招牌蒲燒鰻魚定食🐟半條$72+$30定食+$10轉貓飯依間日式小店雖然細🤣但係入面d嘢都幾好食🤣叫咗個定食🤣包左前菜🤪煎茶😇味增湯😀同埋飯😂然後個店員推介貓飯所以一試🐱貓飯入邊其實有秘製醬汁😆紫菜😇同埋牛油😍😍所以趁熱撈勻超好食😇😇粒粒珍珠米面面俱圓😇每一粒都煎沾到個日式醬汁😛所以就咁食已經好香🤩同埋d米好鬆軟😇小食都幾好食☺️湯超足料😌有超滑豆腐😊大隻冬菇同埋金菇😌唔算特別鹹🥰個豆腐係超級滑😀滑到筷子都夾唔到😛😛鰻魚都好肥美🤩超多鰻魚汁😜又可以送飯又可以就咁食😚燒得好香日式咖喱吉列豬扒定食🐷$62+$30定食+$10轉貓飯兩個定食嘅內容大致差唔多🥳但係佢個吉列豬扒超驚喜😛一咬超級鬆化😘同厚身🤤呢隻日式咖喱比起平日嘅咖喱辣dd🤫但係就相當惹味😇都保留原本日式咖喱嘅甜味😜咖喱汁送飯又多一個新嘅層次😍

招牌蒲燒鰻魚定食🐟半條$72+$30定食+$10轉貓飯

日式咖喱吉列豬扒定食🐷$62+$30定食+$10轉貓飯
稚 (元朗)元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖招牌蒲燒鰻魚 (原條) $122(另+$30定食: 包括前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米)大大條蒲燒鰻魚🤩eyes catching 幾岩打卡📸🤩適合撈飯食~建議一啖鰻魚一啖飯🍚汁煮豬軟骨 $70(另+$30定食: 包括前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米)豬軟骨炆煮得入味,煮得腍,就算乾身、上碟的炆煮汁唔多但都已經好夠味!送飯食一流👍🏻定食👇🏻芝麻醬玉子豆腐,嫩滑開胃。海草撈帶子裙邊,食得出落左少少花椒油調味,惹味,好鍾意食!😋蘸蘿白酸酸地,而子薑有dd咸味,兩款都開胃。味噌湯,味道唔會過咸,足料,滿滿香菇同嫩滑嘅豆腐粒~厚燒玉子 (4件) $30少甜,表面焦香芝麻雞翼 (3隻) $42炸到脆卜卜,小妹電話食先打完卡,D雞翼都仲係脆架🤩
稚 (元朗)

招牌蒲燒鰻魚 (原條) $122
(另+$30定食: 包括前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米)
大大條蒲燒鰻魚🤩eyes catching 幾岩打卡📸🤩
適合撈飯食~建議一啖鰻魚一啖飯🍚

汁煮豬軟骨 $70
(另+$30定食: 包括前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米)

