2018-02-08 620 瀏覽
今日星期日放假,一家人出左去晚餐去左九龍塘晚餐,揸車出去附近都有得泊車,都算是很方便!餐廳門口都很有懷舊西餐廳的風格入到去餐廳很暗,很有浪漫氣氛入到餐廳坐下來睇下食咩先有晚餐或者其他散點選擇🌹情人節晚上有呢個套餐俾愛侶選擇💕是日餐湯椰子雞湯,唔會好咸清清地唔錯芝士焗磨菇餡極黑豬扒豬肉好冧,味道很好👍🏻焗出黎既芝士好香超美味14安士厚切肉眼牛扒另外散點左厚切肉眼牛扒好厚身,叫左7成熟,剛剛好肉質都好有肉汁,而且好冧好美味甜品呢個是跟餐既甜品焗南瓜柿肉布甸,好淡香的南瓜味,焗出黎好香好細滑焦糖焗芒果班戟即叫即整的班戟,熱辣辣好正芒果味又甜又香焗杏仁蜜糖多士店員推薦~必食之選既甜品本身我們都覺得多士會好飽,點知食落去超級鬆脆又唔會好甜,味道好調配得很好

餐廳門口都很有懷舊西餐廳的風格

入到去餐廳很暗,很有浪漫氣氛
入到餐廳坐下來睇下食咩先
有晚餐或者其他散點選擇

🌹情人節晚上有呢個套餐俾愛侶選擇💕

是日餐湯
椰子雞湯,唔會好咸清清地唔錯

芝士焗磨菇餡極黑豬扒
豬肉好冧,味道很好👍🏻焗出黎既芝士好香超美味

另外散點左厚切肉眼牛扒
好厚身,叫左7成熟,剛剛好肉質都好有肉汁,而且好冧好美味

焗南瓜柿肉布甸

甜品

焦糖焗芒果班戟
即叫即整的班戟,熱辣辣好正
芒果味又甜又香

店員推薦~必食之選既甜品
本身我們都覺得多士會好飽,點知食落去超級鬆脆
又唔會好甜,味道好調配得很好
2018-02-04
焗南瓜柿肉布甸
  • 跟餐甜品
  • 蒜蓉包
2018-02-08 312 瀏覽
有懷舊情調了除了中環,其實位於九龍塘A出口步行 8分鐘的《百味閣餐廳》也同樣有屹立了多年,更甚享受一片寧靜、完全沒有急促的感覺! 職員服務態度超卓,顯然是老臣子搬的功架,臉帶笑容,好親切。 還跟客人互動研究。「是日海鮮」有限量供應以保持其質素,烹調以西式方法,有新鮮感。美味餸菜,也不介意等了數十分鐘啦。如早一天訂位,還可自行點選魚品種添,夠彈性! 原湯煮智利藍青口 HKD 88 (500 克,約26隻)藍青口肉很鮮甜濃郁,放進口後,味道仍氣留其鮮味醞釀在口腔內!美國肉眼扒HKD 280 首先鎚鬆再灑上胡椒及鹽,繼而用猛火煎香鎖汁,最後用慢火焗透!重14oz 的特級牛扒來自美國的swift 品牌,其特點是用殻飼來餵食所以肉味甘香,很棯,多汁,容易咀嚼不痴牙內。要求五成熟又真的做到。推介! 黃花魚HKD 138 (紙包焗)配意粉 西式新食法 - 材料有香草,白酒及檸檬在石紙內然後焗。除了保留魚的原汁原味外,還可減少白酒蒸發得太快。 菠菜蓉蘑菇湯 (素) HKD 35 很健康的素湯,濃濃的,水既溫度也剛好,不過份的辣口,另外也有細小的蘑菇有咬口。 菠菜蓉鮮魚湯 HKD 40 同樣是菠菜換了

原湯煮智利藍青口 HKD 88
(500 克,約26隻)

