2022-04-09 729 瀏覽
原來神山麵來自東京神田 呢啲麵條更有坑紋 易於掛汁😋仲有湯底sell係用超過12小時嘅大量豚骨同秘製醬油熬煮除咗食物 舖頭嘅江戶時代background都顯得好有氣氛 係店員比我想像中更偏執 好突顯到日本職場觀念🙃明明11點幾嘅早lunch去到仲有半場空位 但坐過一張枱都唔得 被經理指定要坐隔離有客嘅二人空座(啫係咁明唔明宜家疫情嚴峻且座唔座之間都唔疏…只係一隻手臂位🤡 見廚工想去廁所請示經理嗰小心翼翼嘅模樣 以及經理嚴厲嘅時間限制 令我體會到係度返工都有一定嘅壓力。。。🦔👉黑神山黑蒜豚骨湯底叉燒沾汁麵 $79即使第一次試沾麵 我呢啲黑蒜油派梗係試新野都唔試原味住 但家姐科普話其實沾麵好少有黑蒜油湯底 呢間有都算特別 然而沾落咁食味道有啲過淡 比較似普通嘅黑蒜油湯底 要啲麵浸一陣先食到黑蒜味 開頭我仲諗點解沾麵無我想像中咁好味🤡但佢嚿叉燒係整得好嘅❤兩大塊薄得黎夠瘦 唔多油脂邊但質感依然好好 除此以外仲有啲unexpected嘅叉燒粒🤩真心覺得咁嘅沾麵咁嘅配料相當有心💕重點係溏心蛋好流心。。。🦔👉神山沾汁麵 $89試啖真正嘅沾麵湯係點🤪果然味道係夠哂濃 不愧係用大量豚骨同秘製醬油熬 對

。。。🦔

👉黑神山黑蒜豚骨湯底叉燒沾汁麵 $79

。。。🦔

👉神山沾汁麵 $89
試啖真正嘅沾麵湯係點🤪果然味道係夠哂濃 不愧係用大量豚骨同秘製醬油熬 對我呢啲沾麵初哥黎講係幾濃烈嘅味噌味haha

重中之重嘅厚燒豚肉認真不得了!面頭嘅焦香絕對令佢聞落更香 開頭幻想佢係東坡肉嘅質感 但質感同味道都比我想像中好🌟厚得黎肉質咬落又唔韌 肥瘦適中之即使有油脂層都唔會太油膩  佢嘅醬料食落亦極惹味☺估唔到食到咁滿意嘅豚肉
不過麵條質感差啲😂一扎咁整極都唔鬆 夾起永遠兩條起計食 可能要費點力吧
2022-03-16 630 瀏覽
係Apm食個快lunch 🍜試下佢既招牌沾麵啦☞神山豚角沾汁麵$88豚角肉有啲鞋☞神山豚燒叉燒沾汁麵$88舊叉燒其實好似BBQ既豬扒咁😂冇乜特別比較特別嘅係佢會有啲麵豉粒幾好食食沾麵除左湯底要濃之外,其實最重要就係要夠熱!好可惜沾麵碗湯底吾夠熱,如果呢個溫度食拉麵係OK的。但係食沾麵就會差啲🥲個感覺會差遠👉🏻👈🏻湯底係偏鹹既,所以食拉麵途中我都飲咗幾次水值得一讚嘅係佢嘅拉麵麵條有坑紋,可以掛到好多麵汁上去✌🏻不過都係果句啦,湯底唔夠熱真係爭好遠😿配料方面,筍我覺得好好味😆隻蛋係糖心蛋但係味道不濃正常演出啦值得注意嘅係我男朋友個水杯未飲過有個唇印喺度🥶(好肯定唔係我嘅😂因為我冇查唇膏同埋個唇紋唔一樣)一路打緊呢篇文嘅時候,我男朋友話即刻諗返起就好唔開心😂嘩聽日要去食彩,中和返個心情🤣-神山麺屋 (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
係Apm食個快lunch 🍜
試下佢既招牌沾麵啦

