2018-10-19 70 瀏覽
遇上OT既我,收工就餓啦~行下行下就黎到位於葵芳葵涌廣場地下A39號的百味川,黎到百味川啊~食乜鬼野好啊~酸菜魚啊酸菜魚,蕃茄魚啊蕃茄魚,二選其一。百味鮮茄魚淮生麵聽落個名都幾特別,因為我食吾到辣,所以就試下聽落酸maymay同吾伏得去邊既麵啦。佢呢到既主打應該就系魚啦,望完個menu全部都系魚甘濟,甘就緊系要試下啦。我系個頗有要求既人,但在食物來之前的豆漿已經令我有驚喜,有種衝動想問佢地系咪自己磨,因為呢杯豆漿又滑又香濃,會令我想叫多杯。主食黎啦,我好鍾意飲湯,所以一定會試下咩味,果然我既期待系沒錯的。鮮甜既茄湯好濃郁。再試舊魚,佢吸收左啲茄湯令到我食極吾停,簡直就令我愛上茄湯啊!

2018-10-19 51 瀏覽
習慣了返工前陪下老媽子 食個晏🤗媽咪喜歡吃辣🌶️🌶️所以揀左食米線叫左腩肉大大塊 炸醬 韮菜 准山麵 准山麵好彈牙爽口👏👏口感一流 👍🏼👍🏼吾洗下下揀米線咁悶😇😇有d 新玩意😸清清地 豆卜腐竹都幾好食 👍🏼👍🏼當然食米線就吾少得叫蒜泥皮蛋我最愛好多芝麻 $26 都幾多~仲有麻辣豬肚都係必叫之選🌶️$28 大大碟抵食 如果可以再辣一點會更好賣相都幾好👍🏼👍🏼當然食米線一定要有凍鍊茶啦😍食左兩碗野兩杯野兩個小食$175埋單
習慣了返工前陪下老媽子 食個晏🤗
有d 新玩意😸
清清地 豆卜腐竹都幾好食 👍🏼👍🏼
當然食米線就吾少得叫蒜泥皮蛋
我最愛
好多芝麻 $26 都幾多~
仲有麻辣豬肚都係必叫之選🌶️
$28 大大碟抵食 如果可以再辣一點會更好
賣相都幾好👍🏼👍🏼

當然食米線一定要有凍鍊茶啦😍
食左兩碗野兩杯野
兩個小食
$175埋單

2018-10-18 40 瀏覽
放假同朋友去葵芳行街經過見到呢間百味川,睇落店面乾淨企理就入去食下啦!🤓我哋叫左一個番茄魚淮山麵同一個酸菜魚淮山麵!蕃茄嗰款湯底非常濃郁😍😍連啲魚都非常入味。魚片完全冇骨啖啖肉。淮山麵亦都非常出色,酸菜嗰款超足料有勁多酸菜同配菜,魚片亦都係一樣冇骨嘅!呢款魚片更多出一份鮮味。湯底味道唔錯,飲完都唔會口渴,唔似有落味精。另外叫咗兩杯凍檸水,檸檬片份量好足!睇落一杯落左差唔多有半個檸檬,下次有機會會叫吓其他招牌系列既麵,另外不得不提,服務員態度超級好超有禮貌,店面都幾大坐落好舒服,呢間麵館絕對有下次!

2018-10-12 58 瀏覽
如果一個人食嘢而又想那那林食完嘅話,可以揀呢間快快脆脆食完就走啦。因為佢哋主打都係快餐,一個人食一碗米線加一款小食都已經夠晒飽。我揀咗紅燒腩肉,豬腸米線,湯底就揀咗麻辣湯底,因為佢哋呢間都係主打辣味嘅湯底,本身都冇特別期待過個紅燒腩肉,但食落口之後非常之好味,炆得好林身之餘仲好入味,本身唔食肥膏嘅我都成舊拍咗入口食晒,因為個味道真係調味得好正,而個豬腸亦都係非常之入味,我相信佢係將所有送調味過一番先再放入個車仔麵度,因為其實出邊有好多車仔麵嘅餸都唔入味,好似就咁白烚完就放落個碗度就算,但係佢呢一間好有誠意。至於小食我就帶咗麻辣豬耳口水雞翼,馬勒豬耳略嫌唔夠立美,但可能我食得辣掛,所以先覺得唔夠啦,但係都幾入味,至於個口水雞翼10分好味,辣味好夠,而佢裏面嘅肉亦都入到味,肉質好嫩滑,唔會硬,整體來講呢個價錢配呢個味道算係不錯。最後食咗咁多辣野梗係要配返個凍檸樂啦。😋😋

