2019-08-09 1579 瀏覽
上一次來光顧已是八年前的事,八年來我沒有忘記維記,每次路過這區都會想起這裡有一家以豬潤聞名的食店,但說記掛又談不上,純粹因為它的名聲大得我難以失憶。八年前吃潤牛米,這天特別想吃通粉來點小改變。份量具懾人效果,堆成小山丘的通粉多得出乎意料,不過自問向來食量多少自如,完全沒有難度。通粉口感偏軟,還好沒到煮過頭軟乎乎的地步,對於愛吃"硬物"的我來說未有感到嫌棄,但要是能多點嚼頭肯定更令人稱心。這碗通粉最大的致命傷是湯底,入口的確有被豬潤的鮮甜味道驚豔,但只限於入口一剎,接着已被咸味狠狠掩蓋,而且越吃越咸,後來都吃不出豬潤的鮮甜了豬潤能夠做到不苦,已見技高一籌,質感有軟有滑,雖然還談不上嫩,但的確沒多少食店(暫時記憶中只有肥姐)能做得比它好。要不是湯底太咸,我可是願意近期再來光顧,可是當下的咸度是近來都不想再體驗,要過一陣子才受得了😅牛肉渣如八年前,顯然經生粉處理過,但免卻不了難以咬開的情況,咀嚼的時候起渣子。豬潤麵情況大致與潤牛通相同,分別只在即食麵,口感太軟了,我寧可吃不算硬的通粉,也絕不吃即食麵,不過同行人喜歡吃軟麵,他表示口感對它胃口。後來同桌其他食客點豬潤爽麵,麵質看來硬很多,這吃法
潤牛通
豬潤
牛肉
豬潤麵
豬潤麵情況大致與潤牛通相同,分別只在即食麵,口感太軟了,我寧可吃不算硬的通粉,也絕不吃即食麵,不過同行人喜歡吃軟麵,他表示口感對它胃口。後來同桌其他食客點豬潤爽麵,麵質看來硬很多,這吃法下次可以一試。
加映西多
加映西多是維記另一名物,沾滿蛋漿的麵包被煎香後呈現討喜的金黃色。
加映西多
加映是椰子果醬,我平常多接觸莓類果醬,比如草莓和藍莓,椰子口味則較少吃到,所以有一定程度新鮮感。加映甜度不低,但依然保留椰子的清香,甜甜的味道夾在散發着蛋香的麵包很難不好吃。對我來說,這道小吃咱一的瑕疵是西多不是以油泡方式炸出來,而是用相對較少的油把表面煎成金黃色,所以口感沒有油炸的堅挺,吃起來軟軟的,不太能滿足我愛吃硬的喜好。
熱奶茶
現在要找一杯不錯的港式奶茶超難,想不到這裡有小驚喜。首先,奶茶喝起來是用茶葉煮出來,沒有明顯的茶包痕跡,而且不苦澀。有些食店雖然用上茶葉,可惜茶味重到苦。其次,奶跟茶的比例適中,奶沒有多得把茶味蓋過,口感頗滑。我要求茶走少甜,喝到底還是有點過甜,要是煉奶份量控制準確,肯定更好喝。這杯離我印象中的上等奶茶仍有些距離,但是近年也說不出哪裡有做得比它好,所以這次光顧我最滿意的是奶茶。

周六下午,沒到步前擔心着要排隊等候,幸好只是等了兩三分鐘,維記持有三個鋪位足以消化人龍。再且這條街另有其他有名食店,那些食店門前被人群塞爆,大概也有把食客瓜分的作用。食物價錢合理,平常在茶餐廳點一碗麵和一杯飲料也近乎五十元,豬潤算是較有特色食物,這裡人均五十多的消費是貼近市況了。這頓飯最過不去的地方真的是湯底太咸,雖然沒到吃不下,但足以毀掉豬潤的鮮甜,其他都是小問題或是可以解決的。要是下次光顧湯底依然這樣,我大概又要相隔八年才與它相見😅
2019-08-03
豬潤
熱奶茶
2019-09-29 77 瀏覽
深水埗四麵之一的維記同文記一樣係深水埗的鎮區之寶之一;佢地的豬潤麵遠近馳名,未食過真係吾好同人講黎過深水埗。📍潤牛麵🔸豬潤即叫即煮。🔸豬潤起晒沙。🔸湯係濃濃的豬潤湯。🔸豬潤冇平時的腥臭味🔸滑牛有點韌,吾好叫。🔸豬潤米兩份分再叫其他野岩岩好。📍 咖央西多士🔸出面少有🔸最出色係用多汁即煎,勁香蛋味。🔸咖央吾會死甜,做得出色。🔸必食。😋味道:7.5/10🙃點頭:8/10💰消費:$35 (每人)

