2017-06-18 1087 瀏覽
這間餐廳是朋友個朋友開的,入坐時14:10,男侍應們都好有禮貌,由於朋友未到,我地先叫兩個小食,直到坐到15:20,女侍應突然發癲,鬧我地坐咁耐都未叫其他野食,話廚師15:30要落場,但朋友未到,佢迫我地落,講說話好難聽,佢話無理由要廚師開ot就我地,唯有我地趕快落餐,其實我好想走,從來未試過有餐廳既侍應態度那麼差,一路食,一路催我地走,一路比面色我地睇,一踏正16:00,即刻關燈趕人走,狠請我既朋友,唔好再叫我去這間餐廳了。講返食物,我朋友讚賞這裡的牛扒,但意粉好差,卡邦尼意份如果有十個咸道,我比十個咸,咸道驚人。。今天下雨,門口很滑,門口的男侍應提醒客人地下很滑,可是送貨來的沒有提及,聽到一聲巨響及大叫,送貨哥哥滑倒了,侍應們只董得企係道就手旁觀,看著他企不起來也沒有幫忙,最後送貨哥哥企回起身後,侍應們才拖下地。。。。 很不安全呢…

肉眼扒
2017-06-10 723 瀏覽
去完會展,阿仔又話要食牛扒,喺openrice搵到附近有這間餐廳,價錢ok立即去試。餐廳喺球場隔離條後巷,好在有 google,如果唔係一定揾唔到。門口花呢花碌有個紅色人像向你鞠躬,裏面反而好簡單,餐牌有牛豬羊,小食和飯。我哋叫咗加拿大肉眼1lb 和 美國prime肉眼1lb,再加個餐湯和餐飲,另外叫咗個炸薯條,美國肉眼小了點牛味,有些筋但都幾好味。加拿大肉眼好林,但冇乜肉味。兩個扒都跟薯蓉,薯蓉又滑又好味,忌廉湯麻麻地,炸薯條好新鮮,凍檸茶免費添飲,三個人食到非常飽。總結便宜抵食!
2017-06-10
2017-05-17 886 瀏覽
見到呢間有牛扒放題,一心諗住試吓~搵咗好耐先搵到放題時間,$138-90分鐘任食,覺得可以一試就喺facebook訂枱(好似話唔接受電話預約,不過接受都冇用,打唔通)晚上6點15分去到,冇乜人。再確認個放題,原來只有一款薄切西冷+薯菜任食,就算食得再多都係冇癮......咁唯有改返單點,想試牛同豬,但豬比想像中貴叫咗個沙律,感覺健康D~味道大致都可以。本來想食印度烤雞,但呢日冇貨,豬扒又太貴,所以改咗做意粉。睇晒咁多款扒,呢隻最平($138/1lb),侍應建議medium,咁就medium啦!本人對扒類冇乜研究,總之我覺得唔錯就得啦最後點咗份洋蔥圈,上枱時覺得好大份,不過食食吓覺得太油,所以最後食唔晒。順帶一提,只有凍檸茶係$15任飲嘅。當然,只有「茶」係無限添加,檸檬應該冇得refill(我冇問)但係有幾點想提出:1. 任食放題只有一款,感覺唔吸引2. 冇酒精飲品係一個大問題,鋸扒配紅酒已經係一件好平常嘅事,又或者整返杯生啤,成件事豐富好多3. 凍檸茶refill嘅速度太快,我飲少少你就加,唔通每次加完我又要再「篤」檸檬同加糖水?不過整體上係可以接受嘅~
見到呢間有牛扒放題,一心諗住試吓~

咁唯有改返單點,想試牛同豬,但豬比想像中貴

紫薯沙律

叫咗個沙律,感覺健康D~味道大致都可以。

煙三文魚意粉

本來想食印度烤雞,但呢日冇貨,豬扒又太貴,所以改咗做意粉。

肉眼扒(1磅)

