2018-04-24 823 瀏覽
霸王別雞 // 紫丹亭後街牛扒灣仔有平野介紹 隻雞好好食 個味腌得好正 會越食越多😋 佢有幾隻汁揀 我覺得可以試下個無雙汁 辣辣地好惹味! 重點係價錢好平 即叫即整 feel到餐廳好有心做得好好! 幾滿意😗Lunch好多時都full house不過係quick lunch所以應該唔使等好耐想搵個平lunch食 呢間好唔錯gala 樣樣都大大份! 不過佢叫自己做牛扒 可能牛扒仲正hahaha有香港味道的西餐 價錢均真 如果行過要試下推介:/5
霸王別雞 // 紫丹亭後街牛扒

灣仔有平野介紹 隻雞好好食 個味腌得好正 會越食越多😋
佢有幾隻汁揀 我覺得可以試下個無雙汁 辣辣地好惹味!
Lunch好多時都full house
不過係quick lunch所以應該唔使等好耐
有香港味道的西餐 價錢均真 如果行過要試下

推介:
2018-04-24 607 瀏覽
本牛魔王得悉有任食牛扒,焉能錯過。某日週中休假,特意專誠走到家的近處,盡嚐牛扒餐。沙律有菜有蛋絲,美妙之處是勁多的日式胡麻醬,香濃兼備,小人最喜歡用車厘茄蘸得滿滿的,至高無上的享受!以為任食的牛扒必然是次貨?未必盡然。西冷牛扒完全無筋,切開中間還有少少血色;肉是有汁而且粉嫩,小人前後吃了三份!更精彩的是不並非奉上一般的炸薯條,反之是燒菠蘿以及洋蔥,超甜而清新,一解膩氣,所以任食都是沒有欺騙食客的。雖說是任食,但絕對適得其所,小人都不會食得太過;這裏絕對食得過。

和風沙律
西冷牛扒
和風沙律
西冷牛扒
2018-04-10 837 瀏覽
又係食晏時間,又係對脚帶路行咗去W square後面條巷睇下食乜好, 發現有間叫後街牛扒,牛魔王既我就緊係話試下都好喎,點知。。。。。叫得後街牛扒咁應該主打係牛扒啦,見到餐扒有牛肩里脊扒,真心未食過,牛頸脊打邊爐就食得多,就一於叫呢個要5成熟啦。 同事就叫咗個焗豬扒飯。個牛肩里脊扒完全冇驚喜,叫個普通什麼西冷都係咁差不多,而且都一樣有筋,個扒應該似3成熟多過5成。70分 反而同事個焗豬扒既豬扒仲好食過個牛扒。85分 間嘢其實係咪應該改名呢?個餐跟一杯(sake杯咁大) 面豉湯,都有隻蜆仔既。最最最差係杯咖啡,你用即沖都唔緊要,夠膽C叻到用3合1 個種,仲要係一包沖兩杯水既比例 半個咖啡控既我只可以比30分佢。

個牛肩里脊扒完全冇驚喜,叫個普通什麼西冷都係咁差不多
,而且都一樣有筋,個扒應該似3成熟多過5成。70分

反而同事個焗豬扒既豬扒仲好食過個牛扒。85分

間嘢其實係咪應該改名呢?

個餐跟一杯(sake杯咁大) 面豉湯,都有隻蜆仔既。

半個咖啡控既我只可以比30分佢。
面豉湯
牛肩里脊扒
焗豬扒飯
即沖咖啡
2018-04-10
焗豬扒飯
2018-01-09 2109 瀏覽
網上隨意找間平民扒房,這店的名字吸引了我的注意。特別的是這裡晚餐有90分鐘任食,前題是必須訂座,而訂座方法是用其fb😆這兒的侍應笑容可掬,配搭其暖色室內設計,感覺很舒服😌 首輪牛扒選了3成熟,由於扒質熟普通貨色,吃下有點難𡁻,牙關弄得有些攰!第二塊改叫5成熟,這次油香肉香都充分表現出來,好吃多了😋 配菜方面有日式麻醬椰菜絲沙律🥗,味道清新,能中和牛扒的油膩;另一配菜是粗薯條,一條吃下欲罷不能,外脆内軟之餘還灑了香料粉🤩🤩臨走前還不忙給我們添茶,加上杯蓋及杯12:3套,說讓我們能邊走邊喝。貼❤️非常!
2018-01-05
2017-12-23 1075 瀏覽
We visited here for lunch today, and expericed the best food and service! ESPECIALLY, Unadon will be our the most memoriable food ever also the steak was tasty!!! everyone should check this place out in HK! the service we got would be one of the reasons we will come back later again
2017-12-23 945 瀏覽
Really amzing food. It was so much delicious and enjoyable. Moreover the server was so professional and kind. We got so much good service
Unadon,  sirloin  steak  ,  udon,  2coke
2017-11-04 1328 瀏覽
我已經第二次㴝食,對上一次有成年幾前,㴝到發現餐單都改變左,變得多元化左。唔止只有扒,意粉同飯類都多左!但店嘅位置有點隱蔽,我坐的士㴝 司機都話唔係好識所以晚餐時間也不會太迫,要等位呢個係灣仔區㴝講真係好底食!凍檸茶更係仼飲唔嬲,無限添飲,員工仲好樂意比杯蓋您拎走享用。2至3蚊就食到靚扒。員工態度又好,有講有笑🙆🏽有機會,會帶更多朋友㴝試!

