2021-02-13 23 瀏覽
某日在銅鑼灣逛街經開在世貿旁的Tower 535,抬頭看到「立鮨」原來就在這裡!當然好想內進堂食,但看看手錶已經5時,不想趕趕急急的享用「晚餐」,於是決定外賣自取再直奔回家!因為只有我一人吃,胃口不大,簡單點了些刺身和兩件壽司,壽司飯都用上赤醋飯,十分喜歡!《火炙大吞拿魚腩海苔壽司$48》大吞拿魚腩已經夠脆美又油份多,再經過火炙迫出油脂,入口溶化,脂香惹味,加上海苔更增添香口。《北海道活象拔蚌壽司$48》活象拔蚌爽彈鮮甜,加上赤醋飯更加好味。刺身:《日本真鯛三片$52》真鯛清甜鮮味;《深海池魚三片$68》身肉質軟熟,味道清甜;《油金魚腩(限定)三片$88》厚身鮮甜有脂香;《金目鯛三片$168》魚脂與肉比例均衡,肉質細嫩肥美,味道鮮甜,口感爽身;《原隻活赤貝兩隻$58》大塊厚身,肉質爽口而且味道鮮甜香濃。

因為只有我一人吃,胃口不大,簡單點了些刺身和兩件壽司壽司飯都用上赤醋飯,十分喜歡!

《火炙大吞拿魚腩海苔壽司$48》

《北海道活象拔蚌壽司$48》
活象拔蚌爽彈鮮甜,加上赤醋飯更加好味。

刺身

《日本真鯛三片$52》真鯛清甜鮮味;

《深海池魚三片$68》身肉質軟熟,味道清甜;

《油金魚腩(限定)三片$88》厚身鮮甜有脂香;

2021-01-30
2021-02-13 21 瀏覽
約左朋友去野餐,諗起以前係尖沙咀食過立鮨覺得超級驚艷,就決定試下買銅鑼灣分店外賣😆銅鑼灣分店裝修比起其他分店高級,成個環境好舒服,如果堂食感覺應該都不錯🥳而且依家仲有外賣八折!抵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️火灸大吞拿魚腩壽司 $48火灸大吞拿魚腩海苔壽司 $48其實呢兩個壽司都冇分別,只係其中一個多左塊紫菜包住🤗吞拿魚腩入口即溶,又冇根!由於燒過既關係,魚油既香味逼曬出黎!😍加上少少蔥,完全係幸福既感覺⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️日本馬糞海膽壽司 $68日本海膽果然唔同,特別creamy而且超級鮮甜冇藥水味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大吞拿魚腩3片 $168呢個價錢都算唔錯,每一塊都好厚,好鮮甜!但個人更喜歡燒過既🤔⭐️⭐️⭐️⭐️鰻魚壽司 $15雖然好厚肉 ,但唔知係咪因為外賣關係,變凍變硬了⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️珍寶甜蝦壽司 $20完全估唔到呢個價錢可以買到咁大既大甜蝦!超正⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️原隻活赤貝壽司 $30 好爽甜!平時少食但原來都唔錯,師傅加左d檸檬皮係活赤貝上,更加凸顯鮮味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️北海道特大珍寶帶子壽司 $38個size真係好大!而且真係比一般既鮮甜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牡丹蝦配燒蝦膏壽司 $53牡丹蝦好厚肉,質感軟糯,配上濃

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
火灸大吞拿魚腩壽司 $48
火灸大吞拿魚腩海苔壽司 $48

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
日本馬糞海膽壽司 $68
日本海膽果然唔同,特別creamy而且超級鮮甜冇藥水味

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大吞拿魚腩3片 $168

⭐️⭐️⭐️⭐️
鰻魚壽司 $15
雖然好厚肉 ,但唔知係咪因為外賣關係,變凍變硬了

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

北海道特大珍寶帶子壽司 $38
個size真係好大!而且真係比一般既鮮甜

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牡丹蝦配燒蝦膏壽司 $53
牡丹蝦好厚肉,質感軟糯,配上濃郁既蝦膏很不錯!

