築間幸福鍋物

JHUJIAN hotpot
2024-06-10 90 瀏覽
又一間台灣過江龍開到黎香港😍 連台灣朋友都話呢間幾出名,第一時間緊係衝去試新嘢❗️見台灣最多人揀都係龍王鍋,夠晒多野食▪️龍王鍋🦐🦑$580龍王鍋包左一大盤海鮮,另配霜降牛,不過今日黎霜降牛冇貨轉左和牛。海鮮有大蝦、蠔肉、魷魚、沙白、三文魚同石斑等,材料超豐富!大蝦size有成塊面咁大隻😆蠔肉肥美鮮甜,和牛口感幾嫩。湯底揀左龍蝦湯,入面有幾隻蝦,用蝦頭滾湯,份量足料▪️松阪豬肉鍋🐖 $220松阪豬口感出奇地軟嫩,屬於豬頸肉部位,肥瘦均勻。湯底揀左石頭鍋,有魷魚做材料,味道鮮甜▪️鳳梨冰茶🍍、蜂蜜檸檬水🍋每個餐可以揀一杯傳統台式飲料,有冬瓜茶、烏龍茶等等,我就揀咗果汁,味道香甜,果香味重▪️蟹膏鮭魚卵拌飯🍚 +$35跟餐配白飯,我就另加左蟹膏飯,蟹膏份量一啲都唔孤寒,加埋三文魚籽、蒜片同蔥粒撈勻,蟹膏無腥味,一口勁滿足😚必食🌟▪️焦糖布蕾🍮黎到仲係暖暖地,表面焦糖層薄脆,嫩滑有蛋香▪️黑糖牛奶白玉奶酪🥛雖然加左黑糖,但唔算好甜,加左白玉有咬口每個套餐都包白飯、台式飲料一杯、甜品一客同自助吧餐點任食。自助吧推介大甲芋頭同台灣手打貢丸,芋頭非常口感軟綿🤤

▪️龍王鍋🦐🦑$580

▪️松阪豬肉鍋🐖 $220

▪️鳳梨冰茶🍍、蜂蜜檸檬水🍋

▪️蟹膏鮭魚卵拌飯🍚 +$35

▪️焦糖布蕾🍮
黎到仲係暖暖地,表面焦糖層薄脆,嫩滑有蛋香

▪️黑糖牛奶白玉奶酪🥛
雖然加左黑糖,但唔算好甜,加左白玉有咬口

2024-06-09 144 瀏覽
今日去咗呢一間位於旺角朗豪坊附近嘅餐廳食飯,地點嚟講,我都覺得非常方便,喺地鐵站行出嚟嘅話最好係E1, 地鐵站行3分鐘就到,呢一間餐廳主要係台式嘅火鍋,係行高檔嘅路線,樓面嘅裝修非常新淨,係以木系為主,餐廳非常光猛,空間感十足,非常適合朋友或者家庭聚會,今日就見佢係新餐廳,約咗朋友,順便慶祝佢升職!😋日本A5和牛鍋,和牛油脂非常靚仔,睇得出油花非常平均,味道亦都非常香濃,份量嚟講亦都唔少,每人起碼最少有3件,再加埋佢本身自家製嘅湯底,成個味道非常夾,特別推介佢嘅爆炒龍蝦湯,非常香濃嘅龍蝦味,係高級嘅味道,絕對唔係味精,而且湯底可以無限refill, 店員都會不時幫你加湯,呢個位非常值得讚賞,佢哋都非常客氣,我同朋友都覺得呢個位值得加分!😍另外嗰啲海鮮拼盤都非常吸引,海鮮拼盤非常大,而且起碼有八種唔同嘅海鮮,有一隻魷魚,大硯,兩款唔同嘅生蠔,三文魚,同埋另外兩款魚,當然唔少得佢哋嘅重頭戲,大蝦,每一隻蝦非常爽口彈牙,食得出本身海鮮非常新鮮,而且我非常鍾意食佢哋嘅魷魚,味道非常好食,口感就已經知道佢哋本身新鮮嘅食材,真係冇得輸!大硯亦都處理得非常乾淨,咬落去完全冇沙!😇出邊嘅自助區有好多唔

出邊嘅自助區有好多唔同時令嘅食材,其中令我最有驚喜嘅係佢嘅海鮮滑,喺台灣傳統嘅食材,見到有好多原隻嘅蝦仁,口感非常好,仲有好多唔同嘅丸同埋新鮮嘅蔬菜,簡直係令人目不暇給,食到捧住個肚走!

