早期看到了有超低價的隱世放題餐廳出現在灣仔,便拉大隊一探虚實。位置其實真是有點鬼崇,在灣仔地鐵站步行往銅鑼灣方向,在一個籃球場傍邊的冷巷中。第一次到這店的朋友不紡到步後致電店員。否則很易過而不見。88蚊的牛扒放題是下午專屬,晚上的放題價格為138。其實內容一樣,同樣是任食牛扒連一飲品和甜品。若果一飲品不能滿足你,可以加15蚊 upgrade 至檸茶放題。重點主角登場,牛扒比我預期中差不多。畢竟是138的價錢。牛扒的肉質有點難咬,相信因為牛扒不是西餐廳的級別。有點高級茶餐廳的感覺。肉味不淡,但色澤偏差。像上圖我3成熟的牛扒已像7成熟般.而每塊的質量不一。有可能你選5成比3成更有驚喜。(從平面切口的角度可見,牛扒的原度大約只有1cm 厚。這厚度做不到牛扒應有不同熟成程度的分別。上圖為4成熟的牛扒,始終牛扒肉質較嚡,配汁單一。很難會有再有突破。結語是,138的價錢。就是138的質素。任食牛扒的賣點畢竟是歡樂大於食材 補級速度一般,同樣有漏單的情況。要注意是電腦下單的䦳系,請在時限到前check 清楚還未到的牛扒有否漏單。我想再追單時,待應以電腦時間夠鐘為由。不能再下單。
任食牛扒,包了一罐汽水和甜品一客

2015-08-20
2015-08-25 2807 瀏覽
一直都有留意美食情報,有日見到呢間餐廳做牛扒放題,我呢個牛魔王一定唔會放過!雖然下晝$88抵食,不過因為要返工,所以BOOK左放工後7:30。因為我地早左到,好在我早訂位,又有小朋友,所以佢地比左間房我,一入到去,侍應先每人比一杯玄米茶。跟住比左兩個餐牌我地,一個係西式套餐一個係任食牛扒餐。叫左4個扒餐,一個套餐比小朋友食。好快上晒第一輪扒,賣相OK,唔算太厚,每塊牛扒附有切到好細GA蒜蓉同燒汁,一眼望落去汁好少,侍應話係比我地切一塊點一下汁再點一下蒜蓉。不過我覺得將全部蒜蓉搽落塊扒,再切一塊點一下汁,食落無咁"漏"。扁意粉唔乾身,無over cook,另外要讚下個魚柳,啲魚肉好滑,味道好香,賣相都唔錯,有驚喜。講真,呢間啲扒比起大X樂仲好食,個餐送一罐可樂同一份甜品,$138都算抵。當日甜品係切得好迷你好得意GA涼粉,我地大人唔太食甜野,益晒班細路啲細路大叫好食,好彩係最後一碗比人食晒前記得影相至於上扒速度,可能我食得唔快,無咩留意,食完佢地就入黎收,收果時會主動落下一轉order.剩係覺得傾一陣下第二輪又食過咁,下次可以唔帶細路轉心計下時

跟住比左兩個餐牌我地,一個係西式套餐一個係任食牛扒餐。
叫左4個扒餐,一個套餐比小朋友食。
任食牛扒
牛扒6成熟
套餐扁意粉

甜品

啲細路大叫好食,好彩係最後一碗比人食晒前記得影相

2015-08-17
任食牛扒
牛扒6成熟
套餐扁意粉
甜品
我想試好耐喇!上網睇下食評,劣評比較多,真係有啲卻步呢!膽粗粗,今日一於去試下,十一點九入到去,計埋我都係得兩台客,真係好,唔使等!人地話呢度啲侍應好無禮貌。又唔係,只係cool啲啫。有位後生啲嘅四眼哥哥非常有禮貌,做野好有熱誠,見你食完就過黎收野,仲問你要唔要多份㖭!牛扒好難食。我又唔覺。味道呢樣野好主觀。當然$88,你唔好期望太高。對於我黎講,都ok,又唔會話乾到死,又唔會話韌到食唔到。我自己都食左三塊,極限喇,真係好飽。牛扒放題包一罐汽水同甜品。甜品冇影,係砌得好細粒嘅涼粉。總括黎講都ok嘅,$88任食仲係唔使加一。睇到有啲食家話要45分鐘先等到一塊牛扒,我就冇呢個問題。基本上十分鐘內已經送到黎,速度幾快。可能我食嘅時候唔係繁忙時間啦。如果唔想牛扒太熟,建議可以叫生啲,黎到會啱啱好。雖然我叫5成,但黎到嘅我相信係7成。今次挑機算滿足啦!
我想試好耐喇!上網睇下食評,劣評比較多,真係有啲卻步呢!

