2018-03-05 175 瀏覽
上星期同朋友去左AMP食飯, 經過呢間餐廳覺得幾特別, 所以決定試一試. 佢既門面都幾靚下, 7點左右去到都唔算好人, 好快就有位坐, 見到佢既推介久須志菌茸沾汁麵, 當然梗係試一試, 而且見到好似每台食客麵好似order左呢碗麵. 我地仲叫左神山湯餵子, 沖繩風味豚足, 茄子pizza, 山葵手羽先, 再加多杯雜果特飲.茄子pizza 食落真係好香pizza味, 唔太油又好味, 沖繩風味豚足即係豬腳, 好淋....好入味...我鐘意食..不過份量如果多少少就好啦, 神山湯餵子....鐘意食餵子既人都會鐘意食, 另外山葵手羽先食落酸酸甜甜好開胃...好味.最後到久須志菌茸沾汁麵, 一上台就見到好大碗, 聞到好香既菌茸味, 一望就知超級濃郁既味道, 碗麵D菌超多. 我先夾起D菌沾一沾個汁黎食, D菌都有好幾款又新鮮, 另外D麵比平時食既拉麵係唔同既, 因為呢款麵係叫麥香曲麵口感好彈牙, 仲有配埋個醬燒豚角真係好GOOD. 起初仲驚唔夠食, 但食到後少少開始有D飽, 可能我地食得太多小食, 加上D沾汁太濃厚.....其實我想當湯飲哂佢...不過真係好飽, 下次黎叫少D野食應該就可以食到一滴

最後到久須志菌茸沾汁麵, 一上台就見到好大碗, 聞到好香既菌茸味, 一望就知超級濃郁既味道, 碗麵D菌超多. 我先夾起D菌沾一沾個汁黎食, D菌都有好幾款又新鮮, 另外D麵比平時食既拉麵係唔同既, 因為呢款麵係叫麥香曲麵口感好彈牙, 仲有配埋個醬燒豚角真係好GOOD. 起初仲驚唔夠食, 但食到後少少開始有D飽, 可能我地食得太多小食, 加上D沾汁太濃厚.....其實我想當湯飲哂佢...不過真係好飽, 下次黎叫少D野食應該就可以食到一滴不漏.

2018-03-01
久須志菌茸沾汁麵
约了朋友去APM行街見到有沾麵食除左係日本就無食過,立即衝去拿位-入門口 ,好多山呀~呀呀呀呀呀(迴音中)原來係襯返店鋪名-神山所以logo用了山幾得意喎未人齊,食住d小食先菠蘿特飲,5係死甜 係清個隻甜,正山葵手羽先 $38原來諗住係wasapi辣,點知係酸酸甜甜仲要-開二 好細心神山湯餃子 $38日本餃子就必定好味但有時熱氣d這間煎到餃子金黄香口再放湯,—口餃子—口湯甘食得好舒服 5覺熱氣沖繩風味豚足 $48不得了 —夾就離哂骨 入哂味5駛咬就融化了成口骨膠原呀茄子披薩 $43把茄子切片之後烤,芝士同肉醬同茄子好襯呀久須志菌茸沾汁麵 $88重點黎啦 我的美味沾麵我嘅松茸沾汁同麥香曲麵個碗d菇多到嘩-聲好多款新鮮的雜菌 咬落好香好爽再加埋店鋪招牌的醬燒豚角,大滿足豚角實在足料 食完飽到-個點再睇下個沾汁,係松茸呀!好矜貴的松茸呀~好養生呀~飲左啖汁 wawawa超級濃郁的菇菇濃汁加上松茸的香不得了當沾汁遇上麥香曲麵oh, d麵好彈好牙煙韌因為d麵係粗身同曲的—放d面落去沾汁係好容易掛到濃郁的汁上去"雪"-聲吸d面 同係日本食-樣甘個汁勁like總結來講:久須志菌茸沾汁麵必食(
约了朋友去APM行街見到有沾麵食

除左係日本就無食過,立即衝去拿位

-入門口 ,好多山呀~呀呀呀呀呀(迴音中)

