2021-06-04 0 瀏覽
今日跟親愛的走遠一點吃早餐深水埗 西九龍中心 這一帶很久沒來的一個地方前陣子朋友才跟在下提到今天就自己親臨了過街走巷轉了幾個灣來到這家維記親愛的說以前是不錯吃的就來試試 😊坐下店員便一直站在旁問我們要什麼在下很不喜歡這種壓力會使我完全不想想幸好親愛的在幫在下選了碗豬潤麵 $32嗯..原來豬潤是長這樣的🤔(看起來跟豬肝很像?)親愛的溫馨提示麵是超級熱的對 看到很濃密的白煙無間斷地散發著見狀在下還是乖乖坐著等親愛的就點了碗牛蛋麵 $35等待麵冷卻期間我們加點了份咖央西多士 $19在等的途中發現這裡的店員好厲害可以一次記住3張枱的Order 👍只是出餐是都忘記枱號和點餐客人的先後次序 🤣其實 紙筆記一下有那麼難嗎..算吧 那不是重點等了陣還是散著密密白煙的豬潤麵在下要咬你了先吃餸吧 沒泡著湯應該容易入口點不怕燙到而在下依然小心翼翼細口吃著事關昨日被熱茶燙痛了我可憐的喵喵舌頭👅在下今天也乖乖沒加辣學習一下品嚐人家的真材實料的原味吧嗯..結論是重口味的在下覺得好像沒什麼味😶而且因為待涼 麵都泡脹了口感也變得沒很好有條喵喵舌頭好像不是件好事?吃完後白煙依舊散著..好恐怖😅西多士也終於到了因為第一份
今日跟親愛的走遠一點吃早餐

會使我完全不想想
幸好親愛的在
幫在下選了碗豬潤麵 $32
嗯..原來豬潤是長這樣的🤔
(看起來跟豬肝很像?)
親愛的溫馨提示

在等的途中發現
這裡的店員好厲害
可以一次記住3張枱的Order 👍
只是出餐是都忘記枱號和點餐客人的先後次序 🤣
其實 紙筆記一下有那麼難嗎..
算吧 那不是重點
嗯..
結論是重口味的在下覺得好像沒什麼味😶
而且因為待涼 麵都泡脹了
口感也變得沒很好
有條喵喵舌頭好像不是件好事?
吃完後白煙依舊散著..

好恐怖😅

新式的西多越來越多不同口味
暫時討得在下歡喜的卻只有沙牛西多
或許在下是真的不愛甜食吧
2021-06-04
$50 (早餐)
2021-05-30 0 瀏覽
聽咗深水埗維記豬膶麵好多年,之前幾次去都大排長龍。今日唔覺意係lunch time經過,完全唔使排隊之外仲即刻有位坐。諗都唔使諗即刻入去!牆上餐單都係嗰幾樣,咁梗係笑咗出名嘅食物啦。嗱嗱臨叫咗一碗牛膶麵同埋凍奶茶少甜。唔使5分鐘碗牛膶麵就出現面前,碗上面好多泡泡😅,牛肉同豬膶片片好薄,考功夫切嘅又容易淥熟,但我個人比較鍾意厚切有口感!我唔敢講係超好食,但係亦都唔難食!有啲似阿媽喺屋企整俾你食嗰啲。如果未食過而行過又唔使排隊,係可以坐低叫碗嚟試吓!深水埗特色食品嘛!
牆上餐單都係嗰幾樣,咁梗係笑咗出名嘅食物啦。
嗱嗱臨叫咗一碗牛膶麵同埋凍奶茶少甜。
為食貓🐱本身都幾鍾意食豬潤🐷 屋企耐唔耐都會煮,今次就睇下出面嘅豬潤同屋企有咩分別啦~維記咖啡粉麵位於文記斜對面,平日中午去食,等一分鐘左右就有位啦~疫情期間呢間餐廳都有用隔板,對於茶餐廳黎講,座位算鬆動👍🏻今次為食貓🐱嗌咗佢最出名嘅豬潤麵($32)同咖央西多士($19)豬潤麵嘅麵原來係公仔麵。為食貓🐱孤陋寡聞,見到有啲驚訝🙈見到佢嗰樣覺得無咩特別,食落嗰麵比豬潤更有驚喜!為食貓🐱最care麵嘅質地同煙韌度,本身唔太鍾意公仔麵嘅🐱,都覺得好食😋 估唔到嗰麵都幾match嗰湯底!豬潤就正常發揮,啱啱熟、唔會太硬,但薄咗少少🤌🏻 (見其他食評話以前厚啲㗎😖) 豬潤湯底就畀🐱飲曬~ 湯底望落去好清澈、飲落啖啖濃味嘅豬潤,而且唔會太咸👍🏻熱辣辣、金黃色嘅咖央西多士🧇蛋味好濃,咖央醬唔算太多,西多士亦唔會太厚,咬落去feel到有水準👍🏻 每張枱都有糖漿供應,想加幾多都得。但個人覺得唔加糖漿冇咁膩,啱啱好👌🏻 加完之後反而冚咗咖央醬嘅味。 (但係🐱都係掛住蘇媽蘇媽嘅咖央多士😅)------------------------------美味指數:🤤🤤🤤🤤抵食指數:💸💸💸💸環境質素:✨✨✨服務質素:

