2022-11-22 416 瀏覽
而家出街食飯都希望試下唔同嘅小店, 朋友介紹左元朗呢間由90後開嘅日本小餐廳 就專程去試下~今次5個人叫左3個主食同小食share 份量都好足夠因爲出名貓飯, 所以點左幾個試下~原來貓飯嘅意思係一碗白飯加上味噌湯, 同或以紫菜、木魚花同醬油撈成汁煮豬軟骨$74(定食+$30)汁煮豬軟骨係廚師推薦 所以都點左個試吓。豬軟骨炆得又淋又入味, 唔會太膩, 十分推薦!豚肉生薑燒 $68 (定食+$30)豚肉口感似豬頸肉, 配合淡淡生薑味都幾refreshing 但味道偏鹹。和風牛肉$64正常發揮🤭蟹膏蜆肉炒飯 $98有鑊氣嘅炒飯, 應該係即叫即炒, 而且粒粒分明,好香蟹膏濃郁嘅味道!流心芝士年糕$28大阪燒$78成個好厚身, 表面舖左好多木魚同紫菜絲, 個頂同底都非常香脆, 中間有一層豚肉,又夾住菜絲同粟米粒粒~不過略為有少少太多醬串燒同小食雖然餐廳座位未算坐得好舒服, 不過食物質素而言係十分推薦嘅小店
今次5個人叫左3個主食同小食share 份量都好足夠

汁煮豬軟骨$74(定食+$30)
汁煮豬軟骨

豚肉生薑燒 $68 (定食+$30)
豚肉生薑燒

• 汁煮豬軟骨定食
  • 熊本和牛串
  • 味淋魚干
2022-11-15 216 瀏覽
琴晚媽媽偷懶冇煮飯🥲我地又落街撐枱腳📍稚呢間喺朗屏嘅日本小店平時唔認真望可能會miss左店面低調但充滿日本風味🇯🇵✅泡菜炒豚肉定食💰$72+30✅招牌蒲燒鰻魚(原條)定食💰$126+30每份主食加$30就可以轉做定食定食包括有前菜 漬物 味增湯 好多飯素嘅珍珠米 煎茶我食炒豚肉🐷媽媽食鰻魚🐍豚肉唔會炒到老哂鞋哂同埋有好多泡菜好惹味🤤媽媽話鰻魚好大條好抵食魚肉好嫩口👍🏼個味增湯好有驚喜好多菇🍄又有兩隻蜆🐚仲有隻蟹鉗仔都好鮮味🦀✅日本青椒豚肉串💰$28燒得啱啱好啲豚肉都係唔會好鞋個青椒燒得好香🫑兩個味都好出又好夾喺屋企附近有咁高質嘅日本小店真係好開心🥰
琴晚媽媽偷懶冇煮飯🥲

啲豚肉都係唔會好鞋
個青椒燒得好香🫑
兩個味都好出又好夾

喺屋企附近有咁高質嘅日本小店真係好開心🥰
稚由兩位90後年輕人經營,位於元朗俊賢坊既一間小店,門面充滿日式風格,有種居酒屋🏮既感覺,鋪內排滿動漫人物掛畫。主打日式料理,Menu選擇多,每份主食都可以升級為定食,定食包左前菜(芝麻醬玉子豆腐),漬物(海蜇),味噌湯,珍珠米飯🍚,煎茶。——————————————♥———————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 香煎照燒和牛漢堡扒-定食配烏冬 $122可選燒汁/日式咖喱,外層煎得香口,肉味濃郁,肉汁豐富,問左店員,烏冬選用真打烏冬,食落滑身彈牙。♥️ 山賊豚肉燒-定食配茶漬飯 $104採用豬頸肉製作豚肉燒,所以比較爽身彈牙,豚肉份量爆多,醬汁有啲似日式燒汁,食落甜甜地有小小生薑味,配茶漬飯食一流。♥️ 半條招牌蒲燒鰻魚-定食配貓飯 $112有一條/半條選擇,鰻魚賣相吸引😍燒得好靚,肥美厚肉,魚肉嫩滑冇骨,配上微甜既醬汁,滋味👍🏻!初嘗試貓飯,覺得冇咩特別,下次食返茶漬飯。店員溫馨提示✨要襯熱拌勻,紫菜木魚絲腍左就難拌得均勻。♥️ 雞皮串 追加$18- - -