原來係襯返店鋪名-神山所以logo用了山
幾得意喎

未人齊,食住d小食先
菠蘿特飲,5係死甜 係清個隻甜,正

山葵手羽先 $38
原來諗住係wasapi辣,點知係酸酸甜甜
仲要-開二 好細心

神山湯餃子 $38
日本餃子就必定好味但有時熱氣d
這間煎到餃子金黄香口再放湯,
—口餃子—口湯甘

我嘅松茸沾汁
同麥香曲麵

個碗d菇多到嘩-聲

好多款新鮮的雜菌 咬落好香好爽

再加埋店鋪招牌的醬燒豚角,大滿足
豚角實在足料 食完飽到-個點

再睇下個沾汁,係松茸呀!
好矜貴的松茸呀~
好養生呀~
飲左啖汁 wawawa
超級濃郁的菇菇濃汁加上松茸的香
不得了

當沾汁遇上麥香曲麵
oh, d麵好彈好牙煙韌

因為d麵係粗身同曲的
—放d面落去沾汁係好容易掛到濃郁的汁上去
"雪"-聲吸d面
同係日本食-樣甘

個汁勁like

總結來講:
久須志菌茸沾汁麵必食(但記住沾面的豚角好足料)
山葵手羽先也不錯
我下次找多d人來試埋其餘幾款小食先得

2018-03-02
  • 山葵手羽先
  • 菌茸沾汁麵
2018-03-04 158 瀏覽
今日去左APM 搵食!見到有間神山拉面,都幾多人排隊!!所以試試入面招牌菜完全未聽過!久須志菌茸沾汁麵 可能我自己見識少所以入去取取經菠蘿特飲叫左杯菠蘿特飲,估唔到入面真係有一片片菠蘿!都幾新鮮茄子披薩$43自己本身都好喜歡茄子和PIZZA, 想不到有混合体!  點都要試下LA估唔到都幾好喎! 入面PIZZA 味好似某某大型PIZZA 味道, 茄子都好入味!作為前菜可以一試沖繩風味豚足$38好重蠔油汁的豬手, 都可以的 , 幾入味......蘿蔔都好甜... 女士們應該很喜歡! 因為有好多骨膠原>_<神山湯餃子$38自己都好鐘意食餃子!!! 不過我自己覺得偏咸一點!!  味比較濃,,,但材料新鮮補救返!!HAHA 試不試見仁見智啦山葵手羽先$38一聽到個名真係點都要試下LA! 山葵手羽先喎! 所以叫左泥試下!酸甜的雞翼, 自己好少試! 都不錯 出面好少禁樣烹調! 所以推介俾大家!久須志菌茸沾汁麵$88最後泥左個主菜!! 果然係招牌菜!(久須志菌茸沾汁麵)其實姐係松茸面, 但又幾好食! 一開始以為湯面, 點知佢分開上菜!好重的松茸味!  喜歡味濃味啖可以可以調教! 麥香曲
今日去左APM 搵食!
見到有間神山拉面,都幾多人排隊!!所以試試
入面招牌菜
完全未聽過!
可能我自己見識少
所以入去取取經

