2016-07-10 2028 瀏覽
之前見到網上瘋傳嘅芝士饅魚蛋包飯就好想黎試下🍱 終於就約左朋友星期六晚走左黎試!去到八點鐘都多人~要等十張枱 所以就去隔黎得寶商場涼冷氣行下街 都幾得意呀有個牛下區, 啲裝飾好靚!行左幾個字去到就有位了首先黎嘅係軟殼蟹沙律🦀 $39好大碟 平時出去食沙律都接近100! 啲菜同蟹子好新鮮, 蟹子好卜卜脆軟殻蟹都炸得好好食,食到蟹肉唔係得脆粉我諗我下次會散叫炸軟殼蟹不過想健康啲 建議大家下次可以少醬因為佢都落得幾多蛋黃醬下一樣:芝士饅魚蛋包飯$78實物同之前網上食文有落差...未到溶岩芝士嘅程度 但都足料嘅!食落同普通蛋包飯差不多 饅魚都燒得幾好食建議餐廳可以將蛋整得流質啲 咁可以無咁乾身(註:大家叫嘅時候記住叫饅魚蛋包飯呀! 我地一開始指住餐牌叫依個飯 但待應哥哥聽我地叫饅魚飯就落左個普通饅魚飯(無蛋) 好彩有個女侍應知道左就幫我地轉返,唔該你呀)仲有牛油雜菌帆立貝🍄 $3x帆立貝偏小,但雜菌好香牛油味唔錯!最後有啲美中不足嘅係燒飯團 $25上碟就好靚,咬落去就係好硬佢入面未燒熟, 一pat粉咁完全食唔到入面啲三文魚都好唔吸引建議餐廳唔好入雪藏飯團啦 依個真係好扣分同左女侍應反映後 佢

都幾得意呀有個牛下區, 啲裝飾好靚!

行左幾個字去到就有位了

首先黎嘅係軟殼蟹沙律🦀 $39
軟殻蟹沙律
好大碟 平時出去食沙律都接近100!
啲菜同蟹子好新鮮, 蟹子好卜卜脆
軟殻蟹都炸得好好食,食到蟹肉唔係得脆粉
我諗我下次會散叫炸軟殼蟹

不過想健康啲 建議大家下次可以少醬
因為佢都落得幾多蛋黃醬

下一樣:芝士饅魚蛋包飯
芝士饅魚蛋包飯
實物同之前網上食文有落差...
未到溶岩芝士嘅程度 但都足料嘅!
食落同普通蛋包飯差不多
饅魚都燒得幾好食
建議餐廳可以將蛋整得流質啲 咁可以無咁乾身

仲有牛油雜菌帆立貝🍄 $3x
牛油帆立貝雜菌
帆立貝偏小,但雜菌好香牛油味
唔錯!

最後有啲美中不足嘅係燒飯團 $25
燒飯團(不建議)
上碟就好靚,咬落去就係好硬
佢入面未燒熟, 一pat粉咁
完全食唔到
入面啲三文魚都好唔吸引
建議餐廳唔好入雪藏飯團啦 依個真係好扣分
同左女侍應反映後
佢竟然主動幫我地waive左依道菜
我地本身只係想講下質素唔好,但佢咁樣主動幫我地waive我覺得service好不錯!
希望下次餐廳會改善!

仲有仲有
依度嘅cocktail好抵呀

請留意safe sex on the beach

係無酒精版本的sex on the beach,
個名好好笑 改得好有心機

覺得依度值得一試
唔貴又好服務
質素唔係全部話好好
但性價比不錯

• 軟殼蟹
2016-06-30 878 瀏覽
日本餐廳愈來愈多,有時看到都不知進不進去好,因為質可能很參差。不過這間還算可以啦,在這裡吃了一個鐵板鰻魚蛋包飯,錢不算貴,也知不會有上佳的貨色,所以在這樣的預期底下,卻是吃得幾愉快。鰻魚有幾濃燒汁香,本身肉質也腍滑,算是正常好吃的鰻魚。而蛋包飯就一般啦,蛋包住啲飯,並不是炒飯底,但啲蛋都幾滑幾濃既。撈飯的醬汁也不少,加上有鐵板,就令到溫度可以keep得久一點。所以整體來說都是令人滿意的一餐。

