2018-12-25 48 瀏覽
在平民區的地方{葵芳},有很多不同平價又好食的食店可選擇,包括立食,小食,還有不同平價的米線🍜餐廳🍴可選擇🤗由於今次在葵芳廣場逛街,所以便在地下選擇了一間門面闊落的米線🍜店享用晚餐🥣{百味川}這間餐廳應該只是開了不久,門面和其他既設施都很新,而且燈光光猛,座位闊落。餐牌上的食物,都是以米線為主,客人可以選擇,清湯,酸辣,麻辣,蕃茄湯底,還有其他小食,都是以辣為主。我那麼喜歡食辣,當然要食口水雞翼,豬耳,豬肚,至於米線方面,便選擇了酸辣湯底,酸辣只有一個程度,不分小辣大辣,配菜方面,選擇了貢丸,韭菜。而我朋友都是酸辣湯底 ,配菜選擇了豆卜和貢丸。喜歡吃辣的朋友一定要叫這三款小食,口水雞翼初初食是不辣的,但辣味是從口腔滲透出來,辣得非常過癮,而且雞翼是單邊的,可以方便女士們保持優雅的姿態😉至於豬耳和豬肚,都是以麻辣為主,辣味從口腔盤旋,而且豬肚十分新鮮,清潔得也很乾淨😋豬耳份量很多.$28可以食到,真是物超所值!米線🍜的質地十分柔軟,而且師傅也不會烹調得太長的時間,令麵質保持彈牙,有咬口,食落也不會過林。而且酸辣湯底還有一些炸醬,一起食,便辣味更加突

米線🍜的質地十分柔軟,而且師傅也不會烹調得太長的時間,令麵質保持彈牙,有咬口,食落也不會過林。而且酸辣湯底還有一些炸醬,一起食,便辣味更加突出!

豆卜浸在酸辣湯內,吸收了酸辣湯底的精華,令豆卜的味道,有酸酸辣辣的感覺,令人十分開胃!

湯底不油膩,就算是整碗飲完,都不會有口渴的感覺👍🏻

喜歡吃辣的朋友,一定要過來品嚐一下,不得錯過😋😉
2018-12-23 76 瀏覽
葵涌廣場一向是美食天堂,近年有多間特色小食店新開業,不過今天沒有「掃街」的興致,反而想坐下來吃碗熱騰騰的麵。來到地下的百味川,點了最近很想吃的酸菜魚,配紅薯粉,嘗試一下新組合。平時吃酸菜魚味道會很酸很濃,這裡的酸菜魚湯底不會太酸,相對清淡,比較容易入口。魚片的份量非常多,鮮味嫩滑,紅薯粉是帶波浪紋那種,爽滑帶點韌勁。口水雞翼開邊,雖然賣相紅彤彤被辣椒碎包圍,帶麻香不太辣,撒上白芝麻粒,頗為惹味,價錢亦合理。
酸菜魚薯粉
口水雞翼
2018-12-19 68 瀏覽
葵涌廣場地下有一家麵食叫百味川,開咗都有一年,但係從未幫襯過,因為習慣上三樓食小食,做運動前想食熱湯麵,所以就入去試試。看完餐牌,發覺這家麵食除咗米線之外,還有一種淮山面。他可以像車仔麵一樣,選取你喜歡的餸,再加上麵食湯底,其中我對他的番茄湯極有興趣,如果你不想選擇的話,他會有一些招牌套餐可以俾你揀。所以我點了百味鮮茄淮山面。這個麵食是配豬膶牛肉, 這兩款食材經蕃茄湯一煮,一入口去除了本身的腥味,加上彈口淮山面非常之好食呢個番茄湯似煮番茄醬一多啲,濃濃嘅番茄湯味。另外朋友選擇酸辣湯麻辣豬耳雞腎淮山面。麻辣豬耳好爽口,跟酸辣湯好配合。雞腎配酸辣都非常出色。做運動前放肆一番,總好過做完運動再食。健健康康才是生活資本。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8環境:7衛生:6服務:8價錢: 8舒適度:7總分:7.5

