2024-02-04 241 瀏覽
睇twins前5:30食個早飯,係尖沙咀搵日本菜發現好多6點先開晚市,剛好呢間營業中,仲開到2:30am😳食宵夜都可以考慮!門面唔起眼好易錯過咗,店內細小,大概得20個位再加房入面有枱,眼見好多人留咗枱。牆上面貼晒菜式,一眼就睇到今日有咩時令食材!原條鷹羽鯛 $380今日新鮮運到,第一次聽呢隻白身魚,薄切上,好鮮甜鹽焗日本銀杏 $108好似煮腐竹蛋糖水啲白果😳不過係日本版,唔多日本店有得食!燒吞拿魚餃下巴 $368一上枱好巨型,完全想像唔到係魚下巴😨,店員會幫忙切開,一切開滿滿骨膠原🤭好多魚油!什錦漬物 $108每舊都好juicy👍🏻最愛食粉紅色個舊!炸墨魚鬚 $88新鮮炸墨魚又係第一次食😳口感比較煙韌同咸香!柚子鹽燒白鱔 $136可能落咗檸檬,食唔到柚子味,肉厚皮脆👍🏻👍🏻燒雞全翼 $65稻庭烏冬 有冷熱選 $88
原條鷹羽鯛 $380
今日新鮮運到,第一次聽呢隻白身魚,薄切上,好鮮甜

鹽焗日本銀杏 $108
好似煮腐竹蛋糖水啲白果😳不過係日本版,唔多日本店有得食!

燒吞拿魚餃下巴 $368

什錦漬物 $108
每舊都好juicy👍🏻最愛食粉紅色個舊!

炸墨魚鬚 $88
新鮮炸墨魚又係第一次食😳口感比較煙韌同咸香!

柚子鹽燒白鱔 $136
可能落咗檸檬,食唔到柚子味,肉厚皮脆👍🏻👍🏻

燒雞全翼 $65
稻庭烏冬 有冷熱選 $88
含淚推介一間我超喜歡的居酒屋!呢張石亭居酒屋幫襯左幾次,質素一次比一次驚艷!堅持使用靚料,唔少食材喺日本直送~一到晚市時間,餐廳就會變得好熱鬧~座無虛席!難怪可以屹立尖沙咀20年!實在是實力居酒屋!而家居酒屋會做埋宵夜時段!營業至凌晨2:30am!岩曬遲咗收工,或者週末想任性chill 吓嘅你!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸☘️🧀酒盜芝士$78日本傳統嘅佐酒小菜用吞拿魚內臟醃製後再配上軟綿忌廉芝士咸味混合鮮味 再跟綿滑忌廉芝士來個碰撞⋯酒味被「盜」走了🤭不錯的下酒菜!☘️🥗蟹籽沙拉68清新的沙拉 有青瓜絲和蟹籽口感完美好清爽開胃一流!☘️🐟笛鯛刺身 $580👍🏻好高檔的刺身!鮮魚肉質鮮美新鮮爽口。刀功精湛看起來像一件藝術品 好震撼😍可以配上酸汁、蘿蔔泥、姜茸和蔥花味道更出色 不愧是頂級刺身☘🍙蔥吞拿魚腩卷(6pcs)👍🏻$168吞拿魚腩好香魚油味 捲起來細細舊 但係吞拿魚腩餡料都好足帶點紫蘇味道 魚蓉沒有筋 口感棒☘ 🍣北海道海膽壽司-2件 $198☘ 🍣吞拿魚(赤身)壽司-2件👍🏻$78以北海道海膽鋪滿成個軍艦,鮮甜美味赤身壽司都唔錯 脂肪比例較少質感較腍 魚味香濃!☘ 🍢串燒👍🏻(雞全翼$64、

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
⋯酒味被「盜」走了🤭
不錯的下酒菜!

☘️🥗蟹籽沙拉68
清新的沙拉 有青瓜絲和蟹籽口感完美
好清爽開胃一流!

