2019-05-11 369 瀏覽
之前聽人講過依間餐廳啲壽司9點後會半價,果日同朋友係銅鑼灣睇完avengers endgame都成十點,去食就啱哂。去到佢地比咗個qr code我地scan然後可以睇到menu同埋落單,真係好抵,原來平時$8一舊壽司真係有$4一舊。我地叫咗火炙芝士玉子,火炙芝士熟蝦,火炙三文魚腩,全部各兩舊,好好食。最好食係三文魚腩,燒得剛剛好,另外叫咗海膽壽司好鮮甜,如果唔係叫咗咁多舊有啲飽我都想再試多啲唔同味。因為我地好意食玉子,又叫咗個芝士玉子燒$35,有成6舊,真係好抵食,啲芝士同玉子好大塊。然後又叫咗胡麻冷豆腐$38,極滑嫩既豆腐加胡麻醬,仲有幾舊蕃茄仔,配壽司食又唔會太飽,好完美。最後黎既係,手打冷烏冬$45,手打烏冬、蔥花、芝麻,彈牙得黎又唔會太凍。餐廳既waitress都好有禮貌,會解釋清楚邊啲有壽司有半價,同埋邊個顯示既價錢係半價咗,好耐無見過咁抵食既壽司,之後想食都應該會幫襯依間!

手打冷烏冬

2019-05-06
2 分鐘 (堂食)
手打冷烏冬
  • 胡麻冷豆腐
  • 火灸芝士三文魚腩
2019-05-07 234 瀏覽
在銅鑼灣附近看完電影,與4位朋友去這家日本餐館吃晚飯,時間大概九點多了,到達店裡剛剛好有6人的位置,我們很快就進去了。一進去店員就安排每人一茶包讓我們沖茶,茶挺香的。 我們叫了一個拉麵,壽司,蟹籽芝士玉子燒,還有魚生拼盤。拉麵很好吃,面條剛剛好,彈牙,而且湯底也夠味。 魚生方面也很好,三文魚夠厚,甜蝦質素也不錯。 而最出色的是那板海膽,很清甜,沒有雜味。不過魚的那個薄片就比較韌,牙扯不開。總的來說,這是一家挺高質素的日本餐館
一進去店員就安排每人一茶包讓我們沖茶,茶挺香的。

我們叫了一個拉麵,壽司,蟹籽芝士玉子燒,還有魚生拼盤。

總的來說,這是一家挺高質素的日本餐館

2019-05-06 271 瀏覽
呢個店雖然唔大,但鍾意佢環境都幾舒服,燈亮柔和,有日式小店GE感覺海之逸魚生丼 - 好足料,有三文魚、油甘魚、甜蝦同北寄貝,性價比都算高清酒蛤蜊 - 都有好多蜆下,湯底清甜,有想飲哂個湯GE衝動芝士玉子燒 - 就咁睇個樣都好掛住,加左芝士口感更加RICH,加上層次細緻的甜蛋,熱食最適合牛肉野菜壽喜燒 - 好鍾意佢仲係熱住咁上,飲啖湯充滿牛與高湯的精華,暖笠笠~~撈埋隻溫泉蛋非常好蝦蝦三笑 - 分別有赤蝦、蝦膏熟蝦同蝦膏甜蝦,本身係蝦蝦怪,至愛赤蝦,厚身鮮甜牛油果軟殼蟹卷 - 首先無散哂,賣相討好,牛油果正好彌補炸蟹GE油膩感,好FRESH仲見到佢9點後壽司有特價!!!好抵食咁~~下次再黎試
清酒蛤蜊 - 都有好多蜆下,湯底清甜,有想飲哂個湯GE衝動
仲見到佢9點後壽司有特價!!!好抵食咁~~下次再黎試
2019-05-05 459 瀏覽
同朋友行街行到攰又有啲餓就去左呢棟大廈搵食,咁岩朋友想食日本野就揀左呢間築地。因為時間尚早餐廳只係得一兩個人,可以兩個人坐卡位。我地兩個人大概叫左兩個主食同兩三個小食,但都好抵同飽。大推呢度既芝士玉子燒。平時我好少食因爲驚好甜同細份,但呢度既玉子燒非常大份,食左兩件都飽左一半,而且有芝士喺上面,味道岩岩好,唔會太甜太咸或者太漏。我見openrice有朋友推介釀鵝肝燒雞翼,所以就叫黎試下,因為係即整,要等大概二十分鐘,不過都值得等下,因為真係燒得好香好脆,入面仲有鵝肝,唔好口感,不過就少啲只係得兩隻,當嘗鮮一下。我主食揀左海之逸魚生丼,估唔到一百蚊都有咁多刺身,仲好新鮮,而且切得非常厚,可以大啖咁食如果想再平啲,推介食佢地既套餐,因為計過都好似好抵,果個特上兩人餐仲有刺身盤,有機會黎呢頭再食下。

