築間幸福鍋物

JHUJIAN hotpot
2024-06-20 260 瀏覽
築間幸福鍋物係台灣火鍋界龍頭係台灣有多達130幾間分店旗下有多個餐飲品牌旺角新店係築間幸福鍋物海外首間分店套餐方面有海鮮、牛、豬、雞同羊另外野菜同火鍋配料都係自助形式🌟澳洲黑毛和牛霜降鍋(大)🥩 $480 黑毛和牛油脂分布平均 肉質軟嫩 打邊爐必食🌟龍王鍋(大)(配松阪豬)🦐 $620呢個套餐可以試到肉類同海鮮超豪華海鮮拼盤 有成10款海鮮海蝦超大隻 肉質爽彈 帶子、生蠔、魚片都好新鮮出色份量多到兩個人先食得晒湯底🌟鮮菇奶香湯 🍄‍🟫 🌟台式麻辣湯 🌶️ 有10幾款湯底可以選擇奶香湯奶香濃郁淥蔬菜就最啱麻辣湯香麻開胃 入面嘅豆腐鴨血都好好食附餐套餐會包括主食、飲品同甜品🌟雪蟹膏鮭魚卵拌飯🦀 +$35表面係滿滿嘅蟹膏 蒜片 蔥花撈埋食鮮味濃郁 🌟焦糖布蕾 🍮🌟黑糖牛奶白玉奶酪 🥛兩款甜品都好出色 焦糖布蕾質感creamy 表面有脆脆焦糖 奶酪似布甸質地 仲有白玉都好食🌟自助區除咗普通火鍋配料 仲有地道火鍋食材包括蛋餃、米血、花枝滑等🌟冬瓜檸檬🍋🌟鳳梨冰茶🍍+$4
築間幸福鍋物係台灣火鍋界龍頭
係台灣有多達130幾間分店
旗下有多個餐飲品牌
旺角新店係築間幸福鍋物海外首間分店
套餐方面有海鮮、牛、豬、雞同羊
另外野菜同火鍋配料都係自助形式

🌟澳洲黑毛和牛霜降鍋(大)🥩 $480
黑毛和牛油脂分布平均
肉質軟嫩 打邊爐必食

🌟龍王鍋(大)(配松阪豬)🦐 $620
呢個套餐可以試到肉類同海鮮
超豪華海鮮拼盤 有成10款海鮮
海蝦超大隻 肉質爽彈
帶子、生蠔、魚片都好新鮮出色
份量多到兩個人先食得晒

奶香湯奶香濃郁淥蔬菜就最啱
麻辣湯香麻開胃
入面嘅豆腐鴨血都好好食

附餐
套餐會包括主食、飲品同甜品
🌟雪蟹膏鮭魚卵拌飯🦀 +$35

焦糖布蕾質感creamy 表面有脆脆焦糖
奶酪似布甸質地 仲有白玉都好食

🌟自助區
除咗普通火鍋配料 仲有地道火鍋食材
包括蛋餃、米血、花枝滑等

🌟冬瓜檸檬🍋
🌟鳳梨冰茶🍍+$4
試食活動
之前同爸爸去台灣旅行,食過築間幸福鍋物,自此爸爸愛上台灣火鍋😍 本身仲plan緊去台灣再食過。點知最近發現台灣第一連鎖火鍋✨築間幸福鍋物登陸香港🇭🇰 我哋即刻帶埋Noah去品嚐💕🍲龍王鍋 (大)龍王鍋有三款新鮮肉選擇:🐂霜降牛、🐖松阪豬同埋🐑嫩羊肩。我哋揀咗松阪豬🐖,肉質新鮮爽脆,而且仲好軟腍!龍王鍋另外仲有一大盤海鮮😍,包括鮮蠔🦪、三文魚🐠、石斑🐟、帆立貝、魷魚🦑、大蝦🦐等等,食材新鮮美味 🤤!我哋揀咗特濃蕃茄湯 海鮮嘅鮮美配埋香濃嘅蕃茄湯 真係味蕾享受😋 🐂澳洲黑毛和牛霜降鍋 (大)呢個火鍋我地叫咗老熬牛髓湯去配返澳洲黑毛和牛 湯底好清甜 唔會搶去和牛嘅牛香味💕 和牛肉質嫩滑 油脂分佈平均 牛味濃郁 配埋老熬牛髓湯 令牛肉更加鮮甜😋🥗自助吧自助吧有多款配料選擇包括蔬菜🥬菇菌🍄‍🟫 蝦滑🦐丸類🧆同芋頭等等 食材全部都好新鮮🦀蟹膏鮭魚卵拌飯拌飯🍚 舖滿份量超多嘅蟹膏😳 味道相當鮮美!再配上三文魚籽 蒜片及蔥粒😍 每一啖都好滿足😌 濃郁鮮甜得嚟仲非常惹味🍦甜品我哋甜品揀咗芒果奶酪🥭同埋冰淇淋🍦 兩款甜品都好出色 份量剛好💕 食埋甜品為呢餐甘美味嘅火鍋晚餐畫上完美嘅句號🥤飲品爸爸揀咗蜂蜜檸

