5天前 0 瀏覽
今日第一次去到深水PO幫襯呢間好出名食豬潤麵朋友食豬牛米,我點左牛麵(本身唔like豬潤),另加西多咖央,凍奶茶外賣拎走,無係果度食,上左朋友屋企食,只不過係行2條街,好近咁食啦,食左個麵先,哇個麵淋到丫,係發脹而且淋,omg我唔知係果度即場食會唔會好啲啦,只係相隔我諗5分鐘已經咁不過佢係普通大光麵,係差架喇(個麵)咁我試佢個牛肉啦,正常,無特別,即係唔會話好好食,唔係特別嫩然後我試朋友個米粉,呢個就好硬身,硬到好似未熟咁既食咖央西多,我心諗呢個係最OK,點知無我幻想果種咖央味道,純甜,蛋香係有既奶茶正常總括黎講,唔係話失望,無期望,不過係令人難明點解排晒隊潮聖
今日第一次去到深水PO幫襯呢間好出名食豬潤麵
咁食啦,食左個麵先,哇個麵淋到丫,係發脹而且淋,omg
我唔知係果度即場食會唔會好啲啦,只係相隔我諗5分鐘已經咁
不過佢係普通大光麵,係差架喇(個麵)
然後我試朋友個米粉,呢個就好硬身,硬到好似未熟咁既
奶茶正常
總括黎講,唔係話失望,無期望,不過係令人難明點解排晒隊潮聖
2020-11-22
2020-11-14 0 瀏覽
用家個人感受,不是打手!7️⃣0️⃣位置,深水埗地鐵站出,行過去5分鐘,唔難搵嘅,學生時代經常去。4️⃣0️⃣裝修,茶餐廳格局,感覺唔係好乾淨,坐得唔舒服㗎,食回憶咋。今日大約5:15pm去到,無乜人,入去坐低叫野,叫晒野即收錢,心知不妙,原來話拉閘關門(白色台個間舖),唔係掛,叫晒野先講,早知我唔食啦。6️⃣0️⃣招呼,落單姨姨都ok,食物好快到,食咗5分鐘咋走啦,阻人收工感。3️⃣0️⃣豬膶米$32,可能趕收工,無講錯,大約5:15pm話拉閘,只得2塊大小小嘅豬膶(睇相),其他都係散修修的,又無味,連基本薑味都無呀,痴線,衰過湯渣。4️⃣0️⃣凍啡$15,完全無啡味,奶水糖水,又賴關門事吧。❣️2️⃣0️⃣CP值,兩叄年前去完之後,已經同自己講維記已走晒樣。今日路經,又心癢癢再吃,完全失望到極點,發誓唔會再去。下午5:15pm幫襯,埋單$47。
用家個人感受,不是打手!

3️⃣0️⃣

4️⃣0️⃣
凍啡$15,完全無啡味,奶水糖水,又賴關門事吧。

2020-11-12
2020-10-12 456 瀏覽
由細食到大,由一間舖食到三間舖,隨住日子,無可否認係無以前咁好食,始終難逃小店擴張質素下跌嘅定律🤷🏼‍♂️。紅日晨早7點半嚟到,懷緬一下舊史😆諗左陣入舊舖定新舖好,最後決定後者諗住水準好啲,點知錯哂😭。習慣叫招牌豬潤牛肉麵($35)😋樓面阿姐就例牌對廚房大嗌「潤牛麵」,勁有feel!幾廿年無變過🤣。麵好快到,超滾超熱噴哂煙🍲食麵就係要咁嘅感覺❗️飲啖原味湯先,好淡😩😖😣😅同以前差好遠,灰左😐。不過‼️麵底保持硬度有咬口,推介大家倒啲枱面嘅豉油係匙羹,再夾啲麵點豉油食😬豉油香真係好正㗎!牛肉豬潤份量俾得幾多,牛肉嫩得嚟唔係話用粉拿得太犀利嗰種,good,豬潤一貫薄片,帶薑絲薑味,師傅處理豬潤時間控制到位,輕輕灼一灼唔會過老柴口,仲食到爽口同濃濃潤香!唔使排隊的話,得閒嚟懷緬過去都OK嘅!🤪

唔使排隊的話,得閒嚟懷緬過去都OK嘅!🤪
2020-09-18 420 瀏覽
深水埗老舖多美食多,維記係我每次黎必食餐廳之一~ 一碗熱騰騰的豬潤牛米,補充鐵質一流!每次黎我都一定叫豬潤牛米,個豬潤血水湯底雖然諗落唔多乾淨,但就係令人忍唔住一飲再飲,食到咁上下再加辣椒油,正!加埋杯香港味道凍奶茶,店舖格局加香港味道,無得輸!