☞神山豚角沾汁麵$88
豚角肉有啲鞋

☞神山豚燒叉燒沾汁麵$88
舊叉燒其實好似BBQ既豬扒咁😂冇乜特別
比較特別嘅係佢會有啲麵豉粒幾好食

食沾麵除左湯底要濃之外,其實最重要就係要夠熱!
個感覺會差遠👉🏻👈🏻

湯底係偏鹹既,所以食拉麵途中我都飲咗幾次水

值得一讚嘅係佢嘅拉麵麵條有坑紋,可以掛到好多麵汁上去✌🏻
不過都係果句啦,湯底唔夠熱真係爭好遠😿

配料方面,筍我覺得好好味😆隻蛋係糖心蛋但係味道不濃
正常演出啦

神山麺屋 (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
黎到觀塘apm行街,次次諗唔到食咩又唔想走圍走都會簡食呢間拉麵🍜。而且佢係麺屋武蔵旗下既分店。⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆🌸 蕃茄叉燒拉麵 $85差唔多次次黎都會叫呢款拉麵,純粹係鍾意食蕃茄🍅😋,而出邊又好少食到蕃茄湯底既拉麵。雖然湯底既蕃茄味唔太濃,食落清清地,唔鹹、唔油膩,又可以食到蕃茄既酸酸甜甜,越食越開胃。😋✮拉麵食落彈牙同有口感,掛湯力都唔錯。配料有蕃茄、兩塊叉燒、流心蛋、蔥花同薯蓉。✮叉燒偏薄身,肥瘦適中均勻,咬落去幾軟淋。✮祕製流心蛋好出色🥳,好味👍🏻👍🏻煮既時間控制得岩岩好,蛋黃做到半流心既狀態。😋✮薯蓉有咬口,可以食到細細既薯仔粒,加埋d湯就好似飲緊蕃茄薯仔湯😍。🌸神山豚角沾汁麵 $88配料就有豚肉、竹筍、流心蛋同蔥花。✮厚燒豚肉用醬油以高溫燒至表面金黃色同微燶,好吸引😍豚肉呈半肥瘦食落好香,但瘦肉部分有少少乾同嚡,而加埋肥肉一齊食充滿肉汁同油香。😋✮麵就用左獨特既粗坑紋拉麵,掛湯力強,麵質軟硬適中,口感煙韌、彈牙。✮湯頭係用左大量豚骨、豚肉、日本魚介同秘製醬油調味,再加上慢火熬製超過8個鐘而成。沾麵汁夠濃郁,加上蔥花吊味,但略嫌偏油膩。最可惜湯

⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆

🌸 蕃茄叉燒拉麵 $85

✮拉麵食落彈牙同有口感,掛湯力都唔錯。

配料有蕃茄、兩塊叉燒、流心蛋、蔥花同薯蓉。

✮叉燒偏薄身,肥瘦適中均勻,咬落去幾軟淋。

蕃茄叉燒拉麵

🌸神山豚角沾汁麵 $88

配料就有豚肉、竹筍、流心蛋同蔥花。

沾麵汁夠濃郁,加上蔥花吊味,但略嫌偏油膩。最可惜湯底唔夠熱,一上枱已經只係得暖,食得慢就會越食越凍,所以要快手快腳咁食。😌期間有示意店員幫手加熱湯,但加完都係唔夠熱😌如果個湯底係熱辣辣就好喇,係咁凍既天氣可以暖一暖身。☺️