最後食咗咁多辣野梗係要配返個凍檸樂啦。😋😋
2018-10-03
10 分鐘 (堂食)
2018-10-09 1303 瀏覽
葵廣多野食就係人都知發現呢到開左間我至愛既米線又點可以放過佢呢==============================選擇都唔算少價錢方面亦不過不失推薦落佢既辣油都幾香我點左肥牛滑牛酸辣米線上台已經聞到好香既辣味令我食指動L湯底好有正宗四川風味果種香、麻、辣滑牛幾鬆軟,唔會韌入口都有D牛味肥牛岩岩好,唔會硬,油脂味都豐富但略嫌細塊左少少,始終肥牛都係大大塊一啖過口感先好D米線煮得唔錯最怕太淋或太硬,亦都好怕譚仔果隻咬唔斷好似食緊膠咁果隻米線呢到就冇呢個問題口水雞翼非常辣,各位小心但辣得黎又好香如果再入味D就更好啦見到入面幾嫩滑娃娃菜都幾新鮮而且浸得幾入味凍檸茶就普通水準啦,甜左少少,茶味普普==============================好難得可以食到咁好味既四川米線好多時好多鋪頭只有麻同辣,而冇左最重要既香呢到就有啦一定會再黎食!
葵廣多野食就係人都知

都幾香
我點左肥牛滑牛酸辣米線
上台已經聞到好香既辣味
令我食指動L
湯底好有正宗四川風味果種香、麻、辣
滑牛幾鬆軟,唔會韌
入口都有D牛味
肥牛岩岩好,唔會硬,油脂味都豐富
但略嫌細塊左少少,始終肥牛都係大大塊一啖過口感先好D
米線煮得唔錯
最怕太淋或太硬,亦都好怕譚仔果隻咬唔斷好似食緊膠咁果隻米線
呢到就冇呢個問題
口水雞翼
非常辣,各位小心
但辣得黎又好香
如果再入味D就更好啦

見到入面幾嫩滑

娃娃菜都幾新鮮
而且浸得幾入味

凍檸茶就普通水準啦,甜左少少,茶味普普

好難得可以食到咁好味既四川米線
好多時好多鋪頭只有麻同辣,而冇左最重要既香
呢到就有啦
一定會再黎食!
2018-10-08
  • 肥牛
  • 滑牛
2018-10-06 617 瀏覽
平日既葵廣冇乜人, 行得幾舒服. 但到左3點3, 又想搵個地方坐坐休息下. 今次就黎左呢間食D特色野!舖頭唔算好大間, 但環境都好光鮮企理~下午茶都幾抵食, 自選套餐都有幾多配菜可以揀~見佢有D招牌套餐, 決定試下, 同幾岩我呢D有輕微選擇困難既人呀, 揀食咩麵就得喇~仲有幾款小食, 餐前食岩哂!蒜香皮蛋蒜泥既味好濃! 皮蛋口感OK, 亦唔會有苦澀味.芝麻令到皮蛋更香口.百味酸菜魚淮山麵湯底幾夠酸, D魚肉好滑, 而且份量都幾多!難怪咁多人鍾意食酸菜魚啦! 真係唔錯!第一次食淮山麵, 感覺好特別同好健康!D麵係爽既, 而且比較幼身.百味鮮茄魚米線魚同蕃茄不嬲都好夾, 個湯底酸meimei, 仲有D鮮蕃茄, 味道同口感都一流!D米線好似掛起蕃茄湯, 每一啖都係濃郁蕃茄味~餐飲: 紅棗茶XD (又係養生之選, 女士佳品)
平日既葵廣冇乜人, 行得幾舒服.
但到左3點3, 又想搵個地方坐坐休息下.
今次就黎左呢間食D特色野!

舖頭唔算好大間, 但環境都好光鮮企理~

下午茶都幾抵食, 自選套餐都有幾多配菜可以揀~

見佢有D招牌套餐, 決定試下,
同幾岩我呢D有輕微選擇困難既人呀, 揀食咩麵就得喇~

仲有幾款小食, 餐前食岩哂!

蒜香皮蛋
蒜泥既味好濃! 皮蛋口感OK, 亦唔會有苦澀味.
芝麻令到皮蛋更香口.