菠蘿特飲
叫左杯菠蘿特飲,估唔到入面真係有一片片菠蘿!都幾新鮮

茄子披薩$43

沖繩風味豚足$38
神山湯餃子$38

山葵手羽先$38

久須志菌茸沾汁麵$88
最後泥左個主菜!! 果然係招牌菜!(久須志菌茸沾汁麵)其實姐係松茸面, 但又幾好食! 一開始以為湯面, 點知佢分開上菜!好重的松茸味!  喜歡味濃味啖可以可以調教! 麥香曲麵,口感彈牙煙韌,依個真係要試下, 仲有個排骨好大塊!!!! 真係一碗都好飽下!!! 平民價錢! 都可以試下!
觀塘APM神山拉面都係值得推介的!!! 大家有時間可以去試下
2018-03-02
10 分鐘 (堂食)
2018-03-03 1679 瀏覽
開左好一段時間,呢日放工終於約左朋友黎朝下聖係等朋友黎到既時侯,我已經俾呢個期間限定既沾麵所吸引住啦而朋友就話想試左一兩款小食,所以驚要兩個麵會太多食唔曬!所以我地最後就揀左兩個小食、一碗沾麵同一個湯餃子share兩份食先黎既係其中一款小食:“山葵手羽先”HKd$38+10%單骨雞翼方便易食,外皮脆口,雞肉嫩滑富肉汁,正跟住既另一款小食我地嗌左個“茄子披薩”HKd$43+10%呢個配搭都幾創新,以茄子替代麵包做批底,面頭佈滿火腿、青椒、肉碎、洋葱同芝士等材料,食落去惹味帶辣,令人愈食愈起勁然後就係朋友好期待既“神山湯餃子”HKd$38+10%一碗有四大粒經過煎香既肉餡滿滿既餃子用濃湯呈上,外有濃湯而内含肉汁,味道同為不俗呢最後就輪到我好有期望既“久須志菌茸沾汁麵”HKd$88+10%除左有大量香氣十足既菇菌、一大片厚切而層次分明既炙燒五花腩之外,當中仲用上我偏愛既粗身曲麵,再沾掛上充滿濃郁菌類獨有香味既沾汁.....教人如何吃得不滿意呢嗰晚我地見到呢度既飲品都唔貴,特飲都係Hkd$15+10%一杯,所以我地都每人叫左杯黎飲朋友要左杯雜果特飲,而我就要左杯菠蘿特飲,味道清甜都幾解渴,入面
開左好一段時間,呢日放工終於約左朋友黎朝下聖

係等朋友黎到既時侯,我已經俾呢個期間限定既沾麵所吸引住啦

先黎既係其中一款小食:“山葵手羽先”HKd$38+10%

單骨雞翼方便易食,外皮脆口,雞肉嫩滑富肉汁,正

跟住既另一款小食我地嗌左個“茄子披薩”HKd$43+10%

然後就係朋友好期待既“神山湯餃子”HKd$38+10%

朋友要左杯雜果特飲,而我就要左杯菠蘿特飲,味道清甜都幾解渴,入面仲有菠蘿粒可以食添
2018-03-02 66 瀏覽
依間餐廳平時都幾多人排隊,見條人龍咁長,我哋都好想睇吓究竟有咩咁好食,於是我哋就去左試試。餐牌選擇都幾多,我同友人就揀咗一款沾面—神山沾汁麵,另外我哋仲叫咗款小食—神山湯餃子。❤️神山沾汁麵($85)🍜湯底濃郁,湯汁掛面,另外有二塊厚身五花腩,即埸燒好切上,非常吸引,同湯底好match。而麵身彈牙,粗身,食落好有咬口,適合鐘意粗面既你地。神山湯餃子($38)🍲採用先煎香再浸在高湯呈上既烹調方法,有煎既香味,同時亦有高湯既味道,可以一試。拉麵黎講,依間質素算中上,值得推薦。👅好味指數: 7/10 💸抵食指數:6/10 🍽餐廳環境:8/10 👨🏻‍🍳服務質素:7/10 ❤️呃like指數:7.5/10 💃🏻回頭率: 60%

拉麵黎講,依間質素算中上,值得推薦。

👅好味指數: 7/10
💸抵食指數:6/10
🍽餐廳環境:8/10
👨🏻‍🍳服務質素:7/10
❤️呃like指數:7.5/10
💃🏻回頭率: 60%
2017-12-26
10 分鐘 (堂食)
2018-02-26 136 瀏覽
今次介紹嘅呢間係日本過江龍嘅拉麵店,出名係濃郁派系。叫左個神山沾汁麵($85),聽講用咗大量嘅豚骨同上乘豚肉,加上秘製醬油去調味,而且慢火熬製超過12個鐘,所以沾汁真係超級濃郁!裏面有兩件甜甜地嘅醬汁味嘅厚燒豚肉,外皮都燒到焦焦地,都幾好食。另外嘅係叉燒沾汁麵($79),話係黑蒜豚骨湯底,黑就黑但冇乜蒜味,一般般。唐揚豆池魚($45),炸到脆卜卜,幾香口,加少少檸檬汁都幾fresh。
今次介紹嘅呢間係日本過江龍嘅拉麵店,出名係濃郁派系。

