2019-05-08 132 瀏覽
知道觀塘區開咗幾間新餐廳,The Wave呢棟差唔多間間都係西餐咁滯,今次就率先試下2樓嘅『登堂』首先入到嚟比我嘅感覺就好有酒店餐廳嘅感覺,裝飾有氣派,食客亦係對住個openkitchen,衛生程度可見一定有返咁上下先會夠膽有開放廚房。侍應亦都好有禮貌,差唔多每食完一道鎹都會幫你換碟,等你有全新嘅器皿去享用佢地嘅美食,呢樣係好值得加分。今時今日就算喺中環都未必會有呢個服務呢晚嗌嘅所有菜式都比得上中環以及高級酒店餐廳嘅水準,全部都十分滿意!值得一提嘅係,我發現佢地每幫一枱客送上生日甜品嘅時候,經理就會帶頭拍手,之後就全部侍應都會拍手助你慶生咁,喺食客角度嚟睇,喺度食野好受尊重,非常中意呢個做法,同時都會各位員工講聲辛苦晒

吉拉多
帶子意粉
烤乳豬架
斧頭扒
2019-05-04 135 瀏覽
觀塘出名多樓上餐廳有好野食今次去既登堂主打高級西餐同埋茶同咖啡 ☕️.(圖三)Menu 度茶果版度最大杯show 出黎既係個自家製冷泡伯爵茶接骨木花竹炭奶蓋茶呢個超長既名入面既咁多款材料 味道非常之夾 茶本身係無落糖既 靠個奶蓋比d 甜味佢 如果唔夠甜可以再問店員拎糖漿首先試試個奶蓋 口感細膩 味道都幾濃杯茶唔會苦澀 淡淡柑香同接骨木花既味道 唯獨唔係好感受到竹炭係邊而杯香檳係會係你面前斟比你既.(圖一)主菜既兩款pasta 都好特別 唔係平常會接觸到既同羊架一起上既係薩丁尼亞珍珠麵佢有煙韌既口感 唔錯既掛汁能力所以食落唔會無味 我幾鍾意裡面夾雜左d 炒過既嫩生菜 好好食!羊架可以揀成熟度既 我地叫左七成上到黎我覺得佢係a little bit on the raw side 同埋可以再多d 調味但本身個羊肉味係喺度既 唔會特別騷旁邊有薄荷醬可以同個羊一齊食上面有d arugula salad 跟balsamic vinegar 但我覺得個vinegar 有少少影響到個pasta 既味 因為佢好overpowering.(圖二)呢個意粉幾掂 不過食既時候一定要連埋配料 如果唔係會無咩味.
觀塘出名多樓上餐廳有好野食
主菜既兩款pasta 都好特別 唔係平常會接觸到既
同羊架一起上既係薩丁尼亞珍珠麵
佢有煙韌既口感 唔錯既掛汁能力
所以食落唔會無味 我幾鍾意
裡面夾雜左d 炒過既嫩生菜 好好食!
羊架可以揀成熟度既 我地叫左七成
但本身個羊肉味係喺度既 唔會特別騷
旁邊有薄荷醬可以同個羊一齊食
(圖二)
呢個意粉幾掂 不過食既時候一定要連埋配料 如果唔係會無咩味
- Roasted Austrailian Lamb Rack with Young Spinach, Cherry Tomatoes & Fregola Sarda ($308)
- Strozzapreti with Fresh Crab Meat, Crab Roe, Chorizo in Light Tomato Cream Sauce & Sea Urchin ($238)
- Botter Villa Delle Camelie Prosecco DOC Spumante ($78)
- Home-made Cold Brew Earl Grey Tea Elderflower Bamboo Charcoal Cheese ($35)
第二次光顧登堂🌟喜歡佢環境幾舒服,幾摩登同食物質素唔錯,想食西餐同朋友傾下計都算係唔錯既選擇🌟侍應都主動問我係咪第一次黎或者要唔要推介,係friendly 既,menu 有好多野食,最後叫左呢度既其中一樣signature dish 🍝:推介:鮮魷魚·煙肉·嫩菠菜芝士忌廉汁手打寬條麵💓 ($158)🦑好新鮮,食落的確唔錯,有咬口有彈性。而值得讚既係芝士忌廉汁好多,而且煙肉好夾,令到個汁更香更濃味,有埋波菜,增加左口感,而手打麵幾特別,味道唔錯👍🏻-另外試埋佢地另一個signature dish:煎北海道帶子·鮮魷魚·西班牙辣肉腸·燒南瓜·法邊豆·鹹蛋黃意大利飯🌟($198)其實都唔錯既,鹹蛋黃個味比較出,而其他味就被蓋過,帶子無佢講到甘出色,而飯粒都唔算好粒粒分明。覺得有創意既但味道一般。🤔

