尖沙咀· 細膩溫馨日式屋酒屋石亭居酒屋📍尖沙咀赫德道地下11C號舖➰好歌推介「抬頭吧,黑暗過會是晨曦,懷著樂觀總有轉機 今天珍惜今天,逢凝望我心所愛的你,能翱翔天和地」.#今天 #陳奕迅➰世界衛生組織(WHO)最終正式宣布,COVID-19不再構成全球衛生緊急事件。這場歷時3年多的陰霾影響甚遠,除咗全球政治經濟,仲有數以百萬計嘅生離死別,代價可謂非常沉重,回首過去3年,筆者亦因各種因素與不少好友分道揚鑣,大家各散東西,實在不勝唏噓,適逄有位舊友回港探親,立即相約聚舊。.朋友亦是一位日本控,所以今日都挑選咗一間日式居酒屋相聚,餐廳位於尖沙咀k11約3分鐘路程,地點方便。餐廳門面以石木風格設計頗有質感,以內部空間不算大,但貼滿日式招紙推介,燈光氛圍亦以柔光,係小空間內劃分出吧枱及卡位,一門之隔,彷如走進日本的傳統居酒屋。.➰前菜 & 小食店員熱情招呼我地就座後,隨即送上兩碟前菜漬物。.𖥕日本蕃茄 💲68 ⭐️4/5⭐️以醋漬處理過嘅日本蕃茄,酸爽開胃,作為開胃菜一流.𖥕白子 💲168 ⭐️4/5⭐️白子口感綿密柔滑,入口即融,味道豐厚,配上柚子醋汁引出鮮味。.➰刺身 ✥八爪魚刺身 💲180 ⭐️4

尖沙咀· 細膩溫馨日式屋酒屋

➰好歌推介
「抬頭吧,黑暗過會是晨曦,懷著樂觀總有轉機
今天珍惜今天,逢凝望我心所愛的你,能翱翔天和地」
#今天 #陳奕迅

➰前菜 & 小食
店員熱情招呼我地就座後,隨即送上兩碟前菜漬物。
𖥕日本蕃茄 💲68 ⭐️4/5⭐️
以醋漬處理過嘅日本蕃茄,酸爽開胃,作為開胃菜一流
𖥕白子 💲168 ⭐️4/5⭐️
日本蕃茄

刺身
✥八爪魚刺身 💲180 ⭐️4.1/5⭐️
八爪魚刺身新鮮,味道清爽,口感彈牙有咬勁,特別吸盤位置,鮮味在咀嚼中散發,不知不覺食完一片再一片,鮮爽上癮。
八爪魚刺身

✥真鯛刺身 & 鮮魚奶湯 💲380⭐️4.2/5⭐️
上枱份量十分豐富,鯛魚作為白身魚的頭號代表,肉質鮮美,清淡優雅中帶著細膩的油脂,肉質彈性十足加上脂肪尤其豐厚,甘爽鮮甜,吃後齒頰留香,配搭餐廳自家制酸汁更帶出鮮味。
真鯛刺身

另外餐廳亦會將刺身剩餘部分熬制魚湯,奶白色魚湯濃郁鮮甜,食完冰凍刺身,立即暖胃滋養一番。
鮮魚奶湯

➰串燒
𖥕雞肝串 💲32 ⭐️4.1/5⭐️
燒得恰到好處,雞肝粉嫩,配上燒汁更為滋味。
𖥕雞腎串 💲32 ⭐️4/5⭐️
雞腎調味足夠,爽口彈牙,唔錯。
𖥕牛舌串 💲32 ⭐️4.1/5⭐️
筆者最愛,有牛舌就必點,爽彈惹味。
𖥕蕃茄豚肉串 💲32⭐️4/5⭐️
𖥕露荀豚肉串 💲32 ⭐️4/5⭐️
兩款豚肉串發揮都不錯,蕃茄多汁滋味,露荀清新。
𖥕柚子鹽燒白鱔 💲32⭐️4.1/5⭐️
最為欣賞依串燒白鱔,燒至外脆內嫩,加上淡淡柚子清新香氣,相得益彰。
𖥕雞全翼 💲32 ⭐️4.1/5⭐️
雞翼啖啖肉好嫩滑,調味亦好好,雞油豐富好惹味,值得一試。

