2019-06-09 70 瀏覽
味道很好,尤其是炭燒西冷牛扒,五成味道一流,沙律、湯、意粉、甜品也值得再吃,環境乾淨濶落坐位空間寬闊。價錢不太合理,雖然推出晚餐但價錢卻有些誤導,例如前菜、湯、主菜、甜品放在同一頁dinner menu,價錢卻每樣計算,基本晚餐餐飲(檸水)及餐湯又欠包等。另外,侍應態度及服務一般。例如落單時打蓋睡顯現不耐煩,重覆叫拿杯水,碟冇反應,要求拿dinner set dessertmenu但比咗normal food menu。另外,menu 有寫join member 內容於是上網join 咗,但埋單表示不適用等。

2019-06-09 71 瀏覽
觀塘樓上開咗好多唔同嘅餐廳,少有地俾我發現咗一間雖然係喺工業區附近但係有質素的西餐。一入去餐廳嘅格局已經好靚尤其是店員嘅服務態度好好。呢度嘅餐牌都好多元化,會有威靈頓牛扒觀塘少有地方有得食。我哋先點左兩杯酒呢度有好多唔同花款嘅contrail. Earl grey on rock 淡淡的茶味,味道特別。我哋另外點左好多肉食,所以我地點左個素菜粉,費事食咁多肉。呢度都有驚喜芝士份量落得足夠而且蕃茄味好重,配埋茄子蕃茄仔少少菜。另外勁抵食嘅就係佢嘅燒西班牙黑毛豬肋骨,大概百幾蚊就有勁大份而且仲會有薯條同粟米。Pizza都好唔錯我哋叫咗一個至尊,上面超濃烈嘅芝士。而且入邊幾多材料例如有蝦,西班牙辣肉腸,白菌,洋蔥等等。都係我嘅最愛。重頭戲梗係試吓佢嘅威靈頓牛,講真聽得多但係我就第一次食入邊嘅牛肉竟然可以保持嫩滑,而且外皮仲係脆脆地。食落好有質感。最後叫咗個甜品,蘋果批入邊嘅蘋果肉充滿玉桂味再配埋雪糕真係好吸引。

一入去餐廳嘅格局已經好靚尤其是店員嘅服務態度好好。
呢度嘅餐牌都好多元化,會有威靈頓牛扒觀塘少有地方有得食。

2019-06-09 80 瀏覽
今晚同好友黎到觀塘THE WAVE 搵食, 今次去左2樓既DOWNTOWN~入面環境好靚, 好舒服, 餐廳格調相當唔錯, 好有氣氛!我同好友先一人一碗西湯,有蕃茄雜菜湯& 牛肝菌野菌濃湯~蕃茄雜菜湯湯料非常豐富,有蕃茄、、甘筍、薯仔、西蘭花蓉、法邊豆和洋蔥等,飲落香濃~而朋友叫既牛肝菌湯,菌香四溢,唔錯!叫湯會配有小餐包同牛油。之後叫左個STARTER,紐西蘭刀貝蜆~想講D蜆大大粒,又肥美、又鮮甜,真心覺得正,仲送蒜蓉包比我地點佢D 汁,真係一流!個MAIN 叫左個黃油春雞+粟米+薯條~黃油春雞份量都幾多,切落好多肉,真係啖啖肉,而薯條炸得香脆可口,粟米又夠甜,唔錯!最後我同好友一人點左一杯野飲, 有ICE CUBE 同蘋果花茶~真心好靚,ICE CUBE 入面粒冰都有花架, 好有心思~而蘋果茶甜度岩岩好,唔會太濃,又唔會太甜,而且賣相都好OK!下次會試下帶屋企人黎!
入面環境好靚, 好舒服, 餐廳格調相當唔錯, 好有氣氛!

我同好友先一人一碗西湯,有蕃茄雜菜湯& 牛肝菌野菌濃湯~

之後叫左個STARTER,紐西蘭刀貝蜆~

個MAIN 叫左個黃油春雞+粟米+薯條~

真心好靚,ICE CUBE 入面粒冰都有花架, 好有心思~
下次會試下帶屋企人黎!