鮮魷魚·煙肉·嫩菠菜芝士忌廉汁手打寬條麵

另外試埋佢地另一個signature dish:

鮮魷魚·煙肉·嫩菠菜芝士忌廉汁手打寬條麵
2019-05-01 408 瀏覽
主打多國菜,選擇算幾多,浄係揀食咩都都令選擇困難人士好痛苦🤦🏻‍♀️環境真係好大好有空間感,呢樣係香港真係比較少有,不過觀塘呢區係常見啲🤔✎ 低溫慢煮原隻法國黃油春雞配薯條 $288✎ 低溫慢煮三文魚,香芒木瓜藜麥沙律 $158✎ 焗香蕉酥皮卷配自家開心果雪糕 $68✎ 冷泡玄米茶+抹茶奶蓋 $40⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#慢煮原隻春雞配薯條其實呢間野所有食物名都好長😂上面我都已經幫佢個名瘦身好多,有少少似西式 menu 習慣將食材都寫係名,下半個名揭示左佢個真身~釀鮑魚仔、栗子、珍珠麵配粟米同薯條份量偏細,不過咁細隻春雞釀到咁多野仲要 keep 到幾嫩可能已經係功架😂🤷🏻一切開雞 patpat 栗子跌出黎嗰一下...我地笑左🤪🤭💩⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#低溫慢煮三文魚香芒木瓜藜麥沙律除左偏貴少少都無咩缺點三文魚口感比較特別,可能慢煮既關係似介乎於煙三文魚同刺身中間 幾特別⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#焗香蕉酥皮卷配自家開心果雪糕因為朋友一睇到呢個香蕉酥皮卷已經心心眼所以未黎到已經決定要食個人覺得還好 酥皮偏硬少少同味道唔夠但配返偏甜既雪糕食 又會岩岩好⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#冷泡玄米茶

✎ 低溫慢煮原隻法國黃油春雞配薯條 $288
✎ 低溫慢煮三文魚,香芒木瓜藜麥沙律 $158
✎ 焗香蕉酥皮卷配自家開心果雪糕 $68
✎ 冷泡玄米茶+抹茶奶蓋 $40

#慢煮原隻春雞配薯條
其實呢間野所有食物名都好長😂
釀鮑魚仔、栗子、珍珠麵配粟米同薯條
份量偏細,不過咁細隻春雞釀到咁多野
仲要 keep 到幾嫩可能已經係功架😂🤷🏻