➰卷物
❀碎蔥吞拿魚腩卷 💲168⭐️4.1/5⭐️
上枱精緻,吞拿魚腩十分肥美,配上芝麻及蔥花更引出鮮味,整體層次感十足。
碎蔥吞拿魚腩卷

➰總結
餐廳走傳統居酒屋設計,小店式居酒屋經營,但無礙店長與客人之間交流,晚飯當飯隨住時間推移餐廳十分快滿座,大部分客人原來都是熟客,與店員閒話家常,非常親切場面溫馨,推介依份細膩人情味道居酒屋比大家一試。

➿➿➿
#石亭居酒屋
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食

碎蔥吞拿魚腩卷
  • 燒牛舌
  • 燒白鱔
2023-05-04 113 瀏覽
尖沙咀有好多日本餐廳 🇯🇵今次試下 ✨石亭居酒屋 🍻前菜🍅 日本蕃茄蕃茄好清新 配上日式醋汁 酸酸甜甜好開胃🦑 螢光魷魚新鮮螢光魷魚夠晒鮮味 口感爽脆🐟黑鯛魚刺身刺身薄切 好刀功 肉質彈牙 清鮮甜美配以特調酸汁 同埋蘿蔔蓉 令魚嘅鮮味更提升🐟鮮魚奶湯叫魚刺身都會包埋魚湯魚湯奶白色 好鮮甜🍢串燒都好好食 即叫即燒雞心 口感柔軟 少少調味已經好足夠牛舌串 燒得好軟淋 充滿油脂 肉質彈牙蕃茄豚肉 肉質淋滑 充滿油香 蕃茄可以中和油膩感柚子鹽燒白鱔 外皮爽脆 肉質軟滑多汁 好有鮮味🐔雞扒飯雞扒煎得好香 肉質嫩滑 外皮好香脆白飯加入醬汁 令雞扒更加香口
尖沙咀有好多日本餐廳 🇯🇵

• 螢光魷魚
  • 黑鯛魚刺身
  • 牛舌串
2023-05-03 54 瀏覽
><之前睇MM介紹日本居酒屋嘅文化當食客坐得就會送上前菜佐酒今餐係青瓜海蜇(20)是日推薦海鮮刺身貼在當眼位置賣晒就會除牌 嗌得快先有😂白子(168)綿密柔滑冇咩腥味配上酸汁同辣蘿蔔蓉八爪魚足(180)片片薄薄透光口感爽腍 淡雅鮮美日本室津蠔(180)肥厚飽滿 甘甜爽口富海水味道吞拿魚刺身三點(298)赤身 魚味濃郁仍軟腍中拖羅 油花滿滿柔軟冇筋大拖羅 入口即化 甘香豐腴蔥吞拿魚腩卷(168)小卷沾滿香口芝麻為吞拿魚腩卷添上新意雞泡魚乾(88)雞軟骨串(20)/ 雞腎串(32)雞肝串(32)雞全翼(32)串燒燒得剛剛好 雞腎q彈爽口雞軟骨好有口感 雞全翼外脆保持肉汁><><><><><><><><><><><石亭居酒屋尖沙咀赫德道地下11C號舖
之前睇MM介紹日本居酒屋嘅文化
當食客坐得就會送上前菜佐酒
今餐係青瓜海蜇(20)
是日推薦海鮮刺身貼在當眼位置
賣晒就會除牌 嗌得快先有😂
白子(168)
綿密柔滑冇咩腥味
配上酸汁同辣蘿蔔蓉
八爪魚足(180)
片片薄薄透光
口感爽腍 淡雅鮮美
日本室津蠔(180)
肥厚飽滿 甘甜爽口
富海水味道
吞拿魚刺身三點(298)
赤身 魚味濃郁仍軟腍
中拖羅 油花滿滿柔軟冇筋
大拖羅 入口即化 甘香豐腴
蔥吞拿魚腩卷(168)
小卷沾滿香口芝麻
為吞拿魚腩卷添上新意
雞泡魚乾(88)
雞軟骨串(20)/ 雞腎串(32)
雞肝串(32)
雞全翼(32)
串燒燒得剛剛好 雞腎q彈爽口
雞軟骨好有口感 雞全翼外脆保持肉汁
><><><><><><><><><><><
2023-04-23 33 瀏覽
呢間餐廳除咗我哋呢台差唔多全部都係熟客😂😂😂老闆(?)仲記得啲客人同佢地啲喜好~食完絕對明點解留到咁多熟客🙏🏻日本蕃茄 $68自從上次Omakase食完日本蕃茄就覺得勁好食!今次都忍唔住叫咗!冇令我失望!好甜好好食!佢仲有少少柚子汁~酸酸甜甜咁!蟹子沙律 $68上面係沙律醬加芝麻~下面係蟹柳同青瓜~白子 $128壽司方面真鯖魚 $68北海道海膽壽司-2件 $198吞拿魚(中腩)壽司--2件 $158全部都好出色🥹鯖魚魚味好濃~中拖油脂好豐富~海膽是vip🥹份量絕對唔少!有三小層~仲要好鮮甜!大愛!日本室津蠔(四隻)$180海水味濃之餘蠔味都好重~配埋少少蘿蔔蓉、蔥同酸汁幾fresh~日本深海池魚薄切 $198都幾大碟~池魚魚味都幾濃~俾咗酸汁同豉油我哋點~不過我哋都覺得點酸汁好食啲~豉油有少少濃味搶咗fo 🤌🏻串燒就叫咗雞肝串、雞腎串、牛舌串、柚子鹽燒白鱔、雞心、一口蕃薯同日本青椒仔串~全部都唔會燒得太乾~而且內臟完全唔腥!牛舌可能因為唔夠厚~中間就唔太軟心~但都ok!vip絕對係白鱔!燒得好香脆!肉質好彈牙!油脂好豐富!勁想即刻encore多串🥹❤️雞扒飯雖然話係雞扒,但係用日本嘅雞髀

