2019-08-09 2559 瀏覽
上一次來光顧已是八年前的事,八年來我沒有忘記維記,每次路過這區都會想起這裡有一家以豬潤聞名的食店,但說記掛又談不上,純粹因為它的名聲大得我難以失憶。八年前吃潤牛米,這天特別想吃通粉來點小改變。份量具懾人效果,堆成小山丘的通粉多得出乎意料,不過自問向來食量多少自如,完全沒有難度。通粉口感偏軟,還好沒到煮過頭軟乎乎的地步,對於愛吃"硬物"的我來說未有感到嫌棄,但要是能多點嚼頭肯定更令人稱心。這碗通粉最大的致命傷是湯底,入口的確有被豬潤的鮮甜味道驚豔,但只限於入口一剎,接着已被咸味狠狠掩蓋,而且越吃越咸,後來都吃不出豬潤的鮮甜了豬潤能夠做到不苦,已見技高一籌,質感有軟有滑,雖然還談不上嫩,但的確沒多少食店(暫時記憶中只有肥姐)能做得比它好。要不是湯底太咸,我可是願意近期再來光顧,可是當下的咸度是近來都不想再體驗,要過一陣子才受得了😅牛肉渣如八年前,顯然經生粉處理過,但免卻不了難以咬開的情況,咀嚼的時候起渣子。豬潤麵情況大致與潤牛通相同,分別只在即食麵,口感太軟了,我寧可吃不算硬的通粉,也絕不吃即食麵,不過同行人喜歡吃軟麵,他表示口感對它胃口。後來同桌其他食客點豬潤爽麵,麵質看來硬很多,這吃法
潤牛通
豬潤
牛肉
豬潤麵
豬潤麵情況大致與潤牛通相同,分別只在即食麵,口感太軟了,我寧可吃不算硬的通粉,也絕不吃即食麵,不過同行人喜歡吃軟麵,他表示口感對它胃口。後來同桌其他食客點豬潤爽麵,麵質看來硬很多,這吃法下次可以一試。
加映西多
加映西多是維記另一名物,沾滿蛋漿的麵包被煎香後呈現討喜的金黃色。
加映西多
加映是椰子果醬,我平常多接觸莓類果醬,比如草莓和藍莓,椰子口味則較少吃到,所以有一定程度新鮮感。加映甜度不低,但依然保留椰子的清香,甜甜的味道夾在散發着蛋香的麵包很難不好吃。對我來說,這道小吃咱一的瑕疵是西多不是以油泡方式炸出來,而是用相對較少的油把表面煎成金黃色,所以口感沒有油炸的堅挺,吃起來軟軟的,不太能滿足我愛吃硬的喜好。
熱奶茶
現在要找一杯不錯的港式奶茶超難,想不到這裡有小驚喜。首先,奶茶喝起來是用茶葉煮出來,沒有明顯的茶包痕跡,而且不苦澀。有些食店雖然用上茶葉,可惜茶味重到苦。其次,奶跟茶的比例適中,奶沒有多得把茶味蓋過,口感頗滑。我要求茶走少甜,喝到底還是有點過甜,要是煉奶份量控制準確,肯定更好喝。這杯離我印象中的上等奶茶仍有些距離,但是近年也說不出哪裡有做得比它好,所以這次光顧我最滿意的是奶茶。

周六下午,沒到步前擔心着要排隊等候,幸好只是等了兩三分鐘,維記持有三個鋪位足以消化人龍。再且這條街另有其他有名食店,那些食店門前被人群塞爆,大概也有把食客瓜分的作用。食物價錢合理,平常在茶餐廳點一碗麵和一杯飲料也近乎五十元,豬潤算是較有特色食物,這裡人均五十多的消費是貼近市況了。這頓飯最過不去的地方真的是湯底太咸,雖然沒到吃不下,但足以毀掉豬潤的鮮甜,其他都是小問題或是可以解決的。要是下次光顧湯底依然這樣,我大概又要相隔八年才與它相見😅
2019-08-03
豬潤
2020-01-06 0 瀏覽
今天到深水埗逛逛,再來幫襯我的最愛維記豬潤麵,下午大約1:00,門口已經有8至10人排隊,店舖門口泊了很多私家車,相信很多食客也是從其他區駕車來幫襯的,我們等了20分鐘便有位,因為這間店開業很久,這裏裝修比較簡陋,衛生情況亦一般,我們例牌叫了這𥚃最出名的餐肉豬膶湯米,及加央多士,米粉湯底是由豬潤炮製而成的,非常好飲我每次吃完粉後也會學喝完整碗湯,這裏的加央多士或西多也很出名。我們幾乎每個月也會來幫襯一次
豬膶餐肉湯米
加央多士
2020-01-04
豬膶餐肉湯米
加央多士
2019-12-28 52 瀏覽
去深水埗食野,好多人都會唸起豬潤麵,油渣麵,蝦子麵等等。咁今日就咁啱要去深水埗買d電子產品,順便就醫下個肚啦。去到維記,三間分店都排晒隊,好彩d客人都好識做,食完就走,所以都唔洗排好耐隊,等左十分鐘左右就有位啦。坐低左之後基本上都唔洗睇餐牌就落左單啦。咁我地就叫左以下食品。咖央西多,蛋漿上得好均勻,煎得好香,而咖央醬味道又唔係太甜,落少少糖漿就非常給引,好味。潤牛麵,麵係見到師傅遂個煮呀,所以麵係非常入味,而豬潤就大大塊,好似唔洗錢咁,豬潤好爽口,但係牛肉有比較下就差少少,無咩牛味。畢竟餐廳招牌都係豬潤。之後就豬潤米再加餐肉,都係果句,豬潤唔洗錢,份量又多又大塊,米粉煮嘅時間剛剛好,唔會斷。湯今日個味就剛好,會再黎幫襯。