美國肉眼扒HKD 280

黃花魚HKD 138 (紙包焗)配意粉

菠菜蓉蘑菇湯 (素) HKD 35

菠菜蓉鮮魚湯 HKD 40
同樣是菠菜換了配鮮魚!完全沒有腥味,還有跟蘑菇同樣大小的魚粒可品嚐

焗杏仁蜜糖多士HKD 35
很少在別的地方找到,所以要一試!杏仁、提子乾布滿多士上,多士焗前己均混的塗滿了蜜糖,所以麵包特別香脆、入味。
2018-02-07
(其實好忙已經冇寫一段時間但係今次真係要抽時間寫一寫⋯值得推薦⋯一分錢一分貨絕對好味)尋日諗左一段時間去邊度食同阿仔慶祝諗諗諗都係諗住去又一城點知老公一個意見話去呢度就試吓經常都去隔離餐廳食過⋯而且睇OpenRice啲人成日都話唔好食所以冇諗過去試點知尋晚大概7.9左右啦入去都係OK嘅仲有幾多位剩返⋯之後就陸續有好多人一入去坐低服務員都好好講解一切仲介紹一啲晚餐我哋叫咗兩個焗扒(巴黎汁)好好味呀真係七成熟伴菜都好豐富同埋好細心(食得出係好新鮮)仲有叫咗一個海鮮意大利飯呢個海鮮意大利飯真係超豐富裏便大大隻帶子、青口、斑魚片(好似)⋯好新鮮!個意大利飯真係用心去煮嘅!三杯都係凍檸茶好正常茶味夠三個甜品都好豐富好特別一家三口飽飽離開⋯真係真係出乎意料之外!不得不分享!不是別人所寫的咁差劣!會再去的⋯並一定介紹給其他人

而且睇OpenRice啲人成日都話唔好食所以冇諗過去試

一入去坐低服務員都好好講解一切仲介紹一啲晚餐

我哋叫咗兩個焗扒(巴黎汁)

好好味呀真係七成熟伴菜都好豐富同埋好細心(食得出係好新鮮)

仲有叫咗一個海鮮意大利飯

三杯都係凍檸茶好正常茶味夠

三個甜品都好豐富好特別

會再去的⋯並一定介紹給其他人
2018-01-13
慶祝紀念
生日
2018-01-12 89 瀏覽
以前讀書嘅飯堂,自從出嚟做嘢之後就好少再嚟食,今日同朋友傾開電話,難得大家有興趣就即興即刻嚟食。餐廳裝修冇變,同以前一樣有一種溫馨個感覺。餐包絕對冇hea ,依然係熱辣辣同脆的。餐湯,味道適中,唔會太咸,同番茄味夠入味,牛肉粒夠霖。老闆娘推薦,隻魚好好食,蒸得唔會太熟,肉質唔會太老,而檸檬個酸味同本身個魚味夾得啱啱好。羊肉5成熟,出嚟應該6成左右,肉質唔會老,好霖,入口有少少即熔個感覺。牛扒都係,超好食。
餐包絕對冇hea ,依然係熱辣辣同脆的。

餐湯,味道適中,唔會太咸,同番茄味夠入味,牛肉粒夠霖。

牛扒都係,超好食。

2018-01-12
2017-12-23 116 瀏覽
今日又到 happy friday, 又係輕輕鬆鬆食一餐的時候。呢間位於九龍塘 百味閣 歷史悠久, 喺浸會醫院隔離。百味閣餐廳, 裝修別具特色保留八十年代西餐廳的特色古色古香。香煎黑蘑菇伴帶子, 本來淡淡味的帶子, 配上 蟹子, 咬落 蟹子 鹹鹹地, 配搭上 帶子, 帶出帶子鮮味。蘑菇煎得香香的, 煙靭香脆得嚟帶點無辜味 。西冷 就比較普通, 只不過係套餐好抵食。168 西蘭套餐有餐湯有甜品。時令 鮮味,上湯桂花蚌新鮮大大隻。用上湯 淆制,配上 甘筍絲 ,夠鮮甜。甘筍絲的甜配上桂花蚌的鮮, 達至 鮮甜味美。個餐湯都無hea 埸, 罐頭湯配上很多海鮮料有大大粒蝦粒, 有鬆脆威化餅。老闆很大方餐前的蒜蓉包, 畀咗五六片多到食唔曬。

