聽聞觀塘多嘢食 適逢假日想同男朋友搵一間高質西餐廳浪漫一下 🥰🥰然後就搵到依間高質情調西餐廳❤️❤️一上到the wave 登堂佔2樓全層 門面裝修好靚好高級好有霸氣feel❤️入到去店員安排左係近bar枱既位 估唔到一間西餐規模咁大 bartender都有3 4個 望住佢地調酒感覺好治癒☺️☺️另外有一大個櫃放滿唒紅酒 裝修上睇得出餐廳放左好多心思🥰餐廳提供都幾多野食 花多眼亂樣樣都好想食🤤🤤 侍應好好咁推介左幾款菜式比我地 ☺️一見到有威靈頓牛柳 又見侍應大力推介 就決定食嚕🤤🤤 果然超級好食一咬落去成個口都係牛柳肉汁 牛柳既熟度100分啊 超級嫩🤤🤤🤤🤤再配埋d菠菜薯仔 真心大讚👍🏻👍🏻👍🏻另外呢個北海道鮮帶子魷魚意大利飯 又係侍應推介🥰🥰 好好食 帶子魷魚超級新鮮 食得出唔係冰鮮貨黎 意大利飯中又有d玉子混埋一齊 口感提升左好多☺️☺️👍🏻👍🏻依一個都係我會真心推介比大家然後仲嗌左個香蒜辣椒欖油虎蝦 餐廳仲好貼心咁附送埋麵包比我地點欖油食☺️虎蝦味道好好 好香欖油味 又新鮮 食得出虎蝦既鮮味👍🏻🤤另外仲嗌左2杯野飲🥰一杯係接骨木花竹炭奶蓋 第一次見竹炭奶蓋 所以就試下 奶蓋好滑幾香 不過茶味就
然後就搵到依間高質情調西餐廳❤️❤️

依一個都係我會真心推介比大家

虎蝦味道好好 好香欖油味 又新鮮 食得出虎蝦既鮮味👍🏻🤤

另外仲嗌左2杯野飲🥰
一杯係接骨木花竹炭奶蓋 第一次見竹炭奶蓋 所以就試下 奶蓋好滑幾香 不過茶味就偏淡小小 但依杯配威靈頓牛柳係一個唔錯既配搭黎

至於依杯mocktail 都幾好飲 又靚🥰🥰🥰有菠蘿同椰子混合 小小酸 又有小小似乳酪 幾開胃 讚👍🏻👍🏻

另外 問左職員 原來liveband係逢星四五日 先有 唯有下次撞岩日子再黎食嚕🤤🤤🤤
  • 威靈頓美國特級安格斯牛柳
  • 北海道鮮帶子魷魚意大利飯
2019-12-06 95 瀏覽
第二次來登堂吃Fusion菜,味道還是保持到應有水準!今次嚐了幾款美食,現與大家分享。【避風塘蘿白糕】HKD78每件切成一口大小的塊,蘿白糕軟軟糯糯的,感覺很驚艷,惹味十足!值得一試!【燒西班牙黑毛豬助骨】HKD138必點這個黑毛豬助骨,半份的量已很足,豬助骨醃得很夠味,肉質濕潤有彈性,還沒到骨肉分離的程度,加上甜甜的美式煙燻醬,甚麼可以不好吃咧!旁邊的粟米,捲心菜沙律和薯條也很捧!好好吃!大推!【北海道鮮帶子魷魚意大利飯】HKD188上次已經嚐過這款Fusion意大利飯,味道實在是太好了。哈哈,要再點一次!意大利飯粒軟硬控制得恰到好處,topping的3粒帶子,十分鮮甜飽滿,好喜歡忌廉與鹹蛋黃的配搭,creamy又帶點咸香味,裡面有勝瓜、玉子豆腐和超爽彈魷魚,味道還是依舊的好!正!【海蝦卡拉布里亞辣香腸比薩】HKD178餅皮挺薄的,外緣有點脆,但餅底過硬了一點,Pizza味道較為普通,味道偏淡。【Pine' Art'ple & Snowvocado】HKD68 & HKD78

【避風塘蘿白糕】HKD78

【燒西班牙黑毛豬助骨】HKD138

【北海道鮮帶子魷魚意大利飯】HKD188

【海蝦卡拉布里亞辣香腸比薩】HKD178

2019-12-06 86 瀏覽
為朋友慶祝生日,選擇左觀堂的一間型格餐廳登堂,環境寬敞舒服又坐得舒適可以慢慢享受晚餐既餐廳🍴Margherita pizza這款pizza是以素食為主,蕃茄加水牛芝士👍🏻配上薄薄的底。Australian lamb rack賣相好靚,羊架5成熟剛剛好,好林而且又唔so,外層有一層層薄開心果碎包著,食起來既時候更有口感😋Islay blossom威士忌on rock,初入口酒味比較重,待冰既溶化後味道開始慢慢帶出,陣陣芳香清新的味道💕Kill Devil以咖啡做底配上vodka味道十分配合的味道,第一次飲好耳目一新的感覺。

