🔸梭子魚 $280面頭輕輕火炙過,逼出魚皮嘅油脂香味呢種魚魚脂唔會太豐厚肉質清爽,幼嫩鮮甜係屬於白身魚刺身 一入口會食到火炙味 然後食到魚嘅鮮味口感少少似鯛魚可以沾少少旁邊嘅蘿蔔蓉酸汁嚟提升鮮味兩樣野好夾😍🔸北寄貝 $280 係本日刺身推介味道鮮甜,口感爽口有彈性有啖啖海水嘅味道非常新鮮😍落少少檸檬汁入去會多一份清新鐘意食貝類嘅人士一定唔可以錯過🔸深海池魚壽司 $34 / 件池魚嚟講算係比較肥美鮮嫩甘香,甘到少少似油甘魚甘味都last得好耐🔸左口魚壽司 $34 / 件入口即融😍可以用食緊魚嘅鮮牛油嚟形容😂唔使沾豉油都非常好味🔸螢光烏賊 $180係季節限定,鮮甜爽口😍中間仲有啲膏沾少少豉油可以昇華咗烏賊嘅鮮味🔸炸墨魚鬚 $88 即叫即炸,熱辣辣上台廚師落咗少少鹽墨魚鬚有咬口,唔會韌到咬唔開用猛火快炸,炸粉好薄但又做到脆嘅口感🤩🔸牛舌 $42 / 1串重牛味,有回甘即燒即食,口感爽彈咬落直頭爆肉汁😍濕潤可口,而且有咬勁🔸雞心 $28 / 1串完全冇內臟嘅味道 非常新鮮 有咬口,有啲雞肝味一啲都唔腥🔸稻庭烏冬 $88用刺身魚骨熬成 入面有小白菜、娃娃菜、冬菇、烏冬可以揀熱或凍🔸日本枝豆 $4
🔸梭子魚 $280
面頭輕輕火炙過,逼出魚皮嘅油脂香味
呢種魚魚脂唔會太豐厚
可以沾少少旁邊嘅蘿蔔蓉酸汁嚟提升鮮味
兩樣野好夾😍

🔸北寄貝 $280
係本日刺身推介
味道鮮甜,口感爽口有彈性
有啖啖海水嘅味道
非常新鮮😍
落少少檸檬汁入去會多一份清新
鐘意食貝類嘅人士一定唔可以錯過

🔸深海池魚壽司 $34 / 件
池魚嚟講算係比較肥美
鮮嫩甘香,甘到少少似油甘魚
甘味都last得好耐

🔸左口魚壽司 $34 / 件
入口即融😍
可以用食緊魚嘅鮮牛油嚟形容😂
唔使沾豉油都非常好味

🔸螢光烏賊 $180
係季節限定,鮮甜爽口😍
中間仲有啲膏
沾少少豉油可以昇華咗烏賊嘅鮮味

🔸炸墨魚鬚 $88
即叫即炸,熱辣辣上台
廚師落咗少少鹽
墨魚鬚有咬口,唔會韌到咬唔開
用猛火快炸,炸粉好薄但又做到脆嘅口感🤩

🔸牛舌 $42 / 1串
重牛味,有回甘
即燒即食,口感爽彈
咬落直頭爆肉汁😍
濕潤可口,而且有咬勁

🔸雞心 $28 / 1串
完全冇內臟嘅味道
非常新鮮
有咬口,有啲雞肝味
一啲都唔腥

🔸稻庭烏冬 $88
刺身魚骨熬成
入面有小白菜、娃娃菜、冬菇、烏冬
可以揀熱或凍

🔸日本枝豆 $48

🔹環境:
裝修以日本居酒屋風格
餐廳地方雖然唔大,但靜靜地好有feel🥰
好似去咗日本居酒屋小店咁🥰

🗣另須加一服務費
🍶前菜及茶位 $20 / 1位
(是日前菜係海螺🐚)

人均消費:~$700
整體味道:9/10
性價比:7/10
#石亭居酒屋
📍尖沙咀赫德道地下11C號舖
2023-03-24 86 瀏覽
好有feel 嘅日式居酒屋, 距離尖東站只係Ard 2分鐘.鷹羽鯛刺身時令限定, 每日available 嘅魚刺身都未必一樣. 師傅好刀工, 每片切得薄薄一片, 剔透中白裏透紅. 鯛係白身魚, 魚脂唔多. 入口係微煙韌彈牙口感, 之後魚味慢慢滲出帶淡淡鮮甜. 配合特調醬汁, 加左蘿蔔同蔥, 微微酸更帶出魚嘅鮮美. 中間有兩舊魚腩就更香濃. 食完刺身, 最後師傅會用剩返嘅魚身魚骨拎去煲鮮魚奶湯. 湯呈乳白色幾清香雞心 $28 雞肝串 $32燒得惹味. 雞心有咬口, 肝個人麻麻. 朋友話唔錯, 個火喉控制幾好蕃茄豚肉卷串 $32薄薄燒到微蕉香嘅豚肉片包住蕃茄, 中間蕃茄好Juicy, 正墨魚刺身呈白色半透明狀, 肉質厚而鮮美. 口感豐富, 入口帶嚼勁微黏糯, 帶鮮味. 唔錯炸墨魚鬚墨魚好新鮮, 炸得香脆而炸粉唔會好厚. 蔥吞拿魚腩卷好好食~ 中間吞拿魚腩肥美帶微微黏嘅口感, 而外層黏滿炒香過嘅白芝麻, 加埋係飯卷完全係大加分. 芝麻同Tuna 嘅香都好出, 但又唔會互搶味, 而係相輔相成.