加埋杯香港味道凍奶茶,店舖格局加香港味道,無得輸!
2020-09-10 401 瀏覽
難得出一轉深水埗 梗係係附近搵食誤打誤撞行咗去維記咖啡粉麵店的門口 見有人龍心諗:應該係人氣食店 "就試一試你啦",然後就走咗去排隊。叫咗一碗粉+凍檸茶+咖央多士飽到飛起今次放棄咗點人氣之選的 "豬潤米" 同 "咖央西多" 就留待下次再試。
心諗:應該係人氣食店 "就試一試你啦",然後就走咗去排隊。

叫咗一碗粉+凍檸茶+咖央多士
飽到飛起
餐肉米

2020-09-05
餐肉米
2020-09-06 384 瀏覽
維記咖啡粉麵係深水埗黎講一定係最出名既店舖之一,三間店連埋一齊都大排長龍。雖然大熱天時,但仍然都好多人排多等,就知真係實力表現,名聲在外,實力在內。差唔多20分鐘左右有得入座,係星期六中午時段多人食野既時間黎講都算快,一入到去坐底阿姐已經問你想食乜,所以最好入去前好諗定食乜野,咁黎到有兩樣野係必食,就係湯米或湯麵同咖央多士。所以都唔係好洗諗一黎到就叫左個餐牛米同咖央多士,上餐速度都好快,一叫完5分鐘就已經上到野食,雖然係牛肉米但湯底係依到既豬潤湯底,老人家成日話豬潤煮出黎水非常補,對氣虛血弱既人非常補,如果成日流鼻血既可以多食,細個成日食,食我多真係有成效,流血都流少左。咖央多士都係別出風格,有甜味同食到有小小蛋香味,鐘意食西多既又可以選擇叫咖央西多士一樣咁出色,兩個人食埋單都係1百蚊左右,非常抵食。
2020-09-05
  • 咖央多士,牛肉米
2020-09-03 364 瀏覽
好耐冇去過深水埗食飯,真心話如果星期六、日我真係吾會去,因為實在太多人了!今日見疫情好轉,吾煮飯仔,出去幫襯下D小店,平日人小D,食得安心啲!去咗維記食出名嘅豬潤牛肉米,仲要黎碟咖央多士,減肥都吾理得甘多⋯⋯豬潤牛肉米真係好大碗,好足料架,D豬潤煮到剛剛好,吾會熟得滯又唔漏,因為有啲薑絲辣辣地,好正!配埋杯凍檸樂,滿足到不得了!咖央多士中規中矩,可能我情繫馬來西亞嘅習慣,所以我略嫌不夠甜,如果以普通多士來講就ok架!凍茶蜜真係有啲淡冇麥味,不過今餐都算吾錯,兩個人$80蚊左右,大滿足走!

• 豬潤牛米
2020-08-30 302 瀏覽
來到深水涉,點可以不來老字號 - 維記咖啡粉麵 。維記在同一條街有三間分店,其中一間裝修較陳舊、相信就是老字號的第一店。這裡雖然沒有套餐,但係好食又點會介意。豬膶麵 - $32/ 熱咖啡 - $14豬膶麵 來到時還是熱盪盪,豬膶份量頗多,而且火候控制得剛剛好;不論麵質及豬膶,都不會過老或太韌,而且薑味濃厚,完全無腥味,亦不會過咸。平常不會喝湯的我,都把整碗湯在不知不覺間喝完了(而且有點不夠喉)。熱咖啡口感順滑,但啡底濃厚,回甘味重,餘韻悠長。
來到深水涉,點可以不來老字號 - 維記咖啡粉麵 。

這裡雖然沒有套餐,但係好食又點會介意。

豬膶麵 - $32/ 熱咖啡 - $14

熱咖啡
口感順滑,但啡底濃厚,回甘味重,餘韻悠長。
2020-08-24 175 瀏覽
已經好耐冇來食麵,原因係覺得佢哋嘅水準下降了。今日行過見排隊人龍唔長所以又再來一食一次,但因為有限聚令,令排隊時間加長了差不多等了三十多分鐘。豬膶牛肉公仔麵跟凍檸樂(樽裝可口可樂)豬膶牛肉米粉跟啡走今日兩碗粉麵的水準好好,湯底好甜。豬膶同牛肉都唔鞋口,豬膶片片都切得薄薄,中間夾雜著一粒粒的薑粒用來癖去內臟腥味👍🏼👍🏼 希望他們可以繼續保持質素,不辜負街坊及捧場客的所望。