一切開雞 patpat 栗子跌出黎嗰一下...
我地笑左🤪🤭💩

#低溫慢煮三文魚香芒木瓜藜麥沙律
除左偏貴少少都無咩缺點
三文魚口感比較特別,可能慢煮既關係
似介乎於煙三文魚同刺身中間 幾特別

因為不嬲自己都好中意玄米茶焙茶抹茶
所以呢個組合我覺得好 match 又特色👍🏻
而且叫左無糖 啖啖淡味茶香好解膩
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 分鐘 (堂食)
2019-04-27 155 瀏覽
是日午餐有人請呢間係翻新工廈二樓全層的餐廳,裝修好grand地方大,闊落,坐得舒適一行20人,要分枱坐。menu好吸引,轉左幾次先諗好食乜先上餐湯同餐包。餐包細細個,仲熱的,牛油又溶化,唔係硬guk guk嗰啲好想食多個丫餐湯唔知係乜,有好似爛左的豆豆的渣。唔creamy. No good同事都推介飲凍飲。有別於其他餐廳,佢個冰唔化水,係啡冰同茶冰,幾特別但凍奶茶就唔好叫喇,好水,淡主菜上場三件羊扒,可以見到炭烤的痕跡叫七成熟。烤得好嫩,羊味重,yummy扭繩麵似home made, 用紅菜頭汁香草煮。食唔到紅菜頭味,細細條,易入口。好在無想像中咁難食,接受到食完呢個都飽左成個下晏呢間可以encore丫,如果有人請的話
是日午餐有人請

呢間係翻新工廈二樓全層的餐廳,裝修好grand
地方大,闊落,坐得舒適

一行20人,要分枱坐。menu好吸引,轉左幾次先諗好食乜

好想食多個丫

餐包餐湯

但凍奶茶就唔好叫喇,好水,淡

啡冰coffee  and  茶冰檸茶

主菜上場
三件羊扒,可以見到炭烤的痕跡
叫七成熟。烤得好嫩,羊味重,yummy
食完呢個都飽左成個下晏

炭烤羊扒跟扭繩麵

呢間可以encore丫,如果有人請的話
2019-04-26
炭烤羊扒跟扭繩麵
  • 炭烤羊架跟紐繩麵
2019-04-26 90 瀏覽
放工自己搵地方食飯呢間有個餐好好食就係黄金烤原隻龍蝦意大利飯佢既龍蝦意大利飯用上新鮮本地龍蝦(唔知真唔真!), 比較平時食開既龍蝦唔太大假,本地龍蝦大隻且多肉,帶有淡淡海水味,吃起來一點點咸,好開胃。 不過,就係貴左dd~
放工自己搵地方食飯
呢間有個餐好好食
就係黄金烤原隻龍蝦意大利飯
觀塘入面啲餐廳真係超級多😊小編打開個OpenRice睇左半個鐘最後決定今晚試吓呢一間Bookmark左三個月嘅餐廳,小編試嘢嘅效率真係高到爆炸🤷‍♀️登堂係一間集合多國菜系嘅餐廳,而且亦都採用左國際級餐飲服務標準😚搜羅各地優質產品,打造成一個“商務綠洲”😏-🍴威靈頓美國特級安格斯牛柳威靈頓牛柳採用左美國特級安格斯牛柳🥩製作,再喺表面抹上混合左雜菌🍄、乾蔥頭、香草同黑松露壓成嘅菌泥,並以酥皮封好焗製。最後就伴上炒嫩菠菜同燒手指薯🥔,再配以黑松露菌燒汁,製作出呢一款超人氣既主菜🤤威靈頓牛柳一切開就見到裏面煮到五成熟咁。威靈頓牛柳入口口感非常軟淋☺️連埋個富有牛油香味嘅酥皮一齊食,成個味道都非常豐富同特別😉而且牛柳本身都有稍作調味,所以入口亦唔會淡而無味😎但又唔會蓋過左牛柳本身嘅牛味😋另外,若果將威靈頓牛柳沾上少少黑松露菌燒汁,亦都可以令成個牛柳嘅味道變得更加豐富同更加有層次😜再者,威靈頓牛柳嘅份量都非常充足,再配埋個燒手指薯食絕對非常飽肚😆整體來講,店舖嘅威靈頓牛柳都算係小編食過當中比較好食嘅一批,絕對有令人眼前一亮嘅感覺😚-🍴龍蝦尾鹹蛋黃汁手工貝殼粉貝殼粉以鹹蛋黃汁配上西班牙辣肉腸、燒南瓜、

