2022-10-19 52 瀏覽
有朋友喺港島返學知道佢好食得辣,所以就約咗佢去試吓呢間喺中環嘅餐廳食川菜。雖然係樓上舖,但餐廳位置喺中環半山電梯附近,所以唔難搵。餐廳環境乾淨,坐位闊落,仲有中國臉譜嘅插畫,令環境充滿中國風。瘋狂缽缽雞(二人餐)-麻辣湯 ($238)叫咗少辣,不過啲辣會越食越有feel,而且仲會追住嚟食,一串又一串,認真過癮。上枱時建議浸3分鐘等佢更加野味。入面有30串素,包括西蘭花、薯仔、菇、粟米仔,仲有30串肉,包括鴨舌、雞肉、蝦、金錢肚等。肉嘅質地正常,每一樣食材都吸晒湯,同埋湯入面有大量芝麻醬,所以啖啖都食到芝麻香,同埋味道好啱香港人,食落唔算太濃味有負擔,所以兩個人一路傾偈一路食就會好快食晒,而停手唔該你就會feel到好大嘅飽腹感。😝另外,套餐入面有幾個組合,難得出城嘅我就揀咗A+B+C+D ($103),入面包咗主食、小食、飲品同甜品。瘋狂擔擔麵可以揀少辣同少麻,相信唔食得辣嘅人都handle到,辣得嚟又唔會太辛苦,可以過吓口癮。啲麵好有口感唔會太淋,所以撈埋啲肉碎青瓜花生入口就好有層次。而且啲麵好掛汁,所以啖啖到好有味,食到晒所有材料,而且味道啱啱好,食晒成碗都唔會覺得好濟。涼拌木耳味道

瘋狂缽缽雞(二人餐)-麻辣湯 ($238)

瘋狂擔擔麵

涼拌木耳
味道帶酸亦帶辣,不過我就覺得有啲辣但朋友食得辣就唔覺好辣。酸酸地好開胃,一啖擔擔麵一啖木耳,真係會想食多兩啖麵😂 而且木耳質地好爽,所以呢餐口感真係豐富

鳥梅汁
自家製嘅,飲落酸酸地,同時都好開胃,如果覺得擔擔麵辣嘅可以飲佢,即刻解到辣👍🏼

成都老冰粉
口感食落似台灣嘅仙草,不過就冇咗陣仙草味。配上微甜嘅糖水、花生、芝麻、山楂餅碎,甜中會帶鹽同酸,喚醒咗味蕾,作為川菜嘅結尾的確為呢一餐減低罪疚感。

總括來講,呢間係同朋友嚟唔錯嘅選擇,坐得舒服,味道又唔錯👍🏼

📍瘋狂小面(佳德商業大廈)
2022-10-18 37 瀏覽
下晝落好大雨,氣溫明顯急降,雖然平時少食辣,但今日決定食下辣野暖暖胃。之前喺中環返開工既朋友推介過呢間餐廳,鍾意佢充滿重慶風味,今日放工去中環買完野就去試下~餐廳由裝潢以至食物口味都充滿巴蜀風情。點咗瘋狂大排面配鹵蛋,再加埋蒜泥青瓜做小食,飲品揀清潤既冰糖雪梨汁。初時擔心湯底會辣,但食落又好易入口,下次挑戰辣一級先。排骨有3大塊,煮得好入味,沾咗湯汁既關係食落辣辣地幾惹味。鹵蛋因為用既香料唔同,所以食落同平時港式嗰種鹹味好唔一樣,感覺新鮮。蒜泥青瓜爽口又清新,非常開胃。冰糖雪梨汁甜甜地又潤喉,好啱秋天飲~