大推呢度既芝士玉子燒
,唔會太甜太咸或者太漏。

我見openrice

,有機會黎呢頭再食下。

鵝肝雞翼
海之逸魚生丼
2019-04-29
2019-05-03 1453 瀏覽
Share a piece of life to the person who’s always next to you!-我鍾意簡單,唔鍾意複雜,就好似食壽司,1塊魚生1啖飯,已經滿足到我心靈同胃口既慾望,但要質素,食材就好重要,夠唔夠新鮮,賣相亦都係唔可以忽略,朋友叫我去呢間係銅鑼灣呢間人氣持續高企,裝修之後,餐牌增色不少,今次試既係勁抵食既”精選二人前”-HK$268,除左份量好多,要捧住個肚走!究竟個套餐有D咩?就睇睇佢咩料! 👇-📌蟹籽沙律 – 小食👉都幾大兜.份量十足,食得出青瓜絲好新鮮,加埋1粒粒蟹籽,非常開胃📌牛肉野菜壽喜燒(配白飯) – 四選二之一👉一黎到尋牛肉味同濃湯已經飄哂出黎,牛肉好鮮甜,無乜筋,D伴菜浸住濃湯入哂味,冬茹,椰菜,豆腐,紅蘿蔔各樣都係好好味,仲要比多個白飯你!岩哂大食既朋友呀!📌黑蒜油豬軟骨拉麵 – 四選二之一👉拉麵黎講亦唔錯啦!豬軟骨非常淋身,肉質嫩滑,湯底亦夠濃味,麵質唔錯,食得過,不過可能已經食得太飽關係,有少少半放棄狀態,最後食唔哂LOL📌監燒鯖魚 – 五選一之一👉正呀!!我同我朋友都好鍾意食鯖魚!,條魚亦煎我完美,外表有少少焦,好香口,
我鍾意簡單,唔鍾意複雜,就好似食壽司,1塊魚生1啖飯,
已經滿足到我心靈同胃口既慾望,但要質素,食材就好重要,
夠唔夠新鮮,賣相亦都係唔可以忽略,朋友叫我去呢間係
銅鑼灣呢間人氣持續高企,裝修之後,餐牌增色不少,
要捧住個肚走!究竟個套餐有D咩?就睇睇佢咩料! 👇
📌蟹籽沙律 – 小食

📌牛肉野菜壽喜燒(配白飯) – 四選二之一

📌黑蒜油豬軟骨拉麵 – 四選二之一

📌監燒鯖魚 – 五選一之一
好香口,裡面亦保留到肉汁,再配埋個sauce係完全無破綻,我貪心d,
我食哂最好味最出面果d位lol, 鍾意既亦都可以擠少少檸檬皮,都幾fresh

📌北海道牛乳奶凍 – 甜品
👉oh!my!goodness!奶味超重,完全超越我平時食開3.6果種口感,
真係要大讚,我差d想食埋我fd個杯!!!滑到不得了!另外仲有額外包左2杯
無酒精特飲-白桃味同埋青蘋果味乳酸特飲,味道唔錯.而且我地係order既時侯
額外點左幾個壽司試,因為適逢過左9點鐘,有唔同款式既壽司分別做緊85折同半價,
我地點左三文魚,吞拿魚,海膽同油甘魚,每樣都唔差,而且折左勁抵,大家不彷一試!