📍潤牛麵
🔸豬潤即叫即煮。
🔸豬潤起晒沙。
🔸湯係濃濃的豬潤湯。
🔸豬潤冇平時的腥臭味
🔸滑牛有點韌,吾好叫。
🔸豬潤米兩份分再叫其他野岩岩好。

📍 咖央西多士
🔸出面少有
🔸最出色係用多汁即煎,勁香蛋味。
🔸咖央吾會死甜,做得出色。
🔸必食。

😋味道:7.5/10
🙃點頭:8/10
💰消費:$35 (每人)
2019-09-20
  • 豬潤麵
  • 咖央多士
2019-09-28 63 瀏覽
一家歷史悠久仍地位不可撼動的舊式粉面店,即使裝修稍顯簡陋,菜品賣相也 隨意自然,但絲毫不影響許多食客在店門前排起長龍,原因自然是美味新鮮的 菜色了:豬肝面清香鮮甜,豬肝嫩滑新鮮,湯頭中略帶辛辣微甘的姜味中和了 豬肝本身的腥味,多食也不覺膩味。
2019-09-17 129 瀏覽
#維記咖啡粉麵 呢間餐廳相信好多香港人食過,歷史悠久,系香港道地茶餐廳之一👍👍——————————————————————#豬潤麵 $32🍜湯底清甜,用埋薑粒辟腥,豬潤份量好足,食一碗已經覺得飽,好抵食!好味指數:9.6/10#咖央西多士$19🍞麵包唔會太燶,軟熟既麵包夾住滿滿既咖央,好滿足😋好味指數:9.2/10整體味道:9.1/10抵食程度:9/10回頭度: 9.5/10——————————————————————📍地點:深水埗福榮街62號及66號地下/ 北河街165-167號地下D號📞電話:23876515⏰營業時間:星期一至星期五06:30-20:30星期六至日06:30-19:15#美食 #foodie#深水埗美食 #豬潤麵 #咖央西多士 #香港美食 #hongkong #food #foodssss___
#維記咖啡粉麵
——————————————————————
#豬潤麵 $32🍜
好味指數:9.6/10

#咖央西多士$19🍞
麵包唔會太燶,軟熟既麵包夾住滿滿既咖央,
好滿足😋
好味指數:9.2/10

整體味道:9.1/10
抵食程度:9/10
回頭度: 9.5/10
——————————————————————
📞電話:23876515
2019-09-15 115 瀏覽
Famous local food with reasonable price!tasty toasts, pork liver soup noodles, hot lemon coke. Soup is savoury.Long queue sometimes! 潤牛麵湯底清甜,加左薑粒辟腥,潤牛多過麵,抵食!咖央西多士足料,烘底燶d仲正。仲叫左熱檸樂!星期日下午茶時段都幾多人,要等位,出菜速度快,但都唔使等太耐。不過要自己計計幾錢較安全,有個阿姐唔清楚計多左一碗麵價錢,最後要數返碗碟先信😑
Long queue sometimes!

潤牛麵湯底清甜,加左薑粒辟腥,潤牛多過麵,抵食!
咖央西多士足料,烘底燶d仲正。
仲叫左熱檸樂!

• 豬膶牛肉麵
  • 咖央西多士
2019-09-14 94 瀏覽
唔明點解咁出名!order左個牛肉公仔麵!到底係咪得我一個食左國王的新麵?明明係冇味但點解咁多人話好味?連公仔麵個粉都食唔出有味!成碗野淡某某!定係大家鍾意d肉d渣?牛肉算新鮮同唯一好的係份量幾多!但整體真係淡而無味!湯底又係好淡、麵又係好淡!而凍奶茶算幾好!感覺好滑,亦好夠凍,不過奶味較重!如果茶味重返d會更好!總括黎講貴而冇味!而且食物選擇唔算多!再加上又冇set供選擇!如無意外好難再去食!冇下次之選!

2019-09-13 57 瀏覽
2019年9月7日(星期六)維記同一條街有三間舖,長期一位難求,領導地位毋庸置疑!由佢哋$15/16一碗豬膶麵幫襯到而家賣30幾蚊一碗。湯碗邊佈滿細碎豬潤湯精華,連湯匙、湯义一齊上嘅湯麵, 俘擄幾代食客👨‍👩‍👧‍👦嘅心!坐落聽到「豬膶麵!咖央多」此起彼落,一直冇停過!現場所見,單拖又有、成雙成對又有、一家大細都有!今日想食牛肉麵。新鮮滾熱辣泡泡湯係招牌豬膶精華,一於先飲為快。米粉、麵同埋意粉都試過,始終都係鍾意食麵多D。食麵飲湯到底最徹底留肚轉角飲豆漿🥛
2019年9月7日(星期六)