但店嘅位置有點隱蔽,我坐的士㴝 司機都話唔係好識
所以晚餐時間也不會太迫,要等位

有機會,會帶更多朋友㴝試!
餐湯  紫薯忌廉湯
餐湯  紫薯忌廉湯
跟餐沙律
終究邪惡珍寶豬
2017-10-28 1161 瀏覽
後街牛排🐂扒⋯⋯成日都食,原因是非常喜愛食!朋友介紹,食牛扒,後街好扺食,質素好過同價的牛扒店!心想,唔係嘛⋯⋯連花園,第尾,金鳯都開始加價啦!百幾蚊嘅牛扒店已見小買小。好,講到咁好,叫上大人一齊去會一會佢先。坐低後,侍應就介紹有乜好食!介紹親,當然係貴嘢啦⋯⋯Ummm....第一,如果想任食牛扒的,要提早預約,冇即時任食的。聽聞有位女仕係度食咗八九塊牛扒!老細話,個女仔好利害!我就未試過任食,冇乜Quota 食咁多,但係我有用正價叫過一客任食牛扒,唔夠一百蚊一塊,都幾好食的,有肉汁,不過要我連食幾塊同類的牛扒!Sorry,本人頂唔到!只能一塊起兩塊止步。今次,叫咗個二百幾蚊嘅牛扒,青口同韓式雞!牛扒,好正,二百幾已經比其他普通牛扒正好多,都大塊,抵食!青口,用瓦煲的,幾得意,啲白汁好正!韓式炸雞,頭幾舊好食,食多咗,凍咗就唔得了。餐湯,Unmmm⋯⋯從未試過咁難飲的湯!茶餐廳都好過佢!凍檸茶,任飲,仲可以裝満攞走!最後,買單!唉⋯⋯在果時我才知,要每人最少叫一客牛扒!因為我上大人不太喜歡吃牛,所以叫咗其他嘢!點知,侍應話果啲唔算數!但係,我們真的再食不下了!雙方嘈咗一陣,最後店方都當
後街牛排

今次,叫咗個二百幾蚊嘅牛扒,青口同韓式雞!

牛扒,好正,二百幾已經比其他普通牛扒正好多,都大塊,抵食!

青口,用瓦煲的,幾得意,啲白汁好正!

韓式炸雞,頭幾舊好食,食多咗,凍咗就唔得了。

餐湯,Unmmm⋯⋯從未試過咁難飲的湯!茶餐廳都好過佢!

凍檸茶,任飲,仲可以裝満攞走!

最後,買單!唉⋯⋯在果時我才知,要每人最少叫一客牛扒!因為我上大人不太喜歡吃牛,所以叫咗其他嘢!點知,侍應話果啲唔算數!但係,我們真的再食不下了!雙方嘈咗一陣,最後店方都當算數,叫我們下次記得毎人叫一客牛!唉,唔好意思時,但又有小小覺得不合理由。下次去呢度時,要小心啲。