餐廳由裝潢以至食物口味都充滿巴蜀風情。

蒜泥青瓜爽口又清新,非常開胃。

冰糖雪梨汁甜甜地又潤喉,好啱秋天飲~
  • 鹵蛋
2022-10-16 2180 瀏覽
巴蜀夜,依加開始愈來愈多食辣!Of cuz A+B+C+D瘋狂小面瘋狂牛肉麵佢有紅湯或者白湯揀,紅湯吧!簡紅湯面之後仲可以揀辣到同埋麻度。美國牛腱子肉配搭紅燒味!牛肉香軟,濃少辣少麻!酸辣粉打哂**既特色麵!宜家先知道原來係西南美食。本身定啲知道佢紅薯粉,又麻又辣!花招嘅馬鄉同埋控油嘅辣再加啲香菜芹菜花生同小靈魂保寧醋酸酸開胃!仲有唐芹、蔥花、肉碎等等,辣到飛起!我覺得比深圳街個啲更辣更地道辣咁!瘋狂飲品金桔檸檬內地街頭感覺,背景音樂仲要係中國rap,好有feel LOL。紅肉柚子比金桔檸檬更清新開胃,少甜啲啲,但都略甜一啲。唔知係咪想客人解辣啲?瘋狂小吃涼拌木耳超級辣!青辣椒加辣油加洋蔥,要高手先頂得順,我初哥食一件就辣到飛起!蒜泥青瓜好爽甜,蒜泥足,有啲香油方便解辣,哈哈!瘋狂甜品成都老冰粉或者紅棗銀耳湯,作為冰粉愛好者,兩個都食冰粉!其實銀耳湯都好食,但都係冰粉更特色!老兵粉有山楂乾、花生、提子乾、芝麻同埋酒糟!好解辣,要加!黑糖份量剛好到點!
巴蜀夜,依加開始愈來愈多食辣!

Of cuz A+B+C+D

瘋狂小面
瘋狂牛肉麵

美國牛腱子肉配搭紅燒味!牛肉香軟,濃少辣少麻!

酸辣粉打哂**既特色麵!

瘋狂飲品
金桔檸檬

紅肉柚子

瘋狂小吃

蒜泥青瓜
好爽甜,蒜泥足,有啲香油方便解辣,哈哈!

瘋狂甜品
2022-10-14 69 瀏覽
[ 瘋狂小面 ]有位中環返工嘅朋友好中意食辣野,今日帶咗我去呢間川菜店食lunch。✿ 沸騰牛肉 配白飯兩碗 $258店員話呢個係期間限定產品。沸騰牛肉鍋非常足料,一碗有哂咁多款配料:牛肉、大白菜、芽菜、金針菇、蓮藕、土豆片、萵筍等。新鮮嘅配料送飯一流,份量足夠2人食😋 調味方面有乾辣椒、花椒粒、辣椒紅油,超惹味阿!呢個套餐仲包2款飲品,飲品選擇多👍🏻簡咗加多寶可以下火。另外仲有本地手工花臉啤酒選擇,$15 就有得飲🍻總結🫦正宗四川風味,今次試呢個沸騰牛肉,簡直可以食3碗飯🍚,另外店舖仲有新鮮嘅水麵選擇,可以自由選擇配料。係中環返工而鐘意食辣既你,一定要黎試,推介🤩✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿瘋狂小面地址: 中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓電話: 23113905✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 瘋狂小面 ]

地址: 中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓
電話: 23113905
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-10-13 48 瀏覽
每次都放lunch嘅時候,啲餐廳永遠大排長龍 所以都好少何會出街食😂寧願買外賣返去慢慢食今日介紹嘅呢一間餐廳之前喺太古坊附近都有開過美食車,中環一帶好多都係以西餐為主,而呢一間川菜店味道都唔錯😚但係價錢來講,仲要係外賣,同同區佢就稍為貴咗少少😢- 手撕雞涼麵 $78整體來講都係普普通通,中規中矩,如果喺附近返工就可以一試😆📍瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

每次都放lunch嘅時候,啲餐廳永遠大排長龍
所以都好少何會出街食😂寧願買外賣返去慢慢食

- 手撕雞涼麵 $78
整體來講都係普普通通,中規中矩,如果喺附近返工就可以一試😆

📍瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)
2022-10-12 241 瀏覽
在中環的瘋狂小面頗有名氣係十大如都小面之一,呢次專登同朋友一齊嚟朝聖,餐廳裝修充滿中國風,古代瓦仔屋頂加埋特色屏風幾特別。餐廳主打傳統重慶麵食,仲有成都老冰粉麻辣串等等正宗四川菜。✨瘋狂牛肉麵 (白湯):湯底清清地加蔥花香錦上添花,牛肉🐮是半筋半肉口感鮮嫩且味道相當入味😋✨瘋狂牛肉肥腸麵 (紅湯):湯底香濃惹味,麻辣若隱若現,麵底的口感有嚼勁沾滿湯底的香濃麻辣,帶一點肥脂的肥腸嫩滑簡直絕配👍🏿✨涼拌青瓜:擁有酸酸鹹鹹風味的青瓜,不會太濃蒜泥味剛好,夠開胃🥒✨鐘水餃:有點似傳統的紅油抄手,味道少辣,配上醬汁一流🥰✨紅棗銀耳湯(凍):幾時都合適食用的滋補養顏的甜品,好多雪耳好足料,食完麵食加個甜品大滿足🤤