Margherita pizza

Australian lamb rack

Islay blossom

Kill Devil

2019-12-05 85 瀏覽
Pork Knuckle  $228登堂既德國焗咸豬手, 同M1 group 其他餐廳一樣,都係有3 個超級: 超級大份,外表超級脆, 同埋超級Juicy。Waiter先讓我地拍照, 然後幫我哋切開幾份,睇著d汁隨刀流出, 真係好治癒。豬手肉質嫩滑,外皮香脆,加埋酸菜一齊食,膩意盡消之餘, 仲帶出獨特肉香。威靈頓牛柳今次係第一次食威靈頓牛柳, 已經有一個非前了不起嘅體驗。 酥皮香氣迫人, 酥香四溢; 包著剛好7成熟的牛柳, 粉紅嫩肉見到都心動, 入口鬆軟。 配上酥皮,外脆肉軟,而酥皮的牛油香滲透牛柳,加重了牛味不特至, 仲保持著牛柳的水分, 令肉質保持鮮嫩。 總括一句,「好好味啊!」
Pork Knuckle  $228

威靈頓牛柳
今次係第一次食威靈頓牛柳, 已經有一個非前了不起嘅體驗。
2019-12-05 80 瀏覽
超級鐘意M1既餐廳,食過好多間,食物質素同service 都冇令人失望過🥰 今次試埋觀塘呢間downtown,環境好chill 叫咗一個頭盤,低溫慢煮三文魚配香芒藜麥沙律 ($158) 三文魚食落個口感好特別,味道幾好,似係生同熟之間好難形容😂 下面有芒果肉同木瓜肉,好鮮甜既配搭,加埋藜麥口感更加豐富。叫咗我最鐘意既雞肉墨西哥烤餅,個醬分別係酸忌廉,牛油梨醬,同番茄莎莎 ($138) 烤餅塊皮燒到微脆,仲保持到煙煙韌韌既口感。入邊有芝士雞肉等等嘅配料,口感好豐富,食得出有小小既辣味,點埋酸忌廉同牛油果醬係完美配搭💗鮮海膽手拆鮮蟹肉自家製手造幼蛋麵 ($248),呢個意粉賣相已經100分,有大量既蟹肉同埋有新鮮嘅海膽。呢個意粉食落好有口感,個汁用咗檸檬忌廉汁,creamy得黎亦都唔會好漏,整體恰到好處😋冷泡烏龍茶蜜糖牛油果奶蓋($45) 雜果冷泡茶 ($45) 都值得一試~

2019-12-02 95 瀏覽
今次我又去到觀塘搵野食去左The Wave 其中一間餐廳🍴登堂Downtown🤣環境都好寬敞,位置唔會密密麻麻因為我好唔鍾意去到啲餐廳隔離枱佢聽到我同朋友之間嘅對話會好尷尬所以好鍾意呢度嘅環境😎如果多人嚟食仲可以訂房添啊~佢呢度仲有Bar枱可以同朋友嚟食住野談心食物方面今次我點左無花果配鵝肝嚟到我面前好大份😍😍叫咗個虎蝦蕃茄意粉🍝好開胃酸酸甜甜最後仲叫咗德國鹹豬手配搭啤酒一流可惜我無叫黎飲整體來講我都好鍾意呢一間餐廳因為環境舒服食物質素唔錯而且佢哋嘅員工服務態度仲好好👍🏻大家可以同朋友嚟試吓#eatwithsamanthaa
今次我又去到觀塘搵野食
去左The Wave 其中一間餐廳🍴登堂Downtown🤣
環境都好寬敞,位置唔會密密麻麻
所以好鍾意呢度嘅環境😎
如果多人嚟食仲可以訂房添啊~
佢呢度仲有Bar枱