2019-12-17 75 瀏覽
深水埗可以話係美食嘅臥虎藏龍各式各樣ge美食兜有!今日我黎到出名食豬潤麵嘅維記!豬潤其實對女仔好好嫁因為可以保血!(當然內臟5可以食太多啦~)黎到好彩附近學校未放lunch所以有位坐佢有2間分店~冇位就坐另一間啦豬潤鮮牛麵豬潤麵豬潤非常足料而且佢用薑辟走d腥味!好好味!冬天食暖笠笠!仲叫左熱奶茶!好滑😍伽央多士d伽央甜甜地雖然烘得5太脆但都香口食完已經好飽!仲要可以係出面附近食d小食~深水埗真係食肥人啊~
深水埗可以話係美食嘅臥虎藏龍
各式各樣ge美食兜有!
今日我黎到出名食豬潤麵嘅維記!
豬潤其實對女仔好好嫁
因為可以保血!
(當然內臟5可以食太多啦~)
黎到好彩附近學校未放lunch
所以有位坐

佢有2間分店~
冇位就坐另一間啦

豬潤鮮牛麵

豬潤非常足料
而且佢用薑辟走d腥味!
好好味!

d伽央甜甜地
雖然烘得5太脆
但都香口

食完已經好飽!
仲要可以係出面附近食d小食~
深水埗真係食肥人啊~
2019-12-16 74 瀏覽
例牌叫一碗豬膶牛麵一碗豬膶餐肉麵,味道萬年一樣。豬膶不是厚切那一種,如果要食彈牙厚切附近也有一兩間出名的豬膶麵。但總之這裡豬膶洗得極乾淨,肯定沒有怪味。個人認為這裡麵的靈魂是那碗薑味濃之餘甜甜又咸咸,看得見豬膶的豬膶湯底。特有味道簡單又暖胃,有點家的味道,在我心中這是簡單的香港味。所以於我心中,食維記不是為大件夾抵食,而是食一種安心感。那個食落「粉粉地」少少粗的公仔麵底,在這情況下比起時下流行更高級更滑溜彈牙的丁麵,更與這個樸實豬膶湯頭更相襯,食落更簡單實在。基本上每次去深水埗購物,都必然會食這一間豬膶麵。有時食的時候,會聽到旁邊客人說這一間店名不符實。我覺得是因為維記本身太出名了,大家對它的期望變得很高。自小去到大的食店,出品多少隨年月確實與最初有點變化。每次我都點豬膶牛麵,早幾年突然有次發現牛肉好像少了那麼一兩片,可能是因為牛肉越來越貴了。這次我覺得豬膶好像那麼薄了一點,是不是因為最近豬貴,還是我的心理作用。但這都只不過是時移世易的變化,說實在現今香港三十幾蚊一碗麵真是很普遍,某某連鎖一碗全即食材料麵也差不多這個價錢。然後分享個人秘技,就是左中右三間舖位,無論一開始哪條隊最長,排中
然後分享個人秘技,就是左中右三間舖位,無論一開始哪條隊最長,排中間那間也是最快。
豬膶牛麵
豬膶餐肉麵
凍檸茶
豬膶牛麵
  • 豬潤牛肉麵
  • 豬潤餐肉麵
2019-12-15 64 瀏覽
今日過嚟深水埗呢一邊想買個手機殼俾老竇,於是就過咗嚟呢邊先買咗個手機殼,二女朋友就大叫係好肚餓呀!於是我就二話不說搞掂咗個交易就去搵間鋪頭啦!本來都係諗住食下啲西餐,不過原來女友都幾麻甩下!佢話不如食豬膶麵啦,我好耐都冇過嚟食啦於是我就過左去一間叫做維記粉面店品嚐一下啦!我點左個西多士而女友有當然係要食豬膶麵啦西多士是配上解印醬, 其實我覺得一般般,事關我鍾意食花生醬多少少!另外呢一個豬膶麵真係幾多吋呀,不過豬潤說濕濕,而我就其實唔係特別好豬潤嘅,可能細細個嫲嫲比我食豬潤食到都有D驚啊!另外個面我又覺得有啲氣,因為只係用光記麵,而唔係用出前一丁甚至乎河粉,對於呢一啲咁嘅面我覺得真係媽媽地呀