♥️ 香煎照燒和牛漢堡扒-定食配烏冬 $122

♥️ 山賊豚肉燒-定食配茶漬飯 $104

♥️ 半條招牌蒲燒鰻魚-定食配貓飯 $112

店員溫馨提示✨要襯熱拌勻,紫菜木魚絲腍左就難拌得均勻。

♥️ 雞皮串 追加$18

• 招牌蒲燒鰻魚
  • 豚肉生薑燒
2022-11-03 213 瀏覽
📍稚今日回訪呢間係朗屏站附近既良心小店💛 餐廳主打日本家庭式定食,店內環境唔大但氣氛幾warm~➤西京燒比目魚 ($82 +$30升級至定食)定食包兩款前菜、漬物、味增湯,湯入面竟然仲有原隻蜆同埋唔少蔬菜,非常足料!! 比目魚用白味增西京汁醃過,食落幾入味。比目魚燒到魚皮好脆但魚肉仲保持到好嫩滑,而且魚油香十足!!➤汁煮豬軟骨 ($68 +$30升級至定食)豬軟骨煮到好軟腍入味,輕輕一咬就化開,而且調味恰當,表面仲加左d沙律醬再輕輕炙燒過,送飯一流^^➤ 雞皮 ($18)一串大概有4塊雞皮,燒到卜卜脆勁香口,食落完全唔會成口油咁。➤ 雞軟骨串 ($26)爽脆有嚼勁,配檸檬享用,滋味不凡,令人回味。
📍稚

➤西京燒比目魚 ($82 +$30升級至定食)

➤汁煮豬軟骨 ($68 +$30升級至定食)

➤ 雞皮 ($18)

➤ 雞軟骨串 ($26)
爽脆有嚼勁,配檸檬享用,滋味不凡,令人回味。
2022-10-31 167 瀏覽
近朗屏港鐵站,附近食肆林立 ,“稚”是一間日式小店座位不多,店內以日本動漫圖畫佈置作主題,頗具特色。看了菜牌,價錢親民,我們要了一個招牌蒲燒鰻魚及豚肉生薑燒並升級定食。鰻魚比想像中大,顏色燒得很靚,入口肉質軟油脂充足感覺溶入嘴中,如果可配上一口又軟又熱的白飯送進嘴裡更可將味道昇華。麵豉湯裏有兩隻大蜆,蜆肉有彈性很新鮮亦很鮮甜。豚肉生薑燒分量等於一個酒樓菜的例牌,十分適合發育中的 年青人,每片肉都帶有薑味如豬頸肉般有咬口,夾雜著配菜食用可消消肉的滯意。 貓飯有木魚片 ,紫菜,還有牛油放於飯中 。 這裏煮的珍珠米較為煙韌比較有特色。 定食包含的 漬物。

麵豉湯裏有兩隻大蜆,蜆肉有彈性很新鮮亦很鮮甜。

定食包含的 漬物。

#稚 📍元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖大阪燒我自己就比較少食大阪燒,主要係唔太食沙律醬,反而試左呢度嘅大阪燒就愛上了😍嘅大阪燒係加入滿滿的椰菜整成,鬆軟的口感係呢到既特色💕 配搭醬汁和柴魚片,真係幾多都唔會怕肥呢🤭🤭香煎和牛漢堡扒此漢堡扒非其他漢堡扒,呢塊漢堡扒食落去係肉質有彈性而且鎖住肉汁美味,經過香煎後,口感彈牙又唔會鬆散細碎👏🏻👏🏻👏🏻而且超多配菜,有沙律菜、前菜同薯餅豚肉生薑燒 豚肉口感比較滑嫩,一點都不鞋口😋豬肉配搭椰菜、醃漬物放在一個盤子中當作配菜,可以中和味道之餘,唔會感覺到好油膩😋😋
#稚
📍元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖

