2018-05-20 356 瀏覽
多數是幫襯秋月的抵食午飯,第一次試晚飯沒有失望,食物雖然要等10分鐘,但最重要夠熱夠新鮮,沒有負評😋😋😋很正面,值得讚和再光顧,三人行只拍下最值得介紹的鐵板飯,見圖賣相吸引,來到眼前和看的的餐牌絕對沒花巧的招牌菜👍
帆立貝拼三文魚鐵板飯
Apple  Cider
2018-05-20
帆立貝拼三文魚鐵板飯
Apple  Cider
  • 帆立貝三文魚鐵板飯
2018-05-13 442 瀏覽
一直也是小店的捧場客,食物水準不給大型連鎖店比下去。當晚母親節不想外出,差不多每間餐廳都排長龍,所以又用外送apps叫餐,舒舒服服向屋企等開餐。秋月居係近排先加入外送服務,以往試過dine-in,所以都對佢地有信心。今次係第一次試食外賣,所以都以熟食為主。鐵板飯一直係秋月居signature dish之一,雖然沒有鐵板,味道卻沒有令人失望。清酒煮蜆,蜆肉味道不過不失。章魚小丸子上面的柴魚絲可能因外送原因焗冧左,不過燒汁沙律醬都足夠,所以味道OK。小丸子外皮仲係脆,不會啖啖都係粉,如多加章魚粒,會更有咬口,提升嚼勁。七味雞軟骨炸得剛剛好,味道不錯。下次再叫外送,會試下魚生同壽司,唔知味道係點呢?期待期待
一直也是小店的捧場客,食物水準不給大型連鎖店比下去。
清酒煮蜆,蜆肉味道不過不失。
七味雞軟骨炸得剛剛好,味道不錯。
下次再叫外送,會試下魚生同壽司,唔知味道係點呢?期待期待

清酒煮蜆
章魚小丸子
七味雞軟骨

2018-05-13
外賣送餐
七味雞軟骨
2018-05-10 256 瀏覽
講起串燒 九龍灣近得寶呢間秋月居真係唔錯 除咗有串燒之外 壽司 拉麵 炸物都有 重有佢地d 酒精飲料都調較得好好 名字改得好特別 食物種類都幾多 不過可能鋪頭比較細 坐位有d迫 可能會嘈少少 最喜歡食嘅就係黑椒鐡板牛肉飯 同baba lunch 嘅冇乜分別 價錢都合理$45 不過覺得d油多咗 有待改善!
  • 鐵板牛肉飯
星期日晚八點,兩位要等15分鐘左右就有位場內情調光暗稍為刺眼,串燒的燒烤煙霧一直彌漫,大開中門的門囗馬路沙麈直吹入內,幫助散煙。🙅🏻‍♀️這個招牌飯,鰻魚可以,鰻魚汁唔掂,蛋不香,見飯有灰黑顏色,以為炒過,食落完全無米飯香,可能我唔好彩,甘啱今日整得唔好食!50分幾好!汁味提升整個牛串!80分淋🍋汁,再點醬油食,尚算不錯,食剩魚骨。85分之後牛舌(85分)同羊架(80分),均不錯!送啤酒,正!面紅紅埋單,二人共三百餘元,服務可以,物有所值。如果不用食車麈,食烤煙,下次會再來。
星期日晚八點,兩位要等15分鐘左右就有位
招牌鰻魚蛋飯
幾好!汁味提升整個牛串!80分

淋🍋汁,再點醬油食,尚算不錯,
食剩魚骨。85分
之後牛舌(85分)同羊架(80分),均不錯!
送啤酒,正!
面紅紅埋單,二人共三百餘元,服務可以,物有所值。
如果不用食車麈,食烤煙,下次會再來。
2018-04-29
2018-03-26 463 瀏覽
這間位於牛頭角得寶商場嘅秋月居(日本菜), 我唸真係附近嘅居民先會食過!!但之前秋月居嘅招牌鐵板飯出過雜誌後, 有很多人都慕名而來, 而且會讚不絕口, 今日我都專登坐車去試試!!田園燒雞鐵板飯~鐵板熱騰騰的放上枱, 中間有一大堆飯, 有汁同黑椒粒溝在飯中, 最精彩係飯堆之上放左塊牛油, 趁熱混在一起食, 超好食!!伴邊有6至7件小塊雞扒同西蘭花, 仲加埋香甜粟米, 雞扒嫩滑得嚟又有煎左嘅香味, D食材混和左D燒汁, 加埋鐵板嘅熱力, 真係好好味道!!巨峰疏打~酸酸甜甜, 解渴之選!!