2021-02-12 22 瀏覽
今日去了銅鑼灣買壽司,外賣有八折,非常抵食。珍寶赤蝦:蝦肉鮮甜無渣,肉質爽脆。火炙海膽蟹棒:海膽醬汁很creamy,蟹棒鮮甜。火炙左口魚邊:火炙過後魚油滲出,魚肉爽口。火炙大吞拿魚腩:火炙後的拖羅超多魚油,入口魚油味勁重。中吞拿魚腩:魚腩部份果然肥美,入口溶化,肉質腍滑,油脂分明。油甘魚:油份雖不及拖羅,但魚油豐富,肉質鮮味無比。日本真鯛:鯛魚味質爽口,魚肉味濃郁。三文魚籽手卷:手卷紫菜很脆口,三文魚籽鮮甜卜卜脆。吞拿魚腩手卷:吞拿魚蓉有油脂香之餘還有魚肉鮮甜,餡料豐富。
今日去了銅鑼灣買壽司,外賣有八折,非常抵食。

珍寶赤蝦:蝦肉鮮甜無渣,肉質爽脆。

火炙海膽蟹棒:海膽醬汁很creamy,蟹棒鮮甜。

火炙左口魚邊:火炙過後魚油滲出,魚肉爽口。

火炙大吞拿魚腩:火炙後的拖羅超多魚油,入口魚油味勁重。

油甘魚:油份雖不及拖羅,但魚油豐富,肉質鮮味無比。

日本真鯛:鯛魚味質爽口,魚肉味濃郁。

三文魚籽手卷:手卷紫菜很脆口,三文魚籽鮮甜卜卜脆。

吞拿魚腩手卷:吞拿魚蓉有油脂香之餘還有魚肉鮮甜,餡料豐富。
2021-02-12 1687 瀏覽
足足有一年冇得去日本,夜晚又禁堂食,想食到高質壽司唯有午餐時間。今日自己一個,就選擇快食,所以揀左間立食壽司。*日本真鯛壽司($20)真鯛的肉質很有彈性,味道鮮甜;配上香蔥和蘿蔔蓉,豐富了魚的味。*火炙左口魚邊壽司($20)火炙過的左口魚邊,帶點焦香,口感有如油脂,且入口即化。*深海池魚壽司($25)深海深魚肉質爽脆,帶淡淡的鮮甜;上面酸酸的調味,吊起了魚的鮮味。*劍魚腩壽司($25)味道與吞拿魚腩有點似,雖然脂肪豐富;但又未去到像吞拿魚一樣入口即溶;反而帶點爽口。*火炙松葉蟹腳壽司($30)燒過的蟹腳,肉質緊實,帶著焦香和鮮味。*油甘魚腩壽司($38)油甘魚腩應該是脂肪含量最低的腩肉;白身的魚,味道都是偏淡一點,帶魚鮮味。*北海道特大珍寶帶子壽司($38)帶子鮮甜,肉質軟中帶爽。*大吞魚腩壽司($48)吞拿魚味濃,油脂分佈平均,入口即溶。*北海道活象拔蚌壽司($48)爽脆的象拔蚌,夠鮮甜;不用任何醬汁或調味都已經很鮮。*原隻活赤貝刺身($58)魚類的刺身都有點吃到悶;所以點了貝類的刺身;原隻的活赤貝爽口鮮甜。*大滿足海膽特盛($98)這個海膽特盛,價錢相等於兩件軍艦;當然海膽的份量都