另外朋友選擇酸辣湯麻辣豬耳雞腎淮山面。

麻辣豬耳好爽口,跟酸辣湯好配合。

雞腎配酸辣都非常出色。

做運動前放肆一番,總好過做完運動再食。

健健康康才是生活資本。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:7
衛生:6
服務:8
價錢: 8
舒適度:7
總分:7.5
  • 百味鮮茄麵
麻辣肚絲:好香既花椒味 配上辣油 豬肚有咬感有彈性、食完好開胃。麻同辣比例恰到好處。口水雞翼:唔算好辣 雞翼一開二 好似日本既手羽先 咁。辣醬香料濃郁,流哂口水,送麵一流。酸辣乾拌薯粉:扭紋薯粉配上唔同自選既餸。豬頸肉厚切有咬感,鹵水雞翼麵好入味 呢兩款餸都有驚喜,用心之作。個人覺得如果薯粉凍食會更夾。蕃茄淮山麵。蕃茄湯好濃厚,好多茄膏。淮山麵食落好爽滑、有嚼勁,完全意想不到,唔會有苦味,健康推介。總結:雖然場地唔算好大 但環境企理乾淨。食物可見廚房食物用心、認真去準備,絕不苟且。性價比高,值得大力推介。

,完全意想不到,唔會有苦味,健康推介。

性價比高,值得大力推介。
2018-12-17 34 瀏覽
當日工作關係經過, 留意到這間店鋪帶有香港特色的壁畫,於是入內醫肚。雖然我在澳洲長大,卻偏偏喜愛好有香港特色的地方。自問也是一個對食有要求的人米線更是香港人集體回憶,於是去午飯。餐廳裝修得很整齊。第一道菜就是麻辣牛筋榨菜米線。到咗時候特別新鮮滾熱辣,牛筋烹調得特別鮮嫩,亦有很多四川麻辣味道。煮得恰到好處。刀削麵也是北方山東的特產,他們能夠保留這種北方特色味道,配合南方的滷水,簡直是恰到好處。青瓜非常翠綠,加上蒜蓉以及麻辣,將美味帶到極點。另外可以配上他們特製的麻辣醬,將臘味帶到極點。亦可以刺激味蕾及色欲。綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。慶祝自己嘅生日。😘😘😊

米線更是香港人集體回憶,於是去午飯。
餐廳裝修得很整齊。
第一道菜就是麻辣牛筋榨菜米線。
青瓜非常翠綠,加上蒜蓉以及麻辣,將美味帶到極點。
綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。
慶祝自己嘅生日。😘😘😊
2018-12-16 70 瀏覽
點咗個自選米線蕃茄湯底$30,加咗配料,滷水蛋一隻($7蚊),墨魚丸($8蚊),仲加咗口水雞翼($28蚊)。首先個蕃茄湯底雖然好濃,但好甜,應該落咗好多糖,而且好重味噌,無咩蕃茄味。而墨魚丸就普普通通,同平時食果啲一樣。滷水蛋都幾入味,但硬咗少少。而$28蚊口水雞翼份量好少,果3隻(完整計)。但幾有麻油味,雖計太辣,所以舌頭👅唔會食到太麻痹。而我揀咗准山麵,感覺麵條幼細同幾爽口。
點咗個自選米線
而$28蚊口水雞翼份量好少,果3隻(完整計)。但幾有麻油味
蕃茄自選准山麵
餐牌
2018-12-16
2018-12-14 57 瀏覽
幸好今日趕到去食下午茶,這裡的下午茶平啲而且份量依然夠十足,當然吾會錯過啦,下午茶有自選和幾款如蕃茄選擇,我當然一眼就見我最愛酸菜魚再加$18的小食和一個青瓜和待應推介的飲品,很快就送到嚟。酸菜魚淮山麵 , 淮山麵 味 口感煙靭,份量十足,魚肉厚身都幾滑,辣度夠,如果再酸多點就更好。口水雞翼 加了芝麻食落去再更香,雞翼辣度十足又入味,好味道,加$18十分抵食。而這裡的 手拍青瓜 好新鮮又脆口。待應推介的 樽仔奶茶 ,有驚喜,茶味和奶配合得不錯,吾太甜又夠凍。

