就嚟到聖誕節,特登嚟咗觀塘The Wave呢個新地標搵好嘢食。一入到餐廳,立刻被呢度浪漫嘅氛圍感染到。呢間餐廳走型格路線,有live band,感覺好chill 好舒服。😍👍🏻👍🏻 $168帶子煎到剛剛好,肉嫩又juicy,配埋三文魚子同墨汁脆片一齊食,口感非常豐富。另外,沙律加咗新鮮提子,配埋檸檬醋汁,非常開胃。 [海膽蟹肉配自家製手造闊條麵] $248個pasta好creamy,用料好新鮮,而且寬條面好Al Dente,口感非常好,值得一讚。[炸日本番薯條] $78熱辣辣剛剛炸起,有酥脆嘅效果,食到停唔到口。 飲品嗌左熱嘅蘋果茶同凍牛油果奶蓋茶,兩個都唔會太甜👍🏻👍🏻

[輕煎北海道帶子配葡萄青瓜沙律] $168

[紐西蘭刀貝蜆配白酒忌廉汁]$178
蜆肉粒粒脹卜卜,好新鮮。個忌廉汁好惹味,加埋蒜蓉包一齊食,好match !

[海膽蟹肉配自家製手造闊條麵] $248

[炸日本番薯條] $78
熱辣辣剛剛炸起,有酥脆嘅效果,食到停唔到口。

飲品嗌左熱嘅蘋果茶同凍牛油果奶蓋茶,兩個都唔會太甜👍🏻👍🏻

2019-12-22 73 瀏覽
登堂 Downtown 位於商業大廈林立的觀塘, 一直以來都隱藏著好多不一樣環境特色與風味的特色餐廳美食,今晚我嚟到觀塘區其中最新潮改造的工廠商廈-The Wave。當中裡面有一間叫做『登堂』的餐廳,佔地面積超大,細餐桌吾多主要打做大夥用餐, 所以有大大既餐桌佔領兩個用餐area,中間有一個酒櫃隔開可以比客人去選酒。至於食材質素高,食得出廚師係用心烹調過每道菜同埋酒嘅種類非常之豐富, 而且感受得到每一個員工做事好有規格原則。今次叫咗兩款美食,分別是:《串燒拼盤》大大盤擁有烤白鱔、海虎大蝦、三文魚、北海道帶子、澳洲牛肉、西班牙黑毛豬五花腩、燒烤雞翼、美式辣肉腸、粟米, 拼盤食材質素高 ,食得出絕對吾係平價食材。《北海道帶子魷魚意大利飯》分別由勝瓜、玉子豆腐、鹹蛋黃煮成,第一次食咁樣食材配搭,但食落好新鮮有口感,好有創意用中式配菜烹調意大利飯。飮品叫咗兩杯餐廳奶蓋特飲, 喜歡少糖淡味的朋友就最啱你, 茶既味道不會太濃,清淡口感加濃濃芝士奶蓋。觀塘工廈區隱藏不少質素高既餐廳,所以吸引好多附近居民 ,星期五六日一定要預約 。

今次叫咗兩款美食,分別是:
《串燒拼盤》
《北海道帶子魷魚意大利飯》

2019-12-14
  • 串燒拼盤
  • 北海道鮮帶子魷魚意大利飯
2019-12-20 88 瀏覽
平時都好少會黎開觀糖,但今個星期日就要去apm買野,所以順便就係觀糖行下街,再同朋友一起去食個晚餐,我就想食西餐,所以朋友就帶左我去The Wave2樓到食登堂入到去環境舒適,餐廳用左偏暗燈光,加上會有音樂表演,係一間有情調既餐廳,而且店員比較多,所以會好快就了解到你的需要,我時不時見到有店員會帶客人去迷你酒窖到選酒,態度用心威靈頓美國特級牛柳$348因為用酥皮包住牛柳焗,所以牛柳除了鎖住肉汁外,肉質仲好嫩滑,酥皮香脆鬆化,加上有菠菜做伴菜,感覺唔會太油膩避風塘軟殼蟹$88軟殼蟹好香口,可以食到蟹肉,仲見到有蟹膏,唔會太乾身法式焗田螺$88薯蓉好滑配上彈牙田螺,食落有層次感玫瑰果茶$55會一直用慢火煮,唔會怕茶冷卻,味道酸酸甜甜Pine'Art'ple$54味道清新,有濃濃菠蘿香