2019-06-08
2019-06-09 64 瀏覽
間餐廳係我係某個同學母親節當日見佢打卡 — 登堂 downtown😀個名太特別 忍唔住openrice sreach一sreach完就即刻約舊同學食飯上到去 環境靚ge 好feel 岩一大班人聚會 都岩情侶二人世界🤤四個人嗌左食物如下....Goose Liver Toast🤤🤤🤤呢個平時我唔食😂因爲出面食過其他苦苦地唔鐘意食 但因為我同學食左啖話好好食 然後我就食左🙈真係好食 入口溶 真係軟滑 大家可以試下Shrimp Sausage Pizza芝士控必試 可以拉絲🤤餅底係薄脆個種 Beef Wellington酥皮好香 連牛柳一齊食真係不得了 四個人share 每人分左一角😖唔夠食🤢M5 Wagyu Ribeye 10oz好多肉汁 好味我覺得就咁食仲好食啲 面個舊係牛油果🥑Tagliatelle Fresh Creamy Cheese Sauce呢個啲面好彈口 好值得推介👍🏻芝士味好濃🥰鐘意芝士既一定要試Cold Brew Jasmine 奶蓋好正 茶底夠清新成間餐廳食物水準好高值得再返嚟食 🥰

一sreach完就即刻約舊同學食飯

四個人嗌左食物如下....

Goose Liver Toast🤤🤤🤤

奶蓋好正 茶底夠清新

成間餐廳食物水準好高
值得再返嚟食 🥰
2019-06-08 226 瀏覽
今日老婆和我慶祝生日, 老婆帶我往觀塘往觀塘登堂食晚餐, 我們點了米蘭式燴牛仔膝,威靈頓美國特級牛柳、凍卡布奇諾和green ladies。米蘭式燴牛仔膝廚師好細心已經將牛仔膝去了骨, 牛仔膝食落入口即熔, 肉質鮮嫩, 醬汁配上巴馬臣芝士牛油汁, 醬汁好香滑芝士味香濃, 和牛仔膝好夾, 牛仔膝配上寬條面, 寬條面是自家製, 食落爽口有香濃蛋香, 整份米蘭式燴牛仔膝食落美味, 口感十足;威靈頓美國特級牛柳賣相吸引, 威靈頓牛柳食落肉質鮮甜, 有肉味, 食落有油花,肉質有層次,入口即熔, 牛柳配上青胡椒燒汁食落醒胃, 威靈頓牛柳酥皮香脆而不會食落成口油, 口感一流, 配菜有嫩菠菜和手指薯, 前者食落新鮮爽口, 後者餐廳自家切, 食落香脆爽口, 整份威靈頓美國特級牛柳食落惹味啖啖肉, 食落美味醒胃;凍卡布奇諾飲落咖啡味香濃幼滑;最後green ladies飲落有香濃lemon 味, 之後有桃和蜜桃的甜味, 飲落爽口解喝, 消暑一流。餐廳座位闊落舒適, 適合情侶和三五知己聚會,食物美味有特色、威靈頓美國特級牛柳食落入口即熔, 口感十足, 感謝太太安排, 食了一頓美味生日飯。
green ladies
凍卡布奇諾
米蘭式燴牛仔膝配寬條面
威靈頓美國特級牛柳
威靈頓牛柳食落肉質鮮甜, 有肉味, 食落有油花
2019-06-08
慶祝紀念
生日
2019-06-08 51 瀏覽
男朋友係觀塘翻工,所以諗住今日比驚喜佢,接佢放工再去食晚飯,一早就係網上搵到間係附近好岩佢口味嘅餐廳,就係the wave二樓嘅登堂,味道好食物又高質素。避風堂雞翼 好香脆惹味,雞翼外脆肉質嫩滑多汁,但又唔會過於油膩,辣得嚟好惹味。Bbq Pork Rib 燒得好香好香,肉嫩多汁 bbq醬好濃郁好味,仲有啲薯條外脆內綿加埋燒汁!趁熱食真係一流。串燒拼盤超級豐富 有肉有海鮮有腸有菜,肉有豬有牛有雞翼 係燒得好香好juicy一啲都唔乾,海鮮有蝦有帶子有魷魚 好鮮甜肉質唔霉仲好彈牙,腸仔又係勁好味又香又多汁 ,串燒仲有配上四款醬汁,有泰式辣醬、蒜汁、燒汁、BBQ汁,送酒真係一流。荔枝桃特飲 好香甜又唔會好假,冰涼得嚟又解膩。
男朋友係觀塘翻工,
所以諗住今日比驚喜佢,
接佢放工再去食晚飯,
一早就係網上搵到間係附近好岩佢口味嘅餐廳,
就係the wave二樓嘅登堂,
味道好食物又高質素。