鷹羽鯛刺身
時令限定, 每日available 嘅魚刺身都未必一樣.

雞心 $28 雞肝串 $32

蕃茄豚肉卷串 $32

墨魚刺身

炸墨魚鬚
墨魚好新鮮, 炸得香脆而炸粉唔會好厚.

蔥吞拿魚腩卷
【尖沙咀 ⋄ 高質日式居酒屋】 🍽 石亭居酒屋📍尖沙咀赫德道地下11C號舖星期五下班後最適合到居酒屋和朋友聚餐 暢飲一番🍻「石亭居酒屋」其實是沃川自家料理的副線日本餐廳餐廳店面不大 但卻很有地道日本地道居酒屋的感覺🇯🇵門面設計獨特充滿神秘感 之前路過也被吸引了目光✨Menu選擇豐富 有壽司、刺身、佐酒小食、串燒、甜點這裡的串燒全部都是即叫即燒 店子雖小但食物質素挺高最喜歡厚切燒牛舌和柚子鹽燒白鱔 十分香口又有口感~私心推薦時令空運薄切池魚 沾上酸汁後鮮味更突出👍🏻最有驚喜的是蒲燒鰻魚飯 鰻魚份量很多 充滿燒香🥰整體來說是令人驚喜的小店 難怪店內的客人都是熟客⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 日本深海池魚薄切 $198☞ 白象拔蚌 $380☞ 炸豆池魚 $48☞ 雞心 $28☞ 牛舌串 $42☞ 蕃茄豚肉卷串 $32☞ 露笱豚肉卷串 $32☞ 柚子鹽燒白鱔 $68☞ 雞軟骨串 $20☞ 雞腎串 $32☞ 日本青椒仔串 $28☞ 蒲燒鰻魚飯 $138⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
【尖沙咀 ⋄ 高質日式居酒屋】
🍽 石亭居酒屋
📍尖沙咀赫德道地下11C號舖

星期五下班後最適合到居酒屋和朋友聚餐 暢飲一番🍻
「石亭居酒屋」其實是沃川自家料理的副線日本餐廳
餐廳店面不大 但卻很有地道日本地道居酒屋的感覺🇯🇵
門面設計獨特充滿神秘感 之前路過也被吸引了目光✨
Menu選擇豐富 有壽司刺身、佐酒小食、串燒、甜點
這裡的串燒全部都是即叫即燒 店子雖小但食物質素挺高

最喜歡厚切燒牛舌和柚子鹽燒白鱔 十分香口又有口感~
私心推薦時令空運薄切池魚 沾上酸汁後鮮味更突出👍🏻

☞ 雞軟骨串 $20
☞ 雞腎串 $32
☞ 日本青椒仔串 $28

☞ 蒲燒鰻魚飯 $138

⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
日本人喜歡下班後到居酒屋一聚聊心事解悶.ᐟ.ᐟ⭐︎今次來到這家,雖然還是在香港但是很有和風風情,早於2003年已經有OP食評,可見其歷久不衰ꕤ𓂃老闆和客人都打成一片,這種氛圍感實在令人放鬆~ (\ (\ („• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ.• ♥️ 雞全翼 $32/each皮薄香脆,配上檸檬汁清爽而解膩。.• ♥️ 牛舌串 $42三大塊牛舌厚身好嚼,而且一咬開很多汁。.• ♥️ 柚子鹽燒白鱔 $68將白鱔炙烤過,熱辣辣的霧氣和魚皮香氣一湧而上鼻腔,而且非常脆薄肉質嫩滑,有點柚子汁調味⸜(ˊᵕˋ)⸝.• ♥️ 七味魚干 $78乾身魚干蘸上蛋黃醬,是下酒良伴。點了朝日送魚干,更有風味。.• ♥️ 酒盜芝士 $78酒盜亦是緣由讓人不自禁把酒乾盡,整體味道是醃海鮮醬配芝上,味道頗鹹不過芝士超濃郁( ー̀ 0 ー́)⁾⁾.• ♥️ 三文魚腩 $68/4少但精緻的代名詞,每塊三文魚腩品出精挑細選的味道。脂肪十分飽滿,口感絕對一流,能體現價格高昂的理由!.• ♥️ 活赤貝刺身 $138特别欣賞店家對於食事的要求,對擺盤十分有講究。赤貝刺身的食材亦不馬虎,食得出其鮮味之外,感受到食材的新鮮衛生