*日本真鯛壽司($20)
真鯛的肉質很有彈性,味道鮮甜;
配上香蔥和蘿蔔蓉,豐富了魚的味。
日本真鯛壽司

*火炙左口魚邊壽司($20)
火炙過的左口魚邊,帶點焦香,口感有如油脂,且入口即化。
火炙左口魚邊壽司

*深海池魚壽司($25)
深海深魚肉質爽脆,帶淡淡的鮮甜;
上面酸酸的調味,吊起了魚的鮮味。
深海池魚壽司

*劍魚腩壽司($25)
味道與吞拿魚腩有點似,雖然脂肪豐富;
但又未去到像吞拿魚一樣入口即溶;
反而帶點爽口。
劍魚腩壽司

*火炙松葉蟹腳壽司($30)
燒過的蟹腳,肉質緊實,帶著焦香和鮮味。
火炙松葉蟹腳壽司

*油甘魚腩壽司($38)
油甘魚腩應該是脂肪含量最低的腩肉;
白身的魚,味道都是偏淡一點,帶魚鮮味。
油甘魚腩壽司

*北海道特大珍寶帶子壽司($38)
帶子鮮甜,肉質軟中帶爽。
北海道特大珍寶帶子壽司

*大吞魚腩壽司($48)
吞拿魚味濃,油脂分佈平均,入口即溶。
大吞魚腩壽司

*北海道活象拔蚌壽司($48)
爽脆的象拔蚌,夠鮮甜;
不用任何醬汁或調味都已經很鮮。
北海道活象拔蚌壽司

*原隻活赤貝刺身($58)
魚類的刺身都有點吃到悶;
所以點了貝類的刺身
原隻的活赤貝爽口鮮甜。
原隻活赤貝刺身

*大滿足海膽特盛($98)
這個海膽特盛,價錢相等於兩件軍艦;
當然海膽的份量都一定不會少;
海膽超新鮮,夠乾身且飽滿。入口甘甜。
大滿足海膽特盛
北海道特大珍寶帶子壽司
大吞魚腩壽司
原隻活赤貝刺身
大滿足海膽特盛
在Sogo辦完年貨,經過這間壽司店,裝潢很有風格,順便買了些壽司回去試一下。外帶分別點了兩盤壽司,包括火炙三文魚腩、火炙本鮪赤身壽司、火炙左口魚壽司、火炙海膽蟹棒壽司、火炙深海池魚壽司、火炙白烏賊海膽壽司、火炙松葉蟹壽司、火炙大吞拿魚腩海苔壽司、火炙特上地金目鯛壽司。聽師傅講大部份食材由日本各地直送,所以非常新鮮,我更發覺壽司飯加入了赤醋,更提升刺身的鮮味。看這件海膽蟹棒,飽滿厚身,忍不住一件擺入口。另一件本鮪赤身,魚脂比例平均,口感更是肥美。另一盤則包括北寄貝壽司、珍寶赤蝦壽司、火炙北海道帶子壽司、油甘魚腩壽司、芥辣八爪魚軍艦、海膽軍艦。限定的油甘魚腩魚脂比例平均,色澤通透,口感十分肥美。珍寶赤蝦好似King size咁大隻,啖啖肉啊。原隻活赤貝,鮮甜又爽脆。鰻魚手卷以及三文魚籽手卷,三文魚籽多到滿瀉😂,邊吃邊跌,$25這個質素冇得輸。今次吃完,我地都一致表示會再encore🙆🏻‍♀️

原隻活赤貝,鮮甜又爽脆。

今次吃完,我地都一致表示會再encore🙆🏻‍♀️
  • 油甘魚腩壽司
  • 火炙海膽蟹棒壽司
  • 三文魚籽手卷
2021-02-11 18 瀏覽
今日餓餓地喺銅鑼灣,同老婆入咗一間立食壽司店,呢間舖頭真係有驚喜,我比佢個舖頭門面吸咗入去,以為自己係日本,裏面有好多未食過嘅嘢,我哋要廚師介紹咗幾款俾我哋,師傅介紹咗水母刺身,個咬口超爽,安康魚肝壽司,個壽司好好質感,我初頭以為自己食緊鵝肝,油而不膩,鮮蝦味增湯,一定要試呢個,虾味極濃郁,白子小食,佩一個燒汁,口感一流,真係唔係賣廣告,就算係一啲三文魚壽司,比一般我喺出面食開嘅壽司店厚double, 食咗中吞拿魚大吞拿魚腩壽司,油脂分布不得了,入口即溶嘅感覺,好耐都冇食過啲咁肥美嘅吞拿魚,大滿足海膽特盛,細細碗飯,大大堆海膽!呢間壽司店絕對會返嚟再食!極力推!
一定要試呢個,虾味極濃郁,
比一般我喺出面食開嘅壽司店厚double,
2021-02-11 20 瀏覽
午膳時間去了銅鑼灣這間立食壽司!壽司大部份為單件壽司,而且有好多飛機貨時令食材,所以識食既一定食special menu!! 三文魚子海膽大滿足,唔好睇碗仔細細!其實海膽份量極為多,色澤光鮮質感好潤滑,味道好夠鮮甜!只係98蚊,就食到咁高質數既感覺!!三文魚籽脆卜卜,鮮味到極!再配上海膽真係絕配,非常吸引!水母刺身,見咁抵食又咁特別!所以叫黎試下!口感似三文魚鼻軟骨個d feel, 本身唔會太濃味但口感就一流!配上旁邊既酸汁加持更食出鮮味。酸汁更令味道突出,好開胃!再散叫左幾款壽司如特上海膽軍艦,因為海膽非常鮮甜,所以再叫多份海膽!質數都係咁正!原隻活赤貝,topping有d柚子醬調味,質感夠哂爽口又鮮,微微既海水味好夠鮮香!珍寶牡丹蝦壽司夠哂大隻,好香甜!北海道特大珍寶帶子夠綿密細嫩!三文魚腩壽司,有京葱更令成件事生息不少!呢度d壽司調味方面做得好出色,知道點樣起配搭,抵讚!