🍲龍王鍋 (大)

🐂澳洲黑毛和牛霜降鍋 (大)

🥗自助吧

🦀蟹膏鮭魚卵拌飯

🍦甜品

🥤飲品
爸爸揀咗蜂蜜檸檬水 呢啲餐飲味道好清新且微甜☺️ 好飲得嚟幾消滯😎 而我就點咗阿里山烏龍冷泡茶 味道好濃郁而且淳香

試食活動
📣台灣第一連鎖火鍋店「築間幸福鍋物」登陸香港喇‼️📣-《築間幸福鍋物 • 火鍋 • 旺角》-台灣第一連鎖火鍋店終於係6月7號登陸香港喇‼️大家唔洗去台灣都可以有得食,餐廳係2023年榮獲台灣十大人氣鍋物品牌,聽落真係好犀利!小編都急不及待去同大家直擊下!-🔹龍王鍋 餐廳主打招牌龍王鍋,除左大盆海鮮之外,仲可以霜降牛、松阪豬、嫩羊肩三選一,都幾多野食!多款海鮮有大蝦、大蠔、蚵仔、帆立貝、蛤蜊、三文魚等等,大蝦同蠔有手掌咁大,食落仲好新鮮彈牙✨-🔸澳洲黑毛和牛霜降鍋和牛好靚,大片大片咁打卡真係無得彈✨入口雖然未去到入口即溶,但係都唔係好需要咬就可以吞,食落仲好重牛味,推薦‼️-另外仲有自助吧,多款火鍋料包括丸、蟹柳、當造蔬菜等等🤩 多達十二款湯底,有辣有唔辣!大家快啲去搶先試下台灣過江龍既味道啦~-📣築間集團六月底係旺角文華商場推出台灣正宗鹹酥雞✨📣七月中仲有超越「燒肉LIKE」,台灣網絡人氣NO.1既個人式燒肉品牌「燒肉Smile」首度登港!大家可以留意定喇‼️-📍 築間幸福鍋物 (旺角)旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖
📣台灣第一連鎖火鍋店「築間幸福鍋物」登陸香港喇‼️📣
《築間幸福鍋物 • 火鍋 • 旺角》

🔹龍王鍋

🔸澳洲黑毛和牛霜降鍋

📍 築間幸福鍋物 (旺角)
旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖
2024-06-15 316 瀏覽
好耐無去過台灣,唯有食下台灣野解下癮,築間係台灣有成130幾間分店,而旺角呢間就係佢地係海外既第一間分店。見佢地新開張,梗係要試下啦!🟠龍王鍋(大)+松阪豬湯底:台式麻辣奶香湯飯:雪蟹膏鮭魚卵拌飯呢個餐好豐富,大量嘅海鮮,包括有帶子、三文魚、蝦、蠔等等,因為唔想食太辣,所以叫咗麻辣奶香湯,入邊好足料有豆腐,有鴨血等等好味道,最滿意係可以一人一鍋唔使爭。除咗海鮮仲包咗松阪豬,豬肉口感有啲似牛胸爽嗰個質地,好好食又有咬口!重點要介紹下個雪蟹膏鮭魚卵拌飯,真係好正,好多蟹膏,撈埋鮭魚卵,真係每一啖都好滋味!.🔴澳洲黑毛和牛霜降鍋(大)湯底:鎮店招牌石頭湯飯:雪蟹膏鮭魚卵拌飯就係見到佢係鎮店嘅湯底,所以叫咗,原來係加入左洋蔥、蒜頭、魷魚乾、乾香菇炒製湯底,再加入原湯及佢地自行研製的昆布高湯,十分鮮甜,而黑毛和牛嘅雪花紋都好出色,牛味濃,食到停唔到口。⚫️自助吧有好多款唔同蔬菜、米血糕、蛋餃等等,都好新鮮,旁邊仲有唔同嘅醬可以俾你自己撈!🟣飲品+甜品分別叫咗可樂同蜂蜜檸檬茶,size 都幾大;甜品方面就係哈密瓜味嘅雪糕同芒果奶酪,滿足除咗呢兩款鍋物同湯底之外,佢哋仲有其餘10款湯底,同埋唔同種類嘅

