2022-08-18 252 瀏覽
#佐敦 @lanternseafood.restaurant😌曾經在這座大廈上班, 當朋友約飯局在此, 才發現原來是舊地重遊! 🐦妙齡乳鴿 (紅燒/滷水) $68/隻 ~ 愛吃香口的當然要紅燒, 鴿肉好嫩滑, 外皮香脆, 讚!🦐星洲麥皮蝦 $248 ~ 烤焗至香脆的燕麥, 包著超新鮮爽口大海蝦, 好酥脆, 咸咸香香, 份量仲好多, 好有驚喜的一道菜! 🌸百花蒸釀遼參 $468/4支 ~ 估唔到咁有份量! 個蝦膠厚到要用筷子叉住先得, 夾都夾唔到, 又爽又鮮! 遼參亦都是很厚的一件, 炆得好夠腍, 味道清新的一道菜! 🥩即燒牛魔皇叉燒 $268 ~ 食完個清新的菜要來點濃味的! 花點時間等待是值得的! 牛肉做叉燒, 即燒熱辣辣, 用得牛肉當然不會全熟上, 滿滿的肉汁, 無羶味, 滿有創意的菜品! 🍜台風炒新竹米粉 $118 ~ 米粉最緊要炒得夠乾身, 配粉份量不少, 搭配辣椒醬同食, 必點! 👍份量很足的一家酒家!

👍份量很足的一家酒家!

2022-08-15 244 瀏覽
適逢出左消費卷同屋企人食餐好!今晚我地黎到佐敦神燈海鮮酒家!酒家環境闊落又坐得舒服,店員服務周到!最緊要碟碟餸都好大碟!伊比利亞叉燒皇呢份叉燒仲有酸蘿蔔伴碟!叉燒半肥瘦肉質軟腍又有口感,醬汁富蜜香但唔會過甜!星洲麥皮蝦用咗八大隻既蝦配上麥皮去炒同炸,蝦身外皮炸到超脆超香口,蝦肉帶少少牛油香,幾特別!神燈小炒王 咸香十足材料豐富又特別,當中有豬板筋、油炸鬼、四季豆、馬蹄、腰果及蝦乾等等,鑊氣十足炒得好惹味!糯米炒膏蟹 膏蟹好大隻食落蟹肉超鮮甜爆膏.糯米飯師傅控制火候剛剛好有點飯焦又唔會燶哂!糯米飯好黏糯帶有膏蟹味道好正!焞湯飲落好清甜,入面用左螺頭、雞腳、瘦肉、中藥材料焞到好有家的味道!甜品牛乳奶凍奶味超香濃!

伊比利亞叉燒皇

星洲麥皮蝦

神燈小炒王

糯米炒膏蟹

甜品牛乳奶凍奶味超香濃!
神燈海鮮酒家係一間位於佐敦嘅粵菜餐廳,佢哋嘅餐牌選擇非常之多,價錢相宜,而且餸菜都幾啱口味,餐廳長期都好多人,都幾旺場。今次試咗佢哋幾樣招牌菜,都幾有驚喜:🦐 星洲麥皮蝦新鮮厚肉嘅蝦蝦肉爽甜,帶有少少蝦膏,大蝦用麥皮包住炸到脆身,食落卜卜脆。調味帶啲微辣同埋鹹香,非常惹味!🍖神燈小炒王小炒王非常有驚喜,材料非常多,有豬頸肉,油炸鬼,四季豆,馬蹄,腰果同蝦乾等等,食落去口感好豐富,醬汁甜甜地,鑊氣十足,用嚟送飯一流!🥩牛魔王叉燒呢個招牌菜係我最期待嘅,果然不負眾望!牛叉燒醃得好入味恰到好處,表面搽咗薄薄嘅蜜糖,燒得有少少焦香,食落香口,肥而不膩。最重要嘅係,油脂分布平均,入口即化,值得推薦!🍤百花蒸攘遼參海參爽口,煮得啱啱好口感有彈性,但又唔會太難咬開。海參讓左大量蝦膠,蝦餃食落爽甜,提升左成碟菜嘅鮮味,同海參都好夾!最後值得一讚嘅係呢度嘅服務非常之好,好主動同熱情,令客人覺得好舒服!