☘️🐟笛鯛刺身 $580👍🏻
好高檔的刺身!鮮魚肉質鮮美
新鮮爽口。刀功精湛
看起來像一件藝術品 好震撼😍
可以配上酸汁、蘿蔔泥、姜茸和蔥花
味道更出色 不愧是頂級刺身

☘🍙蔥吞拿魚腩卷(6pcs)👍🏻$168
吞拿魚腩好香魚油味 捲起來
細細舊 但係吞拿魚腩餡料都好足
帶點紫蘇味道 魚蓉沒有筋 口感棒

☘ 🍣北海道海膽壽司-2件 $198
☘ 🍣吞拿魚(赤身)壽司-2件👍🏻$78
以北海道海膽鋪滿成個軍艦,鮮甜美味
赤身壽司都唔錯 脂肪比例較少
質感較腍 魚味香濃!

☘ 🍢串燒👍🏻
(雞全翼$64、牛舌串$84、雞腎串$64、柚子鹽燒白鱔$136)
以為刺身類夠驚豔!另點了四串串燒
都好好味!!最深刻的一定是柚子鹽燒白鱔,去骨而且表面朝香,肉質Q彈!
雞全翼啖啖肉好夠Juicy!
用上新鮮雞翼,雞皮香脆,爆汁!

☘🥣鮮魚奶湯(免費)👍🏻
以方才笛鯛刺身的魚骨熬成
侍應介紹說,足足幾斤的魚
熬成兩碗新鮮的魚湯 尤其濃郁
奶滑至極 每一啖都飲到骨膠原
驚喜!!!

☘ 🦪日本室津蠔👍🏻
以室津蠔,味道鮮美,其食材新鮮堪比omakase 級別的生蠔!肉質肥厚!海水味較淡,啱食!

• 雞全翼
  • 柚子鹽燒白鱔
  • 牛舌
一間位於尖沙咀的居酒屋,餐廳門身設計令佢成為隱蔽小巷之中,一道獨特嘅日式光景。當你行入餐廳,當中嘅佈置與燈光,會令你有種彷如置身於日本居酒屋嘅感覺;牆身掛滿每月嘅時令之作,一目了然!酒類選擇多、食物極具質素以及職員嘅貼心服務,絕對能夠令你過上一個美滿豐盛之夜! 1️⃣前菜 HKD 20 有多種不同日式菜類漬物,入口清新,作為前菜的確不錯! 2️⃣芥末八爪魚 HKD 48 八爪魚口感煙靭,芥末調味剛好,清新易入口,不錯! 3️⃣七味魚翅 HKD 78 烤過嘅魚翅我都係第一次食!食落口感有啲似雞泡魚乾,食得出魚嘅魚香,唔需要點日式沙律醬已經好好食,值得一試! 4️⃣日本室津蠔 HKD180 不得不提佢哋嘅日本室津蠔,睇相已經感受到佢嘅肥美多汁,有淡淡海水味,肉質飽滿,鮮甜,必點! 5️⃣日本深海池魚薄切 HKD198 一入口已經食得出池魚嘅新鮮,口感軟熟,配上佢地嘅醋醬汁,更加突顯出池魚嘅鮮甜;另外附上蘿蔔蓉及蔥蒜,作為另一種食法,係我未試過嘅配搭,都係一個不錯嘅選擇! 6️⃣蔥吞拿魚腩卷 HKD168 一共有六件蔥吞拿魚卷,醋飯包住滿滿嘅吞拿魚蓉,一口一個剛剛好,入口非常滿足! 7️⃣左口魚壽司 HKD 68 絕對

前菜

1️⃣前菜 HKD 20
有多種不同日式菜類漬物,入口清新,作為前菜的確不錯!
芥末八爪魚

2️⃣芥末八爪魚 HKD 48
八爪魚口感煙靭,芥末調味剛好,清新易入口,不錯!
七味魚翅

3️⃣七味魚翅 HKD 78

4️⃣日本室津蠔 HKD180

5️⃣日本深海池魚薄切 HKD198
蔥吞拿魚腩卷

6️⃣蔥吞拿魚腩卷 HKD168

7️⃣左口魚壽司 HKD 68
絕對係驚喜之作,左口魚經過炙燒後,炙香味非常濃郁;左口魚咬口十足,甜香與油香非常匹配,有一種係你口裹面慢慢融化嘅感覺,極推!
牡丹蝦壽司