豬潤麵

熱辣辣、金黃色咖央西多士🧇蛋味好濃,咖央醬唔算太多,西多士亦唔會太厚,咬落去feel到有水準👍🏻 每張枱都有糖漿供應,想加幾多都得。但個人覺得唔加糖漿冇咁膩,啱啱好👌🏻 加完之後反而冚咗咖央醬嘅味。 (但係🐱都係掛住蘇媽蘇媽嘅咖央多士😅)

美味指數:🤤🤤🤤🤤

抵食指數:💸💸💸💸

環境質素:✨✨✨

服務質素:👑👑👑

(5分為滿分)

鍾意為食🐱既食評/想了解多啲為食🐱&為食🐷 日常會食啲咩,就快d follow 我哋啦!✨

附上餐牌供參考

2021-05-25
豬潤麵
2021-04-29 235 瀏覽
相信每一位客人都會為維記侍應、廚房同水吧嘅驚人記憶力嘆為觀止😂基本你落完單,侍應一叫大嗌,成份餐會準確不偏不倚地送到你面前!好幾年無食,今日到此再嘗泡泡潤牛米依舊好味👍🏻仲有即叫即做咖央多同凍鴛鴦👍🏻👍🏻都係水準之作!

2021-04-27
$50 (早餐)
2021-04-14 371 瀏覽
深水埗呢間維記一直都好出名,好多人專登黎到叫碗豬膶麵食下~咁啱今日無乜人係門口排隊,咁就入去食返碗麵喇😋😋😋佢既餐牌係擺咗係牆上,而食物既選擇都唔多,主要係食豬膶,睇吓係配咩麵底,最多都係有埋咖央多士。其實咁就反映左佢只係賣豬膶麵就已經夠,證明生意唔錯👍🏻今次就叫左碗膶牛麵($35),碗麵整體賣相唔錯,有啲豬膶麵碗麵上面會有好多泡,但呢間既就應該舀走咗啲泡,令到個湯底比較清。飲第一啖湯就已經有幾重既豬膶味,湯底亦應該有落薑絲,所以飲落夠甜。而牛肉同豬膶亦都夠腍,豬膶唔會有種好腥既味道,呢樣係處理得好好👍🏻亦係佢出名既原因。但係今次食就略嫌佢既豬膶切得太薄,食落口感就差啲,不過以佢呢個價錢嚟講就算啦~總結呢間餐廳無論價錢,味道,份量都幾好👍🏻$35呢個價錢算係走平民路線,CP值亦夠👍🏻👍🏻值得比鐘意食豬膶既朋友過黎一試😋😋