餐廳嘅台式飲品都做得非常出色,鍾意台灣火鍋嘅朋友真係唔可以錯過呢一間餐廳!

2024-06-08 354 瀏覽
台灣人氣火鍋店終於係香港正式開店!唔洗去台灣都可以係香港食到! 龍王鍋 (松阪豬 配 鮮菇奶香湯)分別有霜降牛/松阪豬/嫩羊肩可供選擇, 而今次我選了松阪豬, 即豬頸肉!首先可以飲啖湯, 好濃郁既牛奶香味, 如果覺得菇份量不夠, 可以係自助區將自行添加不同菇類!而松阪豬亦爽口彈牙, 配搭湯底一齊食, 味道更新鮮!龍王鍋亦都包括左一大碟海鮮比較吸引人眼球既係巨無霸海蝦! 大隻得黎, 肉質亦好彈牙~亦有生蠔+鮮魷魚+帶子+蜆+3款魚類!每款海鮮都好新鮮, 餐廳選材亦好認真!澳洲黑毛和牛板腱鍋 配 台式麻辣奶香湯黑毛和牛淥5-6秒就可以享用, 有牛肉的鮮嫩口感, 適中的口感不會太過結實熟度, 再配上湯底一齊食, 辣辣地刺激味蕾!雪蟹膏鮭魚卵拌飯白飯用了台灣珍珠米, 將蟹膏及鮭魚卵攪拌一齊食, 每一口飯都充滿蟹膏鮮味, 再加上爆汁的鮭魚卵充斥整個口腔, 絕對是滿滿的幸福感!阿里山烏龍冷泡茶烏龍茶味清清地, 可以清新一下口腔~鳳梨冰茶有粒粒鳳梨, 有𡁻口, 幾有口感! 再配冰凍茶飲, 尤其解渴!焦糖布蕾表面用火槍將白糖燒過, 呈脆脆的口感!內裡剛冰涼感覺, 冰火二重奏的享受!哈密瓜冰淇淋微微的哈
台灣人氣火鍋店終於係香港正式開店!
唔洗去台灣都可以係香港食到!

龍王鍋 (松阪豬 配 鮮菇奶香湯)
而松阪豬亦爽口彈牙, 配搭湯底一齊食, 味道更新鮮!

龍王鍋亦都包括左一大碟海鮮
比較吸引人眼球既係巨無霸海蝦! 大隻得黎, 肉質亦好彈牙~
亦有生蠔+鮮魷魚+帶子+蜆+3款魚類!
每款海鮮都好新鮮, 餐廳選材亦好認真!

澳洲黑毛和牛板腱鍋 配 台式麻辣奶香湯
再配上湯底一齊食, 辣辣地刺激味蕾!

雪蟹膏鮭魚卵拌飯
再加上爆汁的鮭魚卵充斥整個口腔, 絕對是滿滿的幸福感!

阿里山烏龍冷泡茶
烏龍茶味清清地, 可以清新一下口腔~

鳳梨冰茶

焦糖布蕾
表面用火槍將白糖燒過, 呈脆脆的口感!
內裡剛冰涼感覺, 冰火二重奏的享受!

哈密瓜冰淇淋
微微的哈密瓜甜味, 再配上冰永凍的冰淇淋, 既消暑, 亦為這頓飯畫上完美句號!

除此之外, 出面仲有好多自助區 (餃類, 丸類, 蝦滑, 蔬菜) 讓客人隨時享用~
個人比較推薦係蝦滑, 口感非常彈牙新鮮,
而且真係新鮮用人手打的, 而且仲食到生拆蝦肉,
真係好考驗師傅既手力!!

