2019-03-09 75 瀏覽
一早起身無咩胃口,行過見到呢間主打食番茄嘅,於是決定試下。餐廳主要推薦番茄湯底,我同女朋友每人叫左一款。犇犇有禮,番茄湯好濃郁除左番茄味之外,仲有好鮮甜嘅肉味,令到番茄湯更野味牛面頰、牛坑腩、崩沙腩,應該慢煮左好耐,肉質好淋,有種入口即溶嘅感覺女朋友叫左田園風番茄濃湯麵,本身湯味已經好濃郁,再另外加埋番茄,正呀我哋仲叫左2款小食,炸腐皮墨魚蝦條、慢煮麻香瑞士汁雞翼。雞翼有小小麻辣味,而且都係經慢煮出黎,好好味呢度嘅飲品都偏養生,而且係用自己設計嘅玻璃樽。我飲嘅檸檬雪梨露,小小酸,小小甜,好開胃;加上每一啖都有好豐富嘅雪梨融,好有口感最後埋單每人100,性價比好高

犇犇有禮,番茄湯好濃郁
除左番茄味之外,仲有好鮮甜嘅肉味,令到番茄湯更野味

最後埋單每人100,性價比好高
2019-03-07 70 瀏覽
終於黎潮聖番茄師兄嘅蕃茄湯底!之前見報導同openrice 食評口碑都唔錯,一直放左係自己嘅必食清單裡面,因為大愛蕃茄湯底,同埋之前睇過報導話坊間多數都係用豬骨熬製湯底,但番茄師兄係用牛腩及牛骨天天新鮮熬煮,加入大量番茄,啖啖番茄蓉,仲要冇任何添加劑!係星期六中午到,真係人山人海,仲要等下位先入!食物選擇都算多,就算本身唔食牛嘅都可以有海鮮或者豬肉食!同埋有唔同小食,飲品,蔬菜,炸物,濃湯可供選擇!一貝子 $68「一貝子」裡面有新鮮大花蜆、北海道刺身級帶子!我就揀了烏冬,因為如果個茄湯夠濃原嘅話可以掛起啲湯,更加可以啖啖蕃茄!仲($+3)要了椰菜!花蜆大大隻賣相已經好吸引了,食落肉質肥美飽滿,充滿海水味,處理得得宜食落都冇沙,所以好鮮味!而帶子有用牛油煎香兩邊,外層脆,內裡嫩滑,而且煎得岩岩好唔會好韌!個蕃茄湯果然冇令我我失望,係濃厚路線,仲要有唔少茄蓉!正!犇犇有禮 $78朋友就叫了「犇犇有禮」要拉麵,入面有唔同部位嘅騸牯牛肉:新鮮牛面頰、牛坑腩、崩沙腩。牛坑腩同崩沙腩燜得軟腍,唔會好韌!食落牛味仲好濃郁,原來係因為店主用了騸牯牛肉,所以肉味比平常牛肉濃郁,脂肪分佈

一貝子 $68

犇犇有禮 $78
朋友就叫了「犇犇有禮」要拉麵,入面有唔同部位嘅騸牯牛肉:新鮮牛面頰、牛坑腩、崩沙腩。牛坑腩同崩沙腩燜得軟腍,唔會好韌!食落牛味仲好濃郁,原來係因為店主用了騸牯牛肉,所以肉味比平常牛肉濃郁,脂肪分佈都平均啲,所以咬落更有層次,跟雪藏肥牛口感味道真係好大分別!而日式拉麵有咬口,又係好掛湯!

秘制沙嗲牛柏葉 $28
牛柏葉和好夠爽嫩,份量多!佢嘅牛柏葉唔會切到好薄,質感很好,而且配埋秘制沙嗲汁就更加惹味,厚切牛柏葉可以掛起啲汁!

鮮炸紫菜墨魚丸 $24
紫菜墨魚丸做得好爽口彈牙,質感好,很重墨魚味,而且又唔會炸都好油,外皮炸到煙韌香口!

檸檬雪梨露 $18 (凍熱同價)
呢到飲品都係自家製!我同朋友都點了檸檬雪梨露,一杯熱一瓶凍!檸檬雪梨露真係真材實料,啖啖雪梨蓉,夠晒滋潤呀,又唔會好甜!