日本人喜歡下班後到居酒屋一聚聊心事解悶.ᐟ.ᐟ⭐︎
今次來到這家,雖然還是在香港但是很有和風風情,
早於2003年已經有OP食評,可見其歷久不衰ꕤ𓂃
老闆和客人都打成一片,這種氛圍感實在令人放鬆~

(\ (\
(„• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ

.• ♥️ 雞全翼 $32/each
皮薄香脆,配上檸檬汁清爽而解膩。

.• ♥️ 牛舌串 $42
三大塊牛舌厚身好嚼,而且一咬開很多汁。

.• ♥️ 柚子鹽燒白鱔 $68
將白鱔炙烤過,熱辣辣的霧氣和魚皮香氣一湧而上鼻腔,
而且非常脆薄肉質嫩滑,有點柚子汁調味⸜(ˊᵕˋ)⸝

.• ♥️ 七味魚干 $78
乾身魚干蘸上蛋黃醬,是下酒良伴。
點了朝日送魚干,更有風味。

.• ♥️ 酒盜芝士 $78
酒盜亦是緣由讓人不自禁把酒乾盡,

.• ♥️ 三文魚腩 $68/4
少但精緻的代名詞,每塊三文魚腩品出精挑細選的味道。
脂肪十分飽滿,口感絕對一流,能體現價格高昂的理由!

.• ♥️ 活赤貝刺身 $138
特别欣賞店家對於食事的要求,對擺盤十分有講究。
赤貝刺身的食材亦不馬虎,食得出其鮮味之外,
感受到食材的新鮮衛生,喜聞樂見。

.• ♥️ 吞拿魚三點 $298
拖羅忠實粉絲當然也要點一份拖羅三品,
居酒屋就是貴精不貴多,雖然每樣只有兩塊,
但肉厚而鮮美,沒有腥味之餘也沒有筋( ˶ˆ꒳ˆ˵ )
赤身有咬口、中拖恰到好處的雪花比例、大拖則入口即溶呢。

.• ♥️ 特選花之魚生飯 $218
本來擔心不夠飽,所以點多了,
事實證明是想多了,話雖如此這碗飯有齊了各種珍貴刺身
拖羅、海膽、鯛魚和黃尾鰤一應俱全,
不單舌尖、還能一窺視覺上的美感.。◦♡

.• ♥️ 朝日啤酒 $79 (買一送一)

˚ ༘ ♡ Rating •

๑美味滿足度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡
๑環境舒適度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡
๑服務貼心度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡
๑價錢合適度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡
๑打卡瘋狂度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡

ᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵ
今次大佬就安排一間位於尖沙咀既日式居酒屋,地方唔算大,但氣氛好有日本小店居酒屋既feel,店員服務態度亦好好👍。餐廳的食材基本上每日係日本直送,食材新鮮,而且價錢唔算貴。眼見晚上6:30都已經full晒咁濟!✨建議提早book定位‼️ - 前菜 -⦁餐前小菜 $20/位餐前小菜兩小碟,味道微酸,非常開胃。 - 刺身 -⦁日本室津蠔(川酸)$90/兩隻⦁日本深海池魚薄切 $198⦁北寄貝 $280新鮮刺身超級鮮甜,超肥美既日本蠔,食落鮮甜爽口又creamy。深海池魚切得非常薄,肉質嫩滑,另外配上兩款醬汁,一款川酸,一款wasabi配豉油,兩款都有好好既提鮮效果!啡白色的北寄貝都好厚肉,口感以爽口為主。 - 佐酒小菜 -⦁芝士酒盗 $78⦁炸豆池魚 $48酒盜即以鹽醃魚內臟半年以上的鹽漬物,配上芝士軟綿既口感,咸香味好濃郁!豆池魚細細條,用上炸法,食落無油膩感,仲要好香脆! - 燒物 -⦁柚子鹽燒白鱔 $68⦁露筍豚肉卷串 $32⦁牛舌串 $42⦁雞腎串 $32⦁雞肝串 $32⦁雞心串 $28整體黎講所有燒物都好有水準,個人推薦:咸香厚肉多汁既牛舌串、魚肉爽口既柚子鹽燒白鱔

- 前菜 -
⦁餐前小菜 $20/位
餐前小菜兩小碟,味道微酸,非常開胃。

- 刺身 -

⦁牛舌串 $42
⦁雞腎串 $32
⦁雞肝串 $32
⦁雞心串 $28
整體黎講所有燒物都好有水準,個人推薦:咸香厚肉多汁既牛舌串、魚肉爽口既柚子鹽燒白鱔、口感粉嫩既雞肝串、爽口既雞腎串‼️😋😋😋

