2023-05-23 223 瀏覽
依間稚真係好驚喜無論係上菜,服務同食物都好高質,值得一讚。首先服務好好,店員好有禮貌同回應客人既需要係非常快速,一舉手就有人禮貌回應問你有咩需要。其次上菜都好貼心,因為地方比較窄,所以我地都要share 枱坐,上菜會係唔撞到客人既情況下慢慢咁放係你位置,等你唔洗郁又攞到個餐,唔會撞到對面枱客人食物方面相當高質,首先擺盤好有心思,擺到好精緻同整潔,菜式分明,而且仲奉送面鼓湯同熱茶,解渴又解膩比目魚同三文魚分別用唔同烹飪手法製煮,兩樣都好味,唔會太咸但有食到食材本身既味,冇雪味好加分而且份量係好足夠,唔會太多但好夠飽大大大推呀
依間稚真係好驚喜

比目魚set

無論係上菜,服務同食物都好高質,值得一讚。

而且份量係好足夠,唔會太多但好夠飽

大大大推呀
三文魚set
比目魚set
三文魚set
2023-05-12 274 瀏覽
稚位於元朗盲人安老院對面,或者喺朗屏站B2出口沿著天橋行過去好方便,幾分鐘左右,店舖準時6點開舖,舖內有五張枱,店舖雖然不大但幾舒服企理,店內播著日本歌,仿似去左日本咁,如果唔想walk in 無位最好book定枱包穩陣,豚肉生薑燒定食定食有渣物、煎茶、味噌湯和珍珠米,渣物有好淋甜嘅白蘿蔔和年糕福袋,味噌湯唔係好鹹仲有幾隻鮮甜嘅蜆,豚肉真係好正,一啲都唔鞋日式咖喱豬扒定食塊豬扒好大塊,唔油膩,仲有啲沙律菜拌食,值得讚嘅係,每樣嘢都好好味,水夠滾熱,食左差不多半小時,杯茶仲係好熱,值得可以再去食的餐廳👍👍餐具係木造嘅,食物無可挑剔😋😋

豚肉生薑燒定食
日式咖喱豬扒定食

2023-05-10
2023-05-06 241 瀏覽
之前已經食過稚幾次,特別中意食定食,有好多小盤,未食已經滿足左對眼先👀半條鰻魚飯$76+定食$30女仔食份量實夠飽關東煮入面有羅白、獅子狗、魚腐?!、年糕,再有湯有茶,味道正常⭕️😉鰻魚煮到剛剛好,易夾入口有小嫩感,好送飯整體不錯。💯厚燒玉子 $30厚切大大件,燒燶邊上枱都聞到香味如果上面可以再加多小小醬更好😂都好味😋西京魚$86+定食$30西京魚失色左小小,肉質滑但魚無乜味靠沙律醬吊味多d
之前已經食過稚幾次,
特別中意食定食,有好多小盤,未食已經滿足左對眼先👀

鰻魚定食

半條鰻魚飯$76+定食$30

女仔食份量實夠飽
鰻魚煮到剛剛好,易夾入口有小嫩感,好送飯
整體不錯。💯

厚燒玉子

厚燒玉子 $30

厚切大大件,燒燶邊上枱都聞到香味
如果上面可以再加多小小醬更好😂
都好味😋

西京魚$86+定食$30

西京魚失色左小小,肉質滑
但魚無乜味靠沙律醬吊味多d

鰻魚定食
  • 厚燒玉子
2023-05-04 175 瀏覽
稚 (元朗)📍元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖今晚同女朋友去咗一間日本菜餐廳,真係好正👍呢間餐廳除日式風格外,亦有好多日本動畫模型或印畫係牆到🇯🇵店員服務好禮貌,店面唔算大但好舒服😌我試咗佢哋嘅招牌蒲燒鰻魚🐟超大條,入味好食 好新鮮好美味!加30元升級配定食🍱就會有前菜、煎茶、漬物、珍珠米飯同和味噌湯。味噌湯有個包住年糕嘅小福袋,入面係好軟滑既年糕,香軟趣緻,好味😋除咗招牌蒲燒鰻魚,我仲試咗佢哋嘅大阪燒同小食。大阪燒真係好香好足料👍有豐富嘅味道同質感。小食方面,佢哋推介嘅酥炸生蠔🦪同燒味淋魚干🐠酥炸生蠔外脆內軟,而且食得出非常新鮮。味醂魚干似係雞泡魚,感覺似食軟身易咬既牛肉干,非常好食😋呢間餐廳真各樣都出色👍食物好味,環境又舒服,服務又好禮貌。如果下次經過元朗一定會再嚟食🤩
稚 (元朗)
📍元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖

2023-05-04
2023-04-24 176 瀏覽
今次黎到依間隱世日式小店食午餐,因為入面既座位好少,太遲黎到就要排隊,我就揀左依個鰻魚定食。 鰻魚定食係依度既招牌,定食包左前菜、沙津、湯、漬物,價錢$88,cp值十分高,鰻魚十分大塊,足有成隻碟咁大,而肉質亦唔係急凍鰻魚既肉質,推介一試

2023-04-20 166 瀏覽
今日放假就約埋朋友一齊入元朗掃嘢食行行吓,見到呢間裝修好日本feel嘅食肆而且又見到有人排緊隊本住人排我又排嘅精神🤣加上又到食飯時間成間舖好有日本地道小店嘅感覺好似真係喺日本咁而且有好多動漫元素嘅擺設動漫迷,一定要黎試吓今次食咗😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜🔥豚肉生薑燒定食不過不失🔥西京燒比目魚定食呢個比目魚就燒得啱啱好,一擺上台就聞到好香,激發食慾!咬落去仲充滿油脂!🔥味淋魚乾 🔥日本青椒豚肉串串燒真係冇得輸!完全冇諗過青椒同豚肉係咁夾!必食推介!
今日放假
就約埋朋友一齊入元朗掃嘢食
行行吓,見到呢間裝修好日本feel嘅食肆
而且又見到有人排緊隊
本住人排我又排嘅精神🤣
加上又到食飯時間

成間舖好有日本地道小店嘅感覺
好似真係喺日本咁
而且有好多動漫元素嘅擺設
動漫迷,一定要黎試吓

今次食咗
😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜
🔥豚肉生薑燒定食
不過不失
🔥西京燒比目魚定食
🔥味淋魚乾
🔥日本青椒豚肉串
串燒真係冇得輸!完全冇諗過青椒同豚肉係咁夾!必食推介!

2023-04-08 219 瀏覽
話說同朋友晚上去用餐,但朋友個份餐遲遲未上,當我朋友仲趕快食緊既時候,個侍應走埋黎同我講話得返5分鐘時間用餐時間,我說個餐起碼遲左20分鐘,佢就話比多3分鐘你,個種嫌我地阻住既語氣真係好差劣,呢個時候朋友唯有以更快速度匆匆食完埋單走人。我唔係第一次去食,食物質素,小店環境我都鍾意,之前我都有出post 讚賞呢間小店,亦明白人多等位唔方便坐得耐傾計,但係佢做錯情況下(漏單),做出呢種催促趕客走行為,真係唔會再幫襯。

2023-03-31 256 瀏覽
由朗屏地鐵站開始行5分鐘左右就到,交通好方便,對元朗嘅朋友來講,俊賢坊絕對係耳熟能詳😊日式咖喱吉列豬扒$66,再加$30可轉定食,定食包括前菜,漬物,煎茶,味噌湯,珍珠米。吉列豬扒好大塊,亦都好厚,啖啖肉😀😀味噌湯裏便有大大隻蜆,好飲白飯好大碗,而且好實,山咁高,一個女仔未必食得晒,分啲俾另一半都得😄招牌蒲燒鰻魚(原條)$126,另加$30升級轉定食鰻魚真係好大條,外面香脆,肉質鮮嫩,鰻魚汁又好好味,好滿足🥰厚燒玉子$30外面焦香,蛋都好嫩滑