2016-06-29 2035 瀏覽
每一次黎親九龍灣諗住食佢都要排隊, 之前其實已經幫襯過2,3次, 佢算係性價比幾高既一家日本餐廳 - 大眾化『平, 靚, 正!』呢度其實都幾多野食: 有小食, 串燒, 壽司, 拉麵同飯, 仲有d比較特別既corktail. 今日早左去九龍灣所以就早少少去攞位, 好在都算快, 等左20分鐘到就入到去。碰碰秋月居沙律 $42小妹每次黎都會必叫, 因為佢上枱果時個氣勢太強大喇!造型激似筷子姐妹花個頭咁 佢唔只得個樣, 將個炸面整碎再撈埋落個沙律度, 食落口有d脆脆口感真係幾好食!用料唔算係super新鮮, 但整體一d都唔差!而且沙律入面都仲有幾隻蝦仔, 食落都幾爽口!串燒盛合 $58,野菜盛合 $48串燒等得比較耐, 因為佢得一個爐仔燒, 算係慢功出細火喇 (請耐心等候…)除左雞腎口感較為干身之外, 雞翼同其他串燒食落肉質算鮮嫩, 整體唔會燒得好乾, 好食!冬菇食落唔係好干,, 翠肉瓜就保留到少少水份, 味道算唔錯!Magic Club $78唔講唔知大家一定以為呢一個set係酒, 其實只係果汁飲品, 以一支支彩色既試管咁放上枱, 而且放左d乾冰係入面有種迷幻既感覺。就算係普普通通一支汽水都

碰碰秋月居沙律
碰碰秋月居沙律 $42
小妹每次黎都會必叫, 因為佢上枱果時個氣勢太強大喇!
造型激似筷子姐妹花個頭咁
用料唔算係super新鮮, 但整體一d都唔差!
而且沙律入面都仲有幾隻蝦仔, 食落都幾爽口!
串燒盛合 $58,野菜盛合 $48

Magic Club $78
唔講唔知大家一定以為呢一個set係酒, 其實只係果汁飲品, 以一支支彩色既試管咁放上枱, 而且放左d乾冰係入面有種迷幻既感覺。就算係普普通通一支汽水都令到人抱好大興趣試下!

有波蘿, 提子梳打等…味道甜甜地, 不過飲一啖就冇, 口渴想飲野既就都係叫返杯野飲好d!!
燒魷魚筒 $45
口感彈牙而且保留到原有水份, 唔會處理得太干, 唔錯!
涼伴喬麥麵
喬麥麵味道一般, 雖然本身喬麥麵係冇咩味, 但涼伴個湯品都好清, 對呢個麵有d失望
鐵板炒什菜
什菜以鐵皮上枱, 食到最後都好熱, 椰茶同其他菜炒到好香, 而且食得太多肉口野食返個菜暖返個胃, 唔錯!
黃金吉列廣州蠔 $32
好新鮮熱辣,食落粉既比較唔夠厚,蠔味都幾香,唔錯!
芝士焗蠔
個蠔味道尚算ok, 芝士同洋蔥配料都好多, 不過就有點點蓋過左蠔既香味, 食得多幾隻會好(流)
流心芝士漢堡鐵板飯 $58
呢個真心唔好食