巨峰疏打~酸酸甜甜, 解渴之選!!
2018-03-24 444 瀏覽
九龍區通常都會去九龍灣行街, ,如果唔想去連鎖店食嘅話可以揀呢間小店。小店有鐵板燒飯、串燒、小食 仲有埋壽司飯。今次就帶咗牛肉鐵板燒飯,佢上面塊牛油係精髓,好香牛油味,牛肉都好味。三文魚飯正常水準發揮,不過不失。鐵板牛油菇好味 ,不過太細份喇,大份d就更好了。另外點左免治雞肉軟骨串,正正常常,但相對啟其他居酒屋來講就比較遜色,應該安排一碗生雞蛋作醬汁沾,差左呢樣,其他都很不錯,價錢又合理,會常去。而且呢度嘅cocktail 價錢比較便宜,大大杯又都幾好飲。同朋友一齊食下串燒飲下野都唔錯。

小店有鐵板燒飯、串燒、小食 仲有埋壽司飯。

三文魚飯正常水準發揮,不過不失。

鐵板牛油菇好味 ,不過太細份喇,大份d就更好了。

2018-03-06 507 瀏覽
簡簡單單想落街食要求又唔太高的話,可以考慮秋月居左邊係炸軟腳蟹,右邊係紫薯金栗餅左邊嘅軟腳蟹唔單止隻蟹軟連啲皮都軟埋,而右邊紫薯金栗餅好味,不過唔係太重紫薯味哩個鰻魚蛋包飯嘅重點就係條鰻魚好肥美!
簡簡單單想落街食要求又唔太高的話,可以考慮秋月居

左邊係炸軟腳蟹,右邊係紫薯金栗餅

哩個鰻魚蛋包飯嘅重點就係條鰻魚好肥美!

2018-03-05
生日
2018-01-23 2565 瀏覽
重遊舊地自從冇係九龍灣番工之後就好少黎呢頭食野呢一日 特登肻黎食下野先發覺原九龍灣變左好多行下行下就行番去得寶果邊又差唔多到7點鐘 於是行入左秋月居食飯對上果次黎食已經係3、4年前ge事好正常個menu 唔同左多左好多新野食 有芝士鰻魚😍😍😍2話不說即刻叫左個黎試再加個人氣雙重蒜豬骨叉燒烏冬 同個鐵板雜菌帶子鐵板芝士鰻魚蛋包飯😛😛😛齋聽個名都好吸引 🤤🤤🤤🤤一上枱仲係出煙ga78蚊貨仔 估唔到條鰻魚都幾大條D飯係珍珠米 加埋半熔芝士 係幸福ge感覺份量十足唯一唔好係個蛋太熟 同埋飯焦唔夠多人氣雙重蒜豬骨叉燒烏冬一黎到 俾個湯底隻色嚇親會唔會白左少少 白到連個面都見唔到眼見 有半隻溏心蛋 4、5塊叉燒飲左啖湯 係冇乜味 唔知點解咁白色個溏心蛋都mama地 一黎唔夠流心二黎唔夠入味D叉燒係偏瘦 所以食落比較鞋口面質還可以 冇煮過龍導致太淋ge情況出現我食唔出有咩雙重蒜👎🏻👎🏻所以唔推薦食呢個面奇怪地前菜係最後先上份量唔算多 但夠2個人食都有成3隻帶子 個什菌充滿牛油味帶子事前煎好 整體唔錯
重遊舊地