蒜泥青瓜

✨鐘水餃:有點似傳統的紅油抄手,味道少辣,配上醬汁一流🥰

鐘水餃

紅棗銀耳湯

紅肉柚子  &  羅漢果東瓜茶
2022-09-13
鐘水餃
紅棗銀耳湯
紅肉柚子  &  羅漢果東瓜茶
2022-10-11 1763 瀏覽
面食千味, 每一碗都有著不同特色.......-香港愈來愈多四川的餐館,特別是中環區有一間火熱的樓上成都十大小面店之一~瘋狂小面,它的肥腸麵多人評價👍,愛吃豬腸的我,當然要去探店。-打開電梯門,麻辣香味撲鼻😚環境是古色古香的中國風。我最喜愛的棕紅色雕花屏風配上石磚牆,複習中帶點簡單。-店家麵餐有3款組合: (A. 瘋狂小面/B. 瘋狂飲品/C. 瘋狂小吃/瘋狂甜品)A+B HK$83A+B+C/D HK$93A+B+C+D HK$103我是選HK$103組合A. 小面~瘋狂肥腸水麵~湯底我選了bb辣及bb麻, 我覺得辣度啱啱好又麻度正合我心意。豬腸比我想像中大塊,咀嚼又軟糯。重點是沒有豬臭味又肥美十足! 如果豬腸件數多一點就更加完滿。水麵是非油炸, 健康之餘又滑又彈牙。+B. 飲品~羅漢果冬瓜茶~長期睡眠不足, 見到餐單上有這款清熱又生津潤肺的飲品, 馬上剔下來。飲落是羅果清甜,喉嚨馬上舒服起來+C. 小吃~蒜泥青瓜~蒜味十足又爽脆, 一口氣吃清光+D. 甜品~成都老冰粉~成都有名的甜品, 外型晶瑩剔透配上微甜的糖水、咸花生、糯米、芝麻等配料、Q彈又爽滑、甜中帶咸的雙重口感又衝擊味蕾。
面食千味, 每一碗都有著不同特色.......

A+B HK$83
A+B+C/D HK$93
A+B+C+D HK$103

我是選HK$103組合

羅漢果冬瓜茶

C. 小吃~蒜泥青瓜~蒜味十足又爽脆, 一口氣吃清光

成都老冰粉

在中環區來說,小面套餐豐儉由人,價位不是定得太貴,食物質素也高,怪不得當地人也愛來這裡吃小面。

2022-10-07
羅漢果冬瓜茶
2022-10-10 1345 瀏覽
(以下所有「麵」字我跟餐廳用「面」)出中環找舊同事食飯,最傷腦筋的是如何找一處好食又可以久坐的餐廳,幸好同事說知道士丹利街有間樓上店,專門食重慶小面,可以試一試。上到去見相當闊落,尤其是座位與座位之間並不擠迫,裝修成重慶小店一樣。我和同事舒服的坐了整個午膳時間。午市餐牌得一頁紙,有三種套餐組合,有齊面食、小食、飲品和甜品。主食分乾面和湯面兩種。乾面只有兩款,湯面再細分紅湯、白湯、蕃茄湯和酸辣幾種,有牛肉、肥腸、大排、豬肚等多種選擇。面條只用新鮮水面(重慶話,即鹼水面),幼軟滑身有嚼勁,非常正宗。瘋狂豌雜面豌雜面是重慶小食,配菜有豌豆、雜醬、蔥花和炸花生。第一次食豌豆和雜醬,豌豆口感軟糯,似茄汁豆;雜醬其實是甜麵醬熬煮肉碎,當全部材料和面條拌勻,香甜帶豆香味,幾特別也幾好味。瘋狂牛肉面(選了BB辣)湯底小麻小辣,夠香濃,紅燒牛肉是牛𦟌粒厚切,燉煮得剛好,軟腍但又有口感,不錯。小食選了泡椒鳳爪和鐘水餃泡椒鳳爪:酸辣爽口鐘水餃:豬肉餡,個子小,鹹甜中帶辛辣,非常開胃飲品點了烏梅汁和羅漢果冬瓜茶,全都夠味,不會淡茂茂。
(以下所有「麵」字我跟餐廳用「面」)

瘋狂豌雜面

瘋狂牛肉面(選了BB辣)