而且佢哋嘅員工服務態度仲好好👍🏻
大家可以同朋友嚟試吓

#eatwithsamanthaa
2019-12-02 107 瀏覽
今次嚟到位於觀塘嘅登堂 同朋友一齊慶祝生日,知道餐廳出名只有新鮮肉汁同菜湯等天然調味,啱晒我個對味精敏感既朋友,所以我哋特登選擇呢間餐廳!入到黎發現呢度真係比想像中大,環境幾cozy,仲有人即場現場,氣氛唔錯。-snowvocado($78)同朋友首先一人叫咗一杯野飲,我一係menu見到snowvocado($78)即刻心心眼,佢係由椰奶加上牛油果打成,椰香濃滑,飲落有d似pina colada嘅變奏版,伴礏既菠蘿乾又精緻又好味-fruitea punch($45)朋友既雜果冷泡茶非常足料,有好多唔同嘅生果係入面,果味豐富,茶底帶有橙味,好開胃-鵝肝多士($138)鵝肝煎到外脆內軟,一放入口係陣陣的脂肪香,烘得脆身既多士吸收晒香噴噴嘅鵝肝油,配上無花果,減低油膩感-Roasted Australian lamb rack pistachio provencal($308)呢份烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇係今晚最令人驚喜嘅一道菜,廚師將火候控制得啱啱好,外層既pistachio provencal 酥脆又惹,啖啖肉既澳洲羊架係五成熟,呈現好靚嘅粉紅色,肉質細緻嫩滑無渣,味道唔羶又唔膩。作為配

snowvocado($78)

fruitea punch($45)

鵝肝多士($138)

呢份烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇係今晚最令人驚喜嘅一道菜,廚師將火候控制得啱啱好,外層既pistachio provencal 酥脆又惹,啖啖肉既澳洲羊架係五成熟,呈現好靚嘅粉紅色,肉質細緻嫩滑無渣,味道唔羶又唔膩。作為配菜嘅紅蘿蔔好鮮甜,配上青豆泥令到味道更有層次。
12小時低溫慢煮烤乳豬($238)

慢煮完再焗既乳豬比一般嘅做法更加外脆內嫩,外皮香脆得黎帶有煙韌口感,入面既既肉質非常嫩滑,用到輕輕一切就骨肉分離,伴碟嘅蔬菜新鮮,薯角帶有微微煙燻嘅味道
2019-11-29 115 瀏覽
約frd去chill下 frd介紹食哩間一入去個環境好正 好靚同舒服員工好nice 唔會有趕客feel 仲要最正係有live band成件事已經升級唔少我地叫左一份set dinnerSet dinner包咗一份包、湯同埋店舖自家野既莓雪芭,好正、有果粒 唔係用糖漿果汁打既feel今日個湯係椰菜花忌廉湯 都好好味我地仲嗌左pizza同威靈頓牛 pizza足料 個牛好juicy好正(唔記得影相😭)仲有其他主食 但唔係太特別就唔介紹了😛甜品叫左個蘋果批配自家製雲尼拿雪糕蘋果同提子乾餡料多,夠肉桂味,即使我哩個唔好肉桂既人都覺好食
約frd去chill下 frd介紹食哩間
一入去個環境好正 好靚同舒服
成件事已經升級唔少
我地叫左一份set dinner

今日個湯係椰菜花忌廉湯 都好好味

仲有其他主食 但唔係太特別就唔介紹了😛

甜品叫左個蘋果批配自家製雲尼拿雪糕
2019-11-24 340 瀏覽
對上一次光顧是一年前,當時剛開業,而今一年後再光顧,變化不大,只是環境再昏暗了一點。翻開餐牌,有前菜、主菜和甜品,還少不了這裏的特色Cocktail。⭐️冷泡伯爵茶接骨木花竹炭奶蓋$45這裏的冷泡茶沒有添加糖,較健康。入口味道很淡,竹炭奶本身沒有味道,無論是奶蓋還是茶,味道都很淡。⭐️青金橘菠蘿梳打$38容易入口,喝起來很清爽解渴。⭐️米蘭式燴牛仔膝$268份量挺多的,足夠3-4人分享。牛肉燉得很嫩,肉味濃郁。最美味是連著骨頭邊的肉,有滿滿的膠質,牛肉又香嫩。配搭帕馬臣芝士牛油汁的手造闊麵條,煙煙韌韌,麵條彈性十足,味道不俗。⭐️避風塘軟殼蟹$88以蒸籠盛著軟殼蟹,特別有風味!大小適中的軟殼蟹炸得酥脆,配上炸脆末一起吃,不用拆蟹十分方便!⭐️素菜扭卷粉$118這盤素菜有荷蘭豆、茄子、車厘茄和香草蕃茄汁,扭卷粉口感再硬一點,整體不過不失。⭐️法式芒果拿破崙$68賣相吸引,夾層是忌廉和芒果粒,吃起來鬆脆,夾層的餅皮較紮實一點,口感更像餅乾,如果再鬆脆一點更棒。

⭐️冷泡伯爵茶接骨木花竹炭奶蓋$45

青金橘菠蘿梳打

⭐️青金橘菠蘿梳打$38
容易入口,喝起來很清爽解渴。

⭐️米蘭式燴牛仔膝$268
米蘭式燴牛仔膝

米蘭式燴牛仔膝

⭐️避風塘軟殼蟹$88
避風塘軟殼蟹

以蒸籠盛著軟殼蟹,特別有風味!