於是我就過左去一間叫做維記粉面店品嚐一下啦!

我點左個西多士而女友有當然係要食豬膶麵啦

2019-12-14 49 瀏覽
聽講呢間嘅豬潤麵非常之出名,仲要租左兩個舖位,咁多人幫襯,所以就慕名去試。唔知係咪自己坐唔慣,但係感覺上,間餐廳唔係特別乾淨。碗豬潤麵嚟到,梗係即刻試吓啦。其實佢哋落料都算多,好多塊豬膶。但係你話豬潤係咪特別好食,我就不敢苟同啦,其實就係普普通通一碗係出邊都食到嘅豬潤麵,簡簡單單拍左啲薑落去,冇腥味。但係你話係咪特別好食呢?咁我又真係覺得唔係。最後我哋連嘢飲都冇嗌就走左。覺得呢間試咗一次之後,都未必會再返嚟食。

2019-12-06 136 瀏覽
這麼多年都是風雨不改,定期來吃,除了有很多不同回憶,豬潤麵沒有別家比它更好。身為女性,如果會食內臟朋友,真心可以選這店來吃,湯底沒味精,以薑豬潤煲成。名付其實豬潤水。最難得豬潤不會又老又硬。啖啖軟綿綿,最喜歡配通粉,可以飲湯同粉全清,加牛肉加太陽蛋也一流。這店已經有3個鋪位,可想而知幾多人來晚,而且很早收,賣完就收工,晚上有時已經收了。 店員可能惡惡地,因為客多,所以盡量選好就落單,不要問,只要信另外喜歡甜,可選擇咖央西多士,也是十分出名的我通常都喝支裝可樂汽水,會有杯,冰提供。 是一間有質素豬潤湯麵店

名付其實豬潤水。最難得豬潤不會又老又硬。

另外喜歡甜,可選擇咖央西多士,也是十分出名的

我通常都喝支裝可樂汽水,會有杯,冰提供。
是一間有質素豬潤湯麵店
  • 咖央西多士
  • 豬潤牛肉麵
  • 豬潤通
2019-11-26 135 瀏覽
假日我和朋友去深水埗買電腦配件,行過維記,見到並不多人排隊,咁啱大家都有點餓,所以就決定排隊重回味當年出名的豬潤米。眨吓眼就有位,今次叫左個豬潤米和咖央多士。真係佩服店內的服務姐姐,只需向廚房水吧叫喊落柯打,就能記住又無誤地送到各食客枱面講回正題,豬潤仍能控制住水平,熟度剛剛好又淋,但可惜湯底就失色了!薑味不足,清淡無味,實在大打折扣

2019-11-14 199 瀏覽
今日同朋友去深水埗入貨,朋友話好耐冇食過成日要排隊嘅豬潤麵,就去碰下運氣點知今日係星期六嘅下晝但係都竟然唔使排隊! 我哋兩個都點咗去最出名嘅豬潤米,今次個豬潤米冇之前咁多泡泡,食落好似安心啲而且係冇影響佢嘅軟淋淋嘅感覺! 而且有啲薑絲條闢味, 真係做豬潤麵嘅專家,米粉嘅份量都好多女仔成一定夠飽,但我朋友就忍唔住叫多咗個咖央西多士, 呢一個就有啲失色因為炸到好淋,加埋裏面嘅長唔知點解又一城嘅感覺都係形成成件事好“軟”,!我哋都係鍾意一啲結結實實嘅西多士多啲!另外個奶茶都不過不失呢!