定食👇🏻
芝麻醬玉子豆腐,嫩滑開胃。
蘸蘿白酸酸地,而子薑有dd咸味,兩款都開胃。
味噌湯,味道唔會過咸,足料,滿滿香菇同嫩滑嘅豆腐粒~

厚燒玉子 (4件) $30
少甜,表面焦香

芝麻雞翼 (3隻) $42
炸到脆卜卜,小妹電話食先打完卡,D雞翼都仲係脆架🤩
2021-09-01
10 分鐘 (堂食)
2021-09-02 29 瀏覽
📍稚元朗國真係好多我哋值得支持嘅小店💛💛,今次要介紹嘅餐廳係位於朗屏站行過去大概5分鐘路程,餐廳係完全唔起眼嘅🤣🤣,舖頭細細間,但不過麻雀雖小,五臟俱全,唔同嘅定食丶串燒丶小食應有盡有,餐牌選擇款式多價錢又親民,餐廳仲會不停播放住唔同日本動漫嘅歌,店員哥哥主動咁推介餐牌嘅嘢食 🥰,想知我食咗咩就繼續留意睇落去啦👇 —————————————-————👅 串燒 我哋分別食咗唔同款式嘅串燒包括:👅 車厘茄腩片串 $25初頭見到腩片會唔會好肥膩呢?點知又唔會喎因為車厘茄包住佢完全無咗嗰種肥膩感👅 日本青椒豚肉串 $28半肥瘦嘅五花腩包住青椒一齊燒🔥,逼晒啲油出嚟,幾好食👍,裏面嘅青椒少少辣🌶👅 熊本和牛串 $28牛肉肉質嫩滑軟腍,油脂好香,但牛味唔係好出👅 雞軟骨( 2串 ) $26過吓口人幾好,燒得香脆,雞軟骨好難唔好食個喎 🤣🤣—————————————-————👅 招牌蒲燒鰻魚 $72 / $122( 半條/原條 )定食 ( 前菜.漬物.煎茶.味增湯.珍珠米 ) +$30佢原條鰻魚真係幾大條㗎,仲長過我隻手,大家驚食唔晒記住叫半條啊‼️,鰻魚肉質肥美,好厚身,加埋佢哋嘅汁撈飯好正,不過如
📍稚

👅 串燒

我哋分別食咗唔同款式嘅串燒包括:

👅 車厘茄腩片串 $25

👅 日本青椒豚肉串 $28

👅 熊本和牛串 $28
牛肉肉質嫩滑軟腍,油脂好香,但牛味唔係好出

👅 雞軟骨( 2串 ) $26
過吓口人幾好,燒得香脆,雞軟骨好難唔好食個喎 🤣🤣
👅 招牌蒲燒鰻魚 $72 / $122
( 半條/原條 )

定食 ( 前菜.漬物.煎茶.味增湯.珍珠米 ) +$30

佢原條鰻魚真係幾大條㗎,仲長過我隻手,大家驚食唔晒記住叫半條啊‼️,鰻魚肉質肥美,好厚身,加埋佢哋嘅汁撈飯好正,不過如果紫菜丶木魚花多啲撈埋起嚟就更加香,同埋一定要讚下佢哋嘅珍珠米👍👍
👅 檸檬柚子雞翼 $42

呢個食落口幾開胃,雞翼都好大隻,佢係有四隻嘅,但醃雞翼可能時間未夠啊,覺得略為唔夠鹹,如果鹹啲就更加好食,雞翼都好嫩滑唔會乾身
👅 大阪燒 $78

呢個相對上比較失望😮‍💨,佢唔似大阪燒喎🙈🙈,你唔講我以為好似食緊蘿蔔絲餅咁😂,不過味道唔錯嘅
—————————————-————
環境 - 正所謂麻雀雖小,五藏俱全,成間餐廳得五個位,但都算坐得唔係好逼夾,餐廳會播放住唔同日本動漫嘅歌曲,令客人食嘢嘅時候可以放鬆吓
📍地址

📍稚 (元朗)
2021-09-01 95 瀏覽
我朋友話想喺元朗國揾間日式餐廳,但又要感覺好似置身於日本咁!What❓佢想日本想到傻咗🤣呢個難題又點會考得起我呀!一於帶佢去具有居酒屋風格嘅餐廳👉🏻<稚>🥘鐵板金菇肥牛卷包得好實淨嘅金菇肥牛卷,金菇份量都算多,單單望落去都覺得個size夠粗線條🤣食落味道啱啱好,又唔會太甜或太鹹,唔錯!🐟海塩燒鯖魚前菜有芝麻醬玉子豆腐加惹味海蜇,呢兩款前菜令人好開胃👍🏻鯖魚食落無乜腥味,點解咁講?因為我個朋友係超唔鍾意食魚有好大陣腥味,佢話呢碟鯖魚乜腥味之餘,仲越食越滋味,又夠肥美,好正呀🤤我最欣賞碟魚嘅配菜,入面有兩片玉子燒,味道同我喺東京食到嘅味係一樣咁好食😋珍珠米嘅黏度同我喺日本食到嘅口感係一模一樣,水份夠,而且粒粒飽滿🤩抵讚👍🏻🟡燒物🐮熊本和牛串一啖一口size,入口牛香味濃!但又唔會有和牛嘅油膩感,好好食!我十分推介😍🥓車厘茄腩片串車厘茄咬入口夠多汁,又唔會酸!腩片肥瘦均勻,加埋車厘茄,味道都好夾!只可惜腩片有啲羶味,唔夠完美😌