🟠龍王鍋(大)+松阪豬
湯底:台式麻辣奶香湯
飯:雪蟹膏鮭魚卵拌飯

好味道,最滿意係可以一人一鍋唔使爭。

🔴澳洲黑毛和牛霜降鍋(大)
湯底:鎮店招牌石頭湯
飯:雪蟹膏鮭魚卵拌飯

⚫️自助吧

🟣飲品+甜品

除咗呢兩款鍋物同湯底之外,佢哋仲有其餘10
款湯底,同埋唔同種類嘅鍋,下次要再試埋其他先.!
2024-06-15 226 瀏覽
又一間台灣🇹🇼過江龍登陸香港,今次呢間來頭絕對唔簡單,除咗係首間海外分店之外,1️⃣4️⃣年來係台灣已經有1️⃣3️⃣0️⃣家門店,並係2023年榮獲台北十大人氣火鍋品牌🥰,被譽為史上最高CP值之鍋物霸主😍,連我嘅台灣朋友都讚口不絕,邊間咁巴閉?佢就係 築間幸福鍋物。香港🇭🇰分店環境乾淨企理,裝修風格簡約精緻,座位十分闊落舒適🥰。自助區選擇都幾多😍,有各款野菜、菌類、台灣蛋餃、米血、花枝滑等道地道材,全部非常新鮮,而且補給速度又快,讚👍。我地每人點了一個套餐,1️⃣人1️⃣鍋,夠哂方便。海鮮火鍋套餐龍王鍋 (配松板豬) $580爆炒龍蝦湯(+$35)用蒜、乾蔥、洋蔥加蝦乾及鮮蝦爆香後淆出的蝦湯🦐,味道十分鮮甜😋。海鮮拼盤生蠔🦪、魷魚🦑、海蝦🦐、九節蝦🦐、原粒帶子、龍躉魚片🐟、特選鮭魚片、鮑魚片、沙白及蠔仔。海鮮全都新鮮肥美,九節蝦及生蠔大大隻,味道香濃🥰,帶子及沙白十分鮮甜,龍躉及鮭魚片肥美帶油香,魷魚質感嫩滑彈牙😋。松阪豬肉松阪豬肉🐖充滿光澤,呈鮮粉紅色,油脂豐腴🥰。輕輕灼熟後,口感爽滑帶點嚼勁,有肉味之餘仲有陣陣油香😋。牛肉火鍋套餐日本A5和牛鍋 $450鎮店招牌石頭湯(+$25)用蒜🧄、乾蔥、洋蔥🧅加蝦

我地每人點了一個套餐,1️⃣人1️⃣鍋,夠哂方便。

海鮮火鍋套餐
龍王鍋 (配松板豬) $580
爆炒龍蝦湯(+$35)

海鮮拼盤

松阪豬肉

牛肉火鍋套餐
日本A5和牛鍋 $450
鎮店招牌石頭湯(+$25)
用蒜🧄、乾蔥、洋蔥🧅加蝦乾及其他配料炒香後淆出的高湯,味道香甜濃郁😍。

A5和牛
和牛片🐃色澤鮮紅,油脂花紋非常均勻,一睇就知係靚貨😍,輕輕灼過後,果然牛味香濃,口感非常軟嫩多汁,油脂香味四溢🥰,令回味無窮😋。

雪蟹膏鮭魚卵拌飯 (+$35) x2
雪蟹膏🦀味道香濃鮮味十足,鮭魚卵鹹鮮爆汁,加上大量蔥花與台灣珍珠米飯🍚攪拌後,每一口都是滿滿鮮香味😋。

黑糖牛奶白玉奶酪
牛奶布甸質感十分幼滑,奶味香濃🥰,加上黑糖漿、爆谷及白玉,口感豐富之餘但又不會太甜😋。

焦糖布蕾
表層薄薄的焦糖,口感香脆有陣陣焦香味😍,燉蛋質感非常幼滑綿密,味道香甜🤗。

冬瓜檸檬
味道酸酸甜甜,有陣陣冬瓜清香味,冰涼可口又醒胃😋。

鳳梨冰茶
淡淡的茶香滲出鳳梨🍍的香甜,加上鳳梨果肉,增添口感又好飲😋。

食完今餐真係好滿足,聽店員講,原來午市優惠最低$88,等我搵日嚟試埋個午餐先😂。

好消息❗️好消息❗️好消息❗️
同集團六月底還會係旺角文華商場推出台灣正宗鹹酥雞,而七月中仲有台灣網路人氣NO.1的個人式燒肉品牌「燒肉Smile」首度登港❗️

午餐
試食活動
築間幸福鍋物提供一人一鍋的模式,每位食客都可以慢慢享受自己喜愛的湯底和食材,這真是個人化的極致體驗!😋 今天我倆吃了:**湯底選擇**:- **爆炒龍蝦湯** 🦞:龍蝦味非常濃郁,毫無疑問是一個正正的選擇!喝上一口,龍蝦的鮮美在口中迴盪。- **鎮店招牌石頭湯** 🪨:這個湯底絕對是店內的明星,濃厚的味道讓人無法抗拒。- **嫩羊肩** 🐑:羊肉味道濃郁,肉質嫩滑,每一口都充滿香氣。- **松阪豬肉** 🐖:豬肉的脂肪分布非常均勻,入口即化,口感極佳。- **小肥牛** 🐄:肉質鮮嫩,搭配各種湯底都非常合適。- **白飯** 🍚:搭配羊肩肉,簡單卻非常美味。- **雪蟹膏鮭魚卵拌飯** 🦀🐟🍚:這道配菜讓你的味蕾衝上極致,雪蟹膏和鮭魚卵的鮮味融合,口感豐富。**飲品**:- **冬瓜檸檬** 🍋:除了味道正之外,冬瓜還具有清熱作用,非常適合打邊爐飲用。- **鳳梨冰茶** 🍍:清爽的鳳梨味道,解渴又解膩。- **檸檬紅茶** 🍋:清新酸甜,完美搭配各種肉品。**甜品**:- **黑糖牛奶白肉奶酪** 🍮:黑糖味道濃郁,甜而不膩,奶酪滑嫩可口。- **焦糖布蕾** 🍮:焦糖的甜味與布蕾的

