2018-11-23
做完野特別肚餓,葵涌廣場最多美食,今次食米線,味道幾好。食店有自選配料米線,亦可選擇數款招牌系列,而且有清湯、酸辣、麻辣、蕃茄、酸辣蕃茄......真係照顧到唔同口味既食客。小食有十款,仲可以雙拼,岩哂爲食既我,又可以食多幾款小食。飲品較吸引我的有原味樽仔奶茶及柑桔酸梅露,最後揀左奶茶雙拼小食$41,可以任揀兩款小食,我揀左口水雞翼及蒜香皮蛋,份量適中。細心地整左單骨雞翼,方便進食之餘,仲可以吸多點辣油醬汁,既麻又辣好刺激,個汁仲好香,雞翼夠凍所以特別爽滑,味道幾好。皮蛋見佢起哂松花,蛋心濃郁軟滑,蛋皮彈滑柔軟,配大量蒜泥同少少麻辣汁,勁香勁惹味,皮蛋同蒜都一樣重味,配麵食一流。百味小鍋米線 $47,酸辣+$1,配料有牛丸、麻辣豬肚、雞肉、豆卜,都幾大碗。麻辣豬肚外軟帶爽口,已經入哂麻辣味,好正,配酸菜食更美味。雞肉份量多,仲要估唔到咁嫩滑。豆卜吸哂酸辣湯汁,而且唔油膩,另外牛丸都爽彈。最正係酸辣湯,酸菜味突出,帶微辣的味道,辣味好快散去,所以輕鬆食到尾。米線彈牙份量都夠,配爽爽地的酸菜、花生、芽菜,口感變得豐富,呢樣就係食米線既吸引之處。原味樽仔奶茶 $16,跟餐$11。份量的確細左
雙拼小食(口水雞翼,蒜香皮蛋)
百味小鍋米線(酸辣)
原味樽仔奶茶
原味樽仔奶茶 $16,跟餐$11。份量的確細左少少,但原汁原味,凍飲無加冰,點飲都味道香濃甜美,茶味重又奶滑,甜度剛好。