2019-03-30 887 瀏覽
黎到深水埗呀, 食乜🖖🏻嘢好呀😉坐擁咖央西多士同豬潤麵兩大名物既維記好難唔成為目標☺️係黃金廣場外分手,就係維記門外再聚,等等,三個門口,邊個先知你回來, 你不回來?👀不過小弟儘管天塌下來,求其搵間條龍最短既排咗陣入去坐✋ 揀咗中間個舖, 大大話話都坐到40人😮其實去親呢啲排隊舖,都好大壓力要快啲叫嘢唔好霸枱🥴 揀咗咖央多同埋肉丁牛麵🐷🐮咖央多佢唔係對半開⚔️係會分到有大有細, 情侶💑分黎食就要小心☠️ 港人習慣見西多就加糖漿🍯 但我錯了😂 維記一啲都唔姑寒☺️ 將啲愛心同咖央塞滿咗麵包🥯入面✌🏻 佢既自製咖央較其他人既粗粒少少🦷 無咁順滑👅 但亦無其他人咁人造甜味; 麵包處理過💪 鬆泡泡咁夾住咖央🥪 咬穿蓬鬆包包再掂到密密咖央係唔錯至於肉丁牛麵🐷🐮 上枱時同豬潤麵一樣 係有批浮泡係面 因為佢係生牛肉落水焯熟而成,第一次見都倒胃口🤢 亦都係唔食豬都潤麵既主因🤐 肉丁既油係湯麵最佳損友, 乜湯底都好,都會搶晒你風頭🤭 而牛肉呢,老實講太老😨整體碗麵只係👌🏻 為個麵而黎應該會失望(當然我無食豬潤麵 就唔知嗽🤗最後杯凍啡都係合格吖, 一條友三樣嘢70左右, 價錢貼番深水埗街坊價🤫
黎到深水埗呀, 食乜🖖🏻嘢好呀😉

坐擁咖央西多士同豬潤麵兩大名物既維記好難唔成為目標☺️

凍咖啡
2019-03-30
2019-01-17 1861 瀏覽
星期六到深水埗買嘢,咁啱經過維記咖啡粉麵竟然冇人排隊,立即衝入去食返碗豬潤麵先! 我好少到深水埗,聽朋友講維記咖啡粉麵經常都排長龍,心諗雖然店鋪裝修簡陋,但都吸引咁多客人一定有佢可取之處!咖央多士 ~ 多士面層佈滿又香又甜的咖央, 香港都比較少地方食到咖央多士,所以嚟到一定要試下!茶走~ 茶香奶濃,甜度適中,好好飲!豬潤麵 ~ 湯底有陣陣的豬潤香味配上老薑,熱辣辣好暖胃。 豬潤的生熟程度做得剛剛好, 不會太硬, 口感又爽又鮮軟。牛蛋麵 ~ 這一款的湯底都是一樣的好飲, 牛肉入口嫩滑, 第一次食已經愛上。小店出名是有原因的,湯底真材實料,豬潤和牛肉烹調的手法控制得剛剛好,價錢平民化, 第一次試過之後已經愛上了!下次經過深水埗我一定會再嚟啊!

加映多士

茶走~ 茶香奶濃,甜度適中,好好飲!