吉列豬扒好大塊,亦都好厚,啖啖肉😀😀

味噌湯裏便有大大隻蜆,好飲

招牌蒲燒鰻魚(原條)$126,另加$30升級轉定食

厚燒玉子$30
外面焦香,蛋都好嫩滑

2023-03-30 179 瀏覽
呢間元朗人氣餐廳係我第二次幫襯喇😁上次食完覺得好正,今次再約朋友去食過先。呢度既招牌鰻魚定食係必食,一定吾會令人失望既😆個朋友第一次去,一入去就驚訝到佢,因爲入面有佢中意既童年動漫人物🎏例如龍珠,海賊王😄佢覺得自己好似去左日本甘,又可以望住自己中意既卡通人物一齊食飯,真係好滿足。店員好nice,會同我地推薦他們既招牌菜式😁d野食都係好好食。🌟招牌蒲燒鰻魚 $128今次我地叫左呢度既原條鰻魚定食,即叫即燒,上面淋左d鰻魚汁,勁大一條,d鰻魚既肉勁厚身。個鰻魚係燒到勁入味,好鮮甜,d肉又勁滑☺️一咬落去真係好juicy,好香口,又勁肥美😝真係啖啖鰻魚肉🐟🐟我食曬成條鰻魚真係好滿足😋🌟西京燒比目魚 $86係兩舊好厚實既比目魚🐠師傅煎到個魚呈現金黃色,而且個魚皮食落去係脆脆既,但係個肉係完全吾「鞋」架,好滑,好嫩😋食落口好似有啲檸檬汁嘅味道🍋令到個魚食落去好鮮甜,師傅仲配上沙律醬比我地點。食得出冇用太多嘅調味料🧂採用左原汁原味既烹煮方式,但都完全冇魚腥味👍🏻睇得岀師傅好好手勢,真係好好食😋🌟定食有漬物🍲煎茶🍵味增湯🍲珍珠飯🍚個漬物有勁大舊嘅白蘿卜,煮到勁入味又好冧😋個湯係有蜆,每一隻都好肥美,個

🌟招牌蒲燒鰻魚 $128

🌟西京燒比目魚 $86

🌟定食有漬物🍲煎茶🍵味增湯🍲珍珠飯🍚個漬物有勁大舊嘅白蘿卜,煮到勁入味又好冧😋個湯係有蜆,每一隻都好肥美,個湯飲落去係好鮮甜,飲完成個人都好暖粒粒👍🏻

2023-03-24 266 瀏覽
鍾情日本動漫嘅朋友不要錯過!餐廳以日本懷舊動漫做主題,牆身掛滿油畫,仲播埋主題曲,入到店內滿滿嘅童年回憶湧現眼前!🌟 汁煮豬軟骨 $74 🐷 (+$30升級定食 ,再+$10轉茶漬飯)豬軟骨分量超多,大大舊🤩,每舊都好腍,呢個價錢真心高質,加$10轉左茶漬飯,茶漬飯咬落脆卜卜,茶香可以中和番豬軟骨嘅油膩😋🌟滑蛋吉列豬扒飯 $66 🐷 (+$30升級定食)滑蛋汁非常香滑,入面仲有煮得好腍嘅洋蔥絲🧅,好香甜!豬扒炸得脆卜卜,配飯一流👍🏻 *豬扒記得要快啲食,放耐咗外皮會變腍~🤣

🌟 汁煮豬軟骨 $74 🐷
(+$30升級定食 ,再+$10轉茶漬飯)

🌟滑蛋吉列豬扒飯 $66 🐷
(+$30升級定食)
汁煮豬軟骨
滑蛋吉列豬扒飯
2023-03-22
汁煮豬軟骨
滑蛋吉列豬扒飯
2023-03-21 115 瀏覽
呢間元朗人氣餐廳真係好值得食!餐廳佈置係日本懷舊look ,入到去係佈滿好多童年動漫人物例如龍珠,海賊王等……店員服務都好好,一嚟到就送上熱茶,仲會介紹幾款店家推薦菜色比我哋,絕對不能錯過招牌菜式鰻魚定食
2023-03-19 2731 瀏覽
元朗除咗掃小食之外,朗屏站附近有呢間被openrice評為最優秀元朗屯門開飯餐廳嘅「稚」星期日晏晝嚟到以為要排長龍,點知竟然唔使等位😙專食日式定食,有多款選擇,假日仲有套餐,價錢實惠每個套餐除咗主食,小食,仲有前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠飯前菜係中華沙律,好惹味爽口漬物係醃蘿蔔同醃姜片,識落鹹鹹酸酸好開胃味噌湯味道清淡而有味,唔太鹹▶️ 小食小食三選一(唐揚炸雞/蜜糖番薯/日式炸芝士)蜜糖番薯有三細粒🍠應該係炸過嘅外皮少少香脆,入邊就非常熟食落好甜,甜度天然(我估蜜糖番薯係佢個品種而非真係落咗蜜糖),可以當甜品食作為蕃薯控覺得好好食👍🏻推介揀呢個小食▶️ 西京燒比目魚定食 ($88)成個定食好精緻好豐富,同日本當地食到嘅差唔多🐟西京比目魚份量超足,兩大條咁上食落超有魚油香味,仲帶少少燒焦煙燻味😋肉質食到一片片咁,口感細膩唔鬆散,最好係無細骨(大骨超易起,唔驚哽親),啖啖都係肉❣️好耐冇食過啲咁好食嘅西京比目魚🥹旁邊有俾配炸物用嘅沙律醬,味道甜甜地,不過個人覺得冇需要點,因為反而會蓋過咗比目魚本身嘅味道🍚飯係日本珍珠米,上面灑上飯素,感覺缺乏咗少少飯香味,但係餸比目魚同漬物食就OK▶️ 招牌蒲
星期日晏晝嚟到以為要排長龍,點知竟然唔使等位😙
專食日式定食,有多款選擇,假日仲有套餐,價錢實惠

