2017-05-09 314 瀏覽
平時搭車經過見呢間餐廳就見得多,但又唔會特登走過去,始終得寶商場唔算太就腳(懶人要行多兩步都難)有日心血來潮,本來係想食某平價意大利餐廳,但太多人等同好肚餓喇,決定臨時轉陣幫襯下呢間秋月居入到去坐低就會有人俾杯熱茶,之後睇吓menu, 見到都幾多唔同種類揀,就點左個三文魚茶漬飯同鐵板牛肉飯食先講講三文魚茶漬飯,淨係睇相都見到啲料絕對唔少每一啖都會食到三文魚,個湯幾好飲,輕輕鬆鬆就食哂成個飯,不過如果個湯再多少少就好喇,因為食到最後幾啖冇乜湯爭咁少少到個牛肉飯,絕對同胡椒午餐係一樣不過記得就好似比佢平少少,一上枱已經聞到超香嘅煎牛肉味,炒完個飯啲汁同芝士撈到個飯唔乾,又好香口,唔怪得咁多人點呢個食另外,叫左兩杯飲品,杯鮮奶抹茶完全收貨,鐘意抹茶甘香嘅朋友可以試下,唔似一般出面飲咁淡,濃得黎唔會太苦,抹茶味KEEP住係個口度,令人印象難忘,起碼飲到佢地嘅心機,另外咖啡冇飲,所以唔評論九龍灣內有好多日本餐廳,但最有印象都係秋月居,價錢合理得黎食物質素幾好,值得再食

先講講三文魚茶漬飯,淨係睇相都見到啲料絕對唔少
到個牛肉飯,絕對同胡椒午餐係一樣
題外話/補充資料: _
2017-05-07 319 瀏覽
上次到訪過呢度一次,但門口太多人排隊最後無食到,今次同男朋友八點幾過黎希望少啲人,最後15分鐘到度就入到去啦。餐廳環境不大,但都格局還算整潔簡單,門口位有個串燒爐,店員會一直烹調不同的爐端燒食材,頗有日式風味。打開餐牌,發現食物種類繁多,由壽司、拉麵、小食、沙律、串燒及刺身等都 可供選擇,而且價錢不貴,最特別係有不同酒類供應,除了有啤酒,還可以品嚐雞尾酒或mocktails,調酒名也很有心思。

清酒煮蜆
串燒盛合
芒果乳酪
西瓜王子
2017-04-04 766 瀏覽
朋友喺附近返工 佢話黎過呢度食lunch ok, 所以我哋就黎晚飯試下, 舖頭唔係好大,細細間好彩我哋一早book咗枱, 睇下本餐牌,全部都係細細份,' 我哋乜嘢都叫啲,差唔多餐牌一半嘅嘢都畀我哋叫咗嚟食, 叫咗兩個鐵板飯,牛肉冇乜特別, 反而個鐵板鰻魚飯幾好食, 壽司好一般, 另外叫咗 炸飯糰 肉鬆同埋吞拿魚, 都係一般般 可以唔使叫, 佢啲炸嘢做得幾好, 炸紫薯 好味 甜甜哋, 炸雞軟骨好食過炸墨魚咀, 明太子雞翼都唔錯, 春卷同薯條都可以
2017-02-27 1196 瀏覽
得寶商場歷史太悠久,嚟親九龍灣真係唔會行過去 😂呢間秋月居我真係睇雜誌先知有間咁嘅日式餐廳對我嚟講呢度好隱世 😂😂😂軟殻蟹沙律超大碗 👍🏻而家商場翻新咗,希望呢度做得住~
得寶商場歷史太悠久,嚟親九龍灣真係唔會行過去 😂

呢間秋月居我真係睇雜誌先知有間咁嘅日式餐廳
對我嚟講呢度好隱世 😂😂😂
軟殻蟹沙律超大碗 👍🏻

而家商場翻新咗,希望呢度做得住~
2017-02-22 983 瀏覽
兩個飯筒甚麼飯都試,這次吃的是日式鐵板飯。鐵板牛肉飯飯面放了一塊邪惡的牛油,令整碟飯香上加香,牛肉一般,至少不會靭。反而粟米粒最搶鏡,非常甜美,跟飯一起吃是超正的。芝士加鰻魚的組合,竟又出奇地匹配。蒲燒鰻魚的香甜和芝士蛋的濃稠起到互相襯托的作用,每口都有很豐富的感覺;而鰻魚的份量亦不算小,可以佐到整碟飯。飯筒們吃後很是開懷。
兩個飯筒甚麼飯都試,這次吃的是日式鐵板飯。