呢間位於九龍塘 百味閣 歷史悠久, 喺浸會醫院隔離。

蘑菇煎得香香的, 煙靭香脆得嚟帶點無辜味 。

西冷 就比較普通, 只不過係套餐好抵食。
168 西蘭套餐有餐湯有甜品

時令 鮮味,上湯桂花蚌新鮮大大隻。

用上湯 淆制,配上 甘筍絲 ,夠鮮甜。
甘筍絲的甜配上桂花蚌的鮮, 達至 鮮甜味美。

老闆很大方餐前的蒜蓉包, 畀咗五六片多到食唔曬。

2017-12-21 940 瀏覽
偶而在九龍塘走走,想起這家在這區的老店,傳統的西餐廳。來到餐廳前,換上配合聖誕的氣氛。臨近聖誕,裝修有著聖誕氣氛,到時又配合原本的裝修,非常有自己的格調。餐廳的一角,放著一個別緻的聖誕擺設,這個薑餅屋,在本地已經很鮮見,因為造工需時,需要很早訂製,可見這餐廳的傳統性。餐廳門前的蛋糕櫃,除了日常的芝士蛋糕外,配合節日,也有聖誕蛋糕可供選擇,店員說是朱古力味道,非常的吸引。餐廳的一角,還有聖誕禮盒可購買,可見餐廳的傳統,以及營造濃厚聖誕氣氛,這種禮盒已經並不常見。坐下後,看了餐牌,我選擇了,招牌鹽焗雞飯及鮮蠔蘑菇湯。不用等多久,待應先為我送上蒜蓉多士。蒜蓉多士,入口又乾又香又脆,蒜蓉的味道有如溶入多士當中。鮮蠔蘑菇湯,仍是一隻大大的蠔,蘑菇及蠔的味道仍然互相配合,沒有因時間流逝而失色,這次品嚐,反覺得味道更濃厚,更顯蠔香,用料十足的感覺。招牌鹽焗雞飯,鹽焗雞置於中央,兩旁是蔬菜,再加上紅蘿蔔作裝潢,單是造型已經很有心思,非常吸引。鹽焗雞,入口完全不覺得是鹹,沒有一般鹽焗雞只有鹹味,這個只帶點點鹹味,也帶著鹹香,而且還有雞肉的味道,以鹹香帶出雞味。蔬菜原來早已切開一半,只是拼回整齊的樣子,這
偶而在九龍塘走走,想起這家在這區的老店,傳統的西餐廳。

來到餐廳前,換上配合聖誕的氣氛。

芝士蛋糕

聖誕蛋糕

坐下後,看了餐牌,我選擇了,招牌鹽焗雞飯及鮮蠔蘑菇湯。

不用等多久,待應先為我送上蒜蓉多士。

蒜蓉多士,入口又乾又香又脆,蒜蓉的味道有如溶入多士當中。

蒜蓉多士

鮮蠔蘑菇湯

招牌鹽焗雞飯

蔬菜原來早已切開一半,只是拼回整齊的樣子,這會很方便食用,可見廚師的細心。

最初還以為只是白飯,原來是煙火腿、蛋、菜等炒成的菜飯,簡是菜飯已經很健康,飯炒過除了較香口,帶點味道外,入口感覺是炒過,卻完全沒有肥膩,沒有多餘的油,看來廚師在味道及健康下了一番功夫,更顯其細心及心思。