小食選了泡椒鳳爪和鐘水餃
泡椒鳳爪:酸辣爽口
鐘水餃:豬肉餡,個子小,鹹甜中帶辛辣,非常開胃

飲品點了烏梅汁和羅漢果冬瓜茶,全都夠味,不會淡茂茂。
2022-10-10
午餐
瘋狂小麵-中環👤人數:2💰埋單:242今日路過中環,完全沒有頭緒想要吃什麼,可以吃一點點辣的東西!兩個人吃了242,一人一碗面,加咗一份大排骨,跟一碗老成都冰粉,價錢不算很便宜,但味道還算不錯。因為自己不太喜歡花生,有一碗選項走了花生,店員走過來問是不是對花生敏感,細心行為加咗分👍🏻🍜瘋狂雜碗面+成都老冰粉+大排骨+羅漢果冬瓜茶=$113肉碎夠味,豌豆我以為係脆脆那種,原來是煮了水比較諗的,個人覺得面有少少煮過咗,如果更加有咬口就更加好了🍜瘋狂牛肉麵+烏梅汁=107比較正常嘅面,牛肉比較瘦啲,唔係咬落好有油分嗰種,好適合減肥人士哈哈
瘋狂小麵-中環
👤人數:2
💰埋單:242
🍜瘋狂雜碗面+成都老冰粉+大排骨+羅漢果冬瓜茶=$113

🍜瘋狂牛肉麵+烏梅汁=107
2022-10-08 48 瀏覽
在menu上写好之后等了很久都没服务员来理,根本面积就不大的店。服务员招呼后面一桌的人,我朋友向他招呼了好几次愣是没看到或不理。我走过去把menu给他,结果服务员手直接刮走menu一句话都没就走了。完完全全的没有任何服务可言。看饭店没几个人来吃就知道早就让人厌烦了🙄️口味也越来越差,真的是有点失望,之前明明很好吃,服务也很好的,不知道为什么现在会这样的价格很贵,完全对不起这里的食物质量和本就没有什么的服务态度

2022-10-08
30 分鐘 (堂食)
2022-10-07 63 瀏覽
收工趕住上堂,係中環食碗麵。湯底可選又辣又惹味既紅湯,或者唔辣既白湯。套餐既組合可選一款麵、小食、飲品同埋甜品。蒜泥青瓜切粒既青瓜幾清脆爽口,蒜泥味唔算好濃,作為冷盤都幾唔錯。瘋狂肥腸面揀左唔辣既白湯,湯底味道濃而不膩,連埋啲蔥粒一齊食就更好。豬大腸用川式手法處理,側面切開再清洗乾淨,食落非常入味。而麵條亦幾彈牙,整體唔錯。成都老冰粉冰粉可以解辣,今餐無食辣就當甜品咁食😋上面有山渣、提子乾、花生等配料,口感豐富。烏梅汁酸酸地幾開胃醒腦。

蒜泥青瓜
切粒既青瓜幾清脆爽口,蒜泥味唔算好濃,作為冷盤都幾唔錯。

瘋狂肥腸面

烏梅汁
酸酸地幾開胃醒腦。
2022-09-28 51 瀏覽
中環夜晚可以食既選擇真係好多不過今日我地諗住簡簡單單食碗面見到呢間OpenRice咁多like 就去試一試佢呢度有三款組合套餐A+B就83蚊A+B+C/D就93蚊A+B+C+D 就103蚊湯麵方面,我地點左瘋狂肥腸麵(白湯 )同埋番茄牛肉麵。 肥腸真係幾好味, d汁又入味, 味道剛剛好。另外, 番茄牛肉麵仲加左個煎蛋,蕃茄湯夠濃,簡簡單單又一餐。飲品方面,我哋分別叫咗金桔檸檬以及紅肉柚子,唔會覺得好甜,夏天飲涼爽。小食叫左蒜泥青瓜 ,如果鍾意蒜味會好鍾意,因為食完幾粒鐘 個口都有蒜味甜品就有成都老冰粉或者紅棗銀耳湯,飲完一定勁飽。
中環夜晚可以食既選擇真係好多
不過今日我地諗住簡簡單單食碗面