下午茶
2018-12-14 2537 瀏覽
今日請左annual leave休息下,偷得浮生半日閒,在附近商場食返個下午茶,好梳乎~睇圖片已經覺得好吸引!咁豐富,加埋都唔洗100蚊!百味酸菜魚米線 (轉扭紋薯粉)$47 (下午茶)魚肉超級滑溜,好甜好新鮮,食落冇咩骨,冇特別去轉酸辣/麻辣味,湯底簡簡單單反而突出左魚的鮮味。扭紋薯粉口感比較特別,咬落煙靭彈牙,也很吸湯,如配麻辣湯底應該也很不錯!原味樽仔奶茶(自家製)單價$16 套餐價$11超好飲自家製樽裝奶茶本來就很有GIMMICK,奶香很濃郁,但又不會掩蓋茶香,不會過甜或是過澀,剛剛好的調味,非常推薦!雙拼小食$41小食都勁有驚喜川辣雲耳雲耳咬落爽口就唔洗講,最開心係調味真係拿捏得好--夠哂辣,又香口,地道川式風味~手拍青瓜唔好以為拍青瓜簡單,其實有時會食到好難食的(HEA到淨加芝麻醬都食過)。呢碟拍青瓜同雲耳一樣調味出色,蒜香、花椒麻香、辣度、鹹度都很足夠,非常惹味,必試推薦!整體來講所有野都好滿意,食材新鮮,調味出色,價錢仲要咁平,竟然一直錯過了實在可惜,推薦鍾意食川菜的各位一定要試!
今日請左annual leave休息下,偷得浮生半日閒,
在附近商場食返個下午茶,好梳乎~

睇圖片已經覺得好吸引!

咁豐富,加埋都唔洗100蚊!

百味酸菜魚米線 (轉扭紋薯粉)$47 (下午茶)
魚肉超級滑溜,好甜好新鮮,食落冇咩骨,
冇特別去轉酸辣/麻辣味,湯底簡簡單單反而突出左魚的鮮味。
扭紋薯粉口感比較特別,咬落煙靭彈牙,
也很吸湯,如配麻辣湯底應該也很不錯!

原味樽仔奶茶(自家製)單價$16 套餐價$11
超好飲

自家製樽裝奶茶本來就很有GIMMICK,
奶香很濃郁,但又不會掩蓋茶香,
不會過甜或是過澀,剛剛好的調味,非常推薦!

雙拼小食$41
小食都勁有驚喜

川辣雲耳
雲耳咬落爽口就唔洗講,
最開心係調味真係拿捏得好--
夠哂辣,又香口,地道川式風味~

手拍青瓜
非常惹味,必試推薦!

整體來講所有野都好滿意,食材新鮮,調味出色,
價錢仲要咁平,竟然一直錯過了實在可惜,
推薦鍾意食川菜的各位一定要試!
2018-12-10
2018-12-09 52 瀏覽
依家食一個麵都真係唔平,呢間我覺得佢個蕃茄湯幾好味,但係幾樣餸加埋已經要$50,而家喺香港要食一個好味嘅午餐無$50都行唔出門口⋯⋯不過我食呢間都係因為佢有淮山麵,葵涌廣場應該食淮山麵嘅鋪頭只得呢一間
外賣自取
2018-12-08 53 瀏覽
行葵廣行到累,又想坐低食野🤓今日就試下百味川先!舖面唔算好大,勝在都有卡位坐得都舒服~下午茶幾抵食!不過某幾款餸要正價餐先有😆下午茶相對細碗d,岩哂女仔食下次試埋個蕃茄湯底先叫左自選款式兩碗🍜一碗豬頸肉、大腸;另一碗娃娃菜、紅燒肉。湯底就叫左酸辣🙆🏻‍♀️ 好酸、微辣係我中意既!酸辣湯底有酸菜、肉碎,酸酸辣辣十分開胃🤩不過略嫌偏油呀,希望可以改善下~另外推介扭紋薯粉😍非常有咬口 掛湯能力比米線更加高 可以吸到更多酸辣湯既精華🤪最最最出名係紅燒肉呀!💕真心值得一試肥瘦相間個樣非常吸引!!醬汁香甜入味,肉質鬆軟😆肥肥地但又唔會非常膩🤓蒜香皮蛋 $30 除左皮蛋之外,仲有好多小食選擇!口水雞翼、麻辣豬耳、川香白肉、涼拌海帶、醋香雲耳等等,跟下午茶餐加配$18☝🏻可以試下另外必試的是自家制樽仔奶茶!(原價$16 套餐價$11)入口奶味同茶味好平均,夠哂香濃!而且都唔需要擔心過甜,一切都剛好必叫
行葵廣行到累,又想坐低食野🤓
今日就試下百味川先!
舖面唔算好大,勝在都有卡位坐得都舒服~
下午茶幾抵食!不過某幾款餸要正價餐先有😆
下午茶相對細碗d,岩哂女仔食