鐵板牛肉飯
芝士鰻魚蛋包飯
飯筒們吃後很是開懷。
芝士鰻魚蛋包飯
2017-01-15 1525 瀏覽
平時日本野都好貴,而平既日本菜都好似明將咁伏,但係呢間就意想不到地抵食!假日七點幾黎到,等十五分鐘先入得去食物種類相當多,壽司串燒拉麵咩都有,cocktail都只係三四十蚊杯!不過友人係藍莓fans,叫左杯藍莓乳酪,唔酸仲相當好飲!三文魚刺身都好新鮮,五塊都好厚肉!我試一個比較冷門既三文魚茶漬飯,只係32蚊!雖然三文魚分量唔算多,但係相當大碗,湯亦都好鮮味,冬天食夠暖笠笠!再要左份雞肉盛串燒,58蚊有四串好抵!左起雞翼、雞軟骨、雞肉都燒得唔錯,右面雞心就乾左d性價比高,難怪咁多人啦。我下次會再幫襯!

假日七點幾黎到,等十五分鐘先入得去

不過友人係藍莓fans,叫左杯藍莓乳酪,唔酸仲相當好飲!
三文魚刺身都好新鮮,五塊都好厚肉!
我試一個比較冷門既三文魚茶漬飯,只係32蚊!

再要左份雞肉盛串燒,58蚊有四串好抵!

左起雞翼、雞軟骨、雞肉都燒得唔錯,右面雞心就乾左d
性價比高,難怪咁多人啦。我下次會再幫襯!
2017-01-05 1227 瀏覽
其實每次路過咦間都以為淨係食串燒嫁,不過估唔到入面鐵板飯有得飲埋啲好鍾意揀嘅騎呢港女至愛整體質素算係中上,而且價錢都幾親民口感 7.5/10麵嘅軟硬道幾好!就算影完相拍完片搞完一大輪,都冇冧到一Pat咁☺️但唔算特別爽口特別彈牙。所以夠合格,但唔係特別正味道 7.5/10味道黎講其實比較普通主要都係豬骨湯加大量七味粉😅辣就真係幾辣嘅,不過味道比較單調如果辛香料可以加番多啲,多啲唔同嘅香味同辣味係入面,咁會好好多至於啲料方面,基本上都合格嘅。冇啲唔新鮮嘅腥味,不過海鮮味亦唔算好濃。抵食 8.5/10真係估唔到咦碗野都幾足料佢有兩隻幾大嘅青口,一隻帆立貝兩碌幾大碌嘅嗚門卷同幾隻細蝦仔麵嘅份量中規中矩,正常人夠食!以咦個價錢黎講真係ok抵口感 6.5/10其實飯嘅口感係適中嘅,唔太硬唔太軟,又唔會太乾。但真係好很油!係👅食過最油嘅鐵板飯😅入去之前見到門口有堆雜誌報導,然後見到佢有個牛肉鐵板飯排行榜,再然後佢話咦間排第一...雖然一早知間雜誌嘅報導咩嫁啦!不過都冇理由排第一嫁😐味道 7/10味道黎講,蒜味真係幾香!岩晒👅咦啲愛蒜嘅口臭一族☺️牛肉嘅調味亦唔會太咸,同時保留到牛肉嘅香味只可惜個整體真
其實每次路過咦間都以為淨係食串燒嫁,

不過估唔到入面鐵板飯

有得飲埋啲好鍾意揀嘅騎呢港女至愛

整體質素算係中上,而且價錢都幾親民
血池地獄海鮮拉麵
口感 7.5/10

麵嘅軟硬道幾好!

就算影完相拍完片搞完一大輪,

都冇冧到一Pat咁☺️

但唔算特別爽口特別彈牙。

所以夠合格,但唔係特別正

味道 7.5/10

味道黎講其實比較普通

主要都係豬骨湯加大量七味粉😅

辣就真係幾辣嘅,不過味道比較單調

如果辛香料可以加番多啲,

多啲唔同嘅香味同辣味係入面,

咁會好好多

至於啲料方面,基本上都合格嘅。

冇啲唔新鮮嘅腥味,不過海鮮味亦唔算好濃。

抵食 8.5/10

真係估唔到咦碗野都幾足料

佢有兩隻幾大嘅青口,一隻帆立貝

兩碌幾大碌嘅嗚門卷同幾隻細蝦仔

麵嘅份量中規中矩,正常人夠食!

以咦個價錢黎講真係ok抵
香蒜牛肉鐵板飯
口感 6.5/10
其實飯嘅口感係適中嘅,

唔太硬唔太軟,又唔會太乾。

但真係好很油!係👅食過最油嘅鐵板飯😅

入去之前見到門口有堆雜誌報導,

然後見到佢有個牛肉鐵板飯排行榜,

再然後佢話咦間排第一...