🥘鐵板金菇肥牛卷

🐟海塩燒鯖魚
海塩燒鯖魚定食

前菜有芝麻醬玉子豆腐加惹味海蜇,呢兩款前菜令人好開胃👍🏻
前菜

珍珠米
燒物
車厘茄腩片肉
2021-09-01 55 瀏覽
今日山長水遠入黎元朗搵個朋友,佢話帶我食一間食物唔錯,價錢又親民嘅日式料理🙈當然要跟住佢去搵食啦,如果唔係朋友都幾容易錯過左,因為附近多數都港式茶餐廳多入到去俾佢幅壁畫同埋啲掛畫吸引左,完全啱晒動漫迷🙈座位唔算多,不過都唔會感覺逼嘅✨芝麻雞翼 $42外皮撒左芝麻再拎去炸,炸得好香口,外脆內嫩,一啲雪味都無呀,好味👍🏻✨原隻汁燒魷魚筒 $68啱啱燒起熱辣辣,好香,一啲都唔韌,同個醬汁好夾✨燒菠蘿 $38個燒菠蘿燒得好好味呀,菠蘿本身都甜,上面再加左薄薄一層焦糖,一咬落去脆脆再爆汁,口感豐富😆👍🏻✨鰻魚炒飯 $88加左鰻魚汁炒,好香呀,鰻魚份量都算多,每啖都食到有鰻魚,啲飯炒到粒粒分明👍🏻✨綠茶可樂 $22普通可樂飲得多,間唔中都要飲下唔同嘅,味道幾特別,有淡淡茶味,又唔錯喎

✨芝麻雞翼 $42
芝麻雞翼

✨原隻汁燒魷魚筒 $68
啱啱燒起熱辣辣,好香,一啲都唔韌,同個醬汁好夾
原隻汁燒魷魚筒

• 芝麻雞翼
  • 燒菠蘿
  • 原隻汁燒魷魚筒
2021-08-31 16 瀏覽
簡簡單單約朋友食個飯,去左元朗既一間日式平民小店。地點就係西鐵站附近,都幾易搵。裝修好有日本居酒屋既感覺,而且食物選擇都唔少,價錢又抵~叫左d大家都食既野~雞軟骨串燒香脆又香口,幾適合過下口癮~汁燒魷魚筒都幾抵食,價錢唔貴,份量都剛剛好。魷魚鬚燒到好香,有少少脆口,唔會過火。最欣賞佢個汁係分開上,可以控制自己想要幾多汁。我自己就好鐘意牛油雜菌炒帆立貝,帆立貝都比左六粒,雜菌份量比我想像中多,又好香牛油味,無得輸~朋友就好鐘意個鰻魚炒飯,鰻魚粒大大粒,而且數量唔少,而且調味夠濃夠香口,無諗到咁好食呀~

2021-08-29 22 瀏覽
元朗真係好少會去,講真,如果唔係老公帶我去,我真係未必會去。🤣🙈🙈老公話係網上見到有間食日本菜嘅餐廳,有漫畫風做裝飾,所以想去睇吓。🤗🤗🤗鋪頭地方細細 ,但跟住Google Map 或Open Rice嘅地圖搵,真係有d難搵,最後我哋打電話去問,先可以搵到。😞😞😞稚元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖 (權益大廈A座)招牌蒲燒鰻魚轉定食(半條)鰻魚夠肥美,唔會過鹹,平時我唔太鐘意食鰻魚嘅人都覺得好食,而老公鐘意食嘅,當然會完全食晒啦!👍👍👍前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米前菜,帶子群邊最吸引,配上少少麻辣汁,簡直一絕,令人特別開胃。😃😃😃另加配自家製糖心蛋呢隻蛋真係要一讚,完全入晒醬油味,糖心蛋真係好糖心。😋😋😋鐵板金菇肥牛卷肥牛肥瘦適中,只係牛肉少少過老,金菇超多,配上醬汁,唔錯嘅選擇。🙂🙂🙂芝麻雞翼三件講真,同其他店鋪一樣,都係冇得輸,最重要係熱辣辣咁攞上枱比客人品嚐。😊😊😊厚燒玉子四件唔會好甜,玉子上面有芝士,再係上面,再用火燒一燒,令到芝士融化,又唔會過火,真係唔錯。😁😁😁其實,成餐飯唯一嘅弱點係除咗芝麻雞翼係超熱辣辣外,我個人都係覺得唔太夠熱,如果再熱少少會加好多分,但整體都真係唔