本人對扒類冇乜研究,總之我覺得唔錯就得啦

洋蔥圈

最後點咗份洋蔥圈,上枱時覺得好大份
,不過食食吓覺得太油,所以最後食唔晒。

但係有幾點想提出:
1. 任食放題只有一款,感覺唔吸引

不過整體上係可以接受嘅~
2017-05-13
2017-05-14 637 瀏覽
不經不覺行了入後街,給店內裝修吸引着,店名也特別, 名付其實後街,坐上客已座滿九成了, 剛好有位就不如試下.我們揀選了紐西蘭西冷牛扒 和 紐西蘭羊西冷。平時我只會食羊架,羊西冷都是第一次。兩道菜都是點了五成熟。首先奉上的是羊西冷,一陣羊騷味撲進我的鼻裡,心知不妙,朋友見到我面有難色,也提議不如對換一下吧!怎樣也好自己都要負點責任,切開羊肉中間裏面呈現粉紅色,生熟度控制不錯,肉質柔嫩,吃下去又一點羊騷味也沒有,肉和皮之間的脂肪,口感煙韌,真的越食越滋味!論肉質牛排就比下去,朋友説牛排好像用過鬆肉粉之類,有一陣味道,這菜式真是一般。可能這店主力食牛,所以十分期望,雖然有些失望,但羊排幫它取回不少分數啊!
不經不覺行了入後街,給店內裝修吸引着,
我們揀選了紐西蘭西冷牛扒紐西蘭羊西冷
平時我只會食羊架,羊西冷都是第一次。
兩道菜都是點了五成熟。

2017-03-09
午餐
  • 紐西蘭西冷牛扒
2017-05-01 643 瀏覽
話說4月初,在朋友介紹下去食。一坐低個侍應就sell佢地d菜式點正點正。我地聽完一輪,叫左一塊12安士肉眼,medium....menu 以外的食物,滿心期待!一上菜,賣相ok,但一砌落去! 唔對路,好硬。咬落去,口感比西冷仲要硬多一倍。有無攪錯,比$398食一塊硬過紙皮既肉眼。最頂癮係個侍應走埋黎再sell 多次隻牛點靚點靚,我一展示 比佢睇塊扒點硬點硬,佢即刻話要了解下,然後就哩埋左。哩間野真係誠意推介大家唔好去食
2017-04-05 759 瀏覽
所有食物都好好食~ 叫左 1. 週打魚湯 2. 印度薄餅 3. Cheese Portobello 4. 加拿大厚切牛 5. 羊架 6. 西班牙焗煲仔飯 7. 火焰雪山。全部都好好食,賣相又超好,夠新鮮,上菜夠熱。扒方面,叫左 medium well 兩種肉都好到位。好好食!禁既價錢食到 5 星級酒店扒房既水準,真係超值!讚到佢禁正,但也有改善既地方既。就係上菜果到超級慢。一碗湯都要半個鐘先送到,仲要先係第一樣野食。送上嚟既時候發覺旁邊岩岩到既情侶都有叫。心諗吾係等埋多啲單先一齊整吧。。。禁我既扒咪都超級耐 點知原來真係禁讓,我等左9個字 (45min) 一份正餐都冇,真心嬲。我叫4杯水,都係要我第二次提醒佢地先嚟到。但勝在員工服務態度好,好有貌。所以你問禁值吾值得食?係好值得去試下,但要預時間因為上菜慢。記得紙巾自備,如果吾係果到買 tempo $3/包。
2017-04-04
15 分鐘 (堂食)
  • 加拿大厚切
3333+的增肌燃脂飲食邊針已開始了一段時間,差不多自己包辦早、午、晚三餐!今日就放自己一天假跟同事外出用午餐吧!第一想到的灣仔W Square後街的牛扒店,開業至今已有一年多,由幾位80後男合作經營的。牙T於開業初期已有幫襯,又令我想起燒菠蘿1LBS牛扒現時增設WHATSAPP訂位服務,80後年輕人果然不一樣,WHATSAPP訂位也蠻方便的!!!今次的目標依然是牛扒,可能有一段時間沒幫襯,餐牌也換新了,我點了一份1LBS肉眼牛和紫薯凱撒沙律。上菜的一刻我呆了那份牛扒實在大得有點誇張~加配的紫薯凱撒沙律份量亦不少,難以想像是$138 + $25的價錢,也太貼地啦~!!!!牛扒質素??我點的是MEDIUM,師傅對火力控制還不錯的,肉質也很鲜嫩JUICY~!!!那份牛扒我最後要打包半份啦,肚子不爭氣,實在無能為力啦紫薯凱撒沙律沙律菜好新鮮翠綠,配搭紫薯和日式胡麻醬汁,正~!!!!!同事加點CARAMEL APPLE,一道很製法簡單的甜品,用原個蘋果切片上碟,沾有脆脆焦糖的蘋果非常爽脆,但對於愛吃甜食的同事來講,卻認為可以更焦香呢~!!!

上菜的一刻我呆了

紫薯凱撒沙律

沙律菜好新鮮翠綠,配搭紫薯和日式胡麻醬汁,正~!!!!!

