2017-12-06 32 瀏覽
一到步店員已幫忙帶位,態度非常好,也很有效率。這次坐在靠窗位置,感覺很開揚。環境很舒服,燈光微暗,氣氛特別好,很適合情侶共享晚餐。我和朋友點了三文魚和帶子刺身,拼盤上有鮮花點綴,看起來很體面,而且肉質十分新鮮。另外,我們也點了燒魷魚,上菜時已嗅到陣陣烤味,便立即開動了,都忘了拍照什麼的。魷魚很大條,因此口感很好,吃起來很脆口。特別要稱讚的是那醬油,完全是畫龍點睛,令魷魚的鮮味更突出,現在想來也覺得回味無窮。最後,想推介它的梅酒,味道不太濃,喜歡甜酒的人士值得一試!
最後,想推介它的梅酒,味道不太濃,喜歡甜酒的人士值得一試!
2017-12-04 55 瀏覽
銅鑼灣食嘢金百利商場一向都係我嘅首選, 今日就去咗七樓嘅築地日本料理。鋪頭門口𨋢門一打開就見到,入到去裏面不算好大但係座位分佈亦都好開揚舒適。 店員帶領我們到一處窗邊坐下, 奉上熱茶後我們就開始點嘢食。樱盛合 - 有海膽,油甘魚,活赤貝,三文魚,北寄貝,劍魚腩,鱆紅,甜蝦及醋鯖魚。 海膽一入口就知道好新鮮, 入口鮮甜。 其餘刺身亦十分新鮮。黑蒜油豬軟骨拉麵 - 碗麵一上枱有香濃嘅黑蒜香氣撲出,豬軟骨每塊都好煮得好淋, 最喜歡那入口即溶的膠質。麵既份量亦不少,我哋兩个女仔都夠食

銅鑼灣食嘢金百利商場一向都係我嘅首選
, 今日就去咗七樓嘅築地日本料理。

店員帶領我們到一處窗邊坐下, 奉上熱茶後我們就開始點嘢食。

。 其餘刺身亦十分新鮮。

。麵既份量亦不少,我哋兩个女仔都夠食
2017-12-04 44 瀏覽
星期日路經銅鑼灣, 突然想食日本嘢諗起呢間舖頭之前成日幫襯, 就上去再試下。牛油果軟殼蟹卷 - 軟殼蟹炸到脆卜卜配上牛油果及上面的脆脆蟹籽, 外内層都有脆脆口感,好味。三品盛合 - 友人很喜歡吃中華沙律所以我哋嗌咗呢個盛合。 中華沙律外仲有柚子蓮藕及 味付海瓜子。 三樣都不錯。芥辣八爪魚 - 八爪魚很新鮮,有別於坊間食到嘅小食。溫泉玉子牛柳粒石鍋飯 - 石鍋上到枱熱辣辣香噴噴,將溫泉蛋與飯拌勻後口感濕潤味道亦很豐富。 牛柳粒分量很多,粒粒都係一口大小而且亦煮得剛好,好淋唔會韌。

芥辣八爪魚 - 八爪魚很新鮮,有別於坊間食到嘅小食。

2017-11-26 94 瀏覽
有個老朋友問我今晚得唔得閒出黎食飯,佢系銅鑼灣返工,咁樣我地就決定去佢果邊搵間餐廳食啦。上網見到有間食日本野好似幾好食,咁我地就諗住去呢間試下。呢間餐廳好近地鐵站,一出E出口旁邊就係,去到之後,環境都幾舒適,佢主要分為熟食、魚生、串燒,我地每個種類都有揀d黎試下。首先,佢黎左三文魚手卷,壽司紫菜夠脆口,咬落去shok shock 聲,入面塊三文魚都算幾厚身,好新鮮好肥美,三文魚油脂係咀嚼嘅過程慢慢滲入加壽司飯,令人忍唔住一啖又一啖咁食落肚。跟住黎左青龍卷,外表係綠色,賣相唔錯,不過入面除左吉列蝦之外,仲有清新嘅青瓜,可以消除吉列蝦嘅油膩。跟住黎左個我最期待既石窩鰻魚炒飯,因為我之前好少食石鍋系列既炒飯,平時都係以碟形式上菜,用石鍋上嘅好處就係可以保持食物嘅溫度,保持鰻魚係軟嫩嘅狀態,而鰻魚汁平均嘅分佈係飯粒上,加埋小小飯焦系度,將鰻魚飯提升到另一個層次。跟住黎左壽司同埋汁燒墨魚,壽司每件都好大舊,魚生亦都十分新鮮,冇任何雪味。燒八爪魚原隻上,而店家就好細心咁切到一樣嘅厚度,肉質就彈牙得黎又唔會韌,而個燒汁都十分惹味,少少辣但又唔會搶左八爪魚啲鮮。到最後就係黎左三文魚腩刺身,因為係腩位黎