2019-05-02
15 分鐘 (堂食)
  • 牛肉野菜壽喜燒
  • 黑蒜油豬軟骨拉麵
  • 監燒鯖魚
  • 北海道牛乳奶凍
2019-05-02 295 瀏覽
是日係銅鑼灣灣行完街,晚餐上Openrice望下有乜好食,就見到呢間築地日本料理出名抵食又有質素,所以就黎試下啦。地方不大,有十幾張臺,但坐得好舒服,裝修都乾淨企理。黎個時仲好早,無乜人,但坐低一陣,客人都陸續進場,好快就坐滿8成位置。呢到既4人套餐超抵食,有齊刺身,主食,壽司,小食,飲品,甜品,圍返都唔洗兩百蚊一個人,平過某某連鎖店多多聲,何況仲要係銅鑼灣。可惜今日得我自己,只係散叫左個牛肉壽喜鍋,壽司同個炸物雜錦。落單一陣,壽司好快就到啦。三文魚經過炙燒,魚既油香迫晒出黎,入口即溶,好食。壽喜燒都好快黎到,底下有火熱住,保持熱辣辣。牛肉份量非常多,每一塊都肥瘦均勻,有牛油香之餘又不失牛肉味。底下有大量蔬菜,配上醬油同味醂,格外清甜又健康。份量十足都係$88,咁既價錢真係超值。岩岩開始食壽喜燒,炸物雜錦又殺到,估唔到$58可以有咁既份量,以為每樣得少少,事實薯條同雞軟骨多到就滿出黎,脆卜卜,配啤酒一流。紫薯餅又係好足料,大大件塞滿紫薯。飲品都幾多選擇,但叫了太多野食,份量又比預期多,所以無叫到飲品。但餐廳都有提供熱茶,侍應都好主動幫手refill,很好既服務態度。呢間築地果然明不虛傳

