有少少鹹鹹地嘅鹹蛋黃味道,同樣係好彈牙同埋鹹香味十足。

1K
2020-01-31 139 瀏覽
今晚約埋屋企人一齊聚一聚, 同屋企人食中菜就走唔甩, 今次我地就揀左去海港城食皮鴨, 聽講依間餐廳非常唔錯, 早幾日就打電話黎book定枱。餐廳環境古色古香得黎好有氣派, 間隔成個半開放包廂咁, 私密度比起一般中菜廳高, 感覺舒適。手拍黃瓜酸得黎有辣勁, 黃瓜拍得散索既汁都多d, 好味。馳名烤鴨有專人係席前片鴨, 離遠都聞到鴨香, 望到佢片落去同時肉汁必出黎個下真係令人流哂口水。鴨分為三部分呈上, 店員亦建議左三個部分不同既食法: 鴨皮(藍莓醬+爆炸糖)新奇有趣既食法, 我地都係第一次食爆炸糖片皮鴨, 首先鴨皮酥脆, 皮下個層脂肪入口即化, 然後油香就會充斥口腔, 配上甜甜地既藍莓醬同係口中霹靂拍勒既爆炸糖, 反而將鴨皮既油膩感中和不少, 而且味道出奇地夾。鴨胸(芥末醬+紫洋蔥+山渣條)又一新式食法, 紫洋蔥我中意, 同京葱帶出既香氣不相伯仲,。芥末醬點牛扒就試得多, 點鴨原來都可以, 幾特別。山渣條甜甜地味道唔太重, 如果中意可以加多少少等味道再出D。鴨腿(烤鴨醬+京葱+青瓜+麵粉皮)不能取替既傳統食法, 肥美既鴨腿肉味香濃, 烤鴨醬同京葱既香氣將鴨香昇華, 麵粉皮都抵讚因為做得薄又

手拍黃瓜
酸得黎有辣勁, 黃瓜拍得散索既汁都多d, 好味。

馳名烤鴨
鴨皮(藍莓醬+爆炸糖)

鴨胸(芥末醬+紫洋蔥+山渣條)

鴨腿(烤鴨醬+京葱+青瓜+麵粉皮)
不能取替既傳統食法, 肥美既鴨腿肉味香濃, 烤鴨醬同京葱既香氣將鴨香昇華, 麵粉皮都抵讚因為做得薄又夠煙韌, 唔會一拉就爛或者好易穿

金銀蛋浸萵筍
萵荀切成條, 好似食緊萵荀麵咁, 上湯清甜伴住大量索哂湯汁既金銀蛋肉碎, 今晚又食烤鴨又食水煮魚依d重味既野, 岩哂我地refresh一下口腔

四川水煮魚
原條桂花魚沈浸在紅噹噹既四川辣湯入面, 啖啖肉又滑溜既桂花, 沾染左辣湯香氣同時保留左魚既鮮味。除左魚之外入面仲有豆芽, 寬粉同萵荀條, 全部都係索湯材料, 特別係寬粉食到我唔停得口。

籠仔花膠櫻花蝦海味蒸飯
籠仔飯岩岩蒸好上枱, 打開蓋立時飯香撲鼻, 櫻花蝦令成個飯無論賣相定味道都提昇不少, 仲有乾瑤柱, 花膠, 葱粒等等, 飯粒乾身粒粒分明, 係一籠睇得又食得既咸香海味飯

今晚食到飽一飽, 亦都好滿意依度既環境同菜式, 特別係烤鴨, 有創意有賣相有內涵, 果然係招牌菜, 依度已經入左我地屋企既食飯list!
2020-01-21 213 瀏覽
終於可以嚟試吓呢度好出名嘅爆炸糖北京填鴨。🤑我哋當然嗌咗最出名嘅馳名烤鴨,我哋仲叫咗其他嘅京菜,包括金銀蛋浸萵筍,乾炸馬蘇里拉拔絲丸子,煱燒鮑魚雞粒炆飯,仲叫咗幾個甜品,我最鍾意薑汁紅棗小桃膠。首先個北京填鴨,好特別嘅就係食上菜之前會有師傅表演片皮,新鮮片好嘅北京填鴨就會連買八寶盒一齊上菜。🤩上嘅同時,店員亦都會講解唔同鴨嘅部位,應該配合點樣嘅醬汁同埋食法:鴨胸皮就配藍莓醬同埋爆炸糖一齊食,鴨胸肉就配黃芥末醬,食落口就會又辣又酸又甜,鴨腿肉就用最傳統嘅食法就係包住薄皮,同山楂條、青瓜、洋葱黎食。😍😍我就最鍾意傳統嘅食法,又可以食到填鴨,又可以食埋其他配料啱晒貪心嘅我。😝至於個乾炸馬蘇里拉拔絲丸子,炸得夠晒乾脆,點埋沙律醬放入口仲有好濃嘅芝士香味。😋另外金銀蛋浸萵筍亦係另一個我鍾意嘅菜式,啲萵筍夠晒爽口,加上金銀蛋,夠晒調味,用嚟送飯一流。🤤食咗咁多熱氣嘅菜式,當然要食下啲中式嘅糖水滋潤返。呢一個薑汁紅棗小桃膠,有甜蜜蜜嘅紅棗,啱晒女士們,亦都有用桃膠整嘅糖水甜到入心,仲有薑汁幫手驅寒,成個甜品真係為女士而設,真係必嗌。😏