飯整得又濕又林而且冇鐵板炒過既飯香味,鐵板似係裝飾,而且漢堡,腸仔都係普通野,好差!
燒多春魚
食起上黎唔會太干,好食!
2016-06-29
20 分鐘 (堂食)
碰碰秋月居沙律
2016-06-21 1231 瀏覽
尋日上完瑜珈堂之後, 朋友仔就極力黎九龍灣秋月居食飯大約8點50分去到拎位, 原本以為好快就收工, 點知原來係收12點@@等左大約10分鐘其實已經有位, 覺得真係幾快(但其實keep住都有人等緊)去到睇個menu, 不得了, 今晚做完既運動量無啦.....一口氣叫左好多野食...炸軟殼蟹野菜沙律以為一個小碗咁, 但原來一上係一個大碗, 比想像中多好多呀!!!有好多生菜, 軟殼蟹都唔少隻, 醬汁岩岩好鐵板野菌帆立貝味道好正, D菇好入味!!!但帆立貝就變相咸左少少, 但都OK既!!!呢個超好食!!燒豬仔脾一直都好鐘意食豬仔脾, 肉質好軟~~又好香~~原本諗住一人一隻, 但實在太好賣啦!!得返最後一隻咋...T^T串燒盛合有燒雞肉串、雞腎, 雞中翼同雞軟骨!!係即叫即燒, 咁岩坐個位可以睇住職員燒燒羊架一食燒物就好自然叫燒羊架!!但今次隻半架我覺得燒得老左D友人都話今次都麻麻地, 但之前的確好正連唔太食羊既友人都接受到汁燒牛舌牛舌好「冧」, 個醬汁加埋檸檬酸酸甜甜咁, 好好食!!而且煮得好入味!!!日本小蕃薯日本小蕃薯一向都甜甜,好綿的七味雞軟骨小妹好鐘意食D雞軟骨帶有少少肉, 呢個簡直一
尋日上完瑜珈堂之後, 朋友仔就極力黎九龍灣秋月居食飯
一口氣叫左好多野食...
炸軟殼蟹野菜沙律
有好多生菜, 軟殼蟹都唔少隻, 醬汁岩岩好
鐵板野菌帆立貝
味道好正, D菇好入味!!!
但帆立貝就變相咸左少少, 但都OK既!!!呢個超好食!!
燒豬仔脾
一直都好鐘意食豬仔脾, 肉質好軟~~又好香~~
串燒盛合
有燒雞肉串、雞腎, 雞中翼同雞軟骨!!
係即叫即燒, 咁岩坐個位可以睇住職員燒
燒羊架
一食燒物就好自然叫燒羊架!!但今次隻半架我覺得燒得老左D
友人都話今次都麻麻地, 但之前的確好正
連唔太食羊既友人都接受到
汁燒牛舌
牛舌好「冧」, 個醬汁加埋檸檬酸酸甜甜咁, 好好食!!
而且煮得好入味!!!
日本小蕃薯
日本小蕃薯一向都甜甜,好綿的
七味雞軟骨
小妹好鐘意食D雞軟骨帶有少少肉, 呢個簡直一流!!!
熱辣辣的, 脆口~~
不過個醬係酸辣的, 怕辣既朋友仔可以點少D
鐵板三文魚帆立貝飯
見到menu上有好多好好食既飯, 但都係揀左呢個@@
D三文魚捲成花花咁, 又靚仔~而且估唔到D三文魚原來係半生熟咁!!好好食呀!!!!
簡直係推介!!!
鐵板蒲汁鰻魚芝士蛋包飯
鐵板邊既蛋同芝士混埋一齊幾有趣, 都好食!
個鰻魚都幾大塊, 而且無骨(小妹好怕鰻魚D細軟骨...一直都唔太食鰻魚, 但呢個都真係OK)
之後仲嗌左杯芒果乳酪
好清新, 都真係feel到好多乳酪