元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖 (權益大廈A座)

招牌蒲燒鰻魚轉定食(半條)

前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米

另加配自家製糖心蛋
呢隻蛋真係要一讚,完全入晒醬油味,糖心蛋真係好糖心。😋😋😋

芝麻雞翼三件

厚燒玉子四件

其實,成餐飯唯一嘅弱點係除咗芝麻雞翼係超熱辣辣外,我個人都係覺得唔太夠熱,如果再熱少少會加好多分,但整體都真係唔錯,絕對對得住個價錢同食物。😄😄😄

食物係好食就好食,過老,唔夠熱或者有缺點我都會如實列明。

整體評分:最高為🌕🌕🌕🌕🌕
味道:🌕🌕🌕🌓
服務:🌕🌕🌕
環境:🌕🌕🌕
地點:🌕🌕🌕
  • 蒲燒鰻魚定食
  • 厚燒玉子
2021-08-28 72 瀏覽
見去元朗,網上見到呢間小店,諗住去支持一下。。不過入面員工態度好差。。第一次覺得,好想比負評的食店😵😵😵🙄事緣見佢每個餸價錢其實唔算話平,因為見如果要飯,好似一定要加佢果個set 餐~只是普通詢問職員,可唔可以只係加飯,因為見其他配菜不太合適~個員工完全唔回應。。行開左🙄🙄.饅魚定食.饅魚好咸😂😂😂.朋友叫的牛肉定食。。味道不錯,汁甜甜的~.炒雜菜。。。味道一般,太生了😂😂.唔知點解帶有少少怪味的餃子雞翼🤔😵😵.芝士年糕呢個應該好難會伏的,所以味道正常😂😂
見去元朗,網上見到呢間小店,諗住去支持一下。。
個員工完全唔回應。。行開左🙄🙄
饅魚定食

饅魚好咸😂😂😂

朋友叫的牛肉定食。。味道不錯,汁甜甜的~

炒雜菜。。。味道一般,太生了😂😂

唔知點解帶有少少怪味的餃子雞翼🤔😵😵
餃子雞翼

芝士年糕
呢個應該好難會伏的,所以味道正常😂😂
芝士年糕
2021-05-05
2021-08-28 25 瀏覽
假期來元朗探朋友來到元朗朗屏朗屏站同元朗站有啲唔同小店比較多到來街市附近既小店食日式料理lunch set價錢親民和風牛肉定食定食有前菜,味噌湯,白飯牛肉份量都幾多味道都唔錯鐘意佢定食設計夠哂和風燒鯖魚定食鯖魚燒到皮脆大大條配埋汁食送飯一流熊本和牛串和牛一口一粒燒完都非常juicy雞軟骨2串雞軟骨大大粒而且燒完都保留肉汁呢度店舖細細但播住日本歌裝修好日系而且價錢非常親民係元朗隱世日式小店下次黎開呢邊再試佢夜晚
假期來元朗探朋友