日本蕃茄 $68

蟹子沙律 $68
上面係沙律醬加芝麻~下面係蟹柳同青瓜~

白子 $128

壽司方面
真鯖魚 $68
北海道海膽壽司-2件 $198
吞拿魚(中腩)壽司--2件 $158

日本室津蠔(四隻)$180

日本深海池魚薄切 $198

雞扒飯
雖然話係雞扒,但係用日本嘅雞髀肉整嘅!所以食落好滑!雞肉冇另外調味,反而係係雞皮上面岑咗啲粉上去調味~所以唔食雞皮嘅朋友要注意喇🤣

全部食物都好高質好好食🙏🏻黎到尖沙咀絕對可以一試🙏🏻
2023-04-21 36 瀏覽
身邊嘅同事一直都話呢間居酒屋好有日本feel🏮見佢試完評價唔錯 今次終於到我去食啦🥳黑鯛鯛魚食落冇腥味之餘仲有陣陣魚香味 入口鮮甜師傅嘅刀工好好👏🏻切到每片魚都係好薄 配埋個酸汁一齊食 味道更昇華😋魚骨會用黎熬製成奶白色既魚湯 飲落好鮮甜又唔腥🥰白子自從朋友叫我試完之後就抗拒唔到🤤好creamy 配上自家醬醃製過 好味🥰牛舌串想講牛舌好重牛肉味 食得出係靚嘅牛舌 熱辣辣食落口味道真係好正 材料食得出係高質嘅😋雞全翼雞翼燒得好乾爽嘅嗰種😋食落去雞皮脆到有聲🤩入邊啲肉都好Juicy又嫩滑石亭居酒屋📍尖沙咀赫德道地下11C號舖
身邊嘅同事一直都話呢間居酒屋好有日本feel🏮

熱辣辣食落口味道真係好正 材料食得出係高質嘅😋

雞翼燒得好乾爽嘅嗰種😋食落去雞皮脆到有聲🤩
入邊啲肉都好Juicy又嫩滑

📍尖沙咀赫德道地下11C號舖
❤️深海池魚剌身薄切新鮮空運到港既池魚 池魚魚味重 薄切上 配上自家製嘅酸汁更特顯魚味濃❤️吞拿魚剌身三點呢個吞拿魚三色刺身好值得叫 包括有赤身 中拖羅同大拖羅 赤身脂肪比例少 吞拿魚味最重 而中拖食落無筋跟亦唔會好膩 大拖羅入口即溶 油香十足 吞拿魚油喺果口嗰度徘徊 上品❤️日本室津蠔室津蠔size唔算好大但係好飽滿 而且海水味同蠔味都好濃 食落都好creamy 好新鮮 ❤️炸豆池魚餐前小食叫左即叫即炸嘅豆池魚 真係追住食 卜卜脆 外脆內軟 停唔到口 配啤酒一流❤️燒牛小排燒牛小排時間控制得啱啱好 牛排大約五成熟 加埋甜甜地嘅醬汁 好嫩口 又重牛肉味❤️牛舌串燒🏅今日MVP 即叫即燒 好軟淋又好Juicy 應該係用左最靚嘅牛舌心部分 必食❤️壽司壽司叫左三文魚子軍艦 蔥吞拿魚蓉 同魷魚 全部都人手由師父即叫即整 而且用料新鮮欣賞呢到小店每一個小細節都做得好好 待應有禮不幾refill 茶 小店坐位晤多 所以記得早啲拎位📍石亭居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道地下11C號舖
❤️深海池魚剌身薄切