火灸三文魚壽司

牛肉野菜壽喜燒

炸物雜錦

紫薯餅又係好足料,大大件塞滿紫薯。

呢間築地果然明不虛傳,經濟實惠,超高性價比。下次朋友飯局必為首選!
火灸三文魚壽司
牛肉野菜壽喜燒
炸物雜錦
2019-05-02 122 瀏覽
窮遊香港-超高cp值壽司店.呢日要講既係銅鑼灣一間日式壽司店~我個人覺得好抵食既‼️特別係因為佢係晚上9點後‼️會有特價時段 十多款壽司半價當中包括⭐️三文魚壽司$8(半價$4)所以如果你係三文魚控 淨係食佢超抵首先質素好過爭鮮 平過元氣都可以慢慢坐(環境睇圖).最重要係 是日佢d三文魚 壽司好夠肥(可望圖)(唔講以為叫左魚腩)(而望落 我都覺得師傅切左魚腩比我😂).而其他例如⭐️火灸三文魚腩$12(有85折)⭐️火灸芝士三文魚腩$14(有85折)都唔錯 價錢唔貴 但相對性價比唔夠三文魚壽司高.⭐️北寄貝沙律壽司$10(有半價$5)呢個都高質 沙律入面有北寄貝粒既口感都推介既.同埋壽司飯有少少醋香 醋酸味 加分.其他野食留比大家發掘啦.所以呢間誠意推介特價時段去食特別去食 三文魚高cp值 質素唔錯.(是日星期一21:00 座位8成滿 唔洗等位 加分)(‼️仲有 呢間店用qr code手機落單).#築地日本料理 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4/5服務:4/5抵食:5/5 平有平食 識點可以超抵.‼️想睇更多資訊‼️openrice: 歡歡增肥之旅
窮遊香港-超高cp值壽司
呢日要講既係銅鑼灣一間日式壽司店~
我個人覺得好抵食既
‼️特別係因為佢係晚上9點後
‼️會有特價時段 十多款壽司半價
當中包括⭐️三文魚壽司$8(半價$4)
所以如果你係三文魚控 淨係食佢超抵
首先質素好過爭鮮 平過元氣
都可以慢慢坐(環境睇圖)
最重要係 是日佢d三文魚 壽司好夠肥(可望圖)
(唔講以為叫左魚腩)
(而望落 我都覺得師傅切左魚腩比我😂)
而其他例如
⭐️火灸三文魚腩$12(有85折)
⭐️火灸芝士三文魚腩$14(有85折)
都唔錯 價錢唔貴 但相對性價比唔夠三文魚壽司
⭐️北寄貝沙律壽司$10(有半價$5)
呢個都高質 沙律入面有北寄貝粒既口感
都推介既
同埋壽司飯有少少醋香 醋酸味 加分
其他野食留比大家發掘啦
所以呢間誠意推介特價時段去食
特別去食 三文魚
高cp值 質素唔錯
(是日星期一21:00 座位8成滿 唔洗等位 加分)
(‼️仲有 呢間店用qr code手機落單)
#築地日本料理 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室
抵食:5/5 平有平食 識點可以超抵
‼️想睇更多資訊
‼️openrice: 歡歡增肥之旅
2019-04-29 146 瀏覽
一入去侍應就比左張QR CODE 原來9點之後有壽司半價優惠! scan左QR Code 開佢個網址出嚟直接落order好多壽司都有半價優惠仲有85折嘅壽司同料理 半價優惠真係平左唔少 可以叫多d野食order 左火炙芝士熟蝦壽司,天婦羅蝦壽司,鰻魚壽司同蟹籽壽司推薦火炙芝士熟蝦壽司👍👍火炙燒蝦香味 除左有芝士係面仲有d蟹籽 refresh下 味道豐富👏除左壽司 仲order左熱食-一口炸豆腐 熱炸鮮嫩豆腐 有少少椒鹽 再點個sauce 可以冷卻下嚿豆腐 直接放入口👄-一碗黑蒜油豬軟骨拉麵黑蒜油香味夠濃 可以飲哂佢d湯咁滯😝😝豬軟骨份量都唔錯p.s. 值得讚嘅係上菜速度夠快 雖然留左一次單 但同侍應講完 食物都好快送到嚟👍
好多壽司都有半價優惠

-一口炸豆腐

-一碗黑蒜油豬軟骨拉麵
黑蒜油香味夠濃 可以飲哂佢d湯咁滯😝😝豬軟骨份量都唔錯

2019-04-24 206 瀏覽
以前係銅鑼灣返學都會成日黎食,因為想食壽司,又要平,又唔會中伏既選擇係銅鑼灣真係唔多好耐冇黎食,裝修都唔同左而家餐廳環境好光猛同舒適門口仲有部機拎飛攞位餐廳係金百利廣場7樓行完SOGO過對面就係入面既牆紙好有日本魚市場既感覺刺身同壽司選擇好多,選擇食物真身同圖片都差唔多到唔知點揀好三文魚海膽飯($118)4大片三文魚!大件!厚切!淨係三文魚都夠餸唒成碗飯,仲有一大Pat海膽有成兩匙咁多!味道仲好濃添三文魚腩刺身$68劍魚腩刺身$68三文魚腩極肥美!食落支支聲,淡淡油香!劍魚腩都有,唔係唔試下呀嘛!叫左幾件壽司試下係日本食過腐皮壽司就鐘意左但香港唔係到到整得好食唎到唔錯!可以試下海膽帶子卷($68)卷物都揀款試下海膽燒左,味道同口感同生食好唔同帶子鮮甜,好!
好耐冇黎食,裝修都唔同左
而家餐廳環境好光猛同舒適
門口仲有部機拎飛攞位
餐廳係金百利廣場7樓
行完SOGO過對面就係

入面既牆紙好有日本魚市場既感覺

刺身壽司選擇好多,選擇
食物真身同圖片都差唔多到唔知點揀好

三文魚海膽飯($118)
三文魚海膽飯

4大片三文魚!大件!厚切!
淨係三文魚都夠餸唒成碗飯,仲有一大Pat海膽
有成兩匙咁多!味道仲好濃添

三文魚腩刺身$68
劍魚腩刺身$68

三文魚腩極肥美!食落支支聲,淡淡油香!
劍魚腩都有,唔係唔試下呀嘛!