今天我倆吃了:

**湯底選擇**:
- **小肥牛** 🐄:肉質鮮嫩,搭配各種湯底都非常合適。
- **白飯** 🍚:搭配羊肩肉,簡單卻非常美味。
**飲品**:
- **鳳梨冰茶** 🍍:清爽的鳳梨味道,解渴又解膩。
- **檸檬紅茶** 🍋:清新酸甜,完美搭配各種肉品。
**甜品**:
- **焦糖布蕾** 🍮:焦糖的甜味與布蕾的滑嫩相得益彰,每一口都讓人回味無窮。
🌿 **自助食物吧** 🌿
築間幸福鍋物的自助食物吧可以說是打邊爐愛好者的天堂,這裡的選擇真的是應有盡有!🍢🥬🍄
自助Bar,有超級多選擇:
- **丸類** 🍡:各種魚丸、肉丸、蝦丸,彈牙又美味,搭配湯底更添風味。
- **蔬菜** 🥬:新鮮的蔬菜種類繁多,從青菜到香菇,健康又美味。
- **菇類** 🍄:多種菇類選擇,無論是金針菇、香菇還是鴻禧菇,都能讓湯底更加鮮美。
**醬汁選擇**:
- **多不勝數的醬汁** 🥢:從經典的沙茶醬、麻辣醬到特製的蘸料,每一種醬汁都能讓你的食物更添風味,滿足不同口味需求。

築間幸福鍋物的每一道料理都充滿了心意與美味,絕對是打邊爐愛好者的天堂🌈。不論是濃郁的湯底還是質地上乘的肉品,都是饗宴吧!🍲❤️

午餐
  • 爆炒龍蝦湯
  • 嫩羊肩
  • 黑糖牛奶白肉奶酪
  • 松阪豬肉
  • 雪蟹膏鮭魚卵拌飯
  • 焦糖布蕾
2024-06-14 293 瀏覽
人氣台灣過江龍終於登陸香港🇭🇰,餐廳更榮獲台灣十大人氣火鍋店🏅,終於不用再飛到台灣,已經可以品嚐到❤️- 龍王鍋🫕 200g $620龍王鍋包括一大盤海鮮😋,海鮮有大蝦🦐、大蠔🦪、魷魚🦑、帆立貝、沙白、三文魚同石斑🐟,配料豐富,大蝦及大蠔足足有手掌般大✋,味道鮮甜彈牙,湯底選擇石頭鍋,味道清甜,另可三選一霜降牛、松阪豬及嫩羊肩,我選擇了松阪豬,質地軟嫩爽脆,肥瘦均勻😋- 澳洲黑毛和牛霜降 200g $480和牛油脂分佈均勻,牛肉嫩滑,充滿牛香🐮,湯底選擇鮮菇奶香涉湯,帶有陣陣奶香,味道甘甜清新🥳- 蟹膏鮭魚卵拌飯🍚 (另+$35)蟹膏份量足夠🦀,配上三文魚籽、蒜片及蔥粒,撈勻後,每一口充滿濃郁鮮甜蟹膏,相當滿足😚- 焦糖布蕾🍮表面焦糖薄脆,布丁質地嫩滑充滿濃郁蛋香,甜度剛好😚- 黑糖牛奶白玉奶酪🥛奶凍奶香十足,表面加上有咬口白玉及香脆爆谷,以黑糖液體調味😗- 鳳梨冰茶🍍果香味濃郁,清爽解膩🤣- 阿里山鳥龍冷泡茶🍵茶味香濃郁,清新清爽😍- 自助吧餐點😉多款火鍋配料選擇,包括丸類、蔬菜、菇菌等,特別推薦大甲芋頭,質地粉燸🤩✨築間集團於六月底旺角文華商場推出台灣正宗鹹酥雞✨七月中,更有台灣網絡

- 龍王鍋🫕 200g $620

- 澳洲黑毛和牛霜降 200g $480

- 蟹膏鮭魚卵拌飯🍚 (另+$35)