午膳時間去了銅鑼灣這間立食壽司

2021-02-11 26 瀏覽
今日去咗銅鑼灣立鮨呢間日本料理,雖然要企喺到食,但都有好多客人!!!店舖入面嘅防疫措施好足夠雖然位置不大,但仍然有好多客人幫襯仍地。去到落單我同朋友叫咁外賣自取我地叫咗3客三文魚刺身同埋帶子刺身好新鮮好好味,而且夠凍!!!仲有油甘魚刺身又係好新鮮!叫左刺身之外仲叫左啲壽司,有火炙三文魚、火炙帶子 好濃芝士味,而且味道好香!!!都好好味!而且價錢相當合理難怪有咁多客人幫襯一定會再去一次!!!!!!!!
今日去咗銅鑼灣立鮨呢間日本料理,
雖然要企喺到食,
但都有好多客人!!!
店舖入面嘅防疫措施好足夠
雖然位置不大,
但仍然有好多客人幫襯仍地。

去到落單我同朋友叫咁外賣自取
我地叫咗3客三文魚刺身同埋帶子刺身
好新鮮好好味,而且夠凍!!!
仲有油甘魚刺身又係好新鮮!
叫左刺身之外仲叫左啲壽司
有火炙三文魚、火炙帶子
好濃芝士味,而且味道好香!!!
都好好味!而且價錢相當合理
難怪有咁多客人幫襯
一定會再去一次!!!!!!!!
2021-01-28
外賣自取
2021-02-11 14 瀏覽
立食壽司🍣喺日本就食得多,係香港真係未試過朋友極力推薦Sushi Tachi 今日同老公喺銅鑼灣行街,咁啱見到就入去試吓店舖門面好靚,店內雖然係立食但係都唔會好細經過今日一試之後,真係明白點解咁多人推薦真材實料,性價比高,款式多樣化,最重要係食材新鮮壽司由$9起,老公鍾意嘅三文魚壽司🍣比起一般壽司店嘅三文魚厚切好多,又夠肥美我最鍾意海膽,大滿足海膽特盛,非常新鮮,海膽鮮甜,食完真係大滿足㗎!仲有松葉蟹肉海膽壽司,兩個味道好夾,鍾意食海膽同蟹嘅一定要試。安康魚肝壽司想試好耐,見呢度啲食材全部咁新鮮就一於試吓,質感好似鵝肝,完全冇腥味白子小食配埋秘製燒汁,鮮味十足水母刺身第一次試,以為佢會係好軟淋,係非常爽口呢個我好鍾意三文魚子軍艦除咗喺日本真係好少食到咁出色嘅三文魚子仲有鮮蝦味增湯成個蝦頭喺入邊,蝦味濃郁北海道帶子,大吞拿魚腩,珍寶牡丹蝦,北海道活象拔蚌,火焰松葉蟹腳真係款款都咁好味
立食壽司🍣
喺日本就食得多,係香港真係未試過
朋友極力推薦Sushi Tachi
今日同老公喺銅鑼灣行街,咁啱見到就入去試吓

