2018-04-28 267 瀏覽
維記豬潤麵我相信無人又唔識佢,係深水埗都有三間分店之前長期湯底好淡,所以好耐無食。但最近朋友又話食午餐,所以就是但啦....點知終於去番以前的濃濃🐷潤湯👍🏼正無令我失望呀!
2018-04-19 347 瀏覽
由細食到大嘅維記,自從開始多人到排長龍之後就冇左食過。今日心血來潮想試下水準有冇保留得住,就決定比多次機會佢。下畫時間唔算多人,排五分鐘左右已經入得。同以往一樣,都係為左一碗潤牛,不過記得麵底通常都過稔,所以都係叫通粉算了。雖然牛肉同豬潤都係好多同埋一啲都唔會老,但係湯底就冇以前咁夠味,以前係好夠薑,面頭好多泡泡架😔 如果要排隊等嘅,又好似唔係好值嚕,依家已經係名過於實~ 如果唔洗等,當係快餐都可以多個選擇~
由細食到大嘅維記,自從開始多人到排長龍之後就冇左食過。

豬潤牛肉通粉

2018-04-14
豬潤牛肉通粉
  • 豬潤牛肉麵
2018-04-18 225 瀏覽
一般較舊式老店的裝潢,但食客人頭湧湧,都要排隊的,今日也慕名而來,下午一點多果然已經爆滿!看看餐牌,食物種類不多,但價錢相宜,要了碗出名的豬潤牛肉蛋麵鐘意食牛肉的人一定吾好錯過,這裡十桌有9桌都叫同款就可想而知有幾受歡迎啦豬潤牛肉蛋麵,豬膶好味就唔使講,厚厚哋。唔係出面有啲薄到唔知食緊咩咁,爽口,唔會有一陣味咁!荷包蛋香滑,麵是出前一丁麵,麵煮得剛剛好,不會太硬也不會太軟,但係呢度真係真材實料,沒太裝潢的小店有這水準!
2018-04-14 253 瀏覽
幾乎每次去深水埗都會去食既維記咖啡粉麵🤤🤤🤤🤤🤤真心推薦👍🏽👍🏽👍🏽佢最出名既係咖央西多,豬潤麵,同牛肉麵🍜而我每次都會叫豬潤麵同咖央西多一個麵要$30,咖央西多就係$19唔食肉既有雙蛋麵可以選擇🍳如果食齋既就唔得喇,因為個湯始終都會混左少少肉係裡面~一碗豬潤麵有好多豬潤,湯底好味,豬潤爽口,好中意食🤤🤤🤤友人食雙蛋麵,個湯既味道真係幾吸引🤤🤤咖央西多唔記得影相,一上就急不及待食左😂食完要認真做下運動😂
佢最出名既係咖央西多,豬潤麵,同牛肉麵🍜
而我每次都會叫豬潤麵同咖央西多
一個麵要$30,咖央西多就係$19
唔食肉既有雙蛋麵可以選擇🍳
如果食齋既就唔得喇,因為個湯始終都會混左少少肉係裡面~

一碗豬潤麵有好多豬潤,湯底好味,豬潤爽口,好中意食🤤🤤🤤

友人食雙蛋麵,個湯既味道真係幾吸引🤤🤤
咖央西多唔記得影相,一上就急不及待食左😂
食完要認真做下運動😂
2018-04-07 528 瀏覽
每次去到深水埗,無論係為咗買嘢定係咁岩經過,都忍唔住要去排一排維記。維記有三間鋪頭,所以要排嘅話都唔需要花好多時間。今次嗌咗咖央西多同蛋牛米,米粉湯底有一如以往嘅清香,由於碗米粉係即煮,熱辣辣更加好味但煎蛋就乾左少少,不過整體都係好味嘅!
但煎蛋就乾左少少,不過整體都係好味嘅!
咖央西多
牛肉麵
咖央西多
牛肉麵
  • 潤牛麵
  • 凍奶茶
  • 牛肉米
2018-04-06 217 瀏覽
真係好多豬膶, 成碗都係豬膶,呢多年都冇話偷工減料,其實平時好少食內臟,但呢間心但真心好食忍唔住又行左去。個湯超濃, 出面茶餐廳好少咁濃,係切得大塊左少少, 不過就係佢厚身得好食, 夾公仔麵或米粉真一流, 果然係老字號。 若果覺得公仔麵唔夠飽可以加個咖央多士。
午餐
2018-04-06 146 瀏覽
今日黎到深水埗搵下野食,見好耐無食維記,咁入去食啦,難得一黎到就有位維記最出名的就是豬潤麵,咁就整番1碗啦整碗麵都鋪滿了豬潤,絕對貨真價實仲要豬潤絕對爽滑,完全沒有豬潤的腥味,豬潤份量又唔少,食完都飽了~~