8️⃣牡丹蝦壽司 HKD 148
牡丹蝦口感軟熟,味道清甜,入口非常滿足!蝦頭裏面嘅蝦膏一撳落去就咇曬出黎,濃郁鮮甜!正!
雞全翼

9️⃣雞全翼 HKD 62/2pcs
非常欣賞佢嘅雞全翼,烤嘅過程已經將雞全翼打開,方便大家食用,欣賞!雞皮烤得非常香脆,同時保留咗雞翼內嘅油份與水份,啖啖都係滿足感!值得一試!
牛舌串

🔟雞腎串 HKD 64/2pcs
雞腎口感煙韌,烤得剛好,簡單調味保留原材料味道,送酒係不錯嘅選擇!

1️⃣1️⃣牛舌串 HKD 84/2pcs
不得不提佢哋嘅牛舌,牛舌口感軟熟,食得出牛舌嘅原味,感受到牛舌嘅油脂係你口裏面慢慢滲出來,但絕對無油膩感,送酒佳品,推薦!
炸雞

1️⃣2️⃣炸雞 HKD 68
炸粉調味不錯,外層酥脆,雞肉味香。

❣️居酒屋仲開到零晨2:30,放工想食宵夜無難度❣️

評價:
🍽️ 服務質素良好
💯 開至凌晨兩點半
❤️ 慰藉心靈之選
 🍣 優質刺身/左口魚壽司
🍢 優質牛舌串
🍶 隱世居酒屋

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️ (五個心心為滿分)
前菜
芥末八爪魚
七味魚翅
蔥吞拿魚腩卷
牡丹蝦壽司
雞全翼
牛舌串
炸雞
開到凌晨2點半!高質居酒屋🤭 餐廳主打日本居酒屋料理 包括串燒、刺身等等 環境較狹小、氣氛熱鬧 猶如置身於歌舞伎町的居酒屋 更營業至凌晨2點半🤫᪥ 黑鯥 $590黑鯥係深海嘅肉食性魚類 肉質鮮甜 脂肪豐富 魚皮部分經過微炙 所以更有炙燒香氣 口感更香😋᪥ 雞皮串 $38/串呢度嘅雞串燒都做得好好 雞皮啦脆卜卜充滿雞油香᪥ 雞腎串 $32/串雞腎爽口 以鹽作簡單調味已經好好食᪥ 雞全翼 $32/串雞翼嘅雞皮又係燒得好好 脆卜卜 雞翼嫩滑多汁᪥ 左口魚壽司 $68/2件左口魚經過炙燒逼出油份 超香!肉質亦細嫩軟身😋᪥ 活赤貝壽司 $78/2件一件以軍艦形式呈現 活赤貝口感爽脆鮮甜