人地話呢度啲侍應好無禮貌。

牛扒好難食。
牛扒

我自己都食左三塊,極限喇,真係好飽。

牛扒放題包一罐汽水同甜品甜品冇影,係砌得好細粒嘅涼粉。

今次挑機算滿足啦!
牛扒
2015-08-24 2037 瀏覽
Me and my friend are meat lover, after reading a food review on this restaurant on a magazine; I rang and booked a table for us to try. This restaurant does all you can eat for just $138. You can eat as much steak as you want within 1.5 hour. It was Friday night, we went into the restaurant and the staff quickly asked us how we would want our steak. I asked for medium well and my friend asked for medium. The steak came 10 minutes later. The meat was actually what we asked for and it was easy to chew. The sauce was very tasty. We ate 3 steaks each within 1.5 hour. The group of boys opposite us ate 5 pieces each.
We love the side dish the best; they cooked the vegetable with butter and they put cheese and Japanese chilli powder on the bake potatoes. They were so yummy! We asked for another dish at the end.
They even have dessert before we go; it was the Chinese herbal jelly.
2015-08-21
2015-08-05 2303 瀏覽
~晚市牛扒放題 $138 ~美味指數:6.5/10抵食指數:8.5/10近日好多餐廳都搞放題,見呢個放題好似幾抵就去試下!牛扒放題包一罐可樂同一碗小小嘅甜品,晚市$138,午市則只需$88,更抵!晚市限時1.5小時,免加一~另外,可以半價轉menu上的台式韓式飲品,於是我地分別加$5轉飲韓式米漿同梨汁。米醬幾好飲,甜甜地又有少少奶味咁~梨汁內有梨肉,但有少許過甜。至於牛扒,可以揀1/3/5/7/9成熟,配料有少少菜同薯仔,都幾好食。牛扒即叫即煮,上菜都算快。由於每次order,牛扒size都唔太一樣,所以一個女仔都可以食到3-4塊左右!不過牛扒邊位比較多筋,醬汁亦唔太夠味,味道一般~但呢個價錢食到咁多塊牛扒都算幾抵!有興趣試就要預先book位啦~因為夜晚都幾full~
~晚市牛扒放題 $138 ~
美味指數:6.5/10
抵食指數:8.5/10
晚市牛扒放題
2015-08-03 2146 瀏覽
近期看到灣仔有餐廳搞88元牛扒放題 , 身為食肉獸的我當然不會放過任何試新野的機會啦! 約了朋友12點半到達, 餐廳八九成滿, 不用等位(基本上在我用餐的一個多小時內, 餐廳也沒full house過)。 Menu: Gimmick的牛扒放題, $88免加一, 包一罐可樂(或半價轉韓式汽水)及甜品。另有普通散叫menu, 價錢40-70元左右。友人和我都是選牛扒放題。 服務:又不能說沒禮貌, 只是效率差做錯野唔肯認。我和友人先入座, order了共2份牛扒。15分鐘後對面有3位顧客入座, 又order了3份牛扒。過了一會, 待應A捧著2份牛扒出來, 給對面的3位顧客!  好明顯是上錯枱, 我們跟待應說他搞錯了次序, 他堅持說不會搞錯的, 繁忙時間bla bla bla...Anyway, 又等了一會, 待應B捧著3份牛扒出來...又遞給那3位客人 ... 你仲話頭先唔係上錯枱?! (後來待應B都"指點"出錯的待應A了!) 食物:size - 隨機 (放題冇所謂啦)生熟程度 - 隨機 (我們每次都叫5成, 不過5成至9成都食齊)伴碟 - 椰菜, 薯仔, 洋蔥汁, 生蒜蓉味道 -
近期看到灣仔有餐廳搞88元牛扒放題

Menu:

服務:
... 你仲話頭先唔係上錯枱?!
(後來待應B都"指點"出錯的待應A了!)