🍽8/10
🔎 番茄師兄
深水埗基隆街255號地舖
之前食過荃灣幾間番茄麵 都幾鍾意番茄湯底既食物 甜甜酸酸好fresh🙆‍♀️ 今次見到facebook介紹呢間番茄師兄係深水埗 個牛好似好正咁💁‍♂️ 所以就拉埋男朋友所以去試下先🙆‍♀️望一望個餐牌 見到好多番茄麵嘅選擇同配搭 連小食都好似幾吸引咁🙆‍♀️🙆‍♀️我就決定要個一輩子(一貝子)烏冬💁‍♀️(haha 改名都咁有心思)男朋友就要個犇犇有禮上海麵💁‍♂️一貝子 烏冬 $68色澤鮮艷 見到都覺得超好食💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️ 兩粒帶子輕輕煎香過 僻左陣腥味 咬開都仲好嫩!大蜆係用咗花甲💁‍♀️💁‍♀️ 無咩沙 仲食到好鮮甜嘅海水味💁‍♀️ 我仲加咗$5要個炒滑蛋 超級推介一定要加!🙆‍♀️蛋炒得好嫩滑 份量應該有兩隻蛋 好抵又好食 而烏冬好夾番茄 超掛湯!🙆‍♀️🙆‍♀️犇犇有禮烏冬 $78本來叫咗上海麵 不過黎錯咗烏冬 都錯有錯着🙋‍♂️ 男朋友覺得烏冬都幾好食💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️ 烏冬係偏扁幼身 似稻庭烏冬!三款牛都好有牛味💁‍♂️ 餐牌有介紹呢度嘅牛原來用騸牯牛(閹左既牛)所以牛味會濃啲 牛面頰我覺得最好食又滑嘅💁‍♀️慢煮麻香瑞士汁雞翼 $28有四隻幾抵食 每隻雞翼都好大隻 味道調校得好好 少少麻辣味

一貝子 烏冬

一貝子 烏冬 $68
犇犇有禮烏冬

犇犇有禮烏冬 $78
慢煮麻香瑞士汁雞翼

慢煮麻香瑞士汁雞翼 $28
有四隻幾抵食 每隻雞翼都好大隻 味道調校得好好 少少麻辣味 好惹味!💁‍♂️💁‍♂️💁‍♀️有瑞士汁中和返 唔係好食得辣嘅朋友都應該食到 食上癮🙆‍♀️
我仲要左杯桂圓紅棗桑寄生茶 好足料唔會話過甜 好啱女士飲🙆‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️ 男朋友就要左個毛尖峰蜜冷泡茶 不過味道唔係好啱飲 淡左啲🙅‍♂️
5 分鐘 (堂食)
一貝子 烏冬
犇犇有禮烏冬
慢煮麻香瑞士汁雞翼
  • 一貝子
  • 犇犇有禮
  • 慢煮麻辣瑞士汁雞翼
2019-03-03 172 瀏覽
朋友介紹,深水埗必吃,所以膽粗粗一試。本身叫了一個犇犇有禮,但是待應說未能供應,只好叫其他,所以同朋友分別選擇了鮮氣迫人,有帶子同峴,番茄醬湯不熱,海鮮也不夠新鮮。再叫一個團團圓圓,可惜職員話:只有豬頸肉,已經沒有豬腩肉了。因為食不到牛肉,唯有只有豬頸肉也殺。說真番茄湯不熱,豬頸肉也不爽。有點硬繃繃. 加了一碟小食滷水雞翼不是咁好食囉⋯⋯飲品紅棗水不太甜也OK。信陽毛尖蜂蜜茶熱飲,完全沒有特別。又貴又普普通通
朋友介紹,深水埗必吃,所以膽粗粗一試。

