2016-11-19 959 瀏覽
:煎韭菜肉餃 大碗十隻$37美味餃子店既餃子係真一點好美味!大愛韭菜!!不過略嫌肉好少唔夠香😛 嫌韭菜臭既人真係唔識貨啦🤔 餃子粒粒都好大隻 不過我就覺得麵粉偏軟身 所以煎落都唔算好脆~ 但勝在煎得幾均勻 不過煎餃就預左一定幾油架啦 呢到既辣菜圃都好好味仲有豆豉既香。:雲耳椰菜肉餃 大碗十隻 $38 煎餃望落好惹味,但食得多痱子都係遠處等緊你😂 所以都要食下湯餃既!見到呢個餡覺得好特別 一黎我超鍾意食雲耳 二黎其實椰菜餡整相對較難 始終容易出水嘛💦 食落我就覺得比想像中清淡 唔算好濃 而且都係肉味濃啲會開心啲🙈 不過勝在大大隻 同埋配上辣菜脯簡直perfect match🌶 呢到既湯唔係普通清湯 好似係獨家招牌既野葛菜煲生魚豬骨湯 巧特別架👍🏻
:煎韭菜肉餃 大碗十隻$37

美味餃子店既餃子係真一點好美味!
大愛韭菜!!不過略嫌肉好少唔夠香😛
嫌韭菜臭既人真係唔識貨啦🤔

但勝在煎得幾均勻 不過煎餃就預左一定幾油架啦

呢到既辣菜圃都好好味仲有豆豉既香。
:雲耳椰菜肉餃 大碗十隻 $38

2016-11-14 899 瀏覽
第一次黎食係平日夜晚七點幾,出現人龍排隊,人氣咁旺盛,真係令我幾期待~ 人流都去得快,所以等左廿分鐘左右就有位!環境同一般粉麵店差不多,個日人流咁旺之下,店員收拾上一個客人食物器皿之後抹枱偏馬虎,不過都expected嘅~是晚白菜肉餃賣晒,剩番韮菜肉餃同雲耳椰菜肉餃,所以叫哂兩款,每款各自一碗。兩款都係叫左湯唔係煎,感覺冇咁肥之餘可以試埋佢個湯底。佢個湯底好特別,係野葛菜煲生魚豬骨湯,如果叫煎餃就冇得飲佢個湯要另叫。個湯唔算好濃,但飲到野葛菜味,唔會搶左餃子個味。韮菜肉餃D韮菜鮮甜,幾好味,大大隻,所以叫大碗有10隻已經食到好飽! 雲耳椰菜肉餃幾特別,味道冇韮菜咁惹味,但都ok~環境氣氛: ★★☆☆☆食物質素: ★★★★☆服務態度: ★★☆☆☆

環境氣氛: ★★☆☆☆
食物質素: ★★★★☆
服務態度: ★★☆☆☆

韮菜肉餃
2016-11-02
韮菜肉餃
2016-11-13 608 瀏覽
未食過都唔知有幾好食!呢間我真係想食勁耐!終於比我甘岩經過食到,三十幾蚊有十隻餃。識食一定食韭菜餃,好大隻,好juicy! 好好味!見到佢地係度不停包餃子,唔知佢地一日可以賣到幾多隻餃子呢?可以揀湯或者煎,湯係野葛菜豬骨湯,出面飲唔到甘好飲。下次我會試埋煎餃,哈哈另外必食係佢個菜甫辣醬,勁惹味,我食左勁多

見到佢地係度不停包餃子,唔知佢地一日可以賣到幾多隻餃子呢?
另外必食係佢個菜甫辣醬,勁惹味,我食左勁多
2016-10-20
2016-11-03 784 瀏覽
一向都好少排隊食野,不過老公話呢間真係好食,所以就排左一陣。入到去已經好多人搭檯坐,環境雖然無特別裝修,但就非常乾淨企理。叫左椰菜木耳同韮菜,可以揀10隻或者7隻,湯底係野葛菜生魚豬骨湯,完全唔覺有味精,健康又好味,記得要飲埋!主角餃子大大隻,餡料多到不得了,而且菜肉分配平均,個皮又軟又唔太厚,真心好耐無食過咁屋企Feel的餃子喇!

