2020-01-22 70 瀏覽
去到葵涌廣場,又唔知道想食乜,突然之間想食下辣野,又咁啱見到呢間百味川。咁就一於試吓啦,叫咗兩碗野,同埋一啲小食。一個清湯薯粉,叫咗炸醬,豬大腸,紅燒肉,韭菜餃另外一碗係,麻辣湯,豬肚、紅燒肉、雲吞、雞肉配米線試咗呢幾個餸,我會介紹大間叫豬肚同埋紅燒肉。呢兩個幾好味另外由於想試吓佢其他嘢,所以就叫咗兩個小食。一個係麻辣手撕雞,另外一個係蒜泥白肉。味道不過不失。我個人下次嚟會再食麻辣手撕雞,同埋佢嘅麻辣米線,麻辣真係唔錯。

一個清湯薯粉,叫咗炸醬,豬大腸,紅燒肉,韭菜餃

另外一碗係,麻辣湯,豬肚、紅燒肉、雲吞、雞肉配米線

試咗呢幾個餸,我會介紹大間叫豬肚同埋紅燒肉。呢兩個幾好味

另外由於想試吓佢其他嘢,所以就叫咗兩個小食。

一個係麻辣手撕雞,另外一個係蒜泥白肉。味道不過不失。

2020-01-20 54 瀏覽
忙完一輪,終於可以放半天假行街葵芳廣場係一個好特別的地方,裏頭有好多多細細間的舖頭,賣各式各樣,林林總總的貨品,而食肆就真係百花齊放,每個樓層都有不同美食今日去咗位於葵芳廣場地下啲百味川,食哩度嘅淮山麵,因唔係好多地方有得食叫咗個麻辣淮山麵配豬大腸,腩肉,慢煮辣牛筋,另外叫咗小食蒜香皮蛋麻辣湯底有炸醬、酸菜、花生、芫茜,芽菜,入口好香麻辣味,淮山麵入口爽滑彈牙,腩肉肥瘦適中,入口都幾彈口,牛筋好入味夠淋,豬大腸够肥美蒜香皮蛋,蒜蓉磨得非常幼滑,加上皮蛋一齊食,非常香口美味
忙完一輪,終於可以放半天假行街

蒜香皮蛋,蒜蓉磨得非常幼滑,加上皮蛋一齊食,非常香口美味
本人其實是一個米線控,平日一個人想不到吃甚麼就會吃米線,米線店林林總總,但個人最喜歡都是這一間。因為在附近上班的關係,平均一兩個月都會吃一次。最喜歡它的麻辣湯底,但今天試試新口味——蕃茄酸辣湯底。這間店最特別的地方是米線可以轉淮山麵,比較健康的選擇,另外麺條較幼細,更能吸索湯汁,味道會更加惹味。點了蕃茄酸辣湯底配生菜和牛筋,再追加口水雞翼和冬酸梅湯。食物上菜速度很快,不一會兒就到了。蕃茄酸辣湯頗有驚喜,蕃茄很多,同一時間酸辣味也不遜色,故湯底口味非常豐富。牛筋也是軟滑惹味。個人覺得這款湯底的辣還不算太濃烈,不太辣的人可以試試呢,而且再加酸梅汁就更加能夠解辣了。