維記最出名的就是豬潤麵,咁就整番1碗啦
整碗麵都鋪滿了豬潤,絕對貨真價實
2018-04-04 241 瀏覽
沖住網上食評而來,一個大肚婆吃一碗豬潤麵和咖央西多,會不會吃太多?碗豬潤麵界於3-4分之間,4分係因為佢足料,面底和豬潤都爽口,3分是因為覺得佢既湯底偏喊。可能大部分香港人都鍾意吃重口味,一圍台裡面有幾個女仔都話專門來深水埗吃佢既麵,仲不停咁話最愛佢既湯底本以為吃要個麵好飽,會吃5落個多士,吃下吃下,又吃完了。多士幾好,炸得剛剛好,感覺不會太上火,今日的份量應該2人吃⋯⋯我覺得哩餐,沒什麼驚喜之處,試過就算
我覺得哩餐,沒什麼驚喜之處,試過就算
2018-04-04
1 分鐘 (堂食)
2018-03-31 165 瀏覽
各位你好,本人一向愛同朋友週圍找嘢食,今晚有個朋友推介去深水埗維記咖啡粉麵,因為我的朋友知道我是豬潤愛好者。這一家我印象中,好久之前曾經食過的。今晚去食,感覺很好,豬潤很多,湯底很入味。還有咖央多士。味道很好食,價錢很合理,所以在此推介給各方好友,尤其爱吃豬潤的人士。
2018-03-31
10 分鐘 (堂食)
2018-03-29 148 瀏覽
深水埗食肆林立,有地道、有新派,美食數之不盡!要選地道最出名的,䇄立多年的維記一定佔一席位。這裡最出名非豬潤麵及咖央多士莫屬~維記有三間店舖,其中兩間在福榮街,雖然幫襯的人很多,但大家都好醒目食完就走,等候時間不會太長。餐肉豬膶麵通粉,滿滿的豬潤及通粉,餐肉有兩大塊,貨真價實~湯底有豬膶的精華,夠晒味,一啖通粉一啖豬潤,很爽!豬潤份量多,爽滑沒有過韌,亦沒有腥味!吃罷後快快走人,無謂阻礙其他排隊的食客。

餐肉豬膶麵通粉,滿滿的豬潤及通粉,餐肉有兩大塊,貨真價實~

吃罷後快快走人,無謂阻礙其他排隊的食客。
2018-03-26
2018-03-25 175 瀏覽
$30雖然維記出名食豬潤米但係今次突然想食牛🤣如果大家怕韌肉嘅話千其唔好嗌呢個因為維記嘅牛肉真係好韌👅加上佢係好大片嘅所以真係要咀嚼十分鐘先吞得到🤣不過我真係好鍾意個薑湯底如果可以再薑啲就好🤤
[牛肉米] $30
所以真係要咀嚼十分鐘先吞得到🤣
不過我真係好鍾意個薑湯底
如果可以再薑啲就好🤤
2018-03-24 142 瀏覽
喺我腦中最出名嘅豬潤面,莫過於呢一間維記食豬潤麵,係不二之選。今次我亦都嗌咗個豬潤麵加腸仔,豬膶湯及豬膶好好味,啲面都好爽身,但奈何條腸仔係純粹有個咬感 但就冇味道嘅。所以係食唔出究竟係咩牌子腸仔。我覺得係需要改善,另外,因為唔係套餐所以嗌咗杯凍奶茶,凍奶茶係好味嘅。女朋友都嗌咗豬膶麵加餐肉,同埋都係凍奶茶。盛惠96個大洋。都可以接受。食物方面亦都可以接受嘅除咗條腸仔呀!

2018-03-17
$43 (早餐)
  • 凍奶茶
2018-03-08 364 瀏覽
維記咖啡粉麵,今日越左幾個朋友一齊下午茶,推薦豬潤麵/米,就算本來唔中意食豬潤噶都都對豬潤有另眼相看。距豬潤好入味,好爽,剛剛熟,湯底好濃豬潤湯,我就喜歡加辣醬食過癮。之後叫左2份多士,都好好味,有野食再加埋杯奶茶,我朋友距地就喜歡咖啡,如果喜歡咖啡你地就會覺得距地咖啡唔錯,不過我偏愛奶茶,舔舔滑滑的,最緊要係飲完唔會訓唔著。不過次次來都要排隊等位,就算距依家開到幾個舖都好多時要等,仲見多左好多大陸客。等位更加長時間啦
2018-03-04 627 瀏覽
其實平時真的很少機會過來深水埗這個地方,這天難得過來當然要吃飽才離開嘛!首先想到這家餐廳的豬潤麵,所以很快決定好!來到的時間尚早,等候的時間不算很久~大概5分鐘左右已經可以入座。餐點都寫在牆上的白板上~沒有套餐,全部都是單點價格。先來 - 凍奶茶 ($15) 奶味偏重一點,有少少的茶香~甜度亦適中。咖央多 ($13) - 這個在很多新式的茶餐廳已經很少機會吃得多,這裡有當然要點吧!香脆的多士塗上了味道不會太甜的咖央醬。下次再來應該吃咖央西多呢 >< 重點想吃的當然是這碗 豬潤麵 ($30)豬潤雖然是薄切,不過一碗中有很多!咬起來很軟稔,吃落也沒有腥味。麵條也不會煮得太稔,湯的濃度也剛剛好。相較之下~ 旦牛麵 ($33) 反而好像比較貴呢而且貌相看起來也不太討好 ...
首先想到這家餐廳的豬潤麵,所以很快決定好!
餐點都寫在牆上的白板上~沒有套餐,全部都是單點價格。
先來 - 凍奶茶 ($15)
奶味偏重一點,有少少的茶香~甜度亦適中。
凍奶茶
咖央多
重點想吃的當然是這碗 豬潤麵 ($30)
麵條也不會煮得太稔,湯的濃度也剛剛好。
相較之下~ 旦牛麵 ($33) 反而好像比較貴呢
而且貌相看起來也不太討好 ...
旦牛麵
2018-02-24
5 分鐘 (堂食)
$53 (早餐)
咖央多
2018-03-03 303 瀏覽
雖然食落唔會覺得驚為天人,但一諗起豬潤麵就一定係諗起維記。其實佢真係好足料、好大兜(張相係食左一半先影,所以得返幾件豬潤😂),因為我唔太食豬潤,所以叫左餐蛋麵,再偷男朋友d豬潤食幾件就算😂呢度既豬潤無好大陣內臟腥臭味,好易入口,湯底鮮甜,d 辣椒油好香,落幾滴已經有畫龍點睛之效👍🏼👍🏼