有興趣食台式火鍋既朋友一定要黎呢間!
只係係旺角站行2-3分鐘就到架啦!
2024-06-07
2024-06-08 190 瀏覽
旺角|築間幸福鍋物.▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️餐廳 : 築間幸福鍋物地址 : 旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖.▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️築間幸福鍋物降臨香港‼️.以後除了台灣可以吃,香港也隨時可以吃到了 💫.築間於台灣基隆起家,以獨門石頭火鍋和鮮菇奶香湯底聞名,除了這兩款外,其他湯底多達12種湯底,更有蔬食、火鍋料自助吧,一定吃到飽💫.香港分店裝潢以淺木色設計為主,簡潔明亮,坐位之間寬敞舒適,坐下來慢慢享受100分鐘豐盛鍋宴💫.自助區也頗為豐富,有醬料吧,蔬菜及火鍋料自助吧,選擇之多令人目不瑕給,而且不斷補充,不能錯過的還有甜品,包準你吃過夠💫.又要回到坐位,先選湯底及各式肉品跟海鮮,以QR Code 選擇,很快先上鍋底,這裡一人一鍋,各自選擇心頭好💫.▪️牛肉火鍋套餐 🔺搭霜降牛肉鍋 120g $240🔺火鍋 - 鎮店招牌石頭湯 $25湯底加入咗洋蔥,蒜頭,魷魚,香菇香炒而成,湯底清甜不肥膩配搭任何肉類都非常好食💫霜降牛肉,油花分布均勻,肉色呈粉紅,肉質非常滑嫩💫.▪️海鮮火鍋套餐龍王鍋配松阪豬120g $580🔺火鍋 - 鮮菇奶香湯 $30🔺松阪豬肉質爽口,肉味香濃,鮮菇奶香湯濃濃
旺角|築間幸福鍋物
▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️
餐廳 : 築間幸福鍋物
地址 : 旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖
▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️
築間幸福鍋物降臨香港‼️
以後除了台灣可以吃,香港也隨時可以吃到了 💫
▪️牛肉火鍋套餐
🔺搭霜降牛肉鍋 120g $240
🔺火鍋 - 鎮店招牌石頭湯 $25
霜降牛肉,油花分布均勻,肉色呈粉紅,肉質非常滑嫩💫
▪️海鮮火鍋套餐
龍王鍋配松阪豬120g $580
🔺火鍋 - 鮮菇奶香湯 $30
🔺松阪豬肉質爽口,肉味香濃,鮮菇奶香湯濃濃奶香,好飲到好像在喝磨菇湯,配搭任何火鍋料都很香甜💫
海鮮拼盤很豐富,有大蝦、蜆、生蠔、原隻魷魚、鮭魚、蚵仔等,新新鮮鮮味💫
▪️雪蟹膏鮭魚卵拌飯 x2
份量頗多,整碗飯滿滿蟹膏,鮭魚卵粒粒飽滿、卵皮薄、卵汁鹹香,每啖入口盡是滿足💫
飲品
🥤檸檬紅茶 x2
🍧冰淇淋 x1
🍨黑糖牛奶白玉奶酪 x1
黑糖牛奶白玉奶酪很台式的甜品,入口甜度剛好,奶酪奶香味濃💫