✿總括而言✿

餐廳環境好日系,仲用左開放式廚房,有興趣睇廚師煮拉麵就可以選擇坐吧枱。

而食物方面,沾麵汁唔夠熱係佢一大既敗筆😌,想食到熱辣辣既湯底唯有食拉麵。而麵同其他配料方面整體都唔錯。👍🏻
2022-01-22 780 瀏覽
-{Apm魚介沾麵🍜}今次黎到apm到食lunch!黎到依間神山麵屋都幾多人等🤤神山沾汁麵🤤 ($89)係嘅魚介湯 湯嘅鹹香味正常不過要撈下先!麵質普通 會掛湯嘅😄個叉燒有肉汁幾高質🤩蛋有流心但唔夠醬油味👀👖褲評: 7/10成個麵都正常發揮!環境好窄 不過食到最底見到係武藏麵屋😂😂😂性價比: 8/10服務: 7.5/10環境: 8/10🚩 神山麺屋 🚩地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖#fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai拉麵 #fuudjai觀塘
{Apm魚介沾麵🍜}
今次黎到apm到食lunch!黎到依間神山麵屋都幾多人等

🤤神山沾汁麵🤤 ($89)

👖褲評: 7/10

性價比: 8/10
服務: 7.5/10
環境: 8/10

🚩 神山麺屋 🚩

2022-01-20 343 瀏覽
第一次食,整體都OK嘅。豚肉唔算話好肥,屬於半肥瘦,咬落去有口感。而蛋是流心的😋麵的份量足夠,口感亦ok,不硬也不會太軟。不過沾汁溫度尚有改善空間,比較冷,食到一半後像食冷麵🙁🙁
2022-01-17 242 瀏覽
赤神山豚角拉麵 ($85) + 紫菜 (4片 | $10)• 跟餐的配菜會有半熟玉子一隻、豚角兩塊、筍片和蔥花,個人喜好加入了紫菜。• 湯底辣度中等,辣的感覺會停留口腔一段短時間。湯溫亦適中,是可以直接入口的溫度。• 玉子外層均勻入味、醬油味甚濃,口感帶點結實;蛋黃則略嫌熟了一點。• 豚角肥瘦的比例是8比2,肉質偏向緊緻同時充滿肉汁和油香。• 紫菜吸收了湯底香辣的精華變得更加惹味!• 拉麵口感偏軟腍,個人偏好硬身一點的。• 整體份量和油膩感適中,吃完不會感覺太累贅。
赤神山豚角拉麵

赤神山豚角拉麵 ($85) + 紫菜 (4片 | $10)

• 紫菜吸收了湯底香辣的精華變得更加惹味!

• 拉麵口感偏軟腍,個人偏好硬身一點的。

• 整體份量和油膩感適中,吃完不會感覺太累贅。
2022-01-11 239 瀏覽
.主打超掛汁坑紋沾汁麵神山沾汁麵能做到街知巷聞全因由食材至烹調工序一絲不苟湯頭嚴選大量豚骨、混合上乘豚肉、多種日本魚介及日本秘製醬油以慢火熬製超過12小時,湯頭濃味有骨香,配搭店子特製的坑紋麵條,麵條比一般拉麵店的粗每條麵均充斥掛湯鮮甜滋味。非常掛汁!=======================店方表示堅持在香港生產沾麵,並沿用日本的配方和材料,以確保麵條於兩至三天發成熟後,以最佳賞味狀態送到食客面前。=========================🍜招牌神山沾汁麵(定價$85)厚燒豚肉掃上秘製醬汁來烤,帶有微微焦香,入口充滿油脂香而不會過膩,有驚喜。配有筍同埋原隻糖心蛋=========================🥩雙色牛舌($78)以兩種不同烹調手法炮製,低溫煮夠嫩滑,牛舌味濃;香煎夠香口惹味,一次盡享雙重口感及美味。=========================🥟神山湯煎餃子($48)餃子是每日新鮮包製,並以180度熱鍋煎至表皮金黃,外皮脆香,餃子餡料豐富,肉汁鮮味。=========================店名的神山即日本第一高峰「富士山」,無論店內裝潢或餐
[東京富士山人氣拉麵店]
混合上乘豚肉、
多種日本魚介及日本秘製醬油
以慢火熬製超過12小時,
湯頭濃味有骨香,
配搭店子特製的坑紋麵條,
麵條比一般拉麵店的粗
每條麵均充斥掛湯鮮甜滋味。
非常掛汁!
=======================
店方表示堅持在香港生產沾麵,
並沿用日本的配方和材料,
以確保麵條於兩至三天發成熟後,
以最佳賞味狀態送到食客面前。