鮮氣迫人,有帶子同峴,番茄醬湯不熱,海鮮也不夠新鮮。
說真番茄湯不熱,豬頸肉也不爽。有點硬繃繃.
加了一碟小食滷水雞翼不是咁好食囉⋯⋯
2019-03-01 194 瀏覽
我一向都很喜歡喝番茄湯,當我知道深水埗有一間以番茄濃湯作主打的餐廳,就當然要去試吓啦!原來這𥚃的蕃茄湯底是用新鮮騸牯牛腩及牛骨熬製,牛肉是採用新鮮騸牯牛,肉味較濃,肉質肥美。犇犇有禮 $78 - 這碗犇犇麵,看字面都睇到都知道用了三種不同部份,分別是新鮮牛面頰、新鮮牛坑腩和新鮮崩沙腩。番茄湯底的確很濃,還滲著新鮮番茄和牛肉的味道。一貝子 $68 - 這𥚃除了牛牛出名外,還有其他選擇,我就試吓這个一貝子。碗內有四隻新鮮大花蜆和兩隻北海道刺身級帶子。蜆肉和帶子十分鮮甜,和番茄湯都很夾。鮮炸魚片頭 $24 - 魚片頭很爽彈,有五大件,炸至金黃色,還可以點些酸甜醬,更加開胃。鮮炸特級魚蛋 $24 - 魚片頭已是很爽弾,但這個鮮炸特級魚蛋就更加彈,喜歡食魚蛋的香港人,真是要試試。秘製沙爹牛柏葉 $28 - 牛柏葉用了沙爹醬煮,但就不會太辣,牛柏葉很入味。78度慢煮沙爹豬腩肉 $28 - 肥瘦適中的豬腩肉用了沙爹和洋蔥煮,甜甜的洋蔥跟沙爹汁令豬腩肉味道提升。檸檬雪梨露 $10/午餐 - 正價 $18,午餐加$10。這杯熱檸檬雪梨露很滋潤,檸檬的酸和雪梨甜味很清新。桂圓紅棗桑寄生茶 $6/午餐 -

鮮炸魚片頭

鮮炸特級魚蛋

秘製沙爹牛柏葉

78度慢煮沙爹豬腩肉

檸檬雪梨露

桂圓紅棗桑寄生茶 $6/午餐 - 正價$18,午餐加$6。這杯熱的桂圓紅棗桑寄生茶,真材實料,杯內有紅棗和圓肉,甜味啱啱好。
桂圓紅棗桑寄生茶

2019-02-28
鮮炸魚片頭
鮮炸特級魚蛋
秘製沙爹牛柏葉
78度慢煮沙爹豬腩肉
桂圓紅棗桑寄生茶
2019-02-28 103 瀏覽
是日小妹同老公去左深水埗一趟掃平電子野,深水埗物價相對其他地方一向都係平少少,食物都唔例外😆我的慳家本色又來了,今次拜訪蕃茄師兄🙏一貝子(新鮮大花蜆+北海道刺身級帶子)帶子略為一煎,比較香口但我更欣賞花蜆,唔止大隻而且相當新鮮,冇沙,即使浸係蕃茄濃湯度都依然鮮味突出犇犇有禮(新鮮牛面頰+新鮮牛坑腩+新鮮崩沙腩)原來「犇犇」o既讀音係彬彬,長知識了🤣呢間聲稱係用閹咗o既牛黎做材料,牛面頰係坊間好少有,但小妹唔係好岩,因為覺得有d似肺🤭,相反牛坑腩同崩沙腩就唔錯,炆得好淋而且牛味濃郁☺️70度慢煮麻香瑞士雞翼幾特別,初初食個幾啖唔係好覺有麻辣味,但過左陣d麻辣味由喉嚨湧返出黎,相當惹味,而且麻辣程度屬BB級,可以一戰🤪信陽毛尖蜂蜜冷泡茶唔太甜,味道清新,小妹喜歡檸檬🍋雪梨🍐露誠意之作,雪梨渣溶入檸檬水中,似媽媽用細火慢慢煲出黎o既效果,家的味道二人埋單合共二百大元,完!