大阪燒

香煎和牛漢堡扒
而且超多配菜,有沙律菜、前菜同薯餅

豚肉生薑燒
豚肉口感比較滑嫩,一點都不鞋口😋
豬肉配搭椰菜、醃漬物放在一個盤子中當作配菜,
可以中和味道之餘,唔會感覺到好油膩😋😋
入到呢間餐廳 完全感受到店主自肥的心😝因為見到佢有好多童年喜歡既動漫擺出嚟龍珠 海賊王等等😗心中要唱返首歌😂自肥返一下我童年有點傻期待一天選中我🧡而且佢係食日式料理😳🍱平時日日都排隊排勁耐架!好彩朋友早收工排左隊先😝而且我明白點解咁多人排長龍!.🔸西京燒比目魚$86比目魚燒到外皮脆脆地 魚肉保持滑滑的沾沙律醬食超惹味 就連椰菜絲都咁新鮮食得出好有心的料理.🔸豚肉生薑燒$68好多好多豚肉 生薑炒 超夾 十分清嫩多汁呢個勁驚艷 清碟了🤤.🔸+$30轉定食定食配菜係芝麻醬玉子豆腐 拆壳蟹鉗 十分細心日本珍珠米配飯素😳忍唔到要一直食比目魚和豚肉都係好多汁 勁易送飯食🫡.🔸芝麻雞翼3隻$42睇落以為會勁乾 點知!完全唔會反而勁juicy 係連雞翼尖都食到有肉🥲救命.會encore !.📍稚📌元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
入到呢間餐廳 完全感受到店主自肥的心😝
因為見到佢有好多童年喜歡既動漫擺出嚟
龍珠 海賊王等等😗
心中要唱返首歌😂自肥返一下
我童年有點傻期待一天選中我🧡
而且佢係食日式料理😳🍱平時日日都排隊排勁耐架!
好彩朋友早收工排左隊先😝而且我明白點解咁多人排長龍!
🔸西京燒比目魚$86
比目魚和豚肉都係好多汁 勁易送飯食🫡
🔸芝麻雞翼3隻$42
睇落以為會勁乾 點知!完全唔會
反而勁juicy 係連雞翼尖都食到有肉🥲救命
會encore !
📌元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
2022-10-20 144 瀏覽
除左教育路之外,朗屏天橋底一帶都係元朗區出名搵食嘅集中地,估唔到有間以動漫做主題嘅日本餐廳。「稚」一啲都唔難搵,喺朗屏站B2出口,沿住(元朗廣場方向)天橋一路行會見到升降機,升降機落到地下向後一路直行再轉左就會搵到。唔好睇「稚」嘅門口都係同其他日本餐廳差唔多,內裡原來別有洞天,牆上掛滿動漫嘅裝飾,我最鍾意係呢幅集合左唔同人氣角色嘅橫幅。兩個定食: -西京燒比目魚 $86比目魚用西京漬醃得好入味,魚肉厚身,而且非常嫩滑,魚皮亦好香脆。-香煎和牛漢堡扒 $86揀左照燒汁,和牛漢堡唔會煎得太熟,保持到牛肉應有嫩口,因為本身和牛味已經好出,所以唔點照燒汁都好好味 。鐵板金菇肥牛卷 $62金菇爽口新鮮,肥牛亦煎得好香,店家非常甜心,會將肥牛卷剪開一半,容易入口。每個定食都包左前菜、漬物、煎茶、味增湯、珍珠米