=========================
🍜招牌神山沾汁麵(定價$85)
厚燒豚肉掃上秘製醬汁來烤,
帶有微微焦香,
入口充滿油脂香而不會過膩,
有驚喜。
配有筍同埋原隻糖心蛋

=========================
🥩雙色牛舌($78)
以兩種不同烹調手法炮製,
低溫煮夠嫩滑,牛舌味濃;
香煎夠香口惹味,
一次盡享雙重口感及美味。

=========================
🥟神山湯煎餃子($48)
餃子是每日新鮮包製,
並以180度熱鍋煎至表皮金黃,
外皮脆香,餃子餡料豐富,肉汁鮮味。

=========================
店名的神山即日本第一高峰「富士山」,
無論店內裝潢或餐牌設計,
都可見日本著名浮世繪師葛飾北齋的畫作 。
廚房為開放式設計,
可邊吃麵邊欣賞師傅煮麵功架!
後記:
佢真係幫我換左碗新嘅熱湯底
仲話咁樣先食到個品質
真係值得一讚☺️
============================
📍地址: 神山麺屋 (觀塘)
觀塘觀塘道418號

環境❤️❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️❤️
(^^)
2021-12-31 164 瀏覽
晚市嘅時候,去咗試,不過,好多款小食都賣晒,得返麵可以食,有少少失望,好想試下餃子。拉麵味道ok,湯底濃味,蔥得好少。。份量呢,女仔食應該夠嘅,而且,唔駛排隊,上菜算快,會再黎。
晚市嘅時候,去咗試,
不過,好多款小食都賣晒,得返麵可以食,
有少少失望,好想試下餃子。

拉麵味道ok,湯底濃味,蔥得好少。。
份量呢,女仔食應該夠嘅,
而且,唔駛排隊,上菜算快,會再黎。
2021-12-27
慶祝紀念
聖誕節
  • 黑神山豚肉片拉麵
  • 白神山豚角拉麵
一聽見「過江龍」同主打「超掛汁坑紋沾汁麵」就已經吸引左。😍唔洗多諗就入左去~資料搜尋下,神山麺屋同屬麵屋武藏集團,就連湯匙都寫麵屋武藏,上菜餐盤亦十分類近。☺️*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘【招牌】神山沾汁麵 $89 相比起一般叉燒,選用豚角煮較為特別。以高溫烤煮,表皮微微焦香。🔥火炙過的半肥瘦豬肉有口感,夠Q彈,略帶膠原感覺。😋湯底用大量豚骨、豚肉、魚介、秘製醬油淆製,其魚介味比較香濃突出,整體好食。麵條有凸凹坑紋,比一般平滑麵條掛湯。👍🏻🔘黑神山沾汁麵 $79黑蒜豚骨湯底味道濃厚,第一啖入口時覺得過鹹,而且湯底油份偏重,比較油膩。🙈如果正常地將麵條沾到湯入面食,油膩感會相對減低少少。🥲有幾片薄切豚肉,肉質嫩滑,但不及豚角煮表現突出。溏心蛋雖然凝固得較多,但依然做到流心效果,不過不失。如果招牌神山與黑神山比較,個人偏好前者。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔘【招牌】神山沾汁麵 $89
溏心蛋