- 主食 -
⦁清酒煮大蜆 $98
⦁雞扒飯 $108
用了清酒去煮蜆,薑味唔算好重,蜆肉大而清甜,另外清酒煮完飲落酒味唔濃好暖身。雞扒烤到雞皮超香脆,肉質卻很嫩滑,飯底仲有少少汁搭配,味道好夾。

2023-03-15
  • 牛舌串
  • 日本室津蠔
  • 日本深海池魚薄切
  • 串燒
  • 清酒煮蜆
  • 柚子鹽燒白鱔
2023-03-18 99 瀏覽
去了石亭居酒屋,讓我感到非常滿意。°首先說說他們的菜品,這裡的真鯛非常新鮮,口感非常好,而且價格也比較實惠。日本室津蠔也非常鮮美,口感豐富,令人回味無窮。北海道海膽壽司非常鮮甜,配合米飯一起吃非常美味。🥰🥰接下來是環境,這家餐廳的環境非常舒適,裝修風格也很有特色,讓人感到非常放鬆。音樂和燈光也非常適合,讓人感到非常舒服。🫶🏻🫶🏻最後是服務,這家餐廳的服務非常周到,服務員非常友善,讓人感到非常舒服。他們會給你建議和推薦,讓你可以更好地選擇菜品,而且還會幫你處理食材,讓你可以專心享受美食。🤪總體來說,石居酒屋是一家非常值得一試的餐廳,他們的菜品、環境和服務都非常出色。如果你喜歡日本料理,我強烈推薦你去試試這家餐廳。除了上述餐點,我還特別推薦七味魚翅和炸雞,口感非常好,讓人流連忘返。另外,燒芝士年糕和柚子鹽燒白鱔也非常好吃,值得—試。

去了石亭居酒屋,讓我感到非常滿意。°

🤪
2023-03-17 48 瀏覽
呢間係日式居酒屋🏠,喺尖東站步行約2分鐘,容易到達。餐廳行日系🇯🇵簡約風,私隱度高。一入間舖頭職員好仔細咁介紹餐廳嘅特色食物,服務周到。大部份食物都係即叫即做,保持住食物嘅鮮味。.《伊左木 Isaki》+ 《鮮魚奶湯》$380係時令限定嘅魚刺身㊙️,好大盆🤩 拍卡一流📸 魚質彈牙,晶瑩剔透白裏透紅🫶🏼 表皮煙韌。師傅仲俾咗個特調醬汁,可以加埋蘿蔔同蔥,提升魚嘅鮮味。食完刺身之後師傅再張剩返嘅魚身拎去煲湯🥣,好清甜😋《深海池魚壽司》🍣 $136/ 4pc好新鮮,池魚肉質肥美,脂厚油香。咬落去好爽口,入口魚油豐富,口感鮮甜🤤《北寄具刺身》$280非常爽口🥢,有成四五片,好新鮮👍🏻 仲有北寄貝邊同粒,口感豐富鮮甜😋《蟹子沙律》🦀️ $68好大兜🤩 有蟹子、大量青瓜絲、蟹柳、芝麻粒、沙律醬。芝麻粒係成個沙律嘅重點🤤 夠 refreshing~《鹽燒鯖魚》🐟 $88幾大條,微微煎過個皮好香脆,可以加檸檬汁,仲有個特製燒汁,唔算多骨🍋~《雞全翼》🐔 $64 (兩串)雞皮薄同脆,鹹度適中🤩 夠 Juicy,雞肉嫩滑!《鰻魚飯》$138有成五嚿鰻魚,大大嚿。珍珠飯伴有鰻魚汁,少骨,豐盛🤤《雞泡魚干》$88

《伊左木 Isaki》+ 《鮮魚奶湯》$380

《深海池魚壽司》🍣 $136/ 4pc

《北寄具刺身》$280

《蟹子沙律》🦀️ $68

《鹽燒鯖魚》🐟 $88

《雞全翼》🐔 $64 (兩串)
雞皮薄同脆,鹹度適中🤩 夠 Juicy,雞肉嫩滑!