2024-06-08 755 瀏覽
呢間喺台灣已經有好多分店火鍋餐廳終於開到黎香港,咁就即刻去食先得😍呢到係一人一鍋,先自選湯底同套餐,然後出面仲有自助區可以任拎食物,限時100分鐘,我地揀左爆炒龍蝦湯($35)、龍王鍋套餐200g($620)、包含雪蟹膏鮭魚卵拌飯(+$35)、冬瓜檸檬、芒果奶酪,同埋松露燦金雞湯($35),走地雞腿鍋套餐($180) ,包含白飯、鳳梨冰茶(+$4)、焦糖布蕾座位空間闊落企理,舒服簡約設計😄自助區有數十款火鍋配料任拎,仲有多款醬料可以自行調配😉爆炒龍蝦湯 :龍蝦湯濃郁鮮甜,裡面仲有加入左爆香左嘅蝦頭,淆製而成嘅湯底最適合加海鮮入去,鮮上加鮮,奢華嘅享受😋龍王鍋:有巨型海蝦、生蠔、蠔仔、帶子、魷魚、魚肉片、蛤蜊、鮑片等、份量十足極為吸引🤩多款海鮮食材都鮮甜無比,肉質彈牙夠新鮮🤤呢個套餐仲有豬/牛/羊肉類可以揀,今次我地揀左配松阪豬,松阪豬肉質細嫩,油花分佈均勻,入口即化,真係令人回味無窮,呢個鍋真係豪華之選🤤松露燦金雞湯:松露嘅香氣同雞湯嘅濃郁相互交融,冇諗過味道又幾夾同幾特別,湯底裡面D雞肉亦都幾入味同嫩滑😋走地雞腿鍋:除左主角雞腿肉之外,仲有海鮮配料可以3選1,而今次我地揀左蛤蜊,食落
呢間喺台灣已經有好多分店火鍋餐廳終於開到黎香港,咁就即刻去食先得😍呢到係一人一鍋,先自選湯底同套餐,然後出面仲有自助區可以任拎食物,限時100分鐘,我地揀左爆炒龍蝦湯($35)、龍王鍋套餐200g($620)、包含雪蟹膏鮭魚卵拌飯(+$35)、冬瓜檸檬芒果奶酪,同埋松露燦金雞湯($35),走地雞腿鍋套餐($180) ,包含白飯鳳梨冰茶(+$4)、焦糖布蕾
座位空間闊落企理,舒服簡約設計😄
醬料區
自助區
自助區有數十款火鍋配料任拎,仲有多款醬料可以自行調配😉
爆炒龍蝦湯
蠔仔
松阪豬
松露燦金雞湯
走地雞腿鍋(配蛤蜊)
走地雞腿鍋:除左主角雞腿肉之外,仲有海鮮配料可以3選1,而今次我地揀左蛤蜊,食落清甜無沙,處理得幾好,而雞腿肉肉嫩新鮮,搭配松露燦金雞湯淥黎食,湯頭清甜而不膩,好滋味,真係PERFECT MATCH😎
火鍋配料
蝦滑
自助火鍋配料區推薦一定要食嘅當然就係蝦滑👍🏻喺鋪頭自家製整出黎,你會見到有好多蝦肉混喺裡面,新鮮彈牙,超正🤩而其他蔬菜配料都幾清新爽脆😉出面亦有台式火鍋配料蛋餃可以拎
雪蟹膏鮭魚卵拌飯
雪蟹膏鮭魚卵拌飯:我都幾推薦大家要加錢UPGRADE做呢碗飯,必食之選👍🏻雪蟹膏同鮭魚卵鮮甜鹹香,再加埋紫菜碎、蔥花、蒜片等,撈埋一齊拌飯,味道鮮美,口感豐富,真係一試難忘🤤
鳳梨冰茶, 冬瓜檸檬
冬瓜檸檬:冬瓜味道清甜,配埋檸檬嘅酸味,飲落去好清新解渴🍋
鳳梨冰茶:酸酸甜甜嘅鳳梨味道,內裡仲有D鳳梨果粒可以食,夏天消暑好伴侶🍍
焦糖布蕾, 芒果奶酪
焦糖布蕾:表面焦糖脆脆,內裡布蕾滑溜溜,質感做得幾好🍮
芒果奶酪:奶酪滑溜,芒果味道香甜,甜而不膩😄
補MENU
2024-06-07
醬料區
自助區
爆炒龍蝦湯
蠔仔
松阪豬
松露燦金雞湯
走地雞腿鍋(配蛤蜊)
火鍋配料
鳳梨冰茶, 冬瓜檸檬