威靈頓美國特級安格斯牛柳

🍴威靈頓美國特級安格斯牛柳
龍蝦尾鹹蛋黃汁手工貝殼粉

🍴龍蝦尾鹹蛋黃汁手工貝殼粉
貝殼粉以鹹蛋黃汁配上西班牙辣肉腸、燒南瓜、嫩菠菜同半乾車厘茄🍅煮成,最後再喺貝殼粉表面放上緬因州龍蝦尾🦞,製作出呢一款非常有特色嘅貝殼粉😎
緬因州龍蝦尾雖然叫做龍蝦尾,但份量亦都唔算少😳龍蝦尾入口肉質爽滑嫩口,而且本身調味唔算太重🤫所以入口亦都可以食得出龍蝦嗰份新鮮😆至於個鹹蛋黃汁貝殼粉方面,貝殼粉入口會食到大量鹹蛋黃粒粒,而且入口亦有好重嘅鹹蛋黃香味☺️暨足料又特別,但就真係唔太食得出有南瓜係入面。另外,貝殼粉入面亦有啲西班牙辣肉腸粒,辣肉腸入口雖然就冇乜辣味🤔但勝在入口口感比較乾身,相對會比較有咬口😁整體來講, 貝殼粉嘅味道配搭非常特別,味道上偏向比較中式化😉入口確實有好香嘅鹹蛋黃味,而且都有鹹蛋黃嗰種沙沙嘅質感😝

🍴Ice Cube
飲品以桂花糖漿、接骨木花糖漿同梳打水再加入食用花調配而成😉製作出呢一杯非常特別嘅花花Mocktail☺️
Mocktail入口味道唔會太甜,而且帶有淡淡清新嘅花香味,但出嚟嘅味道亦唔會好奇怪🤔而且飲品入去都非常夠氣,雖然飲品望落唔算太特別,但以入口味來講都算係有驚喜。另外,Mocktail入面亦都加入左三粒食用花冰粒,亦令成杯飲品既外表變得非常夢幻🥰
🍴自家製冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋
店舖使用嘅奶蓋使用茅屋芝士🧀發打而成,再加入蜜糖🍯同牛油果🥑製成非常獨特嘅蜜糖牛油果奶蓋,再配上一個冷泡烏龍茶茶底,製成呢一杯非常獨特嘅茶飲🤪
奶蓋入口非常濃厚幼滑,隱約會飲到少少有蜜糖嘅香甜味道😯不過牛油果味真係稍為比較弱🤫配埋個甜度比較低,而且味道清香嘅烏龍茶茶底,成杯茶飲嘅味道都非常之夾😙整體來講一茶飲嘅味道都唔算太膩,而且同成個晚餐食物嘅味道都幾夾,而且茶飲入口亦都會比較有層次感😋
威靈頓美國特級安格斯牛柳
龍蝦尾鹹蛋黃汁手工貝殼粉
2019-04-15 149 瀏覽
經朋友推介就到試試,還食了3次,地方都幾好,第一次係食晚餐,經推介之下食了半價的斧頭扒,都好味,但他們會有不同人輪流推介,酒/飲品,不斷重複,令我朋友發勞叫他們不要過來sell 了😖;第二次食中午就好d,沒有hard sell,第三次都係食晚上,因為家人想食斧頭扒,所以再來,但他們依然都係好不斷推銷他們的飲品,使我們都係覺得煩厭,其實我唔介意你推介食物,但用每個侍應到要來推銷酒/飲品,其實食物好味,自然就有人叫,至於酒唔係人人都飲。總括來說:餐廳食物都幾好味,當然不是全部都好食,晚餐價錢係工廠區餐廳都算貴,所以服務應要更好,晚餐時都要問先有開水供應,他們都希望每個人都叫飲品,餐廳有時興奶蓋飲,但不好👎🏻飲

