2023-01-13 261 瀏覽
喺赫德道尾有一間好低調嘅日本餐廳一早知道,呢間餐廳係要預約先至可以有位坐睇返原來呢度已經有21年歷史餐廳餐廳充滿日本特色服務員同客人打成一片,而且呢度都好多老顧客就知道呢度服務唔錯佢有前菜係細細碟啲嘅日本新鮮海蜇少少辣味,新鮮爽脆好開胃網上睇食評,話呢度嘅刺身好出色新鮮美味白子大份量嘅鱈魚白子識得佢嘅用料非常新鮮因為白子本身係一不新鮮就會有腥味嘅食物呢度完全冇混合醬汁同埋辣蘿蔔絲加上去蔥同埋海帶係最天然有營養嘅美顏聖物日本室津蠔 異常肥美,每一啖都好似忌廉咁幼滑連海水都飲埋佢,真係返咗日本新鮮度不得了日本深海池魚切呢個池魚刺身不得了😍😍😍平時池魚味道比較清淡喺呢度因為係野生深海魚嘅關係魚味非常濃郁食完咁多鮮味嘅魚生之後先食晒生薑嘆啖靚茶清一清口腔先左口魚壽司🍣一啖咬落去燒到啱啱好嘅左口魚壽司上面放入口腔,滿滿感受到左口魚上面嘅油脂😍海膽刺身極重份量嘅海膽分量多到不得了北海道嘅新鮮海膽一啲海水魚腥味都冇,新鮮得太過分好後一啖將佢放落口因為我放咗好耐都唔捨得吞喺口腔入面滿滿都是滿足串燒方面 居酒屋就當然要試吓佢嘅串燒一間煮得一手好菜燒得一手好串燒嘅居酒屋絕對值得再嚟牛舌串牛舌嘅肉汁,非常濃
喺赫德道尾有一間好低調嘅日本餐廳
一早知道,呢間餐廳係要預約先至可以有位坐
睇返原來呢度已經有21年歷史
餐廳餐廳充滿日本特色
服務員同客人打成一片,而且呢度都好多老顧客
就知道呢度服務唔錯

佢有前菜係細細碟啲嘅日本新鮮海蜇
少少辣味,新鮮爽脆
好開胃

網上睇食評,話呢度嘅刺身好出色

新鮮美味白子
混合醬汁同埋辣蘿蔔絲
加上去蔥同埋海帶
係最天然有營養嘅美顏聖物

日本室津蠔
異常肥美,每一啖都好似忌廉咁幼滑
連海水都飲埋佢,真係返咗日本
新鮮度不得了

食完咁多鮮味嘅魚生之後
先食晒生薑嘆啖靚茶清一清口腔先

左口魚壽司🍣
一啖咬落去燒到啱啱好嘅左口魚壽司上面
放入口腔,滿滿感受到左口魚上面嘅油脂😍

海膽刺身
極重份量嘅海膽
分量多到不得了
北海道嘅新鮮海膽
一啲海水魚腥味都冇,新鮮得太過分
好後一啖將佢放落口
因為我放咗好耐都唔捨得吞
喺口腔入面滿滿都是滿足

串燒方面 居酒屋就當然要試吓佢嘅串燒
一間煮得一手好菜燒得一手好串燒嘅居酒屋
絕對值得再嚟

牛舌串
牛舌嘅肉汁,非常濃厚
唔會好似其他咁樣薄切切,爽口彈牙

柚子鹽燒白鱔
好食到不得了,發閃夠晒俾面
配搭柚子嘅酸酸你
令到成個味道突出,不會有油膩感
呢個非常推介,絕對要試吓

雞軟骨串、雞皮串
都係必食之選

再配上呢度嘅清酒,或者日本生啤
簡直係最relax嘅享受

雞全翼燒

芝士年糕
記得記得記得,一定要吹動啲先食呀
入面好似熔岩般熱情嘅芝士
溫暖濃厚

鰻魚飯
呢度嘅燒鰻魚,絕對高質
鰻魚質素肥美
味道唔會太濃
全部係廚師親自自己燒制
並唔係出面買現成嘅貨
加上日本米粒粒圓轆轆,超肥美
升糖指數爆表之餘,亦都滿足到我口腹之欲