2016-10-31 643 瀏覽
12點幾Lunch都排哂長龍。一食再食 翻尋味!10隻白菜肉餃!皮薄餡多!大大隻,個餡既肉同菜均勻唔會菜多肉小。重點是個湯。野葛菜湯,超美味。無味精 成碗湯飲哂都唔會口渴。又可以下火!每次都不大大pat既自家製辣菜鋪醬。好特別既味道又有豆豉香。送湯餃一流。
12點幾Lunch都排哂長龍。一食再食 翻尋味!
2016-10-29
午餐
2016-10-24 902 瀏覽
嚟到太子必吃的白菜肉餃子,大大隻肥嘟嘟。要食白菜最好就日間嚟食,因為好快賣完就淨返椰菜木耳同韮菜。配埋夠哂火候的招牌野葛菜魚湯做湯底係一流的,好清甜喝不到味精的味道。不太厚的餃子皮和現包的餡料都很新鮮。嚐辣的不能錯過這裡的秘製辣菜莆,會一添再添的!除了湯餃,仲有煎餃,脆脆的黃金外皮,一咬是爆汁的,爽口的椰菜木耳肉餡很夾!有十隻和7隻選擇,適合不同肚加的人!現在搬了舖位多了位子,又俾個理由自己多啲嚟

2016-10-22
10 分鐘 (堂食)
  • 煎餃子
2016-10-16 1106 瀏覽
都市傳說 食餃子一定喺食美味餃子👅唔是講廢話 人地鋪名真喺叫美味餃子店自從上次星期日專程行過嚟摸門釘後 就更加想試 因為食唔到嘅野永遠都喺好食啲🙄-呢到只賣三款餃子 分別喺雲耳椰菜肉餃 韮菜肉餃 同 白菜肉餃 同埋仲有車仔麵 不過專程嚟到就緊喺要食餃子啦~估唔到 今次終於無食閉門羹 但都喺有遺憾😭就喺白菜肉餃賣哂 咁好啦 疊埋心水唔洗煩 就一次過試哂另外兩種👅-韮菜肉餃湯麵 ($37/10隻 加粉麵底加$9)首先 要講嘅喺湯底喺野葛菜煲生魚豬骨湯 絕對喺誠意之作👍🏼 飲落有媽媽嘅味道 好濃好香 同埋我飲哂成碗都無口渴 而且韮菜好足料 超多餡 餃子皮厚度適中 加埋辣菜甫食 更加喺無敵😭餃子長度同我啲手指有得揮 你就知佢有幾飽肚幾大隻❤-煎雲耳椰菜肉餃 ($33/7隻)呢個煎餃即叫即煎 所以要比湯餃等得耐少少 一煎好就新鮮滾熱辣上枱👅陣陣油香味傳入我個鼻到 但都要忍下唔好食住 因為佢真喺會辣親咀 而且仲會爆汁😂 所以真喺要忍一忍 等佢無咁熱先食一咬落 餃子嘅肉汁就急不及待咁流出 好鮮甜❤煎餃皮煎得好香脆 配埋菜甫食 真喺一流 呢到嘅辣菜甫真喺好好食👅而且我覺得將煎餃浸落啲湯到 嗦咗啲湯汁
韮菜肉餃湯麵
煎雲耳椰菜肉餃 ($33/7隻)呢個煎餃即叫即煎 所以要比湯餃等得耐少少 一煎好就新鮮滾熱辣上枱👅陣陣油香味傳入我個鼻到 但都要忍下唔好食住 因為佢真喺會辣親咀 而且仲會爆汁😂 所以真喺要忍一忍 等佢無咁熱先食一咬落 餃子嘅肉汁就急不及待咁流出 好鮮甜❤煎餃皮煎得好香脆 配埋菜甫食 真喺一流 呢到嘅辣菜甫真喺好好食👅而且我覺得將煎餃浸落啲湯到 嗦咗啲湯汁 就更加好食👅-
2016-10-07
10 分鐘 (堂食)
韮菜肉餃湯麵
2016-10-14 782 瀏覽