,但對於愛吃甜食的同事來講,卻認為可以更焦香呢~!!!
2017-03-29
  • 紐西蘭厚切肉眼牛扒
  • 羊西冷
  • Caramel  Apple
2017-03-21 667 瀏覽
「lunch食乜好?」今日同事帶領下去食一間未試過的小店—後街牛扒。小店位於球場後面嘅一條小巷,都幾隱閉,如果唔係同事帶路都未必發現到。小店最入有間房for 6人,而我地今日亦被安排入房,唔驚嘈傾唔到偈。我地6個女仔叫咗4個dishes share食,因為佢每一碟都幾大份,share食就可以試到多啲唔同野。特別一提,呢到係無限添飲,唔驚share會唔夠飲。黑松露醬雜菌扁意粉($88)黑松露味幾香,食哂啲意粉先發現仲有好多菇喺底,6個女仔每人幾啖好快食哂。英倫炸魚薯條($88)同事覺得炸魚個皮唔夠脆同魚柳太林,但我就覺得幾好。另外有茄汁同芥末醬提供,fit返唔同口味嘅朋友。板燒菠蘿吉列珍寶豬($68)侍應話呢碟係佢地自創,皮好夠脆,特別在於一切會有芝士流出,芝士味唔算太濃,再點啲板燒醬,兩種醬幾夾。但我覺得個肉質好似硬咗啲啲。熔岩炸雞($68)個個讚好,雞夠滑,必試。埋單$372,性價比高,野食都黎得幾快,岩哂幾個女仔lunch share食!打完review先發現間鋪出名食牛扒,但我地一碟牛都無叫,哈哈,下次再黎試啦唯有。
黑松露醬雜菌扁意粉($88)
英倫炸魚薯條($88)
板燒菠蘿吉列珍寶豬($68)
熔岩炸雞($68)
個個讚好,雞夠滑,必試。
2017-03-13 9025 瀏覽
柑太久病未癒,不斷說自己身體虛寒,希望可以吃些東西補一補血氣,她在開飯找了很久,突然對我說要鋸扒,仲提議到這間有牛扒放題的餐廳一試。於是我便以陪她一試之心到了這個後街牛扒。到達時問店員,原來牛扒放題是需要預約的,但既然到來,也不好空手而回,於是點了兩位,入店內發覺空間闊落,中間有一張長高檯,而仲有VIP房間,七彩吊燈再配以圖案多變的牆磚和有九龍皇帝墨寶的牆身修飾,令人眼前一亮。店員為我們介紹他們的餐菜,建議我們先試他們的基本肉類,於是我們點了紐西蘭西冷牛扒以及羊西冷,再點了兩客任飲的凍檸茶。凍檸茶先上,分量很大杯,而且甜度完全由自己去調節,飲落茶味不俗,單一口感,不似出面的茶餐廳會自行調配茶膽般。紐西蘭西冷牛扒(1磅)($108)5成熟的大大塊西冷牛扒,不單保留了那條腰筋的位置,而且更提供了大大份的炸粗身薯條和白汁薯蓉,分量絕對是大胃王級數。醬汁是黑椒蘑菇,味道適中,不辣不稀,用來配牛扒非常惹味。最重要是西冷烤得洽到好處,以為足足一磅的分量,他們會烤得不好,切開後看到熟度剛剛好,不單外皮烤得微微香脆,而切開有大量肉汁流出來,食落口感有嚼口,而且完全沒有蘇打粉或肉粉那些化學味道,肉質保留
任飲凍檸茶

紐西蘭西冷牛扒(1磅)($108)
紐西蘭西冷牛扒
最重要是西冷烤得洽到好處,以為足足一磅的分量,他們會烤得不好,切開後看到熟度剛剛好,不單外皮烤得微微香脆,而切開有大量肉汁流出來,食落口感有嚼口,而且完全沒有蘇打粉或肉粉那些化學味道,肉質保留了最原始的肉味。