叉燒沾汁麵
2017-11-15
20 分鐘 (堂食)
2018-02-23 132 瀏覽
第一次嚟食這一碟唐揚豆池魚, 來的時候也覺得魚很細條不過算啦照食, 後來隔離枱也叫同一碟不過啲魚大我幾倍?我便馬上找店員了解, 店員與廚房師傅了解後跟我說師傅話每一包魚嘅gram數都不同因此是這樣!但後來經過幾次反覆討論後才幫我更換一碟新嘅似樣的來!
2018-02-23
  • 唐揚豆池魚
2018-02-22 74 瀏覽
朋友聚舊睇電影,9點開場,開場前先醫肚,7點半去到,都幾多人排,理想時間係8點前可以入到座,最後8點10分入到座,總算趕得切餐廳環境非常好,裝修唔錯,座位唔會太逼我就點左個燒豚肉沾麵,上菜速度唔知點形容好,我2位個份都好快,但唯獨我個份上得特別慢,2位朋友都食得完,我都未上,到8點40分左先到,可能人品問題我份人睇戲一向都係鍾意早入場,所以好快咁開始食,唔記得相機食先醬汁味道夠濃,但麵條硬,唔係我心目中想要個種口感,豚肉都好好食,整體唔錯,但點解我會話水準飄忽?因為我個份未到既時候,我朋友就抱怨佢個份d麵相當之淋,我坐係佢隔離,用肉眼都睇得出,麵條淋到痴埋,一pat野咁,有d難夾起,但到我個份就冇咁既情況,但麵條就比較硬,2份同樣都一間餐廳出,點解會有咁既分別?或者出菜真係太趕關係,始終太多人排隊等住食,當一間餐廳愈來愈多人去幫襯時,就愈難維持高水準,唔太可能再可以初時慢工出好貨,所以我都唔會太高要求,只要個人接受得到就得服務員都非常有禮,值得一讚,總括而言,都值得去一試,個人可能會再去

餐廳環境非常好,裝修唔錯,座位唔會太逼

2018-02-21
35 分鐘 (堂食)
2018-02-22 431 瀏覽
一到新年,又係食新年食品既時候,初一食到初五都有d厭,去開東九龍拜年,就同女友去左apm揾d日式野食,最後揾到L2 層 神山麵館睇見門外排隊等候既人都唔少,我就順便睇下佢門口d介紹,佢哋最近做緊有隻出面無得食既沾麵 叫久須志菌茸沾汁麵!我見到d介紹已經口水都流晒! 坐到入餐廳內,您都唔難見到有關呢隻麵既介紹!我哋除了叫左兩碗沾麵食,仲叫左d小食,包括有:神山湯餃子 同 山葵手羽先,先講個湯餃子,非常之good idea ,佢哋都好似平時d日式餃子煎好,再加入d豬骨濃湯,d餃子既保留到香煎既脆口,又可以有d湯汁包圍晒隻餃子,基本上原全唔駛點任何餃子汁!另外個山葵手羽,即係wasabi雞翼,雞翼係1開2 咁整,炸得脆口,再埋d酸酸辣辣既醬汁,非常惹味,而且由於唔大隻,一啖可以放晒入口,再慢慢食都得!由於d小食太抵食(每樣都係3x-4x), 我哋仲叫多左兩樣小食嚟食:沖繩風味豚足!豚足即係豬腳,呢隻豬腳炆得非常軟稔入味,一咬就離骨,甜甜既醬汁無影響到豬手既肉味,而且伴碟件蘿蔔一樣係好稔,而且有鮮甜既蘿蔔味道!最後一個小食就係茄子Pizza , 面頭既配料同平時pizza差唔多,都係有菇,紅椒

坐到入餐廳內,您都唔難見到有關呢隻麵既介紹!