招牌鹽焗雞飯

飯後,餐廳卻送上小小的甜品,雖只是一小塊蛋糕,已經很別緻。

蛋糕入口香軟,原來是香檸慕絲蛋糕,清香的檸檬,很討人喜受。

香檸慕絲蛋糕

傳統味道的餐廳已不常見,能配合節日氣氛,為餐廳及節日增添氣氛更不多,而且廚師不單只追求味道,更會對客人健康更為細心體貼,這種心思非常難得。

若想靜靜的享受聖誕氣氛,這餐廳或許是一個不錯的選擇。
聖誕蛋糕
蒜蓉多士
鮮蠔蘑菇湯
香檸慕絲蛋糕
2017-12-06 102 瀏覽
而家好多餐廳都sell經典sell懷舊, 但好多時都係做到表面個層,價錢亦可能都會較貴我個人覺得,今時今日,依然由內到外,到價錢都做得咁經典既餐廳,就只有位於九龍塘的百味閣餐廳。由外面既帆布簷蓬,木酒桶擺設,到內裹的七彩玻璃天花,鵰花裝飾都充滿著懷舊的味道。要做到真正懷舊, 當然唔止裝潢啦當晚坐低,時間尚早,店內未坐滿客人,店員為我們安排座位後指細介紹當晚既推介及特式食物,以餐廳食物合理既定價,仍然有咁貼心既服務,已經贏左我既心後來訂枱既客人陸續到來,侍廳生可以係見面一刻就能夠叫出對方的姓氏,必定都是光顧已久的老客戶,這樣的情境充滿人情味餐廳食物既定價亦非常懷舊, 晚餐由118至178,已包括餐前面飽、湯、主菜、飲品及甜品。當中餐廳的其中一道招牌菜,錫紙魚更只係$88餐廳招牌菜 錫紙焗魚, 注意限量供應,如果想食既話最好提早預訂餐廳每日亦會選擇唔同既魚黎做呢道菜,而當日食到既係倉魚。魚的肉質相當嫩滑,香料的味道亦完全融入魚肉中,連本身唔好魚既朋友都大讚好食另一店員推介 煎帶子, 帶子上鋪有蟹籽,底下有蘑菇, 十分鮮甜爽口晚餐的湯及蒜蓉包,湯帶點辣味,蒜蓉包也夠熱主菜就點左牛扒,有很香的

要做到真正懷舊, 當然唔止裝潢啦

當中餐廳的其中一道招牌菜,錫紙魚更只係$88

餐廳每日亦會選擇唔同既魚黎做呢道菜,而當日食到既係倉魚。

晚餐的湯及蒜蓉包,湯帶點辣味,蒜蓉包也夠熱

主菜就點左牛扒,有很香的牛肉味,肉質鮮嫩, 特別的是配菜為薯仔切片,非常美味!

另外叫左杯愛爾蘭咖啡,很經典的味道,濃烈的酒精配上咖啡,飲過後全身都感到溫暖

2017-12-03 129 瀏覽
見呢度評分幾好,就探完病過黎食。一黎到因爲冇位就安排坐左一大班好嘈既人附近,坐了不久真係頂唔順就要求有位就調,侍應都真係盡量安排調位,抵讚但可能我受不了過份熱情,未點菜我諗至少三名侍應問我食咩,有一個仲係咁推介某些菜色,要推卻兩次先得最終我地叫了2道主菜和一碟菜第一樣係蒜蓉包不過不失(食後我地發覺應該唔係我地,因為我地冇叫set)之後黎左佢地係咁推介既煙肉豆苗,係幾大碟,都埋都幾好味,around $48,性價比幾高再黎就西冷牛扒叫左五成熟,肉質幾姐,味道尚可最後就係羊架,不太酥,味道還可以整體都頗滿意呢餐
見呢度評分幾好,就探完病過黎食。

最終我地叫了2道主菜和一碟菜

再黎就西冷牛扒

叫左五成熟,肉質幾姐,味道尚可

最後就係羊架,不太酥,味道還可以

整體都頗滿意呢餐
10 分鐘 (堂食)
2017-12-03 105 瀏覽
朋友剛係浸會醫院生左BB,放工約埋朋友去探佢。探完諗住係附近晚飯,原來附近不多選擇,幸好俾我地發現這間餐廳。餐廳已經佈置了聖誕裝飾,很有聖誕氣氛。這裏除了一般餐湯外,還有很健康的紅菜頭萍果忌廉湯。紅菜頭被譽為超級食物,不只可作沙律,原來煲湯一樣得,紅菜頭高纖維、而且無膽固醇,有助抗氧化和通便排毒。芝士焗蟹肉盅($106),芝士配上蟹肉,特顯很香的蟹肉味,再配上脆卜卜麵包和餐湯,食慾大增。巴黎汁焗西冷牛扒($168),把牛扒上面的汁掃勻先試吃,後再加海鹽在於面又是另一吃法,可把牛味更加提鮮。餐廳每日都會供應唔同海鮮給客戶選擇。上湯貴妃蚌 ,一客原本是四隻($60),因我們已點了很多食物,但看見很大隻貴妃蚌又很吸引,猶豫之際,老闆娘說可以為我們只做兩隻($30)。一般食西餐地方除了沙律外,很少會供應其他蔬菜,但這裏居然有蒜蓉洋蔥煙肉炒荳苗,仲要價錢非常經濟$48,所以我們也來了一客。最後不得不提自家製的曲奇餅,是沒有防腐劑的,很健康。百味閣提供多元化、有創意的食物。對客戶也是貼心招待,是一間CP值很高的餐廳。