百味酸菜魚淮山麵
湯底幾夠酸, D魚肉好滑, 而且份量都幾多!
難怪咁多人鍾意食酸菜魚啦! 真係唔錯!

百味酸菜魚淮山麵

第一次食淮山麵, 感覺好特別同好健康!
D麵係爽既, 而且比較幼身.

百味鮮茄魚米線
魚同蕃茄不嬲都好夾, 個湯底酸meimei,
仲有D鮮蕃茄, 味道同口感都一流!

D米線好似掛起蕃茄湯, 每一啖都係濃郁蕃茄味~

餐飲: 紅棗茶XD (又係養生之選, 女士佳品)

2018-10-04
2018-10-02 128 瀏覽
今天在葵涌廣場入貨後便找地方醫肚。記起上次百味川吃那個酸辣魚都不錯而乾伴麵又未吃。所以一嚐探素乾伴麵之旅。川香乾伴麵 HKD 47 (豬頸肉、青瓜絲、枝竹、貢丸)選擇困難之選- 今次辣度沒有比酸辣魚辣,只帶點微辣。豬頸肉已被醃過所以很入味。 川辣雲耳 HKD 24雲耳爽爽的,辣度還好接受用作提味次用麻辣豬耳 HKD 26 豬耳能聽爽脆聲,送麵一流 麻辣豬肚 HKD 26豬肚烹調得很棯,胡椒粉及麻辣把味道提升了 口水雞翼 HKD 26 辣椒是後來加上所以不會十分辣。 肉質也有彈性川香白肉 HKD 29 白肉切得厚厚,是最辣的一味,建議小量,否則味道有點咸自選米線 乾伴麵薯粉 加番茄 HKD 30 配豬大腸 HKD 38 朋友點選了這個薯粉很彈牙,辣度很微微的。 蕃茄很大舊也多汁但有些熱有些凍,如統一更好。 而豬大腸好入味也清潔得乾淨

川香乾伴麵 HKD 47
(豬頸肉、青瓜絲、枝竹、貢丸)

川辣雲耳 HKD 24
雲耳爽爽的,辣度還好接受用作提味次用

麻辣豬耳 HKD 26
豬耳能聽爽脆聲,送麵一流

麻辣豬肚 HKD 26
豬肚烹調得很棯,胡椒粉及麻辣把味道提升了

口水雞翼 HKD 26
辣椒是後來加上所以不會十分辣。
肉質也有彈性

川香白肉 HKD 29
白肉切得厚厚,是最辣的一味,建議小量,否則味道有點咸

2018-09-26 113 瀏覽
平時黎到葵廣多數都係掃街 今次想試新野!吸引到我既係有好多配料可以揀既呢間米線店 因為絕對可以岩曬我呢d有選擇困難症既人🙈起好多配料入面我揀左雪花肥牛 雞翼 五香牛展 墨魚丸再配埋扭紋薯粉 全部都揀曬我最鐘意既😍五香牛展係好少見既配料 牛展一片片切到好薄身 預先用滷水汁醃左 所以好入味香口 而且仲好淋好好食墨魚丸入面係粒粒墨魚丸 好彈牙充滿墨魚味亦唔會好粉 雞翼好大隻都係滷水味既 香滑肉汁豐富 呢個係必食呀!另外扭紋薯粉好煙韌掛湯 完全吸曬湯底既味小食就叫左蒜泥白肉 呢個都好驚喜 肉片係厚切 所以食落去口感好豐富 好欣賞蒜泥蓉好滑 加d放上肉片上一齊食真係好夾
平時黎到葵廣多數都係掃街 今次想試新野!
墨魚丸入面係粒粒墨魚丸 好彈牙充滿墨魚味亦唔會好粉
雞翼好大隻都係滷水味既 香滑肉汁豐富 呢個係必食呀!
另外扭紋薯粉好煙韌掛湯 完全吸曬湯底既味

2018-09-21 909 瀏覽
位於葵芳葵涌廣場地下A39號的百味川,主打經濟的四川米線。剛剛是下午茶時間,套餐包一杯飲品較為化算。百味鮮茄魚米線來到了,朋友不太能吃辣所以點了這款不辣的米線,另外再加了墨魚丸和枝竹,十分豐富。有別於其他餐廳,這款蕃茄湯的味道偏甜,而且會有蕃茄件。墨魚丸大大粒,質感頗彈牙。米線不會煮得太軟,份量十足。龍利柳不會煮得過熟,吸收了不少蕃茄湯汁。口水雞翼的味道較為辛辣,首先嘗到的是鹹味,辣味之後才慢慢湧出,十分刺激,而且辣醬汁的味道極濃。廚師把雞翼切成兩半,吃得更方便。蒜香皮蛋的味道也正正常常,如果皮蛋是流心的便會更佳了,不過頗欣賞蒜泥的份量夠多,份量抵食。另外,蒜泥白肉的味道也相當不錯,蒜味香濃,如果豬肉片能切得薄少許便更好了。