來到元朗朗屏

朗屏站同元朗站有啲唔同

小店比較多

到來街市附近既小店食日式料理

lunch set價錢親民

和風牛肉定食

定食有前菜,味噌湯,白飯

牛肉份量都幾多

而且價錢非常親民

係元朗隱世日式小店

下次黎開呢邊再試佢夜晚

2021-08-28 25 瀏覽
今日嚟到元朗,經過見到間日式小店,價錢唔算貴就入左去食~🤤我叫左個日式咖喱吉列豬扒飯($62),而朋友就叫左個招牌蒲燒鰻魚飯😍兩個飯嘅套餐都包埋湯同小食,真係十分之抵👍🏻😋個湯仲要好足料,入面有好多豆腐同菇~我叫個嗰吉列豬扒好脆,份量亦都好多~同埋佢有啲沙律菜係隔離,所以食落去唔會太油膩👍🏻朋友叫嗰個鰻魚飯份量亦都好多,條鰻魚超級大條,呢個價錢真係幾抵食!❤️同埋佢啲汁亦唔會話太甜~我地仲叫左一份厚燒玉子,一共有4件,呢份玉子燒勁juicy🤤❤️係呢餐飯裏裏面最好食嘅👍🏻熱熱地~又多芝士😍好推薦大家嚟試下!
今日嚟到元朗,經過見到間日式小店,價錢唔算貴就入左去食~🤤

• 蒲燒鰻魚定食
  • 厚燒玉子
  • 吉列豬扒定食
2021-08-27 42 瀏覽
嗰日等fd收工,過來呢邊搵野食,係出面睇完menu覺得唔錯。.🌸蒜香牛油雜菌炒椰菜 $55好香嘅蒜香牛油味,椰菜係塊狀,口感係脆爽,加入左木魚碎,香口。.🌸蟹膏蜆肉炒飯 $98有新鮮蜆肉,仲有粟米,洋蔥🧅和蔥一齊炒,淡淡嘅海鮮味炒飯。.🌸熊本和牛串 $28好大粒嘅和牛,有嚼勁,重牛味。.🌸黃金醬燒蠔 $28滿滿嘅芝士,同蠔一齊燒,味道唔差。.🌸車厘茄腩片串 $25腩肉片包住車厘茄,口感清新。.🌸雞脾菇 $28厚切雞脾菇,超多汁juicy😁.🌸燒京蔥 $28鍾意食蔥控必食!表面烤有少少焦,內裏脆口。
🌸蒜香牛油雜菌炒椰菜 $55

🌸蟹膏蜆肉炒飯 $98
有新鮮蜆肉,仲有粟米,洋蔥🧅和蔥一齊炒,淡淡嘅海鮮味炒飯。

🌸熊本和牛串 $28
好大粒嘅和牛,有嚼勁,重牛味。

🌸黃金醬燒蠔 $28
滿滿嘅芝士,同蠔一齊燒,味道唔差。

🌸車厘茄腩片串 $25
腩肉片包住車厘茄,口感清新。

🌸雞脾菇 $28
厚切雞脾菇,超多汁juicy😁

🌸燒京蔥 $28
鍾意食蔥控必食!
表面烤有少少焦,內裏脆口。

2021-08-05
  • 蟹膏蜆肉炒飯
2021-08-25 255 瀏覽
元朗真係好多嘢食,當中好多小店都好值🉐️去試吓,就好似《稚》日本料理,雖然店舖細細,但從食物嘅質素就可以睇得出係用心製作😌汁煮豬軟骨定食肉同軟骨都煮得好林又夠入味,夾雜少許脂肪,口感更軟滑。而且醬汁唔會過鹹,調味啱啱好,用嚟送飯真係一流😋海鹽燒鯖魚定食加錢轉配貓飯就更加惹味😋🤤連魚骨嘅鯖魚味道甘香,肉質結實。加入紫菜、木魚花、日本醬油同牛油嘅貓飯更香口感成豐富,空口都可以食曬成碗😆厚燒玉子蛋味香濃質感鬆軟,外面微微燒焦後🈶️好似焦糖嘅味道👍🏼熊本和牛串非常抵食‼️牛肉肉質嫩滑軟腍,燒過更能帶出油脂香味‼️日本青椒豚肉串半肥瘦嘅五花腩包裹住青椒一齊燒🔥逼出油脂,所以唔會膩,反而微辣又香脆。