2017-10-19 922 瀏覽
叫左個日式蟹沙律<個名唔記得左>朋友食食下食到條韌嘅抆唔斷咬唔爛嘅條狀物體自己本身做呢行都諗住算啦,但我friend子A宜家唔係麻佢地都係覺得冇法忍受 終於同左頭先帶我地入去嘅哥哥仔講左,佢好快地攞走左條異物之後回覆係:因為我地啲椰菜係用機切,其實呢條野係個椰菜頭最硬果個位我地聽完都O左 咀我當時諗是但啦由佢啦擺明唔係椰菜頭架啦,我地自己知係咩咪得囉,食唔死嘅但我的friend子A越諗越火滾,覺得都係接受唔到佢嘅答覆太扯,終於又叫番個哥哥仔過黎話佢知咁嘅答覆唔得,冇可能令人相信係椰菜頭,個哥哥仔就話:你等等等等等 等左5分鐘 只見啲員工回避我地眼神 <sor我冇望過因為我寫緊食評了>見狀又叫番哥哥仔過黎問佢:你仲未回覆我喎,你叫我地等等,但都冇過番黎喎個哥哥仔答:我頭先已經答左你,我唔知你都我答你咩我地反白眼反到後腦friend子A:頭先你話係椰菜頭,但條野係透明同抆唔斷架喎,你肯定係椰菜頭?真心?個哥哥仔好真心咁答:真心 <心諗:真心?你食俾我睇>到我同佢講:你同我地講話係啲蟹肉嘅衣丫包裝紙丫接受到丫,你話椰菜頭炆左啲囉個哥哥仔答:咁你
叫左個日式蟹沙律<個名唔記得左>
朋友食食下食到條韌嘅抆唔斷咬唔爛嘅條狀物體
自己本身做呢行都諗住算啦,但我friend子A宜家唔係麻
我地聽完都O左 咀
等等等 等左5分鐘 只見啲員工回避我地眼神
<sor我冇望過因為我寫緊食評了>
個哥哥仔答:我頭先已經答左你,我唔知你都我答你咩
我地反白眼反到後腦
個哥哥仔好真心咁答:真心
<心諗:真心?你食俾我睇>
個哥哥仔答:咁你想點丫?小姐你想點丫?
黑人問號:?
friend 子C:可唔可以幫我地取消左佢?
之後個哥哥仔話:你等等我搵負責人過黎
之後9秒9走番入去廚房
過左冇耐,竟然有個姐姐拎住2大個椰菜出黎話:我地啲椰菜真係用機切,頭先條野係個椰菜底比較硬嘅呢個位
我本身仲打緊食評,本來諗住由佢唔好係度同佢嘈,聽到佢咁講,都忍唔住要出聲
我話:你宜家即刻切出黎,拎去煮,煮完出黎睇下整唔整得爛
個姐姐都即刻眼都凸埋冇聲出幾秒,但佢依然堅持話係椰菜底
我即刻忍唔住:你攞番條野出黎對比
個姐姐話:都已經掉左 同埋不斷掉左啲垃圾落去搵唔番,同埋都唔係要我去摷啦下麻?
#拿 #呢啲咪好老細囉
🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
我話:咁你可以叫其他員工去摷番佢出黎架麻,我有影相 !
<我自己做呢行我都覺得好對啲低級員工唔住>
佢聽到我話我有影到相佢先話幫我地取消換過新嘅
<唔洗換啦一陣加料咪GG>
黎埋最後一度餸個waiter放低左之後鬼食泥咁講左堆野,大概係個沙律已經取消左之類
丫哥哥仔,你講咩呢宜家?宜家你地餐廳食物出問題,唔係我擺落去屈你架,咁堅持係椰菜頭咪理直氣壯啲過黎串番我話已經幫你取消左啦,咁咪得囉
食食下又有個人揸住罐罐頭蟹肉衝出黎
話:我地係用罐頭蟹肉,係唔會有外來包裝紙
<我都冇你咁好氣>
我話:得啦 大家都做呢行,明架啦,周不時都係罐頭蟹肉度搵到呢啲類似膠狀嘅衣
衝出黎果個好似活係自己世界咁再重覆多次:我地啲蟹肉係罐頭嘅,唔會有包裝係入面嘅
仲打開埋個蓋 話唔想我地食得唔開心喎
其實成件事根本笑話
好想知邊個同你講話係椰菜頭先?
你地究竟有冇睇真啲條野係咩黎先扔架?
你出黎答客人話係椰菜頭,你過唔過到自己先?
罐頭都係supplier 交黎嘅,你肯定你廚房冇姐,肯唔肯定到工場果邊冇跌左啲野落罐野度丫?
其實呢間餐廳啲食物係唔差嘅,但啲員工智障左啲囉
上open rice話有個女侍應服務態度差,唔知係咪就係呢個姐姐?
佢唔差丫,俾我叫佢即刻切出黎即刻煮都冇駁番我
<可能佢知根本就知唔係椰菜頭 >😂

午巿時間見無人排但入面都客滿咪諗住試下,點知中伏!落左單之後足足等左40分鐘先出餐!中途已經不斷催促...d飲品都起碼等左半個鐘先黎,催左幾次,飲品有幾杯仲要出錯再出!後我地一枱個4個人都上齊哂食物,我地先有飲品黎!5成熟牛扒好多根,得薯條好味!卡邦尼意粉係溝左好多水咁,任何一間都比佢好食!乾箏箏既炸雞味道可以接受。蜆肉意粉都係無咩味,得6隻蜆仔。意粉類$50up,牛扒$88,飲品+$10up不可一不可再!
午巿時間見無人排但入面都客滿咪諗住試下,點知中伏!

