2018-08-29
由於屋企上一輩係越南華僑,對越南菜情有獨鍾,但響香港未食過令人驚艶既越南菜。但響Q1真係食到嫲嫲既味道,令我好有驚喜!Q1未出名我已經開始食,食到依家開埋分店,品質尚算穩定,覺得佢都係實至名歸,抵佢出名。不過近嚟佢份量少咗,希望吾好越嚟越少啦⋯⋯嚟呢度一定要食佢個〈蟹膏蕃茄湯檬〉,係呢度既名物,基本上每枱都有一碗。一上枱你會聞到好香茄香味,又紅又綠咁令人食慾大開。碗湯清清哋咁,但你千其吾好睇少佢,一入口你吾會食到好「假」、甜甜哋既茄膏味,反之,你會食到微酸、好天然既鮮甜味,加上埋蟹香味,真係會令人想k.o.成碗湯!入面有半個蕃茄、生菜、豬紅、豬皮扎肉、豆卜、檬粉同重點!!蟹肉肉餅!!一碗入面你可以食到爽口既豬皮,爆汁既蕃茄同豆卜,仲有鬆化鮮味十足既蟹餅(問番嫲嫲,原來係蟹肉,蟹膏同蛋打成)。口感同味道都有幾重衝擊。不過,有一點我真係好吾滿意,佢既檬粉好碎濕濕,用筷子都夾吾到,要用匙更先食到,希望可以改善下⋯⋯朋友叫咗米卷同香茅豬肉撈檬,米卷我咬咗啖,豬肉我都食咗舊(不過之前我都有食過),豬肉係好香香茅味,略咸咗少少,同埋太油,撈埋檬粉同醃蘿蔔會平衡啲。米卷個花生蘸醬先係重點,好香口,配
朋友叫咗米卷同香茅豬肉撈檬,米卷我咬咗啖,豬肉我都食咗舊(不過之前我都有食過),豬肉係好香香茅味,略咸咗少少,同埋太油,撈埋檬粉同醃蘿蔔會平衡啲。米卷個花生蘸醬先係重點,好香口,配番淡口既米紙卷正好!
大家嚟都會叫牛油果沙冰,真係好足料,有成個牛油果,好天然,同埋好飽。不過我係咖啡控,所以嘆番杯越南咖啡先係我杯茶。講明先,吾係個個中意越南咖啡,因為佢既滴漏咖啡比較苦,再加番濃稠甜膩既煉奶中和番,幾特別既口感。
越南咖啡
仲有啊!嚟呢度食通常都要排隊,因為真係好細,得五六張枱。同埋無得慢慢傾計,都幾嘈。想坐得舒服啲可以去灣仔分店,不過食物質素都係深水埗好食啲。