紐西蘭羊西冷($108)
紐西蘭羊西冷
這個羊西冷看上去表面是一條很普通的羊肉,但當我切開時,發覺羊西冷本身一樣燒得非常好,而且它保留了那片皮層,燒得香脆之餘,更夾雜了那種微微羶味的羊脂在內,而且肉質滑溜多汁,配以芥辣及薄荷醬點綴,更能帶出羊肉本身的味道,而且令入口時,那份羶味大大減低,很適合不習慣食羊肉的人一試。
紐西蘭羊西冷
而每份餐提供的薯條和薯蓉分量很多之外,還有紫椰菜來衝淡油膩感,避免吃太多的肉令人覺得過份飽滯。
令人貼心的是店員很用心介紹他們各款肉類的特色,亦沒有一開始推銷我們幫襯貴價的食物,而且亦因應我們的單的菜色,建議牛扒的燒熟程度,這令我們對這間小店另眼相看。
題外話/補充資料: 午市不加一
2017-03-11
2017-03-06 686 瀏覽
Lunch with colleagues again! The team has been here before and recommended it as having large portions and being tasty! There was a bit of a wait as it seems like a popular spot for lunch. Turns out they also have all you can eat steak but doesn't start til 2pm for 'afternoon tea'. After looking over the menu, seemed like there are a lot of tasty options and ended up ordering japanese curry steak and added fries and iced lemon tea (which has unlimited refills which is nice):The curry for the ste
The curry for the steak was tasty, the steak was very tender and although it was already sliced up, you can tell it's a pretty good piece of meat. It wasn't as LARGE as I thought it would be, but was filling enough for lunch. The fries were also good and you can chose from 3 "sauces" (bolognaise, black pepper, and something else I can't recall
)The iced tea is an extra $15 with a meal and is a bit weak but was fine to enjoy alongside the meal. Staff were very nice and excited to serve the meals and proactively explained what types of cuts were being served. Would come back again!
2017-03-03
15 分鐘 (堂食)
2017-02-14 1104 瀏覽
試過一次便不會再光顧😤-等左45分鐘枱,一時又話埋緊單,一時又話上埋個甜品!點知d侍應既朋友黎到,又話識呀萬生又點點點就有得優先入座!前後入左6個呀侍應d朋友-坐底叫野食,叫$138牛扒又話無,再叫個$188既又話無,最後叫我叫個$388既先有!點解唔一開始講定有咩係無架呢?-同事叫個羊架,指住話要個$88,你就黎個$388,仲要屈你要,羊架有$188,$288你唔黎,係黎個$388-個頭落完單,隔左20分鐘黎同你講呢樣無!要杯水,都要望住哂-不斷sell人叫d貴野!生意唔係咁做!食物賣相再靚,再好食都無用,態度先最重要!-不會再光顧了!有d野試過一次就夠!
試過一次便不會再光顧😤
個頭落完單,隔左20分鐘黎同你講呢樣無!要杯水,都要望住哂
不會再光顧了!有d野試過一次就夠!
45 分鐘 (堂食)
2017-02-05 5955 瀏覽
若果想在灣仔舒舒服服吃個午餐,預先訂座是生存之道,能夠耐心的等待永遠是人類的一種考驗。這間餐廳不在大街,但也不缺客人,平日午膳時間經常看見客人排隊等候。雖然明知這店舖是吃牛扒,但我還是點了自己喜歡的意式燒日本原隻魷魚$55和日式鰹魚湯稻庭烏冬$15,還有甜品心太軟$45和經典火焰雪山$68,特別推介一下這裏的凍檸茶$15是任飲的,由於它是用外賣杯的關係,各位Office同事亦可以添飲後拿回公司繼續喝呢!這份意式燒日本原隻魷魚味道也算新鮮爽口,原隻魷魚真材實料,但配合這種橙色的醬汁不是十分吸引,味道還可以但普通。不得不讚這碗日式鰹魚湯稻庭烏冬,貨真價實,$15大大碗非常抵食,鰹魚湯底很鮮甜,麵質軟硬適中,值得推介!注意這裏的甜品心太軟是沒有雲呢拿雪糕附送的,坦白說有點失望,但心太軟有香濃的朱古力味,一切開熱辣辣的黑朱古力流出,味道也可以。其實我不太好甜品,但由於朋友生日,他表名不喜歡老土的吹蠟燭儀式,所以我特意點了這個經典火焰雪山,象徵式有火旺一旺他吧!味道不太甜,蛋白也香滑,最好便是可以和心太軟的香濃朱古力一起吃,最底下有一層薄薄的蛋糕底,質地也算鬆軟。其實之前朋友有吃過這店的牛扒,但
其實之前朋友有吃過這店的牛扒,但他們似乎不太滿意,而我發現這店的各類意粉,也是用同一醬汁煮出來的,拍出來的照片所有顏色也是橙色的,實在非常奇怪,我建議這店的廚師實在需要鑽研多幾種顏色的醬汁,相機食先的時代,現代的廚師也要跟上潮流吧。
2017-01-07 2181 瀏覽
午飯來到後街食牛扒見到openrice介紹說有午飯時段$88放題( 牛扒,免加一)於是好奇來試一下店的空間適中內有不同當代藝術品擺設有粒公仔俾你放餐具但就冇得同時平放到叉刀架至於menu 大家可參考其他分享可以了😂不重複問了店員,原來如果想吃放題牛扒,要先到facebook 預約。但現在即場like 番店的page 都可以食的。當然放題係每位計的。如果你多於一個人去又只係一個人叫放題,是容許的。不過你就唔準分享俾人食架!唔淮你一個分全家咁。仲有加$15 可以任飲凍檸茶。( 其他野飲就計番正價,熱檸茶同走冰都唔得架🌚) 同友人去食,雖然擺明唔係大食但又避免想叉人地個牛扒犯規所以就兩人都叫放題。放題包薯菜份量都夠( 同樣冇得轉飯or 意粉,要加番menu 上寫的價錢)味道正常牛扒是西冷扒叫了五成熟配有蒜蓉,汁就在牛扒下面是即叫即煎的,要等一等呀。🙇🏻肉質不韌,易入口,不乾身份量合理但冇乜牛味,有汁蒜味我會形容為好食過集團快餐店中的鐵板扒但當然同扒房冇得比一人食完一塊都飽架但覺得食放題要食得盡力啲架嘛!🤔於是叫多份兩份分第二份黎,個面有香草。(唔知係咪第一份冇落呢🙄)水準都穩定好主觀既總結要
午飯來到後街食牛扒
於是好奇來試一下
店的空間適中
內有不同當代藝術品擺設
有粒公仔俾你放餐具
但就冇得同時平放到叉刀架