落左單之後足足等左40分鐘先出餐!中途已經不斷催促...

後我地一枱個4個人都上齊哂食物,我地先有飲品黎!

5成熟牛扒好多根,得薯條好味!
卡邦尼意粉係溝左好多水咁,任何一間都比佢好食!

乾箏箏既炸雞味道可以接受。
蜆肉意粉都係無咩味,得6隻蜆仔。
意粉類$50up,牛扒$88,飲品+$10up

不可一不可再!
題外話/補充資料: 柚子茶要加$20! 以後真係要睇清楚menu!
2017-09-28
2017-09-26 651 瀏覽
一間完全唔起眼,仲要在後巷既餐厅,唔單止朳類係物有所值,就連每款小食都5会求其就知係用做,沙律超新鲜,芝士焗西蘭花5係求其加白汁加兩片芝士去焗,薯条而且知我地周年纪念既做个甜品比我地呢份心意只有小店做到
而且知我地周年纪念既做个甜品比我地
呢份心意只有小店做到
2017-09-25
紀念日
2017-09-05 796 瀏覽
星期五約咗人食飯,但攪手冇做足準備,唔book定位,結果等咗好耐都冇位,諗住周圍行吓,打發吓時間,點知,俾我發現後巷有3間餐廳,唔洗等,就嗱嗱聲叫啲fd落嚟,睇吓啱唔啱食,最後我哋就揀咗依間後街牛扒我哋order咗3樣嘢,第一樣係龍脷risotto,個龍脷煎得好脆,新鮮食脆扑扑,但個飯就……個檸檬汁我覺得過份酸,雖然落咗幾重芝士,但都冇嗰種黏合性,成個飯除咗芝士同酸味,就好似冇其他味道,而且兩隻味又唔係太夾,味道同口感都唔啱我個人口味,所以就唔推介喇。第二樣係羊架,但叫咗邊款唔係好記得應該係迷迭香芥末羊架我哋order咗7成熟,好味,唔算太羶(我本身唔食得羶都接受到),因為佢,所以我哋後加咗個豬鞍,個豬鞍係我角度喺睇,其實係一塊好厚有條骨嘅豬扒,因為係由全生燒到熟,所以食落條邊係脆嘅,我點解會知?因為其實每上一度菜,佢哋都會講解吓,好似啲高級餐廳咁雖然咁厚,但唔會靭,而且冇用鬆肉粉乸過,好咬口。另外加 $15就有無限添飲凍檸茶,個茶味都唔錯,不過濃啲更好,啲staff絕對唔孤寒,不停為你加茶依間餐廳雖然唔大又要燒扒,但食完個身冇臭味整體都幾乾淨(最怕啲嘢油淋淋),但一出門口就比較黑同濕

,但個飯就……個檸檬汁我覺得過份酸
,雖然落咗幾重芝士,但都冇嗰種黏合性
,味道同口感都唔啱我個人口味,所以就唔推介喇。

第二樣係羊架,但叫咗邊款唔係好記得
應該係迷迭香芥末羊架
我哋order咗7成熟,好味,唔算太羶
因為其實每上一度菜,佢哋都會講解吓,好似啲高級餐廳咁
雖然咁厚,但唔會靭,而且冇用鬆肉粉乸過,好咬口。

,啲staff絕對唔孤寒,不停為你加茶

依間餐廳雖然唔大又要燒扒,但食完個身冇臭味
整體都幾乾淨
(最怕啲嘢油淋淋
),但一出門口就比較黑同濕,可能嗰日落雨
始終係後巷嘛

食物方面,雖然有不足之處,但睇得出係有heart
,門口亦有提示,佢哋唔係快餐,每煮一樣嘢係即整,由生煮到熟,所以係會耐啲,可能我唔係食任食牛扒餐,我好欣賞依點喎