我哋除了叫左兩碗沾麵食,仲叫左d小食,包括有:

最後一個小食就係茄子Pizza , 面頭既配料同平時pizza差唔多,都係有菇,紅椒,肉碎,芝士等,重點係個餅皮,換成左茄子,菇子係一種非常吸汁既食物,d芝士熔晒入d茄子同配料度,除左非常之惹味外,仲唔會有傳統pizza咁飽肚,食多兩件都唔覺滯!仲有d沙律菜,加埋酸酸甜甜既醬汁,令我哋非常開胃!

最後隆重登場既係 久須志菌茸沾汁麵,非常足料!入面混合多種菇同一大片燒豚角! 先講個麵,並唔係用平時既坑麵,而係改用左一種非常煙軔彈牙既曲麵去做麵底!曲麵非常乾身,極易上汁! 配合個非常濃味而清香既松茸汁(食之前記得攪勻) , 別有一番風味! 最後講下舊醬燒豚角,呢舊肥豬肉相信用醬汁炆左唔短時間!而且明顯經過燒烤處理,令肉汁能鎖住喺舊肉入面!做到肉既外面乾身,入到口肉汁又會爆晒出嚟,舊肥豬肉入口即溶,完全無肥膩感覺!而且碗麵份量十足! 真係單單係碗麵都夠食飽我,加上之前食左既小食,真係飽到上心口走!我哋都非常滿足咁離開~~~

最後想讚下餐廳既食物還原度係極高!餐牌既相同做出嚟既食物,外型都非常接近! 我專登影低俾大家睇下!

• 久須志菌茸沾汁麵
2018-02-21 1633 瀏覽
神山即日本的富士山,亦有「不二山」之稱,既然神山有不二山之稱,當然要試試他們的拉麵是否我的不二之選。神山在東京創立,以極尚濃郁豚骨湯頭精華,配搭多種日本魚介和秘製醬油作調味,製作出神山獨有的豚骨白湯底。晚飯畤間去到這間人氣過江龍麵店,果然人氣十足,不少人在門外等位!食品種類也不少,除了以沾麵、拉麵為主外,亦有米飯和多款小食。小食分有四個主題:自然、大地、空、海,每個主題都有四至五款選擇。黑神山义燒沾汁麵($79)👍👍👍👍👍沾麵有三款選擇,分別為白神山、赤神山、黑神山。黑神山就是以黑蒜豚骨為湯底,湯底濃黑,帶有濃厚豬骨和蒜的味道,極黑的黑蒜油湯還有义燒、荀片、和原隻流心蛋。沾麵的麵條比較粗和有坑紋,所以更容易掛湯。麵條煙靱有彈性,口感有嚼勁,味道還帶點小麥的香氣。原隻流心蛋果然非常流心,用筷子一刺,流心蛋黃馬上流出,蛋白軟滑有蛋香。蕃茄义燒拉麵 ($85)👍👍👍👍這個蕃茄义燒拉麵,除了有义燒,流心蛋,還有新鮮蕃茄和一個薯仔波波。湯底是比較清蕃茄豬骨湯,味道比一般湯底清新點,有點田園味道,番茄的天然味道亦令人感覺開胃。麵條比起沾麵較幼,口感比較粗的沾麵較軟,但入口仍有彈性。神山湯餃子($3

黑神山义燒沾汁麵($79)
👍👍👍👍👍

黑神山义燒沾汁麵

蕃茄义燒拉麵 ($85)

蕃茄义燒拉麵

神山湯餃子($38)
👍👍👍👍👍
神山湯餃子

神山湯餃子是自然系列的小食之一,先把煎得外皮金黃焦香的餃子放入豬骨湯內,煎香了的餃子索滿濃厚的豬骨湯,吃的時候,外皮還保留一點香脆,和濃湯相伴一起吃,更加美味,濃湯內還有青綠的菠菜。

茄子披薩 ($43)
茄子披薩

茄子披薩亦是自然系列的小食,披蕯大家都不會陌生,但這個餅底則以茄子作提代,茄子上舖滿芝士、肉碎、蘑菇、青紅椒粒和紅蘿蔔絲,醬汁味道有點辣,配合新鮮的沙律菜可以平衡辣味。