❤️吞拿魚剌身三點

❤️日本室津蠔

❤️炸豆池魚

❤️燒牛小排

❤️牛舌串燒🏅

❤️壽司

📍石亭居酒屋 (尖沙咀)
  • 牛舌串
  • 日本室津蠔
  • 日本深海池魚薄切
  • 壽司
  • 吞拿魚刺身三點盛
2023-04-18 236 瀏覽
有人收工來接放工,當然去食餐好,今日來間小店,環境精緻但人情味十足,店內人客和店員、師傅有說有笑,是晚食得快樂。人均:$626.前菜每位$20.生螢光烏賊第一眼見到如此生猛的樣子可能怕怕,但入口非常接受,口感爽脆鮮甜,醃漬後依然保留風味,食落味道更濃厚。.伊佐木先食刺身,配上獨有酸汁,加上薑蓉、蔥花、辣的蘿蔔蓉,令魚味突出,魚肉爽甜、肉色白裏透紅非常美麗,好考師傅刀法!食後最尾可以飲鮮魚奶湯,加點豆腐、櫻花蝦,無浪費、無得彈。.炸豆池魚一口食得到的魚仔,油炸得剛剛好,金黃味,香口野味,食到魚仔的魚味和魚汁,好好食!.炸墨魚鬚十分方便食客進食,一口就可以放入口,炸得剛好,呈金黃色,外脆內軟,口感軟彈,點上沙律醬可以減輕油膩感,讓你一口接一口。.雞肝串想不到有,叫串互相分享,雞肝微微粉紅,口感軟稔,不錯。.柚子鹽燒白鱔白鱔皮燒得香脆,肉身軟熟剛好,簡單用柚子鹽已經好食,原味食得它的鮮味。.牛舌串肉彈厚實!正常發揮!.和牛串和牛油份充足,燒得不會過火,肉味非常豐富!.雞全翼平常的串燒但十分考燒工,雞皮香脆原不會燒焦,燒到閃亮金黃色,依然保留肉汁,一咬就滴出來,差點弄髒褲子。稻庭烏冬食口熱烏

人均:$626
前菜每位$20
生螢光烏賊
伊佐木
炸豆池魚
炸墨魚鬚
雞肝串
想不到有,叫串互相分享,雞肝微微粉紅,口感軟稔,不錯。
牛舌串
肉彈厚實!正常發揮!
和牛串
和牛油份充足,燒得不會過火,肉味非常豐富!

稻庭烏冬
食口熱烏冬作結。
@sekitei.japanese
2023-04-12 53 瀏覽
今日去尖沙咀行完街見到一間日系的居酒屋, 遠處見到門面好有日本風情☺️,我跟朋友兩位過去看看, 就決定喺度食晚餐。這裏有很多台已經預先預訂了位,今次我們點選了以下食品刺身有白子、赤貝刺身、海膽壽司、拖羅壽司、生蠔。 刺身好新鮮,海膽壽司好鮮味呀,拖羅油脂滿滿, 最讚嘅係生蠔, 大大隻好肥美。熟食:串燒青椒仔、雞翼及雞肝、烏冬 。串燒燒得剛剛好, 廚師火侯拿捏得很好呀,要一提既係雞翼皮燒得卜卜脆。最後我哋食埋個烏冬,飽飽的很滿足。

這裏有很多台已經預先預訂了位,今次我們點選了以下食品

, 最讚嘅係生蠔, 大大隻好肥美。

熟食:

。最後我哋食埋個烏冬,飽飽的很滿足。

2023-04-05 40 瀏覽
石亭居酒屋 (尖沙咀)活左口魚刺身20幾片嘅左口魚刺身,非常鮮甜,好滿足😆日本番茄作為開胃菜非常適合,原個蕃茄配上酸酸地嘅汁同芝麻,口感清爽!芥末八爪魚有Wasabi嘅味,但唔會好攻鼻!同樣作為開胃菜好適合🤣柚子鹽燒白鱔有鹹香嘅發白鱔,有淡淡的柚子味!牛舌串略為鹹咗少少,但係口感煙韌,但唔會難咬。雞全翼串燒次次都想嗌雞全翼🤣金黃色好靚,加埋檸檬汁好好食鰻魚飯呢個鰻魚飯非常足料!大大條鰻魚好滿足,作為主食真係必叫!壽司今次試咗深海池魚同左口魚,鮮甜好食😝蕃茄豚肉卷串第一試蕃茄同豚肉嘅配搭,估唔到係咁match,有蕃茄嘅酸味,仲有豚肉嘅油香,值得一試!📍尖沙咀赫德道地下11C號舖
石亭居酒屋 (尖沙咀)

活左口魚刺身
20幾片嘅左口魚刺身,非常鮮甜,好滿足😆

日本番茄

芥末八爪魚
有Wasabi嘅味,但唔會好攻鼻!同樣作為開胃菜好適合🤣

柚子鹽燒白鱔
有鹹香嘅發白鱔,有淡淡的柚子味!

牛舌串
略為鹹咗少少,但係口感煙韌,但唔會難咬。

雞全翼
串燒次次都想嗌雞全翼🤣金黃色好靚,加埋檸檬汁好好食

鰻魚飯
呢個鰻魚飯非常足料!大大條鰻魚好滿足,作為主食真係必叫!

壽司
今次試咗深海池魚同左口魚,鮮甜好食😝

蕃茄豚肉卷串

📍尖沙咀赫德道地下11C號舖
一個好適合Happy Friday 同同事食下野 飲番兩杯 傾下計嘅地方——石亭居酒屋位置雖然唔多 但成個氣氛好warm店員哥哥會介紹當日推介 同你傾番兩句之外當然 高質素嘅食材和菜色都好欣賞度過了一個食飽滿足又開心嘅Happy Friday前菜係日本海蜇一客 我真係好鍾意食海蜇🥢石亭刺身拼盤(上)👉🏻見到個擺盤已經心心眼 八款刺身組合而成 每片刺身嘅厚度都好有誠意 口感鮮味嫰滑 仲有鮮甜嘅蝦刺身和帆立貝刺身 真係好食又好睇嘅刺身拼盤🥢蟹子沙津👉🏻我欣賞呢到嘅蟹子沙津 因為佢嘅芝麻全部都係脆芝麻 大量地加在沙津上 非常香口開胃🥢雞泡魚干👉🏻去居酒屋必點嘅就係雞泡魚干 呢到嘅雞泡魚干 烘得熱辣辣 口感煙韌香甜 一開始食就停唔低了🥢牛舌串🥢柚子鹽燒白鱔🥢雞全翼🥢雞軟骨串🥢日本青椒仔串🥢蕃茄豚肉卷串👉🏻去居酒屋就要點串燒了 呢到嘅串燒即點即燒 而且火喉控制得剛剛好 燒得剛好熟而保持到肉汁 調味亦都好適中🥢鰻魚飯👉🏻以鰻魚飯作主食就是滿足 呢到嘅烤物好出色 四大件肉厚鰻魚 烤得好香甜爽滑 配日本米飯 好食好滿足除咗menu入面嘅菜色 亦都有當日新鮮主打嘅刺身/小食推介真係多選擇到樣樣都好想食阿

位置雖然唔多 但成個氣氛好warm
店員哥哥會介紹當日推介 同你傾番兩句之外
當然 高質素嘅食材和菜色都好欣賞
度過了一個食飽滿足又開心嘅Happy Friday

前菜係日本海蜇一客
我真係好鍾意食海蜇

🥢石亭刺身拼盤(上)