2019-04-10
2019-04-14 81 瀏覽
自問係個外貌協會既人,鐘意有美感既事同物我諗冇咩人會抗拒,我鐘意呢間登堂,環境係幾大氣既,坐得又真係舒服,自己對佢裝修設計既用色係幾鐘意,有點優雅既感覺。係下午茶過黎仲有lunch set,佢個烤海鱸魚自覺十分出色(個芝士汁唔膩口)同埋杯mocha唔會太甜,入口有重既黑朱古力味剛好係我口味。
自問係個外貌協會既人,鐘意有美感既事同物我諗冇咩人會抗拒[笑哭][笑哭],我鐘意呢間登堂,環境係幾大氣既,坐得又真係舒服,自己對佢裝修設計既用色係幾鐘意,有點優雅既感覺。

2019-04-14
  • 冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋
  • 烤盲鰽魚柳,美國馬尼拉蜆,車厘茄,嫩菠菜,白酒汁撒丁尼亞珍珠麵
2019-04-13 128 瀏覽
今晚兩位姊妹約左我補祝生日,前排去過登堂想食lunch但full晒,全場俾人book晒!望過夜晚MENU有beef Wellington😍😍😍所以就決定揀呢間!佢用左Angus Prime Beef好淋,medium啱啱好,但嫌佢牛味唔夠濃,酥皮同肉之間有啲磨菇蓉,但就無Parma ham,個酥皮無一切開就同肉嚴重分離,可惜唔夠酥脆,唔知係咪太多汁浸淋左,但好彩佢個炒菠菜同燒手指薯配埋個truffle gravy 挽回返啲分!勁鍾意啲菠菜吸晒啲gravy好好味!開頭想揀佢手製pasta但又唔想要忌廉汁,最後waiter介費佢地個signature risotto,個名勁長~輕煎北海道帶子·鮮魷魚·西班牙辣肉腸·燒南瓜·法邊豆·鹹蛋黃意大利飯。開頭都驚好勁鹹蛋黃味,因為我唔太好,但食落唔係好濃味,反而食中啲南瓜好甜,主導左個味多啲😋正!南瓜好食!個帶子只係略略煎上下個面,好鮮甜!加埋鮮魷魚、帶鹹香既西班牙辣肉腸同脆嫩既法邊豆口感好豐富。無諗過個低溫慢煮烤乳豬件伴法邊豆手指薯配無花果燒汁係咁大份!有四份一隻豬咁大件!佢烤到個乳豬皮勁脆,又薄又脆,肉質好嫩好淋,雖然有層脂肪,但食落即刻係口化

無諗過個低溫慢煮烤乳豬件伴法邊豆手指薯配無花果燒汁係咁大份!有四份一隻豬咁大件!佢烤到個乳豬皮勁脆,又薄又脆,肉質好嫩好淋,雖然有層脂肪,但食落即刻係口化開,油脂好香。

本身開頭waiter話食左個蜆先,但食晒main courses都未黎,就問一問,佢話原來漏左無煮,問我地重要唔要,定食甜品,咁我都欣賞佢誠實咁講而唔係話煮緊,我地決定等埋個蜆。卡拉布里辣肉腸蒜片牛油白酒汁煮美國馬尼拉蜆,雖然佢話係牛油白酒汁但唔係黃色嘅汁,而係紅紅地好似番茄汁緊, Waiter話落咗啲蕃茄同一啲菇加埋一齊煮,仲連埋兩塊蒜蓉法包一齊,點埋啲汁一齊食真係一流正!啲蜆好大隻,完全無沙!