「太子界限街 夫妻檔手工餃子」-#美味餃子店😋餃子控👋🏻偽文青最近有個想法 就是用半年時間 食哂太子既小店😆 今次就介紹 美味餃子店,成日都聽到朋友仔話呢間唔錯,就去試下佢既湯餃👧🏻 就點了雲耳椰菜豬肉餃拼韮菜餃$39(各5粒,大碗)。.湯底仲要真係用老火湯底烹調(謝謝吃貨提醒是野葛菜生魚豬骨湯),真係誠意十足啊!而且餃子大大舊,絕對份量足,偽文青本身諗住加麵底,但又擔心姐姐會覺得我誇張,好彩10隻餃子都夠飽😂岩岩好👅 另外一提,店裹既醬汁都係秘製的,內有菜甫加豆瓣醬,辣得惹味,與餃子夾一夾🤘🏻.下次去食煎餃 豬手麵都想試🙈..美味餃子店 (太子)太子大南街74號地舖
「太子界限街 夫妻檔手工餃子」-#美味餃子店😋餃子控👋🏻
偽文青最近有個想法 就是用半年時間 食哂太子既小店😆
下次去食煎餃 豬手麵都想試🙈
美味餃子店 (太子)
太子大南街74號地舖
2016-10-13 513 瀏覽
「太子界限街 夫妻檔手工餃子」-#美味餃子店😋餃子控👋🏻偽文青最近有個想法 就是用半年時間 食哂太子既小店😆 今次就介紹 美味餃子店,成日都聽到朋友仔話呢間唔錯,就去試下佢既湯餃👧🏻 就點了雲耳椰菜豬肉餃拼韮菜餃$39(各5粒,大碗)。.湯底仲要真係用老火湯底烹調,真係誠意十足啊!而且餃子大大舊,絕對份量足,偽文青本身諗住加麵底,但又擔心姐姐會覺得我誇張,好彩10隻餃子都夠飽😂岩岩好👅 另外一提,店裹既醬汁都係秘製的,內有菜甫加豆瓣醬,辣得惹味,與餃子夾一夾🤘🏻.下次去食煎餃 豬手麵都想試🙈
「太子界限街 夫妻檔手工餃子」-#美味餃子店😋餃子控👋🏻
偽文青最近有個想法 就是用半年時間 食哂太子既小店😆
下次去食煎餃 豬手麵都想試🙈
2016-10-12
午餐
  • 雲耳椰菜湯餃
2016-10-10 406 瀏覽
如果平時諗唔到正餐食飯好定食麵好,其實可以考慮下食餃子,而我一諗起餃子就會諗起係太子呢間夫妻檔既餃子店😊佢地既招牌係野葛菜煲生魚豬骨湯,既健康又好味,當然主角餃子都好好味啦,而唔可以少得既係佢既辣菜蒲,佢同d餃子簡直係完美配搭😋😋😋佢地既餃子分別有雲耳椰菜肉餃,韮菜肉餃,同白菜肉餃,唔想單一款咁食,可以揀雙拼架,仲可以選擇湯餃定煎餃tim,而且仲分左大細,大有10隻,細有7隻。而我咁鍾意飲湯通常都會揀湯餃,而今次就選擇食大既雲耳椰菜肉餃啦😗佢既餃子皮薄多餡,每一隻都係脹卜卜架,煮完出黎又唔會散,至於個餡料入面係多菜少肉,健康得黎又夠飽肚呀😋😋😋
而我咁鍾意飲湯通常都會揀湯餃,而今次就選擇食大既
雲耳椰菜肉餃啦😗
2016-10-08
2016-09-23 781 瀏覽
有種風味,叫做人情味,久不久會掂念,你不介意為值得的去等待,不在乎天氣再熱,時間一花再花,無論是多少回忘記星期天是休息,閉門羹吃完再吃,你還不都是又來嘛??相信緣分,昨天才在長沙灣巧遇它在其有另一分店,今天好友又因有事改動了原來的計劃,她,就正正約我在太子吃美味,你還說不是世界中冥冥中有主宰嘛?朋友的椰菜餃38十隻我們都選擇了湯上,她喝後感到大不如前,稀了好多倍,我喝後也大有同感,要花上二十分鐘等待不太值得。餃子涵她感到不過不失。我的韭菜湯餃37十隻竟然會平d?湯是明顯將價就貨了,餃子還是實在的舊有味道,多涵菜少肉多,感覺清新,加上店子的必食辣菜莆,也不錯喔。。。