🔘黑神山沾汁麵 $79

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
2021-05-12
5 分鐘 (堂食)
2021-12-15 2208 瀏覽
「神山麵屋」來自日本東京,屬於「麵屋武藏」旗下,唔清楚底藴就以為是兩間沒有關係的日式拉麵店,細心留意就會發現每間分店的餐牌設計、拉麵款式甚至叉燒口味,都差不多一模一樣,只是拉麵名稱不同、及每間分店的拉麵配搭有各自的輕微調整,以打造自家特色。之前試過「麵屋武藏 武骨」,印象麻麻;今次儘管看看有沒有驚喜?室內佈局秉承日式拉麵店傳統,既有開放式廚房暨拉麵吧,亦有四人細枱;但整體風格偏向時尚。一如每間「麵屋武藏」都有一個裝修及餐牌主題,「神山」就用了富士山;象徵每碗拉麵的烹調過程皆有嚴格標準,正如富士山在日本人心目中的崇高地位一樣。與其他「武藏」一樣,拉麵湯底同樣是豚骨湯底,配合多種日本魚介及日本秘製醬油,亦有「白」、「赤」、「黑」及「トマト」(蕃茄) 四種不同口味。除此之外,「神山」主力特色是沾汁拉麵;不過,小編始終對沾汁拉麵興趣不大,覺得缺少了大啖大啖品嚐拉麵湯底的樂趣。白神山叉燒拉麵($78)配料有少量蔥花及酸筍、一隻溏心蛋及二片薄叉燒。喝一啖;豚骨魚介湯底,印象中味道同「武藏」出品相同。濃稠程度一般,豚骨及魚介味道俱不明顯,反而醬油鹹味相當濃郁,掩蓋了豚骨肉鮮味,整體一般而已。粗身麵
白神山叉燒拉麵($78)配料有少量蔥花及酸筍、一隻溏心蛋及二片薄叉燒。喝一啖;豚骨魚介湯底,印象中味道同「武藏」出品相同。濃稠程度一般,豚骨及魚介味道俱不明顯,反而醬油鹹味相當濃郁,掩蓋了豚骨肉鮮味,整體一般而已。粗身麵條爽口彈牙,但欠麥香;而且有非常明顯嗆喉的鹼水味,有點難食。
白神山叉燒拉麵
叉燒夾雜著少少豚肉脂肪及爽口膠原根膜,咬落去鬆軟腍滑,有少少爽口口感,但稍欠肉香。用秘製醬油浸煮的糖心蛋夠入味,烚煮溫度及時間控制準確,雞蛋黃做到了半流心狀態,係最好食嘅拉麵配料。
白神山豚角拉麵($85)用炙燒豚腩代替叉燒,其他方面同白神山叉燒拉麵完全一樣。豚腩表面軟身,但炆煮未夠透徹,火炙處理亦未夠,吃不到明顯燒焦香味。咬下去腩肉偏硬,不夠鬆化;脂肪部份同樣未做到入口即化,吃下去有點似爽口油脂。
白神山豚角拉麵
番茄叉燒拉麵($85)的湯底明顯有別於其他拉麵,充滿濃厚番茄酸味及蔬菜清甜,但配搭日式拉麵就顯得有點格格不入。配料沒有酸筍,但就了一小球自家制薯蓉;更顯得這是一碗西洋口味日式拉麵,感覺有點怪怪的。
番茄叉燒拉麵
除了半熟流心蛋較好味之外,湯底不見得很特色;麵條、叉燒、豚角煮更是全部麻麻,尤其麵條的鹼水味很重。但就終於證實了一點,「神山麵屋」果然同「麵屋武藏」屬於同一集團,拉麵味道差不多一模一樣 ⋯⋯ 不好吃。
2021-11-28
10 分鐘 (堂食)
2021-12-03 702 瀏覽
六點食晚飯已經有唔少人食緊,獨獨一個人食坐喺吧枱,落單唔洗5分鐘已經送上嚟,懷疑係快餐店,哈哈。服務普通,唔係太差,係正常香港style服務。*神山沾汁麵 $89冷麵+熱湯係基本,但熱湯冇石鍋佐熱所以凍得好快,基本上食第一下麵已經凍晒。湯底非常濃厚,同時有少少油膩,入面有一絲絲風乾豬腿肉,飲落亦都有種鹹香,比豬骨味更香更濃。麵條帶坑紋,非常掛湯,但湯底本身過於濃郁,太掛湯令到成件事太重口味,麵條份量亦唔多。角煮有兩大件,煮得非常入味,醬油香+肉香甜,瘦肉肥肉半半,瘦肉嘅部分有啲乾,連肥肉食用油脂滋潤翻乾嘅部分,不過真心易膩。溏心蛋完全超越左溏心蛋,變咗流心蛋,蛋白全熟但依然滑嫩,蛋黃流心滴汁,而且煮得非常入味,但我都係鍾情於溏心蛋。
神山沾汁麵 $89
2021-11-22
神山沾汁麵
時間尚早,7點零想早少少食晚餐,就去左神山食麵。。呢個時間唔使等位就入得,唔使同人迫🙈平時係神山會叫佢既沾麵食。。今日有d想試下佢d湯麵,就叫左碗黑神山叉燒拉麵試下~黑神山叉燒拉麵,即係黑蒜油味豬骨湯底,湯底有d油,同埋無乜黑蒜味。。叉燒不過不失,肉質都稔身既。。可能平時個沾麵既麵掛到湯,個湯又比較入味,所以覺得呢個麻麻地。。溏心蛋係幾流心既🙈 另外d筍都幾入味,俾個讚🤪總結:下次都係食返沾麵比較岩我口味😆