下次試埋個蕃茄湯底先

叫左自選款式兩碗🍜
一碗豬頸肉、大腸;另一碗娃娃菜、紅燒肉。
湯底就叫左酸辣🙆🏻‍♀️ 好酸、微辣係我中意既!
酸辣湯底有酸菜、肉碎,酸酸辣辣十分開胃🤩
不過略嫌偏油呀,希望可以改善下~
另外推介扭紋薯粉😍
非常有咬口 掛湯能力比米線更加高
可以吸到更多酸辣湯既精華🤪

最最最出名係紅燒肉呀!💕真心值得一試

肥瘦相間個樣非常吸引!!
醬汁香甜入味,肉質鬆軟😆
肥肥地但又唔會非常膩🤓

蒜香皮蛋 $30
除左皮蛋之外,仲有好多小食選擇!

另外必試的是
自家制樽仔奶茶!
(原價$16 套餐價$11)
入口奶味同茶味好平均,夠哂香濃!

而且都唔需要擔心過甜,一切都剛好
必叫
2018-12-07
  • 紅燒肉
2018-12-05 35 瀏覽
葵涌廣場的食肆真的越開越多,在地下和三樓,有很多不同的特色小食,食肆。逛了一下選了這個在葵涌商場地下的百味村。裝修簡潔感覺乾淨。看餐牌選擇有風味小吃,飲品,招牌嘅米線系列,和自選米線。最後點了一個自選米線,小麻辣豬大腸,紅燒肉,淮山麵,豆漿,口水雞翼,蒜香皮蛋。米線的湯有不同香料味道,小辣我覺得可以,愛吃辣的朋友可建議選擇更辣的口味。配合淮山麵整個很配合,紅燒肉也很入味。口水雞翼的辣汁很好味,另外他的雞翼是雞中翼一分為二,令雞翼更入味,吃下去感覺也方便。今天用餐經驗很好,下次一定會試試他的中辣米線。

看餐牌選擇有風味小吃,飲品,招牌嘅米線系列,和自選米線。

今天用餐經驗很好,下次一定會試試他的中辣米線。

2018-12-05
2018-12-04 31 瀏覽
和朋友經過葵涌廣場,十分肚餓,但又不想吃街頭小吃,見到有一間吃酸菜魚的米線,覺得很新奇,於是和朋友走入去百味川這店舖。我和朋友叫了酸菜魚米線、蕃茄加酸辣撈准山麵、口水雞翼、蒜泥白肉和蒜香皮蛋,另外再叫凍紅棗茶。首先紅棗茶十分重紅棗味,而且不太甜,值得一試,另外蒜泥白肉,白肉肥瘦適中,蒜十分香口惹味,而且有調味過,配搭起來十分好。好少店舖會以蒜香來配搭皮蛋,想不到意外地夾和好吃。口水雞翼辣度適中,肉感豐富。酸菜魚米線是意想不到的好吃,因為原本我以為會不配搭的,結果喜岀望外,魚肉完全不腥,而且湯底又好鮮甜又帶點酸菜的酸。蕃茄加酸辣撈淮山麵口感豐富,酸酸甜甜又帶點辣,配料之中最好吃的是竹笙,因為十分爽脆,而且吸晒醬汁。