《鰻魚飯》$138
有成五嚿鰻魚,大大嚿。珍珠飯伴有鰻魚汁,少骨,豐盛🤤

《雞泡魚干》$88
雞泡魚干微脆,帶點鮮甜味,加沙律醬食一流,鹹中帶甜😋
  • 雞泡魚干
  • 伊左木
  • 深海池魚壽司
  • 鰻魚飯
  • 北寄具刺身
  • 蟹子沙律
呢間位於赫德道的日式居酒屋,小編經友人重點推薦之後,一試之後已經變左飯堂!佢啲門面裝潢都幾獨特,大家唔留意就會忽略左哈哈。-
餐廳入面嘅設計採用東京日式居酒屋風格🏮。食材時令新鮮,再加上師傅嘅烹調技術,小編覺得真係好值得一試,同埋小編覺得佢地嘅服務態度真係值得一讚👍
1) 日本深海池魚薄切刺身:新鮮嘅深海池魚,切得恰到好處,令人食欲大開。2) 燒鱈魚干:外脆內嫩嘅燒鱈魚干,令人回味無窮。3) 蟹子青瓜沙律:爽口嘅青瓜同蟹子,加上清新嘅沙律醬汁,絕對係秋日消暑之選。4) 日本室津蠔:新鮮嘅室津蠔,肉質鮮甜,入口即化。5) 吞拿魚壽司:新鮮嘅吞拿魚襯托啱啱好煮嘅飯食,口感豐富。6) 章魚壽司:彈牙嘅章魚配上軟糯嘅飯食,另有一番風味。7) 左口魚壽司:綿密嘅口感同鮮美嘅左口魚,讓人一試難忘。8) 牛舌串燒:牛舌片經過燒烤後,口感變得更加香脆,鮮香味十足。9) 柚子鹽燒白鱔:柚子鹽增添了白鱔嘅鮮味,烤得剛剛好,味道啱啱好。10) 雞皮串:香脆嘅雞皮外層,肉汁豐富嘅內心,一口下去好正。11) 雞全翼:炸得金黃酥脆嘅雞翼,外面鮮美入面多汁,絕對是美味嘅代表。12) 雞腎串:口感彈牙嘅雞腎,滴上

2) 燒鱈魚干:外脆內嫩嘅燒鱈魚干,令人回味無窮。

4) 日本室津蠔:新鮮嘅室津蠔,肉質鮮甜,入口即化。

6) 章魚壽司:彈牙嘅章魚配上軟糯嘅飯食,另有一番風味。
7) 左口魚壽司:綿密嘅口感同鮮美嘅左口魚,讓人一試難忘。

12) 雞腎串:口感彈牙嘅雞腎,滴上檸檬汁,清新而不膩。
13) 雞肝串:燒烤過後,雞肝散發出淡淡嘅香氣,口感鮮美。
14) 日本大蔥串:日本大蔥配上清新的醬汁,名符其實嘅健康美食。

15) 日本鰻魚飯:厚切嘅鰻魚,刷上甜蜜蜜嘅醬汁,淋上熱騰騰嘅米飯,每一啖都充滿濃郁嘅香氣。
日式料理一向係我favourite,前排友人安排左去呢間位於尖沙咀嘅日式料理小店,估唔到真係好有心思,超有驚喜!【日本直送食材】餐廳好多款式都係日本每日新鮮來料,價錢又唔算貴,性價比高。唔怪得只係6:30,就已經滿座。🐟 日本深海池魚薄切$198- 片片薄片池魚晶瑩剔透,食落去已經知道係勁新鮮,肉質爽甜兼滑,放入口中,鮮甜味滿滿滲出,正!😋😋- 雖然就咁食都好好食,但加埋調味係另一番體驗。🐙真八爪魚 $280- 勁新鮮嘅爽甜口感,加上柚子香,令鮮甜味道更突出- 都幾鍾意食大大粒嘅八爪魚嘴,真係好爽口😋🦪日本室津蠔(2隻)$90- 好肥美之餘,味道幾鮮甜爽口🍅 日本蕃茄$68- 配上柚子醬,味道酸酸地,好開胃refreshing😍 北海道海膽壽司-2件 $198- 海膽真係我favourite,難得地呢到嘅海膽係好好食,好鮮甜creamy texture,實在有水準😍- 值得一讚嘅係,雖然擺左陣先食,但紫菜皮都仲脆🍣吞拿魚(赤身)壽司$78- 價錢相當合理之餘有水準,赤身級數都入口即溶,鮮甜慢慢走出來,真係好滋味🍣左口魚壽司(2件)$68- 火炙過入口即溶,滿滿油脂香🤩【精緻用心串燒】見

【日本直送食材】

🐟 日本深海池魚薄切$198
- 雖然就咁食都好好食,但加埋調味係另一番體驗。
真八爪魚

🐙真八爪魚 $280
- 勁新鮮嘅爽甜口感,加上柚子香,令鮮甜味道更突出
- 都幾鍾意食大大粒嘅八爪魚嘴,真係好爽口😋

🦪日本室津蠔(2隻)$90
- 好肥美之餘,味道幾鮮甜爽口
日本蕃茄

🍅 日本蕃茄$68
- 配上柚子醬,味道酸酸地,好開胃refreshing
壽司

😍 北海道海膽壽司-2件 $198
- 值得一讚嘅係,雖然擺左陣先食,但紫菜皮都仲脆

🍣吞拿魚(赤身)壽司$78

🍣左口魚壽司(2件)$68
- 火炙過入口即溶,滿滿油脂香🤩

【精緻用心串燒】
見隔離枱個外國人食串燒食到係咁讚「so good」,就決定點來食下!
蕃茄豚肉卷串

🍢蕃茄豚肉卷串 $64/2串
- 個人最鍾意食呢款,外層薄薄地嘅豬肉片燒到脆香,配埋爆汁juicy 蕃茄,口感特別😆
雞腎串

🍢雞腎串$64/2串
-大大粒之餘,外層脆香,入面入面juicy 兼口感一流!