一貝子(新鮮大花蜆+北海道刺身級帶子)

帶子略為一煎,比較香口

犇犇有禮(新鮮牛面頰+新鮮牛坑腩+新鮮崩沙腩)

原來「犇犇」o既讀音係彬彬,長知識了🤣

70度慢煮麻香瑞士雞翼

信陽毛尖蜂蜜冷泡茶

唔太甜,味道清新,小妹喜歡

檸檬🍋雪梨🍐露

二人埋單合共二百大元,完!
2019-02-28 65 瀏覽
見到呢間蕃茄師兄最近聲名大噪,所以就入嚟試試,果然名不虛傳!😳店內嘅設計係行簡約風,全店都係用左黃線紅做基調去設計,座位都闊落,好似令人置身係蕃茄嘅世界入邊😂其實佢都有頗多嘅選擇,而我今次就揀咗滑一滑加椰菜。由於係晚餐時間,令到廚房比較多order,都等左15分鐘左右個烏冬先嚟到。首先講下大家都關心嘅蕃茄湯先。茄湯上到嚟係呈橙紅色,都聞到陣陣嘅蕃茄湯。放落口就飲到蕃落湯嘅鮮,同埋呢個茄湯都係偏酸,鍾意飲比較酸嘅蕃茄湯嘅人就啱晒啦!不過飲到最後都有少少似金寶濃湯嘅味😂😂烏冬睇簡介話係手打烏冬嚟,食落都比較彈牙,又唔會過稔,配番茄湯嚟食真係一流😍至於配菜方面,佢滑蛋雞髀菇椰菜都係有得加嘅,所以我就加咗$3嘅椰菜。不過我對椰菜嘅份量有啲失望,因為佢嘅份量真係偏少,得果寥寥數塊🤫如果多多幾塊就好了!然後佢啲牛柳有九舊,佢嗰種口感係介乎滑牛同煎牛柳之間,對滑牛而言佢又偏向「鞋口」對普通牛柳佢又比較滑嫩,不過陪埋番茄湯一齊食,都幾好食嘅🤪🤪滑蛋都好食,食到蛋香同牛油嘅香味,略嫌後勁有啲咸,不過都可以接受。總括而言食物質素唔差,為咗個番茄湯會回頭再食!😍

總括而言食物質素唔差,為咗個番茄湯會回頭再食!😍
2019-02-24 58 瀏覽
今次係我第三次去食了仍然有水準蕃茄湯抵真係好正 好香蕃茄味 每次去食都一定飲埋啲湯唯套是覺得花甲既肉細粒左haha但整體黎講 仍然係好滿意一定會再黎食每次黎食都係keep得咁好味唔怪之每次去都咁多人等
今次係我第三次去食了

一定會再黎食

每次黎食都係keep得咁好味
唔怪之每次去都咁多人等
2019-02-23
10 分鐘 (堂食)
  • 一貝子
  • 70度慢煮麻辣瑞士汁雞中翼
嗰時都係5點左右,一入去得一個客之後一堆廚房 侍應坐哂係度一坐底,咩推介都冇講佢地好似見到有人入黎之後繼續玩電話叫左幾次先聽到我叫野食用環保餐板係真心讚環境都可以,唔會話好黑食物方面,我叫左豚豚圓圓再加粟米,菇,芝士同蛋茹咬落有少少生豬頸肉都腩肉都係勁淋,好易咬味道都幾好食,分量都ok店鋪主打蕃茄湯,身為蕃茄控覺得唔太滿意見到係真係有好多蕃茄肉係湯,而湯係稠身聞到好香蕃茄味,但食落口冇乜味,甜又冇酸又冇我叫左米線,男朋友叫左上海麵麵質係勁淋,唔洗咬,筷子都夾唔住我唔知係煮耐左定本身煮好左再翻煮定係真係要煮到甘先"入味"
嗰時都係5點左右,一入去得一個客
之後一堆廚房 侍應坐哂係度
一坐底,咩推介都冇講
佢地好似見到有人入黎之後繼續玩電話
叫左幾次先聽到我叫野食
用環保餐板係真心讚