食物:
size - 隨機 (放題冇所謂啦)
伴碟 - 椰菜, 薯仔, 洋蔥汁, 生蒜蓉
味道 - 牛扒偏靭, 咬得比較辛苦; 如果可以的話我想要碟淨薯菜...
總評:
推出牛扒放題, 但牛扒的質素實在在水平以下
。廚房效率太低, 繁忙時間加單要等半小時!(未吃完又不能order)
 以上班一族只有1小時左右的lunch hour來說, 一次頂多吃兩塊牛扒。如是者考慮埋價錢因素, 實在沒需要惠顧, 寧願到地下酒吧叫2個扒餐, 還可多兩碗湯及飲品。

這一餐令我想起很多餐廳為賺人氣而推出團購優惠, 結果因食物/服務質素欠佳而帶來一大堆負評, 適得其反。餐廳要做得起, 靠的是一班回頭客和口耳相傳, 中伏的來一次就夠。 希望餐廳可想清楚自己的定位, 免得到時綽頭搞不成, 反賠了口碑。
2015-07-25 2437 瀏覽
11:25去到,由於因為落大雨,所以可以入去坐住等,11:30開始落單,過左十分鐘先有餐具同飲品送黎,當時只有3枱客人,坐係到等左好耐,等到12點都仲未有牛排,只係不停見佢地忙外賣,12:15先有牛排送黎,足足等左45分鐘,點知牛排係凍既,完全唔似岩岩煎好,為左慳時間,再嗌一份五成熟既牛排,今次等左15分鐘,份牛排係三成熟,而且勁韌,而之後第三份牛排,明明叫五成熟,但送到黎居然係全熟,咬落去似橡膠,又無味,又唔熱,都唔知點解可以咁,甜品係用茶杯裝住既啫喱,好似唔多衛生咁,所以決定唔會再黎
所以決定唔會再黎
2015-07-23
2015-07-24 2255 瀏覽
由於今日放假~所以上網睇下有咩好食一睇就見到呢間小店有88牛扒任食!聽到個名都即時興奮了11點50分左右去到小店拎左紙仔話要等等1215左右先有位坐牛扒任食當然即時叫個7成試試先((因為小弟不喜歡太生的肉買相老實不錯 味道也好 只是有點韌~吃完一塊立刻叫了第二塊 因為都是牛扒的關係忘了拍照~到我想叫第三塊的時候店員同我講冇晒牛扒!😨😨😨其實一路食一路有客人想入 都聽到佢講預貨預得不太足所以叫客人叫lunch set。好啦冇辦法啦唯有叫lunch set吧小弟點了一個c餐味道是真的okay的😋小弟的細路由於被水手雞翼名字吸引到於是乎叫了一份。。。真的實在太大了!而且味道真的不錯啊好似lunch set都係$46都算叫抵食!及後店員送上甜品-椰汁涼粉為呢餐飯畫上句號。期間聽到店員不停同吃緊牛扒任食的客人講唔好意思~~其實這間小店味道確實不錯!如果可以預貨預番足等我呢隻牛魔王吃得飽飽的話!我還會回來吃的😍😍

由於今日放假~
所以上網睇下有咩好食
一睇就見到呢間小店有88牛扒任食!
聽到個名都即時興奮了
11點50分左右去到小店
拎左紙仔話要等等
1215左右先有位坐
牛扒任食
當然即時叫個7成試試先((因為小弟不喜歡太生的肉
買相老實不錯 味道也好 只是有點韌~
7成熟的牛扒😋