🍢雞全翼 $64/2串
- 外層嘅雞皮燒到勁脆香 ,忍唔住食曬雞皮😛

【大大條鰻魚】
鰻魚飯

🍱鰻魚飯$138
- 估唔到係咁大條鰻魚,魚肉厚厚的,白雪雪,鍾意佢唔會死靠調味,而係魚本身燒到夠香,肉質幾好。

呢到真係款款食物都令人難忘,一定會再來😋😋
真八爪魚
日本蕃茄
壽司
蕃茄豚肉卷串
雞腎串
鰻魚飯
2023-03-12 45 瀏覽
尖沙咀 石亭尖沙咀一直是美食的熱門區域之一,今天來到尖沙咀的一家日本居酒屋叫石亭。首先,進入石亭的感覺非常似日本傳統的居酒屋,以木質為主的裝潢讓人感覺溫馨舒適,氛圍非常放鬆,餐廳播放着日本歌,我們坐在吧枱,感覺像去了日本一樣。店員會為我們建議和推薦菜式,也不斷地關心我們的用餐進度,來決定上菜速度,他們的服務態度真的很讓人感到舒服。日本紅衫魚刺身是我第一次嚐試,質地非常鮮嫩彈牙,口感非常好。可以感受到食材的質量是非常高的。食完魚肉刺身之後,店家會將魚骨拿去做成魚湯,最後給我們飲用,魚湯加入豆腐,煲到奶白色,很鮮甜。另外,雞飯也值得推薦,看似平平無奇,雞髀是新鮮雞來的,皮烤得非常脆,雞肉很嫩,配上日本米飯和特製醬汁,好正。他提供很多佐酒小食和串燒,見到很多客人會過來喝清酒。他提供的清酒種類有很多。我們也吃了一些串燒,我自己喜歡吃燒鱔,好大件,燒得個皮好香脆。店舖不大,未到七時,店舖已經全滿,如果想去食記得要book位。
尖沙咀 石亭

2023-03-05 96 瀏覽
去日本旅行有時的確會因語言不通而未能暢快地Order 美食,倒不如留在香港,Menu 上的文字起碼我看得明白,與師傅也沒有交流障礙,簡單想點甚麼,想師傅推薦甚麼就行了。尖沙咀赫德道石亭居酒屋,沒有華麗的裝修,-只有日本最地道的居酒屋的親切感常見小菜也有,不過最要緊的還是新鮮魚生刺身海產每天日本飛機貨,單是這點,已經夠坐無虛席了。-酒盜芝士酒盜即以鹽醃魚內臟半年以上的鹽漬物,加上口感軟綿的芝士. 咸鮮味非常濃郁,很好下酒。-深海池魚配以蘿蔔蓉 酸汁上檯時勁吸睛,深海池魚一整盤切得美美的放在眼前,肉質鮮嫩肥美,入口就feel到魚油的甘香細膩,沾沾蘿蔔蓉及酸汁更能突顯深海池魚齒頰留香的香味。-炸河蝦寶寶輕輕炸過的河蝦寶寶,隻隻金黃,簡單以鹽做調味,脆卜卜 ,好好食。-日本室津蠔蠔肉豐滿,肉質清新爽口,有淡淡的果香味。=-北海道海膽壽司馬糞海膽呈橙黃色,一睇就知新鮮對版,海膽堆積成澎湃小火山,入口味道濃厚甘甜,回甘強,忍不住encore多客。-清酒煮大蜆清酒煮大蜆簡單得黎,陣陣酒香而帶出蜆肉的鮮甜。-碎蔥吞拿魚腩飯份量多得幾乎滿瀉,鮮美香滑的吞拿魚蓉即場刴製,厚厚吞拿魚蓉加上青蔥及芝麻 ,口感