2021-04-14
2021-04-04 300 瀏覽
相信係香港人都會聽過維記豬潤麵❤️❤️而且相信好多人都會食過但作為香港人嘅我竟然未食過所以我決定今次嚟到深水埗排隊都要食一次去到已經見到大排長龍啦🥲🥲🥲冇計啦決定咗就一定要排隊等咗大概20分鐘左右就有位其實呢度嘅食物選擇唔多 加上嚟得一定係食豬潤由於我麻麻哋啲面 我就叫左碗豬潤米粉✌🏻✌🏻嗌完嘢食好快就到佢啲豬潤真係超級多 仲要件件都好大件啲豬潤吸哂啲湯底 令到啲豬潤好入味食完再食不停咁食 以佢嘅米粉煮得亦都唔會好冧口感好好 個湯底有齊晒豬潤嘅味 唔怪之得佢咁多人排隊😂😂😂我覺得排一個鐘頭都值不過大家要坐就坐得真係唔係好舒服
相信係香港人都會聽過維記豬潤麵❤️❤️
食完再食不停咁食 以佢嘅米粉煮得亦都唔會好冧
不過大家要坐就坐得真係唔係好舒服
2021-04-04
  • 豬潤米
幾年前成日都黎食係一碗好好食嘅豬潤通,當時嘅豬潤厚,食落去爽滑,有將豬潤睥水。每次黎深水埗都一定必食。今日再黎食,本來非常期待。上枱賣相唔靚就一直都係嘅,所以冇咩所謂。點知連內涵都冇,啲豬潤竟然每一舊都又薄又硬又苦,成個素質都差好遠。實在唔理解點解本來一碗好好嘅豬潤通可以退步成咁,好明顯冇心做。如果唔係點可能一碗咁嘅素質嘅通粉都仲可以放上枱俾客人食 曾經係一間好識整豬潤嘅店,宜家係一間完全唔識整豬潤嘅店,同煲完湯嘅豬潤冇分別。非常之失望,又少咗一間好食嘅店!

2021-03-31
2021-04-02 209 瀏覽
每隔一排就一定要返去食豬潤米每隔一排都一定會返去食豬潤牛肉米,因為出邊真係食唔到一間豬潤麵係可以咁濃味嘅湯底。每一次我都一定會將碗湯一滴不留咁飲晒佢,因為飲得出湯底係用上非常非常多嘅豬潤熬製而成。豬潤非常有口感,好新鮮、一啲腥味都唔會有。已佢人流咁多,所以豬膶真係新鮮,即叫即煮,有時豬膶上枱仲有少少血紅色,要浸落啲熱辣辣湯到令到佢熟啲我先會食。牛肉有牛味,口感比較鬆,唔會有筋。想讚下價錢真係好抵食,豬膶同牛肉份量非常之多!今次仲要加埋午餐肉,真係捧住個肚走。

牛肉有牛味,口感比較鬆,唔會有筋。
2021-03-28 208 瀏覽
放假到深水埗買電腦用品, 經過維記咖啡粉麵, 就入去食下午茶。 大約下午5點幾好快就吃晚餐,所以下午茶就食少少,蛋牛治$19、西多士$19、煲鮮奶$15、凍咖啡$15。 蛋牛治味道正常,普普通通沒有特別。西多士與糖漿融為一體, 味道不會太甜。 煲鮮奶溫度夠熱, 凍咖啡淡而無味, 好像飲啡水。😊其實以前都食過幾次, 食物味道正常, 不過今次對咖啡就有點失望。🍴維記咖啡粉麵地址: 深水埗福榮街62號及66號地下/ 北河街165-167號地下D號