清酒煮大蜆
遠距離已經聞到好香濃嘅清酒香氣
一啖飲落啲湯度,湯底會有木魚香氣
大蜆新鮮爽脆,鮮味十足

值得欣賞
係店員會根據顧客嘅進食速度而上菜
非常欣賞啊
而且真係好親切,有一種喺日本居酒屋嘅溫暖感覺

石亭居酒屋 - 尖沙咀
地址:尖沙咀赫德道地下11C號舖
2023-01-13
2023-01-11 234 瀏覽
日本料理個個香港人都鍾意😛喺香港我間唔時都會搵啲居酒屋嚟試下🏮除咗充滿日本情懷之外,居酒屋其實都好考慮到師傅既功力。今次介紹呢間位於尖沙咀嘅「石亭居酒屋」,店舖位置唔算好大但就顧客多多!我當日去到好好彩仲有一張枱,其他台都已經reserve晒😝今次試咗唔少野食,結果都冇令我失望☺️。。🍣吞拿魚刺身三點 | $298評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 刺身梗係唔少得🤤網上睇到佢哋有一款”吞拿魚刺身三點”有唔錯嘅評價,所以第一款野食就嗌咗佢🤭呢款分別有大拖羅、中拖羅、赤身三種唔同嘅刺身。中拖羅脂肪比例較高,魚香持持久。大拖羅有雪花般嘅脂肪分佈,帶有天然魚油嘅甘香味,入口即溶!。。🦪日本室津蠔 | $180評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 日本蠔果然係唔同啲🤤我同好多人一樣本身都好怕太腥嘅生蠔,呢款日本室津蠔食落新鮮味甜,帶有少少海水天然鹹味,4隻手掌咁大既肥美生蠔隻隻都好creamy好食😝。。🍱深海池魚壽司(2件) | $68🍱 帆立貝壽司(2件) | $85🍱 活赤貝壽司(2件) | $78評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 可能池魚未係時令季節,肉質較為實少少,不過依然爽口!味道鮮甜帶點魚油香。帆立貝每隻都肥大厚實

🍣吞拿魚刺身三點 | $298
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🦪日本室津蠔 | $180

🍱深海池魚壽司(2件) | $68
🍱 帆立貝壽司(2件) | $85
🍱 活赤貝壽司(2件) | $78
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 可能池魚未係時令季節,肉質較為實少少,不過依然爽口!味道鮮甜帶點魚油香。帆立貝每隻都肥大厚實🤤肉質鮮嫩。活赤貝就分為手握同軍艦壽司兩種,個人更為欣賞軍艦壽司,爽口得嚟帶啲咬感。

🦞龍蝦沙律 $88
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 一個唔錯嘅冷盤,龍蝦肉嘅份量一d都唔小,加埋沙律醬,香蔥同蟹籽,口感豐富,每一啖都食到非常爽口嘅龍蝦肉,夠哂真材實料!

🐟七味魚翅 $78
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 其實就係雞泡魚乾,每次我去到居酒屋都係必食,貪佢送酒一流😝呢份雞泡魚乾都算幾大份,燒到有陣焦香味,點埋甜甜酸酸嘅沙律醬越食越開胃!

🍢鴨心串、露筍豚肉卷串、蕃茄豚肉巻串、雞腎串 | 各$32,牛舌串 | $42
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
評語:嚟居酒屋點可以唔食串燒㗎,呢到既串燒款式非常之多,而當中我最鍾意嘅係蕃茄豚肉卷串,師傅用咗日本水茄,所以食落格外鮮甜,燒到香脆嘅豚肉包住水茄,咬落去口感好正!厚切牛舌肉汁豐富,而且燒得岩岩好唔會太韌,而且牛味都好重😛

🍚梅子茶漬飯 $58
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 用左日本茶浸泡嘅茶漬飯加入左梅子蓉係表面,撈埋一齊食除左有一陣清香嘅梅子味之外,仲有清幽嘅茶香,唔需要加其他配菜都已經好好食🫢

🔻尖沙咀赫德道路邊,旺中帶點靜
🔻位置較少,記得提早預約!
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐
  • 日本室津蠔
2023-01-08 67 瀏覽
成個Ig啲朋友都去日本😅😅我買左機票但4月先飛😢唯有去食日本野頂下癮😍。擇左好耐擇左間似日本啲既居酒屋,高質得黎價錢合理👌🏻👌🏻 成餐飯無論野食同環境等等都超滿意❤️。叫左勁多野食4個人share ,包括:活赤貝刺身(兩隻) $138日本深海池魚薄切 $198北海道海膽壽司 2件 $198吞拿魚(大腩)壽司2件 $178日本室津蠔 2隻 $90牛舌串 $42柚子鹽燒自鱔 $68雞肝串 $32雞全翼 $32稻庭鳥冬 $88七味魚翅 $78。尤其欣賞個北海道海膽壽司,甜得黎無苦澀味,入口即溶;卜口無筋又厚切😋 日本室津蠔超Creamy,串燒燒得好有日本Style乾身又香炭燒味。。食過咁多間香港居酒屋,呢間真係算數一數二👍🏼👍🏼