食左咁多野, 3個人都係大約180左右咋!!!
真係好抵食!!
2016-06-20
10 分鐘 (堂食)
  • 炸軟殼蟹野菜沙律
  • 鐵板三文魚帆立貝飯
2016-06-08 1318 瀏覽
行過見到唔少人,覺得應該幾好食,所以入左。叫左個叉燒拉麵正常價$48係厚切叉燒,好有豬味,湯底好濃好香!難得既係配菜既木耳,葱,蛋個d都好好食!特别係個溏心蛋,入口即化!成個仲好大份!
2016-06-06 954 瀏覽
呢間野係得寶既最側邊,其實少少格zip,但都幾多人食。第一次食就愛上左佢個芝士鰻魚飯,$78加一,少少貴,但好夾!蛋好香滑,鰻魚都幾厚身,軟韌適中。最重點真係個芝士!係個鐵板到熱d芝士,食個時有少少烤焦,真係好滋味!朋友話覺得咸左少少,個人就覺得剛好!飯好多,如果鰻魚都可以多半塊就好lu!
2016-06-05
20 分鐘 (堂食)
2016-06-05 781 瀏覽
今日星期日朋友約我出九龍灣食飯,想試下非連鎖小店,就揀左呢間。店內唔多位,十一,二張枱左右,所以三張飛都等左十五分鐘,入到去安排入小房,大熱天時既下午店內都唔會熱(無大門)鐵板鰻魚芝士蛋包飯$78黎到鐵板仲係好熱,芝士係半融狀態,蛋夠厚,鰻魚亦好肥美,質素中上!吉列蝦咖喱牛肉飯$48呢個比較失色,咖喱既味道同材料係中間水平,吉列蝦炸得香脆,不過蝦身唔夠彈牙。餐廳服務幾好,侍應幾有禮貌。不過有趣既係,我點左兩樣食物都有同一個特徵,就係飯同餸既比例有d唔平衡,其實餸係唔少既,不過飯多左,感覺最後得返d飯。建議飯-5%,餸+5%,咁就perfect啦!

鐵板鰻魚芝士蛋包飯$78
吉列蝦咖喱牛肉飯$48
2016-06-05
2016-05-28 576 瀏覽
三點三 三條友 去食日式茶餐秋月居沙律係必食,菜鮮蝦甜卜卜脆,好開胃。沙律醬加底更正長條三文魚一般啦,榮螺壽司有咬口,可試!甜蝦刺身$70碟,賣飛佛!冰底上有誠意燒魷魚筒香可煙韌,冇牙都食到。燒多春夠肥美,encore叫多碟飲埋cocktail 每人$150~抵食!
三點三 三條友 去食日式茶餐

秋月居沙律係必食,菜鮮蝦甜卜卜脆,好開胃。沙律醬加底更正
長條三文魚一般啦,榮螺壽司有咬口,可試!
甜蝦刺身$70碟,賣飛佛!
冰底上有誠意
燒魷魚筒香可煙韌,冇牙都食到。
燒多春夠肥美,encore叫多碟
飲埋cocktail 每人$150~抵食!
2016-05-27
  • 碰碰秋月居沙律
2016-05-15 607 瀏覽
之前夜晚食過秋月居,見到lunch menu好抵食就決定下次要試。呢日終於有機會喇。角切魚生飯: 份量都幾多下,不過係飯多,魚生就比較少,食到最後得返啲飯冇晒餸。魚生都幾新鮮嘅,但好似切得太細粒,冇咩味,整體質素一般。流心芝士漢堡扒鐵板餐: 漢堡扒份量都唔細,亦幾厚身,切開後亦有好多芝士流出。估唔到漢堡扒都幾有牛味,雖然冇醬汁但都有已經有足夠味道。可惜漢堡扒本身肉汁已經唔多,食到最後喺鐵板上放耐左的話會有啲乾。午餐包餐飲,竟然有薑味可樂飲。整體黎講呢度嘅鐵板午餐係抵食嘅,鐵板餐最平38蚊有交易。
角切魚生飯
角切魚生飯: 份量都幾多下,不過係飯多
,魚生就比較少,食到最後得返啲飯冇晒餸
。魚生都幾新鮮嘅,但好似切得太細粒,冇咩味,整體質素一般。
流心芝士漢堡扒鐵板餐
午餐包餐飲,竟然有薑味可樂飲
。整體黎講呢度嘅鐵板午餐係抵食嘅,鐵板餐最平38蚊有交易

流心芝士漢堡扒鐵板餐
2016-05-08 598 瀏覽
來到九龍灣覓食, 上一上OPENRICE 搜尋一下, 發現這家日式小店有不少好評, 於是來試一試平日晚上七點這個時候, 小店坐了八成滿, 幸好不用等位, 坐位尚算闊落, 不會有太大壓逼感!點了以下四樣食物:鐵板鰻魚蛋包飯以六十元這個價錢當然不會要求鰻魚有很好的貨色, 鰻魚還是正正常常的鰻魚, 沒有太大的泥腥味, 蛋煎得剛好不會太熟, 以鐵板盛載炒飯, 新鮮熱辣, 唯一要批評的是飯太油膩沙律店家推薦的招牌沙律, 一上枱感覺十分誇張, 像一座山高, 沙律菜味道不錯, 但中間的炸麵十分油膩而且有油"益"味, 整體感覺麻麻豬骨拉麵全晚較為失色的一道菜, 拉麵煮得過軟欠咬口, 湯底太鹹而味道像味精湯一樣....烤魷魚最後一道上枱的菜, 烤得十分香口, 魷魚軟熟, 不錯!服務員有禮且不斷加茶, 服務十分周到, 整體而言, 串燒及飯類菜式值得一試, 其他東西水平則有待改善!