份量唔算多 但夠2個人食
都有成3隻帶子 個什菌充滿牛油味
帶子事前煎好 整體唔錯

2018-01-21 478 瀏覽
接男朋友放工,男朋友帶我去食佢午餐成日去食既一間日本餐廳~秋月居。因為佢之前成日都話佢食嗰個鐵板飯好好食,搞到我好想去試🤤去到我叫左個香蒜牛肉鐵板飯❤️呢個真心好食~上面有一少舊牛油,撈埋啲牛肉,粟米,嗰陣牛油味超香口,又香黑椒味,不過個鐵板飯黎到要即刻撈黎食,如果唔係牛肉就會係鐵板上面熱得太耐,太熟變得太硬就唔好食啦~ 反而我男友叫左個蒲燒芝士鰻魚蛋包鐵板飯,佢覺得唔錯既,但我試食左兩啖,就覺得麻麻姐,都係我嗰個牛肉鐵板飯好食啲😋💕

去到我叫左個香蒜牛肉鐵板飯❤️

秋月居喺九龍灣來講 呢個價錢都算係唔錯嘅日本餐廳 午市都幾抵食 三十幾至五十幾左右 有飯有嘢飲 鐵板飯份量都足夜市 飲品就建議試吓佢啲調酒 有幾多唔同選擇 外觀唔錯 不過彩虹酒就唔建議嘗試 好靚 但係味道一般 除此以外的調酒也不錯 如果唔飲酒嘅朋友 可以叫菠蘿冰 大大杯 兩個人飲都夠至於食物方面 大家可以試吓佢嘅鐵板牛肉飯 蒜香味足 同味道都唔錯 但係有油份比較多所以建議大家可以叫一個沙律中和油份秋月居嘅沙律都唔錯 有秋月居沙律 沙律配上一轉造型高高的炸麵 不過我比較喜歡軟殼蟹沙律 除咗一般沙律配料 沙律入邊有蟹柳 蟹子 口感更加多元化 唔錯嘅選擇 最後可以叫幾串串燒配上調酒或飲品作為結尾 串燒我推薦牛肉 整得幾juicy 唔錯
秋月居喺九龍灣來講
夜市 飲品就建議試吓佢啲調酒
所以建議大家可以叫一個沙律中和油份

牛肉串
燒墨魚筒  (左)滑蛋豬扒飯(右)
彩虹走
牛肉串
燒墨魚筒  (左)滑蛋豬扒飯(右)
  • 鐵板牛肉飯
2017-12-19 731 瀏覽
剛巧要在九龍灣買東西,於是特地來到這間我一直想去的隱世小店吃了個邪惡的午餐。一場來到不得不試這裡的招牌蒲燒鰻魚芝士蛋包鐵板飯$78吧。把鰻魚稍稍移開,將鰻魚上的紫菜、鐵板上的芝士、茄汁蛋均勻地拌在每粒飯上。當每粒飯都黏附著半溶的拉絲芝士和茄汁蛋,再加上鰻魚被醬汁完美地包圍著,這個鐵板飯真的超超超級美味(儘管吃多會有點膩滯)👍🏻👍🏻👍🏻至於帆立貝三文魚鐵板飯,午餐連飲品$58,單品$68!光是賣相已經無得輸,足料抵食夾大件: 大大粒帆立貝、厚厚的三文魚,還有令這鐵板飯生色不少的玉米和西蘭花,以及飯上面的蟹子和牛油,無不是我喜愛的食物。特別是飯沾上了牛油香,而帆立貝和三文魚經黑椒調味得剛剛好,令不愛吃飯的我也忍不住不停添飯😊😋😋追加 芝士年糕 +$20 外脆內香軟,很久沒吃過一間如此令我滿意的日式餐廳了👍🏻👍🏻
芝士年糕
2017-12-09
芝士年糕
本來抱住可能會中伏嘅心態去 因為好食嘅鰻魚飯 自知唔多但都頗為喜歡,所以即管試目標食物:芝士鰻魚蛋包飯真心要趁熱食~ 最好逐樣叫攪拌好芝士 蛋 同飯 長長的拉絲 配上鰻魚汁 啖啖滋味 鰻魚更是不錯 份量剛好 😋😋😋另外,佢加上少少黑椒 但唔會搶味全部夾得好好正!👍🏻👍🏻第二樣目標食物: 牛肉鐵板飯見食評個個話正 連佢menu 都話鐵板餐冠軍咪即係話自己好食過pepper lunch 😆😆😆講到咁 冇得唔食又係趁熱攪拌好食哇~贏左係牛油度?個飯香都爆個汁都夠 唔會乾曾曾一食係真心好食過pepper lunch 呢個價食到高質野 要bookmark 了最後一樣,不算目標食物 係為食之過 😂😂叫左小食 炸軟殼蟹都是熱辣辣的 軟殼蟹仲啖啖肉 有膏架 😍😍滿足滿足 😌😌飲品方面,跟個人心情喜好 叫左朱古力沙冰有少少邪惡啦 😼😼但間唔中OK la Haha ☺️☺️結論: 會再encore 真心好食食完已不斷同朋友介紹呼籲真係好味 冇中伏嘅 😇😇
本來抱住可能會中伏嘅心態去
因為好食嘅鰻魚飯 自知唔多
但都頗為喜歡,所以即管試