到最後就係黎左三文魚腩刺身,因為係腩位黎,所以好厚好肥美,食完一塊已經有種油脂充滿口腔嘅滿足感。

整體黎講,呢一餐都幾抵,2個人夾埋食左400蚊左右,同埋值得一讚既係果度既侍應生服務幾好,好勤快收走台面既吉碟同埋成日加茶添。
2017-11-25 92 瀏覽
This is a very nice Japanese restaurant that offered quality food. Located very conveniently in the building right outside of the mtr exit, it is a nice place to go for dinner in Causeway Bay.This was the home made plum wine The sushi were very fresh and delicious!Eel is my favourite. The combination of eel and cheese is just impeccable.Fried squid smelled really good!We also tried the Japanese beef hotpotI would really recommend this for a very reasonable price Japanese meal!

2017-11-21 193 瀏覽
放工約左朋友食飯,想食日本野同埋靜靜地傾下計,就黎左呢間食啦去到金百利樓下,要排隊已經係平常事,不過好彩時間肖早,唔洗排好耐就有得搭上去啦去到坐低飲啖熱茶就望餐牌點餸啦同朋友決定每人叫啲唔同種類既菜式呢度既上菜速度都好快,咁岩我趕時間,實在太好啦三文魚腩刺身 $58食刺身通常去食放題,因為抵啲, 但黎到日本料理餐廳都忍唔住要叫返樣.其實好想食拖羅,但係要$230,太奢侈啦,都係叫個三文魚腩過下口癮算啦。一黎到已經見到又厚身既三文魚腩,一食落口,真係好肥美婇新鮮呀,如果可以多幾塊就好啦.真係諗返起都想食.改制空間係如果可以多啲冰就好啦,因為覺得塊三文魚腩唔夠凍.拖羅壽司  $38唔捨得食拖羅刺身,就食夠拖羅壽司啦,雖然唔算好厚,但都好肥美好新鮮,可惜太貴,食一舊滿足下算了火炙芝士三文魚腩壽司 $12嘻嘻,又係三文魚腩, 不過係壽司,加上火炙同埋芝士,啲芝士都落得好大方,所以口感好好,味道好夾,啲,正呀龍蝦沙律軍艦 $10呢個都好食,足料,真係食到啲龍蝦肉既,味道都好好火炙芝士玉子 $8三文魚壽司 $7最後2個係朋友食左,聽佢講返都係好評既青龍 $50主角係吉列蝦同埋海膽,配角係青瓜,外邊
去到坐低飲啖熱茶就望餐牌點餸啦
同朋友決定每人叫啲唔同種類既菜式
呢度既上菜速度都好快,咁岩我趕時間,實在太好啦
三文魚腩刺身 $58
三文魚腩刺身

拖羅壽司  $38
火炙芝士三文魚腩壽司 $12
龍蝦沙律軍艦 $10
呢個都好食,足料,真係食到啲龍蝦肉既,味道都好好
火炙芝士玉子 $8
三文魚壽司 $7
最後2個係朋友食左,聽佢講返都係好評既

青龍 $50
青龍
主角係吉列蝦同埋海膽,配角係青瓜,外邊再加啲紫菜粉~配得幾好,有賣相,味道又好

牛油果軟殼蟹手卷 $35
牛油果軟殼蟹手卷
叫手卷既話我通常都係叫牛油果軟殼蟹手卷, 貪佢大大叫,夠吸引,又好食

汁燒墨魚筒 $52
汁燒墨魚筒
本身以為同普通個啲燒汁一樣,點知係甜甜地,味道幾特別.個魷魚口感唔錯,不過如果可以再大條啲就好啦.