🥢蟹子沙津

除咗menu入面嘅菜色
亦都有當日新鮮主打嘅刺身/小食推介
真係多選擇到樣樣都好想食阿

2023-04-01 380 瀏覽
我一向鍾意食日本料理,朋友今日帶我黎呢間位於尖沙咀嘅日式居酒屋,意想不到超有驚喜!地方不算太大,我哋6:30入座,陸陸續續也有顧客進來,相信有一班老顧客。原來餐廳好多食材都由日本直送,食材好新鮮。~前菜~日本海蜇口感特別爽脆。♡ 日本蕃茄日本蕃茄配上沙律醋汁,味道酸酸甜甜,好清新開胃。♡日本枝豆簡簡單單嘅日本枝豆其營養價值高,口感鮮嫩清爽、豆質軟綿。 ♡蟹子沙律份量好多,勁多白芝麻,配青瓜絲食落更爽脆,最愛一大堆的蟹籽,感覺很澎湃!~刺身~♡ 天然真鯛真鯛魚是白身魚的頭號代表。白身魚肉,肉質通透鮮美,食落煙韌有咬口。肉質亦帶有粉紅色,甘爽鮮甜,吃後齒頰留香。師傅將整條魚切片,厚薄度剛剛好,點上酸汁更突出魚嘅鮮味。食完刺身後,師傅會將條魚熬成魚湯。奶白色嘅鮮魚湯,好濃郁,鮮甜美味。♡八爪魚足新鮮嘅八爪魚刺身薄切好通透,口感軟滑,勁鍾意食大大粒八爪魚吸盤、特別爽口。~壽司~♡吞拿魚(赤身)壽司♡深海池魚壽司♡左口魚壽司壽司質素相當高,我比較鍾意赤身吞拿魚入口即溶。左口魚火灸後滿滿魚油香。~燒物~♡牛舌串♡雞腎串♡雞心♡日本青椒仔串♡雞全翼所有燒物都好有水準,我比較鍾意食厚切牛舌,牛脂味特別

~前菜~
日本海蜇口感特別爽脆。
♡ 日本蕃茄
日本蕃茄配上沙律醋汁,味道酸酸甜甜,好清新開胃。
♡日本枝豆
簡簡單單嘅日本枝豆其營養價值高,口感鮮嫩清爽、豆質軟綿。
♡蟹子沙律

♡雞腎串
♡雞心
♡日本青椒仔串
♡雞全翼
所有燒物都好有水準,我比較鍾意食厚切牛舌,牛脂味特別濃厚,口感爽彈。雞心酥脆鮮香。日本青椒仔比一般青椒較細小,外皮更薄,吃起來微甜,後味微苦。雞全翼皮薄香脆,又不會太油膩。

♡鰻魚飯
鰻魚肉好肥美皮厚,外皮燒得好香脆,食落好有質感,朋友都讚不絕口!
2023-03-30
  • 鰻魚飯
  • 雞全翼
  • 左口魚壽司
  • 八爪魚足
  • 天然真鯛
2023-03-31 47 瀏覽
最近無意中發現尖沙咀赫德道有一間很隱蔽又充滿日式裝修嘅居酒屋,原來已經開立左十幾年,今次預先book定位嚟試下尋回日式感覺。進入室內,坐位不算多,見到很多食客都和店員很相熟,更令我覺得無論室內室外都充滿日式地道居酒屋情懷。日本室津蠔四隻蠔殼簿但肉質肥美豐滿, 肉質鮮嫩, 口感Creamy,新鮮度高深海薄切池魚魚油甘香,肉質鮮嫩兩款不同味醬汁可增加鮮味,薑蔥絲也可隨個人喜好再加。赤貝壽司左口魚壽司左口魚魚香滿滿之餘仲有啖啖鮮味赤貝色澤亮麗,呈紅色,肉質爽甜牛舌串/柚子鹽燒白鱔牛舌串好厚身但又唔會韌非,非常香口白鱔嘅魚皮香脆,燒得乾身,很濃嘅魚油香味。番茄豚肉和蘆筍豚肉串燒番茄和蘆筍的清新配上五花肉,啱曬雞全翼外層金黃色,微脆外層,一啖啖雞肉汁咇出嚟縵魚飯最後加多碗暖粒粒肥美縵魚飯,好完滿
日本室津蠔四隻
深海薄切池魚
魚油甘香,肉質鮮嫩
兩款不同味醬汁可增加鮮味,薑蔥絲也可隨個人喜好再加。