- 焦糖布蕾🍮
表面焦糖薄脆,布丁質地嫩滑充滿濃郁蛋香,甜度剛好😚

- 黑糖牛奶白玉奶酪🥛

- 鳳梨冰茶🍍
果香味濃郁,清爽解膩🤣

- 阿里山鳥龍冷泡茶🍵
茶味香濃郁,清新清爽😍

- 自助吧餐點😉

✨築間集團於六月底旺角文華商場推出台灣正宗鹹酥雞

✨七月中,更有台灣網絡人氣NO.1個人式燒肉品牌「燒肉Smile」首度登港

大家記得留意‼️
2024-06-13 252 瀏覽
位於旺角朗豪坊對面嘅「築間幸福鍋物✨」絕對係一間高質素又實惠嘅半自助火鍋放題餐廳!🍲🔥 佢哋所有食材,包括肉類同海鮮,均係新鮮優質,仲有頂級嘅日本A5和牛同嫩滑嘅羊肉!🥩🐟 加上佢哋特別嘅石頭鍋同爆炒龍蝦湯,簡直要把我嘅味蕾燒又一新體會!🤤首先要試下佢哋嘅「日本A5和牛配鎮店招牌石頭鍋」!🥩🔥 和牛肉質超級嫩滑,一入口就化咗,配埋熱氣騰騰嘅香濃石頭鍋,簡直就係人間美味!😋另一款「嫩羊肩鍋配爆炒龍蝦湯」同樣難能可貴!🐑🍜 羊肉軟嫩多汁,加埋濃郁香滑嘅爆炒龍蝦湯,完全滿足咗我對火鍋嘅所有期望!🤩最後,佢哋嘅「雪蟹膏鮭魚卵伴飯」簡直就係一絕!🍣🍚 新鮮肥美嘅雪蟹膏配埋嫩滑香甜嘅鮭魚卵,配埋一碗熱呼呼嘅白飯,簡直就係人間極品!😍總括嚟講,「築間幸福鍋物✨」絕對值得一試!🍲🔥 佢哋嘅食材新鮮優質,每一道菜式都好出色,而且設有飲品同甜品任食,實在係物超所值!快啲同埋我一齊去感受吓呢種幸福滋味啦!😋👍

試食活動
築間幸福鍋物在台灣已有130家門店,是台灣知名火鍋連鎖品牌之一現在登陸香港旺角,是首間海外分店提供多達12款湯底選擇,低至$25起午市套餐優惠最低$88起,相當吸引自助吧無限任食蔬菜、丸類、台灣蛋餃、米血和花枝滑等多款地道食材店內環境木系風格設計,營造簡約舒適感而且空間感大,座位也寬闊✾ 龍王鍋 200g $620(湯底:鎮店招牌石頭湯 $25)霜降牛、松阪豬、嫩羊肩,三款肉類選一款選擇松阪豬,肉質油脂豐富,入口爽彈龍王海鮮拼盤超豪華,有不同種海鮮海蝦|生蠔|三文魚|蛤蜊|魷魚|帶子蚵仔|魚肉片|鮑魚片海蝦超大隻,緊緻彈牙;生蠔肥美飽滿其他海鮮也相當鮮美,搭配鎮店招牌石頭湯以魷魚乾和乾香菇等製作昆布高湯更突顯海鮮鮮甜✾ 澳洲黑毛和牛霜降鍋 200g $480(湯底:台式麻辣奶香湯 $40)台式麻辣奶香湯底香噴噴,令人食欲大增麻辣中帶點奶香,入口不會太辣湯底內有Q嫩鴨血和吸滿湯汁的豆腐黑毛和牛霜降入口柔軟細膩,富肉香✾ 豬油蒜片飯 (附餐升級)+$5攪拌均勻後,米飯濕潤充滿光澤感每一口都充斥豬油香氣,很有古早味✾ 雪蟹膏鮭魚卵拌飯 (附餐升級)+$35滿滿雪蟹膏鋪在飯上,搭配晶瑩
現在登陸香港旺角,是首間海外分店
提供多達12款湯底選擇,低至$25起
午市套餐優惠最低$88起,相當吸引
店內環境木系風格設計,營造簡約舒適感
而且空間感大,座位也寬闊

✾ 龍王鍋 200g $620
(湯底:鎮店招牌石頭湯 $25)
霜降牛、松阪豬、嫩羊肩,三款肉類選一款
選擇松阪豬,肉質油脂豐富,入口爽彈
龍王海鮮拼盤超豪華,有不同種海鮮
海蝦|生蠔|三文魚|蛤蜊|魷魚|帶子
蚵仔|魚肉片|鮑魚片
海蝦超大隻,緊緻彈牙;生蠔肥美飽滿
其他海鮮也相當鮮美,搭配鎮店招牌石頭湯
以魷魚乾和乾香菇等製作昆布高湯更突顯海鮮鮮甜

✾ 澳洲黑毛和牛霜降鍋 200g $480
(湯底:台式麻辣奶香湯 $40)
台式麻辣奶香湯底香噴噴,令人食欲大增
麻辣中帶點奶香,入口不會太辣
湯底內有Q嫩鴨血和吸滿湯汁的豆腐
黑毛和牛霜降入口柔軟細膩,富肉香