🦐 星洲麥皮蝦

🍖神燈小炒王

🥩牛魔王叉燒

🍤百花蒸攘遼參

2022-08-10 3543 瀏覽
神燈係我最鍾意的粵菜餐廳🤗不單子餸菜鑊氣十足🙌除咗單點菜式晚市套餐亦有2人、4人及8人套餐等🤗選擇豐富👍我地一行4人直接點了神燈招牌名菜盛宴🙌可以讓他們一嘗這間高質中菜既招牌菜了😜螺頭雞腳瘦肉焞湯🫕非常足料既焞湯🤗入面有鮮雞腳、瘦肉、螺頭😌焞湯清澈夠哂鮮味又清甜☺️🐷伊比利亞叉燒皇係酒家招牌菜之首😬叉燒食落肉質軟腍帶爽勁🥰油脂香而不膩🤤配埋甜甜地嘅蜜汁非常juicy🥰師傅燒到圍住肉邊帶點微燶焦香真係好正😋🐥生炸黃油雞雞配新鮮沙姜蔥蓉 非常高質嘅三黃雞🐥外皮炸到好香脆🙌表面油光好靚肉質又滑到不得了😍我地鍾意配上佢哋特製嘅沙姜蔥蓉更加惹味🤤🤗神燈小炒王 這味在別家食主要係用韭菜花、韭菜🙈這邊卻用上四季豆內裏仲藏有蝦乾🍤馬蹄、腰果😄最特別係有豬板筋及油條🥰夠晒鑊氣😎🦐星洲麥皮蝦整碟鋪滿金黃香甜燕麥酥脆香口🤩同爽口彈牙既大蝦簡直係絕配😚虎蝦大大隻啖啖肉一定要夾埋啲麥皮一齊食先夠正🥳🦀招牌糯米炒糕蟹賣相好吸引😍隻蟹都好大隻又多膏😍生炒糯米飯吸收哂鮮甜蟹汁精華🤤煲仔裡仲有好多飯焦好香脆🤤此味性價比高鍾意食蟹嘅朋友一定要點呀😎🍮神燈美點北海道牛乳奶凍唔會超甜👍每啖都非常綿密🥰而且仲有好滑溜的感覺🥰令這
神燈係我最鍾意的粵菜餐廳🤗

