2020-07-28
之前同屋企人食到食過晚飯,今次就帶左朋友黎呢到一齊食LUNCH,,好耐都未食過片皮鴨喇~ 片皮鴨我地兩個人食,所以叫半隻鴨嘅分量就岩岩好,分為三個部份,分別係鴨皮、鴨腿肉同鴨胸肉,有三種唔同嘅口感,侍應叫我地先食鴨皮先,因為味道會比較香酥,而鴨腿肉同鴨胸肉就可以夾埋青瓜、洋蔥絲同醬汁一齊食,非常之好食,如果想有啲新意思,餐廳仲自創左個西式新派食法,就係加藍莓醬、山楂條同爆炸糖一齊食,又係另一番風味~巴蜀口水雞鍾意食辣嘅我地,一見到有巴蜀口水雞肉就已經好想叫,流哂口水,黎到就咁睇個樣都已經好正,辣椒味好香,食落肉質鮮嫩,麻辣味好香濃,雞肉好爽口又新鮮,好惹味,上面灑左好多白芝麻、蔥粒,更加香口,涼拌小菜岩哂而家夏天食~
片皮鴨
巴蜀口水雞