石鍋鰻魚炒飯 $88
石鍋鰻魚炒飯
相信好多人同我一樣都係好鍾意食鰻魚,係就唔好錯過呢個石鍋鰻魚炒飯啦,味道香濃,鰻魚粒都有唔少,最後食埋佢就岩岩好夠飽啦,另外仲附送麵鼓湯一碗添
麵鼓湯
2017-11-20
三文魚腩刺身
牛油果軟殼蟹手卷
汁燒墨魚筒
石鍋鰻魚炒飯
2017-11-17 155 瀏覽
對牛舌要求挺高嘅我食完呢個鐵板牛舌好開心 味道係偏甜我鍾意(口味問題)而且帶有赤赤嘅焦 就好似干炒牛河要有鑊氣咁配有洋蔥同大量炸蒜粒 熱氣得值:)本身想點手卷 但又怕太多飯 所以每人兩件海膽軍艦解決😬不錯!呢個名叫青龍夠吸引 🐉配搭喺出面又少見 要試!天婦羅蝦-青瓜-外有紫菜碎 口大嘅可以成件直接吞🤤🐲🌵用個熱呼呼的豆乳鍋作結 這不只湯般簡單了,里面有煎餃子野菜 粉絲 同埋溫泉蛋!🍲🥚🥕🥗個人覺得將餃子去掉的話就很適合素食人士
板燒香蒜牛舌
配有洋蔥同大量炸蒜粒 熱氣得值:)
溫泉蛋餃子鍋
板燒香蒜牛舌
2017-11-16 75 瀏覽
因為工作關係,三人同行嚟到呢度整個快速晚餐😆叫左個特上二人前(HK$498)再散叫少少野食🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆刺身拼盤❤️厚度適中,海膽有海水味新鮮👍🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆蒸蛋❤️滑嘟嘟,配搭埋魚子搭出更鮮味道🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆龍蝦沙律軍艦❤️每次必叫,就算叫左set都唔會錯過佢😁👍👍🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆鵝肝雞卷脆脆❤️新奇配搭,味道同創意集於一脆!🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆蕃薯炸蝦天婦羅❤️即叫即炸,唔會太多粉漿~🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆呢度價錢唔貴,比起價錢差唔多嘅日本餐廳,食物質素同用料都非常理想!如上菜速度可再加少一點點更加分呢

刺身拼盤❤️厚度適中,海膽有海水味
新鮮👍🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆

蒸蛋❤️滑嘟嘟,配搭埋魚子搭出更鮮味道
🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆

龍蝦沙律軍艦❤️每次必叫,就算叫左set都唔會錯過佢😁👍👍
🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆

鵝肝雞卷脆脆❤️新奇配搭,味道同創意集於一脆!
🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆

蕃薯炸蝦天婦羅❤️即叫即炸,唔會太多粉漿~

2017-10-31
  • 龍蝦沙律軍艦
  • 刺身拼盤
2017-11-13 49 瀏覽
早幾日同朋友兩條友喺金百利求其揀咗呢間親民價日本料理嚟食,滿足一吓想食海膽嘅慾望[海膽軍艦,$25/件]海膽帶少少鮮甜味,唔腥唔苦,算新鮮,咁嘅價錢算唔錯[青龍,$50]呢個壽司卷咬落口有吉列蝦嘅脆卜卜同青瓜絲嘅清爽口感,不油不膩面頭嘅海膽雖小,但確係新鮮[醬燒帆立貝串,$28]帆立貝size都唔細,燒得剛剛好熟,唔會韌,都算有鮮味,但就稍嫌個醬汁太濃太咸蓋過哂帆立貝嘅味道[溫泉蛋餃子鍋,$70]上枱嘅時候個湯仲係滾到卜卜聲,唔係好睇到佢嘅真面目。但原來佢入面除咗餃子同溫泉蛋外,仲有大量嘅蔬菜同豆腐,非常健康。豆乳湯雖然底睇落好似淡貿貿,但其實飲落係濃濃嘅豆香味同鮮味。餃子炸過先放落湯度,所以唔會煮到爛哂。食咁多生冷嘢有個熱湯暖吓胃係唔錯嘅[板燒香蒜牛舌,$45]呢個牛舌味道偏甜,但因為落咗洋蔥同炸蒜所以非常香口。牛舌亦切得好厚,口感非常好,老少咸宜