茶走

牛蛋麵

2019-01-12
茶走
牛蛋麵
2天前 0 瀏覽
#潤牛麵 $35去到深水埗 想食嗰間又冇開咁就去好多人排嘅維記試吓啦🧐叫咗佢最出名嘅潤牛麵豬潤都幾薄身 幾爽口牛肉就平平無奇 冇咩驚喜未去之前不停聽人講話好好食但去到之後發現同人講嘅又唔同 都幾大落差吓😕同埋小編一直冇試嘅原因係個湯底個賣相真係麻麻😵評分:5.5/10
#潤牛麵 $35
但去到之後發現同人講嘅又唔同 都幾大落差吓😕
同埋小編一直冇試嘅原因係個湯底
個賣相真係麻麻😵
評分:5.5/10
第一次食到呢間香港老字號,據說又係深水埗必食之一,好似好多老寶物都係深水埗到 🤡 今次食呢間排左陣小隊,係專食豬潤牛肉麵嘅麵店,食左 #潤牛麵 同 #蛋牛麵 $35,其實豬潤同牛肉就正正常常啦,唔係話好好食嘅,豬潤就正常唔會話腥,而牛肉係滑牛肉,正常水準,麵就好似一丁麵,而重點就係個湯底,豬潤牛肉湯,個湯好正好夠味,飲哂 😂🤘🏿-維記咖啡粉麵深水埗福榮街 62 號及 66 號地下深水埗北河街 165-167 號地下 D 號
維記咖啡粉麵
深水埗福榮街 62 號及 66 號地下
深水埗北河街 165-167 號地下 D 號
2019-05-15 0 瀏覽
維記咖啡粉麵是深水埗的人氣老字號,以豬潤麵及咖央西多士而馳名。由一間舖擴展至現時的三間舖,受歡迎程度可見一斑。店內環境乾淨企理,進店後自行找位子便可。店舖後半部分是廚房,可看到員工在煮麵。牆上掛有價目表,價錢及食物選擇店員在一目了然。咖央多有兩款:咖央多士及咖央西多士;下單時記得說明要哪一款。咖央多士 ($13)多士烘得脆口,咖央醬塗得挺厚身,每一口都能吃到咖央醬。咖央醬順滑濃稠,散發著淡淡的斑蘭香味,甜度適中,美味可口,性價比相當高。豬膶麵 ($32)熱騰騰的豬膶麵呈深褐色,湯底清甜順口。豬膶份量多,完全沒有腥味,但質感不夠嫩滑。麵質較軟綿糊身,是我愛吃的質感。

店內環境乾淨企理,進店後自行找位子便可。

店舖後半部分是廚房,可看到員工在煮麵。

牆上掛有價目表,價錢及食物選擇店員在一目了然。

咖央多士 ($13)
咖央多士

豬膶麵 ($32)
豬膶麵
咖央多士
豬膶麵
黎到深水埗呢個美食天堂,真係好難選擇食咩,我同男友就揀左去「維記」食豬潤米粉ᴴᴷ$32同埋咖央西多ᴴᴷ$19 。♔♔♔驚喜係🐷潤真係好多,米粉都一大碗,兩個人share都仲得 😃😃!講真豬潤口感不過不失,不過就完全無內臟既腥味,最鍾意米粉配,因為米粉本身無味,唔會蓋過豬潤既香濃,亦感覺無咁肥膩。♔♔♔咖央西多賣點係中間個層醬,甜甜地同西多幾夾幾得意 ☺️☺️。♔♔♔飲品就叫左奶茶ᴴᴷ$14同埋煲檸樂ᴴᴷ$15。我有好多年無飲過熱檸樂啦,口痕痕,想找尋一下兒時回憶。奶茶無試飲,所以比唔到感想。♔♔♔兩個人80蚊食一餐而係飽既,味道又OK,食得太多譚仔南記,呢度都係可以一試。題外話,聽聞呢間小店經常排長龍,我地係星期一假期大概六點幾去到,好lucky,唔使等位就有得食啦!下次再去深水埗試其他好西先😋😋😋!