吃完一塊立刻叫了第二塊 因為都是牛扒的關係忘了拍照~

到我想叫第三塊的時候店員同我講冇晒牛扒!😨😨😨
其實一路食一路有客人想入 都聽到佢講預貨預得不太足
所以叫客人叫lunch set。

好啦冇辦法啦唯有叫lunch set吧
小弟點了一個c餐
味道是真的okay的😋
雞肉漢堡拼龍脷柳飯😋

小弟的細路由於被水手雞翼名字吸引到
於是乎叫了一份。。。

水手雞翼😎

真的實在太大了!
而且味道真的不錯啊
好似lunch set都係$46
都算叫抵食!
及後店員送上甜品-椰汁涼粉
為呢餐飯畫上句號。
期間聽到店員不停同吃緊牛扒任食的客人講唔好意思~~
其實這間小店味道確實不錯!
如果可以預貨預番足
等我呢隻牛魔王吃得飽飽的話!
我還會回來吃的😍😍
2015-07-24
  • 水手雞翼
2015-07-14 3265 瀏覽
上次有團購優惠試過小店的Fusion拉麵 ~ 先講餐廳環境舒適整潔, 店員私文有禮! 香港拉麵店成行成市, 但少見有素拉麵作主打, 即叫一碗, 湯底清甜, 印象最深刻竟然用上大啡菇, 好重本, 配料又多, 好適合女士, 沒想到拉麵都可以清清地! 好有驚喜!^^新開張小店, 店長當然比較緊張, 用餐完畢店長送來兩杯手磨杏仁茶, 順便查問食物質素如何... 傾談間發現店主非常注重食材素質, 原來食物全無添加味精, 剛才吃到的豆腐還選用深水埗老字號品牌! 勁! 離開前店長介紹晚市有包場服務, 亦有私房菜, 是按預算度身訂做菜單! 星期五晚幾個女仔約食飯, 想搵個地方可以坐耐少少 (不用90分鐘交枱), 坐得舒服少少 (唔駛枱貼枱, 有位擺手袋) 的地方聚吓... 突然醒起紫丹亭有私房菜, 就打電話問吓價錢點計.... 當日預算每位$2XX ~ 300; 要求: 款式多, 份量少 (哈哈哈...) 店長即日Whatsapp回覆菜單! ^^四個女仔人齊入座, 店員帶我地到廚房旁的一間玻璃房, 嘩.... 正喎! 手袋放埋一邊, 關上門可以盡情 bilibala 傾傾傾 ^^ 由於我地唔飲酒, 所

四個女仔人齊入座, 店員帶我地到廚房旁的一間玻璃房, 嘩.... 正喎! 手袋放埋一邊, 關上門可以盡情 bilibala 傾傾傾 ^^ 由於我地唔飲酒, 所以一人一杯冰凍玄米茶 ^^

頭盆: Egg Benedict 配牛油多士
> 沒有夾菠菜, 煙肉, 火腿等配料, 但雞蛋做到流心效果, 生熟度滿意, GOOD!
賓尼蛋配牛油多士
沙律: 中德混血兒沙律 (名字我作既 ^^)
> 好大碟, 啱哂我地鍾意食菜既; 味道少少辣酸酸地; 原來大廚用西方食材如德國腸配合四川冷盤製法, 真係FUSION菜喎... 哈哈!
德國腸沙律
小食: 大蝦雜錦天婦羅
> 大蝦鮮甜, 有紫薯, 蟹棒, 三色椒等等... 我地認為天婦羅只要炸粉夠薄, 均衡包裹食材, 食完碟底冇油就叫GOOD! 大廚做到.... 正!
大蝦雜錦天婦羅
小食: 海鮮板燒PIZZA
> 所謂PIZZA, 其實餅底係用椰菜和蛋做成, 裡面再加海鮮, 朋友話似在韓國食既海鮮餅, 煙煙UNUN! 好香口... 雖然叫PIZZA, 但我地當另一碟菜食! GOOD!
日式板燒PIZZA
主菜: 安格斯牛排 (10oz)
> 其實食到呢到, 大家都已經好飽啦... 再上四份咁大SIZE既牛排時, 我地個個都呆左 XD 除了牛排, 仲有焗薯, 椰菜仔, 磨菇... 牛排煎到剛剛好五成, 肉質淋甜, 好好味.. 但我地真係飽, 又唔想浪費, 所以我地決定打包! 哈哈哈.... (提外話: 打包個紙盒仲好靚仔, 估唔到呢間小店連外賣盒都咁講究! 讚!!)
安格斯牛排
甜品: 咖啡蛋糕 1lb
> 原本菜單有個特色甜品, 但店長話尋日打風, 今日來貨既材料唔靚; 但知道女士們再飽都有個蛋糕胃, 所以做了這個蛋糕俾我地... ( 哈哈.. 估中呀! ) 蛋糕好鬆軟, 少少咖啡味 (因為唔知我地怕唔怕咖啡味), 呢個蛋糕又係爭住帶返屋企 ^O^
咖啡蛋糕
整體:  大家非常滿意!!! 坐得舒適! 食物質素高! 真係好驚喜! 冇諗過拉麵店有個咁用心既大廚坐鎮! 好啦... 價錢方面呢? 我話每位$2XX~300, 點知最後只係收每位$2XX! 當然冇加一啦! 真係好抵食!!!!
2015-07-10
賓尼蛋配牛油多士
  • 素拉麵
  • 私房菜
2015-06-21 2744 瀏覽
近日透過團購, 認識了位於小巷的新開日式Fusion小店CP值破表, 一試愛上, 已經encore過了啦~坐下不久, 店員會奉上熱茶和點菜紙清香的玄米綠茶, 由美美的日系茶杯盛載著而點菜紙上, 清楚列明各種選項, 包括湯底辣度濃度和拉麵軟硬度拉麵點在菜後不久就會送上嗜辣的小P, 當然點的是以"150萬辣度挑戰味蕾"介紹的天下無雙(當初團購時, 就是衝著這個下單)在朋友提點下, 選配了硬麵和多蔥, 在"相機食先"下, 到吃時發現軟硬度剛好適中呢!紅得像羅宋湯的辛辣湯底, 這可對上了無辣不歡的口味, 連湯底都喝個清光(小P平日是吃中辣還可再加辣的, 若平日辣度接受力不高的, 建議可先試微辣/標準, 有需要才後加喔~)加配的海苔大大的原塊奉上, 而流心蛋, 單份是兩塊半隻的, 加起來已經有一隻生熟度剛好, 蛋黃部份明顯見到是流心的, 愛流心蛋必點! (回頭光顧時, 能保持水準呢~)小食方面, 不可不提的, 是店員介紹的羊汁珍寶雞翅點菜時, 只注意到用上羊汁, 不太吃羊的小P有遲疑過, 見店員推介還是試了上菜時, 完全嚇了一跳, 吸睛度足以能令其他食客回望!這雞翼光是中間一截, 已經比小P的手
近日透過團購, 認識了位於小巷的新開日式Fusion小店