避風堂雞翼 好香脆惹味,
雞翼外脆肉質嫩滑多汁,
但又唔會過於油膩,
辣得嚟好惹味。

Bbq Pork Rib 燒得好香好香,
肉嫩多汁 bbq醬好濃郁好味,
仲有啲薯條外脆內綿加埋燒汁!
趁熱食真係一流。

串燒拼盤超級豐富 有肉有海鮮有腸有菜,
肉有豬有牛有雞翼 係燒得好香好juicy一啲都唔乾,
海鮮有蝦有帶子有魷魚 好鮮甜肉質唔霉仲好彈牙,
腸仔又係勁好味又香又多汁 ,
串燒仲有配上四款醬汁,
有泰式辣醬、蒜汁、燒汁、BBQ汁,
送酒真係一流。

荔枝桃特飲 好香甜又唔會好假,
冰涼得嚟又解膩。
2019-01-23
朋友心情近來好開心, 於是放工相約我到我公司附近 ~ 登堂 食晚飯, 順便帶來旅行手信給我及傾傾心事 。一進來就是酒吧區 。*再入去就是用餐區,店裝潢時時尚,地方寬敞舒適。**【低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律】 $158 厚身三文魚經過低温煮而成, 魚肉嫩口魚香重, 而底下有高纖維的藜麥口感似芝麻, 搭上甜酸的香芒粒及酸酸的蕃茄作調味, 十分開胃健康!** 【煮紐西蘭刀貝蜆】 $178 以似甜甜的咖喱汁煮大大件刀貝蜆, 能帶出蜆肉鮮甜味不單調,入口肥厚肉鮮甜無比。當然餘下鮮甜汁精華不會放過,來送蒜蓉包一流。**【米蘭式燴牛仔膝 ~ 帕馬臣芝士牛油汁自家製手造寬條麵】 $268 牛仔膝入口軟淋十分入味惹味, 而且醬汁好濃郁,配上意粉來吃。 自家製寬條麵口感煙韌彈牙, 麵條掛滿香濃香芝士牛油汁, 令麵口感更滑溜, 配上愈濃惹味軟爛牛仔膝, 味道豐富,實在太美味了!**【綠茶心太軟 配自家製紅桑梅雪糕】  $78 切開便流出暖暖的綠茶醬,帶濃郁綠茶味, 連帶外脆內軟綿外皮一起吃, 更與甜酸紅桑梅雪糕雪糕一齊食, 有熱冰交融的滋味。**【登堂奶蓋茶】 $48  +  【自
朋友心情近來好開心,
於是放工相約我到我公司附近 ~ 登堂 食晚飯,
順便帶來旅行手信給我及傾傾心事 。
一進來就是酒吧區 。
再入去就是用餐區,店裝潢時時尚,地方寬敞舒適。
【低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律】 $158
厚身三文魚經過低温煮而成,