新鮮滾熱辣
留肚轉角飲豆漿🥛
2019-09-07
$36 (早餐)
2019-09-09 96 瀏覽
其實初時為咖央幕名而來,無對麵食無咩特別,因為唔覺得好好食,我同友人分別叫左個潤腸麵同潤牛麵,當然唔少得咖央多士啦,飲品就熱檸蜜同凍檸茶兩碗麵食份量都算足料同大碗,湯底都尚可,唯獨薑粒太大粒...我唔食得薑都幾難避免,盡量唔食,麵食總結係不過不失,友人就覺得個麵一般到我最期待咖央多啦食落幾好唔會太甜,不過無我果次響赤柱食咁好味,所以整體都係試過就算,下次再試另一間咖央多先大家期待期待我下次食評~題外話,依間餐廳真係幾出名,有3個鋪位🤔👍🏻同埋泊車都算方便,泊路旁即入去食啦
潤腸麵
潤牛麵

到我最期待咖央多啦
咖央多士

2019-09-09
咖央多士
2019-09-02 126 瀏覽
記得以前黎深水步區多數都係黎維記鐘情佢豬潤牛肉麵,湯底做法,有D媽媽味道,但近年好似以經唔一樣,份量足夠,可能豬潤冇甘新鮮,但辣油冇變一樣好食,招牌加映西多超正
2019-08-26
2019-08-21 252 瀏覽
一直都知道深水埗多平價又好味既野食,但平時好少去。尋日去開嗰邊,就食咗維記。好耐之前食過一次,最深印象係佢既湯底,今次叫豬潤牛肉麵,個湯底依然又清又甜,抵食呀!
一直都知道深水埗多平價又好味既野食,但平時好少去。
2019-08-10 422 瀏覽
今日一早出深水埗睇玩具,早左到,鋪頭全部都未開,於是決定食個早餐先。好耐都無去維記食,難得唔使排隊,就即刻入去喇。 小弟叫左豬潤通,可惜不再好食。豬潤煮耐左,幾柴口下,而且感覺豬潤既份量都少左。湯底都無往日咁好味。
豬潤通粉
2019-08-10
$32 (早餐)
2019-08-07 321 瀏覽
因為好掛住佢份咖央西多士所以唔夠一個月再黎食。今次無叫豬潤面,叫左牛肉米。啲牛肉唔算好硬好易咬得開,大人細路都岩食。老實講佢杯咖啡好香濃好夠味。重點系咖央多士,中間啲醬好多,夠香口又好食!中

• 豬膶麵
  • 咖央西多士
  • 牛肉米
2019-08-04 236 瀏覽
一提起深水埗就會諗起維記豬潤麵但今次有d失準豬潤麵豬潤有d苦,唔知係咪洗得唔夠乾淨但係好彩夠爽口,加番少少分。出前一丁煮得剛剛好咖咉西多士咖咉醬唔夠,一邊有一邊冇,所以得d糖醬味
一提起深水埗就會諗起維記豬潤麵
但今次有d失準

豬潤麵
豬潤有d苦,唔知係咪洗得唔夠乾淨
但係好彩夠爽口,加番少少分。出前一丁煮得剛剛好
咖咉西多士
咖咉醬唔夠,一邊有一邊冇,所以得d糖醬味
2019-08-03 112 瀏覽
十年都唔經過深水埗一次,今次咁岩要工作,就試一試朋友介紹豬潤麵今次帶埋朋友去食,叫左豬潤煎蛋麵同咖央西多士。豬潤麵豬潤煮得剛好,沒有血水而又嫩而不硬咖央西多士都唔甜,但加埋蜜糖係好甜😂我都係鍾情于花生醬。
今次帶埋朋友去食,叫左豬潤煎蛋麵同咖央西多士。
豬潤麵豬潤煮得剛好,沒有血水而又嫩而不硬

咖央西多士都唔甜,但加埋蜜糖係好甜😂我都係鍾情于花生醬。
2019-07-30 211 瀏覽
深水埗維記咖啡粉麵既馳名豬潤麵係我最愛既茶記一,同一條街連開左三間,但係依然每間都很多人排隊生意超好。經過我食過好多次嘅經驗,我發現最舊嗰間鋪永遠都係最少人排隊,可能因為佢裝修舊啲感覺冇咁乾淨掛,所以我每次都去排最舊果一間。(其實三間食落都係完全一樣,冇分別)一坐低姐姐就會即刻問你食啲乜,點餐後都冇2分鐘,你嗌嘅嘢食就會送到你面前。(所有姐姐啲記性都超級好,從來唔需要寫低!👍🏾)豬潤,味道好濃郁而且完全沒有腥味,質感軟嫩又不會太粉,非常爽口。反而牛肉就偏瘦食落有啲軟身有啲硬身,不一致的口感。(可以選擇好多唔同嘅材料,例如配午餐肉都幾好味)另外,出前一丁公仔麵其實真係唔一定要配麻油味😏維記呢個豬潤配薑絲湯底十分濃郁,好飲到都吾識形容,總之就會飲晒佢啦!😋

豬膶牛肉麵

2019-07-27