螺頭雞腳瘦肉焞湯🫕

🐥生炸黃油雞雞配新鮮沙姜蔥蓉

🤗神燈小炒王

🦐星洲麥皮蝦

🦀招牌糯米炒糕蟹

🍮神燈美點
北海道牛乳奶凍唔會超甜👍每啖都非常綿密🥰而且仲有好滑溜的感覺🥰令這晚晚餐好完滿👍
  • 糯米炒膏蟹
2022-08-06 430 瀏覽
之前朋友介紹一定要試嘅酒家 終於都嚟咗啦🥰神燈海鮮酒家主打懷舊粵菜 除咗食物味道好 賣相精緻 連裝修風格都好特別好典雅✨▪️星洲麥皮蝦勁好食嘅麥皮蝦🦐蝦好大隻 仲有6隻tim 口感彈牙 廚師已經預先喺中間開咗刀 令到食客更容易剝開 好方便👍🏻麥皮加埋辣椒/鹹蛋等一齊去炸 好香口▫️牛魔王叉燒豬叉燒就食得多 牛我好似第一次食🐂賣相好精緻 燒到大概五成熟 望到中間粉嫩嘅顏色已經引死人🤤入口好軟稔 肉味濃郁 面頭帶點燒味嘅焦香味 好正▪️百花蒸釀遼參補充骨膠原嘅時候到啦😆遼參好肥厚 每一啖都好滿足 蝦膠亦都做到好彈牙 仲有啲蟹籽 口感層次好豐富▫️鮮鳳梨咕嚕肉我都唔好意思講完又講 每次食小菜 咕嚕肉都一定出現🤣幾有鑊氣 份量亦唔少 連菠蘿都好好食 因為用嘅係新鮮菠蘿嚟㗎🍍夠晒誠意▪️金磚豆腐炸到四四方方金黃色嘅磚頭 入面係軟滑嘅豆腐☺️椒鹽好惹味 可以點喼汁 或者重口味啲嘅 可以再點淮鹽都得啊最後要讚下呢度嘅店員服務都好好 主動熱情 好有禮貌💕令人感覺舒服
▪️星洲麥皮蝦
▫️牛魔王叉燒
▪️百花蒸釀遼參
▫️鮮鳳梨咕嚕肉
▪️金磚豆腐
2022-08-01 2156 瀏覽
雖然之前黎過,可惜當時只得午市堂食,試唔到好多招牌菜❗️強烈推介大家嚟到一定要食招牌菜‼️真係做得好出色👍🏻餸菜大碟、份量足,適合4人或以上先叫得盡興!🦀糯米炒膏蟹$568/隻 必食招牌菜🥢記得要預訂⭐️砂鍋熱辣辣🔥不斷發出吱吱聲響,煲內傳來陣陣誘人香氣膏蟹肉厚,蟹肉結實、鮮甜,蟹鉗啖啖肉~糯米飯食得多,呢重質感都係第一次❗️飯粒纖長軟綿,重點係唔會好黏口,所以唔會食幾啖就覺得好飽🍚飯炒得乾身,吸收膏蟹精華變得鮮味🦀砂鍋夠熱令糯米飯竟然有飯焦效果,微微脆口但唔會太硬👍🏻夠晒驚喜鍾意佢有芫荽,令整體冇咁飽滯!🐷伊比利亞叉燒皇$228 顏色褐紅,賣相吸引~識食一定食半肥瘦、有燶邊🙊 叉燒沾滿蜜汁🍯發出閃閃光澤~ 半肥瘦叉燒軟嫩入味,味道濃厚,有炭燒焦香。蜜味香甜,在口腔中徘徊❗️肥而不膩,齒頰留香‼️香茜鮮沙薑豬手粒 $58沙薑豬手唔會太大件,方便食用❣️醬汁出色,惹味但唔會太鹹,做涼拌菜夠晒開胃白灼牛叁寶- 牛黃喉/毛肚/牛肝連 $188 牛三寶夠晒特別🧛🏻‍♀️二小姐孤陋寡聞,連名都未聽過⁉️毛肚即係牛柏葉❗️未食過咁爽口😳口感爽脆而且有咬口,但一D都唔韌就咁食味道較為單調,配蔥花醬油同吃,鮮味即時提升罕
餸菜大碟、份量足,適合4人或以上先叫得盡興!
🦀糯米炒膏蟹$568/隻

必食招牌菜🥢記得要預訂⭐️
砂鍋熱辣辣🔥不斷發出吱吱聲響,煲內傳來陣陣誘人香氣
膏蟹肉厚,蟹肉結實、鮮甜,蟹鉗啖啖肉~
鍾意佢有芫荽,令整體冇咁飽滯!

🐷伊比利亞叉燒皇$228

香茜鮮沙薑豬手粒 $58

白灼牛叁寶- 牛黃喉/毛肚/牛肝連 $188

牛三寶夠晒特別🧛🏻‍♀️二小姐孤陋寡聞,連名都未聽過⁉️
就咁食味道較為單調,配蔥花醬油同吃,鮮味即時提升
罕見牛黃喉顏色雪白,位置原來係主動脈~有大量蛋白質組成,較厚身、脂肪分佈較多,口感軟柔🐮
牛肝連原來係封門柳❗️顏色粉嫩而紋理清晰~肌肉纖維較多,牛味濃郁🐮唔沾醬汁,吃其原味已經夠好食