至於menu 大家可參考其他分享可以了😂不重複

但現在即場like 番店的page 都可以食的。
當然
放題係每位計的。
唔淮你一個分全家咁。

放題包薯菜
味道正常
牛扒是西冷扒叫了五成熟
配有蒜蓉,汁就在牛扒下面
是即叫即煎的,要等一等呀。🙇🏻
肉質不韌,易入口,不乾身
份量合理
但冇乜牛味,有汁蒜味

我會形容為好食過集團快餐店中的鐵板扒
但當然同扒房冇得比
一人食完一塊都飽架
但覺得食放題要食得盡力啲架嘛!🤔
於是叫多份兩份分
第二份黎,個面有香草。(唔知係咪第一份冇落呢🙄)
水準都穩定

好主觀既總結
要係想平平地食下牛扒
可以叫番午餐就可以了。
至於放題
適合好想食好多好多有味道的肉
( 不帶靚扒期望)
熱辣辣狂吃都係抵架😂
2016-12-11 2575 瀏覽
凍檸茶15元任飲炸薯菜 都係任食的 ,炸得幾香口,味道幾不錯。5成熟的牛扒,可惜有些位有筋,但一分錢一分貨。牛扒的外表都煎得有種焦糖的感覺第二塊的3成熟,但似5成熟多些抵食有趣指數:4.5/10店鋪的裝修有一種西日混合的感覺,講抵食真的幾抵,牛扒的味道亦都可以,但筋太多,食的時候有一些困難。衛生情況都有點令人擔心。溫馨提示:牛扒只有3,5,7,9成可以選擇
任飲
凍檸茶15元任飲
炸薯菜 都係任食的 ,炸得幾香口,味道幾不錯。
3成熟
5成熟的牛扒,可惜有些位有筋,但一分錢一分貨。
牛扒的外表都煎得有種焦糖的感覺

2016-12-04
任飲
第二份
2016-11-16 2803 瀏覽
是日無無聊搭多幾個地鐵站到了灣仔剧扒~~這間餐廳大半年前已經比媒體報導出晒名lunch time $88任食牛扒!!!當時本小姐尚在灣仔工12點到來已經排晒大隊唔洗食~~~今日約1240到來竟然有位入已感奇怪~~阿,, 原來出左名之後就沒有午飯時間的任食牛扒,,任食換了在下午茶時段2點起,,,,, 午市則照常睇menu 叫餐~我和飯友單點了以下兩款牛食:::這個聲稱是它的招牌牛柳,, 比下圖的牛肩胛好吃,, 肉汁尚算平均,, 牛味倒不是太重,,驚喜的反而係個燒汁菠蘿~~~ 好好食又juicy~~~安格斯牛肩胛扒 10oz這個薄薄的,, 都要少少筋位有點難咬開...綜觀以這裡的環境和牛扒質素,,,百多塊還沒包飲品....都係試過就okay了~~~
是日無無聊搭多幾個地鐵站到了灣仔剧扒~~

今日約1240到來竟然有位入已感奇怪~~

我和飯友單點了以下兩款牛食:::
加拿大肉眼扒(1磅)
這個聲稱是它的招牌牛柳,, 比下圖的牛肩胛好吃,,

肉汁尚算平均,, 牛味倒不是太重,,
驚喜的反而係個燒汁菠蘿~~~ 好好食又juicy~~~
牛肩脊  (10oz)
安格斯牛肩胛扒 10oz

這個薄薄的,, 都要少少筋位有點難咬開...

2016-11-02