᪥ 黑鯥 $590

᪥ 左口魚壽司 $68/2件
左口魚經過炙燒逼出油份 超香!肉質亦細嫩軟身😋

᪥ 活赤貝壽司 $78/2件
一件以軍艦形式呈現 活赤貝口感爽脆鮮甜
•ᴗ• 日本室津蠔🦪 生蠔非常新鮮!蠔肉鮮嫩多汁,帶著淡淡的海水味🦪室津蠔本身就好好味,但這間居酒屋仲加左一啲特殊嘅調味料,令口感更多層次•ᴗ• 八角魚、赤羽太刺身 🐠 刺身賣相好靚,魚肉切得好薄,質感好細緻🥺八角魚味道鮮甜,口感非常柔軟🐟赤羽太刺身味道濃郁,魚肉非常嫩滑,入口即化•ᴗ• 日本番茄(柚子酸汁)•ᴗ• 蟹子沙律🥗🌟 🍅口感非常清爽,柚子酸汁帶著淡淡的酸味同時又好清新,好開胃😝非常適合夏天 滿瀉嘅蟹子沙律,好澎湃!滿滿嘅青瓜絲🥒🥺蟹子嘅鮮甜味同青瓜嘅清爽完美地融合,上面鋪滿芝麻,配上特製嘅沙律醬同芝麻醬🤩好出色•ᴗ• 雞肝串 雞肝好鮮美,外皮少少脆,調味恰到好處,味道好平衝•ᴗ• 雞全翼🐥 雞翼外皮烤得酥脆,內裡肉質鮮嫩,調味恰到好處•ᴗ• 牛舌串🐮牛舌好爽口!👅牛舌調味非常好,帶著淡淡的鹽味和香氣•ᴗ• 雞軟骨串 🐣 雞軟骨烤得更好酥脆,口感好好•ᴗ• 稻庭鳥冬🍜🌟 湯底好特別🥺店員話係醬油昆布湯,味道清淡得黎好鮮甜!稻庭烏冬好彈牙🤤淡淡麵粉香味大整體嚟講,位置雖然唔多,但環境幾舒服😌食物都好精緻🌟特別推薦稻庭烏冬👍🏻🤍好味指數: 4.6/5
•ᴗ• 日本室津蠔🦪

•ᴗ• 八角魚、赤羽太刺身 🐠

•ᴗ• 日本番茄(柚子酸汁)
•ᴗ• 蟹子沙律🥗🌟

•ᴗ• 雞肝串

雞肝好鮮美,外皮少少脆,調味恰到好處,味道好平衝

•ᴗ• 雞全翼🐥

雞翼外皮烤得酥脆,內裡肉質鮮嫩,調味恰到好處

•ᴗ• 牛舌串🐮

牛舌好爽口!👅牛舌調味非常好,帶著淡淡的鹽味和香氣

•ᴗ• 雞軟骨串 🐣

雞軟骨烤得更好酥脆,口感好好

•ᴗ• 稻庭鳥冬🍜🌟

🤍好味指數: 4.6/5

朋友👩🏻‍🦳知道我鍾意食日本🇯🇵料理🥢,呢日約我喺尖沙咀,帶咗我嚟呢間居酒屋🏮開餐😆$198「日本🇯🇵深海池魚薄切」:池魚(マアジ、真鯵、真鰺),最當做嘅季節係由夏天到秋天,即係依家呢段時間😋;以前喺日本🇯🇵嘅習慣係保留魚皮、用鹽同醋醃製,近年隨住急凍同保鮮技術嘅極大改進,多數去皮食 sashimi 😋;呢度嘅「深海池魚」薄切,擺得好靚,色澤同造型 直程幾優雅 🤩;池魚新鮮,肉質柔軟,aftertaste 甘甜,脂肪適中,充滿 umami 😋, 餐廳仲提供 醬油、酸汁、薑蓉 可以沾,令味道層次更豐富🤩$90「日本🇯🇵室津蠔(2雙)」:非常新鮮,色澤鮮明,有淡淡嘅海水味,幾 creamy 😋$128「白子」:白子 しらこ 係魚嘅精巣,有好多種食法,加醋、放湯、鍋物、燒 等🤩;呢度嘅 白子放喺酸汁裏面,好滑好creamy,又係充滿 umami 😋$88「龍蝦🦞沙律」:粉紅色,賣相已經幾靚🤩;龍蝦肉🦞似乎係撈咗蛋黃醬汁,好滑,好美味😋;上邊仲加咗啲蟹籽😋$78「七味魚翅」:魚翅燒得幾香口😋,加埋七味粉,再沾蛋黃醬,幾好食😋$68「左口魚壽司🍣2件」、$78「吞拿魚赤身壽司🍣2件」:「左口魚」