前菜係中華沙律,好惹味爽口
漬物係醃蘿蔔同醃姜片,識落鹹鹹酸酸好開胃
味噌湯味道清淡而有味,唔太鹹

▶️ 小食
小食三選一(唐揚炸雞/蜜糖番薯/日式炸芝士)
蜜糖番薯有三細粒🍠應該係炸過嘅
外皮少少香脆,入邊就非常熟
作為蕃薯控覺得好好食👍🏻推介揀呢個小食
蜜糖番薯

▶️ 西京燒比目魚定食 ($88)
成個定食好精緻好豐富,同日本當地食到嘅差唔多
西京燒比目魚定食

🐟西京比目魚份量超足,兩大條咁上
好耐冇食過啲咁好食嘅西京比目魚🥹

▶️ 招牌蒲燒鰻魚定食 ($82)
條鰻魚都幾大條,燒得好靚仔
肉質黏黏地,蒲燒汁味道濃郁
雖然有少少幼骨,但唔會覺得吞落唔舒服
招牌蒲燒鰻魚定食

絕對係高質嘅日本菜🤯食得到起日本嘅嗰種味道,主食燒得好有水準
不過大家預咗佢烹調嘅時間會耐少少,我個比目魚等咗15-20分鐘左右(絕對值得等)

服務都ok嘅,見侍應會俾攬仔客人放袋 (雖然佢唔記得問我哋🥺)
繁忙時間會限時60分鐘,但今日我哋坐耐咗都冇人趕
環境可能細啲,入面得兩張二人枱同兩張四人枱,不過坐落舒服嘅
牆上會有啲動漫嘅畫同拼圖,幾有日系feel
性價比超高,仲要冇加一❗️呢個價錢食到呢個份量同質素完全係難以置信,如果屋企附近有間,一定變我飯堂~

蜜糖番薯
2023-03-17 161 瀏覽
元朗出左名多野食,今日約左朋友係個到覓食🤭元朗地膽朋友就推介左呢間日本餐廳😍佢話聽聞平時夜晚都有好多人排隊,但可能我地今日比較晏去,好好彩地唔洗排隊🫶🏻1️⃣🍱西京燒比目魚定食($116)原本普通呢個餐係$86,但我地加左$30轉做定食,諗住可以食多啲野😜定食包括有前菜、漬物、煎茶、味增湯同埋珍珠米🫶🏻好鐘意食比目魚!而佢地既份量好足🫣有兩大塊魚!而且煎得岩岩好,啲魚肉好嫩滑~就咁食,唔洗沾沙律醬已經好夠味🤭另外好欣賞個關東煮,有年糕福袋,食完好幸福🤭2️⃣🍱照燒香煎和牛漢堡扒定食($116)呢個餐原本都係$86,我地又轉左做定食😜個和牛漢堡扒好好食,佢唔係全熟晒架~所以鎖左好多肉汁係入面😋本身個餐可以比我地揀要照燒汁/咖哩汁,我地揀左前者🤭加埋一齊食更加濃味😍而且佢仲配左兩塊薯餅,好滿足😜而飯方面佢地加左飯素,食落更加豐富!食到咁上下食下沙律菜,飲下味增湯好正😍個味增湯仲有兩舊蜆肉🤤3️⃣🥚厚燒玉子($30)欣賞佢個玉子真係有一定既厚度🫣而且仲有少少沙律醬係上面,火灸之後食就更加好味😋我同我朋友都好鐘意食🤭

1️⃣🍱西京燒比目魚定食($116)

2️⃣🍱照燒香煎和牛漢堡扒定食($116)