豬膶牛肉公仔麵
跟凍檸樂(樽裝可口可樂)
豬膶牛肉米粉
跟啡走

今日兩碗粉麵的水準好好,湯底好甜。

2020-08-17 299 瀏覽
始創於1957年,屹立深水埗六十餘年,由街邊坐位到連環三間舖, 要數深水埗老牌食肆,不可不提。老牌冰室格局食麵、食多士、飲港式咖啡和奶茶,招牌《豬潤》緊係唔少得。牆上清楚掛起價目表。自製咖央,當年特首至愛。鮮灼豬潤大江麵加荷包蛋-豬潤生熟程度要掌握得很好,維記用新鮮豬潤,但切得不夠厚身,日賣千碗工多藝熟,煮起咬上口亦不覺嚡口,煎蛋講明要荷包蛋生蛋黃,到最後都係比較熟。豬潤牛肉米- 米粉還算爽口,豬潤同上,牛肉一般僅合格,起曬泡嘅血水滾湯,都係特色之一。😅自製咖央多-味道算唔錯,可惜是普通薄麵包,多士烘得不夠香脆,咖央醬搽得不夠均勻。『 一份懷舊嘅味道嘅感情,我幾時都咁講,唔係咁容易就取替得到;但係食店出名咗之後,冇咗對原本食物嘅要求,咁懷緬機會就會越來越少,所以呢幾年都去少咗,希望下次會好啲。』~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~食物賣相=(滿分20) 10食物味道=(滿分20) 15服務質素=(滿分20) 14裝修整潔=(滿分20) 14性價比率=(滿分10) 7回頭指數=(滿分10) 8總評分 =(滿分100) 68分

牆上清楚掛起價目表。

自製咖央,當年特首至愛。
豬膶蛋麵

豬潤牛米

咖央多士

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 10
回頭指數=(滿分10) 8
總評分 =(滿分100) 68分
2020-08-06
2020-08-11 184 瀏覽
一講深水埗就會諗起豬潤麵,即使開多兩間分店喺隔離仍然坐無虛席要排長龍,其受歡迎程度由此可見。豬膶麵 ($32)豬膶份量多,火候控制得好,唔會又老又韌,而且完全無腥味。熱辣辣,不停出緊煙,麵質軟腍,不過係我鍾意食嘅質地,如果鍾意食生啲記得落單時講啦!咖央多士 ($13)除咗豬潤麵出名之外,咖央西多士係另一個名物!不過我自己就鍾意食多士,每次嚟都必食。咖央醬搽得唔夠均勻,不過份量都算多,入口香甜,略嫌多士有啲乾身,但勝在價錢親民!熱咖啡 ($14)口感順滑,但味道有啲澀。

豬膶麵 ($32)

豬膶份量多,火候控制得好,唔會又老又韌,而且完全無腥味。

咖央多士 ($13)

熱咖啡 ($14)
口感順滑,但味道有啲澀。
2020-07-24 300 瀏覽
深水埗一向出名係平民美食天堂,今次介紹既呢間茶餐廳已經紮根左深水埗六十幾年,佢地既豬潤麵遠近馳名,係米芝蓮推介既街頭小食店之一🍴.幫襯當日咁岩係附近做運動🏋🏻‍♀️,無諗過朝早十點零鐘已經近乎坐滿食客,好彩兩個人唔洗等位直接同另一對食客搭檯👩🏻‍🤝‍👨🏼.呢度既樓面姨姨好厲害,落單完全唔洗手寫,憑記憶🧠就記到每檯客既order,到俾錢前一刻埋黎結帳更加計數了得,真心佩服👍🏻******************************✨豬潤通🍜 ($32)一場黎到又點可以錯過最出名既豬潤呢! 呢度有公仔麵、米粉、通粉同意粉可以揀,最後點左通心粉,個人認為咁樣就可以每一啖都間接飲到d豬潤湯啦👅通心粉份量都幾大碗,豬潤亦都俾得好大方,一碗入面有唔少片,當日兩個人share一碗黎食覺得份量剛好👌🏻 雖然食得出d豬潤已經用左唔少薑去辟味,不過個人認為都仲係有少少內臟味😂 至於湯底偏淡,如果食開濃味既朋友仔可能會覺得好似清水咁淡...🤣.其實除左豬潤,呢度既牛肉🐮都同樣出名。下次有機會會再試埋😈-✨咖咉西多士🥪 ($19)呢度既西多士望落似pancake既金黃色🌟 茶餐廳好貼心咁已經係上面預先切左兩
✨豬潤通🍜 ($32)