環境都可以,唔會話好黑
食物方面,我叫左豚豚圓圓
再加粟米,菇,芝士同蛋
茹咬落有少少生
豬頸肉都腩肉都係勁淋,好易咬
味道都幾好食,分量都ok
店鋪主打蕃茄湯,身為蕃茄控覺得唔太滿意
見到係真係有好多蕃茄肉係湯,而湯係稠身
聞到好香蕃茄味,但食落口冇乜味,甜又冇酸又冇
我叫左米線,男朋友叫左上海麵
麵質係勁淋,唔洗咬,筷子都夾唔住
我唔知係煮耐左定本身煮好左再翻煮定係真係要煮到甘先"入味"
午餐
2019-02-19 85 瀏覽
今日同友人去黃金,因記得之前睇過食評介紹,自問是牛痴所以專登行來這間.入門口已經有點覺得唔妥.時間只是下午1時45分.全間店舖只有两個客,两個伙計.而两個伙計直頭等收工,當我透明.自己除便座,點不知一座落去,即刻有個女伙計埋來,講左句說話:呢度唔開,座果張.一手指向大門口位置.呢D就係香港食店通病明明成間舖都無人但就要D客去一個最不舒適的位置,好似等下會有好多大客會入來,(結果45分鐘內只有两個客).講番D食物個犇犇有禮D牛好似柴左除左一件牛面珠之外無一件淋.個番茄湯就真的好有水準,如果有朋友想去試下我見意可以試個湯,個人覺得可以好過蕃滿門.D牛就咪啦.
2019-02-19
2019-02-17 131 瀏覽
本人係一個超級超級超級鍾意食蕃茄嘅人所以去到深水埗就決定要試呢間蕃茄師兄!🤣裝修以紅色白色黃色為主題嘅,燈光亦都好鮮明,所以入到去感覺係好乾淨好舒服,不過因為都係人多ge關係啦就預咗一定要同其他人搭枱㗎啦。食物款式上面其實都叫做唔少嘅選擇嘅,客人可以根據自己鍾意嘅口味同埋食物嘅配料去做一個選擇。信陽毛尖蜂蜜冷泡茶飲落去甘甘地,蜂蜜味唔算話好重,但係就好解渴,都飲得出係無添加其他糖。如果想拎埋個玻璃樽走呢就可以加5元一貝子配烏冬一上碟就俾佢啲花甲吸引住好大隻食落去得好新鮮冇沙,完全唔係雪藏嘅海鮮,個帶子都做得相當之好,不會煮到好老,食落去好爽口。而個烏冬都不過不失。犇犇有禮拉麵呢碗麵有時三個唔同部位牛嘅部位可以俾你試到:有牛面頰,牛坑腩同埋崩沙腩,鍾意食牛嘅朋友一定要叫呢個啲牛肉炆得好淋,但又唔會淋得好過份,都有啲咬口。而個拉麵都煮得啱啱好,每一啖面都吸晒蕃茄濃湯

如果想拎埋個玻璃樽走呢就可以加5元

一貝子配烏冬
一上碟就俾佢啲花甲吸引住

而個烏冬都不過不失。
犇犇有禮拉麵

15 分鐘 (堂食)
午餐
自己都幾中意食濃味既蕃茄湯底,朋友就話知道深水埗有間食蕃茄湯既幾受歡迎,就帶我試下。餐廳內外都唔算難搵,餐廳採用紅、黃顏色為主,配合返主打蕃茄湯底。食物選擇主打都係蕃茄湯底,但都可要求加錢要魚湯底,亦有小食同炸物。70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼 $28有4大隻,食落冇麻香,同煮得唔夠入味,比較平庸。鮮炸紫菜墨魚丸 $24有4粒,外層冇沾炸粉,屬生炸,唔脆口,口感正常冇乜特別。犇犇有禮 $78牛面頰、牛坑腩、崩沙腩,另加左炒滑蛋(+$5),揀左配米線。全店用上騸牯牛,即係已閹割嘅牛隻,脂肪比較多,牛味更濃郁,湯底都係採用騸牯牛腩及牛骨熬製,加上大量蕃茄,十分濃郁!牛肉味亦濃,肉質鬆化稔口,吸到湯底,再加滑蛋都夠嫩,成碗清甜、飽肚。鮮氣逼人 $88有鮑魚、大蝦、墨魚滑,另加粟米粒(+$3),配烏冬。湯底同樣咁濃郁,鮑魚及墨魚滑都好彈牙!檸檬雪梨露 $1818:00前入座,惠顧湯麵夠$36以上可加$6配呢款飲品。用玻璃瓶上,標榜岀面飲唔到,飲落雪梨味較岀,唔甜,中意玻璃瓶仲可以+$5拎走個樽。信陽毛尖蜂蜜冷泡茶 $1818:00前入座,惠顧湯麵夠$36以上贈送,所以呢款$0。是為中國十大名茶,飲