餐廳已經佈置了聖誕裝飾,很有聖誕氣氛。

餐廳每日都會供應唔同海鮮給客戶選擇。

最後不得不提自家製的曲奇餅,是沒有防腐劑的,很健康。

九龍塘浸會附近真係無咩好野食, 唔想茶記, 唯有試吓呢間老字號。花花玻璃呀!! 時光倒流70年的裝潢, 懷緬過去常陶醉, 一半樂事, 一半令人流淚夢……………圖文並荗的餐牌虎蝦芒果沙律 ($118)虎蝦用牛油煎香, 配新鮮芒果沙律上。虎蝦巧大隻, 用牛油煎得表面焦焦地, 很香口, 蝦肉夠厚富彈性, 一啲都唔乾, 爽口彈牙。沙律材料有酸甜蘋果、腍甜多汁芒果、爽脆酸青瓜、粟米粒及菠蘿粒, 加埋個傳統沙律醬, 酸甜開胃, 無得頂。鮮蠔蘑菇忌廉湯 ($68)忌廉湯內放入片片磨菇, 還有大蠔一隻, 蠔肉爽甜鮮美, 湯頭唔喊, creamy 兼菇片食, 但啖湯欠左少少蠔鮮, 如果可以放幾隻蠔溶落去湯度埋尾, 湯頭一定更鮮美。錫紙焗黑倉魚 ($138)所有魚每日下午新鮮運到餐廳, 有乜嘢魚食, 當日才知, 即叫即焗, 包保新鮮, 上枱時服務員會細心打開錫紙為你切出2塊完整魚肉比你嘆。新鮮黑倉魚以檸檬、香葉、香草、黑椒碎及白酒等調味料包入錫紙同魚一齊焗 , 打開聞到陣陣酒香及檸檬香草的清香, 完全聞唔到魚腥。黑倉是營養很豐富, 兼含大量不飽和脂肪酸, 魚油又非常豐富, 香港黑倉現在供應己經不多, 反而

圖文並荗的餐牌

虎蝦芒果沙律 ($118)
虎蝦用牛油煎香, 配新鮮芒果沙律上。
虎蝦芒果沙律 ($118)

鮮蠔蘑菇忌廉湯 ($68)
鮮蠔蘑菇忌廉湯 ($68)

錫紙焗黑倉魚 ($138)
錫紙焗黑倉魚 ($138)

新鮮黑倉魚以檸檬、香葉、香草、黑椒碎及白酒等調味料包入錫紙同魚一齊焗 , 打開聞到陣陣酒香及檸檬香草的清香, 完全聞唔到魚腥。黑倉是營養很豐富, 兼含大量不飽和脂肪酸, 魚油又非常豐富, 香港黑倉現在供應己經不多, 反而白倉較常見, 黑倉肉質滑得黎又帶點梅梅地感覺, 口感獨特, 雖然冇石班咁嫩滑, 魚味就實在好多。