service方面,坐咗一陣,有個waitress走埋嚟介紹,都幾詳細,但冇咩笑容,都明嘅,返咁多個鐘頭工,成日咁笑會抽筋㗎嘛,又唔算黑面,但啲男仔就好欣勤,好落力。
2017-09-01
2017-09-04 641 瀏覽
之前黎過呢度食午餐,覺得服務幾好、唔逼人,加15蚊可以任飲檸檬茶,好抵咁,就帶埋朋友黎食晚餐呢度出名食扒,我地6人每人叫一份,再加2份小食飽到呢⋯⋯先200有找講扒先,我同朋左都叫同一款,唔記得名,一樣5成熟,但出黎個結果係我果份無血水的⋯⋯係咬得辛苦啲囉,肉味好濃~一份餐有兩大塊扒,再加配菜同薯皮係食唔哂有一個朋友食安格斯牛,果日得一款係安格斯佢食到一半就漏到食唔到了係厚切的喔我少食牛扒,第一次見會跟波羅初時覺得奇,但食咁多肉中間有啲酸甜野食係幾好意粉都唔差,好濃南瓜味,仲食得出好多cream睇落唔大份但係最終食唔哂小食係肉醬薯條同 辣牛肉粒薯條係新鮮炸,一上黎熱都食唔到,外脆內軟另外的辣牛肉粒堅正,唔知咩牛😅易咬又辣辣地,加埋檸檬茶好爽呢餐廳無限時,又任飲,坐了兩個幾鐘都無人趕走,我地仲不停添茶而老闆都笑容滿面注意添茶無得添檸檬的

呢度出名食扒,我地6人每人叫一份,再加2份小食
飽到呢⋯⋯先200有找

係咬得辛苦啲囉,肉味好濃~
一份餐有兩大塊扒,再加配菜同薯皮
係食唔哂
有一個朋友食安格斯牛,果日得一款係安格斯
佢食到一半就漏到食唔到了
係厚切的喔
我少食牛扒,第一次見會跟波羅
初時覺得奇,但食咁多肉中間有啲酸甜野食係幾好
意粉都唔差,好濃南瓜味,仲食得出好多cream
睇落唔大份但係最終食唔哂

小食係肉醬薯條同 辣牛肉粒
薯條係新鮮炸,一上黎熱都食唔到,外脆內軟

注意添茶無得添檸檬的
2017-08-26
2017-07-26 864 瀏覽
今日Lunch同事話睇openrice見到安樂里有間想試 就行遠少少跟佢去店內的裝修幾好 幾新淨~不知他是否老闆 一坐下就很熱情向我們介紹一些推薦菜式見到他也有與其他枱的食客吹水 想不到英文也不俗~聽了老闆的推薦, 決定叫menu上沒有的霸王別雞老闆形容雞扒很大塊 好正的! 想不到來到真的這麼大塊而且是雞脾肉 所以不會很"鞋"這個應該是每天轉的午餐精選特價之類因為我第一次光顧不太清楚了當然menu上其他的餐都ok 大約60尾 70左右~此外, 餐具非常乾淨 十分少見~凍檸茶更是任飲 最後可以拎走返公司繼續飲~

店內的裝修幾好 幾新淨~
不知他是否老闆 一坐下就很熱情向我們介紹一些推薦菜式
見到他也有與其他枱的食客吹水 想不到英文也不俗~

聽了老闆的推薦, 決定叫menu上沒有的霸王別雞
老闆形容雞扒很大塊 好正的!
想不到來到真的這麼大塊
而且是雞脾肉 所以不會很"鞋"
這個應該是每天轉的午餐精選特價之類
因為我第一次光顧不太清楚了
當然menu上其他的餐都ok 大約60尾 70左右~

此外, 餐具非常乾淨 十分少見~
凍檸茶更是任飲 最後可以拎走返公司繼續飲~
霸王別雞
薯菜
餐湯
2017-07-26
霸王別雞
2017-07-17 948 瀏覽
個日朝早同朋友去完briefing session之後太肚餓本身唸住係灣仔食上海菜放題但係點知裝修梗咁朋友就話上年食過有一間有牛扒任食所以我哋最終就黎到呢一度食一入到去(應該係老闆黎㗎)服務態度好好我哋就唸住食呢個牛扒任食啦點知原來係*2點*之後先有有興趣食任食既記住唔好早去啦所以最後我哋點翻lunch menu既餐我點咗個意粉而朋友就點咗個牛扒仲送埋兩碗湯另外點咗兩杯任飲既凍檸茶任飲凍檸茶真係好抵個waiter係咁倒俾我哋我唸我同我朋友每人都飲咗有4-5杯意粉我就要咗個蒜蓉蜆肉意粉個意粉就幾好食不過我嫌佢味道略淡再多少少蒜蓉味會好d或者改用蕃茄醬咁意粉就會冇咁淡朋友要咗5成熟既牛扒問翻朋友佢就覺得牛扒中規中矩勝咗有個牛扒汁配合得好環境都算舒服既所以呢度都好值得再黎食
本身唸住係灣仔食上海菜放題
但係點知裝修梗