餐廳內外

都唔算難搵,餐廳採用紅、黃顏色為主,配合返主打蕃茄湯底。

食物選擇

主打都係蕃茄湯底,但都可要求加錢要魚湯底,亦有小食同炸物。

70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼 $28
70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼

有4大隻,食落冇麻香,同煮得唔夠入味,比較平庸。

鮮炸紫菜墨魚丸 $24
鮮炸紫菜墨魚丸
鮮炸紫菜墨魚丸

有4粒,外層冇沾炸粉,屬生炸,唔脆口,口感正常冇乜特別。

犇犇有禮 $78

鮮氣逼人 $88

檸檬雪梨露 $18

信陽毛尖蜂蜜冷泡茶 $18
信陽毛尖蜂蜜冷泡茶

18:00前入座,惠顧湯麵夠$36以上贈送,所以呢款$0。是為中國十大名茶,飲到淡淡蜂蜜味。

其實最平$48都有一碗,就唔算貴,食到騸牯牛同咁濃既蕃茄湯底,價錢都親民!去開深水埗都會想黎食午餐或者晚餐。
2019-02-15
2019-02-15 50 瀏覽
又去左深水埗覓食~於是上網左搵搵右搵搵~就搵到呢間野~因為好鍾意食蕃茄湯底~所以更加有動力去!叫左佢個「滑一滑」,有滑牛加滑蛋~~~滑牛真心好食,好有牛味!滑蛋炒得岩岩好湯底直頭正!以$48呢個價錢絕對抵食!有機會會encore!
又去左深水埗覓食~
於是上網左搵搵右搵搵~
就搵到呢間野~
因為好鍾意食蕃茄湯底~
所以更加有動力去!
叫左佢個「滑一滑」,
有滑牛加滑蛋~~~
滑牛真心好食,好有牛味!
滑蛋炒得岩岩好
湯底直頭正!
以$48呢個價錢絕對抵食!
有機會會encore!
2019-02-12 75 瀏覽
一向對番茄湯底情有獨鍾,上網見到呢間番茄師兄,就約埋好友黎食啦!門面紅噹噹好光猛,可能時間早,唔洗點排隊 太好了!望下menu 都好多選擇,我就簡左鮮氣逼人呢款,係濃郁既番茄湯底配上新鮮既海鮮,海鮮有鮑魚、蝦、墨魚滑!既然呢度主打番茄湯底,我就先試飲下,果然好濃郁既番茄香味,食得出唔係味精味,酸酸甜甜既番茄味!鮑魚幾大隻,蝦非常爽口彈牙呢!麵條好煙un!無令我失望 非常好味!我地仲叫左份70度慢煮麻香瑞士雞翼!入口酥酥麻麻咁好過隱,因為慢煮既關係,更加入味!鐘意食番茄既朋友一定要黎試下!凍茶都好好飲

麵條好煙un!無令我失望 非常好味!

鐘意食番茄既朋友一定要黎試下!

凍茶都好好飲

2019-02-11 154 瀏覽
平時睇人地食評睇得多,今次真係難食到要獻出我第一次。小弟係深水埗區返工都數個年頭,由元州街食到海壇街。今日難得太太出來搵我食個二人晚餐,本來想食蘇媽,但太多人等位,唯有轉戰新開無耐既蕃茄師兄。其實一早睇到宣傳都想食,奈何公司唔算近基隆街,今日一食,就已覺中伏!點了一個一貝子烏冬同一個牛肉加炒蛋米線。首先,D牛肉同帶子唔熟。其次d蜆多沙。最後同最重要係個蕃茄湯出事,一d都唔熱,又似cheap蕃茄罐頭亂煮一通,認真講金寶湯仲好過佢十倍!成個餐係是旦加曬d面同配料落去,完全無心做!
平時睇人地食評睇得多,今次真係難食到要獻出我第一次。
點了一個一貝子烏冬同一個牛肉加炒蛋米線。

2019-02-11