赤貝壽司左口魚壽司
左口魚魚香滿滿之餘仲有啖啖鮮味
赤貝色澤亮麗,呈紅色,肉質爽甜
牛舌串/柚子鹽燒白鱔
牛舌串好厚身但又唔會韌非,非常香口
白鱔嘅魚皮香脆,燒得乾身,很濃嘅魚油香味。
番茄豚肉和蘆筍豚肉串燒
番茄和蘆筍的清新配上五花肉,啱曬
雞全翼
外層金黃色,微脆外層,一啖啖雞肉汁咇出嚟
縵魚飯
最後加多碗暖粒粒肥美縵魚飯,好完滿
・ 前菜 ($20/位)前菜係涼拌海蜇😃 用特製醬汁調過味,味道甜甜咸咸的,幾開胃😄 口感爽脆,面頭少少芝麻,添加左啲風味👍🏻・ 日本蕃茄🍅 ($68)好清甜嘅蕃茄😍 好原始嘅味道,上面有啲炒香過嘅芝麻,令蕃茄更香了🥰 而且下面有啲醋,令成個dish酸酸甜甜💯 清爽又好味・ 七味魚翅🐠 ($78)微微烤過嘅魚翅,脆脆的😳 面頭應該落左少少蜜糖烤,甜甜的🥰 配上一旁的蛋黃醬,幾特別😆 蛋黃醬中有一點七味粉,吃上去有啲辣辣的,唔錯😍・ 吞拿魚刺身三點🐟 ($298)好靚嘅擺盤😝 有三個唔同部位嘅呑拿魚刺身: 背位、中拖羅、大拖羅,由於拖羅係腩位,比起背位較多油脂,顏色較粉🤩 食法由最瘦嘅部位開始😙 背位啲肉口感比較實淨🤓 冇咩脂肪,呈紅寶石嘅顏色♥️ 而中拖羅就有少少脂肪,肥瘦適中,口感比背位鬆化😍 而大拖羅係最多脂肪嘅部位,呈淡粉紅色,口感軟綿綿,入口即化😚 同時享受三個部位,好好食😜・ 活赤貝刺身🐚 ($138/2隻)貝刺身同吞拿魚刺身放左埋一齊,橘色嘅貝刺身好靚😝 一放入口,極具鮮味🤪 口感好爽😎 好味道🤩・ 日本室津蠔🦪 ($90/2隻)室津蠔好大隻好飽滿😋 師傅已經幫我哋調過味😙

・ 前菜 ($20/位)

・ 日本蕃茄🍅 ($68)

・ 七味魚翅🐠 ($78)

・ 吞拿魚刺身三點🐟 ($298)

・ 活赤貝刺身🐚 ($138/2隻)

・ 日本室津蠔🦪 ($90/2隻)
室津蠔好大隻好飽滿😋 師傅已經幫我哋調過味😙 底下嘅汁提升左蠔嘅鮮味🤪 面頭有辣蘿蔔蓉同蔥花做點綴,令蠔更清新🌿 旁邊仲有檸檬片🍋 喜歡可以加一點檸檬汗,不過我更愛吃原來的味道😜