見到呢間OpenRice咁多like 就去試一試
佢呢度有三款組合套餐
A+B就83蚊
A+B+C/D就93蚊
A+B+C+D 就103蚊

甜品就有成都老冰粉或者紅棗銀耳湯,飲完一定勁飽。
2022-09-28 48 瀏覽
瘋狂小面 (佳德商業大廈)中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓餐廳主打正宗四川風味(呢間樓上嘅餐廳)地方頗大 好濃郁中國風味 有變臉圖案擺設坐位與坐位之間 有屏風作間隔瘋狂肥腸麵(小辣)辣度同埋麻度可以自己選擇湯底小辣得嚟好惹味 肥腸大大舊肉質厚身 好有咬口麵條爽口有質感 好重四川味道瘋狂牛肉麵(小辣)(小麻)牛肉烹調得岩岩好肉質軟淋淋的口感 唔鞋口麵質都一樣彈牙烏梅汁(凍)酸酸甜甜,胃口大開羅漢果冬瓜茶(熱)清甜但唔算解渴 不過唔會太甜紅糖冰粉唔係好夠冰凍 但入口都算清甜 啫喱咁透晶冰粉灑上芝麻同桂花糖漿
瘋狂小面 (佳德商業大廈)
中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

餐廳主打正宗四川風味(呢間樓上嘅餐廳)
地方頗大 好濃郁中國風味 有變臉圖案擺設
坐位與坐位之間 有屏風作間隔

瘋狂肥腸麵(小辣)

辣度同埋麻度可以自己選擇
湯底小辣得嚟好惹味 肥腸大大舊
肉質厚身 好有咬口
麵條爽口有質感 好重四川味道

瘋狂牛肉麵(小辣)(小麻)

牛肉烹調得岩岩好
肉質軟淋淋的口感 唔鞋口
麵質都一樣彈牙

烏梅汁(凍)
酸酸甜甜,胃口大開
羅漢果冬瓜茶(熱)
清甜但唔算解渴 不過唔會太甜

紅糖冰粉

唔係好夠冰凍 但入口都算清甜
啫喱咁透晶冰粉
灑上芝麻同桂花糖漿
2022-09-22 62 瀏覽
中環食晏收工食晚飯附近餐廳多數都西餐Cafe多 有時想搵吓啲中國菜食下都有啲難咁啱見到網上有呢間食四川風味麵嘅餐廳 於是收工嚟試吓瘋狂擔擔面 +牛肚大排呢個擔擔麵套餐有埋嘢飲同埋小食都係$93唔算貴 而且份量都幾大碟 因為自己想食多啲肉嘅關係另外仲加咗兩款配菜 嚟到嘅時候擔擔面表面都好多青蔥肉碎花生 🥜 就咁睇配料都算幾多同埋豐富唔會剩係得麵 食嘅時候我就將所有配料撈埋一齊 由於叫咗小麻辣所以唔算太辣 配菜亦都吸收左醬汁精華食落去有麻辣味小食方面叫咗個涼拌木耳 唔會太肥膩食落去凍凍地爽口 用嚟做小食就一流今次食完之後覺得呢間餐廳都算係平日喺中環返工一間可以嚟食吓晏晝嘅餐廳 一嚟價錢唔算貴二來份量都多而且地點又好方便就腳

咁啱見到網上有呢間食四川風味麵嘅餐廳 於是收工嚟試吓

瘋狂擔擔面 +牛肚大排

2022-09-19 57 瀏覽
呢日同朋友出左去中環街市偽文青左半日之後就決定要瘋狂一下,平衡返xppp其實只係同左朋友上左黎「瘋狂小面」呢度醫肚,呢度我之前都有黎過,環境依舊好中國風!!牆身有中國臉譜既插畫,整個感覺就好似去左古代既客棧咁xpp我同朋友每人要左個A+B+C/D既餐~A款係揀麵類~朋友要左紅湯既牛肉麵~而我就左酸菜豬肚麵加肥腸~呢個麵係唔辣既,但酸菜既酸味好有層次,咸咸酸酸咁,唔係得個酸字!!配菜既份量同味道都ok~最欣賞係呢度既麵條幼身掛湯,但一啲都唔糊口,好食!朋友揀左小食既泡椒鳳爪超惹味~我就要左冰粉做甜品:)我地既餐跟埋飲品,熱天又食辣,當然要飲凍飲先夠爽~
呢日同朋友出左去中環街市偽文青左半日

之後就決定要瘋狂一下,平衡返xppp

牆身有中國臉譜既插畫,整個感覺就好似去左古代既客棧咁xpp

我同朋友每人要左個A+B+C/D既餐~
A款係揀麵類~

朋友要左紅湯既牛肉麵~

而我就左酸菜豬肚麵加肥腸~

配菜既份量同味道都ok~

最欣賞係呢度既麵條幼身掛湯,但一啲都唔糊口,好食!

朋友揀左小食既泡椒鳳爪超惹味~

我就要左冰粉做甜品:)

我地既餐跟埋飲品,熱天又食辣,當然要飲凍飲先夠爽~