維記咖啡粉麵
蛋牛治$19、西多士$19、煲鮮奶$15、凍咖啡$15
西多士
蛋牛治
2021-03-27
蛋牛治
2021-03-17 199 瀏覽
這一家應該也是老字號,沒有疫情前,放假去吃,永遠都是大排長龍,就算在疫情期間也會有一些人在排隊他們家最著名的就是這個豬潤面🐽🐽🐽還有他家的芥央多士另外也有腸仔/午餐肉/牛肉,還有其他別的配料我這次點的是芥央西多士,差不多十桌裏面有七八座,也有點這個有蛋的香味,還有脆脆的邊,中間的芥央醬,甜甜的配搭的非常好吃有通心粉/米粉/公仔面也可以雙拼三拼四拼,加錢就可以了以形補形這個補血豬潤面真的很好吃

他們家最著名的就是這個豬潤面🐽🐽🐽
還有他家的芥央多士

另外也有腸仔/午餐肉/牛肉,還有其他別的配料

我這次點的是芥央西多士,差不多十桌裏面有七八座,也有點這個

有通心粉/米粉/公仔面
也可以雙拼三拼四拼,加錢就可以了

以形補形

這個補血豬潤面真的很好吃
  • 咖央西多士
  • 豬潤麵
  • 咖央多士
2021-03-17 143 瀏覽
不管是外帶還是堂食,這家店一直都維持長長的人龍,可想而知它的味道保證,這次點了招牌的咖央西多士、牛肉午餐肉通粉跟凍檸茶。雖然我還是比較喜歡傳統夾花生醬的西多士,但用咖央來做夾層還是挺新穎有風味的,點是超級邪惡!反正我跟我朋友都很喜歡這個口味,一下子就已經把盤子清光了🤣🤣不過牛肉通粉的湯底才是精髓所有,用牛肉豬肝熬成的,很有味道的湯,不用加任何的辣椒醬都已經很足夠了,最後茶味偏重的凍檸茶絕對是我的愛❣

牛餐通
牛餐通
2021-03-12 177 瀏覽
放工出深水埗食維記 ,豬潤麵$30,湯頭來說跟小時候常吃的豬肝湯非常相似,維記一定要食豬潤麵, 豬膶麵系招牌,上得好快,整得好食,但膶厚身啲就好啦!!咖央西多士$19,金黃酥軟,也沒有挾帶多餘的殘油,內餡的咖央據說是自家製!
放工出深水埗食維記 ,

咖央多
2019-04-23
咖央多
  • 豬潤麵
2021-03-10 127 瀏覽
黎到深水埗就必定要食維記嘅豬膶牛肉公仔麵,加吔多士,真係超級好味,豬潤超級爽,配埋公仔麵真係一流,唯獨飲品要散叫!依家去多數都不用排隊很快有位,不用等太久!大家不妨試一試
大家不妨試一試
2020-12-20 510 瀏覽
維記咖啡粉麵都可以算係由細食到大,基本上去親深水埗,九成都會揀食維記,就算佢地長期都要排隊;呢日同樣,即使受到疫情影響,限二人,人氣不減,都係要等位,但都無損我地想食嘅意欲;味道無咩點變,不過牛肉同豬潤唔知係來貨轉左、定係煮耐左,覺得肉好鞋,無以前咁好食;而落單姐姐都唔再好似以前咁快而準、竟然落錯單,咁多年黎都真係第一次,以前全場爆滿搭哂枱都唔會落錯單,反而宜家因為疫情限聚,人少左,坐疏左,反而姐姐記性都差左🙈餐牛米餐潤米

餐牛米

餐潤米
2020-12-19
2020-12-17 309 瀏覽
隔左一星期食左兩次嘅豬潤麵。湯都好有味,唔會好咸,唔咪精!一食豬潤,唔知點解豬潤可以咁爽口!一碗麵好大碗!豬潤又比好多!第二次點左豬潤牛肉麵,連牛肉都好滑好嫩!第一次試咖吔多一般,但第二次叫西多就好好食!
隔左一星期食左兩次嘅豬潤麵。
湯都好有味,唔會好咸,唔咪精!
一食豬潤,唔知點解豬潤可以咁爽口!
一碗麵好大碗!豬潤又比好多!
第二次點左豬潤牛肉麵,
連牛肉都好滑好嫩!
第一次試咖吔多一般,但第二次叫西多就好好食!