2018-09-20
  • 蒜香皮蛋
  • 百味鮮茄魚米線
2018-09-19 96 瀏覽
自從幾年前葵廣開咗好多小吃後就經常同朋友去掃街但今次因為中午自己一個到葵芳,便決定靜靜地坐底食在葵廣的地下有一間專門吃四川菜和米線的餐廳當日大概7點到餐廳,已接近滿座,可見有唔少街坊都會支持葵廣小吃以外餐廳餐廳有7個招牌麵,每款都十分有特色而自選米線部份也有很多配料選擇,價錢也十分合宜最後點了蕃茄湯底配麻辣豬肚加豬頸肉淮山麵還加了一杯凍檸茶不到三分鐘,店員立即遞上我點的麵,我都十分驚訝我首先試一試個蕃茄湯底,第一啖飲覺得個湯底十分濃蕃茄味,甜度和酸度都十分適宜莞茜也帶起了整個湯底的香蕉然後我便嘗一嘗淮山麵,麵質比一般的米線的實,十分有咬口,值得一讚豬頸肉大概有4至5片,不會太乾到了全碗麵的精華 麻辣豬肚有很香的花椒味,豬肚易咬總括來說,百味川是一間性價比高的餐廳下次到葵廣掃街可以嚐一下喔
自從幾年前葵廣開咗好多小吃後就經常同朋友去掃街
但今次因為中午自己一個到葵芳,便決定靜靜地坐底食
在葵廣的地下有一間專門吃四川菜和米線的餐廳

餐廳有7個招牌麵,每款都十分有特色
而自選米線部份也有很多配料選擇,價錢也十分合宜
最後點了蕃茄湯底配麻辣豬肚加豬頸肉淮山麵
還加了一杯凍檸茶

蕃茄湯底
不到三分鐘,店員立即遞上我點的麵,我都十分驚訝
莞茜也帶起了整個湯底的香蕉

豬頸肉
豬頸肉大概有4至5片,不會太乾
麻辣豬肚
到了全碗麵的精華 麻辣豬肚
有很香的花椒味,豬肚易咬

總括來說,百味川是一間性價比高的餐廳
下次到葵廣掃街可以嚐一下喔
3 分鐘 (堂食)
蕃茄湯底
豬頸肉
麻辣豬肚
2018-09-16 121 瀏覽
同事最近提起葵廣有間食米線淮山面既鋪, 原來就係地鋪我地一直冇發現, 有新場當然要試一試佢, 我當日就叫左蕃茄湯雞翼米線, 湯底好濃好重蕃茄味, 雞翼就有兩隻 $39蚊至於同事叫左淮山面試食左一啖爽爽地面本身冇咩味, 佢叫左小辣, 唻到睇到個樣都嚇親, 我食左一啖都辣不得了仲叫左兩個小吃, 首先係麻辣豬耳, 食落第一啖已經好麻, 辣係慢慢走出唻, 幾爽口唔錯!再蒜泥peter , 皮蛋係我地最愛, 每次一齊食lunch必叫, 依到既蒜泥幾重口味, 好岩我地!依間餐廳已經列入我地happy Friday 既名單啦!

依間餐廳已經列入我地happy Friday 既名單啦!
2018-09-14 155 瀏覽
經過葵涌廣場「百味川」,反正有少少肚餓,就坐低試試先睇完餐牌,揀左佢地招牌系列,「魚」應該係呢度主打野食未到,飲品先來,茶底晶瑩通透,大大杯,正好消暑解渴我Order左「百味鮮茄魚米線」,上枱時已經有好香濃嘅蕃茄味,上面加左蔥花,完全見唔到米線,驟眼睇好似一碗蕃茄魚片湯先嚐一啖番茄魚湯先,鮮甜濃郁嘅蕃茄味,完全冇酸嘅感覺,再試試魚肉,非常嫰滑,好有魚味魚肉份量不少,大小適中,浸在濃湯之中,味道特別夾米線🍜跟這個蕃茄湯底,我個人非常喜歡,幾乎成碗湯飲哂發覺佢好多熟客棒場,無論你一個人或三五知己,都係好好嘅選擇
經過葵涌廣場「百味川」,反正有少少肚餓,就坐低試試先
睇完餐牌,揀左佢地招牌系列,「魚」應該係呢度主打
野食未到,飲品先來,茶底晶瑩通透,大大杯,正好消暑解渴