✾ 豬油蒜片飯 (附餐升級)+$5
攪拌均勻後,米飯濕潤充滿光澤感
每一口都充斥豬油香氣,很有古早味
✾ 雪蟹膏鮭魚卵拌飯 (附餐升級)+$35
滿滿雪蟹膏鋪在飯上,搭配晶瑩剔透鮭魚卵
加入大量蔥花和蒜片,攪拌均勻後每一口都充滿幸福感

✾ 芒果奶酪
✾ 黑糖牛奶白玉奶酪
嫩滑奶酪上鋪滿Q彈白玉,口感層次豐富
前者酸甜芒果醬挺開胃;後者香甜黑糖汁

✾ 阿里山烏龍冷泡茶
✾ 鳳梨冰茶 (附餐升級)+$4
兩款茶都很清爽解膩;冷泡茶充滿烏龍香氣
鳳梨冰茶帶點鳳梨果香

六月底還會在旺角文華商場推出台灣正宗鹹酥雞,七月中還有台灣網路人氣NO.1的個人式燒肉品牌「燒肉Smile」首度登港!
2024-06-13 88 瀏覽
六月係生日月,四周搜羅好食的生日飯店舖,剛好碰上剛開業的台灣火鍋店,入內一試。店舖門面裝修非常簡潔企理,座位寬敞,但因為桌面位置較大,可以同時放許多食物之餘,與對面的友人說話談天,需要放大聲量。店內全部都是一人鍋,兩個鍋可以選擇不同味道,我選擇了A級和牛火鍋配料,朋友選擇了海鮮雜燴火鍋配料。朋友選擇了招牌火鍋湯底,惹味濃郁。而我選擇了雞白湯底,有保健養生的感覺。我的A級和牛用料上升,入口即溶,好味。而朋友的海鮮雜燴,種類比預期中多,特別推介他們的大蝦,煎蠔,石斑塊,新鮮肥美。火鍋套餐還包括任選醬料吧,蔬菜吧,免費任添。個人非常喜歡他們的蔬菜吧,聽聞有些種類特別重台灣新鮮運到香港,食落口又的確異常新鮮,有些種類是香港少見的,例如蘆筍,凍豆腐,紫色的菜,鮮蝦滑等等 … 另外因為有些電源是從台灣來的,他們獨有的台灣腔令整個店舖氣氛更加台灣風。
試食活動
昨天乃端午節,全港多區呈現龍舟競渡、水上狂飆的火熱場面,帶來震撼人心、酣暢淋漓的視覺盛宴,充分突顯香港的活力動感。消耗大量體力過後,下一個最好的節目,絕對是轉戰下一個「戰場」:大吃大喝一番。位於旺角的「築間幸福鍋物」是台灣知名人氣火鍋連鎖品牌之一,源起於2010年基隆郊區,主打高CP值的鍋物。開業時僅有3名員工,秉承「自己不願意吃的東西絕對不賣」的理念。時至今日,品牌坐擁130家分店,會員數目達215萬人,一年銷售超過900萬份火鍋,更榮獲「台北十大人氣鍋物品牌」之美譽。作為香港首家海外分店,餐廳除了繼續提供「鎮店招牌石頭湯」及「鮮菇奶香湯」,亦研發出10款令人再三回味的「可飲用湯底」;同時帶來能俘虜男女老幼的「蔬食自助吧100分鐘吃到飽」,午市套餐更低至$88起,選擇豐富且充滿台灣地道風情,必定能讓你好好大戰一番,補充能量。環境:✨餐廳環境寬敞舒適,室內裝潢設計主要以輕日式風情為裝潢靈感,選用木色及工業灰作基調,配搭木傢具、植物和雕塑,強調與自然的連結,成功打造出明亮清爽、富空間感的輕鬆氛圍。服務:✨晚市人流不斷,職員態度積極友善,常面帶笑容,上菜速度及用餐時間令人滿意。食物:🥬 蔬

環境:

服務:

食物:
🥬 蔬食自助吧

✨超級20款火鍋配料任你吃,包括餐廳重點推介的粉糯芋頭、加入新鮮大蝦的蝦滑、爽彈貢丸、口感豐富的包心丸等等等,連大胃王的食慾也定必能被滿足!

🧂 醬料自助吧
✨除了基本的豉油,還能嚐到充滿台灣風味
的醬料 — 招牌香醋醬、柑橘和風露、日式醬油 (葷)、特調沙茶等,充滿新鮮感!

🥘 湯底
✨松露燦金雞湯 ($35):味道鮮明惹味,加上含高蛋白質的雞肉在內,開胃且營養豐富,很划算!

✨鮮菇奶香湯 ($30):素食人士也可點這款,既有牛奶的香甜,又帶點鴻喜菇的獨特香氣,味道溫和,暖心又暖胃。

🐟 海鮮火鍋套餐
龍王鍋配松阪豬 ($580/ 120g)
✨松阪豬帶油香,肉質軟又帶點脆感,味道適中,更鮮菇奶香湯味道很搭!