點了以下四樣食物:
沙律
沙律
豬骨拉麵
豬骨拉麵
烤魷魚
最後一道上枱的菜, 烤得十分香口, 魷魚軟熟, 不錯!

2016-02-22
2016-05-05 549 瀏覽
消夜時段想食串燒,嚟到呢度,睇佢外表好似普通一間日本野,之前都喺度食過晏架!估唔到,夜晚搖身一變,有酒飲有串燒,成個日本嘅居酒屋格局,但又有少少西式野飲。我地成晚叫左唔少串燒,最好食就係呢兩樣啦!燒墨魚:燒汁好香,墨魚燒到啱啱好,唔韌有彈性,好入味。炸雞軟骨:炸到好脆,啲油好新鮮,唔會有油益味,上枱嘅時候好熱。薄薄既炸粉包住滑溜既雞軟骨,整體來講都好好食。另一個驚喜就係,呢度竟然有酒飲。佢唔係日式居酒屋嘅燒酒,反而係有好多好特別嘅cocktail,外邊都未必飲到架!膽粗粗點左兩杯,也是非常好飲!

我地成晚叫左唔少串燒,最好食就係呢兩樣啦!

燒墨魚

燒墨魚:燒汁好香,墨魚燒到啱啱好,唔韌有彈性,好入味。

炸雞軟骨

$150 (宵夜)
燒墨魚
炸雞軟骨
2016-03-09 2481 瀏覽
今日4年一次有2月29既日子,就同左個閨蜜去秋月食個dinner.星期一平日就唔算太多人 2個人等左大約15分鐘到拉。 1.首先黎到就係尼個鐵板燒拉 同xx lunch唔同既就係唔需要自己洛d醬。 d牛肉味道都幾濃 較重蒜味。另外個飯就麻麻地拉 唔夠汁 d飯痴住哂太軟 2. 尼個茶漬飯出奇地都唔差 加左三文魚 變左成碗飯都係d三文魚味 同三文魚的咸味 3.嫌唔夠多麻醬 d菜食到一半就好似淨食青菜沒有味道 軟殼蟹有4小塊 撈埋已經唔脆🤔 4.串燒即叫即整 叫左2串 一串雞腎 一串豬頸肉 冇乜味 淡 普通 所以只叫左2串 豬頸肉好小小 有放左d辣粉 不過唔算太辣 5. 飲品環節 打開個飲品menu 多到你唔信 最後叫左2杯最少酒精成份既飲品 尼杯野 個杯會有d乾冰係到 個侍應會放d水洛去 叫黎過下引味道就好濃橙汁味 不過就覺得小小苦 不過冰溶左就冇禁苦 同埋有橙渣tim 5.尼杯就有梳打 有好多蜜桃肉 幾好飲架 其實就甜味較多 飲洛唔覺有酒精味 未飲過酒既人可以試試 尼杯好飲過上面個杯 始終甜d岩女士飲 總括而言 環境都唔錯 放工過黎食下飯 飲下野 傾下計都係一個唔錯既選