雖然一早知間雜誌嘅報導咩嫁啦!

不過都冇理由排第一嫁😐

味道 7/10

味道黎講,蒜味真係幾香!

岩晒👅咦啲愛蒜嘅口臭一族☺️

牛肉嘅調味亦唔會太咸,

同時保留到牛肉嘅香味

只可惜個整體真係太油,

油到每一啖都有油嘅味道

真係食得幾辛苦😞

抵食 7.5/10

睇落去好似平過其他鐵板牛肉飯餐廳,

但計埋加一,其實差唔多。

份量就同正常(中)嘅份量差唔多

你話好似份雜誌咁講好抵食,

又請唔上囉,只能話合理價錢
血池地獄海鮮拉麵
2016-11-26 1722 瀏覽
放假同媽咪食午餐!在牛頭角發掘下新地方!呢個商場因附近開了個新屋邨而復活!新開了好多餐廳!口痛關係!所以揀咗呢間日本菜餐廳!店內燈光昏暗!播住啲強勁音樂,店面當時無人!在櫃檯內兩個女仔指示我哋坐四人枱!午餐選擇多!落單後食物好快到!野菜豬骨湯拉麵($38)媽媽食,蔬菜好多,湯奶白色好牛乳感覺!壽司刺身湯烏冬($58)三片三文魚厚切嫩滑!三款壽司,蝦爽口唔腥,帶子嫩滑,北寄貝彈牙爽彈!不過米飯唔得,有啲飯有米心咁硬硬地!唔得!湯烏冬扁身彈牙,青蔥絲好爽嫩,不過啲湯好普通,普通味淋!唔出色!西柚汁(跟餐$8)果汁微澀!飲落唔太甜!ok薑味汽水:罐裝飲品!正常!店員全是後生仔女,招呼上比較嫩,好多時都要招手先回應!比較悠閒,好似我哋坐低睇餐牌,其實轉頭一定要落單!佢哋都唔會理你,直到客招手先出來,當時又唔忙,新客只有我們一枱!態度唔積極!食物一般!態度一般!
西柚汁(跟餐$8)果汁微澀!飲落唔太甜!ok
薑味汽水:罐裝飲品!正常!