店舖門面好靚,店內雖然係立食但係都唔會好細
經過今日一試之後,真係明白點解咁多人推薦
真材實料,性價比高,款式多樣化,最重要係食材新鮮

我最鍾意海膽,大滿足海膽特盛,
安康魚肝壽司

白子小食

配埋秘製燒汁,鮮味十足
水母刺身

第一次試,以為佢會係好軟淋,係非常爽口
呢個我好鍾意
三文魚子軍艦
除咗喺日本真係好少食到咁出色嘅三文魚子
仲有鮮蝦味增湯

成個蝦頭喺入邊,蝦味濃郁

• 三文魚籽軍艦
3K
2021-02-10 25 瀏覽
日本立食文化己傳入香港一段時間,我也要潮一潮感受下。站立來吃,減低成本,價錢自然合理又吃到高質食物,這樣的經營手法,算是雙贏吧!刺身三款:北海道帶子鮮美珍寶甘蝦甘甜,蝦膏爆燈。原隻活赤貝好鮮!好鮮!壽司五款:火炙左口魚邊壽司火炙海膽蟹棒壽司北海道活象拔蚌壽司火炙特上地金目鯛魚壽司牛油果壽司火炙另油脂迫出,特別香口,是我最喜愛的做法。鹽燒油甘魚鮫魚鮫最為滑溜,肉嫩多汁。輕輕的鹽調味,提升了魚的鮮味。安康魚肝小食綿綿口感,入口即化,佐酒一流。三文魚石狩湯湯底色澤深啡,即麵豉味又濃又香。混入三文魚的鮮甜,最棒!

日本立食文化己傳入香港一段時間,我也要潮一潮感受下。

刺身三款:
北海道帶子鮮美
珍寶甘蝦甘甜,蝦膏爆燈。
原隻活赤貝好鮮!好鮮!

壽司五款:
火炙海膽蟹棒壽司
火炙特上地金目鯛魚壽司
牛油果壽司

火炙另油脂迫出,特別香口,是我最喜愛的做法。

鹽燒油甘魚鮫
魚鮫最為滑溜,肉嫩多汁。輕輕的鹽調味,提升了魚的鮮味。

安康魚肝小食
綿綿口感,入口即化,佐酒一流。

三文魚石狩湯
湯底色澤深啡,即麵豉味又濃又香。混入三文魚的鮮甜,最棒!
2021-02-10
2021-02-10 60 瀏覽
上次去完tst店食過好滿意,呢日專程同好朋友黎cwb店trytry =]同樣係立食既間格,但店內面積看似比前者大,所以企得更舒適~今次決定食好d,試多幾款時令菜,所以選擇散叫:)首先點了一份“活赤貝刺身”HKd$58+10%為前菜!一份四片,肉厚爽甜;)跟住少不免既是當造又是心頭好既“白子小食”HKd$58+10%~~~由於我倆均是白子愛好者,所以決定一人一份的細味其鮮嫩=]]]]接下來便先嚐三款味道較清的時令壽司:分別係“刺魚”HKd$28+10%、“梭子魚”HKd$30+10%同“平貝”HKd$32+10%~跟住就到了“三文魚籽軍艦”HKd$20+10%同“日本馬糞”HKd$68+10%呢兩款咸鮮味濃既壽司衝激一下味蕾xppp呢度既三文魚籽並唔係死咸,係咸鮮而甜,好正!而馬糞海膽壽司雖然價位不低,但份量不少而且非常濃郁鮮味!!!尾段既一環係鮨感較重既魚類壽司=]當中以“大吞拿魚鮫壽司”HKd$68+10%同“赤鯥壽司”HKd$60+10%最為邪惡xppp最後以必食既炙燒拖羅海苔壽司作為結尾實屬滿足啊!!!