星期一平日就唔算太多人 2個人等左大約15分鐘到拉。

首先黎到就係尼個鐵板燒拉

香蒜牛肉鐵板飯

三文魚茶漬飯

炸軟殻蟹野菜沙律

飲品環節

打開個飲品menu 多到你唔信

最後叫左2杯最少酒精成份既飲品

尼杯野 個杯會有d乾冰係到 個侍應會放d水洛去 叫黎過下引

總括而言 環境都唔錯 放工過黎食下飯 飲下野 傾下計都係一個唔錯既選擇黎既
2016-02-29
三文魚茶漬飯
炸軟殻蟹野菜沙律
2016-02-27 1637 瀏覽
第一次來九龍灣的得寶商場,看到雜誌的介紹就來秋月居試試。店舖位於商場的角落,即是不用推商場大門進去的,是位於正門的左邊。我與同事一同三人吃午餐,約下午兩點到達,等了幾分鐘就可以入座了! 一坐下,店員就遞上熱辣辣的麥茶及餐牌給我們,看看餐牌,日本茶來說,價錢一點也不貴,配特飲也只是加$5元, 而柚子蜜梳打竟不計算作特飲,實在是好抵! 我們點了三樣再share 黎食。 1) 秋月居沙律 $43 這時炸了的麵配上沙律菜、蝦和小蕃茄。麵餅很香很脆,配搭沙律菜口感很不錯,味道亦很夾!2) 火炙三文魚壽司飯 $45這個價錢有這個份量真是超值!三文魚是很新鮮的!3)帆立貝拼三文魚鐵板飯 $58第一次吃這種鐵板飯,挺有驚喜的,飯上配有蟹籽,還有西蘭花和粟米作配菜,唯獨是鐵板不夠熱,三文魚在鐵板上還沒有燒到熟透,帆立貝也算新鮮,醬汁也調得很好,不會太咸也不會太多。埋單每人只需$55左右,三個人都吃得很飽,真是以價錢取勝,味道也很不錯,學生還有八折優惠,希望大家也支持這種在努力經營的小店。

我們點了三樣再share 黎食。

1) 秋月居沙律 $43

這時炸了的麵配上沙律菜、蝦和小蕃茄。

麵餅很香很脆,配搭沙律菜口感很不錯,味道亦很夾!

2) 火炙三文魚壽司飯 $45
這個價錢有這個份量真是超值!三文魚是很新鮮的!

3)帆立貝拼三文魚鐵板飯 $58

2016-02-25
5 分鐘 (堂食)
2016-02-18 1238 瀏覽
幾日前去了食九龍灣的秋月居朋友推介了火炙三文魚飯真的超好味三文魚燒的非常林!入口即溶~ 飯裡也有三文魚香味!另外點了牛舌和燒章魚牛舌比較一般,燒章魚醬油十分好味超級推介~
幾日前去了食九龍灣的秋月居
朋友推介了火炙三文魚飯
真的超好味
三文魚燒的非常林!入口即溶~ 飯裡也有三文魚香味!
另外點了牛舌和燒章魚
牛舌比較一般,燒章魚醬油十分好味

超級推介~
2016-02-15
  • 火炙三文魚飯
因為有事要辦來到九龍灣,巧遇上在得寶商場角落的「秋月居 日本料理 Akizuki Japanese Restaurant」。如果位置好一點,應該一早就火紅了吧!(我猜)我跟男朋友都一致好評!簡直是「平、靚、正」的代表作!先來一個香蒜牛肉鐵板飯,價錢只須$42,比某連所鐵板店還要平。而味道方面更是一流,醬汁剛好適中,不會把飯弄到水汪汪,香口惹味,一塊牛油在飯頂,很邪惡!但令入口有一份感動!吃完有想encore的感覺,真的好好吃,必點。還點了一客三文魚壽司飯,值得一提是青瓜絲,切得很幼!手工錢的東西,令使爽口幼青瓜絲與飯撈起來更相配!另外,大大杯的菠蘿冰更嚇我一跳,兩個人都喝不完!有大大粒菠蘿肉在內,才$25大洋! 真心推薦給大家!我一定會再來的!香蒜牛肉鐵板飯;三文魚壽司飯。菠蘿冰。店名:秋月居 日本料理 Akizuki Japanese Restaurant地址:九龍灣牛頭角道3號得寶商場地下A2舖
我跟男朋友都一致好評!簡直是「平、靚、正」的代表作!
香蒜牛肉鐵板飯;三文魚壽司飯。
菠蘿冰。
地址:九龍灣牛頭角道3號得寶商場地下A2舖