深水埗有兩間食豬潤麵嘅都幾出名,就嚟試咗呢間先平時見幾多人排隊,今日好彩唔使5分鐘就入得去豬潤米 ($32)湯底有薑味,豬潤煮的時間剛好不會太考太硬。是不錯吃的,但如此有名又多人排隊又有點誇張,經過可以一試,特意來排隊就不了。不過住在附近的街坊是絕對可以當飯堂,便宜又不錯。咖央西多($19)有咖央多士不過西多士會比較爽,是平常自己在家不會自製的東西。麵包浸過過蛋液用油半煎炸過,加上咖央的甜味,怎會不好食。半煎炸所以比較不油,這個做得挺好。深水埗咁多好野食黎講呢間係可以一試再訪不了。
深水埗有兩間食豬潤麵嘅都幾出名,就嚟試咗呢間先
平時見幾多人排隊,今日好彩唔使5分鐘就入得去

豬潤米 ($32)
豬膶米

咖央西多($19)
咖央西多

深水埗咁多好野食黎講呢間係可以一試再訪不了。
咖央西多
2019-10-25 193 瀏覽
以前同老公讀中學時成日都係深水埗覓食😛貪啲野夠抵食又可以係西九龍拍下拖🥰最鍾意就係去維記食豬潤面同咖央多🍜🍞琴日自己一個放假 老公又要返工🥺就諗住趁平日少人啲去維記買外賣順便係附近探嫲嫲👵🏻不過今次食就有啲失望lu😢豬潤就同以前一樣咁爽口但湯底同面身就真係差過以前☹️湯底太淡 個面又有啲膠味咁🤨要狂落辣油黎吊味🔥唔知係咪因為外賣所以啲味差左定佢真係退步左hea左😞下次帶埋老公去堂食再試真啲😤
以前同老公讀中學時成日都係深水埗覓食😛

定佢真係退步左hea左😞
下次帶埋老公去堂食再試真啲😤
外賣自取
2019-10-24 176 瀏覽
以前好鍾意食維記嘅豬潤麵,因為佢嘅湯底係好香濃的豬膶湯,每一次都會有層厚厚嘅豬潤泡浮面。次次都會飲到一滴不漏。不過今次食水準真係爭好遠,豬潤冇豬膶味,牛肉亦都冇牛肉味,成碗面無乜味道。好失望。而且顏色比以前都爭好遠,牛肉直情係白白哋色,豬潤都係好淺色。我估唔係用新鮮豬膶煮出嚟,所以味道都爭左啲。其實佢都幾大碗,不過以前湯底好龍嘅時候,我直情要叫個加底先滿足,不過加底都幾貴,要$24 ,諗諗吓嗰次應該要叫多一碗而唔係加底。但係今次淡味到我要係咁落辣椒油先食得完一碗。
豬膶牛肉米粉

2019-10-20 148 瀏覽
深水埗出名多好嘢食,今日嚟咗一間傳統嘅美食店,多年來一直人氣高企。店內裝修撲素,位置不多,得幾張枱,想食好野就可能要等一等。所有餐牌都掛在牆上,省卻了桌面上放餐牌的位置。呢間鋪頭以豬潤出名,所以特登叫咗豬膶通粉食。豬膶方面好滑,特別欣賞佢嘅湯底,淡淡食到一啲薑嘅味道,同湯底配合得恰到好處,飲落有驚喜。食嘢期間不斷聽到有人叫 咖央多士,加上見佢賣相幾好,所以都忍唔住叫教左一份黎試吓。真係值得一試的,咖央味道適當,不會太甜。多士新鮮鬆脆,有機會會再食

呢間鋪頭以豬潤出名,所以特登叫咗豬膶通粉食。

• 咖央多士
2019-10-20 119 瀏覽
深水埗福榮街一向都好多美食,每次行完黃金電腦商場物色有乜野新game後,都會係附近搵一間餐廳食😋而今次就試左間食牛同食潤好出名嘅”維記咖啡粉麵”阿張點餐👦🏻 $35 潤牛通 (加蛋$3)評分(10分滿分):7️⃣食評💬:湯底有淡淡嘅牛肉味,好似有曬牛嘅精華咁🤣幾好飲!通粉個呎吋係偏細嗰種,份量都算多,堆滿咗成個碗,我自己加3蚊加咗隻荷包蛋,午餐黎講岩岩好。阿梁點餐👧🏻 $32 餐肉通 (加蛋$3) + $15 凍奶茶評分(10分滿分):7️⃣食評💬:無論嗌咩麵,都會係牛肉湯底☺️餐肉同蛋無特別,不過就嗌咗杯凍奶茶share🥛奶茶幾滑幾好飲👍🏼不過只有單點無得套餐加幾蚊,就爭咁少少。

阿張點餐
👦🏻 $35 潤牛通 (加蛋$3)
評分(10分滿分):7️⃣

阿梁點餐