牛叁寶出色而份量超多,性價比高👍🏻

椒鹽白飯魚 $98
白飯魚炸至微微金黃,香脆可口~辣椒、蔥花、椒鹽調味,惹味非常,最好送啤酒🍻

蟹肉菠菜豆腐盒 $128
Menu見到已經想叫,果然冇令人失望‼️雪白蟹肉鋪滿豆腐盒之上,賣相精緻📷
玉子豆腐滑嘟嘟,頂層波菜融入其中👨🏻‍🍳廚師將4邊煎得香口,令味道更為香濃!加上鮮味蟹肉,口感豐富濕潤而多層次😋

桂花杞子水晶糕 /🌼雪耳紅棗糖水
食完飯重有2款甜品送🌸2款都足料好食❗️飽到要打包都食得晒糖水🫢
桂花杞子味道突出,水晶糕唔會太硬或大軟,魚膠粉/大菜 比例剛好~最重要係唔會太甜❗️
雪耳紅棗煲到出晒味,味道清甜~
2022-07-31 400 瀏覽
星期四晚收工同呀媽去佐敦食飯,好彩book左位,餐廳爆場到不得了,好多枱都係一大班人食飯。當晚我地坐卡位,所以坐得幾舒服。即燒牛魔王叉燒 $268比起平時食既叉燒,呢個好好味!油脂分佈平均,一咬啲肉汁爆曬出黎,好似和牛咁!仲要有脆脆燶邊!🤤百花蒸釀遼參(4枝) $468味道較清淡,但有勁大舊彈牙蝦肉加海參,夠曬滋補。星洲麥皮蝦 $248脆燕麥帶啲咸蛋黄味,包住成隻手咁大隻既海蝦!仲要有6大隻!每一啖都係彈牙蝦肉😋香汁鴨舌 $88我食過既鴨舌黎講,呢個都幾大舊,個醬汁都好好味。椒鹽雙菇 : 茶樹菇 + 金針菇 $98份量極多,雖然係油炸有啲邪惡,但唔會太油,卜卜脆,食起上黎更多一番滋味。

即燒牛魔王叉燒 $268

百花蒸釀遼參(4枝) $468
味道較清淡,但有勁大舊彈牙蝦肉加海參,夠曬滋補。

星洲麥皮蝦 $248

香汁鴨舌 $88
我食過既鴨舌黎講,呢個都幾大舊,個醬汁都好好味。

椒鹽雙菇 : 茶樹菇 + 金針菇 $98

2022-07-29 337 瀏覽
推介超級好食嘅伊比利亞叉燒王✨半肥瘦嘅叉燒好軟腍甘香 而且仲要有脆脆地嘅燶邊🔥好入味 食落超級清甜嘅蜜汁味🍯燒到好香口 有淡淡炭燒嘅香味 雖然有啲貴 但真係必食❣️❣️
2022-07-29 317 瀏覽
呢間中菜館食物嘅質素真係好高✨佢哋個糯米炒膏蟹 真係非常之好食😋糯米飯炒得好乾身又煙韌 仲有脆卜卜嘅飯焦😍面頭嘅膏蟹 肉質鮮甜 仲有好多蟹膏🦀個飯索晒啲蟹嘅鮮甜味 好正💓
2022-07-29 308 瀏覽
真係第一次見糯米炒蟹🦀煲仔裝住糯米飯 飯粒好煙韌 食到最底仲有脆脆飯焦😍同個膏蟹一齊炒到好香口 食落唔油膩 勁甘香鮮甜😚再加埋面頭隻啖啖蟹肉 鮮味十足嘅大膏蟹 真係大滿足✨
平時好小食粵菜的我見到呢間位於佐敦的神燈海鮮酒家除左經典粵菜之外,仲有新加坡名菜「星洲麥皮蝦」😍😍😍超愛食蝦的我絕對係為咗呢道菜而來😃😃一坐低已經見到隔離兩台都有叫星洲麥皮蝦果然係必叫招牌名菜👍👍👍香脆可口嘅燕麥包住新鮮彈牙海蝦,海蝦大大隻,多肉爽口🤩🤩仲帶有一絲絲微辣的刺激,非常鮮味開胃🥰神燈獨有的「牛魔王叉燒」真係第一次食🙈用上美國的Prime 級安格斯牛小排作原料及西班牙的伊比利亞豬肉,油脂分布平均,充滿牛香及肉汁🐷🐮豬牛叉燒真係夠晒特別養生人士首選的百花蒸釀遼參海參配上大大粒的蝦肉,清淡又健康豉椒炒蟶子皇又香又惹味的豉椒炒蟶子肉質鮮甜又無腥味師傅炒得好夠鑊氣👍👍而且聖子洗得好乾淨,唔使剝殼就可放入口,正啊😃最後仲有免費嘅甜品牛奶布甸🍼大滿足🐷