首先紅棗茶十分重紅棗味,而且不太甜,值得一試,

2018-11-23 60 瀏覽
做完野特別肚餓,葵涌廣場最多美食,今次食米線,味道幾好。食店有自選配料米線,亦可選擇數款招牌系列,而且有清湯、酸辣、麻辣、蕃茄、酸辣蕃茄......真係照顧到唔同口味既食客。小食有十款,仲可以雙拼,岩哂爲食既我,又可以食多幾款小食。飲品較吸引我的有原味樽仔奶茶及柑桔酸梅露,最後揀左奶茶雙拼小食$41,可以任揀兩款小食,我揀左口水雞翼及蒜香皮蛋,份量適中。細心地整左單骨雞翼,方便進食之餘,仲可以吸多點辣油醬汁,既麻又辣好刺激,個汁仲好香,雞翼夠凍所以特別爽滑,味道幾好。皮蛋見佢起哂松花,蛋心濃郁軟滑,蛋皮彈滑柔軟,配大量蒜泥同少少麻辣汁,勁香勁惹味,皮蛋同蒜都一樣重味,配麵食一流。百味小鍋米線 $47,酸辣+$1,配料有牛丸、麻辣豬肚、雞肉、豆卜,都幾大碗。麻辣豬肚外軟帶爽口,已經入哂麻辣味,好正,配酸菜食更美味。雞肉份量多,仲要估唔到咁嫩滑。豆卜吸哂酸辣湯汁,而且唔油膩,另外牛丸都爽彈。最正係酸辣湯,酸菜味突出,帶微辣的味道,辣味好快散去,所以輕鬆食到尾。米線彈牙份量都夠,配爽爽地的酸菜、花生、芽菜,口感變得豐富,呢樣就係食米線既吸引之處。原味樽仔奶茶 $16,跟餐$11。份量的確細左

雙拼小食(口水雞翼,蒜香皮蛋)

百味小鍋米線(酸辣)

原味樽仔奶茶

原味樽仔奶茶 $16,跟餐$11。份量的確細左少少,但原汁原味,凍飲無加冰,點飲都味道香濃甜美,茶味重又奶滑,甜度剛好。
2018-11-23
雙拼小食(口水雞翼,蒜香皮蛋)
百味小鍋米線(酸辣)
原味樽仔奶茶
2018-11-23 70 瀏覽
是晚經過葵廣,黎到地下一間見到好多好評既米線餐廳,竟然有酸菜魚米線,於是入去試下平日食到既酸菜魚一定係充滿住酸同辣先過癮。呢間既酸菜得幾條,有綠色同紅色辣椒,都小辣既。但係呢度既酸菜魚只係得辣味完全一啲酸味都冇,雖然魚都還可以煮得幾嫩而且都幾多舊。價錢要56蚊,但睇返佢其他米線既訂價,歌個餸都係30幾40蚊,唔係太明白佢個價錢點樣訂。見到其他人食自選配料麻辣米線都ok,所以都可以有下次既,今次真係麻麻地喇
酸菜魚米線

葵芳想揾好食米線唔容易,呢間真心好食~所以久唔久都會去食下,不過係葵芳咁方便,特登去食都唔過份~呢度必食係家鄉紅燒肉同蕃茄酸辣湯底,朋友唔食辣,就點左份普通家鄉紅燒肉米線下午茶餐($41)而我每次必食蕃茄酸辣湯底米線($32),配紅燒肉($9)~ 湯底集酸甜辣於一身,仲有大大舊蕃茄,味道濃郁;紅燒肉入味腍身鬆化,油脂瘦肉層層相間;米線爽滑幼身~好正既紅燒肉~下午茶仲有$41既雙拼小食我地揀左皮蛋同蒜泥白肉,皮蛋係溏心蛋黃,個汁酸辣刺激正~蒜泥白肉入味,個皮夠爽滑~另外仲加$18點左份口水雞翼,一客有兩隻,麻辣味既醬汁好香花椒味又惹味,兩隻完全唔夠喉~絲滑香醇既樽仔凍奶茶(+$11)都係不能錯過~好飲又解辣~咸檸七都係跟餐+$11,抵飲!下午茶時段去好抵食~

好正既紅燒肉~

下午茶仲有$41既雙拼小食

絲滑香醇既樽仔凍奶茶(+$11)都係不能錯過~好飲又解辣~
咸檸七都係跟餐+$11,抵飲!

下午茶時段去好抵食~