野飲我地叫左登堂奶蓋茶、冷泡伯爵茶接木骨花竹炭奶蓋同牛油果奶昔。姊妹話牛油果奶昔無乜牛油果🥑味。我杯冷泡伯爵茶接木骨花竹炭奶蓋好濃佛手柑味👍🏻鍾意佢無糖。面頭啲竹炭奶蓋灰灰地,但芝士味無登堂奶蓋茶咁濃。

本身話賣單,點知令一個waitress又比本Menu我哋睇甜品,跟住就叫咗個心太軟,我重問佢係咪好似人地咁叫甜品都有仙女棒😂估唔到原來姊妹黎到已講左甜品寫happy bday to me,不過因為我話食蜆唔食甜品先話賣單,咁好彩waitress俾本menu我地睇😂疑似經理係我身後拎住放緊仙女棒既心太軟,嚇一嚇!呢度好貼心,甜品黎嗰陣會先點左第一枝仙女棒,等到影完一輪相佢會再點第二支仙女棒再幫我地合照,疑似經理重好鬼馬係我獨照時係我身後yeah✌🏻攝鏡!😂😂😂

心太軟焗到外面有啲脆脆地,入面唔會太傑太稀,時間拿捏得唔錯!

呢度服務好好,waiter全晚不斷介紹啲野食俾我地,空間感都好大,見到背後有趟門既房,如果人多可以卜房食得更開心自在private啲!
2019-04-11 124 瀏覽
早 幾 個 禮 拜 堂 朋 友 去 左 觀 塘 the wave食登堂咁呢間餐廳呢係主打高級嘅西餐廳用料新鮮除咗材料好高級之外佢個環境亦都好適合打卡咁肥佳今次呢就嗌咗個燒bb豬 咁我用嗰啲bb豬呢全部都係幾個月大用慢火焗佢皮脆肉嫩之後嗌咗個北海道帶子鹹蛋黃risotto去過北海道帶子非常之大隻啖啖肉輕輕煎開兩邊焦香台鹹蛋黃risotto亦都好夾跟住又再嗌多個墨西哥芝士牛肉烤餅佢啲牛肉係用牛扒造成嘅有三種唔同嘅醬點都唔會悶飲品買咗佢嘅signature
2019-03-27
2019-04-10 91 瀏覽
M1 Group 既bar就聽得多~M1 Group 既餐廳就第一次食~{鮮海膽,手拆鮮蟹肉,蟹粉,西班牙辣肉腸輕蕃茄忌廉汁扭捲粉}$ 238-海膽非常creamy,蟹味香濃新鮮重有少少蟹殼🤣配辣肉腸口感唔錯,不過扭卷粉用返偏意粉會更完美~{低溫慢煮碳烤西班牙黑毛豬鞍半炒西班牙辣肉腸,荷蘭豆,油封手指薯配青胡椒忌廉燒汁$ 288 }黑毛豬鞍好厚身,肉質爽口,慢煮碳烤鎖住肉汁,唔會鞋颯颯👍🏻沒有太多醬汁,原汁原味~正👍🏻唔飲酒可以好似我地咁,飲下無糖花茶或靚靚mocktail😍
鮮海膽,手拆鮮蟹肉,蟹粉,西班牙辣肉腸輕蕃茄忌廉汁扭捲粉
2019-04-03
鮮海膽,手拆鮮蟹肉,蟹粉,西班牙辣肉腸輕蕃茄忌廉汁扭捲粉
2019-04-05 141 瀏覽
#登堂downtown 位於觀塘番新工廈,充滿驚喜!地方超 超 超大,有dinning zone, wine zone, private room, drink zone. 完全可以做一個私人派對🚩 氣派時尚又充滿氣質💁🌝今次主要是約了朋友晚餐聚會,所以酒就沒有品嚐,但食物質素就可以報告大家🔹黃金烤原隻龍蝦Risotto $298 好味到痴左線😱 原隻龍蝦好大啊,成隻都好多肉多膏,還用鹹蛋黃蓋上烤焗,超勁香味!注意,大家食時係有步驟,首先將面的鹹蛋黃刮起,再起肉,之後撈埋意大利飯一齊食。起肉時,都忍不住偷食,原隻焗龍蝦d汁好多好鮮味,個risotto好香甜粟米味,食完好難忘😍😍😍🔹三文魚藜麥沙拉 $158 慢煮三文魚,對不喜歡生食的朋友來講很好,熟食但口感跟刺身一樣,好嫩滑好味😉😉😉🔹焗田螺 $98 田螺相當大隻,配上羅勒醬(印象中) 好正😊😊😊🔹ice cube $62 Mocktail 除了賣相靚,order係因為有我喜歡的接骨木花味和混合桂花味飲品,相當清新花香🌸🍸🔹自家製冷泡伯爵茶接骨木花竹炭奶蓋 $35 奶蓋是微灰色因為有竹炭,真係幾好飲👍👍👍登堂DOWNTOWN地址: 觀