同樣係立食既間格,但店內面積看似比前者大,所以企得更舒適~

今次決定食好d,試多幾款時令菜,所以選擇散叫:

首先點了一份“活赤貝刺身”HKd$58+10%為前菜!
一份四片,肉厚爽甜;)

接下來便先嚐三款味道較清的時令壽司

尾段既一環係鮨感較重既魚類壽司=]

最後以必食既炙燒拖羅海苔壽司作為結尾實屬滿足啊!!!
2021-02-09 44 瀏覽
近排天氣轉對海鮮有敏感,但又癮起好想食壽司,老公提議到立鮨買外賣,說它們的火炙和牛壽司很出色,可以止吓癮,順便佢又可以食魚生飯!-特上魚生飯可以用豐盛嚟形容,有十款刺身,好多款魚生都係厚切,所以食落魚嘅鮮味更飽滿。咁多款魚生入面,個人比較欣賞三文魚腩,油脂好足好香。另外魚子好爆脆,而且每粒咬落好鮮甜,就算幾粒一齊食都唔會好咸。牡丹蝦肉質爽脆,而蝦頭入面嘅膏好香,海膽亦係好鮮甜。整體成個飯食到啖啖鮮味。-舊火炙和牛壽司連入面舊飯都燒過!燒完之後D和牛油脂香出哂黎,仲有舊飯好食喎,就咁食已經好好食,點豉油反而蓋咗佢個香味!-至於黑松露帆立貝壽司,有黑松露香氣,食落反而味道唔算好重。但帆立貝本身算係新鮮厚肉,幾好食。-另外白松露刺身,魚生係食得出新鮮同爽脆,不過就唔係好食到白松露味。

火炙和牛壽司

2021-02-05
火炙和牛壽司
  • 白松露刺身
  • 黑松露帆立貝壽司
📍 立鮨 Sushi Tachi📍 銅鑼灣 • 謝斐道535號Tower 535地下03A號舖「立食文化」源於日本。為求方便、省時間,在日本生活節奏較快的商業區域或車站,出現了「立食」或「立飲」類型的餐廳,讓人們快快解決用餐需求。同樣追求速度的香港,也有不少「立食」餐廳,包括這間《立鮨》。《立鮨》在香港擁有數間分店,這天來到的是位於銅鑼灣、靠近SOGO這個極繁忙區域的分店。這裡空間不大,甚至可以形容為蠻擠迫。不過客人可以速速飽餐一頓,餐廳方面又能提高翻桌率。餐廳省卻了空間需要、樓面人手需要,就能夠提供價格便宜、質素高、上菜速度快的食物。《立鮨》不乏捧場客,店外長期排著人龍〰 這天我們也無緣嘗試立食,唯有買外賣自取,雖然未能感受立食的滋味,但也可以靜靜地享受師傅即場手握的壽司🍣值得一提的是他們有提供膠豉油碟,外賣也可以很方便的沾豉油喔!他們的壽司即場手握,海鮮十分新鮮,而且價錢不貴,可以多點幾個錢包都不會痛!特選三文魚盛合 ($58)- 三文魚壽司 | 三文魚腩壽司 | 火炙三文魚壽司 | 三文魚小卷 | 辣三文魚軍艦最喜歡提供預設好的set!適合我這種有選擇困難的人XD「特選三文魚盛合
📍 立鮨 Sushi Tachi

特選三文魚盛合 ($58)
特選三文魚盛合
最喜歡提供預設好的set!適合我這種有選擇困難的人XD
「特選三文魚盛合」包含了以大家最愛之一的三文魚做成的五款壽司🍣
相信各位三文魚迷一定可以大飽口福😋

嚴選火炙盛合 ($98)
- 火炙三文魚壽司 | 火炙帶子壽司 | 火炙左口魚邊壽司 | 火炙中吞拿魚腩壽司 | 火炙松葉蟹腳壽司
嚴選火炙盛合
鍾情火炙壽司的朋友則可以選擇這個「嚴選火炙盛合」。
餐廳嚴選五款材料,加以火炙🔥,逼出脂肪香味😈
非常適合不吃魚生的朋友喔!

火炙三文魚腩 ($20)
火炙三文魚腩
另外加了一件「火炙三文魚腩」,火炙逼出魚油,令魚香味更突出!