溏心蛋係幾流心既🙈 另外d筍都幾入味,俾個讚🤪

總結:下次都係食返沾麵比較岩我口味😆
2021-11-30
2021-11-28 391 瀏覽
好耐之前食過,記得係好食、好坐、服務好但今次買外賣,見價錢合理,叫咗兩個牛肉鯖魚便當同飲品。門口侍應有啲九唔搭八態度,問佢幾多錢,佢指返個餐牌比我睇話 「咪呢度咁多錢囉」😳😳下?!我expect佢會話我知個總額,叫佢計比我,第一次又計錯數,再計先啱🙄🙄再等一陣,比返張單我,其實鋪入面仲大把吉位未坐滿。但話要等15-20分鐘先有得拎兩個便當。我心諗,咁簡單嘅外賣,仲要同款都要等咁耐,如果我堂食或叫多少少咪企到腳軟都未有得拎?!🙄🙄🙄Well… 下次仲食唔食?睇下我有幾得閒慢慢等啦。
好耐之前食過,記得係好食、好坐、服務好
Well… 下次仲食唔食?睇下我有幾得閒慢慢等啦。
外賣自取
2021-11-24 309 瀏覽
其實香港而家食拉麵嘅地方越來越多,不過我就發覺呢間裏便就特別有藝術感🎨因為當你喺門口見到佢介紹食物嘅餐牌上邊,同佢裏便坐低嘅叫餐本,都係好似一本繪本圖書📖所以令到你好似係一個藝術世界裏邊食緊嘅拉麵🍜而佢嘅拉麵湯底濃郁而唔油膩,我就最鍾意叫佢嘅番茄湯底😋夠晒Flash🥰佢嘅價錢都非常合理,一碗裏邊已經有齊晒,半熟玉子,叉燒,蕃茄同埋薯仔🥔茸。
2021-11-23 303 瀏覽
同事推介過嚟試吓。我揀咗白神山叉燒拉麵,味道不過不失,又唔會覺得嘩勁好食嗰隻。不過嗰隻流心蛋就幾好味!叉燒亦都好淋,不過個湯底就有啲鹹。反而平時唔食筍嘅我,覺得佢啲筍幾好食喎。幾搞笑,佢兩片叉燒係掛係個碗度…我將佢摺埋咗放返落個碗同事揀咗白神山豚肉拉麵流心蛋,煎餃子$38 ,不過得五隻….菠蘿特飲同埋雜果特飲,@$15飲品呢個價錢我覺得OK不過整體來講,唔會覺得好抵。不過不失咁啦~服務又唔覺得好差,見前面啲留言話服務好差。今日OK喎。

幾搞笑,佢兩片叉燒係掛係個碗度…

我將佢摺埋咗放返落個碗

同事揀咗白神山豚肉拉麵

流心蛋,

煎餃子$38 ,不過得五隻….

菠蘿特飲同埋雜果特飲,@$15
飲品呢個價錢我覺得OK