魚肉嫩口魚香重,
而底下有高纖維的藜麥口感似芝麻,
搭上甜酸的香芒粒及酸酸的蕃茄作調味,
十分開胃健康!
 煮紐西蘭刀貝蜆 $178
以似甜甜的咖喱汁煮大大件刀貝蜆,
能帶出蜆肉鮮甜味不單調,入口肥厚肉鮮甜無比。
當然餘下鮮甜汁精華不會放過,來送蒜蓉包一流。
【米蘭式燴牛仔膝 ~
帕馬臣芝士牛油汁自家製手造寬條麵 $268
牛仔膝入口軟淋十分入味惹味,
而且醬汁好濃郁,配上意粉來吃。
自家製寬條麵口感煙韌彈牙,
麵條掛滿香濃香芝士牛油汁,
令麵口感更滑溜,
配上愈濃惹味軟爛牛仔膝,
味道豐富,實在太美味了!
【綠茶心太軟 配自家製紅桑梅雪糕】  $78
切開便流出暖暖的綠茶醬,帶濃郁綠茶味,
連帶外脆內軟綿外皮一起吃,
更與甜酸紅桑梅雪糕雪糕一齊食,
有熱冰交融的滋味。
【登堂奶蓋茶】 $48  +  【自家製冷泡咖啡奶蓋】 $40
登堂奶蓋茶就是多款冷製茶混左一起,
味道清淡,襯托鹹味奶味(奶蓋)更加好味濃厚。
自家製冷泡咖啡奶蓋,濃烈咖啡味道,配上奶蓋更幼滑。
2019-06-07 103 瀏覽
M1 Group原來於觀塘開設了餐廳登堂,菜式像是彌敦左岸與The Right Place的混合體,餐廳燈光較其餘兩間明亮,裝修亦比較清雅,可能是配合餐廳強調使用天然調味,打做健康西餐。是夜假期前夕,人多得很,雖然餐廳很大,但吧枱亦滿座,幸好門口有餐牌看看可以打發時間。一如彌敦左岸,登堂亦有live band,是晚被安排到live band前面就坐,band show亦剛剛開始,時間上很配合。登堂飲品餐牌有一本簿厚,比起食品一大張多很多,飲品種類除Cocktail、Mocktail、酒類外,尚有奶蓋茶、冷泡茶、花草茶、咖啡等,以飲品類別來計,真的從來未見過有那麼多。登堂奶蓋茶 自家製冷泡櫻花茶奶蓋 奶蓋茶很流行,但看見外賣店長長的人龍已經被嚇怕,難得可以舒舒服服坐下飲,當然每人叫上一杯。奶蓋茶上面為忌廉芝士,味道淡淡的不太杰身,下面以冷泡茶為主,味道微甜,感覺上比較健康,卡路里應不太高。低溫慢煮三文魚 香芒藜麥沙律慢煮三文魚幼滑感猶如刺身,但入口又似煙三文魚,三色藜麥煙韌有咬口,芒果粒的酸甜味豐富了藜麥的味道,沙律菜拌上黑醋很清爽,整道菜配搭很出色。澳洲和牛肉醬手工貝殼粉和牛肉醬比一般

