2020-02-29
今日同朋友出元朗買野,買完之後都差唔多天黑,所以佢帶左我去朗屏站附近一間日式小店食晚飯。呢間小店擺設都幾似舊式既居酒屋,播住日文歌,牆上面仲有啲動漫既拼圖,就好似去左日本街頭個啲舊式小店既感覺。朋友鐘意食鰻魚,所以叫左佢地既半條鰻魚,升級左貓飯,我又試左少少~鰻魚肉幾香口,彈牙,無泥味,唔腥。而且鰻魚汁既份量恰到好處,因為我好怕勁多汁,好膩既鰻魚。。。佢而家咁樣就岩岩好!貓飯係有啲柴魚碎,紫菜,個底仲有粒牛油,撈埋一齊幾香口幾好食。我叫左豬軟骨飯,豬軟骨份量都幾多下,每塊都大大舊,煮得好入味,筋位都煮得夠淋,不過啲肉略嫌乾左少少。而且因為我覺得佢個汁幾好味,所以想要多少少。。。如果可以淋少少汁去啲飯到就好啦!呢到麻雀雖小,五臟俱全。雖然鋪仔細細,但係都算係有齊日式小食,串燒,日式既飯餐。下次有機會再經過都可以再黎試下佢既小食~