叫左勁多野食4個人share ,包括:
雞肝串 $32
雞全翼 $32
稻庭鳥冬 $88
七味魚翅 $78

尤其欣賞個北海道海膽壽司,甜得黎無苦澀味,入口即溶;
卜口無筋又厚切😋 日本室津蠔超Creamy,
串燒燒得好有日本Style乾身又香炭燒味。

食過咁多間香港居酒屋,呢間真係算數一數二👍🏼👍🏼
2023-01-05 23 瀏覽
聖誕同fd去咗喺尖沙咀K11附近嘅居酒屋🏮入面好有日本feel🇯🇵食物都有水準。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 🦪日本室津蠔 2隻/$90大大隻生蠔好肥美鮮甜,食落口啖啖肉,唔會有腥味。😋🐟日本深海池魚薄切 呢個時令空運過嚟嘅池魚,深海池魚比普通白身魚更鮮甜爽口,配酸汁同蘿蔔蓉食可以提升鮮味。🤤🐟吞拿魚刺身三點 吞拿魚刺身分別有赤身,中拖羅同大拖羅。😋 赤身脂肪比例較少,魚味最香濃。中拖羅入口魚脂甘香。大拖羅有雪花紋理,入口即溶。🥹🍢串燒串燒叫咗四款:牛舌串、蕃茄豚肉卷串、柚子鹽燒白鱔同露筍豚肉卷串。當中最鍾意牛舌同白鱔。牛舌厚切,好爽口,白鱔燒得好香炭燒味,值得一試。🥰🍶清酒煮大蜆一碗有好多大蜆,蜆肉冇沙好鮮甜,同清酒好夾。😆🐣雞扒飯本身以為呢個飯冇咩特別,但係要讚下個雞扒煎得好香脆,肉質好juicy,加埋照燒汁好快就k.o一碗🥰

🦪日本室津蠔 2隻/$90
大大隻生蠔好肥美鮮甜,食落口啖啖肉,唔會有腥味。😋

🐟日本深海池魚薄切

🐟吞拿魚刺身三點

🍢串燒

🍶清酒煮大蜆
一碗有好多大蜆,蜆肉冇沙好鮮甜,同清酒好夾。😆

🐣雞扒飯
2023-01-05 144 瀏覽
好耐無去食刺身食串燒,嚟到尖沙咀小巷中穿梭,搵到一間有驚喜巧有feel嘅居酒屋🏮刺身要點係要新鮮,薄切青鯛恰到好處,肉質好嫩,特別之處係呢間居酒屋除咗有平時豉油加芥末,蘿蔔絲蔥花酸汁,不得了,提鮮到一個點😍每啖係勁滿足,每片切得好平均,刀法非常好👍🏻仲有墨魚刺身,我本身麻麻地墨魚質感,佢切得厚身啲,帶嚟係實啲肉,反而味道更加出,點磨好嘅鮮芥末豉油,好好味😋(我自己好鍾意後面咁chill嘅格局,坐吧枱都唔錯)日本室津蠔(半份,兩大隻),唔係講笑,手掌咁大、肥美、夠鮮、無海水味,仲要爽口,喜歡食蠔一定要點,叫埋清酒一定滿足到底🤩壽司有深海池魚,肉質厚實又好味,本身已配少少芥末係壽司,一口食落非常滿足;仲未夠, 北海道海膽,完全無諗過呢啖有極滿海膽味,無腥味好乾淨,紫菜係好脆,成件壽司啪落口呢啖係回味無窮,不得了😎輪到 串燒,大推蕃茄豚肉串,日本蕃茄多汁熟度剛好,好甜,再配燒得剛好嘅豚肉香,汁又帶有微酸感,呢啖又係超驚喜🥳 雞皮串,燒到剛好成舊係好脆,肥嘅部分係燒咗油香,正😁 柚子鹽燒白膳,柚子味配上魚皮香,肉好滑😆 牛舌 ,個厚度剛好,味夠,呢間唔會落多鹽,牛味出番好多😌不得不提,佢個鮮魚

(我自己好鍾意後面咁chill嘅格局,坐吧枱都唔錯)

雞皮串,燒到剛好成舊係好脆,肥嘅部分係燒咗油香,正😁

柚子鹽燒白膳,柚子味配上魚皮香,肉好滑😆

牛舌 ,個厚度剛好,味夠,呢間唔會落多鹽,牛味出番好多😌

不得不提,佢個鮮魚奶湯,碗埋嚟已經爆魚香,奶白得很,先一啖落肚係舒服到一個點,而且你係好清楚知道係煮得好耐而係夠料,而係好清,配料新鮮,再加稻庭烏冬,記得一定要配啖湯飲,層次即時高三倍,飲哂成碗湯,完美哂❤️