2020-01-17 678 瀏覽
慕名而來食羲和三寶,聽聞呢度師傅師承全聚德創左烤鴨新食法,咁得意,所以同閨密們黎黎個提早團年。餐廳望到維港景色架,好正!🐟四川水煮魚(桂花魚) $398,上枱川椒麻味撲鼻,魚肉入口非常滑溜,仲有筍絲、番薯粉,爽口又彈牙。🦆烤鴨半隻$328,有靚仔師傅即席將鴨片皮。鴨頸沾上紅莓醬再沾d爆炸糖,喺口中同比較香脆鴨頸融合,又甜又油香又脆,口感好新奇。鴨胸嫩滑肉質配秘製黃芥辣醬味道酸甜又解膩。鴨脾肉傳統京蔥西芹六必居甜麵醬,新式洋蔥山楂配紅莓醬,我都係鍾意傳統食法多d😝。🦐酸辣油炆大蝦$188,蝦碌好大隻,酸酸辣辣,食得出大蝦爆過再炆,所以相當惹味香口。🐧山藥燕窩羹$118,湯羹味道雖然唔突出,但燕窩份量好多,加上山藥爽脆口感,提升左層次,所以我都幾推介。

餐廳望到維港景色架,好正!
水煮魚
🦆烤鴨半隻$328,有靚仔師傅即席將鴨片皮。
羲和馳名烤鴨
鴨胸嫩滑肉質配秘製黃芥辣醬味道酸甜又解膩。
酸辣油炆大蝦
山藥燕窩羹
水煮魚
羲和馳名烤鴨
酸辣油炆大蝦
山藥燕窩羹
2020-01-16 166 瀏覽
大時大節,會想食餐特別少少豪少少嘅野食。起香港好多地方嘅菜都有得食,但我平時食黎食去都係日本野,泰國野,港式野,但啲偏門少少嘅中國地方菜又真係未食過。呢間係由同事介紹,覺得幾岩食吓節日大餐,又幾好坐嘅餐廳。知道佢北京填鴨最出名,我自己本身都好鍾意食,岩晒我了!一坐低就好似酒樓咁,問我地開咩茶,我地揀左普洱。佢唔似外面果啲黑掹掹,反而係幾清。飲落嘅味道都一樣係偏清新,唔會覺得太濃,消滯一流。果然係海港城嘅餐廳,成個海港起晒度,應該仲睇倒幻彩fing long long填鴨係主角,佢都係第一道上嘅菜!呢度嘅填鴨就住鴨嘅唔同部位,有三種食法。勁多配料!佢每塊皮中間都有塊牛油紙隔開,唔會痴埋一舊舊,好細心呀haha呢兩款都係油份比較多,而且燒得好脆口。好彩店員有介紹個食法同埋建議點啲咩配料,如果唔係真係花多眼亂唔知點食。呢兩款都係唔洗用皮包住黎食。佢嘅鴨油味係非常之香,但多餘嘅油都燒走咗,所以食落唔會覺得油膩!呢款就真係傳統嘅填鴨,肉係比較多。個皮一樣係咁脆。我發覺佢嘅鴨肉味係幾突出,即使包晒配料,都唔會蓋過左個鴨味,加上配料好refreshing, 整體味道好平衡。因為個皮又唔會太厚,所以仲

呢款就真係傳統嘅填鴨,肉係比較多。個皮一樣係咁脆。我發覺佢嘅鴨肉味係幾突出,即使包晒配料,都唔會蓋過左個鴨味,加上配料好refreshing, 整體味道好平衡。因為個皮又唔會太厚,所以仲有空間食多啲野。

呢道係乾隆白菜。係用好多好多麻醬包住嘅白菜。係幾重口味嘅前菜,好開胃。

呢味係口水雞,佢應該係做番北京嘅原味,所以會比香港其他地方食倒嘅辣好多,食唔倒辣嘅朋友要小心~

黑松露海皇羹,入面有超多海鮮,啖啖都係帶子 蝦等等,黑松露味自然,成個羹都好好味

呢個係獅子頭,仲配左一啖飯。佢嘅肉質好淋,個汁好濃,一粒嘅份量剛剛好。

呢道係我覺得全晚最好食嘅菜 - 芥末沙律蝦球。佢個醬有微微芥末味,唔會好辣。佢個蝦球係超大粒,咬入去啲蝦係爆開嘅感覺,非常之彈牙,仲好juicy, 但個皮又好夠脆。蝦係好有鮮味,配合佢個沙律醬,真係好夾!