♔♔♔

飲品就叫左奶茶ᴴᴷ$14同埋煲檸樂ᴴᴷ$15。

2019-05-13
2019-05-14 0 瀏覽
一直都睇開依個名,都未食過。今次男朋友帶我食,感覺幾唔錯。去到好彩唔多人,即刻有位坐,佢地無套餐,全部單點所以價錢一d都唔平,不過既然係傳統野就試下咁。上茶好快,d豬潤好好食,麵就普通左少少,最好食覺得係西多,下次可以再試。
2019-05-08 79 瀏覽
過往一直在深水埗區工作,卻沒機會嘗嘗小店馳名的豬潤麵,這次路經附近終於可以一試。 食客多數會點豬潤公仔麵,而我到茶餐廳卻喜歡點通粉,因為湯汁會注滿中空的通粉,每口都能夾雜着濃郁的湯汁。豬潤份量多,而且都切成了薄片,咬落非常爽口。湯底清澈不油膩,內有碎薑粒所以帶有淡淡薑味,確實有效癖走豬潤的腥味。冬天的時候喝一碗熱豬潤湯,身體應該頓時變得暖笠笠呢。侍應嬸嬸主動推薦我們要吃咖央西多($19),兩塊煎得金黃的麵包中間夾着一層咖央醬,味道甜甜的非常討好。西多士上碟時有點放涼了,幸好食落也不覺油膩。

• 咖央西多士
2019-05-04 90 瀏覽
深水埗, 豬潤一提起依5個字就諗起維記啦, 係好幾年前開始食佢, 其實本人唔太好豬潤, 但都難敵佢既好評, 一試之下得出既結果係証明自己真係唔中意食豬潤😂所以之後轉食佢既牛米, 從此隔一排就要黎食個牛米。今晚差唔多6點9倒到, 都差唔多收鋪所以唔洗排隊, 食過都知晏晝時間一定大排長龍! 快快坐低, 巡例望下牆上menu。個人覺得咖央西多係好食過咖央多士既, 必定要加埋枱上提供既糖漿舊式牆上menu依度d呀姐落單係靠大嗌比廚房聽到既, 係哩度特色之一, 呀姐大嗌完唔洗5分鐘, 熱辣辣既野食就放係面前啦。朋友叫既餐肉牛肉米, 我麻麻地依度既餐肉, 感覺好似煎定係度放左好耐咁, 如果想加餸個人覺得加煎蛋會好d, 因為餐肉放耐左係會難食的。我既淨牛米, 確實佢湯底既味道係第二度係食唔到, 清得黎唔會淡戊戊7點未夠, 鋪頭就趕住埋數放低張單叫比左錢先了, 2碗野盛惠67蚊食食下連閘都落埋添, 不過每枱都仲有食客, 呀姐亦都無催人走, 不過食碗牛米又唔洗幾耐, 而且即使晏晝黎食, 都一樣食完就走架啦因為好多人排隊你唔會好意思霸住個位既。雖然唔係咩特別食材, 亦唔中意食豬潤, 但都係度搵到自己喜歡既
深水埗, 豬潤

舊式牆上menu

朋友叫既

我既

雖然唔係咩特別食材, 亦唔中意食豬潤, 但都係度搵到自己喜歡既味道
2019-04-27 96 瀏覽
耐唔耐都會掛住維記嘅豬潤麵,每次去開深水埗都一定會食佢,別無他選個人最愛佢老薑湯底獨特嘅味道,咁耐以嚟都keep到水準。豬潤唔夠爽脆不過份量十足公仔麵底淋咗少少,但兩樣夾埋就係維記style,I love it另一樣必食嘅當然係介央多,香脆多士配上甜甜哋嘅介央,好滿足同行友人因為唔食豬潤所以叫咗個牛肉米粉,牛肉一樣份量十足有咬口,唔會乸到又滑又淋,米粉軟硬適中,雖然賣相唔係幾好,不過同豬潤麵一樣咁有水準建議避開繁忙時間去食,午餐最好兩點後先到就多數唔駛排隊喇
另一樣必食嘅當然係介央多,香脆多士配上甜甜哋嘅介央,好滿足
建議避開繁忙時間去食,午餐最好兩點後先到就多數唔駛排隊喇