CP值破表, 一試愛上, 已經encore過了啦~

坐下不久, 店員會奉上熱茶和點菜紙

清香的玄米綠茶, 由美美的日系茶杯盛載著

拉麵點在菜後不久就會送上
天下無雙 +北海道可樂流心蛋 +原片炸海苔

(當初團購時, 就是衝著這個下單)

小食方面, 不可不提的, 是店員介紹的羊汁珍寶雞翅
羊汁珍寶雞翅

上菜時, 完全嚇了一跳, 吸睛度足以能令其他食客回望!

這雞翼光是中間一截, 已經比小P的手長呢! 連翼尖部份的肉量, 也比得上平日吃的雞翼

原來, 是重本用上火雞的雞翼製作, 但肉質卻煮得跟一般雞翼一樣滑溜, 光是想已經很有難度

至於羊汁, 其實不是用上羊肉, 而家一向炆羊肉的醬汁

味道就似枝竹牛腩那種, 鹹中帶甜, 跟雞肉也很搭, 而且很入味
海鮮辛燒Pizza
海鮮辛燒Pizza, 厚厚圓鼓鼓的一塊, 切下去有蛋糕的錯覺呢~

吃下時甜甜的, 有著海鮮的香氣, 和鬆軟的口感, 一樣特別
板燒白烏賊餅
至於板燒白烏賊餅, 賣相的特別感相對較低

味道絕不遜色, 外層煎得香口, 咬下時有著烏賊的鮮甜, 海鮮味比上面的Pizza多

怪不得這個小食, 在初次光顧時會售罄, encore時才吃到

餐後, 店員還會送上是日甜品

凍杏仁茶雖是免費的, 不會過甜, 香滑好喝, 連對杏仁茶有要求的朋友也給個讚呢~
凍杏仁茶
吃了兩次, 點的各種食物都有水準, 能感受到店家的用心

光是那巨型雞翼, 已經CP值破表, 不能不share

就算團購期完結, 還會找機會再度光顧

紫丹亭

- 地址: 灣仔安樂里2號舖 (集成中心旁籃球場附近)

- 營業時間: (一至日) 1130-2100

- 付款方法: 現金/信用卡