目標食物:芝士鰻魚蛋包飯
真心要趁熱食~ 最好逐樣叫
攪拌好芝士 蛋 同飯
長長的拉絲 配上鰻魚汁
啖啖滋味 鰻魚更是不錯 份量剛好 😋😋😋
另外,佢加上少少黑椒 但唔會搶味
全部夾得好好

哇~贏左係牛油度?個飯香都爆
個汁都夠 唔會乾曾曾
一食係真心好食過pepper lunch
呢個價食到高質野 要bookmark 了

最後一樣,不算目標食物
係為食之過 😂😂
叫左小食 炸軟殼蟹
都是熱辣辣的
軟殼蟹仲啖啖肉 有膏架 😍😍
滿足滿足 😌😌
炸軟殼蟹

飲品方面,跟個人心情喜好
叫左朱古力沙冰

2017-11-26
芝士鰻魚蛋包飯
炸軟殼蟹
2017-10-30 821 瀏覽
經過幾次見到成日都好多人等位,應該幾好食?一於入去試下。今日竟然唔多人等位(可能已經夜左..8點幾),好快就有位,真係好喇餐廳環境都唔錯,雖然細細地,但都唔算迫。餐廳主打係燒物同鐵板。見到個個都叫「浦燒鰻魚芝士鐵板飯」應該好好食,但我唔太鐘意食芝士,所以冇叫到鐵板野菌帆立貝: 好重牛油味,啲菇同帆立貝加埋牛油味配合起來,味道唔錯! 香蒜牛肉鐵板飯: 牛肉好薄同好乾,冇乜蒜容味,而且好咸三文魚生飯: 啲三文魚唔係好新鮮,食落好「諧」口燒娃娃菜: 呢個燒得幾好味
經過幾次見到成日都好多人等位,應該幾好食?一於入去試下。

餐廳環境都唔錯,雖然細細地,但都唔算迫。

鐵板野菌帆立貝:
好重牛油味,啲菇同帆立貝加埋牛油味配合起來,味道唔錯!

香蒜牛肉鐵板飯:
牛肉好薄同好乾,冇乜蒜容味,而且好咸

三文魚生飯:
啲三文魚唔係好新鮮,食落好「諧」口

燒娃娃菜:
呢個燒得幾好味

2017-10-21 749 瀏覽
Book左枱,兩人晚餐店鋪都好大方,二人都有四人卡位坐,但出面都多人排隊。坐得舒服店鋪員工有禮貌,食物、環境衛生!好食推介呢個玉子,好香!中間重有飯刺身飯個海膽好鮮甜好好食!
Book左枱,兩人晚餐

店鋪員工有禮貌,食物、環境衛生!好食

推介呢個玉子,好香!中間重有飯
刺身飯個海膽好鮮甜好好食!
2017-10-20 520 瀏覽
今晚同朋友一齊食晚餐, 想食好d 同平平地, 揀左 德寶既秋月居。 地方偏遠d ,但可以食飽黎個小散步:)叫左炸 炒面沙律 同燒牛舌, 再加埋 佢既皇牌 牛肉飯 , 燒鯖魚 同埋最特別既係佢既飲品!! 好wonderful😍😍😍