叫左幾件壽司試下

係日本食過腐皮壽司就鐘意左
但香港唔係到到整得好食
唎到唔錯!可以試下

海膽帶子卷($68)

卷物都揀款試下
海膽燒左,味道同口感同生食好唔同
帶子鮮甜,好!
2019-04-14
2019-04-23 948 瀏覽
同男朋友行完Sogo直奔去對面金百利食野 勝在夠多選擇最鐘意食日本野既我一定揀去築地 CP值高由於店面唔係話好大 如果夜啲就可能等位所以最好book定台 好受歡迎大部分份都係卡位形式 坐得都舒服平時唔想諗都實會叫佢既套餐食價錢抵過哂散叫話得CP值高 散叫當然都唔貴啦壽司刺身魚生飯都幾抵食 加埋海膽都係一百蚊左右刺身飯既份量都幾多 如果叫其他野既可以同人share海膽色澤唔算好金黃 但入口味道濃郁三文魚不太肥 剛好中和海膽肥美既口感而飯底下仲加左飯素 唔覺唔覺就食左一大碗飯啦另外再點左兩款刺身劍魚腩肉質唔似其他刺身 會較爽嫰 味道亦較清淡男朋友唔鐘意太肥既刺身 呢款就好適合佢而超愛肥美刺身既我就當然選擇三文魚腩魚腩切得薄薄地 唔會太漏食落入口即溶 油香十足呢款卷物更是驚喜之選 簡直係一次過滿足幾個願望又有灸燒海膽 又有帶子 仲有我好鐘意既牛油果海膽輕輕燒過帶出左鮮甜味 而帶子亦一貫咁好食呢個組合非常夾 推介最黎叫左款平時較少見既熟食雞卷用吉列既炸法 但仲keep到肉質滑嫰有汁三文魚籽神來之筆令味道唔算濃既雞肉添左分咸香 口感特別芝士醬不算太濃 而且雞卷包左啲青瓜漬物酸酸地中和番 所以食落
同男朋友行完Sogo

叫左咁多野又食刺身 都幾抵食 唔錯

2019-04-14
三文魚腩劍魚腩刺身
2019-04-22 159 瀏覽
如果待銅鑼灣到9點多時 每次一定會選擇黎呢度食晚餐因為呢度提供半價和85折壽司 同時有些小食會有特價但今次有少少失望提供半價的壽司選擇比以前少而且小食的選擇比以前貴了 特價後都不見得平宜賣相起來不錯 但吃下就一般般最失望是蟹肉蟹膏軍艦明明最容易特出是蟹膏味道 但完全沒有蟹膏味 另外失望是吞拿魚腩軍艦完完全全沒有味道 覺得是一埋「醬」唯一可以讚是紫菜好脆 壽司即叫即做店員服務好好 好主動說明現時特價壽司新訂單方法 同埋主動幫我們加水
如果待銅鑼灣到9點多時 每次一定會選擇黎呢度食晚餐

賣相起來不錯 但吃下就一般般

最失望是蟹肉蟹膏軍艦
明明最容易特出是蟹膏味道 但完全沒有蟹膏味
另外失望是吞拿魚腩軍艦
完完全全沒有味道 覺得是一埋「醬」

唯一可以讚是紫菜好脆 壽司即叫即做

2019-04-21 136 瀏覽
今日去左築地食日本菜,睇佢地menu都覺得好多野揀,貴有貴食,平有平食!我地好早尼到金百利,唔使大排長龍就可以搭到𨋢上去喇🤣佢店入面唔算好多位,但係都坐得好舒服,好寬敞由於最近開始食健康啲,咁梗係要食下菜,叫左一個炒野菜個份量俾我想像中大,同埋炒得好香,唔會覺得炒到好油膩咁樣,而且都有啲菇,好味!叫左一個芒果+蘆筍+牛油果🥑估唔到個芒果會咁fresh! 咁大塊又咁香甜!非常清新嘅感覺!岩哂天氣熱嘅時候食呀尼個都係推介!牛肉三味,一個係牛肉金菇卷,個汁超級香!一個係蘆筍,都好味。最特別係牛肉加香蕉,好驚喜,亦都出奇地好match! 個口感好特別,味道都好夾!最後再叫左一個豆腐雪糕,非常完滿嘅一餐呀!