威靈頓美國特級牛柳$348

避風塘軟殼蟹$88
軟殼蟹好香口,可以食到蟹肉,仲見到有蟹膏,唔會太乾身

法式焗田螺$88
薯蓉好滑配上彈牙田螺,食落有層次感

玫瑰果茶$55
會一直用慢火煮,唔會怕茶冷卻,味道酸酸甜甜

Pine'Art'ple$54
味道清新,有濃濃菠蘿香

2019-12-20 114 瀏覽
觀塘 wave 出名是搵食好地方。 食過好幾間, 最好食係 downtown. 餐廳有 live band, 彈得好唱得亦唔錯, 現場有人生日會唱生日歌,有小朋友要求又會唱兒歌同小朋友一起玩樂非常愉快。餐廳裝修雅致大體。 食物質素奇高。 我要介紹一下西班牙海鮮飯。滿滿大盤海鮮🦞, 波士頓龍蝦、虎蝦、藍青口、大白蜆、鮮魷魚等等全部都有,而且全部都大大隻。見到已經好滿足,口水直流。而且有餐廳員工幫我地將整個西班牙海鮮炒飯撈混再po番靚靚, 實在有賓至如歸嘅感覺。每款海鮮都非常新鮮,爽脆,juicy. 分量之多真係足夠四個人食飽飽. 另外這裏的飲品亦做得相當好,外表靚之餘,亦都不會太甜,茶有茶味🍵! 打算食西餐的話,真係要試一試。

餐廳裝修雅致大體。

食物質素奇高。
我要介紹一下西班牙海鮮飯。

打算食西餐的話,真係要試一試。
2019-12-19 101 瀏覽
高質西餐之選❤️上星期同屋企人去左呢度食晚飯好有氣質呀呢度 同男女朋友撐枱腳一流。.點左個海膽忌廉扁意粉 非常creamy呢好大舊加拿大海膽擺係上面 店員都溫馨提示要盡快食 同埋將成個意粉連埋海膽mix埋食好鮮甜 唔會太咸 味道係偏淡少少岩晒不喜愛重口味人士 追求健康者👍🏻.另外點了低溫慢煮炭烤西班牙黑毛豬鞍🐖炭烤味重 低溫慢煮既豬鞍特別juicy 因為肉汁都keep得好好好易切 肉質帶點粉紅 另外配了荷蘭豆同牛油薯仔粒食完好滿足呀。.最後當然唔少得甜品 黎返個抹茶心太軟有莓果作伴 同🍓士多啤梨雪糕 可以中和一下抹茶心太軟既甜一切開 流心感爆發😍 熱辣辣特別好食個人覺得配士多啤梨雪糕係最match 正過配豆腐雪糕呢~.蜜糖牛油果奶蓋x冷泡烏龍茶好特別我都係第一次飲牛油果奶蓋 好香濃 少少甜下面既茶底就唔甜既我本身飲開濃茶 如果個茶底再濃啲就正🤤
高質西餐之選❤️
上星期同屋企人去左呢度食晚飯
好有氣質呀呢度 同男女朋友撐枱腳一流。
點左個海膽忌廉扁意粉 非常creamy呢
食完好滿足呀。
最後當然唔少得甜品 黎返個抹茶心太軟
有莓果作伴 同🍓士多啤梨雪糕 可以中和一下抹茶心太軟既甜
一切開 流心感爆發😍 熱辣辣特別好食
個人覺得配士多啤梨雪糕係最match 正過配豆腐雪糕呢~
蜜糖牛油果奶蓋x冷泡烏龍茶好特別
我都係第一次飲牛油果奶蓋 好香濃 少少甜
下面既茶底就唔甜既
我本身飲開濃茶 如果個茶底再濃啲就正🤤