登堂奶蓋茶 自家製冷泡櫻花茶奶蓋

低溫慢煮三文魚 香芒藜麥沙律

澳洲和牛肉醬手工貝殼粉
和牛肉醬比一般肉醬更加嫩滑,牛味更香濃,拌上溫泉蛋及煙韌手工貝殼粉,材料簡單但惹味。

北海道鮮帶子魷魚意大利飯
帶子略煎,滑嘟嘟的很鮮甜嫩滑,意大利飯很入味,拌上鹹蛋黃、魷魚碎及最特別的玉子豆腐,濃味得來又不會太膩。

法式芒果拿破崙 自家製雲呢嗱雪糕
拿破崙配香滑吉士醬甜美芒果,層次豐富,食落帶有麥味,酥皮很脆。自家製雲呢嗱雪糕入口幼滑不太甜,微甜冰凍配麥味拿破崙感覺很清新。
2019-06-06
15 分鐘 (堂食)
2019-06-06 50 瀏覽
今日同朋友約咗係觀塘食飯,因為好耐無見,所以想揾個坐得耐又清靜嘅地方傾下計,交換下近況。之前聽朋友介紹the wave有唔少新開嘅餐廳,質素都唔錯,於是,就去try try佢!一上到去,發現個場好大又靚!呢間有少少似Cafe同埋酒吧嘅combination,我哋因為唔飲酒坐係個大廳嗰邊,呢度枱與枱嘅之間都有一定嘅距離,講秘密都唔怕俾人聽到!個燈光亦都搞到有少少昏暗,好有feel !臨走我哋仲見到吧枱嗰邊裝修得好有格調,飲酒嘅可以坐係吧枱!因為我哋已經食咗一個好飽嘅下午茶,所以我哋冇乜嗌主食,我哋叫咗個綠茶心太軟伴紅桑子雪糕,同埋開心果雪糕!覺得呢度嘅甜品做得好出色綠茶心太軟比起平時嘅朱古力心太軟好味,唔會太甜,加埋紅桑子雪糕酸酸地令到成個甜品好出色!而開心果雪糕反而就冇乜特別!

2019-06-06 78 瀏覽
餐廳位於觀塘the wave 第二層佔地一萬呎座位寬敞 舒適 我哋今次被安排坐近open kitchen位置再睇睇餐牌 餐廳主打多國菜 唔同類型嘅食材都有 而飲品方面 除咗有酒精飲品之外 最大特色係佢有自家製冷泡奶蓋茶同埋有唔同花茶可以選擇 今次我哋叫咗青柑桔菠蘿梳打 $38飲落酸酸甜甜 最啱夏天呢啲日子飲 非常解渴自家製冷泡伯爵茶接骨木花竹炭奶蓋 $35佢嘅奶蓋比起出面台式飲品所製的有點不同奶蓋質感較為挺身同埋厚滑 再問返職員原來係以茅屋芝士發打而成 唔係用普通嘅奶粉或者係忌廉打成 香濃嘅伯爵茶味 再加上香滑嘅芝士奶蓋 perfect match有驚喜北海道鮮帶子意大利飯 $188呢度fusion菜 用平時食開嘅玉子豆腐勝瓜同埋鹹蛋黃啲材料再配合意大利飯 鹹香而非常惹味北海道鮮帶子非常大隻 表皮煎到非常金黃 食落鮮味十足 炭烤澳洲m5和牛肉眼扒10oz $388呢度牛肉眼扒一上菜嘅時候已經聞到好香嘅碳烤味 10安士嘅份量 最啱兩個人share食我哋叫咗medium rare 煮得啱啱好唔會過熟肉質鮮嫩 多汁 食落帶點炭烤嘅味道 再配上西班牙辣肉腸荷蘭豆同埋紅酒燒汁 好味

餐廳位於觀塘the wave 第二層佔地一萬呎

北海道鮮帶子非常大隻 表皮煎到非常金黃 食落鮮味十足

炭烤澳洲m5和牛肉眼扒10oz $388

我哋叫咗medium rare 煮得啱啱好唔會過熟

2019-06-02 4060 瀏覽
朋友在觀塘開了樓上舖,今晚待她收舖後便到附近進餐,我帶她到了我曾經吃過的「登堂」。《櫻花茶 $56》晚上不一定要喝酒,其實喝花茶都不錯,養生嘛。花茶喝得多,櫻花茶真可是第一次試。味道果然夠櫻香,配上茶香,其實不俗。《Flower Tonic HH$86/NH108》Gin, Elderflower Liqueur, Jasmine Syrup, Tonic Water賣相清晰漂亮,但酒味重,所以花香可作個中和。《意大利雜菜湯 $65》湯料豐富,有西蘭花蓉、法邊豆、甘筍、薯仔、蕃茄和洋蔥,全部材料都煲得軟溶,很香濃。配有一小個餐包和牛油。《澳洲藍青口 $148》青口份量多,但肉粒細小,幸好夠鮮嫩補回分數。醬汁香滑,隨附有一個小餐包,蘸醬汁吃味道不錯。《鮮海膽手拆鮮蟹肉自家製手做闊條麵 $248》海膽鮮甜,醬汁香濃,拌入有手拆鮮蟹肉,味道更鮮香,但有點膩,所以一碟2-3人分享比較適合;自家手製闊條麵有口咬亦比一般成品口感更富彈性,很掛汁,配上香濃醬汁很惹味。《綠茶心太軟 自家製紅桑莓雪糕 $78》朱古力味心太軟太過膩,所以選擇了甜度和膩感比較低的綠茶版心太軟 。即焗新鮮香口,外層微脆,襯熱