見佢有杯自家製檸檬特飲,係燒酒檸檬梳打,燒酒第一下苦係完全無哂,酸度上嚟平衡到,好好飲😳

幫襯呢晚枱枱都係熟客,個個一坐底,「上次我試過」「個陣你講嗰個刺身」等,亦同同行者特別介紹之前食過,餐廳店員會介紹是日鮮味推介,個個都讚不絕口👏

我自己最喜愛嘅係刺身,薄切配特別醬汁但做到將肉質同味道提昇;而Mr A最鍾意係個魚湯,佢曾經飲過最好飲嘅魚湯,嗰間餐廳已經無做,呢個湯完全喚起佢呢段記憶,味道係好近,好好飲極滿足🥰

今日同好閨蜜嚟到尖沙咀,先食咗附近嘅居酒屋,再去酒吧傾吓少女心事。見到呢間做緊激安大優惠,梗係入去試吓啦👍🏻刺身日本深海池魚薄切足見師傅嘅刀工,池魚晶瑩剔透,切片完整。食落好鮮口感帶微爽,點上額外配嘅酸汁,再加入蔥花碎,鮮味更加昇華;日本室津蠔足有手掌咁大隻,睇落去肉質相當飽滿,食落去蠔汁滿瀉,厚身滑口;牡丹蝦刺身方面,師傅已經把頭身分𠝹好,食起上嚟相當方便。蝦身厚肉清甜帶微黏,蝦頭膏液豐腴!👍🏻小食前菜已經包咗墨魚仔沙律,爽爽彈彈嘅口感令人鍾情;額外點左個芥末八爪魚,芥末味道唔係好重,八爪魚亦冇乜起筋,頗為開胃;雞泡魚燒得乾身,入口更帶點甜絲絲的,可以點上沙律醬,更加滋味。👍🏻壽司壽司分別點左兩款:碎蔥吞拿魚腩及三文魚子,兩款軍艦紫菜相當脆身,吞拿魚腩蓉推得滿而不瀉,味道唔腥;三文魚子多汁,味道鹹鮮。👍🏻串燒去得居酒屋當然要點上幾款串燒:和牛串、雞主翼、牛舌串、雞皮串。和牛串極度Juicy肉質軟淋、雞翼好有日本風味,少少岩鹽作調味,香脆肉嫩;牛舌中規中矩,亦夠爽彈、雞皮燒得出色,質地乾身,脆卜卜嘅口感不帶半分油脂感。👍🏻熱食最後要咗一碗熱湯烏冬,鰹魚湯唔會太鹹,稻庭烏冬滑溜,作為整餐

👍🏻刺身

👍🏻小食

👍🏻壽司

👍🏻串燒
去得居酒屋當然要點上幾款串燒:和牛串、

👍🏻熱食
最後要咗一碗熱湯烏冬,鰹魚湯唔會太鹹,稻庭烏冬滑溜,作為整餐飯嘅收尾,絕對係暖胃之選。
2023-01-04 34 瀏覽
平時比較少去赫德道估唔到個到有間隱世日式小店一入去已經好有日本味木系主題 牆上掛有手寫日文菜單食物好食又唔貴值得再嚟~!!.🔸前菜($20)🔸淮山漬($58)漬海蜇甜甜酸酸、微辣,好爽口開胃。🔸活赤貝刺身($138)🔸牡丹蝦刺身($148)赤貝超新鮮甘甜、好爽脆,好好食!牡丹蝦大大隻、充滿鮮味、口感爽彈!讚👍🏻!🔸吞拿魚刺身三點($298)有赤身、中拖羅、大拖羅魚都好滑身,就算赤身都好軟滑、魚味濃。中拖羅魚味油脂味適中,魚香而不膩。大拖羅入口即溶、魚油味豐富、帶少筋,口感好正。🔸碎蔥吞拿魚腩壽司($138)🔸三文魚子壽司($68)吞拿魚腩切成小粒狀,口感比切成蓉更好,好鮮、魚量多、洋蔥唔會遮哂魚味,好食!❤️三文魚子一咬就爆發咸鮮味,yummy~🔸炸八爪鬚($88)炸得超好食!炸皮好均勻好脆,灑咗啲椒鹽提調味,八爪魚好彈牙,應該係用咗新鮮嘅八爪魚!🔸燒雞全翼($64)燒到雞皮脆身緊緻,非常香口咬開入面雞肉充滿肉汁,好食。🔸牛舌串($42)🔸雞皮串($38)牛吞厚厚的,好彈牙、口感好正,而牛味都幾濃郁。雞皮就燒到好似薯片咁脆。🔸鰻魚飯($138)最後嚟個飯,鰻魚肥美,皮係有口感的,肉就好綿
平時比較少去赫德道
估唔到個到有間隱世日式小店
一入去已經好有日本味
木系主題 牆上掛有手寫日文菜單
食物好食又唔貴
值得再嚟~!!
🔸前菜($20)
🔸淮山漬($58)
漬海蜇甜甜酸酸、微辣,好爽口開胃。

🔸活赤貝刺身($138)
🔸牡丹蝦刺身($148)
赤貝超新鮮甘甜、好爽脆,好好食!
牡丹蝦大大隻、充滿鮮味、口感爽彈!
讚👍🏻!