其實除左豬潤,呢度既牛肉🐮都同樣出名。下次有機會會再試埋😈
✨咖咉西多士🥪 ($19)
呢度既西多士望落似pancake既金黃色🌟 茶餐廳好貼心咁已經係上面預先切左兩刀🔪,上桌時分好左四份方便大家,唔洗再左切右切咁麻煩🙆🏻‍♀️
舊年係附近間#蘇媽·蘇媽 食過佢地既咖吔多士覺得味道偏甜,初時都擔心呢度既咖吔西多士會過甜,點知食落又接受到,甜度剛好👌🏻
而最吸引既係呢度既西多士入口有好濃香既蛋味🥚,口感咬落好紮實,蛋漿十分足料。如果唔係陣間要做運動,絕對會encore多一份😜
✨熱奶茶 ($14)、凍奶茶 ($15)
或者係飲慣無糖飲品,個人認為凍奶茶落左糖漿味道偏甜破壞左奶茶既精髓,熱既比凍既好飲,只係又未去到非常好飲既地步🤔

👧🏻人均消費:$40
👍🏻味道指數:3/5
👍🏻抵食指數:4/5
👍🏻環境指數:3/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍 維記咖啡粉麵
地址:深水埗福榮街62號及66號地下;
北河街165-167號地下D號 (📍分店)
⏰營業時間:06:30–20:30 (Mon –Fri);
06:30–19:15 (Sat–Sun & Public holiday)
$40 (早餐)
2020-07-09 305 瀏覽
放左工出左深水埗買野,響買野前就要去醫下肚先,上網見到維記好多人介紹,響深水埗區算係出名既餐廳,於是去試試😂上網睇,話黎維記一定要食豬潤麵,所以就叫左豬潤麵,牛肉麵,同埋咖咉多。豬膶麵果然係招牌,佢上菜好快,豬膶整得好好食,味道調教得岩岩好,但豬膶如果可以厚身啲就好喇👍🏻牛肉麵整得好出色,牛肉好新鮮,唔會煮得太老,切得都比較大塊👍🏻咖咉多唔同出面既味道,佢有種蛋既味道響咖咉醬入面,其他地方係食唔到,真係好特別👍🏻1.咖咉多2. 牛肉麵3. 豬膶麵

1.咖咉多

2020-07-09
咖咉多
牛肉麵
2020-06-14 436 瀏覽
一直都知道維記咖啡粉麵嘅豬潤麵好出名。由於本人不愛內臟,所以並對本人並冇太大影響力。不過,最近啱啱見到節目推介維記嘅加央西多士。今日趁住反正都要嚟九龍區,就順便到此一試。又唸到,既然一場來到,就試埋鼎鼎大名嘅面。先上的是加央西多士。剛煎好的蛋麵包夾著加央果然是絕配。美中不足嘅係麵包煎得不夠喉,少咗蛋的香味。話說本人不吃內臟,只好嗌煎雙蛋來代替,本希望可以嚐到湯地究竟係咩味道。點知,湯底就係豬潤湯嘅味。唉... 只怪我不識欣賞,最弊係仲嚟咗一大碗,我逼自己食半碗,剩低半碗。罪過罪過⋯⋯茶走有水準,夠熱又夠大杯。
加央西多士
雙蛋米
罪過罪過⋯⋯
茶走
茶走有水準,夠熱又夠大杯。
2020-06-14
茶走
  • 咖央西多士
2020-06-07 472 瀏覽
好耐都冇食過維記豬潤,今日去深水埗買電視,經過維記又咁岩冇人排隊,所以入去食下先,叫左兩樣野食同杯熱奶茶☕️!呢度最出名就係豬潤同咖咉,幾乎每枱都係叫呢兩樣野食🤣🤣!豬潤米$32,好多塊豬潤,用左大量薑辟味,不過米粉略少,如果多d米粉會好好多,米粉同豬潤唔合比例咖咉西多士$19,好香蛋味,唔會太油膩,加上自家製咖咉醬味道不錯熱奶茶☕️$14,茶味唔夠濃郁,味道一般!總結:呢度嘅豬潤比較細塊同略為鞋身,相對本人就比較鍾意灣仔「生記」嘅豬潤,大大舊同脆口!

呢度最出名就係豬潤同咖咉,幾乎每枱都係叫呢兩樣野食🤣🤣!

熱奶茶☕️$14,茶味唔夠濃郁,味道一般!