朋友的椰菜餃38十隻
我的韭菜湯餃37十隻
2016-09-11 1254 瀏覽
係太子學日文的我,有時都會係太子搵下野食得知學校附近有間開業十多年又幾出名的專賣餃子店,所以有日學完日文之後就去試下啦我和同學晚上7點幾黎到,門外已大排長龍,前面起碼有十幾個人等緊,今日仲要係平日,係咪真係咁美味先🤔等了30分鐘,終於有得入去啦😁店裡主要賣3款餃子,有韮菜肉餃、雲耳椰菜肉餃和白菜肉餃本來我們想3款都試下,又想試煎的,又想試湯的,但白菜肉餃已賣光了😫我和同學平時都比較喜歡吃韮菜餃,所以就叫了一碗湯韮菜肉餃($37)和煎雙拼雲耳椰菜肉餃和韮菜肉餃($39)湯韮菜肉餃($37)餃子最重要是皮薄餡靚,而美味餃子店真的名符其實的貨真價實!👍🏻店家一直主張手工餃子,因為口感比機器造的比較好餃子每粒餃子都大大隻,比坊間很多賣餃子的都要大,連湯匙都大過了😳軟薄的餃子皮滿載着鹹香的韮菜餡料餡料鹹香適中,韮菜新鮮爽脆但喜歡重口味的同學就覺得味道比較淡而我就覺得味道剛好,自然而不造作😏餃子手工固然重要,但湯底亦都唔惹少野葛菜煲生魚豬骨湯,看得泛出來的油脂不多,味道清新脫俗唔得閒煲湯的話,黎飲碗老火湯都不錯呢😂煎雙拼雲耳椰菜肉餃和韮菜肉餃($39)每隻餃子餡料都十分平均,不多不少,可見其店家的
係太子學日文的我,有時都會係太子搵下野食

店裡主要賣3款餃子,有韮菜肉餃、雲耳椰菜肉餃和白菜肉餃
本來我們想3款都試下,又想試煎的,又想試湯的,
但白菜肉餃已賣光了😫

湯韮菜肉餃($37)
店家一直主張手工餃子,因為口感比機器造的比較好
餃子
軟薄的餃子皮滿載着鹹香的韮菜餡料
餡料鹹香適中,韮菜新鮮爽脆
但喜歡重口味的同學就覺得味道比較淡
而我就覺得味道剛好,自然而不造作😏
餃子手工固然重要,但湯底亦都唔惹少
野葛菜煲生魚豬骨湯,看得泛出來的油脂不多,味道清新脫俗
湯韮菜肉餃
唔得閒煲湯的話,黎飲碗老火湯都不錯呢😂

煎雙拼雲耳椰菜肉餃和韮菜肉餃($39)
煎雙拼雲耳椰菜肉餃和韮菜肉餃
每隻餃子餡料都十分平均,不多不少,可見其店家的手造功夫🤓
煎餃和湯餃口感截然不同,
外皮煎得香脆可口,睇得出餡料十足
個人覺得煎或湯韮菜肉餃都好😋
但口感上,韮菜肉餃餡料較為爽脆有嚼勁,雲耳椰菜餡則比較軟腍
煎雙拼雲耳椰菜肉餃和韮菜肉餃
另外,店家最出名的就是辣菜脯,配煎餅子就最惹味!少少辣,只是油也多,如果可以少一點油會比較好呢!😆
辣菜脯
辣菜脯
整體來說,平民價$37-$39有十隻手工精美的餃子,
味道不俗,認真「美味」,都算物超所值!🤑
而且店裡還有生餃子可買回家呢,一打餃子$32-33
現在坊間有很多賣生雲吞餃子的一打都要$40以上,所以美味餃子店真的非常便宜!難怪不少食客都食完又打包走,下次我都要試下~🙈😁
2016-09-10
30 分鐘 (堂食)
  • 韮菜肉餃
2016-09-07 886 瀏覽
同朋友去咗食美味餃子店,湯餃揀咗雲耳椰菜肉餃拼白菜肉餃,大小算歸一,形狀就有啲唔均勻,應該係放湯煮嗰陣煮到變咗少少形,係非常隨意嘅手作感。 餃皮厚薄適中軟熟,蔬菜比例較多,我都幾鍾意呢種菜比肉多嘅餃子,佢嘅調味唔濃但夠味,肉餡鬆化而冇較難咀嚼嘅肥膏,白菜清新討好,雲耳椰菜脆身同較濕潤多汁。湯底係野葛菜煲生魚豬骨湯,都飲到少少魚香,飲完亦冇口渴感,感覺唔錯。 凍豆漿,聲稱係佢哋自家製作,甜度唔高,豆香唔重,純粹為解暑。同朋友分別食過煎餃同湯餃,感覺上煎餃比較美味,但就較熱氣,湯餃就可同時飲湯同相對較健康。
湯餃