✨海鮮拼盤整體鮮度不俗,肉質彈牙富光澤,包括海大蝦3隻、生蠔1隻、鮭魚、鮮活魷魚1隻、蚵仔、蜆等;當中筆者最喜愛滑口、帶海水香的貝類海鮮。

🐮 牛肉火鍋套餐
澳洲黑毛和牛霜降鍋 ($480/ 200g)

✨筆者最期待的重頭戲,色澤漂亮鮮艷,擁有緊密的霜降油花,帶濃郁牛脂香,肉質軟嫩細緻,很不錯。

🥢 火鍋附餐
🍚飯
✨雪蟹膏鮭魚卵拌飯2個 (另+$35):
愛蟹之人必點,放有蟹膏、蟹肉、鮭魚卵,味道鮮香,不會有腥臭,富海洋氣息。

🥤飲料
✨阿里山烏龍冷泡茶:無糖更健康解渴。
✨鳳梨冰茶:酸甜可口。

🍮甜點
✨黑糖牛奶白玉奶酪:
以牛奶布丁為基底,配上Q彈軟糯的白玉、爆谷和黑糖醬,不會太甜膩,是很具台灣意象的組合。
✨焦糖布蕾:
淡淡焦糖香味融合出豐腴幼滑的口感,為一天帶來甜美點綴。

👉🏻同集團將於六月底在旺角文華商場推出台灣正宗鹹酥雞、七月中更有台灣網路人氣NO.1的個人式燒肉品牌「燒肉Smile」首度登港,敬請留意官方IG帳號消息!
2024-06-13 58 瀏覽
台灣連鎖火鍋品牌「築間幸福鍋物」首間海外分店,剛於6月7日登陸香港!餐廳於台北曾榮獲「台北十大人氣鍋物品牌」,台灣分店已開設超過 130 家,今次挑選了人氣旺盛的旺角開設分店,地點方便,鄰近港鐵站,提供一人一鍋的台式火鍋,湯底更低至$25起。餐廳採一人一鍋制,食客首先挑選 12 款湯底其中一款,再點選不同食材的套餐,包括海鮮、牛肉、豬肉、家禽及羊肉火鍋套餐,套餐更附送白飯、飲料及精選特色甜品。另外,自助吧提供超過 30 款道火鍋配料無限任食,包括野菜、菌類、丸類、台灣蛋餃、米血、豆腐等,必能捧腹而回。🌸龍王鍋 $620/200g可選霜降牛、松板豬或嫩羊肩,小編選了松板豬,肉質潤澤,口感爽彈。🌸澳洲黑毛和牛霜降鍋 $480/200g黑毛和牛牛味偏重,口感紮實,脂肪比較較少,快灼幾秒就食得。🌸甜品套餐有四款甜品選擇,包括芒果奶酪、黑糖牛奶白玉奶酪、焦糖布蕾、冰淇淋,各有特色。🌸新店優惠🌸新張期間於指定社交平台收藏「築間幸福鍋物」,並於 社交平台公開打卡分享,即可獲贈巨無霸海蝦或軟絲一份!同集團六月底還會在旺角文華商場推出台灣正宗鹹酥雞,七月中還有台灣網路人氣NO.1的個人式燒肉品牌「燒肉S

🌸龍王鍋 $620/200g

🌸澳洲黑毛和牛霜降鍋 $480/200g
黑毛和牛牛味偏重,口感紮實,脂肪比較較少,快灼幾秒就食得。

🌸甜品

🌸新店優惠🌸

同集團六月底還會在旺角文華商場推出台灣正宗鹹酥雞,七月中還有台灣網路人氣NO.1的個人式燒肉品牌「燒肉Smile」首度登港,要密切留意❗️
2024-06-12 274 瀏覽
台灣過江龍 築間幸福鍋物 黎左香港呀😍😍之前喺台灣食過覺得好正 估唔到而家香港都有得食啦即刻book咗黎試吓同台灣嘅做法一樣屬於半自助形式嘅火鍋每人一鍋 先揀選湯底同埋火鍋套餐 出邊有自助吧大量蔬菜丸類任食 竟然仲有蝦滑任食😍套餐有和牛同埋海鮮可以選擇湯底方面,我哋揀咗招牌石頭鍋同爆炒龍蝦鍋石頭鍋入邊有好多乾瑤柱同乾魷魚湯頭飲落去清清,甜甜非常唔錯至於爆炒龍蝦鍋 湯底好香 入面仲有好多隻蝦 展開晒蝦頭煲到個湯非常濃郁👍🏻我哋叫咗A5和牛套餐睇佢啲雪花就知道佢入口即溶牛味非常濃郁 高級貨👍🏻另外叫咗佢哋招牌嘅龍王鍋海鮮盤一上嚟份量,大到嚇親😍有四隻超級大隻嘅海蝦 超大隻嘅生蠔同埋帶子 仲有蜆類、魚類同埋蚵仔重點係呢個龍王鍋,仲可以揀一款肉嚟配搭我哋叫咗松阪豬 一上枱個色澤已經驚艷到我哋 雪花紋路非常清晰 而且一啲都唔薄 入口口感非常結實 加埋脂肪平均 呢個真係大推薦👍🏻套餐會跟白飯 另外都可以加$35轉蟹膏拌飯 蟹膏拌飯嘅蟹膏超級多 撈埋一齊食好正👍🏻最後係甜品環節 我哋叫咗焦糖布蕾同黑糖牛奶白玉奶酪兩個甜品都超級正 完全係心機之作👍🏻
台灣過江龍 築間幸福鍋物 黎左香港呀😍😍
之前喺台灣食過覺得好正 估唔到而家香港都有得食啦
即刻book咗黎試吓
同台灣嘅做法一樣
屬於半自助形式嘅火鍋
每人一鍋 先揀選湯底