素菜扭卷粉

⭐️素菜扭卷粉$118
素菜扭卷粉

⭐️法式芒果拿破崙$68

2019-11-24 124 瀏覽
同朋友聚舊,用左後門電梯上,登堂佔左全層,欣賞佢場中既酒櫃。我地被安排坐在前面正正對住大門,是日有live band 表現,氣氛好好不過坐太近band,傾計唔係好聽到M5 和牛扒份量相當大,有點難cut 同食落有點硬,比較一般。上面綠色的醬都唔太食得出係咩😅海膽手拆蟹肉寬條麵多汁味道ok,海膽新鮮,蟹肉拆得十分細,差唔多食到底先食到,仲有點蟹殼。份量都大,所以兩個女仔唔太食得晒朱古力爆谷厚鮮奶同menu 張相有出入,爆谷少只有3-4粒,放埋落鮮奶林晒,所以最後都冇食到,只係飲鮮奶...
不過坐太近band,傾計唔係好聽到

M5 和牛扒
M5  和牛扒

多汁

朱古力爆谷厚鮮奶
2019-11-13 4416 瀏覽
自從知道觀塘多嘢食, 間中便相約來這區食飯.上星期放工後與友人去了位於觀塘的登堂食晚飯.友人未到, 我先點杯嘢飲.最後選了Mocktail – Snowvocado. 賣相精緻.飲品中混入了牛油果, 椰奶, 口感幾特別, 幾好味.主菜點了串燒拼盤和烤海虎大蝦扭捲粉.串燒拼盤. 我鍾意食串燒, 可以一口氣食多款的串燒, 當然不會錯過.附有四款醬汁. 串燒控制時間不錯, 我自己特別鍾意當中的香腸, 蝦和魚. 烤海虎大蝦扭捲粉. 這是手造粉. 扭捲粉平日相對較少食, 所以點了.質感較有咬口. 大蝦質地幾爽口和彈牙. 現場仲有LIVE BAND添, 幾有氣氛.

友人未到, 我先點杯嘢飲.

最後選了Mocktail – Snowvocado.

賣相精緻.

飲品中混入了牛油果, 椰奶, 口感幾特別, 幾好味.

主菜點了串燒拼盤和烤海虎大蝦扭捲粉.

串燒拼盤.

串燒拼盤

我鍾意食串燒, 可以一口氣食多款的串燒, 當然不會錯過.

附有四款醬汁.

串燒控制時間不錯, 我自己特別鍾意當中的香腸, 蝦和魚.

烤海虎大蝦扭捲粉.

烤海虎大蝦扭捲粉

這是手造粉.

扭捲粉平日相對較少食, 所以點了.

質感較有咬口.

大蝦質地幾爽口和彈牙.

現場仲有LIVE BAND, 幾有氣氛.

串燒拼盤
烤海虎大蝦扭捲粉
2019-11-11 233 瀏覽
環境舒適靚靚,伴有輕快的音樂,relax低温慢煮三文魚香芒藜麥沙律上面鋪滿了煙三文魚,充滿鹹香,但配上下面清淡的藜麥及沙律,異常地夾,藜麥為三色藜麥,有紅、白及黑藜麥,下面有滿滿的芒果、木瓜及三文魚,數款菜混合而成的沙律菜每條都沾滿了橄欖油的香味。帶子扁意粉帶子扁意粉非常大碟,一上枱香氣撲鼻,扁意粉的量都唔少,內裡有很有食材:有帶子、勝瓜、雲耳、煙肉及風乾蕃茄乾,濕滑的扁意粉沾滿咗湯汁,湯汁鮮味得黎帶少少辣,帶子嘅Q彈再加意粉的煙韌,多重口感呀。壓軸登場的是芒果拿破侖拿破侖的外觀美美的,中間的custard的形狀更加非常有美感,拿破侖配上雲呢拿雪糕,暖暖硬脆的拿破侖,配上冰凍的雪糕,大滿足了!cranberry juice
環境舒適靚靚,伴有輕快的音樂,relax