魚腩及魚旗部份魚油更多, 入口最油香及滑溜。
2017-11-21 132 瀏覽
今日又來到九龍塘「百味閣」,懷舊裝修,美味食物,令人一再回味。當日星期日,客人以家庭為主。細看menu後,決定先要一個虎蝦沙律作頭盤。虎蝦非常大隻,夠兩個人吃。少量蒜蓉調味已經帶出鮮味。肉質且很大彈牙。沙律用上的芒果很甜很甜,份外清新。湯方面點了一個鮮蠔蘑菇湯,鮮蠔好大隻,蠔味濃又鮮!配合忌廉湯出奇地配合自家製蒜蓉包點麵包都非常好食主菜點了我最愛的「錫紙焗鮮魚」,當日侍應哥哥推介我食火點魚。火點乃深海魚,肉質軟滑,味清香。宜清蒸或起肉炒球。用錫紙加上湯、檸檬、香葉去焗,保留原汁原味之餘又大大帶出魚鮮。侍應哥哥一般會幫忙起肉,食得方便又安心結尾侍應上兩件香滑芒果慕絲,滿足一下放甜品的第二個胃,亦為這一頓飯劃上句號。
當日星期日,客人以家庭為主。
細看menu後,決定先要一個虎蝦沙律作頭盤。
虎蝦沙律
鮮蠔磨菇湯
自家製蒜蓉包點麵包都非常好食
火點乃深海魚,肉質軟滑,味清香。宜清蒸或起肉炒球。
錫紙焗火點魚
侍應哥哥一般會幫忙起肉,食得方便又安心
2017-10-29
虎蝦沙律
鮮蠔磨菇湯
錫紙焗火點魚
  • 鮮蠔蘑菇湯
  • 錫紙焗鮮魚
2017-11-15 107 瀏覽
黎到九龍塘,上網睇到百味閣餐廳既好評,於是黎左食晚餐。夜晚既氣氛好好,岩晒好友相聚。員工亦好熱情及詳細介紹時令菜式。意大利海鮮磨菇飯$118非常Creamy, 亦有足料既海鮮配料,飯身濕潤。西冷牛扒伴薯條,青菜及黑椒汁$118叫左七成熟牛扒,肉先用了不同調味料,所以唔洗加汁已味道很好。薯條係用意鮮薯仔整,所以好香薯仔味,又唔會太多粉。炒豆苗$48用左蒜蓉,煙肉炒,味道好濃郁同香。法國芝士蛋糕$35芝士蛋糕好軟熟,仲可以叮熱食,入面暖暖地有芝士流心口感。
黎到九龍塘,上網睇到百味閣餐廳既好評,於是黎左食晚餐。

意大利海鮮磨菇飯$118
非常Creamy, 亦有足料既海鮮配料,飯身濕潤。

西冷牛扒伴薯條,青菜及黑椒汁$118

炒豆苗$48
用左蒜蓉,煙肉炒,味道好濃郁同香。

法國芝士蛋糕$35
芝士蛋糕好軟熟,仲可以叮熱食,入面暖暖地有芝士流心口感。
2017-11-09
10 分鐘 (堂食)
2017-11-03 136 瀏覽
早年外公住在樂富, 一個月總有幾天去探望, 間中也會走到聯合道附近逛逛; 那時已經見到百味閣餐廳在此, 不過一直未有機會試試, 今日跟朋友探病過後, 就捉著朋友來陪我一試這間已經有廿多年歷史, 在城市角落的餐廳餐廳位處的小商場比較僻靜, 沒有煩擾的聲浪, 也沒有張牙舞爪的廣告燈牌, 感覺很小市鎮, 讓人可以安靜的, 心平氣和地吃個晚餐; 餐廳環境很九十年代, 走進去像時光倒流 : 彩繪的玻璃天花, 牆上的黑白照, 還配上舊式滕椅及經典枱布, 都是往日正統西餐廳的架勢, 連各侍應也穿上整齊的制服, 喚起了小時候家裡難得一次的出外吃大餐走進西餐廳那回憶, 一下子湧入腦海. 自己吃得不多, 反而喜歡散叫, 分別點了湯及兩款小吃, 朋友則點了香草薄荷醬焗羊仔扒套餐($168) ; 先上來兩個湯, 朋友的羅宋湯一上枱便知很足料, 因為目測已經很濃郁, 不像其他餐廳的稀薄的; 不過更濃稠的是我的意大利海鮮番茄湯 ($65), 不要以為碗小小的, 勺上來的卻是半隻鮮蝦, 滿匙的原隻小八爪魚, 魷魚還有魚柳及蝦仁, 基本上碗湯是擠迫戶, 被材料塞得滿滿的, 沒有太多空間; 味道充滿蕃茄, 洋蔥的香氣,