兩個定食:
-西京燒比目魚 $86

-香煎和牛漢堡扒 $86

鐵板金菇肥牛卷 $62

每個定食都包左前菜、漬物、煎茶、味增湯、珍珠米

2022-10-14 197 瀏覽
《稚》主打抵食和式料理,小店位於朗屏站西鐵站5分步程,今次晚市時間6點半左右嚟到,已經開始要排隊,而由於小店座位唔多,用餐時間限定60分鐘,同埋有機會需要搭枱。招牌蒲燒鰻魚原條($122)升級定食(+30)轉貓飯(+$10)追加燒雞皮(+$18)前菜分別係麻辣帶子裙邊&玉子豆腐,前者辣度點到即止幾開胃,後者配上胡麻醬感覺清新,而在好奇心驅使下轉了貓飯,原來係於珍珠米加上木魚花、紫菜、牛油同日本豉油,令米飯味道更為豐富,另外追加嘅燒雞皮燒到脆卜卜非常香口。而見咁多人推介,當然要見識吓究竟佢地嘅招牌鰻魚有幾巨型,長度確實誇張,幾乎就係一個托盤咁長,亦非常厚身咬落去啖啖肉滿足感十足,但成條啪食完會有小小膩,建議細食嘅朋友仔可以搵人share或者叫半條已經好夠😂最後麵豉湯都好足料,為呢一餐畫上一個美滿句號。P.S.店員非常有禮貌亦值得一讚👍🏻👍🏻

P.S.店員非常有禮貌亦值得一讚👍🏻👍🏻
2022-10-07
10 分鐘 (堂食)
2022-10-08 224 瀏覽
今日badboy約咗朋友喺佢附近食飯,揀咗呢間門面好有feel嘅和風小店,個名好特別得一個字。Badboy今次叫咗兩個定食同一碟炒菜食,定食有前菜、漬物、煎茶、味增湯同一碗飯,好豐富😋味增湯仲有成兩隻蜆喺入面😮-🥓豚肉生薑燒$64+$30升級定食+$10轉貓飯Badboy多數唔敢叫豬肉食,因為好怕d肉煮到好硬。而呢度嘅豚肉就夠爽口,唔會硬,加埋個汁,岩哂配貓飯食👍🏻Badboy同朋友本身都唔知貓飯即係咩,店員都好詳細介紹番,仲提我哋要撈勻先食👍🏻-🍱招牌蒲燒鰻魚半條$72+$30升級定食+$10轉茶漬飯鰻魚半條都唔算細,一個人食好夠。肥美好食😋另外Badboy尤其鍾意食湯飯,所以茶漬飯都岩哂badboy口味😆-🥬蒜香牛油雜茵炒椰菜$55雖然badboy唔係草食男,但間中食吓菜都要嘅。碟菜正常唔差。-舖頭細細但其實啲位唔會迫,門面打下卡都幾靚。
🥓豚肉生薑燒$64+$30升級定食+$10轉貓飯
🍱招牌蒲燒鰻魚半條$72+$30升級定食+$10轉茶漬飯
🥬蒜香牛油雜茵炒椰菜$55
舖頭細細但其實啲位唔會迫,門面打下卡都幾靚。
2022-10-08 149 瀏覽
🔹️稚🔹️被朋友發現一間隱世小店,位置朗屏西鐵站附近,門口有種日本小居酒屋既感覺,入到舖見到掛滿動漫人物既畫像及拼圖,我朋友見到好興奮😆 即刻令手機影相留念主打家庭式料理,餐單選擇都比較多,更有升級定食套餐,包含前菜、漬物、煎茶、味噌湯及珍珠米,已經覺得好豐富啦 😆 睇得出廚師好用心製作,出餐既擺盤都好簡單精緻,以及食物既醬汁調配都好高質🥢滑蛋吉列豬扒定食 ($62) +$30升級定食個滑蛋真係無得輸好高水準呀😋濃稠滑順、口感軟🥢招牌蒲燒鰻魚 - 原條 ($122) 定食+$30升級定食見到原條鰻魚係我面前真係嘩左一下,咁大條咁肥美得唔得架?😍而且又香氣撲鼻👃跟餐有蜆肉既味噌湯,蜆肉脹卜卜,食落無沙好正👏🍡章魚小丸子 ($42)小丸子入面係有好大粒章魚粒☺️滿滿既紫菜條灑響上面,每啖都好滿足
🔹️稚🔹️