食物一般!態度一般!
2016-11-11
$57.2 (午餐)
2016-11-24 1254 瀏覽
媽媽過緊退休生活,今日來九龍灣食晚餐,超愛這裡的 "火炙三文魚飯" 真係超好味😋😋😋😋😋!! 相信我已成功推介5個以上朋友來食食食...大受好評😆!! 另外新嘗試鹽燒三文魚鰭,好味道😜!! 牛油菇、鹽燒牛舌都普普通通,ok啦☺️!! 值得推介的小店,加油💪😜!!
火炙三文魚飯
2016-11-15
火炙三文魚飯
  • 碰碰秋月居沙律
2016-11-17 1071 瀏覽
長期糧尾,唯有上網搵間平少少嘅。鋪頭唔算大,滿座,好彩等唔夠分鐘就有位。睇完菜牌,價錢算親民,落完單陣間,驚喜開始嚟了,超大大杯菠蘿冰,毫不誇張講句,絕對係二,三人份量,飲一啖好重菠蘿味,而且唔係一般罐頭菠蘿。到個鎮店鐵板飯,我揀咗帆立貝三文魚,足料夠香口,撈飯醬油好入味。軟殼蟹沙律又係勁大兜。燒鯖魚同鰻魚壽司都唔錯。
。軟殼蟹沙律又係勁大兜。燒鯖魚同鰻魚壽司都唔錯
2016-11-17
$111.1 (晚餐)
  • 菠蘿冰
  • 鐵板帆立貝三文魚飯
2016-11-03 1262 瀏覽
尋晚放工同fd食飯,有人就提議近近地去牛頭角食。間野位於得寶商場再前啲,都好方便。門口就見到有個日式串燒counter,好和風!夜晚8點去到都唔使等好耐,等左十幾分鐘就有位都幾快。我叫左個鰻魚飯,我以為個飯會好細個,點知原來個飯係超大個,成個鐵板咁大,飯量好多,舊鰻魚又大舊,啲蛋上面仲有芝士,食嗰時會拉絲。切開嗰時啲熱氣標出黎真係好吸引。唯一美中不足係茄汁太多,太酸,啲蛋都有啲過熟。不過真係好抵食,兩個女仔都可能食唔曬。另外我仲叫左個燒帆立貝,不過有半碟都係菇黎,但都好入味,啲帆立貝就有啲老。以食日本野黎講,呢間都算街坊價,值得去試下!
2016-11-02
2016-10-16 1280 瀏覽
味到幾好,價錢合理,賣相也不錯,有加一。店員靚仔而且有禮貌,問問題會耐心解答,非常好。值得一試。可以做會員,有9折。裝修唔錯,坐得幾舒服。音樂好正,韓文歌。有雞尾酒,賣相幾好。
2016-10-02 1058 瀏覽
小朋友又約我同佢地食飯,佢哋揀左秋月居,因為呢度嘅牛肉烏冬面係佢哋嘅至愛。呢間野超多人,每次想食都要勁早去,今日六點就食飯啊。小朋友媽咪呢就叫咗個地獄拉麵,叫埋叉燒拉麵俾佢哋爹哋。我就叫咗個碰碰秋月居沙律,當然唔少得嘅係超菠蘿冰同埋芝士年糕啦。再叫埋香口嘅小食炸雞軟骨。先講前菜雞軟骨夠大粒,炸得香脆脆唔太多粉,上面有啲七味粉配埋泰式酸辣醬溝埋沙拉醬好味。芝士年糕外脆內軟芝士流心熱辣辣,年糕質地軟軟的好好味 。超級菠蘿冰用大Hoegraaden杯裝好大杯,不過比起以前少咗菠蘿。招牌菜碰碰秋月秋月沙律今日個咋麵大個咗呃like一流,個拉麵揸得好脆,自己將沙律菜同大蝦撈埋食,好好味仲好飽。叉燒拉麵覺豬骨湯味濃,地獄拉麵唔係好夠辣。小朋友嗰個牛肉烏冬麵應該係最好味既。牛肉汁係甜甜地嘅,肥牛肉片份量多,如果可以好似以前咁多啲大蔥吊味會仲好味啲😋埋單先至發現唔記得帶VIP卡😑
炸雞軟骨
叉燒拉麵
地獄拉麵
牛肉烏冬
2016-10-01 679 瀏覽
同朋友約係秋月居食野👍🏻唔洗自己等位係正既😂由於冇食早餐既關係都叫左ok多野食😂我地三個人叫左兩個沙律😳❤️軟殻蟹❤️好食過碰碰秋月居沙律食得好健康😂Apple cider 係呢度好抵飲😳菠蘿特飲好大杯😳正正子😂手機要飲先😂叫左兩個牛肉鐵板飯同豚肉拉麵牛肉飯係好好食👍🏻👍🏻👍🏻至於串燒方面就只有雞翼好食😳剩底果啲就...
同朋友約係秋月居食野👍🏻
手機要飲先😂
叫左兩個牛肉鐵板飯同豚肉拉麵
牛肉飯係好好食👍🏻👍🏻👍🏻
至於串燒方面就只有雞翼好食😳
剩底果啲就...
軟殻蟹沙拉
碰碰秋月居沙
Apple  Cider
軟殻蟹沙拉
碰碰秋月居沙
Apple  Cider
2016-07-20 3464 瀏覽
今日同朋友夜晚去淘大睇戲,睇之前當然要醫肚啦,望下OPENRICE發現呢間COMMENT唔錯喎,一於試下你~舖面唔算大,坐到廿幾三十人到,望下MENU發覺D野價錢唔算太貴喎,尤其是DRINK LIST,一杯COCKTAIL都係30-50蚊到~秋月居司令(Akizuki Sling: Melon, Vodka, Pineapple Juice, Orange Juice, Soda)---第一啖勁葯水味...之後飲多幾啖可能無哂D酒...變番一杯正常既果汁梳打XD藍色夏威夷(Blue Hawaii:White Rum, Blue Curacao, Coconut Cream, Pineapple Juice)---有D似PINA COLADA咁,都幾香~香蒜牛肉鐵板飯---好香蒜味~不過D牛肉放哂係底,一拎出黎基本上都已經熟哂,影完相D牛已經熟透到有D UN......但個飯既味道真係唔錯,又香,好開胃~滑蛋雞肉飯---幾大碗,都幾多雞肉,蛋都多,不過D雞肉食食下覺得幾咸,唔係個汁,應該係本身雞肉YIP得太咸炸軟殼蟹---又係有D過咸秋月居沙律---四十幾蚊有咁大碟,好多炸面,不過會食到
炸軟殼蟹---又係有D過咸
秋月居沙律---四十幾蚊有咁大碟,好多炸面,不過會食到好攰...D蝦就無咩特別~
基本上食物就一般,但係都幾抵,無論野飲同食物既價公錢都好合理~~~~~~
2016-07-19
  • 碰碰秋月居沙律