3️⃣🥚厚燒玉子($30)
適逢好友生日,要揾一間佢中意食而又有保證既餐廳🥰我第一時間就諗起元朗既日本餐廳—稚🤩呢間真係我食過平靚正既日本餐廳🥳而且入面既環境仲會令你好有共鳴🫶有好多好有回憶既卡通片poster🥰就好似前排好hit既slam dunk🤩最重要係,店鋪入面都係一班後生仔女🥰🥰大家都好好禮貌,好有熱誠,所以我真係好中意呢間食店🥳🥳因爲上次我食左鰻魚飯,然後好積極同朋友仔推薦😂😂😂所以佢今次都話一定要try try。因爲有餐前味噌湯(一如既往既足料,大大隻蜆,好正)🤩🤩,仲未關東煮(蘿蔔勁甜😋係日本大根,完全無渣🤤個福袋入面有麻薯,好好味)等小食。所以我地今次就只叫左3️⃣樣野食:🍴招牌蒲燒鰻魚飯(半條):  $76上次食左全條鰻魚飯,但發現食完實在太飽🙈所以今次唔想浪費💪就叫左半條✅真係剛剛好,Perfect👏鰻魚飯仍然都係生招牌👍好厚超香,係一啖接一啖🤤我覺得除非唔食魚既人,否則都無乜人抗拒到🤣🤣大家去一定要試鰻魚飯!🍴西京燒比目魚       :  $86我上次就試左鰻魚,加上朋友今次又有叫😂所以我要試新嘢,就叫比目魚😋食物一上檯,就聞到好香既燒魚味🤩🤩🤩真係口水都流埋🤤無誇張😑我地係即刻起筷🤣🤣🤣結

所以我地今次就只叫左3️⃣樣野食:

🍴招牌蒲燒鰻魚飯(半條):  $76

🍴西京燒比目魚       :  $86
我上次就試左鰻魚,加上朋友今次又有叫😂所以我要試新嘢,就叫比目魚😋食物一上檯,就聞到好香既燒魚味🤩🤩🤩真係口水都流埋🤤無誇張😑我地係即刻起筷🤣🤣🤣結果係無失望既✅✅比目魚無鰻魚咁多油脂,但佢燒得好香😋同鰻魚相比係唔同既感覺😎原本店鋪介紹係比目魚點沙律醬,但我個人喜歡就咁食🤪點沙律醬就搶曬燒魚皮既香味😌

🍴酥炸生蠔(4件)      :  $48
我個人本身就唔太好酥炸既感覺🫣因爲覺得佢好厚粉😣但呢4隻酥炸生蠔真係整得好好🤩唔算多炸粉,所以我今次出奇地食曬😌😌可能佢新鮮炸出黎😋D粉唔會厚厚實實👍整體就係好香好好食🥳🥳下次再去食,都會叫呢款👏

兩個食3️⃣樣真係好夠,好飽。200蚊食餐日本野,仲要係晚飯,其實真係唔貴👍👍所以我地都中意黎呢間,推薦推薦✅

• 招牌蒲燒鰻魚
  • 酥炸生蠔
2023-03-08 395 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗元朗調查呢間日式小店,佢主要係食定食,價錢親民,性格比非常高,不論係前菜,湯,主食都好用心去整,睇得出小店嘅誠意,有機會會再嚟試埋其他定食🐟招牌蒲燒鰻魚 $76 (升級定食+$30)📸表示個鰻魚份量有半條或者原條選擇,呢個係半條份量,旁邊仲有胡麻醬沙律同玉子等配菜,升級做定食仲有前菜,味噌湯,珍珠米同煎茶🙋🏻‍♂️表示個鰻魚肉質肥美,燒得好香口,珍珠米加咗飯素,前菜係關東煮,大根食落軟腍,味道鮮甜,味噌湯入面有幾隻蜆,成個定食好豐富🐟西京燒比目魚 $86 (升級定食+$30)📸表示個比目魚有兩大嚿,同樣有胡麻醬沙律同玉子等配菜,升級做定食嘅食物都一樣🙋🏻‍♂️表示個比目魚層皮燒得香脆,食落口感嫩滑,就咁點沙律醬或者餸飯食味道都好正🦪酥炸生蠔 $48📸表示個生蠔有4件,炸到金黃色,配上沙律醬同椰菜絲,睇見都流晒口水🙋🏻‍♂️表示個生蠔外層炸得好酥脆,內層鮮甜嫩滑,夠晒juicy,餓底推介呢個生蠔係必食嘅📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/10
招牌蒲燒鰻魚定食

🐟招牌蒲燒鰻魚 $76 (升級定食+$30)
西京燒比目魚定食

🐟西京燒比目魚 $86 (升級定食+$30)
酥炸生蠔
🦪酥炸生蠔 $48