雙色牛舌($45)
雙色牛舌

這是大地系列的小食之一,牛舌用了兩種處理方法,一熱一涷。涷食的是以鹽水浸泡加上麻油,味道比較清淡;熱食的牛舌,以酸甜的醤汁煮,味道較濃。兩種味道,一涷一熱、一濃一淡,各有特色。

唐揚豆池魚($45)
唐揚豆池魚

這款小食是海的系列,材料選用日本海岸捕撈的豆池魚,以唐揚方式炸至金黃,整條豆池魚可連骨吃下,味道酥香,配合酸汁或加點檸檬汁,味道更清新。

菠蘿特飲/雜果特飲(@$15)
菠蘿特飲/雜果特飲

兩款冰涼的特飲都有雜果/菠蘿在杯內,味道香甜。

門面

餐牌
雙色牛舌
菠蘿特飲/雜果特飲
2018-02-15 78 瀏覽
睇食評個個讚口不絕兼東京開過黎,當然要試下啦~叫左豚角豬骨湯拉面+半份面+叉燒+紫菜濃郁湯底好黏口,飲完唔頸渴。浸湯既拉面過淋麻麻地無口感,反而加個半份面,煮得岩岩好,有d硬度再浸返湯好食~ 豚角似鹵水五花腩,夠淋又入味,叉燒齋食乾而無味,放湯食好dd… 或者個五花腩出色就比下去。紫菜夠脆~ 以為隻蛋半生熟啦,原來係差不多全熟架喎,味道ok既
睇食評個個讚口不絕兼東京開過黎,當然要試下啦~
叫左豚角豬骨湯拉面+半份面+叉燒+紫菜
2018-02-11 77 瀏覽
很巧合地一星期分別約了2位朋友吃飯,而我們見面的地點都坐落APM,可能APM的地理位置夠晒方便就腳吧,第一次我們興緻大發,想要吃日式燒肉。到過幾天再次來到APM,不過我已經想不到要吃什麼了,前提為了看電影,要速戰速決。 在APM無聊逛著發現神山麵屋,拉麵素來都是趕時間的選擇,二話不說走進去點個拉麵填滿肚子。 先來的是唐揚豆池魚,小小的池魚炸得香脆,加點檸檬汁去腥,喜歡吃魚的朋友應該都會喜歡這個小食的。 最近的天氣有點寒冷,最好就是來點湯麵類來暖暖胃,神山湯餃子雖然放在以湯碗呈上,但餃子是預先煎好,依然保留著外表香脆的口感,沾上神山湯後放到口中,餃子有著湯餃的溫和,又有煎餃的香脆口感,就像一次過吃到兩款餃子的滋味。 我鐘情於黑蒜,所以在拉麵上選擇黑神山,即是黑蒜豚肉拉麵。但不用擔心,這款黑神山還是有用到豚肉和醬油調味,有著濃濃的豬骨湯底,加上黑蒜味道混在一起,雖然有人會覺得那份濃郁味道有點超過,但我卻覺得濃郁程度剛剛好,在有豬骨湯底又有黑蒜味道。加上神山麵屋充滿彈性的麵條,在吃沾麵時才可以順利「掛湯」。 大家都應該要知的是沾麵湯底一般都比拉麵湯底的溫度低一點,這原因就要追溯研發沾麵的了,

大家都應該要知的是沾麵湯底一般都比拉麵湯底的溫度低一點,這原因就要追溯研發沾麵的了,而這通通也是仿照日本傳統沾麵的做法。在沾麵一呈上時,請不要批評沾麵的湯底是暖,因為這才是沾麵正確的食法。

把沾麵吃完後,不妨嚐嚐純湯底的美味。這次速戰速決的晚餐來得快,偶然碰上神山麵屋的也是驚喜之舉。很多事情也是不會特意安排,卻能遇上好的結果,這次也是其中。這間東京人氣拉麵神山麵屋都來到香港開店,不知道下一間過江龍會是誰呢?