我地好早尼到金百利,唔使大排長龍就可以搭到𨋢上去喇🤣
佢店入面唔算好多位,但係都坐得好舒服,好寬敞

由於最近開始食健康啲,咁梗係要食下菜,叫左一個炒野菜

叫左一個芒果+蘆筍+牛油果🥑

最後再叫左一個豆腐雪糕,非常完滿嘅一餐呀!

2019-04-21
2019-04-21 105 瀏覽
真係估唔到銅鑼灣地段仲有尼間價錢咁合理嘅日本野食呀!真係唔讚唔得呀!我地六點幾就尼到,未算好多人佢野食都有幾多選擇下,仲要最正嘅地方係佢每樣小食都係幾十蚊,講緊唔使五六十蚊就已經可以有,變左真係可以叫多幾樣野食下。我地叫左一個三文魚腩,佢係非常厚切,好香,有鮮味,而且油份都好夠!六十幾蚊四大件,抵食!叫左一個石鍋鰻魚炒飯,飯粒夠乾身,唔會濕到軟哂咁,同埋都好足料,唔係鰻魚絲咁樣,而係真係食到一舊舊鰻魚粒,好好食呀!另外,之前見到有人推介個羊架,所以我地都試左!都真係燒得好香,juicy, 唔會得個肥字,啲肉口感都係好好!特別推介!紫薯奶凍,食到咁飽,細細杯岩岩好呀!好重紫薯香味,而且個texture 都好好,抵食!

我地六點幾就尼到,未算好多人

我地叫左一個三文魚腩,佢係非常厚切,
好香,有鮮味,而且油份都好夠!六十幾蚊四大件,抵食!

叫左一個石鍋鰻魚炒飯,飯粒夠乾身,

口感都係好好!

2019-04-21
下午六點上來食早飯,人不多,不過聽講呢度食飯時間經常爆滿。食物選擇豐富,餐牌超厚,想得到的日本菜色都找得到。我點了牛油果明蝦沙律同海膽手卷。沙律份量足,好新鮮,最愛軟滑的牛油果。海膽新鮮,但份量好少,如果多返少少就perfect。下次黎銅鑼灣想食日本野,又多個選擇啦!
下午六點上來食早飯,人不多,不過聽講呢度食飯時間經常爆滿。

食物選擇豐富,餐牌超厚,想得到的日本菜色都找得到。

海膽新鮮,但份量好少,如果多返少少就perfect。

下次黎銅鑼灣想食日本野,又多個選擇啦!

2019-04-16 108 瀏覽
朋友介紹銅鑼灣有間好抵食既日本菜,就係sogo旁邊。星期日夜晚行完街一於去試一試,喺金百利商場,餐廳面積唔算大,估唔到都幾熱鬧幾多人!睇OpenRice見到好多好評,應該質素都幾唔錯。睇餐牌見到卷物好吸引,好多款選擇嗌😍😍😍牛油果好大塊軟殼蟹好鬆脆好味壽司飯偏酸,我就好鍾意食醋飯🤩🤩鮭魚魚頭野菜鍋呢個好正,冇諗過佢個魚頭咁大個!三個人share都覺得好夠食,湯底清清地,魚頭撈埋粉絲好入味!正👍🏻👍🏻👍🏻三個人晚餐每人百幾蚊就買單,仲要係食日本菜,銅鑼灣來講真係好抵食!👍🏻而且質素唔錯,都坐得幾舒服😌推介❗️❗️

牛油果好大塊軟殼蟹好鬆脆好味
壽司飯偏酸,我就好鍾意食醋飯🤩🤩

鮭魚魚頭野菜鍋