登堂DOWNTOWN
地址: 觀塘興業街4號The Wave2樓
營業時間: 日至四 1200-0000 五、六 1200-0200
電話: 21104103
第一下入到黎就覺得好舒服,環境好大但係唔會好迫夾,裝修都幾靚!食物質素都好高!其中和牛肉醬配溫泉蛋貝殼粉嘅蕃茄用上細細粒嘅車厘茄,好甜,可以減低油膩感!威靈頓牛柳,性價比好高!最怕入邊啲肉鞋口又乾身,但呢度嘅牛柳帶有微紅之餘仲好腍添!最緊要價錢唔會好貴,呢到絕對會encore!

最緊要價錢唔會好貴,呢到絕對會encore!
2019-04-01 96 瀏覽
最近發現觀塘開了好多新fusion食店。呢次行經附近突然發現一幢叫the Wave嘅新商廈, 就入去逛逛, 無意發現呢間新開不久嘅高級餐廳, 地方有格調, 舒適優雅。門口雅緻嘅酒吧把我吸引了, 裝修既時尚又寛敞, 急不及待便進去就坐了。店員都好有耐性推薦食物, 服務也不錯, 價錢在觀塘算偏高, 但食物質素非常滿意。Downtown Station $88店員推薦了一杯登堂signature drink, 咁岩我又非常鍾情whisky。加左lemon同honey, 把whisky的smoky回甘味再提高。再加左少許金巴利同君度酒帶出非常濃郁嘅橙香, 非常開胃易入口。加埋大方形冰塊, 更把喝威士忌品味提高。輕煎北海道鮮帶子, 煙肉勝瓜, 雲耳, 半乾車厘茄, 香辣蒜汁扁意粉 $188 帶子好厚肉鮮甜, 食落好彈口, 再配其它配料好有口感。意粉份量也很大, 兩個人食都好足夠。香辣蒜汁好厚身, 味道香濃而不膩。Gillardeau  吉拉多 $68 (市價)難得有至愛嘅生蠔食, 當然要試下。餐牌款式算多, 但可能不是季節, 只有五款可選。最後點了一隻Gillardeau, 果然不失所望, 非常

Downtown Station $88
Downtown Station

Gillardeau  吉拉多 $68 (市價)
難得有至愛嘅生蠔食, 當然要試下。餐牌款式算多, 但可能不是季節, 只有五款可選。最後點了一隻Gillardeau, 果然不失所望, 非常有海水鮮味且香甜同厚肉。好想整多隻, 但已經有點飽, 所以留返下次再同朋友試。
Gillardeau  吉拉多

野菌黑松露菌醬比薩 ( 黑松露菌醬, 野菌, 莫薩里拉芝士, 白松露油, 洋蔥,  火箭菜, 俄勒罔) $168
芝士味有點蓋過黑松露味, 但依然十分香口。比薩夠哂薄同脆口, 但配料有點少。如果單點pizza未必夠喉。
野菌黑松露菌醬比薩

2019-03-27