[海膽軍艦,$25/件]
海膽帶少少鮮甜味,唔腥唔苦,算新鮮,咁嘅價錢算唔錯

[青龍,$50]
面頭嘅海膽雖小,但確係新鮮

[醬燒帆立貝串,$28]

[溫泉蛋餃子鍋,$70]

[板燒香蒜牛舌,$45]
2017-11-06 93 瀏覽
今晚同男朋友仔嚟到金百利食birthday meal🐳🐳 揀左築地食因爲見佢都幾抵食✌🏻 先點左個凍豆腐($25)😸 好有誠意呀呢個小食,佢上面撒左木魚,蘿蔔泥同薑蓉🤗撈埋送豆腐食好正,豆腐係百福個款,好滑嘅👀 另外點左板燒香蒜牛舌($45),好惹味,鐵板上熱辣辣👍🏻👍🏻午舌偏薄但幾有咬口👅 手卷揀左軟殼蟹牛油果($34)⭐️幾fresh幾大隻蟹,紫菜脆身!好好食🥗😉主食要左海鮮魚生丼($98)🦐好多魚生片,北寄貝夠爽口,帶子鮮,飯小小暖🔥

2017-11-06 79 瀏覽
星期日嚟到銅鑼灣行街,夜晚諗唔太到食乜就唯有嚟金百利啦!今次就揀左食係7樓嘅築地日本料理,好彩早到有位,晏d都爆嚕🙁🙁 首先,揀左個三文魚腩刺身($58)💛 好肥厚!冇筋又夠鮮,不過就雪耐左凍得濟😪 主食要左豆乳海鮮拉麵($88)🍜🍜 好特別嘅拉麵!豆乳比較淡味,但幾香,食食下會 creamy jor🙀🙀入面有d青口,帶子,蝦等等🐬🐬🦐 都幾新鮮🙌🏻另外再追加一份凍豆腐($25)😸好香豆味!而且上面有d木魚同蘿蔔泥,令個口感更豐富✌🏻

2017-10-13 730 瀏覽
7點幾晚飯上到去無人排隊,有部機拎票,但都無侍應就照拎票先,突然有個女侍應衝出黎話「唔洗拎票既,直接入黎就得」下,意思無人帶位直接衝入去坐底嗎?入到去唔多人既,我地3位,差1個朋友未到諗住等埋佢先叫野食,又係個個女侍應過黎話「入坐起計時2個鐘咖!你地仲唔叫野食!!」咁算啦,我地叫住飯先,之後再先一齊叫小食share。叫左個三文魚海膽魚生丼,三文魚都幾新鮮又大塊,海膽好甜,飯真係壽司飯黎食到有壽司醋味仲送左個麵豉湯,唔知點解個湯碗底好舊好多黑麻麻,之後就唔敢飲🤢朋友到左再叫多左個 海老天婦羅 同 雜菜天婦羅;海老天婦羅有5隻蝦,炸粉都算多,但熱辣辣好脆又好好食~凍左就⋯⋯⋯雜菜天婦羅;2大塊蕃薯都幾香,其他朋友食左~但幾十蚊食就唔係好抵啦,叫多份海老天婦羅好過仲叫左汽水,其他飲料我地係一直傾計一直食野,但我地坐左1個鐘都無,食下講2句咁,佢多次走過黎收走我地野食,我地同佢講未食完,佢一陣又走過黎收,食飯就係為左幾個朋友聚下一定會講野既啦,食野就淨係食野唔可以講野既?怪不得晚飯時間都無咩客,差到咁樣