🔸吞拿魚刺身三點($298)
有赤身、中拖羅、大拖羅
魚都好滑身,就算赤身都好軟滑、魚味濃。
中拖羅魚味油脂味適中,魚香而不膩。
大拖羅入口即溶、魚油味豐富、帶少筋,口感好正。

🔸碎蔥吞拿魚腩壽司($138)
🔸三文魚子壽司($68)
吞拿魚腩切成小粒狀,口感比切成蓉更好,
好鮮、魚量多、洋蔥唔會遮哂魚味,好食!❤️
三文魚子一咬就爆發咸鮮味,yummy~

🔸炸八爪鬚($88)
炸得超好食!
炸皮好均勻好脆,灑咗啲椒鹽提調味,
八爪魚好彈牙,應該係用咗新鮮嘅八爪魚!

🔸燒雞全翼($64)
燒到雞皮脆身緊緻,非常香口
咬開入面雞肉充滿肉汁,好食。

🔸牛舌串($42)
🔸雞皮串($38)
牛吞厚厚的,好彈牙、口感好正,
而牛味都幾濃郁。
雞皮就燒到好似薯片咁脆。

🔸鰻魚飯($138)
最後嚟個飯,鰻魚肥美,
皮係有口感的,肉就好綿滑。
配上燒汁、珍珠米,好溫暖嘅感覺。
2022-12-30 15 瀏覽
今日黎試呢間居酒屋,雖然麻雀雖小 不過五臟俱全,勝在好有日式風味,氣氛好好,岩晒傾計。 叫左個茄仔漬做頭盤,鍾意食酸嘢嘅呢個啱晒,茄子仲好爽口,即刻開胃晒。跟住呢就上咗個墨魚咀,呢個啊冇得輸好有口感,配埋個胡麻醬,食到停唔到口。跟住呢老闆人好好,好多熟客會帶朋友嚟食嘢。仲推介左一個深海池魚簿切刺身,呢個刺身特別在個醬汁,係配薑蒜同埋醋同一般Wasabi口味不一樣更加鮮甜。仲有我最鍾意嘅生蠔口感係好爽滑好有海水味。食完生野仲可以叫下啲串燒,好多選擇,有牛舌、雞肝、蘆筍豚肉卷。最後食埋個鰻魚飯鰻魚肉好軟腍啲汁配埋個珍珠米絕配,完美結束是日晚餐。
2022-12-06
今晚放工鬆一鬆,去尖沙咀一間口碑載道的日式居酒屋🏮。 [石亭]屬小店經營,餐廳座位不多。環境裝修簡約平實,非常有去到日本居酒屋的感覺。 而且開業二十年來,食物一向保持高質素,加上友善服務,累積了很多很多熟客支持➖🇯🇵小食🍆茄子漬🥒麥粒味噌伴青瓜茄子漬是日本常見的漬物,酸酸甜甜的清爽口感,十分開胃。而另一款則是爽脆的青瓜粒配上醇香味甜的味噌醬,而麥粒亦添口感➖🇯🇵刺身🍁北寄貝🍁日本深海池魚薄切由日本直送的刺身,賣相相當吸引北寄貝刺身風味獨特,入口有淡淡海洋香氣。其肉質柔靱爽彈,味道鮮甜、口感佳深海池魚整齊排列於冰盤上,色澤漂亮肉質鮮嫩腍滑,魚味集中。可沾上酸汁,蘿蔔蓉、薑蔥一起品嚐,提升味道➖🇯🇵壽司✨活赤貝:肉質爽厚,鮮味十足✨吞拿魚(中腩): 口感柔軟,入口即溶的魚油香令人再三回味,就是其矜貴之處✨三文魚子:近乎滿瀉的三文魚子,入口的鮮咸香滋味在口腔大爆發➖🇯🇵清酒煮大蜆蜆肉爽甜無沙,湯底醇香不油不膩。冬日暖身受歡迎之選➖🇯🇵串燒🐮 牛舌串:肉汁豐富,加上表面有炙燒過,非常惹味🐟 柚子鹽燒白鱔:鱔肉相當彈牙🐓 雞皮串:皮脆卜卜的人間美食🐔 雞全翼:皮脆肉嫩多汁