點了蕃茄酸辣湯底配生菜和牛筋,再追加口水雞翼和冬酸梅湯。
食物上菜速度很快,不一會兒就到了。

2020-01-19 29 瀏覽
葵涌廣場出晒名多好嘢食今次就同朋友黎食呢間四川菜+過橋米線小店。.酸辣湯底係我最愛 再加🐙墨魚丸 豬大腸 豬頸肉 生菜🥬全部料都可以自選 份量都幾多米線軟度適中 墨丸彈牙 湯底屬小辣 好開胃口朋友揀左呢度既淮山麵 好特別平時係街好少見到~食落爽口彈牙 幼身順滑 都幾香👍🏻.特地加左喜愛既蒜香皮蛋 係凍食的~味道好香 蒜味🧄十足呀!! 做小食確實不錯川辣鳳爪會較辣 再重口味少少 無骨的 食用十分方便~同酸辣米線都幾夾~.如果唔中意酸辣麻辣湯底 🍅蕃茄湯都係一個好選擇~好多蕃茄肉 好甜 煮得又腍身 質素頗高。.下次黎葵廣又有個好選擇啦❤️
葵涌廣場出晒名多好嘢食
今次就同朋友黎食呢間四川菜+過橋米線小店。
酸辣湯底係我最愛 再加🐙墨魚丸 豬大腸 豬頸肉 生菜🥬
全部料都可以自選 份量都幾多
米線軟度適中 墨丸彈牙 湯底屬小辣 好開胃口
朋友揀左呢度既淮山麵 好特別
平時係街好少見到~食落爽口彈牙 幼身順滑 都幾香👍🏻
特地加左喜愛既蒜香皮蛋 係凍食的~
味道好香 蒜味🧄十足呀!! 做小食確實不錯
川辣鳳爪會較辣 再重口味少少 無骨的 食用十分方便~
同酸辣米線都幾夾~
如果唔中意酸辣麻辣湯底 🍅蕃茄湯都係一個好選擇~
好多蕃茄肉 好甜 煮得又腍身 質素頗高。
下次黎葵廣又有個好選擇啦❤️
2020-01-15
2020-01-19 36 瀏覽
葵涌廣場出名又平又多好野食,今次被百味川的酸菜魚湯麵($58)吸引左我地入去幫襯😍個湯好有魚味帶微酸唔辣,鯰魚聊無骨啖啖肉,又鮮又滑。最開心係除左米線同薯粉,仲有淮山麵選擇,淮山麵又健康又吸湯而且好爽口,完美配搭。百味鮮茄麵($49)配料有牛肉同豬潤,蕃茄湯好濃郁,酸酸甜甜非常開胃! 牛肉無渣,豬潤嫩滑無騷味😋小食推介蒜香皮蛋($32)蒜泥份量好多,配皮蛋一流❣撈麵好好食口水雞翼($29)開邊方便進食,麻辣口味夠刺激👍油菜($20)

口水雞翼($29)開邊方便進食,麻辣口味夠刺激👍

油菜($20)
2020-01-17
  • 口水雞
  • 蒜香皮蛋
2020-01-18 33 瀏覽
收工後想吃一個辣的晚餐。家鄉紅燒肉淮山麵,再搭一客雙拼小食川香白肉及口水雞翼再配一杯熱檸水。如果自問愛吃辣小食可選這款川味白肉,相當辣餘味很長,相信用料十足,有點後悔冷熱飲同價而最後沒有選凍飲解辣口水雞翼經已預先切開一半吃得很方便,很惹味。相比川味白肉不算太辣。至於這碗家鄉紅燒肉淮山麵,除了有紅燒肉之外更有鹵水蛋。紅燒肉入口鬆軟,有入口即溶的感覺。濃味但亦不會過重,肉質有點像東坡肉,肥而不油膩,而且肥瘦均勻。配合大量配菜令視覺效果之外更平衡油膩感。
收工後想吃一個辣的晚餐。

2020-01-15
2020-01-18 21 瀏覽
今日到葵涌廣場唔掃街啦😆想坐定定食碗麵飲杯嘢😊喺地下行咗一圈,就決定係依間食好西🥢啱啱下午茶時間,有兩個餸,跟蕃茄酸辣同淮山麵,正餐淮山麵要加12蚊,就即時感覺好抵食😚 另外以正價叫多兩個餸,想試多幾樣嘢食🤭湯頭杰身有茄味👌 麻辣豬耳、豬肚,爽口麻辣唔算太重手😊 牛筋軟Q,腩肉鹹香有咬口,豬皮肥肉層層疊😈 我愛豬腩肉😍淮山麵第一次食, 麵質爽口滑溜👍
今日到葵涌廣場唔掃街啦😆想坐定定食碗麵飲杯嘢😊
喺地下行咗一圈,就決定係依間食好西🥢

淮山麵第一次食, 麵質爽口滑溜👍

2020-01-16
  • 牛筋
  • 腩肉
  • 淮山麵
2020-01-15 80 瀏覽
葵涌廣場一向多野食,今日突然米線癮發作,但又唔想食平時食開果間,行過見到呢間小店,見到佢d餸嘅款式都幾多,於是入去試吓。我叫咗牛展、豬腸、雞翼尖蕃茄酸辣乾拌麵,原來麵都有幾款選擇,我簡咗淮山麵,因為未食過呢種麵,碗麵上枱時都幾大堆頭,麵同餸嘅份量都唔少,都幾抵食。雞翼尖、牛展同豬腸都炆得好入味,而淮山麵吸收晒d蕃茄同肉醬味,好惹味。另一碗叫咗慢煮辣牛筋、川香牛腩、韮菜餃麻辣米線,牛筋同牛腩煮得非常淋,完全唔韌,好入味,而韮菜餃係自家制,隻隻都脹卜卜,好足料,個湯底仲有少量嘅酸菜,令個湯底更惹味。我地仲叫咗2款小食,麻辣手撕雞同蒜泥白肉,手撕雞配埋青瓜絲同麻辣醬,好惹味,唔算太辣,而蒜泥白肉係厚切,好有口感,豬肉嘅味道咸咸地,加埋蒜泥一齊食,另一番風味。食米線緊係唔少得叫番杯野飲,咸檸7都唔錯,等飲都係加11蚊,都幾抵。