2019-12-15
2019-12-19 86 瀏覽
就到聖誕節,位於觀塘嘅「登堂Downtown」簡直好啱大家一齊喺度一路食飯一路慶祝Christmas!依度位置寬敞、環境又高格調,特別有氣氛!串燒拼盤,廚師將火喉拿捏得好好,令到D串燒食落好juicy!巨型木砧板上擺滿11款串燒、粗切薯條、沙律、4種醬汁。粟片,原條咁上勁有BBQ風味。車厘茄拼翠肉瓜,翠肉瓜嘅中心位置好多汁、外圍位置食落好爽脆,車厘茄唔好俾佢皺曬皮嘅外表呃到,實質上一咬開就勁爆汁。雞翼,肉質嫰滑,好有肉汁。西班牙黑毛豬五花腩,肥瘦相隔,D脂腔喺口腔內瞬間融化。2款美式辣肉腸串,用左唔同嘅材料加入,味道獨特。海虎大蝦,肉質彈牙、味道鮮甜。澳洲牛肉,熟度適中,有咬口。鮮三文魚,肉汁飽滿,肉質鮮嫩。北海道鮮帶子,肉質厚實,味道清甜。白膳,鮮美多汁。粗切薯條,外脆內軟。沙律,味道清爽,幫口腔去下油膩感。泰式生蝦汁,味道酸辣、好開胃。泰式羅望子醬,具備酸甜鹹鮮嘅味道。蕃茄醬,配粗切薯條食,簡單又滋味。沙嗲汁,花生味濃厚,帶點甜味。炸日式甜蕃薯,份量超多、一大籠,入口香脆,百吃不厭,又係幾好嘅開胃小食。朱古力心太軟配香草味雪糕,朱古力流心效果好出、勁治癒,香草味雪糕,甜度適中、口感

朱古力心太軟配香草味雪糕,朱古力流心效果好出、勁治癒,香草味雪糕,甜度適中、口感軟滑,有埋D雜莓食,甜度就更加中和。

Snowvocado,賣相精美,濃滑嘅椰奶同牛油果味道好夾,飲落有浸浸清新椰香,附有嘅菠蘿乾同爆谷都好香甜。

Bloody Pitaya,味道酸甜,幾好味。
  • 串燒拼盤
觀塘區真係好多好嘢食,淨係呢一座The Wave已經好多選擇!😍今次試咗位於2樓嘅登堂,呢間餐廳係同佢來講價錢都算高,但當然質素相對亦都高!所以見到都好多捧場客,平日夜晚都可以全場滿座,需要等位!不過店員都好快安排到座位俾我哋!餐廳中間有一個透明嘅玻璃酒室,可以比客人入去揀酒,仲有員工係入邊推介!前菜方面叫咗個避風塘軟殼蟹,唔會好辣但係好香,軟殼蟹有兩大隻,唔會炸得好油,避風塘食落去好香,加埋啲麵包糠一齊食,好正🤤主菜方面叫咗一個香烤白鱈魚,伴碟有紫薯薯蓉同墨汁脆片!鱈魚烤得啱啱好,肉質好滑,好多汁,魚皮整到好脆!配上側邊嘅忌廉汁,簡直係超級夾!而且個鱈魚好大舊,比餐牌嘅仲大嚿,可以話係食過西餐最好食嘅魚😍另外叫咗個海膽蟹肉寬條麵,有三四舊海膽鋪喺面,而且有大量蟹肉同蟹膏😍忌廉汁唔會太膩,海膽好鮮甜,撈咗落去都仲食到海膽味!而最驚喜係啲蟹肉同蟹膏,係有大量!每啖都食到好多😍😍飲品方面,叫咗一杯牛油果奶蓋烏龍茶同埋一杯叫Grapeson嘅Mocktail! 牛油果兩個食到淡淡的牛油果味,芝士味都好濃,奶蓋唔會好快融!至於杯Mocktail, 好似飲緊提子汁咁,但絕對唔會藥水味!好fres