《櫻花茶 $56》

《Flower Tonic HH$86/NH108》
賣相清晰漂亮,但酒味重,所以花香可作個中和。

《意大利雜菜湯 $65》

《澳洲藍青口 $148》

《鮮海膽手拆鮮蟹肉自家製手做闊條麵 $248》

《綠茶心太軟 自家製紅桑莓雪糕 $78》
朱古力味心太軟太過膩,所以選擇了甜度和膩感比較低的綠茶版心太軟 。即焗新鮮香口,外層微脆,襯熱切開即有綠茶溶流出,再配上士多啤梨雪糕一冷一熱入口很不錯。

2019-06-01
觀塘出了名很多工廠大廈林立許多高質素餐廳,同朋友黎到觀塘的the wave商場的其中一間西餐廳登堂食飯。自家製冷泡茉莉菜抹茶奶蓋($36),上層奶蓋好creamy,而且忌廉打得好順滑,芝士味好濃郁,下層的茉莉抹茶的茶味較淡而清香,由上層的奶蓋中和下層的味道。巨峰藍莓奶昔($38),奶昔味道濃滑,藍莓味同樣突出。慢煮三文魚配香茫泥麥沙律($158),第一次食泥麥感覺好新鮮,質地比較濕潤,原來是一種高食用纖維的食物,加入了香芒粒令泥麥增添了一份鮮甜味,而且口感豐富,主角三文魚以慢煮的方法呈現大約6至7成熟,令三文魚的油香味更特出。緬因州龍蝦尾扁意粉($208),這道菜是加入不少中式的fusion 元素,例如有雲耳、荷蘭豆、紅色的乾辣椒、蒜片辣椒汁,令意粉底的汁更香濃惹味,龍蝦尾多汁又多肉,肉質彈牙,非常美味。至尊Pizza (($178),作為至尊Pizza當然是海鮮同肉類都會好多,pizza上的鮮蝦、辣肉腸片、烤雞肉遍佈整個Pizza,咸咸香香,而家芝士部分同樣好邪惡,拉絲可以拉到好長,不得不讚賞的是這店的手拉薄餅,非常薄脆,好奇之下問問店員原來pizza加入了梳打水拉餅底,令pizza

慢煮三文魚配香茫泥麥沙律

緬因州龍蝦尾扁意粉

至尊Pizza

至尊Pizza (($178),作為至尊Pizza當然是海鮮同肉類都會好多,pizza上的鮮蝦、辣肉腸片、烤雞肉遍佈整個Pizza,咸咸香香,而家芝士部分同樣好邪惡,拉絲可以拉到好長,不得不讚賞的是這店的手拉薄餅,非常薄脆,好奇之下問問店員原來pizza加入了梳打水拉餅底,令pizza更香脆。
慢煮三文魚配香茫泥麥沙律
緬因州龍蝦尾扁意粉
至尊Pizza
2019-06-01 85 瀏覽
今天朋友相約於觀塘吃飯,這次朋友選擇了一家餐廳主打無雞湯,無雞粉及無味精的新煮意。從天然材料提取得來的味道,使人更加健康。避風塘軟殼蟹, 從外表看起來看似不像大排檔一般,但吃起來卻鑊氣十足,軟殼蟹香脆十足,但內裏卻蟹汁豐富,吃了一口,令人再想吃多口,加上份量十足,性價比真不錯。意大利韃靼生牛肉配蛋黃及薯條, 還真不錯,沒想到帶有意大利風味之餘,卻不失應有的原味道。香烤智利白鱈魚柳配墨汁脆片,紫心番薯蓉,小茴香泡沫及番紅花忌廉汁。 看起來十分複雜,多重味道帶出的感覺,沒想到卻令我充滿驚喜,白鱈魚魚味十足,配上香烤的煮法,另外皮帶點香脆,吃起來口感更佳。料理店最重要的就是食物,食物做得好,自然光顧的人也多,這家店舖成功了。