牛肉米
介央多
2019-04-27
牛肉米
介央多
2019-04-27 87 瀏覽
今早因為將我花園的植物整理下,混合些新泥同塘泥,攪到早餐都冇食。老公話駛車吃早餐,於是想起去深水埗食豬潤麵,同埋順便去娘家同姪女玩下。老公同我都食豬潤午餐肉米,中午的湯開始滿滿豬潤粒起沙感好好味!可能早餐同午餐一起吃,所以清曬d米粉同豬潤!佢架豬潤切得薄厚適中,所以滾到剛剛好,呢個真係好考師傅功用。食過西多士一般。不太脆口囉!每次都係唔使亂叫,專攻豬潤麵或米粉便可以了!如果早餐吃會冇咁正,可能未滾到太多豬潤粉粒出來。午餐肉同蛋同豬潤都好夾!好彩佢冷氣好足夠,所以夏天食豬潤麵都沒問題。連凍飲豬潤午餐肉麵要成$50 都唔平。

可能早餐同午餐一起吃,所以清曬d米粉同豬潤!

食過西多士一般。不太脆口囉!
每次都係唔使亂叫,專攻豬潤麵或米粉便可以了!

如果早餐吃會冇咁正,可能未滾到太多豬潤粉粒出來。

連凍飲豬潤午餐肉麵要成$50 都唔平。

2019-04-27
  • 豬潤餐肉麵
2019-04-20 80 瀏覽
平時我對內臟都冇乜興趣,今次係我第一次食豬潤麵,味道冇想像中咁差。 西多士就食得多,咖央多士就唔係成日食, 因為本身已經係好甜, 所以我冇落煉奶或糖膠。就算落大雨都好多人食,食得好急同坐得好迫。

就算落大雨都好多人食,食得好急同坐得好迫。

2019-04-16 94 瀏覽
家人曾提到深水埗區嘅豬潤麵很好吃,今天我剛巧來到這小區,於是冒名來試一試:1)首先公仔麵底跟豬潤真的不夾, 跟粥底好一些2)那些豬潤又薄,鞋口且有根3)跟本就不是黃沙潤雖然很喜歡吃豬潤, 但實在令人失望。
1)首先公仔麵底跟豬潤真的不夾, 跟粥底好一些
2)那些豬潤又薄,鞋口且有根
3)跟本就不是黃沙潤

雖然很喜歡吃豬潤, 但實在令人失望。
因為近排係深水埗上堂所以試下附近吾同既早餐💁🏻‍♂️咁今次去左深水埗幾出名的維記la😌1️⃣豬潤麵 ($32)咁我吾係話好鍾意食豬潤,但所有野都吾介意試既😎不過一上枱已經吾係好習慣個麵旁邊咁多,咁個豬潤還可以既內臟味不算太重,不過都係有點ga la😂豬潤的份量都幾多(吾知係咪咁而搞到整碗野有泡)原度相對薄身&冇想像中的爽/彈牙🤔Taste: 6/102️⃣咖央西多士 ($19)表面用蛋漿再煎,令外層帶一點點脆身內𥚃比較鬆軟,口感不錯不過味道方面個人覺得可以再甜多少少🙈Taste: 7/10P.S 冇想像中咁好食,而且以深水埗區黎講價格不太值😶
1️⃣豬潤麵 ($32)
咁我吾係話好鍾意食豬潤,但所有野都吾介意試既😎
Taste: 6/10
2️⃣咖央西多士 ($19)
Taste: 7/10
P.S 冇想像中咁好食,而且以深水埗區黎講價格不太值😶
2019-04-14 69 瀏覽
電話壞咗要拎去深水埗高登整,要等兩個鐘才有機取'就去左維記醫肚先🍲點了豬🐷潤牛🐂肉麵 $35豬🐷膶'牛🐂肉剛剛熟' 湯濃郁薑味'豬膶牛肉切得吾厚食嫰滑🤗🤗麵質🍜軟硬適中好味道' 我出深水埗必來🤗🤗

點了豬🐷潤牛🐂肉麵 $35

豬🐷膶'牛🐂肉剛剛熟' 湯濃郁薑味'