最後要食番個飯墊番個肚。呢個係窩燒鮑魚雞肉燘飯。每粒飯都俾鮑汁包住,而且真係好熱辣辣,所以令到佢嘅香味好出。作為最後一道菜,佢都唔會俾前面嘅餸搶晒風頭。

我覺得呢間餐廳嘅菜,就好似去飲嘅時候會食倒嘅野,有種好grand好豐富嘅感覺。所以如果想食一餐豐富又特別嘅嘢,呢度都係唔錯嘅選擇~

2020-01-16 134 瀏覽
餐廳喺海港城LCX,用座環境一流,可以選擇坐室內或者室外,望住個無敵大海景食晚飯,正!今次就被安排坐室內卡位,卡位寬闊,兩個人坐勁舒服黎羲和雅苑就當然一定要試佢的招牌菜,片皮鴨啦。如果想食片皮鴨,最好喺訂位時同店員預訂埋,免得賣晒食唔到。我地預留咗半隻鴨,落單無耐師傅就拎咗完隻鴨出黎,佢會即場係你面前一切,夠晒新鮮熱辣師傅會將鴨切成3碟,第一碟主要係皮,第二碟係皮加簿片肉,第三碟就多鴨肉,大家可以按照自己喜好揀,好貼心的安排。片皮鴨的配料盒都好多元化,最特別嘅係有爆炸糖,爆炸糖加片皮鴨呢個配搭都幾搭,糖可以化咗啲油,食落幾有趣炸蝦球: 蝦球鮮甜彈牙,加上酸酸甜甜的醬,食落唔會咁滯,推薦榆耳碧綠核桃:榆耳爽甜,核桃炒得好香脆,配埋啲菜食,健康美味獅子頭:細細粒的獅子頭好有驚喜,佢的肉丸炆得好淋好入味,每一啖都好香,又唔會太咸,有肉的鮮甜,又有醬汁的香氣另一個必食的係呢個紫薯燕窩蒸蛋白, 蛋白滑溜,又唔會太甜,加上大啖燕窩,滋潤養顏,女仕必食

今次就被安排坐室內卡位,卡位寬闊,兩個人坐勁舒服

2020-01-14 137 瀏覽
朋友係尖沙咀番工, 表示有間北京菜出名食片皮鴨, 仲耍對住海景, 於是搵日收工一齊去食好西原來所講既係位於海港城的義和雅苑, 之前已經略有所閒, 係國內已經開左好多間分店, 源自北京。餐廳近LCX 客運中心, 飽覽維港夜景, 餐廳更有室外座位用供客人用餐時享受海景。一去到門口, 已經被易拉架所講" 會跳舞的填鴨" 吸引, 另外再叫左幾碟小食試下。點完菜冇耐就有師傅到場,原來係會即席係客人面前片鴨, 包保原汁原味, 保持溫度。同時亦有店員附上配菜盤並在旁邊詳細介紹。配菜盤有熱石以保持鴨肉溫度,更有好多特別既配菜,原來內有玄機。師傅會將隻鴨分左做三步曲,第一步係鴨皮,店員推薦皮應該搭爆炸糖及藍莓醬食,不需要包皮。用爆炸糖搭配我係第一次聽,呢個咁有新意既配搭都係第一次聽,估唔到食出黎係咁match, 藍莓加上爆炸糖再加上鴨皮既油脂,令鴨皮香甜更加突出。食落去個刻爆炸糖不斷跳下跳下,果然係會跳舞的鴨。第二步曲為鴨胸肉配秘製黃芥苿醬,可配上包皮食用,包皮十分之薄,每塊更有層紙阻隔,非常衛生。當中黃芥苿醬值得一讚,味道溫和,冇出面既咁攻鼻,有搶走鴨肉鮮味。第三步為鴨背配上山楂條加藍莓醬,亦係我最中

第三步為鴨背配上山楂條加藍莓醬,亦係我最中意既一個配搭,鴨背肉雖然比鴨胸少,但係肥瘦適中,油脂適中,配上山楂條好夾。
店員好細心會望我地用餐既進度,知道我地即將食哂先會上下一碟菜以保持溫度。

南瓜魚肚羮
雖然小小一碗,但係魚肚已佔半碗份量,非常足料,魚肚非常滑嫩,好有骨膠原質感,另外南瓜湯亦係重點,煮得好溶好鮮甜,可以飲都啖啖南瓜口感。

金銀蛋萵蒿
本人因為好中意食萵蒿,所以特登點,本身冇咩期望,估唔到都有點驚喜,金銀蛋浸上湯有淡淡蛋黃味,直情可以當湯飲。
萵蒿亦好爽甜。
鮑汁海鮮燴飯
鮑汁好香濃,但如果海鮮配料更加多就好了
黑梅一字骨
本身以為係糖醋排骨size,原來大好多。黑梅非常入味,呢道菜為最後一道上既菜,應該係剛炸起就馬上落醬煮,能夠食到鎖住肉汁既鮮味。
燕窩紫薯燉蛋
其實係衝住燉蛋而點,但估唔到燕窩都有成羮咁多,燉蛋夠濃夠滑,又有紫薯,值得推介。
初頭以為海淘城餐廳都係貴而不華,但估唔到都有性價比如此高既餐廳。
2020-01-07
5 分鐘 (堂食)
  • 黃扒魚肚
  • 金銀蛋浸萵筍