2019-05-31 675 瀏覽
同朋友一直想試wellington steak 好耐,search 左輪決定黎呢間評價唔錯餐廳試下.由於我地坐個邊,附近有綠色exit 燈 signage,所以影d 相好似帶綠光. 威靈頓美國特級牛柳 $348留意番呢道無得request 幾成熟,因為需要連同面層酥皮一齊焗所以timing 預設左無得改steak 大概medium rare至medium 熟,切開中間可見嫩紅色,個人覺得呢個熟度剛好,口感軟嫩有肉汁,帶點牛肉味唔算好濃. 肉外層塗上鵝肝醬,再夾有少量咸香bacon,整個味道十分match. 略可惜係頂層酥皮唔夠脆,而係偏腍身. 雖然只係拳頭size, 但同fd share 完都頗飽濟鮮魷魚自家製手造寬條麵 $148通常食魷魚意粉啲魷魚都無咩味道,可能大多都係用冰鮮貨的關係吧~但呢間餐廳係用鮮魷,所以容易煮得入味,食落都有鹹香味自家製的寬條麵係偏硬身,有勁,如果再煙韌啲就perfect.坐係bar 枱附近,可以望住bartender調配cocktail/mocktailflower tonic $88由gin, elderflower liqueur, jasmine

威靈頓美國特級牛柳 $348

鮮魷魚自家製手造寬條麵 $148

flower tonic $88
由gin, elderflower liqueur, jasmine syrup 同tonic water 調製而成. 酒味唔算好濃幾易入口,甜度都高而jasmine 香味未算好出,可能因為夾左其他材料

Earl grey on rock $88
朋友見到介紹話呢杯係用左自家制嘅earl grey infused gin,又有佢好鍾意的elderflower,所以就揀左呢杯cocktail. 但飲落口時覺得gin同earl grey味唔太重,反而係橙同Elderflower味較出,可能係Campari落得多,所以橙味咁濃。不過酸酸甜甜咁,好易入口。

最後的甜品就係蘋果批配云呢拿雪糕
蘋果批都幾大舊,兩個人share啱啱好
uff皮焗得香脆,一切開就聞到肉桂香。除左酸甜的蘋果肉,入面仲有提子乾。加埋雪糕一齊食,口感係又熱又凍咁,特別又好食。

外賣自取
2019-05-31 125 瀏覽
今日喺the wave觀塘the wave度, 行完市集之後就去咗樓下二樓食個豐富嘅晚餐, 呢間西餐廳裝修非常之豪華, 非常之靚,而食物質素亦有交代叫咗個拼盤bbq拼盤, 全部都係巴西燒烤, 串燒拼盤有白膳、三文魚、北海道帶子、澳洲牛肉、西班牙黑毛豬五花腩、雞翼、翠肉瓜車厘茄、栗米、薯條及沙律。醬方面有4種:泰式蝦汁、沙嗲汁、羅望子醬(酸子汁- 最辣)和茄汁。帶子上面伴有鹹香的意大利腸,北海道帶子爽彈,上面有少少燶的香脆,非常焦香。三文魚燒至七成熟,外層少少脆口,入口香軟油分滿滿,再配埋多汁的黃椒食,中和油膩感。脆肉瓜juicy,食得出脆肉瓜本身的蔬菜味另外再叫咗個帶子勝瓜扁意粉, 帶子係刺身嘅級別, 咬落去非常之彈牙 外面煎得非常之香, 扁意粉夠q彈, 佢嘅醬汁用落曬喺意粉裏面, 非常之香, 鮮甜

脆肉瓜juicy,食得出脆肉瓜本身的蔬菜味