套餐有和牛同埋海鮮可以選擇
湯底方面,我哋揀咗招牌石頭鍋同爆炒龍蝦鍋
石頭鍋入邊有好多乾瑤柱同乾魷魚
湯頭飲落去清清,甜甜非常唔錯
招牌石頭鍋

爆炒龍蝦鍋

我哋叫咗A5和牛套餐
睇佢啲雪花就知道佢入口即溶
牛味非常濃郁 高級貨👍🏻
日本A5和牛

另外叫咗佢哋招牌嘅龍王鍋
海鮮盤一上嚟份量,大到嚇親😍
龍王鍋

重點係呢個龍王鍋,仲可以揀一款肉嚟配搭
松板豬

日本A5和牛
龍王鍋
松板豬
2024-06-11 172 瀏覽
旺角文華商場一樓新開咗一間來自台灣的築間幸福鍋物。新裝修簡潔明亮,食物質素上乘,值得嚟試吓。好鍾意佢嘅鮮菇奶香湯,湯底好濃香嘅奶味,加咗好新鮮嘅菜、芋頭、菇類、粟米仔覺得個湯好清甜有奶香味, 十分推薦。顧客可以無限取用新鮮嘅野菜,全部菜都好鮮甜美味,而且仲有啲墨魚蝦滑,墨魚滑裏有原隻嘅蝦,任食任攞。選咗湯底就可以選一個主菜,揀咗A5和牛,和牛嘅脂肪分布均勻,係質素高嘅食材,入口即溶。之後可以要一個飯、一杯飲品、同埋一個甜品。飯係珍珠米非常之好食,飲品有檸檬冬瓜水,阿里山烏龍冷泡茶,茶味回甘,好有台灣feel。甜品黑糖牛奶白玉奶酪,上邊有黑糖爆谷白玉,白玉Q彈有嚼勁,奶酪香滑,賣相好,十分欣賞。芒果奶酪都係好香滑,面頭仲有一層脆卜卜嘅焦糖,有大酒店嘅水準。朋友選咗特濃蕃茄湯底,因為選咗海陸總匯鍋,覺得海鮮同蕃茄嘅味係好夾。海鮮嘅石斑塊同埋三文魚塊都好鮮甜,仲有蜆同埋大大隻嘅蠔和蠔仔,都係好鮮甜美味嘅。蝦有兩種虎蝦同埋海蝦,仲有鮮甜嘅魷魚,一大條真係好食,又滿足。嫩羊肩都好食。築間幸福鍋物是一分錢一分貨,服務環境食物都可以呢!

築間幸福鍋物是一分錢一分貨,服務環境食物都可以呢!

2024-06-10 135 瀏覽
係台灣既過江龍,人氣火鍋店築間幸福鍋物終於黎到香港啦,作為台灣火鍋fans 既我,當然吾會錯過機會黎食啦🤭一入到店內,店員殷勤既服務態度,未食已經有個好良好既印象。店內既座位都好寬敞,絕對吾會有好逼既情況.未食之前,已經有大約搜尋左一下,有好多人推薦鮮菇奶香湯,另外見到招牌石窩湯都係好想試。其實餐牌上好多種湯底同食物都係好有興趣,款款都十分吸引。店員好快將飲品送上,我叫左冬瓜檸檬,打邊爐飲呢個可以解膩。好快就上湯底,鮮菇奶香湯果然充滿陣陣奶香味,而招牌石窩湯比較之下會清淡一點,兩個湯底一濃一淡,配合得剛好。肉方面我點左日本A5 和牛同松板豬,和牛一擺上枱,色澤同油花分佈已經睇到好鮮嫩,淥完再一啖放入口,有講不出的滿足滿。松板豬亦無令我失望,肉質美味,湯底夠晒濃郁,吾使點醬汁已經好夠味👍🏻至於其他丸類同醬料就係自助吧攞,不得不提個蝦滑,入面仲有花枝,超級足料又夠彈牙,必食之選最後點少得甜品時間,我叫左黑糖牛奶白玉奶酪同蕉糖布蕾。兩隻都好味到停吾到口,奶味香濃又滑溜👍🏻為呢一餐留下一個美好既句號,總括而言,下次會再幫襯試埋其他湯底