至於杯Mocktail, 好似飲緊提子汁咁,但絕對唔會藥水味!好fresh又唔會太甜,仲有淡淡嘅yoghurt味,要來伴西餐就最好不過!🤤
今次真係忍唔住不得不寫食評, 呢間餐廳啲員工態度全部一樣差, 未見過個個侍應都咁串.....我地一早訂左位, 去到佢地俾唔到枱我地, 等左一陣, 最後話有間房, 但有min charge, 不過宜家唔收...... 佢講野果種語氣好似俾左我地好大恩賜...好, 落單時, 我地可能講得快左少少, 果位男侍應抄抄下放低左紙筆講左好: "咁我唔使抄啦", 我地話: "你咁厲害可以記得哂呀", 佢竟然答我地, "你講咁快我點抄呀"............ 果下我真係呆左, 我從未遇過有侍應會係咁既態度..... 我自己唔為意自己講得快, 你抄唔切, 可以同我講聲等一等, 咁我就知我有問題, 我會講慢啲, 你唔雖要咁串話我講得咁快你點抄.最後黎飲品時, 好明顯呢位侍應漏左單, (已經獨立叫飲品, 唔係跟食物一齊落單), 於是我地同一位女侍應講仲有一杯, 佢話整緊喎, 跟住又問我係邊杯, 我話有蝶豆花綠茶果杯, 佢話蝶豆花得一杯, 唔係跟綠茶, 我話有呀, 喺第二頁最低果一杯, 佢好堅持話冇, 係得一款. 我叫佢"你拎個menu黎, 喺第二頁最後果杯", 佢先確認真係有第二款有蝶豆花的飲品....

最後黎飲品時, 好明顯呢位侍應漏左單, (已經獨立叫飲品, 唔係跟食物一齊落單), 於是我地同一位女侍應講仲有一杯, 佢話整緊喎, 跟住又問我係邊杯, 我話有蝶豆花綠茶果杯, 佢話蝶豆花得一杯, 唔係跟綠茶, 我話有呀, 喺第二頁最低果一杯, 佢好堅持話冇, 係得一款. 我叫佢"你拎個menu黎, 喺第二頁最後果杯", 佢先確認真係有第二款有蝶豆花的飲品.... 不過最後, 佢返轉頭話今日冇呢款. 咁我改其他飲品, 佢正準備走時我朋友飲完話好難飲, 咁我同侍應講唔好意思, 想轉第二款, 我已經好有禮貌, 因為我知係我唔岩, 要改, 我再講多次唔好意思, 佢好串答我: "我都未落單, 唔使唔好意思" (好串, 真係好串), 然後朋友見到佢"妙"住咀走出去......

最後, 個pizza好耐都未到, 叫左人跟下, 最後終於有個好態度既侍應入黎, 佢去跟啦, 之後返黎話頭先個pizza中間焗燶左, 宜家再焗緊.... 我地都唔係好明點樣可以中間燶左, 不過算啦, 起碼佢態度良好.

間房雖然有個"呼叫"制, 但從來冇人理我地, 我地次次要走出門口搵人

食物質素:
簡單黎講, 無味, 唔值. 好多款都冇得味道, 飲品又麻麻.............................. 咁既假錢, 喺觀塘區有好多更好既選擇, 我地永遠都唔會再幫襯呢間.

成間餐廳啲服務差到,
2019-12-17 79 瀏覽
觀塘工廈多,仲有美食多,掃街、cafe、各國美食都有,但係好似「登堂」咁大大間,過萬呎真系晤多。呢度有高枱、圓枱、吧枱,嘜類型既客人都一定滿足到,一班人定一兩個人都得。今晚兩個人黎呢度小慶祝,發現一個小缺點:我地坐在有螢幕的位置,畫面播的是MV, 電影,但餐廳播的是完全不同的音樂,就算有人演唱,都蓋過了🙈 聽覺視覺失調,感覺有啲怪,不過美食環境cp值非常高威靈頓牛柳🐂:呢個招牌菜名符其實,牛柳夠腍且粉紅,鎖住肉汁,酥皮可能被蒸氣整濕左而無咁酥脆,個薯仔都好滑好食花茶牛油果奶蓋🥑: 奶蓋份量很少只能淺嘗,下次會試下咖啡類別北海道鮮帶子鹹蛋黃意大利飯🦑:西餐得黎又有東方味道, 因為入面竟然有玉子、雲耳同勝瓜(唔知脆肉瓜會唔會都好夾),鹹蛋黃令意大利飯更香,帶子同魷魚食落都幾新鮮避風塘軟殼蟹🦀:呢個唔比滿分都唔得❤️首先原始的「避風塘炒蟹」應該係辣到唔係個個都接受到,或者食蟹會好論盡無儀態... 呢道美食完全解決左上面的煩惱,唔係sell辣係sell風味, 又唔洗論論盡盡, 可以一啖食到蟹、 配料,呢個真心推薦服務環境都好好,基本上有讚少彈,你話係米抵比90分呢,仲有10分好個人既,你都試下~