2020-01-13 64 瀏覽
葵芳餐廳好多,有時真係好難簡食咩,諗吾到果陣我就會幫襯呢一間,貪佢款式多之餘味道保持到水準。除左可以自選配料、湯底,仲有幾款搭配好既招牌麵食,酸菜魚係自選配料度無,而且又係招牌菜之一,所以我多數黎都會叫呢款。所有麵仲可以免費改少見既淮山麵或扭紋薯粉。酸菜魚湯米線($58)呢款米線最特別係湯底,吾係得個酸味,仲充滿魚既鮮甜,令人好易食上隱。另外魚塊滑溜溜、大大舊,非常抵食。加$6就可以加凍/熱飲品,我就叫左杯少甜凍鴛鴦同加多碟菜,出街食黎講都叫幾健康既一餐。

酸菜魚湯米線($58)

1K
2020-01-13 53 瀏覽
來到葵涌廣場行街,呢度甘多野食,今晚就同朋友揀左間川菜館食面,便靚正得來又真係別有一番風味。我們兩個點了兩個面,一個酸菜魚薯粉,一個自選的微辣韭菜水餃,肥牛,蘿蔔淮山面。兩個面都是有點辣,但又做得好正宗好好味,而且份量夠多,食起上來真係好滿足。我們再點了小吃有川辣鳳爪和口水雞翅,這些小吃都是招牌小吃,沒想到小餐廳可以做吹這麼正宗的川辣風味小吃,十分讚。飲料方面,朋友點了冬酸梅露,可以解解辣。而我就點了凍檸啡,侍應話我是第一個點這個喝的,不是每個人都喜歡,就是齋啡加檸檬,我試過之後覺得味道還可以,我挺喜歡的。這次挖掘了川味美食和新飲品,也是一種新奇的快樂。
2020-01-09
10 分鐘 (堂食)
2019-12-24 222 瀏覽
今日和家人去葵芳購買bb用品前來找找美食,但午市其間人來人往珍寶過橋酸辣米線 $60配料:鮮牛肉,雞肉,魚片頭,火腿,豬潤,龍蝦丸,枝竹,豆卜湯底比較油膩,辣度十足很惹味川香酸辣拌麵 $47麵底轉薯粉 煙煙韌韌的麵質配料:碎肉,豬頸肉,青瓜絲,枝竹,貢丸,咸酸菜拌好之後配搭滿好食,豬頸肉也很入味蒜泥白肉 $30白肉太厚身微硬,蒜泥是罐頭的沒有蒜的味道還有少少酸味豆漿 $6一支支方便飲不完的我拿走味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介