🇯🇵小食
🍆茄子漬
🥒麥粒味噌伴青瓜

🇯🇵刺身
🍁北寄貝
🍁日本深海池魚薄切
由日本直送的刺身,賣相相當吸引
深海池魚整齊排列於冰盤上,色澤漂亮

🇯🇵壽司
✨活赤貝:肉質爽厚,鮮味十足

🇯🇵清酒煮大蜆
蜆肉爽甜無沙,湯底醇香不油不膩。冬日暖身受歡迎之選

🇯🇵串燒
🐮 牛舌串:肉汁豐富,加上表面有炙燒過,非常惹味
🐟 柚子鹽燒白鱔:鱔肉相當彈牙
🐓 雞皮串:皮脆卜卜的人間美食
🐔 雞全翼:皮脆肉嫩多汁

2022-12-18 254 瀏覽
好凍啊好凍啊,哩種天氣,如果在日本,最適合就系在陣陣寒風中鑽入一間居酒屋🎏,飲返碗熱湯或者熱酒🥣,再來幾串串燒🍢,就系寒冬中嘅溫暖時刻。今日同朋友嚟到哩間尖沙咀赫德道嘅石亭居酒屋,系煩囂都市中嘅一方寧静🌿。入內已經仿佛穿越時空一般,昏黃嘅燈光,溫暖嘅食物香氣,再加上滿牆日本風情嘅貼畫,看似隨意卻處處顯出心思嘅是日食物介紹,同埋縈繞耳邊嘅日本經典名曲,未食已經感受到地道風情🇯🇵!▶️白子($168)白子在冬天食最肥美,雖然講起佢真身系咩就有d尷尬,但系今日終於鼓起勇氣嘗試~入口好似奶油一般嫩滑,同時肥美豐腴,高蛋白低脂肪,完全冇腥味。▶️龍蝦沙律🦞($88)非常合適嘅開胃菜,將龍蝦肉切粒,混合蟹子同沙律醬,啖啖龍蝦肉,彈牙又鮮味。▶️月日貝($230)話說月日貝嘅名字來自於佢嘅貝殼,一邊系棕紅色,一邊系乳白色,加上師傅嘅用心擺盤,又靚又精緻。貝肉呈乳白色半透明狀,入口清甜彈牙,點上酸汁,更能帶出貝肉鮮味。裙邊都不能錯過,師傅用心將裙邊清理得非常乾淨,口感有嚼口,整體非常出色!▶️北海道海膽壽司🍣($198/2件)北海道嘅海膽味道非常濃郁,味道甘甜,口感綿密細滑,幾乎入口即化,超級新鮮!▶️柚子鹽燒

▶️白子($168)

▶️龍蝦沙律🦞($88)

▶️月日貝($230)

▶️北海道海膽壽司🍣($198/2件)

▶️柚子鹽燒白鱔🍢($68)
來到居酒屋當然要食返幾串串燒先滿足,上枱時見到色澤已經非常誘人,燒白鱔外皮焦脆,內裡嫩滑多汁,柚子味再吊出魚油嘅香氣,非常推薦!

▶️雞皮串🍢($38)
而雞皮串更是出色,金黃酥脆,竟然有種食豬肉紙嘅錯覺,脆卜卜真系無論食幾多串都唔會膩啊!

▶️雞肝串🍢($32)
雞肝如果煮得過熟口感就會變硬,哩串雞肝就燒得剛剛好,咬落仿似有油脂擠出來,好味!