・ 蕃茄豚肉卷串🍅 ($32)
薄薄的豚肉圍著蕃茄,烤的時間把豚肉的汁融入蕃茄😳 一咬下去,爆汁了💦 甜甜的蕃茄加上煎香的豚肉🤩 味道很好👍🏻

・ 露筍豚肉卷串 ($32)
和蕃茄豚肉卷串不同,露筍帶了更清新的味道🌿 配上面頭的芝麻和串燒汁,更香了😳

・ 雞肝串🐔 ($32)
十分濃味的雞肝😘 食少少已經夠了!好後悔冇叫啤酒🍻 雞肝好襯啤酒😙😙

・ 牛舌串🐮 ($42)
牛舌好大塊😍 燒得啱啱好,唔會太熟,所以好淋😝 上面有啲椒鹽,好惹味😁 配埋新鮮檸檬汁🍋 解左膩👍🏻

・ 日本青椒仔串🫑 ($28)
別俱風味嘅青椒串燒😍 青椒好細個,唔似平時嗰啲,味道比大青椒更濃😚 面頭有啲木魚絲,有幾種層次嘅味道😋

・ 柚子鹽燒白鱔💯 ($68)
比到驚喜我嘅燒白鱔😋 皮燒得好脆♥️ 肉質嫩得嚟有彈性😆 仲有淡淡嘅柚子味,好正🤩

・ 鰻魚飯🍚 ($138)
鰻魚好肥美🥰 肉好大塊又夠厚💯 多汁鮮美😎 鰻魚用蒲汁燒過,好好餸飯😋 飯隔離仲有啲蔬菜,營養均衡😚

・ 環境🏡
裝修好靚,真係好似日本嘅居酒屋🥰🥰 牆壁上貼滿左手寫嘅餐牌,真係好靚,地方細細,但係充滿人情味😆 放工之後去小酌一下,都係一個好嘅選擇🤓

😋味道5/5
🏡環境5/5
🍽️服務4.9/5
🙆🏻‍♀️再去4.9/5
⭐️總體評分:19.8/20
💰總消費: $1192/2人(有加一)
2023-03-26 54 瀏覽
喺上次介紹嘅韓國菜附近有間隱世日本居酒屋, 牆身係小石屋, 裏邊有吧枱同少量木枱。 🍣刺身同海鮮類有唔少驚喜,款式特別。日本深海池魚薄切 ($198)時令空運,特別新鮮甜美 。墨魚 ($180)口感爽滑,唔使點醬油會足夠。 龍蝦沙律($88 )唔少龍蝦肉跟蟹肉。 🍢熟食水準同樣高, 炸雞($68)外層脆口內裹嫩滑,唔會太厚粉。柚子鹽燒白鱔($68)已去骨,柚子鹽嘅酸甜味同鹽味令白鱔更加鮮嫩美味,經燒烤後白鱔表面焦香。牛舌串($42)爽口軟嫩,有3 小件,而番茄豚肉卷串($32)配搭無咁油膩,鮮甜多汁日本蕃茄配合微脆嘅簿身豚肉。 雞肝串($32)比較少見,貪得意試下,味道好濃郁。 🐟鰻魚飯($138)大大碗,鰻魚肉質柔軟肥美,飯滲入了鰻魚油香同微甜醬汁,好快清空咗。

龍蝦沙律($88 )唔少龍蝦肉跟蟹肉。

小篇👧🏻happy Friday 去左位於尖沙咀《石亭居酒屋 》,居酒屋環境好地道,感覺自己置身於日本居酒屋🏮咁。想講食物材料好新鮮,今次已經係第二次嚟食,想簡簡單單又食到性價比高既日本野😋。同埋餐廳員工服務好好,我係會keep住飲到熱茶架🤭。。👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼🌟日本葘茄 💰68番茄🍅入口好清新,蕃茄配上醋汁沙律,食落酸酸甜甜,作為前菜好開胃。🌟真羽太 💰380 作為日式石斑魚,師傅將整條魚切片,厚度切得剛剛好,入口帶點爽口再沾上醬汁令魚嘅鮮甜更加突出。👧🏻小編推介‼️💕鮮魚奶湯食到最後,師傅會將成條魚熬成魚湯。想講魚湯熬成奶白色飲落好鮮甜,好入味🤭🌟北海道海膽壽司🍣 💰198北海道海膽好creamy🥰,一啖食落去好鮮甜好好味。👧🏻小編推介‼️🌟三文魚子壽司 💰68三文魚子爽口好甜係完全唔戥,食落陣魚汁滿滿,好滿足。🌟碎蔥吞拿魚腩壽司 💰138吞拿魚腩好新鮮配上碎蔥好香,壽司🍣新鮮,下次會試多啲。 ⭐️炸墨魚鬚 💰88炸魷魚鬚香脆,炸衣簿身而墨魚🦑肉身厚肉彈牙新鮮。 🌟雞軟骨串 💰20雞軟骨食落爽口,鹽燒味剛好。🌟雞全翼 💰32鹽燒烤雞翅將雞皮考得好脆身,入口唔會有油膩感,好有日式串燒既味道。

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼
🌟日本葘茄 💰68

🌟真羽太 💰380

💕鮮魚奶湯

🌟北海道海膽壽司🍣 💰198

🌟三文魚子壽司 💰68
三文魚子爽口好甜係完全唔戥,食落陣魚汁滿滿,好滿足。

🌟碎蔥吞拿魚腩壽司 💰138

吞拿魚腩好新鮮配上碎蔥好香,壽司🍣新鮮,下次會試多啲。

⭐️炸墨魚鬚 💰88

炸魷魚鬚香脆,炸衣簿身而墨魚🦑肉身厚肉彈牙新鮮。

🌟雞軟骨串 💰20

雞軟骨食落爽口,鹽燒味剛好。

🌟雞全翼 💰32

🌟蕃茄豚肉卷串 💰32

烤豚肉包住蕃茄,咬落食到豚肉肉汁連埋蕃茄一齊食,好好味。

🌟鰻魚飯 💰138

用上厚身鰻魚,鰻魚邊位燒得入味,入口好嫩滑。配上鰻魚汁撈飯好入味🥰

📍石亭居酒屋 (尖沙咀)

• 刺身
  • 刺身拼盤