$68「左口魚壽司🍣2件」、$78「吞拿魚赤身壽司🍣2件」:「左口魚」似乎輕輕火灸過,令部份脂肪溶解,食落更香口😋;連最基本嘅「赤身」都好鮮味🤩

$148「牡丹蝦🦐壽司🍣2件」:「牡丹蝦🦐」新鮮肉質結實😋

$64「雞肝串-2串」:香口、creamy😋

$64「雞腎串-2串」:香口、少少咬頭😋

$64「雞全翼-2串」:燒雞翼,我鍾意食😋;雞翼皮仲燒到脆脆哋🤩

$56「日本🇯🇵青椒仔串-2串」:新鮮、爽脆、鮮甜😋
2023-05-18 52 瀏覽
未有時間飛日本✈️👘所以最近不停約朋友去食日本料理🤣哩晚book了位於尖沙咀赫德道一間日式居酒屋,門面石木風格設計,柔和燈光,雖然座位不多,但環境充滿傳統日式居酒屋🏮🥗前菜淮山漬蟹子沙律滿滿的蟹子配爽口青瓜絲🥒味道清新醒胃🔪刺身真鯛份量十足,師傅刀功很好👍將真鯛切到薄而透,沾上蘿蔔蓉酸汁令鮮味更加提升日本室津蠔鮑滿又肥美,味道甘甜爽口🍣壽司赤身壽司左口魚壽司北海道海膽壽司全部都係我大愛必點😋🍡串燒雞心露筍豚肉卷蕃茄豚肉卷柚子鹽燒白鱔雞心燒得唔錯,口感質感柔軟白鱔外層燒到好薄好香脆,肉質幾嫩👍個人口味覺得豚肉卷配茘枝係最夾😋不過用蕃茄可中和番油腻感🍅🥣鮮魚奶湯哩個魚湯🐠就係用頭先真鯛刺身個魚頭即時煲的,非常鮮甜師傅同店員都好友善,食物選材新鮮,回頭指數高👍

🥗前菜

淮山漬
蟹子沙律

滿滿的蟹子配爽口青瓜絲🥒味道清新醒胃

🔪刺身

真鯛

日本室津蠔
鮑滿又肥美,味道甘甜爽口

🍣壽司

雞心
露筍豚肉卷
蕃茄豚肉卷
柚子鹽燒白鱔

雞心燒得唔錯,口感質感柔軟

🥣鮮魚奶湯

哩個魚湯🐠就係用頭先真鯛刺身個魚頭即時煲的,非常鮮甜

師傅同店員都好友善,食物選材新鮮,回頭指數高👍
2023-05-17
  • 真鯛
2023-05-17 40 瀏覽
估唔到尖沙咀都有啲野咁好食既居酒屋,仲石以晚晚坐傾住計!呢到野食種類好多,今次道每樣叫左啲~日本室津蠔呢個蠔好濃味,而且口感十分creamy! 我覺得不能錯過!吞拿魚刺身三點呢個刺身滿足幾個願望! 吞拿魚好新鮮。鐘意濃濃油脂香味,入口即溶就可以食拖羅。鐘意肉質魚味濃既又可以試赤身。中拖就介符兩者之間墨魚刺身呢個好大份,差啲食唔曬。佢唔濃味的,不過鐘意食爽爽口感既人應該好喜歡。串燒都好有驚喜。呢個燒牛小排火喉掌握得好好,燒完出黎好腍滑,差啲想再叫第二塊。炸魷魚鬚炸魷魚鬚就無咁驚喜,同平時食差唔多,正正常常~壽司壽司都有幾款叫左!我覺得海膽真係是日mvp! 佢既份量一啲都唔孤寒!放入口,即刻成個口腔都係海膽既香味。最重要係個海膽都新鮮,鮮生得黎又唔苦!個隻燒左口魚裙邊又係好好食,因為燒曬啲油脂出黎,真係好香!食左咁多野,又坐左成晚,真係超滿足。呢間下次都會再黎!
估唔到尖沙咀都有啲野咁好食既居酒屋,仲石以晚晚坐傾住計!

呢到野食種類好多,今次道每樣叫左啲~

日本室津蠔
呢個蠔好濃味,而且口感十分creamy! 我覺得不能錯過!

吞拿魚刺身三點

墨魚刺身

炸魷魚鬚
炸魷魚鬚就無咁驚喜,同平時食差唔多,正正常常~

壽司

個隻燒左口魚裙邊又係好好食,因為燒曬啲油脂出黎,真係好香!