海鹽燒鯖魚
貓飯

厚燒玉子

日本青椒豚肉串
海鹽燒鯖魚
貓飯
厚燒玉子
日本青椒豚肉串
—————📍元朗好耐冇出post 呢排番工忙到爆🥲但都唔會阻止我發掘好西同大家分享🤤🥰今次黎到元朗國覓食❤️‍🔥朗屏站一出行兩分鐘就搵到呢間日式料理小店🇯🇵🍡 #稚 #元朗 同朋友👯‍♀️食左兩個lunch set加左幾個小食 份量又多價錢幾抵 真係食唔曬🙈❏ 汁煮豬軟骨定食 $68🎏套餐包左 : 前菜、煎茶、味增湯、珍珠米 🌸推介👍🏻👍🏻 豬軟骨煮到好淋 好入味 會有少少🤏🏻肥肉同根連住 所以食落好juicy唔會乾 超餸飯👅 份量好多😻❏ 泡菜炒豚肉定食 $65🎏套餐包左 : 前菜、煎茶、味增湯、珍珠米 🙈個人比較鍾意食甜口啲嘅泡菜 而呢度嘅泡菜味道偏酸 係老泡菜 所以大家要注意🤣 但豚肉同泡菜組合簡直冇得輸好夾❤️‍🔥❏ 七味唐揚炸雞 $42🌸超抵食 一黎到炸到熱辣辣🙀🙀同埋起碼有8-9件 全部都大大舊 咬落有肉汁 粉漿唔會太厚 推介!👍🏻👅—————稚 (元朗)元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖#winfat#winfat元朗#winfat新界
—————

❏ 七味唐揚炸雞 $42

—————
稚 (元朗)

#winfat#winfat元朗#winfat新界
次次都見好多人排隊又個個都話好食咁啱放學路過無人排 一於試吓!比想像中多選擇叫咗豚肉生薑燒定食轉貓飯(個囡送飯啱晒) 再配麥精小食叫咗日式章魚小丸子同玉子燒豚肉份量夠晒多 貓飯好好味!麥精係小朋友至愛!!章魚小丸子大大粒玉子燒燒得好好味 外脆內軟係我食過最好味嘅玉子燒不得不提佢哋嘅擺設牆壁上嘅掛畫同埋Puzzle充滿我嘅童年回憶有龍珠超級撒亞人&海賊王&火影&數碼暴龍等野食嘅時候可以同我女分享當年嘅卡通片傾吓傾吓野食好快就到
次次都見好多人排隊
又個個都話好食
咁啱放學路過無人排 一於試吓!

比想像中多選擇
叫咗豚肉生薑燒定食
轉貓飯(個囡送飯啱晒) 再配麥精
小食叫咗日式章魚小丸子同玉子燒

豚肉份量夠晒多 貓飯好好味!
麥精係小朋友至愛!!

章魚小丸子大大粒

等野食嘅時候
可以同我女分享當年嘅卡通片
傾吓傾吓野食好快就到

2021-08-21 32 瀏覽
喺元朗行街經過[稚] 😋😋😋支持小店見到成個裝修都好日系🇯🇵🇯🇵🇯🇵突然好掛住日本就入咗去食🤣所有職員都係年輕人 服務態度好好 超級Nice好彩冇令我失望 係日本嘅味道 價錢仲相當合理午市定食 around $50 - $72仲包括前菜,味增湯,煎茶 味道都不錯我就order左一個泡菜炒豚肉定食$64同埋蒲燒鰻魚定食$72 條鰻魚超級肥美 必食!!!再加埋厚燒玉子$30 甜甜地超好食Lunch來講真係超級飽 性價比極高 可以一試
喺元朗行街經過[稚] 😋😋😋支持小店
見到成個裝修都好日系🇯🇵🇯🇵🇯🇵
突然好掛住日本就入咗去食🤣
所有職員都係年輕人 服務態度好好 超級Nice
好彩冇令我失望 係日本嘅味道 價錢仲相當合理
午市定食 around $50 - $72
仲包括前菜,味增湯,煎茶 味道都不錯
我就order左一個泡菜炒豚肉定食$64
同埋蒲燒鰻魚定食$72 條鰻魚超級肥美 必食!!!
再加埋厚燒玉子$30 甜甜地超好食
Lunch來講真係超級飽 性價比極高 可以一試