自己吃得不多, 反而喜歡散叫, 分別點了湯及兩款小吃, 朋友則點了香草薄荷醬焗羊仔扒套餐($168) ; 先上來兩個湯, 朋友的羅宋湯一上枱便知很足料, 因為目測已經很濃郁, 不像其他餐廳的稀薄的; 不過更濃稠的是我的意大利海鮮番茄湯 ($65), 不要以為碗小小的, 勺上來的卻是半隻鮮蝦, 滿匙的原隻小八爪魚, 魷魚還有魚柳及蝦仁, 基本上碗湯是擠迫戶, 被材料塞得滿滿的, 沒有太多空間; 味道充滿蕃茄, 洋蔥的香氣, 海鮮材料味道沒有被蓋過, 喝完湯肚子已經不會咕咕叫了.
兩款小吃分別是緬甸嘏水果沙拉 ($128)及原湯煮紐西蘭藍青口($88) ;  六安士的緬甸蝦大得有點誇張, 只簡單用牛油煎香, 配上新鮮香芒蘋果伴上, 蝦肉的香味及蝦膏完全被發揮, 新鮮的材料真的不用太多花臣, 簡簡單單的就已經非常好吃; 餐牌上原本是智利藍青口, 不過原來近來的智利貨不太理想, 餐廳改用了紐西蘭的,  大大隻之餘數量亦不少,  肉質鮮甜彈牙,  未知原湯裡是什麼材料, 只覺非常鮮味, 忍不住喝了幾口
朋友叫的五成熟香草薄荷醬焗羊仔扒, 肉質軟滑, 羊味濃而不過膻, 配上薄荷醬及配菜更出色; 一提的是配菜裡用的不是薯仔而是蕃薯片, 輕輕炸過後非常好吃, 朋友沒奈何的被我搶了一半來吃, 餐廳的心思都被我吃光光了.
套餐裡包了甜品蘋果布甸, 雖然我叫的不是套餐, 不過領班小姐大方的送多一個給我們, 很開心;  其實由步入餐廳, 選餐及上菜的時間, 不管是領班小姐或其他服務員, 都非常禮貌及體貼, 每每未開口已觀察到客人需要什麼, 不知道已經有多久沒有被這樣誠心誠意的好好招待過?   而且你會感到這份熱誠不是因為你的消費,  而是員工對餐廳真的熱愛, 這裡的食物味道夠濃, 但人情更濃, 怪不得晚飯其間不斷見到服務員跟其他客人閒話家常, 原來都是一些長情客, 多少年都仍走到這裡吃飯

題外話/補充資料: * *臨走前見到門口的雪櫃放了剛才吃的大蝦, 剛巧大廚走過, 便友善的取出來讓我們影相, 對我們就像朋友一樣; 領班小姐還說原來這裡也不時為客人攪生日會, 甚至有人在這裡求婚成功, 在今天香港還有這樣人情味濃的地方, 實在愈來愈稀有 ***又臨走前, 奇怪餐廳門口放了些曲奇與牛軋糖, 原來是餐廳自己做的無添加無色素台灣小吃, 一問才知很多客人都會訂來當節日禮物甚至回禮, 買了一盒回家即吃, 咸咸的餅干配上甜甜的紅莓味道, 很不錯, 下次公司送禮我可以有更好選擇了.
  • 意大利海鮮番茄湯
  • 原湯煮紐西蘭藍青口
2017-10-11 203 瀏覽
國慶假期與中秋坐落於同一個星期,精明的香港打工仔再一次有機會嘗嘗請假三天得連續九天假期的創舉,這正正是出門旅遊的好時機。 不過小的一向反其道而行,喜歡人棄我取。與其跟香港以至大中華黃金週的旅行隊伍一齊迫,不如留港消費。當大部份市民出埠歡度,香港忽然間變得寧靜詳和,交通前所未有的暢順。 中秋節翌日假期,小的本打算去一趟黃大仙,車子卻於停車場外排著龍。雖然一部份的市民走了,卻有更多自由行進駐香港,於是這一來一回,結果於旅遊旺區便變得其門如市。老伴提意擇日重賽,遂把車子轉到九龍塘校園區去。 九龍塘的大學校園區有著老伴的少時回憶,百味閣餐廳對沒有甚麼收入的貧苦書生而言乃屬高檔次的享受,然而此一時也,彼一時也。如今看著餐牌裡四五十元的下午茶餐,感覺卻是經濟實惠。 於九龍塘聯合道建新中心的百味閣算是區內唯一存在的幾家食肆,鄰近一帶沒有大型商場,這就是高尚住宅區的生活,日常瑣事均需車出車入,就是因著這樣的不方便才能突顯其尊貴特殊。 本來在建新中心附近有一個小小的公眾停車場,不過老伴覺得找到吉位之機會不高,遂回到校園山區地頭蟲的偏遠地帶泊車。車子是泊好了,可惜走回建新中心卻要十多分鐘,而且更是全無