倒不如留在香港,
Menu 上的文字起碼我看得明白,
與師傅也沒有交流障礙,簡單想點甚麼,想師傅推薦甚麼就行了。

尖沙咀赫德道石亭居酒屋,沒有華麗的裝修,

只有日本最地道的居酒屋的親切感
常見小菜也有,
酒盜芝士

深海池魚配以蘿蔔蓉 酸汁

上檯時勁吸睛,深海池魚一整盤切得美美的放在眼前,

炸河蝦寶寶

日本室津蠔

蠔肉豐滿,肉質清新爽口,有淡淡的果香味。
=-
北海道海膽壽司

馬糞海膽呈橙黃色,一睇就知新鮮對版,

海膽堆積成澎湃小火山,入口味道濃厚甘甜,
回甘強,忍不住encore多客。
清酒煮大蜆

清酒煮大蜆簡單得黎,陣陣酒香而帶出蜆肉的鮮甜。

碎蔥吞拿魚腩飯

份量多得幾乎滿瀉,鮮美香滑的吞拿魚蓉即場刴製,

厚厚吞拿魚蓉加上青蔥及芝麻 ,口感豐富,味道亦見濃厚。

雞肝串 雞全翼

雞肝外面微微的焦香,入口即化卻一點不腥。
雞全翼

燒得金黃,肉質非常好食
柚子鹽燒白鱔

最愛的燒白鱔。魚皮脆卜卜,而鱔肉也帶金黃,絕對是上佳之作。 簡簡單單地鹽燒就已經相當好食。
2023-03-03 52 瀏覽
同好朋友2個月無見,緊係約出黎食個飯吹下水啦!為左就大家既地點,我地就揀左尖沙咀既石亭居酒屋,附近就有港鐵站,好方便。門口非常有私隱度,見到有bar 枱同4人枱數張,見其他客人直入先知入面有廂房既。而牆上貼滿餐單,日本感十足!🐟日本深海池魚薄切$198伴有酸汁,味道非常夾,新鮮而且薄切有口感,魚味充足唔腥。🦑墨魚刺身$180切到一條條同薄身好易入口,無筋易咬,無腥味👍🦀蟹籽沙律$68有別一般既沙律,除左有沙律醬,仲加左好多芝麻,食起上黎好香口。🦑墨作螢の魷魚$108墨汁加埋螢光魷魚,有陣特別既珍味,覺得呢個送酒超正❣️🦪日本室津蠔(2隻)$90大大隻好creamy 呀🤤配埋自家制醬汁,突顯鮮味😍😍😍🍡串燒(露筍豚肉卷串,蕃茄豚肉卷串、牛舌串、柚子鹽燒白鱔、一口蕃薯、雞軟骨串、雞皮串)2款豚肉卷肉味咸香,配埋juicy 蔬菜好食中和油膩感,牛舌彈牙咸香十足,白鱔好大舊肉好食,一口番薯甜甜地唔錯,個人喜好雞皮串,外脆內軟而且充滿雞油香氣,好鐘意呢串。🥢蔥吞拿魚腩卷$168外面點上芝麻,配埋魚腩好夾味。🍣中拖羅壽司$158唔洗講都知正🤤新鮮,啖啖魚香,正❕🌱枝豆$48份量都幾多,灑上海鹽,突出

🐟日本深海池魚薄切$198
伴有酸汁,味道非常夾,新鮮而且薄切有口感,魚味充足唔腥。
刺身

🦑墨魚刺身$180
切到一條條同薄身好易入口,無筋易咬,無腥味👍

🦀蟹籽沙律$68
蟹籽沙律

🦑墨作螢の魷魚$108
墨汁加埋螢光魷魚,有陣特別既珍味,覺得呢個送酒超正❣️
墨汁螢光魷魚

🦪日本室津蠔(2隻)$90
大大隻好creamy 呀🤤配埋自家制醬汁,突顯鮮味😍😍😍
室津蠔

串燒

雞皮串

🥢蔥吞拿魚腩卷$168
外面點上芝麻,配埋魚腩好夾味。
拖羅卷

🍣中拖羅壽司$158
唔洗講都知正🤤新鮮,啖啖魚香,正❕
中拖羅壽司

🌱枝豆$48
份量都幾多,灑上海鹽,突出枝豆既味道,一啖接一啖食唔停🤤
枝豆

總結餐廳係同朋友吹水食飯既好地方,食物質素唔錯,刺身新鮮,熟食都唔錯,個人最喜歡雞皮串,下次黎一定要嗌多幾串雞皮❗️
2023-03-02
枝豆
  • 日本室津蠔
  • 串燒雞皮
2023-03-02 41 瀏覽
嗌咗串燒定食,師傅發板。我諗都等咗10-15分鐘,師傅燒咗牛舌,雞軟骨,雞腎,雞肝,青椒俾我。內臟我就一般,不過燒得ok,尤其雞肝,甘甘甜甜,幾好食,我初頭以為食緊燒蠔,問返先知係雞肝。