食左咁多野,又坐左成晚,真係超滿足。呢間下次都會再黎!
2023-05-16 349 瀏覽
來到石亭總有一種“深夜食堂”的感覺,充滿和風的木門一關上,昏黃的燈光、滿牆的酒標貼紙、看似隨意掛上的本日推介招牌,就仿似穿越到日本街頭的居酒屋,將里外兩個世界隔開。▶️蟹子沙律($68)開胃菜先來個蟹子沙律,青瓜切成細絲, 面頭是澎湃的蟹柳絲及蟹籽,混合沙律醬,味道開胃又清新。▶️日本深海池魚薄切($198)池魚刺身配酸汁一向質感爽口、味道鮮甜,還附上蔥花和薑末,增加香口度,辟走腥味,令刺身更可口。▶️日本室津蠔($180/4隻)超大隻嘅室津蠔,未食已經見到蠔肉肥美豐滿,入口肉質鮮嫩,口感Creamy,令人想一試再試。▶️壽司✨吞拿魚赤身($78/2件)✨左口魚($68/2件)✨三文魚腩($45/2件)吞拿魚赤身近魚背部位,脂肪較少,質感結實。而三文魚腩就油脂豐富,肉質肥美。左口魚就肥大肉厚,充滿油脂,咬落去非常有質感。▶️串燒✨雞肝串($32)✨雞心($28)✨雞腎串($32)✨雞軟骨串($20)✨牛舌串($42)✨番茄豚肉卷串($32)✨蘆筍豚肉卷串($32)來到居酒屋飲返杯清酒配串燒,同朋友暢談天地享受放工後的時光是常識吧!牛舌串非常出色,厚身又juicy,咬落吾韌。另外我都好中意雞肝,含

▶️蟹子沙律($68)

▶️日本深海池魚薄切($198)

▶️日本室津蠔($180/4隻)

▶️壽司
✨吞拿魚赤身($78/2件)
✨左口魚($68/2件)
✨三文魚腩($45/2件)

▶️串燒
✨雞肝串($32)
✨雞心($28)
✨雞腎串($32)
✨雞軟骨串($20)
✨牛舌串($42)
✨番茄豚肉卷串($32)
✨蘆筍豚肉卷串($32)
來到居酒屋飲返杯清酒配串燒,同朋友暢談天地享受放工後的時光是常識吧!牛舌串非常出色,厚身又juicy,咬落吾韌。另外我都好中意雞肝,含鐵質及維他命。

▶️雞扒飯($108)
最後來一個每次都要食嘅雞扒飯,雞扒煎至外皮焦脆,肉質嫩滑,照燒汁令味道更可口,亦可以送飯,整體出色。
  • 日本深海池魚薄切
2023-05-15 46 瀏覽
小巷風味居酒屋閨蜜係哈日族🇯🇵 飯聚一定食日本嘢🙃-🐟伊佐木刺身 $380🥣伊佐木魚湯第一輪食時令刺身 伊佐木魚肉白裏透紅 味道鮮甜 脂肪豐盈但唔膩 薄切片口感清爽 熬出嚟嘅魚湯唔腥 係另一種風味-🦑螢光烏賊 $180烏賊海水味十足 以單純嘅鮮味拌海藻 下酒一流-🍣海膽壽司 $99/件🍣吞拿魚腩壽司 $89/件將原嚿壽司塞入口 有滿滿嘅甘甜滋味:魚腩魚油豐富 海膽味道濃郁-🥓蕃茄豚肉卷 $32🥓蘆筍豚肉卷 $32第二round食串燒‼️ 蘆筍翠綠爽脆 相比之下 蕃茄嗰款 比較濕潤開胃-🐔燒雞全翼 $32🐔燒雞皮 $38🐔燒雞肝 $32燒雞肝外脆內軟 入口即溶 燒汁令味道更豐富 鹹中有甜 微焦燒雞皮嘅火候 控制得非常好 邪惡得來又幾好食😈 -🥠燒鱈魚乾 $48脆卜卜鱈魚乾配沙律醬 冇得輸😚-📍石亭居酒屋尖沙咀赫德道11號C地下
小巷風味居酒屋