避風塘軟殼蟹🦀:呢個唔比滿分都唔得❤️

• 避風塘軟殼蟹
  • 威靈頓美國特級安格斯牛柳
2019-12-17 61 瀏覽
朋友係官塘返工,佢話官塘工廈,有一間好好的餐廳,佢話帶我去試吓,佢約我係官塘地鐵等,由地鐵站行過去,大約只需5分鐘行到The Wave,原來係嚟登堂,因之前都同家人嚟食過,哩間真係食過可以再食的餐廳因工廈關係,所以餐廳地方好大、空間感好寬闊,係一個適合家人聚會,或朋友傾偈的好地方我哋兩人,叫咗一個沙律、小食、一個主食蘇格蘭煙三文魚凱撒沙律,份量好大,有三大塊玫瑰花形煙三文魚,有脆口啲煙肉粒同麵包粒,煙三文魚有薄薄煙香,入口有彈性,口感肥美豐滿,沙律菜非常新鮮避風塘軟殼蟹,炒香蒜頭🧄辣椒🌶️,加上軟殼蟹,少少辣,非常惹味主菜我哋叫咗威靈頓美國特級牛柳,個酥皮有啲似菠蘿包😋,侍應哥哥提示,話酥皮連牛柳一齊食,會更好味,切開牛柳大概只有三成熟,入口酥皮非常香脆,牛柳肉質嫩滑多汁,酥皮同牛柳一齊入口,層次豐富,又香又美味飲品,叫咗雜果冷泡茶、冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋冷泡茶用低溫水泡茶,所以味道較清,冇苦澀味,雜果就包括萍果、橙、石榴、百香果,味道真係好清甜冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋,蜜糖牛油果加上芝士味奶蓋,咸咸甜甜,再加上烏龍茶香味,真係清涼可口

我哋兩人,叫咗一個沙律、小食、一個主食

飲品,叫咗雜果冷泡茶、冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋

• 避風塘軟殼蟹
  • 威靈頓美國特級牛柳
同幾個best friend 食dinner💕餐廳地方大,裝修OK!又有live band,好relax呀😎店員耐心介紹菜式,款式選擇又多,加上份量又岩岩好,好岩同朋友一齊share😋總結一句食物高質service好,整體中上水準,可以再一次回頭👍🏻👍👍👍
2019-08-04
慶祝紀念
生日
  • beef Wellington
2019-12-17 52 瀏覽
快到聖誕,雖然今年商場嘅聖誕氣氛唔及以前,但購物嘅人始終都係比平日多,前日就係專登要去官塘嘅商場陪朋友買聖誕禮物。到晚飯時間,朋友帶我嚟呢間餐廳dinner, 係我第一次嚟,地方好大,近門口處仲有一個大玻璃房放左好多餐酒,整間餐廳裝修好靚好舒服。我哋兩個人點左北海道鮮帶子魷魚意大利飯,鮮海膽手拆鮮蟹肉自家製手造寬條麵;飲品係爆谷朱古力奶蓋同蘋果茶。北海道鮮帶子魷魚意大利飯,帶子好大隻,魷魚切得細細粒,仲有玉子豆腐,勝瓜,鹹蛋黃等配料,一道幾創新嘅意大利飯,味道唔會太濃,難得廚師唔用味精,贊!鮮海膽手拆鮮蟹肉自家製手造寬條麵,鮮海膽係舖在麵條上,食之前將整碟寬條麵撈一撈,醬料內混有檸檬汁,食落有檸檬嘅清香味,雖然creamy都唔會"漏"。爆谷朱古力奶蓋,估唔到呢杯飲品唔係太甜,濃濃嘅朱古力奶帶著爆谷嘅香甜味,好特別,好飲。蘋果茶,透著蘋果香味嘅蘋果茶,連茶具都好靚,好有格調。