🥢滑蛋吉列豬扒定食 ($62) +$30升級定食
個滑蛋真係無得輸好高水準呀😋濃稠滑順、口感軟

🍡章魚小丸子 ($42)
小丸子入面係有好大粒章魚粒☺️
滿滿既紫菜條灑響上面,每啖都好滿足
稚🇯🇵穩世特色動漫風小店🍱🍣🍜今日同朋友去元朋一間好有誠意餐廳,店鋪90後老闆用最赤誠的稚子之心,提供高質食物給予客人。沒有太多花巧裝飾,但你會感受到滿滿的誠意。🇯🇵🇯🇵☺️▪️招牌蒲燒鰻魚飯定食$102定食包括前菜,茶積,煎茶,味噌湯,珍珠米,鰻魚帶有飽滿的脂肪,份量很充足,保有鮮味多汁的口感,柔軟的肉質,滋味一絕。值得推介👍🏻
稚🇯🇵穩世特色動漫風小店🍱🍣🍜

▪️招牌蒲燒鰻魚飯定食$102
2022-10-06 113 瀏覽
元朗有好多特色小店🤩最近去咗位於元朗朗屏嘅日式料理餐廳-稚🎌餐廳提供多款日式主食、小食、燒物等等🤩好似招牌蒲燒鰻魚、大阪燒、原隻汁燒魷魚筒…今次試咗主食香煎和牛漢堡扒同汁煮豬軟骨🐷香煎和牛漢堡扒可以揀照燒或者日式咖喱,揀咗照燒,外層香口,和牛肉口感細嫩鬆軟,飽滿多汁💦肉味濃郁😚仲會跟埋兩件薯餅😍每份主食都可以+$30升級定食,定食包括:前菜、漬物、煎茶、味增湯、珍珠米🍚夠晒滿足😛汁煮豬軟骨豬軟骨口感軟熟🐷肉質嫩滑,醬油味道濃郁得嚟甜甜地😚豬軟骨相當入味同惹味👍🏻份量都幾多😛味淋魚干即係雞泡魚乾🐟以味醂醃裝後烘乾🔥有咬口同食落香口,食到停唔到口😝味增湯足料

香煎和牛漢堡扒

味淋魚干

味增湯足料

2022-10-05 84 瀏覽
呢間係朗屏既日本餐廳,門面睇落似貴價野,但其實幾抵食和高CP值,仲有好多日本嘅動漫璧畫🖼,好有日本feel 呀。1. 滑蛋吉列豬扒主食🐖🥘每份主食都配前菜、漬物、味僧湯和珍珠米飯🍚。豬扒浸左落滑蛋都無淋,仍然好脆,炸漿唔會太多。味僧湯仲放左兩隻蜆🥰,都幾幾足料。2. 和風牛肉主食🐂份量超大,成碟都係牛肉😍,配埋本身醬汁,和珍珠米飯一齊食,簡直係一流!😋😋3. 燒雞泡魚🐡切得好靚,有咬口,加埋沙律醬就無得頂🙆‍♀️

1. 滑蛋吉列豬扒主食🐖🥘

2. 和風牛肉主食🐂

3. 燒雞泡魚🐡
切得好靚,有咬口,加埋沙律醬就無得頂🙆‍♀️

2022-09-23 256 瀏覽
一直想試哩間日本料理嘅鰻魚飯好耐哩間小店係由兩位九十後嘅年輕人開嘅改名做「稚」係希望可以用稚子之心經營無太多花巧 以真誠嘅心意將美食呈上舌小編最欣賞嘅係條鰻魚好入味仲要無骨元叫半條蒲燒鰻魚再+$20加定食好抵食跟餐有味噌湯、珍珠飯同茶 仲可以加飯素不過叫左個小食厚燒玉子就稍為甜左少少另外飲品叫左綠茶可樂同柚子梳打都好正小店仲要係黃店 絕對會再回頭幫襯佢地
一直想試哩間日本料理嘅鰻魚飯好耐
哩間小店係由兩位九十後嘅年輕人開嘅
改名做「稚」係希望可以用稚子之心經營
無太多花巧 以真誠嘅心意將美食呈上舌
小編最欣賞嘅係條鰻魚好入味仲要無骨元
叫半條蒲燒鰻魚再+$20加定食好抵食
跟餐有味噌湯、珍珠飯同茶 仲可以加飯素
不過叫左個小食厚燒玉子就稍為甜左少少
另外飲品叫左綠茶可樂同柚子梳打都好正