百味鮮茄魚米線
魚肉份量不少,大小適中,浸在濃湯之中,味道特別夾
百味鮮茄魚米線
米線🍜跟這個蕃茄湯底,我個人非常喜歡,幾乎成碗湯飲哂
發覺佢好多熟客棒場,無論你一個人或三五知己,都係好好嘅選擇
2018-09-13 72 瀏覽
葵涌廣場是女生最愛的小天地,不但有超級多的小店,還有很多的餐廳小吃店。逛街購物到不知時間,仍然有地下一層的美食天地可供選擇。米線絕對是一個好選擇,多料又豐富可以飽足。新開不久的這家百味川,我之前便吃過其他分店,水準不錯,葵芳開幕後,以後想重温一下味道就十分方便了。餐點如下凍咸檸七不是很多地方都會提供的飲品,特色的咸檸檬已買少見少,咸檸七加上米線很爽。口水雞亦四川菜又怎能不吃的一道小吃,既有麻辣,又有醋香開胃、而雞皮爽脆, 雞肉仍保持嫩滑有彈牙。香氣四溢令人十分開胃。珍寶百味過橋米線珍寶百味過橋麵餐,意想不到配料真的十分豐富,上枱有嘩聲。包括有鮮牛肉, 雞肉, 魚片頭, 火腿, 豬潤, 龍蝦丸, 支竹, 豆卜, 炸醬, 芽菜, 酸菜, 香蔥, 芫茜等!而且每樣餸菜份量也是厚厚的,實在扺食。另外湯底方面我點了酸辣,勁度十足而且夠濃郁。

餐點如下

凍咸檸七

口水雞亦

珍寶百味過橋米線

另外湯底方面我點了酸辣,勁度十足而且夠濃郁。

2018-09-11 64 瀏覽
百味川。大鍋米線| TSxLife |今日跟了朋友去葵芳買衣服,看到廣場四處都是不同的食肆,隨心的選了一個米線餐廳吃下午荼仔呢。由於有下午茶餐,愛吃辛辣的朋友點了酸菜魚米線,加入魚片,及米線,味道可以,也是一個抵吃的選擇。裡頭微微酸辣以及魚骨酸菜煮出來的湯底。而我即選招牌系列之百味小鍋米線轉薯粉呢,小吃比比自選米線多很多,非常的抵吃。有牛丸、雞肉、麻辣豬肚、豆卜、雞絲、腩肉,當然也加了錢吃麻辣豬肚,味道也不錯,花椒,及麻味。很便宜的快吃一個下午茶休閒一會呢。
[EAT IN KWAN FONG。食] 百味川。大鍋米線| TSxLife |

2018-09-10
5 分鐘 (堂食)
放假冇野做..於是走去葵涌廣場行下街,順便搵吓好嘢食!鍾意食辣嘅我見到呢間食川菜嘅於是諗都無諗就沖左入去啦!😆好多款都想食但係肚嘅空間有限..最終每人都係揀咗一碗麵再加個小食連埋飲品嘅套餐!百味酸菜魚米線,啲魚非常之滑, 而且啲酸菜味道都幾特別唔會太酸味道剛剛好!香川乾伴麵+酸辣番茄做底再撈,麵底揀咗淮山麵淮山麵食落口爽爽地同整個味道非常之夾!好清新!口水雞翼..哇!超正不得了!朋友直情讚不絕口👍🏻👍🏻👍🏻醋香雲耳,呢個啱晒我酸味味勁開胃!另外每人各自點左一杯飲品下午茶埋單都係$132, 食到飽飽走!抵食😆

香川乾伴麵+酸辣番茄做底再撈,麵底揀咗淮山麵

淮山麵食落口爽爽地同整個味道非常之夾!好清新!

口水雞翼..哇!超正不得了!朋友直情讚不絕口👍🏻👍🏻👍🏻

醋香雲耳,呢個啱晒我酸味味勁開胃!

另外每人各自點左一杯飲品

下午茶埋單都係$132, 食到飽飽走!抵食😆