本來在建新中心附近有一個小小的公眾停車場,不過老伴覺得找到吉位之機會不高,遂回到校園山區地頭蟲的偏遠地帶泊車。車子是泊好了,可惜走回建新中心卻要十多分鐘,而且更是全無遮擋的露天環境。在酷照底下,小的不消一分鐘已溶化了,走到氣來氣喘,千辛萬苦終於到達百味閣。

這家古舊的餐廳相信已有很多十年的歷史,由於餐廳對面新開了一家茶餐廳,以往幾乎獨市經營的環境面對新挑戰,人流給搶了不少。

進入餐廳,見著疏疏落落的幾檯食客。座著古老的餐椅,看著天花的琉璃瓦裝飾,感覺彷彿回到過去。時間雖不斷地走,有些人事卻總停留,是咱們走得太快?還是他們只不思進取地原地走?然而懷舊也是一種價值,只要保持水準,便可不假外求。

45元的白酒上湯藍青口絕無僅有,還兼配以蒜蓉多士。侍應雖表示青口乃紐西蘭,但上場卻似乎是最普通的街市貨,入口當然沒有鮮味,不過這樣的價錢就不應要求太高了!有趣的是白酒上湯煮出來竟很是中式,有著紅蘿蔔絲與中國芹菜,完全非是西洋口味。話雖如此,其中式湯汁卻顯出別有一番風味來,伴碟的三塊蒜蓉多士香脆可口,如果全部吃下相信也能勉強飽肚。

老伴點的鮮茄牛肉焗飯也是小小的一缽,因是下午茶,份量自然比較少。然而在小小的一缽裡用料卻非常足,同樣地以中式煮西餐,牛肉乃是咱們在街市買的厚切牛塊,和以蕃茄醬焗煮,最後還在飯外放上一條菜心,即使有點不倫不類,但味道卻是出奇地好。小的能喜出望外地吃出鮮牛肉的味道,至於醬汁的調配亦是香濃味美,配以小的至愛的辣椒仔,味道驟然變得刺激過癮。

咱們剛抵步的時候店長已不斷地推介他們廚師精選的貴價餐,只是咱們沒有興趣。後來發現店長對所有進場的食客也劃一地介紹,生意難做,可見隔鄰的競爭為百味閣添加了不少的壓力。

辛辛苦苦地行到汗流陝背,吃上美味的一餐算是補償罷!
2017-10-05
環境燈光暗暗地好relaxing,可以慢慢食,唔似茶餐廳白光熾熱會緊張。同埋呢種西餐餐桌禮儀不外乎啲刀刀叉叉用最出面果副,唔需要拘謹。我同朋友各叫一個set職員好nice又pro,為我講解每個set究竟係咩,同埋煮食程序大概係點😋。叫set好抵,送湯+飲品+甜品,會好飽!首先黎左個羅宋湯同蒜包,第一次見咁足料羅宋湯,好新鮮。之後到帶子😍,好香,蟹子帶子又鮮,好match。黎食義大利菜,我絕對唔放過食義大利飯,粒粒大粒彈牙,大蝦多肉鮮甜,扒又嫩又好味。甜品,香蕉餅,做得好精緻用心,好好味。

我同朋友各叫一個set

叫set好抵,送湯+飲品+甜品,會好飽!
首先黎左個羅宋湯同蒜包,第一次見咁足料羅宋湯,好新鮮。
羅宋湯

之後到帶子😍,好香,蟹子帶子又鮮,好match。
帶子

甜品,香蕉餅,做得好精緻用心,好好味。

羅宋湯
帶子