珍寶過橋酸辣米線 $60
配料:鮮牛肉,雞肉,魚片頭,火腿,豬潤,龍蝦丸,枝竹,豆卜
湯底比較油膩,辣度十足很惹味

川香酸辣拌麵 $47
麵底轉薯粉 煙煙韌韌的麵質
配料:碎肉,豬頸肉,青瓜絲,枝竹,貢丸,咸酸菜
拌好之後配搭滿好食,豬頸肉也很入味

蒜泥白肉 $30
白肉太厚身微硬,蒜泥是罐頭的沒有蒜的味道還有少少酸味

豆漿 $6
一支支方便飲不完的我拿走

賣相

衞生

推介
2019-12-09 319 瀏覽
葵廣掃街天堂,前兩日睇左好多人介紹呢間百味川,食酸辣魚米線,不過今日我唔打算食酸辣魚,叫左兩個餸,魚皮餸同雞肉叫淮山麵。貪佢夠特別,酸辣中酸。下午12點幾人唔算特別多,但座位比較窄,我都算大隻,有dd 逼。5分鐘後,主角到場,先嚐一口湯。唔算太出色,不過不失。而淮山麵係比較有咬口既,但就唔似米線會 嗍曬d湯。如果唔想肥既,我諗呢個都係一個唔錯既選擇。整體來講10分我會比6分。唔算太特別,可能我無試酸辣魚會差左dd...... 下次有機會我會再來秠試下呢個招牌菜😂
2019-12-05 237 瀏覽
食到啦食到啦今晚知道去葵廣,即要求食佢上網人人都贊,緊要試一試呢個酸菜魚湯底,係會令我返轉頭既平時食一大盤個種,人唔多好難食到,有啲又唔好食呢個湯雖然唔太辣,但好夠味,方便。兩個人想食就食,我連湯都飲哂,唔會事後勁想飲水到啲魚啦,同傳聞一樣,魚滑無骨,咁唔會講到勁有魚味,但都係鮮既,一碗都多魚塊,無欺場成份准山面我就覺得無咩特別,口感幾好,清清地再食左個麻辣湯底小辣,佢雖然小辣但都好夠麻,咁既辣度剛好不搶哂味,佢個豬腸,正呀🤤🤤🤤🤤溫馨提示,食左酸菜魚先食麻辣,否則影響味蕾呀🤣🤣🤣咁食兩碗面加兩杯飲品,賣單百零蚊,兩個女仔夠哂數🙌🏻🙌🏻
食到啦食到啦

今晚知道去葵廣,即要求食佢

上網人人都贊,緊要試一試

呢個酸菜魚湯底,係會令我返轉頭既

平時食一大盤個種,人唔多好難食到,有啲又唔好食

准山面我就覺得無咩特別,口感幾好,清清地

溫馨提示,食左酸菜魚先食麻辣,否則影響味蕾呀🤣🤣🤣

咁食兩碗面加兩杯飲品,賣單百零蚊,兩個女仔夠哂數🙌🏻🙌🏻
麻辣小辣豬腸牛根摟紋薯粉
酸菜魚准山面
麻辣小辣豬腸牛根摟紋薯粉
酸菜魚准山面
  • 酸菜魚淮山麵
  • 麻辣湯底
天氣涼涼哋好想搵啲熱辣辣嘅嘢食, 上網見到話呢一間酸菜魚好正,一向中意食酸菜魚/水煮魚的我立即去試。碗酸菜魚麵到左一d香味都無,魚係多既,急凍魚裹左粉,唔算好食。試下個湯咦…得陣面糊味,唔知係煲左好耐好多裹魚的粉,定係不停拎黎煮面搞到咁,好鬼難食,唔酸唔辣唔麻,好似加左味精的面糊湯咁。再試埋個淮山麵,素面一個,無咩特別。對於一個中意食酸菜魚的人來說,係我食過最難食的酸菜魚食到反胃,想加支豆漿飲,只係加$6都叫抵吖,頂支豆漿淡到同飲水無分別加野飲時實在忍不住問個樓面哥仔,"點解你地的酸菜魚又唔酸又唔辣既?" 個哥仔答我"係呀~酸菜魚唔係咁酸架乍~" 咁就唔好叫酸菜魚啦~好失望,唔會有下次啦~
碗酸菜魚麵到左
一d香味都無,魚係多既,急凍魚裹左粉,唔算好食。試下個湯
對於一個中意食酸菜魚的人來說,係我食過最難食的酸菜魚
食到反胃,想加支豆漿飲,只係加$6都叫抵吖,頂
支豆漿淡到同飲水無分別
咁就唔好叫酸菜魚啦~
好失望,唔會有下次啦~
酸菜魚
2019-12-04
2019-10-02 849 瀏覽
葵芳有很多米線店,今天路過看到這間決定吃這間位置不太多,也蠻多客下午茶來吃會更便宜叫了雞腎和豬耳都是要麻辣,小辣米線加了一份麻辣雞米線小辣湯底,辣度剛好適合不太能吃辣的人小小麻味下次可以要中辣米線軟度適中份量蠻多豬耳爽口,雞腎偏硬,但可接受反而麻辣雞不錯,偏辣,有麻味份量偏小一點😜整體不錯,就位置比較小外面也有客人要等位
葵芳有很多米線店,今天路過看到這間
決定吃這間
位置不太多,也蠻多客
下午茶來吃會更便宜

叫了雞腎和豬耳
都是要麻辣,小辣米線
加了一份麻辣雞

米線小辣湯底,辣度剛好
適合不太能吃辣的人
小小麻味
下次可以要中辣

米線軟度適中
份量蠻多
豬耳爽口,雞腎偏硬,但可接受

反而麻辣雞不錯,偏辣,有麻味
份量偏小一點😜

整體不錯,就位置比較小
外面也有客人要等位
  • 口水雞