蘋果茶,透著蘋果香味嘅蘋果茶,連茶具都好靚,好有格調。

2019-12-17 57 瀏覽
今日去觀塘做義工,順便同D朋友食飯,有朋友介紹左呢一間餐廳,好似話係健康西餐喎,所以就黎試吓。感覺上好高級因為有一個好大嘅酒窖係中間,咁我哋就被安排左喺門口附近嘅位置。一坐落嚟侍應就俾咗個餐牌我哋,咁我哋就叫咗一個Pizza,兩杯雞尾酒,同埋咁我自己就叫咗一杯有椰子好味重少少嘅black cover, 而朋友就叫咗一杯manhatton跟住喺Pizza方面我哋叫咗一個的菠蘿黑毛豬pizza同埋魷魚意大利粉,仲有一個甜品拼盤添。甜品拼盤有好多唔同嘅甜品,而我最鍾意嘅係心太軟,個人認為可以多幾個人食會好啲,因為實在太多啦。如果可以下次會試吓蘋果批

2019-12-17 52 瀏覽
這幢大廈幾年前搖身一變,現在是有好多間食肆的集中點,大多以酒吧或輕食快餐為主,今晚我們是這間就是比較有氣氛和格調的餐廳,這裏最主要是以西餐為主。餐廳頗大,夜晚的時間會比較幽暗,今晚不是太餓,叫了兩個海鮮和一個羊架。先來蒜片蝦,上菜的時候鐵鍋上發出吱吱聲響,令人垂涎欲滴。切開蝦殼和蒜片一齊吃,味道格外滋味,識食一點應該是用附送的麵包蘸着油一起吃。之後是新西蘭刀背蜆(tau tau clams),蜆肉肥大鮮味,用家忌廉汁去做是不能再好的選擇。主菜保雲酥羊架,焗得剛好,配開心果做的醬,加上用牛油煎香的配菜一齊食是豐富美味的主菜。由於餐廳未有酒牌,於是乎我們叫了一些無酒精的飲品,其中的金橘檸檬梳打酸酸甜甜幾好喝,而且這裏的服務生會容許大家自行帶酒來而且沒有開瓶費,值得一讚!

2019-12-17 44 瀏覽
結婚周年,先生預早訂了位,到觀塘一間情調又浪漫的西餐廳 登堂。一入門口,見到餐廳很大,都比較少見到這麼大的西餐廳,一入門口已見到布置了聖誕裝飾,還有一間間的貴賓房,掩映的燈光令餐廳顯得更為浪漫。北海道鮮帶子魷魚意大利飯$188配有勝瓜、玉子豆腐及鹹蛋黃。北海道鮮帶子魷魚意大利飯,意大利飯面上最最為矚目的是大大粒的帶子,魷魚切得一圈圈,還有鮮蝦仁都十分爽口,而飯就很大粒,帶小小咬口。炭燒澳洲M5和牛肉眼扒10安士$388炭燒澳洲M5和牛肉眼扒,配有西班牙辣肉腸、荷蘭豆、薯條、乾蔥及紅酒燒汁。炭燒澳洲M5和牛肉眼扒,面上有一格格的炭燒時的網紋,七成熟燒得剛剛好,裏面肉汁豐富,牛肉高質嫩滑有牛味。青金桔菠蘿梳打$38青金桔菠蘿梳打,酸酸甜甜很好飲,柑桔味很清新。朱古力爆谷厚鮮奶$45朱古力爆谷厚鮮奶,奶味很濃厚,爆谷還帶脆,令飲品多了一重口感很特別。餐廳介紹,從不使用味精、雞粉、雞湯的調味料,隻採用高湯、新鮮雞湯、海鮮汁、菜汁、牛肉汁等等天然調味,真是健康的餐廳,令人食得放心又安心。

北海道鮮帶子魷魚意大利飯$188
配有勝瓜、玉子豆腐及鹹蛋黃。

炭燒澳洲M5和牛肉眼扒10安士$388

青金桔菠蘿梳打$38
青金桔菠蘿梳打,酸酸甜甜很好飲,柑桔味很清新。

朱古力爆谷厚鮮奶$45