低温慢煮三文魚香芒藜麥沙律

帶子扁意粉

壓軸登場的是芒果拿破侖
cranberry juice
2019-11-10 2624 瀏覽
肥妹仔近排好鍾意去一啲有live band嘅餐廳食飯,因為可以食飯之餘仲聽下音樂,過程係非常之享受。 今晚肥妹仔就去咗呢一間有live band嘅登堂度食飯。cold brew oolong $45呢一杯烏龍奶蓋幾好飲,佢嘅奶蓋冇咩甜味,主要係食佢嗰種芝士同埋軟滑既口感。烏龍茶好清新,烏龍茶嘅味好出。cold brew coffee pop $45冷萃咖啡,近排大熱。肥妹仔叫咗一杯嚟試下,奶蓋冇乜嘢同之前唔同,不過佢嘅咖啡真係食得出咁得出咖啡豆本身獨有果種酸同果香味 ,我覺得鍾意飲齋啡嘅朋友係值得一試。Choco popcorn milk  $45snowvocado $62呢一杯snowvicadi真係好靚, 勁香椰子味, 而且佢嘅伴碟都好特別。sauteed manila clams $178肥妹仔第一次食呢一種sauce嘅clam,肥妹仔食既時候有少少黑人問號 , 因為佢嘅sauce係有少少似我哋嗰隻中式醬料南乳,但係就應該加咗忌廉,所以食落去係好smooth,好creamy。 而佢嘅蜆肉係好大隻 ,好特別,總括嚟講係好好食。half pork spare rib $138豬肋骨

cold brew oolong $45

cold brew coffee pop $45

Choco popcorn milk  $45

snowvocado $62

sauteed manila clams $178

half pork spare rib $138
豬肋骨, 味道唔錯,外皮燒得有少少焦香,個barbecue sauce係紀香濃。

Linguine pasta scallop $178
蒜香帶子意粉,意粉好好食 ,帶子煎到非常香脆,但係肉質超級嫩滑,蒜香味夠出,再加埋少少辣椒乾,食落去非常惹味。

Pork Knuckle  $228
德國焗咸豬手,超級正,非常之大份。個waiter好好人咁幫我哋切開四份 ,豬手皮非常之煙韌,骨膠原超多,而肉入面就好嫩滑,加埋佢嘅酸菜一齊食,一啲都唔肥膩。

M5 Wagyu rib-eye 10oz $388
10安士嘅牛扒,上枱嘅時候其實份量真係好多。肥妹仔試咗幾啖,佢嘅牛扒外表燒到焦香,但係入面真係medium rare,肉質係呈粉紅色,完全冇overcooked,肥爸表示好滿意。
2019-10-27
2019-11-10 160 瀏覽
downtown係肥雞最鍾意喺觀塘工廈食飯嘅好去處,因為入面環境優美,地方又帶坐得非常之舒服,咁今次肥雞呢就同朋友嗌咗個澳洲m5和牛,牛食落有淡淡嘅焦香味,肉非常之軟滑,牛味好出,再嗌多個北海道帶子risotto,味道吾錯。嗌左半份豬仔骨,佢嘅肉烤得好淋,一咬就甩肉,配上甜甜嘅bbq source,熱辣辣嘅薯條,肥雞最愛再整多份炸豬手,份量要十足,皮炸得香脆,肉質咸香,再配埋開胃的德國酸菜,令人一口接一口。
2019-10-27
2019-11-07 161 瀏覽
最近好友生日, 請佢食飯~~佢揀左觀塘既DOWNTOWN~~我地一黎先一人一杯飲品, 叫左牛油果芝士奶蓋同埋爆谷咖啡~ 賣相同味道都OK!!之後叫左美國馬尼拉蜆, 份量多, 而且蜆肉又鮮甜又漲卜卜; 另外叫左碟芝士薯條, 又脆又可口, 食完一條又一條~~澳洲和牛肉醬手工貝殼粉, 貝殼粉易咬又滑溜, 唔錯!!PARMAHAM芝士菠蘿PIZZA, D 芝士係拉絲的, 菠蘿極甜, PIZZA 又薄, 食落唔會HEAVY~~OVERALL 價錢合理, 坐得舒服, 大家都食得好滿足!!
最近好友生日, 請佢食飯~~
佢揀左觀塘既DOWNTOWN~~

之後叫左美國馬尼拉蜆, 份量多, 而且蜆肉又鮮甜又漲卜卜;
另外叫左碟芝士薯條, 又脆又可口, 食完一條又一條~~
澳洲和牛肉醬手工貝殼粉, 貝殼粉易咬又滑溜, 唔錯!!

2019-11-04