原隻磯煮鮑魚 ($58) / 北海道活象拔蚌刺身 (5本) ($88)
原隻磯煮鮑魚 ($58)
原隻鮑魚以醬汁慢火去炆煮,肉質鮮嫩彈牙,味道也十分不錯👍

北海道活象拔蚌刺身 (5本) ($88)
味道鮮甜,口感彈牙!

櫻花蝦玉子燒 ($28)
櫻花蝦玉子燒
吃得出來玉子燒一層一層的質感,十分好吃。
加入了櫻花蝦同煮,而且表面蓋上超級多的魚子,加入鹹鮮味😍

另外還點了:
蟹籽沙律 ($28)
蟹籽沙律
蟹籽沙律
提子梳打 ($15)
柚子梳打 ($25)
柚子梳打 / 提子梳打

Menu:
2021-02-07 1012 瀏覽
每次放假經過都見這間壽司店必排長龍,每次都不想排隊而放棄。今日平日放假,故意逛街避開煩忙的午飯時間來品嘗一下。๛ 立鮨特上壽司拼盤牡丹蝦壽司 ~  蝦肉雪白清洗理得乾淨 肉質軟糯得來有彈性深海池魚壽司 ~ 厚切的深海池魚肉質扎實很爽口北海道帶子壽司 ~ 厚切帶子大大粒 中吞拿魚腩壽司 ~ 肉質肥美 入口即溶 厚切但沒有筋 是最愛的吞拿魚啊🤤海膽壽司 ~ 味道濃郁甘甜 而且很creamy๛ 火炙左口魚邊壽司火炙後的左口魚邊油份滲出黎令味道更濃 而且肉質很滑溜 入口即溶的感覺 很讚๛ 火炙海膽蟹棒壽司蟹棒大大條有口感 有海膽配搭的味道不會很單調๛ 火炙白烏賊海膽壽司師父的刀工令白烏賊火炙後觀感更美 海膽的味不算濃 不會搶了白烏賊的味 配搭很好๛ 火炙松葉蟹腳壽司肉質軟嫰 味道鮮甜 壽司飯並不是一般的醋飯 而是赤醋飯 味道配合很好 整件壽司不會側重於飯的味道加上刀工和每款壽司上面的一些點綴 如柚子碎 令味道昇華 可見師傅對壽司的熱誠和用心 因為每款壽司都很出色 就不逐款詳細介紹了親身去品嘗勝過言堆文字的描述 真心誠意推介這一間比大家!

๛ 立鮨特上壽司拼盤

๛ 火炙白烏賊海膽壽司

๛ 火炙松葉蟹腳壽司
肉質軟嫰 味道鮮甜

因為每款壽司都很出色 就不逐款詳細介紹了
親身去品嘗勝過言堆文字的描述 真心誠意推介這一間比大家!
2021-01-26
2021-02-07 23 瀏覽
疫情的關係,沒有了晚市堂食,但也冇阻我對日本壽司的喜愛,今日我就到銅鑼灣的"立鮨"叫外賣,回家慢慢嘆,雖然冇得在店內立食咁chill,也冇所謂啦。看Menu款式十分多,不用多想叫盛合就最啱,我點了火炙、立鮨特上和特上吞拿魚盛合,三款盛合一定滿足了我。嚴選火炙盛盒$98火炙三文魚壽司、火炙帶子壽司、火炙左口魚邊壽司、火炙中吞拿魚腩壽司、火炙松葉蟹腳壽司最喜歡火炙過的質感,口感十分柔軟,左口魚邊油份豐富;中拖魚腩更不用說了。立鮨特上壽司拼盤$138牡丹蝦壽司、深海池魚壽司、北海道帶子壽司、中吞拿魚腩壽司、海膽壽司這的拼盤有齊曬我最愛的壽司,牡丹蝦大隻肥美;深海池魚厚切豐腴;海膽鮮甜味美;帶子大粒鮮嫩;中吞拿魚腩油鮨味濃。特上吞拿魚盛合$160本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦、火炙中吞拿魚腩壽司這個吞拿魚盛合,愛拖羅的我必點,每件入口都十分滿足,拖羅質素高,性價比十分高。

嚴選火炙盛盒$98

立鮨特上壽司拼盤$138