• 三文魚海膽魚生丼
2017-10-08 232 瀏覽
落單嘅時候已經勁冇耐性,一副唔耐煩嘅樣,都未講完想食乜已經喺度問飲乜。 我嗌左杯凍奶茶多奶,尼左杯苦苦地嘅,於是我話想加翻啲奶。落單嗰個倒左勁多「奶」落去,連佢個同事都講左句哇你倒到人地杯奶茶咁白嘅。飲左少少發現牛奶尼嘅,好聲好氣問佢地係咪倒左牛奶落去,佢地一開始話係,話係因為我話要多奶。錦我咪話原本杯奶茶用淡奶冲,你地加咁多牛奶令到杯野變左冇茶味.... 一開始落單嗰嗰即刻衝過尼,話係我話要多奶,問我想點先。我再解釋多次(唔明點解一間餐廳要個客人解釋牛奶同淡奶嘅分別),佢就即刻話係淡奶尼,然後前言不對後語,又話佢地餐廳完全唔用牛奶,又話佢地牛奶用喺其他地方,會分開擺。其實最嬲都係態度.... 有啲餐廳用牛奶冲奶茶冇問題。 呢間我由中學開始去開,奶茶咩味我點會唔清楚,平時都唔係咁,嗌多奶其他侍應更加唔會亂加牛奶。但今日錯不特止仲咄咄逼人,服務態度差得緊要,實在令人太失望。無論好唔好食,食得咁唔開心都係唔值得。
2017-10-08
2017-08-31 351 瀏覽
去完時代廣場樓上的outlet ,開始煩惱晚餐吃咩好呢,最後發現金百利樓上有一間日式餐廳,就決定呢間我們一共三人比晚飯時間早點上去,免得需要等位,可能時間尚早,店舖只得二,三張枱有客人,店舖不算很大,環境整潔,坐得也蠻舒服。食物款式很多,跟一般日式餐廳一樣分為刺身,壽司,拉麵,熟食等等⋯⋯各自各點一款⋯⋯•海之逸魚生丼•朋友的魚生飯份量不多,我只是吃了其中一片魚生,非常薄身,沒什麼口感,入口亦沒什麼味道,有點失望•黑蒜油豬軟骨拉麵•豬軟骨大大舊,肉質軟腍,配上粟米,木耳,蔥花等配料,每一啖都帶有濃濃的黑蒜油;拉麵雖彈牙但䶨水味實在太重,我個人不太喜歡䶨水味,頓時大打折扣•石燒鰻魚炒飯•石鍋份量挺多,鰻魚醬汁和飯粒一早攪勻,我們只是利用石鍋的熱力再攪拌一下,鰻魚肉質軟嫰,飯粒充滿濃郁的鰻魚醬汁海之逸魚生丼和石燒鰻魚炒飯附送麵豉湯題外話,當晚旁邊的客人點了二人前,吃壽司途中,有位員工說入錯單,並指客人已吃了幾件壽司,客人解釋並沒留意這些壽司不屬於套餐,員工回答也是說她們已吃了幾件壽司,最後客人無奈地賠償這幾件壽司的費用。在整個過程中,員工只是呆呆的站在旁邊並重複指責客人,道歉也沒有,若最後

食物款式很多,跟一般日式餐廳一樣分為刺身壽司,拉麵,熟食等等⋯⋯

各自各點一款⋯⋯

•海之逸魚生丼•

•黑蒜油豬軟骨拉麵•

•石燒鰻魚炒飯•

海之逸魚生丼和石燒鰻魚炒飯附送麵豉湯

在整個過程中,員工只是呆呆的站在旁邊並重複指責客人,道歉也沒有,若最後不是客人主動說賠償解決問題,真的不知這位員工怎樣處理,看得出員工處理手法經驗欠缺,服務有待改善吧。
2017-08-13
2017-08-18 197 瀏覽
金百利不嬲出名多嘢食😌😌😌如果都有點想食日本菜😍最抵嘅一定係立即諗到金百利築地壽司九點後半價每一次點都係耐一件但係半價真係好抵!而且款式多😻😻!!!最鍾意食佢既蟹膏其他魚生都鮮味十足😚😚但三文魚的質素時好時差☹️☹️有時會很薄身😢其他熟食都很吸引💕最喜歡食玉子😻每一次都是熱辣辣上來的💕💕仲有其他串燒炒菜天婦羅都好好笑💕😚每次買單都覺得好抵💕💕2個人都可能係300幾到而且上菜速度快,值得一讚員工又勤力
金百利不嬲出名多嘢食😌😌😌
如果都有點想食日本菜😍
最抵嘅一定係立即諗到金百利築地

壽司九點後半價

每一次點都係耐一件但係半價真係好抵!
而且款式多😻😻!!!

最鍾意食佢既蟹膏

每一次都是熱辣辣上來的💕💕
仲有其他串燒炒菜天婦羅都好好笑💕😚

每次買單都覺得好抵💕💕
2個人都可能係300幾到

而且上菜速度快,值得一讚
員工又勤力