🐈知道有個朋友特別鍾意日本,所以今次就約咗佢去日式居酒屋到傾吓計~餐廳外表醒目,有個紅噹噹居酒屋燈籠仔所以都唔難搵✨伊佐木魚剌身刺身會以冰佐盤保持新鮮啱曬鍾意一邊傾偈一邊慢慢食的🐈~而且有魚頭魚尾作裝飾打卡一流✅伊佐木魚剌身頗為厚身,肉質甘香~可以配搭酸汁或是普通醬油Wasabi都得😉唔同食法好滿足✨海螺刺身份量頗多,肉質結實彈牙,仲帶有淡淡新鮮海水味~✨動感小白魚新鮮小白魚上菜嗰陣時仲係非常活躍~配埋個汁直接飲入口,感覺魚仔喺口腔跳動別有一番滋味~新奇的體驗推薦😝✨雞全翼採用新鮮雞,燒得金黃香脆,肉質嫩滑好香雞味,🐈食到舔舔脷✨雞肝串雞肝肉質軟嫩,配上香濃醬汁十分惹味✨一口番薯番薯細細粒好得意💓因為係日本番薯所以可以連皮食,肉質香甜結實,估唔到細細粒但都幾飽肚✨日本蕃茄配柚子酸汁日本蕃茄出名鮮甜多汁,大大個份量十足,配埋柚子酸汁更帶出了蕃茄的酸甜感覺,作為前菜非常開胃✨鰻魚飯鰻魚燒得非常可口,厚肉肥美魚油突出,汁量啱啱好再配上軟硬度適中的米飯非常飽肚✨鮮魚奶湯鮮魚清香而不腥~熱辣辣飲好暖肚Overall體驗: 餐廳環境不大但整體環境舒適,建議有興趣的朋友先預約會比較好!服務人員態度友

✨伊佐木魚剌身

✨海螺刺身
份量頗多,肉質結實彈牙,仲帶有淡淡新鮮海水味~

✨動感小白魚

✨雞全翼
採用新鮮雞,燒得金黃香脆,肉質嫩滑好香雞味,🐈食到舔舔脷

✨雞肝串
雞肝肉質軟嫩,配上香濃醬汁十分惹味

✨一口番薯
番薯細細粒好得意💓因為係日本番薯所以可以
連皮食,肉質香甜結實,估唔到細細粒但都幾飽肚

✨日本蕃茄配柚子酸汁

✨鰻魚飯

✨鮮魚奶湯
鮮魚清香而不腥~熱辣辣飲好暖肚

Overall體驗: 餐廳環境不大但整體環境舒適,建議有興趣的朋友先預約會比較好!服務人員態度友善,食物品質高,整體是一個非常好的用餐體驗~

2023-02-22 37 瀏覽
友人話食過一次呢間居酒屋🏮,一定要推介俾我,我食完之後發覺朋友真係無厄我,非常驚艷!!🤩🤩⭐️龍蝦沙律 雖然龍蝦肉混埋入去,但我每一啖都食得出有龍蝦肉,而且唔係啲梅肉,係爽口彈牙!👍🏻👍🏻⭐️白子白子係高級食材,唔係度度有得食!好嫩滑,配上酸酸辣辣個汁,好開胃!😋😋⭐️深海池魚刺身好大碟好新鮮😍池魚口感會偏硬身,我本人非常鍾意食池魚,咁大碟食到我好開心😂😂⭐️墨魚刺身好黏口,但唔會咬唔開個隻,好好食!😋😋⭐️日本室津蠔日本蠔好creamy又唔腥,超好食🤤🤤🤤⭐️蕃茄豚肉卷串、蘆筍豚肉卷串、雞肝串食得出花咗心機,普通一個串燒,但用材新鮮,配搭好,醬料係秘製👍🏻👍🏻,如果唔係太飽,真係想食多幾串!⭐️赤貝、海膽壽司海膽份量好多🤤🤤滿口海膽好滿足!赤貝新鮮爽口👍🏻👍🏻⭐️燒鱈魚乾脆卜卜,送酒一流👍🏻👍🏻⭐️燒雞扒飯好香,老闆話係去咗骨嘅新鮮雞髀,唔怪之得咁滑咁好食啦!食完個飯,真係飽到上心口!😂😂老闆會介紹邊一啲係時令,見我哋叫得多都阻止我哋驚我哋食唔晒,又不斷加茶同換碟,非常貼心❤️每一道菜式都見到有花心思,而且食材靚,我以為自己食緊omakase 😍😍環境細細,但充滿日本居酒屋風味🤩成餐飯都食得好開心😊😊

⭐️龍蝦沙律

⭐️白子

⭐️深海池魚刺身

⭐️墨魚刺身
好黏口,但唔會咬唔開個隻,好好食!😋😋

⭐️日本室津蠔
日本蠔好creamy又唔腥,超好食🤤🤤🤤

⭐️蕃茄豚肉卷串、蘆筍豚肉卷串、雞肝串

⭐️赤貝、海膽壽司
海膽份量好多🤤🤤滿口海膽好滿足!赤貝新鮮爽口👍🏻👍🏻

⭐️燒鱈魚乾
脆卜卜,送酒一流👍🏻👍🏻

⭐️燒雞扒飯