🥠燒鱈魚乾 $48

脆卜卜鱈魚乾配沙律醬 冇得輸😚
📍石亭居酒屋
尖沙咀赫德道11號C地下
🇯🇵一間屹立廿十幾年有温度尖沙咀居酒屋🏮位於赫德道,雖然唔係特別旺嘅道路。但俾佢嘅獨特裝修吸引就入左去食啦!裝修係走日本小店居酒店真係氣氛!空間唔多,大位8-10枱店員會同食客交流個種。好有温度。平日夜晚都座無虛席,大部分食客都係有訂枱,仲有幾位日本人添。前菜就叫左日本蕃茄🍅 $68開下胃先,蕃茄配上沙律醋汁酸酸甜甜好正愛女魚二食 $380整條片切片,厚席剛好肉質扎實爽口,肉質肥美呈半透明,味道清甜鮮味,十分適合初夏季節品嚐。鮮魚奶湯 一魚二食魚頭魚骨加入蔬菜用作魚湯,鮮甜味美😋芝士酒盗 $68酒盜即以鹽醃魚內臟半年以上的鹽漬物。配上芝士軟綿既口感,咸香味好濃郁!送酒一流!🍻七味魚翅 $78 叫多一款送酒小食,一般鱈魚片就見得多。燒魚翅真係第一次見,配上七味粉非常惹味香口。深海池魚壽司 $68/2件最鮮美的白身魚之一, 既有白身魚應有的清爽口感,又帶有豐厚的油脂,魚肉味道偏甘甜。吞事魚(赤身)壽司 $78/2件脂量少肉質實有咬口較濃味左口魚壽司 $68/2件雖然只係叫左三款壽司🍣但都好滿足🥰新鮮處理得好!三款都係較濃味嘅魚!左口魚經過火炙後,逼出肥美油脂。令口腔充滿油脂幸福感爆燈!照燒
🇯🇵一間屹立廿十幾年有温度尖沙咀居酒屋🏮
位於赫德道,雖然唔係特別旺嘅道路。

但俾佢嘅獨特裝修吸引就入左去食啦!
裝修係走日本小店居酒店真係氣氛!

前菜就叫左日本蕃茄🍅 $68
開下胃先,蕃茄配上沙律醋汁酸酸甜甜好正

愛女魚二食 $380
鮮魚奶湯 一魚二食
魚頭魚骨加入蔬菜用作魚湯,鮮甜味美😋

芝士酒盗 $68
酒盜即以鹽醃魚內臟半年以上的鹽漬物。
配上芝士軟綿既口感,咸香味好濃郁!
送酒一流!🍻
七味魚翅 $78
叫多一款送酒小食,一般鱈魚片就見得多。
燒魚翅真係第一次見,配上七味粉非常惹味香口。

深海池魚壽司 $68/2件
吞事魚(赤身)壽司 $78/2件
脂量少肉質實有咬口較濃味
左口魚壽司 $68/2件
雖然只係叫左三款壽司🍣但都好滿足🥰
新鮮處理得好!三款都係較濃味嘅魚!
左口魚經過火炙後,逼出肥美油脂。
令口腔充滿油脂幸福感爆燈!

照燒雞扒 $98
一食難忘嘅燒雞髀🍗真心係我食同當中頭三位好食!大推!雞皮燒到好似炸咁脆!仲一d都唔油膩添!雞肉Juicy到咬到肉汁嘅嫩滑。
我會為左隻雞脾再番黎嫁!好好味🤩