湯餃
2016-09-06 502 瀏覽
美味餃子店係米真係甘美味?去太子找朋友順便食晚飯在openrice找到頗多好評的餃子店而且睇相賣相幾吸引所以缺決定黎試一試差不多八點到達黎遠已經有十多人輪候心諗唔係真係甘好食?好彩輪候時間不長大概十五分鐘便有位置了除了餃子外,鋪店還有售賣麵食同野葛菜煲生魚豬骨湯但叫得美味餃子店當然係食餃子啦餃子可以選擇煎餃同湯餃有三種口味,分別係白菜豬肉,韮菜豬肉同雲耳椰菜拼豬肉可惜當日白菜豬肉已經賣曬所以便點了一客大既韮菜湯餃同一客煎椰菜雲耳豬肉拼韮菜餃韮菜豬肉餃子脹卜卜湯餃餃子算是皮薄餡料足而且餡料多菜少肉岩曬小妹湯底係招牌野葛菜煲生魚豬骨湯湯好有住家湯既味道,唔會係味精味抵讚既係一啲都唔油而且可以飲到魚味,一啲都唔腥小妹中意加埋佢既菜甫一齊食,好味椰菜豬菜拼韮菜豬肉煎餃餃子煎得幾靚隻隻都呈金黃色,亦唔會煎到好乾雖然比較油,但小妹喜歡吃香口野所以俾4粒星椰菜餃亦是多菜少肉雲耳味唔算突出相比之下椰菜餃比韮菜餃清淡但味道也不俗總體來說,味道不錯如果輪候時間不長,可以一試
美味餃子店

係米真係甘美味?

去太子找朋友順便食晚飯

在openrice找到頗多好評的餃子店

而且睇相賣相幾吸引

所以缺決定黎試一試

差不多八點到達

黎遠已經有十多人輪候

心諗唔係真係甘好食?

好彩輪候時間不長大概十五分鐘便有位置了

除了餃子外,鋪店還有售賣麵食同野葛菜煲生魚豬骨湯

但叫得美味餃子店當然係食餃子啦

餃子可以選擇煎餃同湯餃

有三種口味,分別係白菜豬肉,韮菜豬肉同雲耳椰菜拼豬肉

可惜當日白菜豬肉已經賣曬

所以便點了一客大既韮菜湯餃

同一客煎椰菜雲耳豬肉拼韮菜餃韮菜豬肉
餃子脹卜卜

湯餃餃子算是皮薄餡料足

而且餡料多菜少肉岩曬小妹

湯底係招牌野葛菜煲生魚豬骨湯

湯好有住家湯既味道,

唔會係味精味

抵讚既係一啲都唔油

而且可以飲到魚味,一啲都唔腥

小妹中意加埋佢既菜甫一齊食,好味

韮菜豬肉煎餃
椰菜煎餃
餃子煎得幾靚隻隻都呈金黃色,

亦唔會煎到好乾雖然比較油,

但小妹喜歡吃香口野

所以俾4粒星

椰菜餃亦是多菜少肉

雲耳味唔算突出

相比之下椰菜餃比韮菜餃清淡

但味道也不俗

總體來說,味道不錯

如果輪候時間不長,可以一試
2016-08-29
15 分鐘 (堂食)
韮菜豬肉煎餃
  • 韮菜餃
2016-09-06 273 瀏覽
本身對餃子無咩興趣 但自從朋友帶我去食呢間餃子之後 就愛上左即叫即整 有湯餃同煎餃 湯餃既湯係魚湯黎 都超好飲 每次去食都會飲哂成碗不過唔好甘夜去 由其星期五同六晚 (星期日休息) 因為會好快賣哂 可以既打個電話去問下仲有無餃子食好d

5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 雲耳椰菜湯餃
  • 煎韭菜餃