超愛食蝦的我絕對係為咗呢道菜而來😃😃
一坐低已經見到隔離兩台都有叫星洲麥皮蝦
果然係必叫招牌名菜👍👍👍
香脆可口嘅燕麥包住新鮮彈牙海蝦,海蝦大大隻,
多肉爽口🤩🤩仲帶有一絲絲微辣的刺激,非常鮮味開胃🥰

神燈獨有的「牛魔王叉燒」真係第一次食🙈
用上美國的Prime 級安格斯牛小排作原料
及西班牙的伊比利亞豬肉,油脂分布平均,
充滿牛香及肉汁🐷🐮豬牛叉燒真係夠晒特別

養生人士首選的百花蒸釀遼參
海參配上大大粒的蝦肉,清淡又健康

豉椒炒蟶子皇
又香又惹味的豉椒炒蟶子肉質鮮甜又無腥味
師傅炒得好夠鑊氣👍👍而且聖子洗得好乾淨,
唔使剝殼就可放入口,正啊😃

最後仲有免費嘅甜品牛奶布甸🍼大滿足🐷
2022-07-26 284 瀏覽
最近我食過最好味有誠意的中菜,我會選呢間,佐敦神燈海鮮酒家 !滋補燉靚湯❤️相當足料黑蒜雞肉豬肉等湯渣就都放了一大碟,用心的湯水特別好飲又溫暖!星洲麥皮蝦是餐廳招牌菜,炸得剛剛好,蝦肉肥美可口!百花蒸釀遼參同樣十分滋補養生,海參上有大大粒蝦肉,好喜歡清清地都好好味😋牛魔王叉燒用上西班牙伊比利亞黑毛豬,脂肪半肥瘦狀態,特製的燒到又香噴噴又多汁,配埋濃郁蜜糖實在無法抗拒!神燈海鮮酒家佐敦長樂街14-20號18廣場地下

滋補燉靚湯❤️相當足料

星洲麥皮蝦
是餐廳招牌菜,炸得剛剛好,蝦肉肥美可口!