神山麵屋
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
2018-02-06 73 瀏覽
近期係拉麵店成行成市,價錢中高價不等,但價錢並不反映質素。因為食過太多中伏拉麵,所以都係抱住希望唔好難食過杯麵既心態去試,點知神山麵屋大有驚喜!今次叫左黑蒜同赤沾麵, 湯底好濃郁,蒜味重,麵幼同爽身唔會太軟,蛋味重,調味調得剛好!但留意返赤沾麵比一般辣,唔食辣既人士要留意。值得讚揚係性價比極高,雖有加一服務費但平均每人只係86蚊,比一般拉麵連鎖店還要平,但味道係不容置疑,保留到係日本食既味道。略嫌沾麵湯不夠熱,不過天氣得7度,幾熱放一陣都凍啦,而且服務態度都有好大進步空間!

• 神山沾汁麵
2018-01-30 109 瀏覽
比起拉麵我一直都是沾麵的FANS,可惜好吃的沾麵不要是要尖沙咀找就是要出銅鑼灣,沒想到在觀塘APM就有一間。神山麵屋除了拉麵還有沾麵和不同的小吃。首先是湯餃子,雖然說是湯,其實餃子煎得香脆,湯也溫和好喝。雙色牛舌,一凍一熱的食法口感大大不同,凍的是用了沙律汁,口感比較軟,熱的是黑椒汁,味道偏甜,但口感爽脆。茄子PIZZA,完全是PIZZA的味道,但是因為是用上茄子,非常柔軟,有少少辣,但味道不錯。唐揚豆池魚,即是池魚BB,炸得香脆,點上特別醬汁少少酸甜,開胃又好吃。黑神山沾麵,黑神山即是黑蒜,但蒜味不會很濃,湯底不會過咸,溫度80度左右,熱食更好吃,不會吃到一半就覺得涼了,而荀也沒有怪味,叉燒肥瘦適中,也不會很油膩,而麵過了冷水,所以很彈牙,溫泉蛋流心效果一流,非常高質。飲品我們點了菠蘿雜果特飲和雜果特飲,味道都不假,可以一試。

神山麵屋除了拉麵還有沾麵和不同的小吃。

首先是湯餃子,雖然說是湯,其實餃子煎得香脆,湯也溫和好喝。

飲品我們點了菠蘿雜果特飲和雜果特飲,味道都不假,可以一試。
2018-01-29 103 瀏覽
久未到過觀塘,朋友說這裡有間拉麵很有名,知道我喜歡到處試吃沾麵,就帶我來到吃飯。七點多,排到七彩,勁多人,我想應該不錯,起碼應該太差。雜果特飲來解等位的悶氣,不算太甜,不錯。點了赤神山沾汁麵和番茄叉燒拉麵。蕃茄叉燒拉麵比想像中好,蕃茄湯非常清新,拉麵質素幾不錯,條條煙韌,仲要好平。叉燒大塊,份量足,薄薄的帶湯頭的香。我最愛的是神山湯餃子,餃子皮還保持得很脆,非常吃得滿足。唐揚豆池魚加上檸檬汁,送酒應該一流,可惜睇日要早番工,冇飲啤酒。 赤神山沾汁麵最後來到,呢個真心推薦。這沾麵因非常正宗,麵條有彈性和口,麵條不會因太熱而影響質感,這裡的麵就是有表面微微濕潤和光澤的效果。 由於赤神山沾汁辣得令人想一飲再飲,大家都知沾汁湯的味道都相對一般拉麵湯底較咸,客人會可以將麵沾上那湯底,微暖的湯叫人吃得開心,如喜觀辣一定會喜觀赤神山。 食沾麵一定不可錯過湯割,吃完沾麵後,加入混合木魚的清湯一拼喝下沾麵沾,清清帶甜不鹹,完美示範整個麵的過程。相對我覺得沾麵做得非常出色,和另外幾間出名沾麵店有得揮。

七點多,排到七彩,勁多人,我想應該不錯,起碼應該太差。

雜果特飲來解等位的悶氣,不算太甜,不錯。

點了赤神山沾汁麵和番茄叉燒拉麵。

叉燒大塊,份量足,薄薄的帶湯頭的香。

我最愛的是神山湯餃子,餃子皮還保持得很脆,非常吃得滿足。

赤神山沾汁麵最後來到,呢個真心推薦。

相對我覺得沾麵做得非常出色,和另外幾間出名沾麵店有得揮。