▶️雞扒飯🐥($108)
好鍾意哩個細細碗嘅份量,唔會太飽,個肚仲可以有空間再試其他野。照燒雞扒外脆內嫩,極好地保存肉汁,一啖咬落肉汁爆開,肉汁滲至飯中,美味~

▶️日本深海池魚薄切🐟($198)
師傅刀工好,每片都切得夠薄,肉質鮮嫩肥美,細緻爽口,魚味濃郁,非常適合當刺身食用。加埋個特製酸汁,正~~

▶️鮮奶魚湯🥣(免費附贈)
哩個暖熱嘅魚湯為哩餐畫上完美句號。魚湯呈乳白色,濃郁又溫暖。

• 月日貝
  • 深海池魚
  • 燒白鱔
2022-12-14 51 瀏覽
前排同姨姨行街,行到鬼鬼地經過呢間居酒屋小店好似幾好咁,一於試嚇啦🤣餐廳整體比我嘅感覺真系好有日本居酒居嘅feel~適合同朋友小酌整體評分:7.8/10味道:7.8/10服務:7.6/10環境:6.5/10人均消費:$700-800地址:石亭居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道地下11C號鋪蟹子沙律🥗($68):佢個蟹子沙律特色在於面頭有好多芝麻所以好香左口魚(天然) ($190):好新鮮!魚肉晶瑩剔透,店家話可以點酸汁 或者芥辣,個人就鐘意點酸汁,更提鮮緋扇貝+北寄貝拼盤($460):同樣都好新鮮!緋扇貝同北寄貝鮮甜彈牙~個人特別鐘意食佢個裙邊脆脆地好正🤣😍北海道海膽壽司-2件 ($198)+ 牡丹蝦壽司2件 ($148):海膽同牡丹蝦分量比得好足一啲都唔腥芝士酒盜 ($78):呢個芝士都好香不過就咁食咸咗少少,後尾配搭白米飯一齊食勁香!😍或者系送酒來日應該會好正雞扒飯 ($108):雞扒外皮煎得好脆!都好好味串燒系列:露筍豚肉串($32)蕃茄豚肉卷串 ($32)牛舌串 ($42)柚子鹽燒白鱔 ($68)雞肝串 ($32)雞腎串($32)串燒方面個人比較鐘意食牛舌串同白鱔,燒得好香又夠厚身

整體評分:7.8/10
味道:7.8/10
服務:7.6/10
環境:6.5/10
人均消費:$700-800
地址:石亭居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道地下11C號鋪

雞扒飯 ($108):雞扒外皮煎得好脆!都好好味

串燒系列:
露筍豚肉串($32)
蕃茄豚肉卷串 ($32)
牛舌串 ($42)
柚子鹽燒白鱔 ($68)
雞肝串 ($32)
雞腎串($32)

串燒方面個人比較鐘意食牛舌串同白鱔,燒得好香又夠厚身
呢一間係尖沙咀嘅石亭居酒屋🏮佈置有心思 好有日本嘅感覺🇯🇵重點係食物高質🫶🏻個人好鍾意佢嘅刺身同埋串燒~最令我估唔到嘅係佢嘅雞扒飯都非常出色!☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º·✻日本深海池魚薄切 $198見到係時令空運仲減價所以叫咗😆 池魚好新鮮甜美 每塊都脂厚油香😋正佢有兩種食法 可以配wasabi同埋日式醬油或者配蔥花加酸汁 個人更加鍾意配酸汁覺得點完酸汁之後令池魚嘅鮮味更上一層🤤 ✻日本室津蠔 $90/2生蠔大大隻非常肥美鮮甜🦪𧐢味十足啖啖肉 肉質鮮嫩又Creamy重點一啲腥味都冇!🤍✻北寄貝 $280首先賣相好靚❣️最特別嘅係仲用咗日本嘅楓葉🍁做裝飾!北寄貝真係好鮮甜 肉質又夠爽口好好食´༥`✻蘆筍豚肉卷串 $32/1豚肉肥瘦適中又夠juicy 同埋爽甜嘅蘆筍一齊食好夾✻雞全翼 $32/1佢係用新鮮雞全翼製作😳 雞肉非常嫩滑令我印象深刻 鹽燒雞皮好脆口 外脆內嫩~~✻烏賊壽司 $35/2✻油甘魚壽司 $58/2我哋另外仲叫咗四件壽司😎壽司飯香軟 烏賊同油甘魚都好新鮮✻一口番薯 $20/1好香甜嘅番薯🍠 雖然好飽但都忍唔住食晒🤣✻清酒煮大蜆 $98 蜆肉都幾大隻同埋新鮮

呢一間係尖沙咀嘅石亭居酒屋🏮
佈置有心思 好有日本嘅感覺🇯🇵
重點係食物高質🫶🏻
個人好鍾意佢嘅刺身同埋串燒~
最令我估唔到嘅係佢嘅雞扒飯都非常出色!

☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º·

𧐢味十足啖啖肉 肉質鮮嫩又Creamy
重點一啲腥味都冇!🤍

✻北寄貝 $280
首先賣相好靚❣️
最特別嘅係仲用咗日本嘅楓葉🍁做裝飾!
北寄貝真係好鮮甜 肉質又夠爽口好好食´༥`
北寄貝

✻蘆筍豚肉卷串 $32/1
豚肉肥瘦適中又夠juicy
同埋爽甜嘅蘆筍一齊食好夾

✻雞全翼 $32/1
佢係用新鮮雞全翼製作😳
雞肉非常嫩滑令我印象深刻
鹽燒雞皮好脆口 外脆內嫩~~

✻烏賊壽司 $35/2
✻油甘魚壽司 $58/2
我哋另外仲叫咗四件壽司😎
壽司飯香軟 烏賊同油甘魚都好新鮮

✻一口番薯 $20/1
好香甜嘅番薯🍠
雖然好飽但都忍唔住食晒🤣

✻清酒煮大蜆 $98
蜆肉都幾大隻同埋新鮮!
個人幾鍾意佢嘅清酒湯🥰

✻雞扒飯 $108
本身仲怕唔夠覺叫咗個飯
點知食食吓已經好飽🤣
但佢嘅雞扒真係好好食!
雞皮好香脆口 雞扒肉嫩多汁

北寄貝
雞扒飯
  • 深海池魚
  • 雞全翼
12月底終於有得飛去日本lu🛫但我已經等唔到🤭早幾日去左【石亭居酒屋】懷念日本家鄉既味道🏮🥰餐廳空間雖然唔係好大,但佈置得好有心思,好有日本小店既風格🇯🇵🍶餐廳燈光偏昏暗,幾好氣氛😚而店員既服務都細心,會同我地介紹menu,態度友善,值得一讚!❥ 石亭刺身拼盤 $398大大碟刺身拼盤🤩有好多款唔同既刺身:鯛魚、帆立貝、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、三文魚、牡丹蝦、左口魚裙邊~款款都好新鮮,擺盤都好精美🥰帆立貝鮮甜可口!三文魚同油甘魚都係厚切,肉質細緻😋牡丹蝦大大隻,爽口彈牙!平時比較少食左口魚裙邊,口感肥美又爽口😚❥ 牛舌串 $38每次食居酒屋都必叫牛舌🤭幾厚身,食落有口感唔會過韌,肉汁豐富,黑椒調味好香口😋❥ 雞皮串 $38雞皮燒到脆卜卜,皮脆肉嫩多汁!❥ 雞全翼 $28雞全翼都好正🤩外表燒至金黃色好脆口,雞肉嫩滑,食落啖啖肉😍❥ 燒牛小排 $128不得了🥰超推介👍🏻👍🏻肉質粉嫩,食落好軟腍,肉汁豐富,好食😍❥ 稻庭烏冬 $68食落好彈牙有嚼勁~❥ 巨峰乳酸梳打 $48❥ 原味乳酸梳打 $48兩杯飲品都大大杯,梳打氣泡感十足,好清新解膩!
12月底終於有得飛去日本lu🛫
但我已經等唔到🤭
早幾日去左【石亭居酒屋】懷念日本家鄉既味道🏮🥰

❥ 石亭刺身拼盤 $398

❥ 牛舌串 $38

❥ 雞皮串 $38
雞皮燒到脆卜卜,皮脆肉嫩多汁!

❥ 雞全翼 $28
雞全翼都好正🤩外表燒至金黃色好脆口,雞肉嫩滑,食落啖啖肉😍

❥ 燒牛小排 $128
不得了🥰超推介👍🏻👍🏻
肉質粉嫩,食落好軟腍,肉汁豐富,好食😍

❥ 稻庭烏冬 $68
食落好彈牙有嚼勁~

❥ 巨峰乳酸梳打 $48
❥ 原味乳酸梳打 $48
兩杯飲品都大大杯,梳打氣泡感十足,好清新解膩!
2022-11-30
2022-12-08 70 瀏覽
Opened for 20+ years, Seki Tei is an izayaka in the heart of Tsim Sha Tsui, the simplistic wooden Japanese decor reflected its history, creating a homey atmosphere. Serving any Japanese dishes you can think of, the dinner began with a whole Kuromutsu 黑鯥 sashimi freshly flown from Japan, I liked how they seared the skin to give that oily smoky note. Up next, Murotsu oysters from Hyogo Prefecture, meaty with crisp seawater notes paired with a refreshing scallion ponzu. For sushis, the Hokkaido Sea

For sushis, the Hokkaido Sea Urchin Gunkan was top-notch, super fresh & creamy; Shima-Aji nigiri was delicious too with nice fattiness & right texture.

They also serve special chicken skewers like Chicken Skin, Liver & Heart. Along with delicacies like Crispy Eel w/ Yuzu, Beef Tongue & Tomato Pork Roll. The Beef Short Rib Steak was on point too.

Before you go, finish your beer with snacks like Deep Fried Horse Mackerels - so crunchy that you can just eat the whole fish, and Pickled Eggplants.
2022-12-07 41 瀏覽
一間唔算顯眼 但高水準 很用心的居酒屋入面的環境好適合三五好友聚會 頭盤墨魚咀搭配好似胡麻醬甘既口味 一入口已經好開胃 另外茄子漬都好特別 口感爽脆有咬勁 中意食酸既一定要試 之後再黎就係深海池魚薄切 這款刺身驚喜點是配合醋蘿蔔蓉蔥薑 對比起傳統芥末醬油別有一番風味 更能帶出鮮味 另外一款烏賊刺身 肉厚得黎越咬越甜 食完冷盤 到熱食 點左幾款串燒 牛舌串 雞肝串 露荀豚肉卷串等等 牛舌嫩滑 雞肝粉嫩 讚👍🏻 下次再吃過
一間唔算顯眼 但高水準 很用心的居酒屋