百花蒸釀遼參

牛魔王叉燒

神燈海鮮酒家
佐敦長樂街14-20號18廣場地下

2022-07-22 306 瀏覽
特色牛三寶有齊牛黃喉、牛肚(牛柏葉)同牛肝連(封門柳)🐮牛黃喉好軟腍 好香油脂味😍封門柳好嫩滑 牛味好濃郁🤩牛柏葉好爽口✨再加埋啲醬汁 味道更昇華😎全部分量都好多 抵食呀!!
2022-07-22 326 瀏覽
呢間中菜館嘅粵菜質素真係好高✨推介糯米炒膏蟹👍🏻面頭勁大隻膏蟹 勁多鮮甜嘅蟹肉同甘香嘅蟹膏🦀下面底嘅糯米飯索晒啲蟹味 口感好煙韌 仲有脆卜卜嘅飯焦 真係超級正😍
2022-07-21 1102 瀏覽
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:位於佐敦的「神燈海鮮酒家」樓高兩層,装潢以典雅風格為主,坐得舒服特别提下店員的服務水準主動換碟執枱態度友善親切,充滿人情味⚗︎·̫⚗︎酒家主打懷舊粤菜菜式今時今日仲可以品嚐到傳統粤菜既酒家並不多食想真係要ʙᴏᴏᴋ定位啦٩(ˊᗜˋ*)و.◈ 糯米炒膏蟹 $⁵⁶⁸上枱時已見到大量熱煙湧出⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾如手掌般大既大膏蟹底下係糯米飯膏蟹無論係蟹肉定蟹膏都係爆多翻炒後,糯米飯吸收哂膏蟹既鮮味同蟹汁粒粒糯米飯都極之入味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼ 口感煙韌,味道鮮香食完記得要食埋肉質嫩滑既蟹肉同焦香脆口既飯焦呀˙Ⱉ˙ฅ.◈ 即燒伊比利亞叉燒皇 $²²⁸選用黎白西班牙伊比利亞黑毛豬油脂同色澤都分佈均勻半肥半瘦,肉質鬆化柔軟帶咬勁淡淡既蜜香,邊邊位更帶點焦香(*´∀`)~♥.◈ 白灼牛叁寶 $¹⁸⁸好老實,材料新鮮才能做到白灼(ง ´͈౪`͈)ว牛叁寶為牛黃喉,毛肚,牛肝連牛黃喉口感細清爽毛肚,即係牛柏葉肉厚較厚帶韌性,吸汁力強勁牛肝連,即係封門柳,入口柔嫩,牛味濃郁.◈ 百花炸釀松葉蟹鉗 $⁵⁸/隻蟹鉗是即叫即炸的٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏᵎᵎᵎᵎ真條熱辣辣咁上枱架金黄色既外層,入口酥脆裡面係蝦
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
位於佐敦的「神燈海鮮酒家」
樓高兩層,装潢以典雅風格為主,坐得舒服
特别提下店員的服務水準
主動換碟執枱
態度友善親切,充滿人情味⚗︎·̫⚗︎
酒家主打懷舊粤菜菜式
今時今日仲可以品嚐到傳統粤菜既酒家並不多
食想真係要ʙᴏᴏᴋ定位啦٩(ˊᗜˋ*)و

◈ 糯米炒膏蟹 $⁵⁶⁸
上枱時已見到大量熱煙湧出⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾
如手掌般大既大膏蟹
底下係糯米飯
膏蟹無論係蟹肉定蟹膏都係爆多
翻炒後,糯米飯吸收哂膏蟹既鮮味同蟹汁
粒粒糯米飯都極之入味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼
口感煙韌,味道鮮香
食完記得要食埋
肉質嫩滑既蟹肉同焦香脆口既飯焦呀˙Ⱉ˙ฅ

◈ 即燒伊比利亞叉燒皇 $²²⁸
選用黎白西班牙伊比利亞黑毛豬
油脂同色澤都分佈均勻
半肥半瘦,肉質鬆化柔軟帶咬勁
淡淡既蜜香,邊邊位更帶點焦香(*´∀`)~♥

◈ 白灼牛叁寶 $¹⁸⁸
好老實,材料新鮮才能做到白灼(ง ´͈౪`͈)ว
牛叁寶為牛黃喉,毛肚,牛肝連
牛黃喉口感細清爽
毛肚,即係牛柏葉
肉厚較厚帶韌性,吸汁力強勁
牛肝連,即係封門柳,入口柔嫩,牛味濃郁

◈ 百花炸釀松葉蟹鉗 $⁵⁸/隻
蟹鉗是即叫即炸的٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏᵎᵎᵎᵎ
真條熱辣辣咁上枱架
金黄色既外層,入口酥脆
裡面係蝦膠同蟹肉,口感彈牙
啖啖肉,沾上紅醋,更開胃呢📣('ᴗ' )و

◈ 椒鹽魷魚鬚 $⁹⁸
炸衣不會過厚
每條魷魚鬚都好粗壯
有咬口又有嚼勁,酥香脆口=͟͟͞͞( •̀д•́)

飯後甜品