之後就叫左幾款不同嘅串燒送酒😆
牛舌串 $84 雞軟骨串 $40冬菇串 $40
日本青椒仔串 $56
柚子鹽燒白鱔 $136
必叫^_^皮脆口肉嫩滑
整體串燒好高質,對每款食材處理得好好!
師傅功架一流!👍🏻
2023-05-10 33 瀏覽
-Shima-aji sashimiexquisite calm and soothing flavourslight natural sweet aftertasteit’s one of my favouritesIt’s fresh , very delicate, chewy, crunchy, and firm Perfect thin slices for one to enjoy the texture-Murotsu OysterNamed milk of the seaCrunchy body with strong umami flavourSweet aftertaste -CHU-TORO sushi medium fatty tunahas a texture that melts in your mouthflavor is rich, sweet, and full of umami but less overwhelming than otoro -tomato pork wrapAlmost bacon like pork cut to wrap th
-Shima-aji sashimi
it’s one of my favourites

-Murotsu Oyster
Named milk of the sea
Sweet aftertaste

-CHU-TORO sushi
medium fatty tuna

-tomato pork wrap
Almost bacon like pork cut to wrap the tomato fully
Juice spilled out in every single bite

-chicken thigh don
It’s so tender and moist
With a slightly crispy skin on top
The rice absorbed the essence from the chicken and tasted almost like the hainan oil rice
Amazingly fulfilling
2023-05-08 35 瀏覽
家姐又帶我食好西,人生第一次食白子,「白子刺身」等於吃魚的精囊😱,但日本人話好補身,香港唔係好多餐廳有得食,跟家姐食野又多咗個第一次喇😅 前菜除左白子刺身,重有螢光魷魚,其實肉子質感豆腐,配埋醬汁酸酸甜甜唔係真係太難接受,始終唔係咁容易食到,第一次試完之後都有驚喜,我覺得可以試吓。我哋去日本餐廳一定會點刺身啦,當日最新鮮就係呢兩款,食落真係好鮮甜,好新鮮,嗰兩隻日本生蠔,睇得出嘅飽滿,食入口直頭幸福感爆標。我哋想食串燒,人哋就飲啤酒,我哋就揀咗飲碗湯,配埋燒雞泡魚乾,幾健康,哈哈雞皮串燒之前喺日本一食愛上,估唔到呢間餐廳亦都做得好好,雞皮燒得好香脆,但中間亦會有少少煙靭嘅感覺,其他串燒得好出色,好有驚喜。特別要講下大白鱔,厚切,超肥美勁好口感,好好味啊!

特別要講下大白鱔,厚切,超肥美勁好口感,好好味啊!
2023-05-08 103 瀏覽
朋友推介呢間小店,主打多款特色日式料理,內裡佈置帶點懷舊風,好有日本家鄉嘅感覺,燈光偏暗,氣氛滿滿,另外環境唔大所以要預先留位先可以入座~ 適合三五知己過嚟聚餐😆前菜有芝士酒盜同蟹肉沙律,前者紅麴、豆瓣醬、酵母發酵而成,cream cheese味好重,鹹香突出,令人一試愛上、蟹肉沙律大大碟,口感爽脆,食落鮮甜,十分開胃🤤刺身有金目鯛,魚肉白身,肉質細膩同時帶點爽口,入口鮮甜美味, 搭配調味料有助提升整體嘅鮮與甜度!壽司方面叫咗左口魚、深海池魚同海膽,建議由淡食到濃,魚油滿滿,超級滑身,層次豐富,每款都各有千秋~ 燒物都有幾多選擇,蕃茄同露筍配上豚肉可降低油膩感,雞全翼燒至外脆內嫩,入味又juicy~ 個人推介鹽燒白鱔,外皮香脆,魚肉嫩滑,啖啖肉,加埋柚子好refreshing~ 唔夠飽嘅話可以叫埋鰻魚飯,兩大條鰻魚鋪喺面,醬汁濃郁但唔會蓋過本身鰻魚嘅魚油香味,飯粒粒分明,值得一試🐟

2023-05-07 102 瀏覽
隱蔽小居酒屋藏在赫德道小小的居酒屋但食材一點也不馬虎每日日本新鮮運到 伊佐目 深海池魚 海膽勁甜❣️白子酸汁無得彈😋老闊人也超級好客 如果大家想係香港體驗日本既感覺不妨探訪一下 絕對值得一訪🩵
隱蔽小居酒屋藏在赫德道
小小的居酒屋但食材一點也不馬虎